iPon Cikkek

Gamer notik megfizethető áron: Acer kontra Dell

Dátum | 2009. 11. 11.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Üzletünkben is látszik, hogy már javában elkezdődött az év végi hajrá, mindenki lázasan vásárol. Az újgenerációs Radeonokon kívül feltehetőleg a notebookok lesznek azok, amelyek a középpontba kerülnek majd az utolsó hetekben, így tekintettel arra, hogy elég régóta nem jelentkeztünk játékosok számára is megfelelő noteszgéppel, rögtön két kiváló termékkel is pótoljuk hiányosságunkat.


Mai résztvevőink közül csak az egyik vállalja fel nyíltan, hogy kikhez is szól igazán. A Dell XPS szériája nagyon ritkán újul meg, viszont általában akkor odateszi magát a gyártó és valami olyat tesz le az asztalra, amire az ember elismerően hümmög. Két éve járt nálunk az előző generáció 13,3”-os tagja, amit nagyon szerettünk, aztán nem sokkal később megkaparintottuk a játékra is alkalmas 15,4”-os verziót, pár hete pedig az immáron Studio XPS név alatt futó szériának szintén kisebbik tagjával kezdtünk. Úgy illett tehát, hogy ezt a remek szériát semmiképpen se szakítsuk meg és természetesen a Studio XPS M1640 személyében magunkhoz ragadtuk a 15,6”-os változatot.


Ellenfele egy gyakorlatilag névtelen hős, aki abszolút nem akar többnek látszani, mint ami. Az Acer Aspire 5739-es szériája látszólag egy hétköznapi gép, a Gemstone kinézet második megújulása után gyakorlatilag bármelyik szériával összekeverhetnénk. A vásárlónak viszont az a fontos, ami a burkolat alatt van, abban pedig hozta a kötelezőt a gyártó, sőt, ha csak a 3D-s játékok miatt kacsintgatunk a masinára és a processzor ereje annyira nem létkérdés, akkor bizony súlyos tízezreket spórolhatunk, de erről majd később.

Az Acer három, a Dell pedig két kiszerelésben árulja portékáját, viszont az előbbi legdrágább konfigurációja is olcsóbb az utóbbi legolcsóbbjánál, ezt nem árt figyelembe venni. Próbáltunk alternatív versenyzőket keresni a teszthez, de az a helyzet, hogy nincsenek. A gamer notebookok koronázatlan királya (igen az MSI-ről van szó) egyszerűen ebben az árkategóriában nem képes hasonlóan erős mobil gépet prezentálni, az Asus hírből sem hallott az olcsó játékgépekről, míg a Toshiba Satellite L505-öse egyelőre hiánycikk. Akárcsak az oldal, úgy a tesztek is időről időre megújulnak, ezúttal a játékok arzenálját szélesítettük egy kicsit ki, hogy minél inkább megfeleljünk a célközönség elvárásainak (reméljük sikerül). Kezdjük a sort az olcsóbbik készülékkel, jöjjön az Acer Aspire 5739G!

Több mint három hónapja nem járt nálunk Acer gép, ami döbbenetes időnek tűnik a rengeteg, azóta itt megfordult gép miatt. Az Aspire 5739G az első szériák egyike, amely már Windows 7-tel kerül értékesítésre, ráadásul 64 bites változattal.


250 ezerért egy remek kiépítést kapunk, a processzor és a videokártya egyformán erős, valamint memóriából és merevlemezből is tetemes mennyiség áll a rendelkezésünkre. A HDMI-webkamera-kártyaolvasó hármas alap egység természetesen jár, sajnos ezen felül csak egy nagysebességű eSATA porttal leszünk gazdagabbak. A Bluetooth-ról, a FireWire-ről és az ExpressCardról is le kell mondanunk, cserébe van HDMI és gyors WLAN. Fontos megjegyezni, hogy ez a legdrágább kiépítés, aki beéri egy virtualizációs technológia nélküli, kicist lassabb, de ugyanúgy 25W-os Core 2 Duo P7450-nel, az rögtön spórolhat 30 ezer forintot. Aki hajlandó még lejjebb adni az igényét és beéri egy nagyobb fogyasztású egységgel illetve kisebb tárhellyel, az újabb vaskos 20 ezret takaríthat meg és így már alámentünk a 200 ezer forintos vételárnak, a videokártya pedig továbbra is a GeForce GT 240M!


A készülék mellé csak a legszükségesebb dolgokat kapjuk meg, driver CD és helyreállító lemez nincs (rejtett partícióról lehet mindezt elvégezni), a tápegység viszont 90W-os, amivel alig 2 óra alatt teljesen fel lehet tölteni a lemerült akkumulátort.

