iPon Cikkek

Gamer Headsetek

Dátum | 2009. 04. 20.
Szerző | Terrayon
Csoport | MULTIMÉDIA

Gamer Headsetek

Akik sokat beszélnek játék közben vagy a hagyományos helyett az olcsó internet alapú telefonálást részesítik előnyben, azoknak már nyilván megfordult a fejükben, hogy beszerezzenek egy viszonylag jó minőségű, mégis elfogadható árú headsetet. Mai bemutatónkhoz a 4 és 11 ezer forint közötti választékból merítettünk mintát, hogy kiderüljön mire elég ez az összeg. Ha tökéletes hangvisszaadásról nem is beszélhetünk, de a belépőszintű 1-2 ezer forintos fülesekhez képest minőségi ugrásnak voltunk tanúi, amit el is vártunk tőlük. A kábelhosszal és a mikrofon hangminőségével minden esetben elégedettek voltunk, a készülékek közti különbség leginkább kényelemben, hangszínben és hangszigetelésben, a vezérlésnél és a testreszabhatóságnál mutatkozott. Extraként némelyikük saját hangkártyával is rendelkezik, ami valljuk be, szintén nem utolsó szempont.

És a versenyzők:

Logitech Digital PrecisionSharkoon RushSharkoon Unatic Trust HS-2900


Logitech Digital Precision

Áttekintés...

Lássuk, mit kínál a perifériáiról híres Logitech, mely tesztünk legdrágább árcéduláját kapta meg. A jókora fülpárnákkal ellátott, nyitott kivitelezésű fejhallgató és mikrofonja csak kevés testreszabhatósággal kecsegtet minket, de kapunk a kábelen vezérlőegységet, és egy USB-re csatlakoztatható hangkártyát is (erre utal a Digital a termék nevében, a „sima” Precisionből ez hiányzik). A készülék olyan extra szolgáltatásokkal is rendelkezik, mint az automatikusan működő zajcsökkentő és háttérzaj szűrő, a beszédhang kiemelésével pedig a kommunikációt kívánták megkönnyíteni.


A kékes-fekete festésű műanyag készülék merev, de jó minőségű anyagokból készült, külleme teljes egészében a mai divatnak felel meg. Nyitott kialakításról lévén szó számolnunk kell vele, hogy a megszólalás nem igazán diszkrét, a fejhallgató hangja kihallatszik valamennyire. A membránok enyhén döntöttek, füleinkhez hozzáidomulva fokozzák a kényelmet, melyeket szivaccsal bélelt műbőr bevonatú karimák fognak körbe ezzel is növelve a stabilitást. A gyártó külön figyelmet fordított a jó szellőzésre, a felhasznált anyagok és a hézagos párnázottság is erről tanúskodik. A nyakon hordott kialakítással önmagában nincs probléma, viszont nem túl szerencsés, hogy a nyakpánt méretén fikarcnyit sem állíthatunk - úgy gondolták (tévesen), hogy a fix méret bárkinek megfelelő lesz -, és emellett a szivacs bélés is lemaradt róla, viselése közben egy kissé fapados érzésünk támadt. A lehajtható mikrofon jobb oldalon foglal helyet, könnyen állítható, ám a beállított helyzetéből hajlamos néha magától elmozdulni. Cserélni nem lehet, valamint a hozzá tartozó állvány sem görbíthető kedvünkre, így a gégecsöves megoldásokhoz képest nem olyan nagy a szabadságunk.


Az egyébként igen hosszú kábelen egy gombóc formájú vezérlőegység felel az elméletben kényelmes irányíthatóságért, ruhánkra felcsíptetve pedig szükség esetén mindig kéznél lehet. A kis doboz hangerőszabályzásra és a mikrofon elnémítására hivatott, előbbit sajnos csak egy nehézkesen forduló, akadozó potméterrel sikerült megoldani. A kábel végén a vezérlőegységhez csatlakozik a különálló hangkártya, mely igen jó hangminőségről tett tanúbizonyságot, ami ráadásul nem csak a fejhallgatóhoz használható fel, így egy hordozható, kisméretű hangkeltőt is nyertünk a headset megvásárlásával.