Zajszintjét tekintve az Acer gamer notesze (hiába nem annak van pozícionálva) ha nem is csendes, de visszafogott. Üresjáratban abszolút nem zavaró a hangja és terhelésre is halkabb volt a Dellnél. Az olvasásos teszt közben a processzor 39, a videokártya pedig 45 fokos volt, mindkettő természetesen a beépített energiamenedzsment használatával értendő. Maximális terhelésnél már érezhetően feljebb kapcsol a ventilátor (de nem süvít), ilyenkor az értékek 71 illetve 67 fokra változnak, amelyek nem számítanak rossznak. Ha ölbe kívánnánk venni az új Aspire-t, azt is nyugodtan megtehetjük, ugyanis abszolút nem forrósodik át a gép alja (bár ebben a csodás időben nem vettük volna rossz néven).


Az előtelepített Windows 7 Home Premium saját, Aceres bejelentkező képernyővel fogadott minket (meg kell mondani, jól nézett ki), az alkalmazások automatikus telepítése nem vett igénybe többet negyed óránál. A McAfee vírusirtót érdemes valami erőforrás kímélőbb darabra cserélni, a háttérben való láthatatlan motoszkálása néha érezhető volt még a brutális erejű processzor mellett is. Az ablakok animációinál már érezhető volt, hogy nem egy átlagos videokártyával állunk szemben, jól bizonyítja ezt a maximális 7.9 pontból elért 6.4-es eredmény is.


Svindler kolléga hétfőn már kielemezte az NVIDIA új belépőszintű videokártyáit, viszont egészen más a leányzó fekvése akkor, ha az ott látott teljesítményt egy notebookba passzírozzuk. Az asztali GT220 reinkarnációját köszönthetjük a mobil GT 240M-ben, amely ugyancsak 40 nm-es gyártástechnológiával készül és már DirectX 10.1-es támogatással is bír. A memória mérete kétszer akkora (1 GB), ráadásul ez kivételesen semmilyen hátránnyal nem jár, ugyanúgy 1580 MHz-en közlekedő GDDR3-mas chipekről van szó. A 48 shader egység 1210 MHz-en zakatol, míg a grafikus mag 550-en, így elmondható gyors fejszámolás után, hogy a GT 240M nagyjából 10-12%-kal lassabb papíron a GT220-nál, ami elnézve az utóbbi 720p körüli felbontáson elért eredményeit bizakodásra ad okot.


A merevlemez a jól bevált 500 GB-os Western Digital Scorpio Blue, sebességével, hőtermelésével és zajszintjével most is elégedettek voltunk, a HDTune szerint ráadásul még gyorsít is a processzoron (némi hiba a Mátrixban). Érdemes lesz fejben tartani ezeket a grafikonokat.

A hangrendszer egy ál 2.1-es verzió, amely meglepően jól szól, igaz sok mélyhangot ne várjunk tőle, de tisztaságával és hangerejével abszolút nem volt probléma.

Tekintettel arra, hogy a bevezetőben már megemlítettük, hogy nincs igazán nagy különbség a mai Acer Aspire noteszek között, így nyugodtan dőljünk hátra és nézegessük az ismerős képsorokat.


A fedő- és hátlapokon semmi újat nem látunk, viszont szokatlan a belső elrendezés. A merevlemez fejjel lefelé van rögzítve, a memóriák mellett pedig akár processzort vagy videokártyát is tudnánk cserélni (utóbbi látható a RAM-ok és a ventilátor között).


A billentyűzet a Timeline szériánál is látható csillogós verzió, melynek nyomáspontja viszonylag magasan van és háttérvilágítással sem bír. A multimédiás és gyorsgombok érintés érzékenyek, működésük precíz, viszont éppen ezért a jobb felső sarokban látható matricát távolítsuk el, ugyanis összecsukásnál 10-ből 8-szor tuti el fogjuk vele indítani a beépített mini Linuxot.


A touchpad felületének nagysága átlagos, anyaghasználata kellemes és picit érdes is a mintáktól. Világítást nem, multi-touch vezérlést viszont kapott, ráadásul ezek mindegyike megegyezik a MacBookoknál látott műveletekkel, így pofon egyszerű és kényelmes volt a használata. Az egérgombokat inkább a szélek felé nyomkodjuk, ott reagálnak a legjobban, igaz egyben itt is a legzajosabbak.


A csatlakozók két oldalra vannak szétszórva, egyedül a memóriakártya-olvasó kapott helyet elöl. 3 USB portot és egy USB-ként is üzemelő eSATA-t találunk a bal illetve jobb oldalakon, ezen felül a szokásos D-Sub, HDMI és hangkártya ki-bemenetek fogadnak minket. Vezetékes és vezeték nélküli hálózaton felül kapunk egy jó öreg analóg modemet is, ha foglyul ejtenének minket a T-Com pincéjében. Hátul egy méretes szellőzőrács van, továbbá két nagyon apró nyílás, ahol némi hangzavar is kijön az Acer által csak Tuba-nak keresztelt hangszóróból.