A készülék a PC-hez természetesen USB-n keresztül csatlakozik, a hang előállításáért felelős dobozkához pedig az aranyszínű 3,5mm-es jack dugaszok segítségével illeszthetjük a headset fejhallgató és mikrofon csatlakozóját. A szivacs mögött 40mm-es hangszórók foglalnak helyet, frekvencia átvitelük pedig az igazán mély 20 Hz-től a már az emberi hallás határait feszegető 20 kHz-es tartományig terjed (papíron). A mikrofon a 100 Hz és 16 KHz közötti intervallumot képes továbbítani, ami a beszédhangok átviteléhez elegendő kell legyen. A csomag használati útmutatót nem tartalmaz, ráadásul a telepítő lemez is elmaradt, ezért érdemes Windowsunk frissítéseit naprakészen tartani, ugyanis driver nélkül a headset USB-s egysége használhatatlan. Esetünkben az üzembe helyezés zökkenőmentesen történt, a csatlakoztatást gyors hardverfelismerés követte, így azonnal kezelésbe vehettük a svájci gyártó fülesét.

Használatban...

A fejhallgató hangja nem tekinthető semlegesnek, ami a mélyek visszafogottságán és a középhangok kiemelésén érhető tetten. Ennek nyilvánvaló előnye beszélgetés közben mutatkozik meg, nem jó ugyanis, ha a túloldal dörmögő orgánuma érthetetlen morgásként hallatszik nálunk. Ezen enyhít a szolid mélyek használata, saját hangunk érthetőségén pedig a mikrofon zajcsökkentő szolgáltatása segít. A mikrofon érzékenységével és minőségével semmi kifogásolnivalónk nincs, ám az állvány képes hamar elveszteni tartását, így néha önálló életre kel. A vezérlőegységen található némító gomb pedig túl érzékeny, többször is előfordult, hogy azt véletlenül átkapcsoltuk, a hangerőszabályzó nehézkes forgatása pedig szintén nem pozitívumként említhető. A gondtalan beszélgetéseknek tehát nem hangminőségbeli, hanem kényelmi akadályok szabnak gátat. A fejhallgató közepes hangerejétől szintén nem tekinthetünk el, mivel így a túloldal halk beszédét nehéz ellensúlyoznunk. Sajnos a headset viselése sem okoz túl sok örömöt, a fix méretű nyakpánt mérete túl nagyra sikerült, viselése közben előfordulhat, hogy lötyög rajtunk a fejhallgató, az állítás lehetősége nagyon hiányzik. A játékos felhasználás még keményebb kihívások elé állítja a fejhallgatót, a tér visszaadásában nem igazán jeleskedik a készülék, melyet zenehallgatás alkalmával még inkább megtapasztalhatunk. Utóbbinál teljes kudarcot vall, az összemosott hangszerek és a fejhallgató borzasztóan szűk tere miatt nyugodtan kijelenthetjük, egyáltalán nem erre tervezték a headsetet. De ne hagyjuk figyelmen kívül a készülék erényeit se, a sok negatívum mellett azért akad domborítanivalója is a fülesnek. A néhol lötyögő, máshol enyhén szorító fejhallgató egyébként nem okozott különösebb fülfájdalmat, több órás használathoz is vállalhatónak tartjuk, ha fejméretünk épp megfelel neki. Ha maradunk a Logitech fejhallgatójánál, akkor a hozzáadott USB-s hangkártya minősége nem sokkal marad el egy Audigy szintjétől, ezért emiatt nem érdemes külön költségbe verni magunkat. A headsetet három méter hosszú, kellően hajlékony vezetékkel látták el, így filmjeinket akár messzebbről is élvezhetjük. A nyitott kialakítás meghozza a várt előnyt, mivel nem izzadunk bele, ám ennek hátránya is kiütközik, ugyanis a fejhallgató hangja kihallatszik.

Sharkoon Rush

Áttekintés...

A széles termékpalettájáról ismert német cég különös figyelemmel készítette el a Rush családot, mely jelen tesztünk alanyán kívül beviteli perifériákat (billentyűzeteket, egeret, egérpadot) is magában foglal, sőt, még egy számítógépházat is terveztek a sorozathoz. A headset is magán viseli a család stílusjegyeit, a gyártó a készüléket játékos, multimédiás és kommunikációs felhasználásra egyaránt ajánlja.