A kijelző LED-es háttérvilágítást kapott és ez jól is áll neki, a szűk látószögek miatti szürkülésen kívül bevilágítási problémák nem jelentkeztek, egyedül a gyári kontrasztot találtuk picit soknak, még alacsony fényerőn is vakított a fehér, ráadásul a különböző világos színek közötti éles határokat is olykor nehéz volt elsőre kiszúrni. Ezen viszont az NVIDIA Vezérlőpultban könnyedén segíthetünk, így aggodalomra semmi ok. A minimális és maximális fényerővel meg voltunk elégedve, az előbbi kellően alacsony (bár a tervezők mehettek volna még lejjebb is), az utóbbi pedig, ha szükséges, akkor kielégítően magas. A glossy panel közel sem tükröződik annyira, mint gondolnánk, igaz ennek behatóbb teszteléséhez nem ártott volna egy nagy adag napsütés.

A HD felbontású webkamera 1280x720-ban még mindig eszi a processzort, ugyanakkor szép képet produkál. A tőle nem messze elhelyezett mikrofon tisztán veszi, amit mondunk.

Tesztünk másik versenyzője a Dell fiatal játékosokat megcélzó XPS M1640-e volt. A 13”-os változat után viszonylag magasak voltak az elvárásaink, főleg, hogy az Acer gépét nyúztuk meg először és a tapasztalataink pozitívnak bizonyultak. Az már a csomagoláson látszott, hogy azért a két termék más-más világ.


Bő 25 ezer forintos többletért egy erősebb videokártyát, Bluetooth-t, FireWire-t, infát, nagyobb akksit és magasabb felbontású kijelzőt, ugyanakkor gyengébb és falánkabb processzort, kisebb (de papíron gyorsabb) merevlemezt, és mindössze 2 GB memóriát kapunk.


A viszonylag nagy méretű csomagban a 90W-os tápegységen túl pár útmutatót, egy Microsoft Works 9-et, egy driver CD-t és egy visszaállító lemezt kapunk. Se egér, se táska, se semmi, úgy látszik a Dell végleg leszokott erről, ami szomorú.

Bekapcsolás után egyből a BIOS-ra vetettük magunkat, de meglepődve tapasztaltuk, hogy az átlagosnál nem sokkal tud többet, nyoma sincs az Inspironokra és Latitude-okra jellemző EFI-nek. Az is igaz, hogy egy gamer lelkű felhasználó a tuning opciókon kívül legfeljebb a boot sorrendet piszkálná meg, így valahol érthető a lépés. Üresjáratban akkumulátorról tudta csak hozni azt a zajszintet az XPS, amit az Acer hasonló terhelés mellett elért, konnektorba dugva már hangosabb volt a Dell csodagépe. Dokumentum olvasás közben a processzor 42, a videokártya pedig 47 fokos volt, ugyanezek az értékek maximális terhelésnél 64, illetve 76 fokra változtak, tehát hasonlóan teljesített a két gép, csak az egyiknél a CPU volt melegebb, a másiknál a VGA. Tekintettel arra, hogy az XPS-ben több szenzor volt az átlagosnál, így megnéztük az egyéb komponensek alakulását is. Az északi híd üresjáratban 50, terhelésre 57 fokos volt, a memóriák viszont a kezdeti 46-ról egészen 70 fokig elmentek, viszonyítás nélkül nem tudjuk ez mennyire számít normálisnak, bár a videokártyákon található RAM-ok se szoktak hűvösebbek lenni.


Tekintettel arra, hogy a Dell gépén még Windows Vista volt (upgrade-elhető Windows 7-re), így nem tudtuk a beépített teszteket összehasonlítani, az viszont tisztán látszott, hogy a processzor számít a gép visszahúzó erejének. Ami már itt is gyanús volt, az a merevlemez 5.5-ös értékelése, hiszen egy 7200-as fordulatszámú egységről van szó, az ember joggal hinné, hogy megkapja a maximálisan adható pontszámot. A videokártya természetesen meg is kapta, furcsa lett volna, ha nem.


A mobil Radeon HD4670 nagyjából annyiban tér el az asztali változattól, mint a GT 240M a GT220-tól. A grafikus mag és a 320 shader 675 MHz-en, míg az 1 GB GDDR3-mas memória 1600 MHz-en zakatolt. Ezek az értékek is 10%-kal alacsonyabbak a desktop változatnál, így nagyjából hasonló csatára számíthatunk, mint amit a hétfői GT220 vs. HD4670 párbajnál láttunk (már ha lehet azt csatának nevezni).