Ha a szürke műanyagból készült fejhallgató kezünk ügyébe kerül, jól összerakott érzésünk támad, a felhasznált anyagok minősége meglepően kellemesnek tűnik a négy és fél ezer forintos vételár fejében. A hagyományos kialakítású fejpánt állítható, a testreszabhatósággal tehát nem lehet gondunk, kisebb és nagyobb fejmérettel rendelkezőknek is beállítható a megfelelő méret. A kényelmes viselet érdekében a fejpánt belső részét szövet borítású szivaccsal bélelték ki, a plüss fülvédők és a füleinkhez hozzáidomuló búrák pedig csak tovább fokozzák a komfortot. A fejhallgató zárt kialakítású, tehát egyrészt erőteljes basszusokra, másrészt jó hangszigetelésre számíthatunk. A headset mikrofonja nem cserélhető, de remekül konfigurálható, a beállított pozíció megtartásáról a belső fogaskerék, a hajlíthatóságról pedig a gégecső gondoskodik.


Az analóg hangerőszabályzót és mikrofonnémító gombot a kábelen találjuk. A tekerőgomb éppen annyira fordulékony, hogy ne lehessen véletlenül eltekerni, és a némító kapcsoló sem képes önálló életre kelni, mikor nem figyelünk oda. A vezérléssel tehát elégedettek vagyunk, mindig kézre áll, mikor szükség van rá.


Az üzembe helyezés nem okozhat különösebb gondot, a fejhallgató és a mikrofon egy-egy 3,5mm-es jack dugasszal illeszthető saját hangkártyánkhoz. Mellékelt szoftvert nem tartalmaz a csomag, a csatlakoztatás után azonnal használható a headset. Nagy figyelmesség a gyártó részéről, hogy a készülék mellé egy összehúzható plüss táskát is kapunk, így használaton kívül is pormentesen tárolható a Rush. A specifikáció szerint a füles membránjai 40 mm-es átmérővel rendelkeznek, a 20 Hz - 20 KHz-es hangtartományban képesek működni, a mikrofon átvitele pedig a különösen mély 30 Hz-től az igen magas 16 KHz-es frekvenciáig terjed.

Használatban...

Az első használatba vételt nagy elégedettség követte részünkről: a füles hangját kellemes magasak, várakozáson felüli mélyvisszaadás és elfogadható középhangok jellemzik. Hosszabb távon már jobban megfigyelhető a hangzás keménysége, egy lágyabb fejhallgatóhoz szokott fülnek már kissé ridegnek tűnik a Rush hangvisszaadása. Ez nem feltétlenül hátrány, de tény, hogy nem minden műfajnak kedvez ez a hangzásvilág. Mindenesetre nagyon dicséretes, hogy már zenére és játékra is meglepően jól használható a headset, ami a jó térvisszaadásban, erős mélyhang kiemelésben és úgy összességében kellemes megszólalásban nyilvánul meg. A mikrofon hangátvitelének hála, beszélgetéseknél már az igazán mély frekvenciák is átjutnak, ha pedig a túloldal dörmögését szeretnénk visszahallani, akkor a fejhallgató zárt kialakítása miatt ez sem jelent problémát, mivel a jó hangszigetelésnek köszönhetően ezek is érthetően képesek megszólalni. A hosszú távú viselet a fejpánt beállítása után nem okozhat gondot, a helyzet néhány óra múltán sem romlik jelentősen. Az enyhén szorító érzésnél viszont jobbat is el tudnánk képzelni, talán idővel az anyag elfáradásával ez is megoldódik majd. A plüss fülvédők nagyon kényelmesek, a puha anyag a szemüveg szárát is képes körbeölelni anélkül, hogy romlana a hangszigetelés. A nagy meleg viszont nem kedvez a bevonatnak, mivel a néhány órás használat alatt beleizzadhatunk, de valamit valamiért. A fejhallgató nagy hangerőre képes, ezért a halk felvételek visszajátszása sem okozhat gondot neki, a mellékelt 2,3 méteres vezeték pedig éppen elegendő a kényelmes használathoz.

Sharkoon Unatic

Áttekintés...

A Sharkoon következő termékét a hangvisszaadásnak szinte minden területére ajánlja. Ahogy a kommunikáció, úgy a játékos és multimédiás felhasználás sem jelenthet gondot neki, a könnyített kivitel, digitális vezérlőegység és beépített hangkártya nagyon impresszív fülest sejtet az Unatic személyében. Papírforma szerint a Rush-nál is nagyobb dolgokra hivatott, ám néha előfordul, hogy a több, néha kevesebbnek bizonyul a gyakorlatban.


A klasszikus formához fényes fekete színhasználat társult, a füles anyaghasználata megfelelő. Már kézbe vételkor érezni, hogy könnyített kivitelről van szó, erről tanúskodik a fejpánt szellős kialakítása is. Ez utóbbi ki tudja miért, nem kapott szivacsos bevonatot, a kényelem érdekében csupán egy keresztirányú szövetdarabka gondoskodik a fejünkön való rögzítéséről. A fejpánt állítható, így szerencsére a fiatalabbak is tudják használni a fülest. A fülvédők a Rush-nál megismert plüss anyagból készültek, nagyon kényelmesek, kár, hogy a karima ezúttal kisebbre sikerült. A zárt kialakítás itt is jó mélyvisszaadással és hangszigeteléssel kecsegtet minket, a búráknak viszont ezúttal csak a belső részük hajlandó füleinkhez idomulni. A mikrofon terén is visszalépés látható, a hajlítható gégecsövet egy fix állványra cserélték, így a konfigurálás csak némi forgathatóságban merül ki.


Az Unatic vezérlődoboza az összesen 2 méternyi vezetéken található meg. A hangerőszabályzás és némítás lehetőségét digitális formában kapjuk meg, ez utóbbi esetében külön hallgattathatjuk el a fejhallgatót és a mikrofont. A működésről, hangerő állításáról és a némításról egy-egy kék színű led tájékoztat minket. Sajnos a folyamatosan világító fény egy idő után nagyon zavaró tud lenni. Halk használatnál a hangerőszabályzás csak durva lépésekben állítható, ilyenkor jobb, ha a számítógéphez nyúlunk. Egy jó minőségű analóg tekerentyűvel a halk átmenetek is jobban szabályozhatóak lennének, de érdekességnek és látványnak ez a megoldás is megfelel.

A headset beépített hangkártyát is tartalmaz, amit sajnos nem tudunk elválasztani a fejhallgatótól, mint a Precisionnél, így csak önmagával használható. A csatlakoztatáshoz tehát csak az USB dugaszt kell számítógépünkbe illeszteni, driver nélkül viszont nem hajlandó megszólalni a füles. Mivel a dobozban a specifikáción kívül semmilyen melléklet nem található, nekünk kell letölteni a megfelelő meghajtókat, a naprakész Windowsunk ugyanis nem volt képes felismerni a hangkeltő eszközt. A specifikáció szerint a 40 mm-es hangszórók tartománya különösen széles, az emberi fül számára hallhatatlan 5 Hz-es frekvenciától a különösen magas 25 KHz-ig terjed.

Használatban...

A fülhallgató kellemes hangszínnel rendelkezik, enyhén a középhangok felé húz, ám emellett a mélyek sem szorulnak túlzottan háttérbe. A térérzet az Unatic esetében is jó, hasonló élményben részesülünk, mint a másik típusnál, játék alatt alig vehető észre köztük különbség. A hang precizitása az árkategóriára jellemző szintet hozza, ne várjunk tőle túl sokat, egy elfogadható minőségről beszélhetünk. Zenehallgatás közben már jobban kiütközik, hogy a fejhallgató szereti a középhangokat előtérbe helyezni, ami nem igazán kedvez ennek a területnek, filmnézéskor viszont tökéletes. A zárt kialakításától pedig valamivel erősebb mélyeket várunk, de legalább a típusra jellemző vödörhangzás is elmarad, extra basszusokat pedig saját equalizerrel is varázsolhatunk hozzá. A kommunikációs feladatokat magabiztosan végzi a headset, a mikrofon lehajtását nem követi az állvány bizonytalan ingadozása, ahová beálltjuk, az ott is marad. A mikrofon érzékenysége nagyon jó, ezért a gégecső hiányát sem róhatjuk fel hibaként, a túloldalon jól érthető, hogy mit mondunk, zajszűrés hiányában viszont a klaviatúra is behallatszik. Az eddigi igencsak pozitív képet jelentősen beárnyékolja, hogy a fejhallgatót nemhogy hosszú távon, de még rövid ideig sem kényelmes viselni, a nyomó, szorító érzés pedig idővel csak tovább fokozódik. A plüss fülpárnák puhák és kényelmesek, ám a játék hevében könnyű beleizzadni. A zárt kivitelezés ezúttal nem hozta meg a kívánt hatást, a búrák nem igazán illeszkednek füleinkre, így a hanganyag kihallatszik, ha pedig szemüveget is viselünk, ez még könnyebben előfordul és a füles szorítása is fokozódik. A headsetet felépítése miatt csak a beépített hangkártyával tudtuk kipróbálni, így rejtély marad számunkra, hogyan szólna egy másik hangkeltővel. A hang minősége viszont igen jónak bizonyult, ezért csak a próba kedvéért gondoltunk a cserére.

Trust HS-2900

Áttekintés...

A Trust headsetjével elsősorban a minőségi megszólalást helyezi előtérbe, a játékos és multimédiás felhasználás tehát nem jelenthet neki gondot, különlegessége pedig cserélhető mikrofonjában rejlik.


A fejhallgató tetszetős formatervét fekete-szürke festéssel párosította a gyártó, a felhasznált anyagok minősége példás. A hagyományos kialakítású fejpánt széles határok közt állítható fejünkre. A pánt és a fülpárnák puha töméssel rendelkeznek, a szivacsos anyagokat nylon-szerű bevonattal látták el. A zárt kialakítású búrák extra mélytöbbletet és jó hangszigetelést ígérnek, a diszkrét használathoz a nagyméretű karimák és vastag szivacsborításuk is hozzájárul. A fejhallgató hangszórói nemcsak oldalirányban mozgathatóak, hanem kifordíthatóak is, ráadásul erre a trükkre függőlegesen is képesek, ezzel megkönnyítve a nyakunkon való pihentetést. A cserélhető mikrofon hajlítható gégecsövének hála, könnyen az ideális helyzetbe állítható. A csatlakoztatás után vízszintes elforgatásra is képes, amit túl könnyedén tesz meg, ezért megesik, hogy néha magától is elfordul. A mikrofon 3,5mm-es jack dugasszal rendelkezik, ezen kívül semmi sem tartja a helyén, így előfordulhat, hogy csavargatás közben kiesik a helyéről.


Az épp elegendő hosszúságú, két méteres vezeték egy hangerőszabályzót is kapott. A vezérlődoboz mindössze ezt a feladatot képes ellátni, ezért szükség esetén a mikrofon vagy fejhallgató némítását a számítógépen kell elvégezni. Az analóg potméter viszont egyszerű, könnyen kezelhető, pontos és jól hozzáférhető anélkül, hogy az asztalnak támaszkodva véletlenül elállítanánk.


A csomag a fejhallgatón és a felszerelhető mikrofonon kívül egyéb hardverelemet nem tartalmaz. A headset számítógéphez való csatlakoztatását egy-egy 3,5mm-es jack dugóval tehetjük meg.

Használatban...

A zárt kialakításra jellemző az enyhén vödörszerű hangzás. Míg előző tesztalanyainknál ez csak alig volt érezhető, addig itt már jobban hallható a jelenség, bár még az elfogadható szinten belül van, így rövid időn belül hozzá lehet szokni. A fejhallgató hangszíne igencsak semleges, középhangjai és magasai sem túlzóak, de nem igazán hallani mélyhang kiemelést sem. Ezért, ha basszusait is elő szeretnénk csalogatni, akkor equalizert kell hozzá használnunk, de a viszonylag nagy teljesítményű hangszórókat ilyenkor csak halkabban használhatjuk. Zenehallgatásnál, filmnézéskor és játék alatt is meggyőzően teljesített a Trust fülese, kategóriájában széles térvisszaadásának és precíz hangjának hála hosszútávon is hallgatható maradt. Kommunikációs képességei egyrészt dicséretet érdemelnek, mivel mikrofonja kellően érzékeny és a rögzített hang minősége is remek. Másrészről viszont kár, hogy az ötletes, hajlítható és leszerelhető gégecsöves mikrofon vízszintesen hajlamos az elmozdulásra. A headset kimondottan kényelmesnek mondható, viselése hosszú távon sem fárasztó, a szivaccsal párnázott betétek pedig olyan jól sikerültek, hogy tesztünk legvállalhatóbb fejhallgatójáról beszélhetünk. A hangszigetelés valóban jól sikerült, a puha fülpárnák a szemüveg szárát is körbeölelik, a diszkrét használat még így is garantált.

Logitech Digital Precision


A Digital Precision egy felemás megoldás. A fejhallgató hangját erősen korlátozott térvisszaadás és a középhangokra kihegyezett hangszín jellemez, melyek így együtt beszélgetéshez ideálisak, a közel mono hangzás filmekhez már kevésbé, játékra és zenehallgatásra pedig kimondottan hátrányt jelentenek. Nagy fejmérettel rendelkezőknek a füles viselése hosszú távon sem vészes, másoknak viszont bosszantó lehet a fix nyakpánt mérete. A vezérléssel szintén nem vagyunk teljesen kibékülve, a felcsíptethetőségnek hála a tekerőgomb ugyan mindig kézre áll, ám az akadozó hangerőszabályzó és a túl könnyen kapcsolódó némítás funkció hosszútávon kiidegeli az embert. A mikrofon érzékenységére és zajszűrésére egy rossz szavunk sem lehet, állványa viszont hajlamos az elmozdulásra, ezért sűrűn fogunk utánanyúlni. Összefoglalva mindenből kapunk egy keveset, ami a kényelmes használathoz korántsem elegendő.  A 11 ezer forintos headset legértékelhetőbb alkatrésze a mellékelt hangkártyája, az ígért játékos élmények helyett viszont mindössze beszélgetési igényeinket tudta kielégíteni a készülék, ám azt sem maradéktalanul.


Sharkoon Rush


Összességében beszélgetéseink alatt, filmezés közben, zenehallgatáskor és játék alatt is jól használhatónak bizonyult a füles, ami részben a kellemes térérzetnek és hangszínnek, valamint jó hangszigetelésnek köszönhető. A vezérlés egyszerű, a némítás és hangerőszabályzás nem állítja el magát véletlenül, a párnázott fülvédők kényelmesek, igaz, idővel beleizzadhat az ember. A mikrofon szintén jól teljesített, érzékenysége és konfigurálhatósága miatt jól használható, a fejhallgató pedig igen nagy hangerővel bír. A mellékelt plüss szatyor egy kedves meglepetés volt, negatívumként csak az enyhén szorító érzés és az említett izzadás róható fel neki. Úgy gondoljuk, ez a kialakítás sajátossága, ami elviselhető, ezért a headsetet ajánlott vételnek tartjuk.


Sharkoon Unatic


Habár az Unatic ránézésre emlékeztet minket a gyártó másik típusára, mégis rengeteg különbség fedezhető fel köztük, ami sajnos nem vált előnyére a fülesnek. A legnagyobb problémát a fejhallgató kényelmetlensége okozta. A puha fülpárnák ellenére a kisméretű búrák kellemetlenül szorítják fejünket, az egyébként jól állítható fejpánt fura bélése pedig szintén nem a legkényelmesebb készülékeket juttatja eszünkbe. A digitális hangerőszabályzó túl nagy lépésközöket használ, ami az alacsony hangerő beállítását teszi lehetetlenné, a vezérlődoboz erős fényű ledjét pedig tökéletesen feleslegesnek találjuk. Tetszett viszont, hogy a fejhallgató igen jó térvisszaadással és hangminőséggel rendelkezik, hangszíne pedig zenehallgatáshoz, filmnézéshez, játékhoz és beszélgetéshez is megfelelő. A beépített hangkártya szintén bizonyított és a headset mikrofonja is jól megállta helyét. Ám hiába a jó hangminőség, ha kényelem hiányában mindezt sajnos csak rövidtávon tudjuk élvezni.


Trust HS-2900


A Trust a remek hangnak köszönhetően egy olyan zenére és játékra is jól alkalmazható fejhallgatóval rukkolt elő, melyet hosszútávon is elégedettséggel használhatunk, ugyanis kényelmi szempontból nagyon jól vizsgázott a füles. A vezérlés minősége jó, ám hiányoltuk a mikrofonnémítást. Szükség esetén viszont ez megoldható azzal, hogy a fejhallgatóról fizikailag eltávolítjuk a mikrofont, bár ha túl sokat csavargatjuk, akkor ezt néha magától is megteszi helyettünk. Beszélgetéseinkhez a felsoroltak miatt nem a legtökéletesebb választás, a nagyfokú kényelemért cserébe viszont mi hajlandóak vagyunk szemet hunyni fölötte. Összességében az öt és fél ezer forintos vételárért egy jól használható headsetet kapunk, ezért a HS-2900-at ajánlott vételnek tartjuk.

                                   A teszttermékekért köszönet jár a Logitech-nek, Trust-nak és a Cédrus Kft.-nek!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. Svindler
2009.04.20. 09:37
VISSZA A CIKKHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. jadam92
2009.04.20. 12:26
Az én Razer Piranha 2.1 -esem 14 ezer volt. jobb a hangja mint az előző 5.1 -esemnek az hogy lehet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kisdeak
2009.04.20. 14:55
volt szerencsém kiprobálni a logitech fülest, jó 2 éve.. hihetlenül kényelmetlen volt és lehuzta a fülem... (amugy jo
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Anachron
2009.04.20. 15:03
Logitechről: a vásárlás után kb fél-3/4 évvel vihettem vissza, kicserélték, majd 1,5évre rá (most) elromlott a mikrofon része. Kényelmetlen is volt, nyakba alig tudtam tenni mert szorított, nem ajánlom, ellenben az előttem szólóval egyetértek, az icemat siberia tökéletesen megfelel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gylovag
2009.04.20. 17:12
Csodálkozom, hogy a Logitech ilyen tré cuccot hozott össze ennyi pénzért. A fix fejpántot meg végképp értetlenül nézem.
Nekem egy "AKG K240 Monitor" fülesem van (igaz nem mikrofonos), ami több mint 17 éve szolgál már. Úgy hiszem a tartósság itt kezdődik, főleg, hogy 1500 pénzért jutottam hozzá anno.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Svindler
2009.04.20. 18:11
Nem maradt le egy nulla? Nekem egy K-141 monitorom volt, nagyon szerettem, de pár év után elhullott, igaz intenzív használatnak volt alávetve.

jadam92: úgy lehet, hogy az 5.1-esekben általában sok kisebb és általában rosszabb hangszoró van mint a hasonló árú sztereó fülesekben. Ennek hála amikor csak kétcsatornás hangot hallgatsz (zenék, vagy ilyen sávval ellátott filmek) csak azt veszed észre, hogy a hangminőség biza rosszabb az 5.1-esen. Cserébe ha rendesen meg van csinálva akkor játékokban és filmekben jobb lehet a térérzet visszaadása. Ebben segíthet egy jó hangkártya is a sztereó füles mellett, mert lehet úgy "torzítani" a hangot, hogy máshonnan észleld, de ebben az 5.1-es füles jobb (tisztelet a kivételnek azért van pár szutyok is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gylovag
2009.04.20. 20:37
Az árából nem maradt le nulla. A gyerek aki elsózta meg volt szorulva az árat ő mondta, de nem tudta mit ad el, hiszen az akkori ára márkában 200 fölött volt.
Ez olyan régi, hogy még a 600ohm-os fajtából való, szóval kicsit halkabb, de nehezebb is túlvezérelni. Mivel akkoriban diszkóztam is igénybevétel az volt rendesen, de idővel lecseréltem olyanra, amit kevésbé sajnáltam és maradt otthon. Maximum annyi bajom volt, hogy néha bénáztam és azt a forrasztások sínylették meg, de azt nem nehéz megjavítani. A csatlakozót is csak most cseréltem le 3,5-ösre.
Múltkor néztem a mostani árát és estem hanyatt, hogy 35ezerért mérik az újat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Fix3r
2009.04.20. 20:58
Én a razerre voksolok. Volt szerencsém egy Barracudához és azóta sem találtam olyan fülest ami olyan jó hangzást biztosított volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. V1rtuaL
2009.04.20. 21:58
razer nem rossz,sőtt...DE!
a razer egyrészt drága másrészt ajánlott hozzá a saját hangkártyája.Így már nagyon drága és mit mondjak egy Sennheiser sokkal jobban megéri! Nekem egy PC 151-esem van játékokban hallom ki merről jön,basszus sem gyenge és ráadásul nem is zárt.Filmezésre is megállja a helyét.Csak jól be kell lőni.Ha valakinek van 15K-ja érdemes utánnanézni a seniknek ha esetleg valaki "gazdagabb" akkor a razer ajánlott(kártya nélkül is nagyon jó csak nem adja le amit tud)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Destroy666
2009.04.20. 23:13
Hamár fejhallgató, akkot egy jó STEX, vagy mondjuk AKG K1000-es, csöves erölködővel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. raiden
2009.04.20. 23:39
Destro, te meg ha szeretnél autót, akkó vegyé aston martint ;] Meg szerintem nem tévedek sokat, ha nálad a szobában cerwin vega, a kertben outline, a garázsban meg JBL hangrendszer szolgáltatja a megfelelőt...

Viccet félretéve, a logitechben a márkát fizeted meg, a sharkoonnak meg lehet nézni az egerét, a trust az meg valami külön fogalom. Logitechnek vannak jó gamer egerei, a sharkoon házam nekem tetszik, a trustön meg jót röhögök ha meglátom a boltban.

Hiányolom a felsoroltak közül a Sennheisert, a Steelseries, a Razer, meg talán az AKG olcsó kategóriát. A steel, meg a razer, azok játékra fejlesztett, míg a többi az szimplán hifi, vagy kicsit komolyabb felhasználási célra készült.

A füles kategóriáról nehéz véleményt alkotni, mert hatalmas a választék, sok a márka, és különbözőek a felhasználási célok. Studió, DJ, gamer, hifi, mp3 lejátszó...

Végül de nem utolsó sorban, egy átlag ember észre sem veszi, hogy milyen a hangminősége annak amit hallgat. Beküldeném 4 házitákolmány hangfal elé, és nem tudná megmondani mit nem adnak a hangfalak rendesen. Nem tűnik fel nekik különbség az audio, és az mp3 között... Ettől fogva felesleges 916239123 Forintos fülest venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Svindler
2009.04.21. 00:09
Sennheiser olcsóbb fülesei épp nem voltak elérhetőek (pl 131), Razer messze kiesett ebből az árkategóriából, ahogy az AKG is (mikor nemrég nézelődtem a legolcsóbb 80k volt a K240-re építve). Ráadásul ezeknek se jó minden fülesük, néha házon belül is hasonló árkategóriában ég és föld egy-egy füles. Persze egyéni preferencia is hogy kinek mi tetszik, meg melyik füles miben erős.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Destroy666
2009.04.21. 11:10
@raiden: egyet eltaláltál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. perempe
2009.04.21. 16:02
gylovag:
Az az 1500 forint komoly pénz volt akkor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zedexes
2009.04.21. 19:20
Hali!

Használ valaki terratec headset 5.1-et? USB-s saját hangkártyás "szerintem gamer" füles.

A basszusa miatt szeretem a legjobban, jo kis cucc...

Vélemény?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. raiden
2009.04.21. 22:08
Szerény véleményen szerint, fülesre nem érdemes költeni 2-3 ezernél többet. Geniusnak van kb~ 3000 pénzért mikorfonos, zárt, szivacsos fülgyűrűvel ellátott fülese. Nekem eddig 3 ilyenem volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Ifa666
2009.04.29. 12:15
Eladnám a trust-ot a francba...soha ne vegyetek trust terméket.szemét kategória
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!