A merevlemez hatalmas csalódás volt számunkra. Bár egy hang nélkül tette a dolgát és nem is volt kifejezetten meleg, de amit sebesség címszó alatt felmutatott az siralmas. Egy 7200-at pörgő merevlemeztől a felhasználó okkal várná el, hogy házon belül elfenekelje az 5400-as társát, de jelen esetben ez nem így történt. A 250 GB-os Scorpio Black – amely leejtés elleni védelmet is kapott – bizony bő 10%-kal lassabb volt az 500 gigás Blue-nál, amit egész egyszerűen nem értünk, főleg annak tudatában, hogy a 320 GB-os „fekete” egység nagyon gyors ugyanebből a szériából. Szerencsére a használat során semmit nem vettünk észre a szintetikus tesztekben kimért lassúságból, de a fejünket ettől függetlenül csóváltuk rendesen.

A 15,6”-os XPS egy sima sztereó hangszórópárt kapott, amelyek méretüket meghazudtolva szólalnak meg. Az Acer Tuba-jánál valamivel kevésbé dinamikus a hangzásuk, de filmnézésre megfelelők.


Ugyanaz, mint a kisebb, csak nagyobb – nagyjából így is össze lehet foglalni az XPS M1640 külsejét, hiszen valójában tényleg erről van szó. A részben bőrrel bevont bordó fedőlap egyik nagy kedvencünk még akkor is, ha gyűjti az ujjlenyomatokat. Már a kinyitásnál is szembesülhetünk vele, hogy mennyire masszív az egész szerkezet: a fedőlap súlyos, bár üreges, a zsanérok viszont bivaly erősek, egyhamar nem fognak elkopni. A hátlapon gyakorlatilag észrevétlenül tűnnek el a csavarok, melyeket embert próbáló feladat szabad kézzel kitekerni, így mi nem is próbálkoztunk velük.


A billentyűzet ránézésre nemcsak kialakításban, de még méretben is passzol a kisebbik XPS-éhez. Két fokozatú háttérvilágítást kapott, a gombok nyomáspontja pedig nagyjából olyan magasan van, mint az Aspire-nél. Az érintés érzékeny gyorsgombok csak bekapcsolva látszódnak, funkciójukat tekintve nem látnak el olyan feladatot, amelyet kikapcsolt állapotban is elő lehetne hívni. Itt jegyeznénk meg viszont, hogy komolyabb terhelésre a Studio XPS feletti rész nagyon be tud melegedni, így oda óvatosan nyúlkáljunk.


A touchpad multi-touch dolgokra nem képes, viszont valamivel kellemesebb kezelést biztosít az eltérő anyaghasználat miatt, mint az Acer tapipadja. A gombok szinte teljesen zajtalanul nyomhatók és jóval puhábbak, mint az Aspire-nél, ráadásul a billentyűzettel együtt ezek is megvilágítottak, így a sötétben könnyebb őket megtalálni.


A csatlakozók itt tényleg két oldalra kerültek szétszórásra, elöl csak az opcionálisan (egyébként bagóért) megvásárolható távirányító infra vevője található. A slot-in DVD-író lehetőséget biztosított arra, hogy alatta egy eSATA port is elférjen, ráadásul szintén a jobb oldalon találjuk a FireWire és ExpressCard bővítőhelyeket is. A memóriakártya-olvasó mellett a töltő foglalatának jutott még itt hely. A bal oldalra két USB, a hang ki- és bemenetek, a LAN csatlakozó, valamint a három videokimenet került, melyek közül a DisplayPortot és a HDMI-t nem használhatjuk egyszerre.

A kijelző 1600x900-as felbontása remek kihívás elé állította a Radeont, a következő oldalon pedig kiderül, hogy a VGA milyen sikerrel birkózott meg a másfél milliónyi pixellel. A panel természetesen LED-es háttérvilágítást kapott és hasonlóan az Acerhez, itt sem tapasztaltunk komolyabb bevilágítási problémákat, valamint a látószögek is picit jobbnak tűntek. A kontraszttal nem volt gond, bár véleményünk szerint itt is túlzásba vitték, de ez csak a fehér színek sárgásodásán látszott meg, melyet szintén tudunk szoftverből korrigálni. A fényerő tartományok nagyjából ugyanolyan tágak, mint az Aspire esetében.

A webkamera 2 Mpixeles, képminősége jó (de szélesvásznú felbontást nem támogat), mikrofonból pedig kettőt is találunk, így nem csoda, hogy a hangminőség rendben volt.

Most, hogy letudtuk mindkét gép főbb előnyeit és hátrányait, jöjjenek a teljesítménytesztek, elsőként a processzorokat eresztettük egymásnak.


Ahogy az várható volt, az Acerben található P8700 jelentősen gyorsabb volt, a 433 MHz-es órajelbeli többlet mindenhol kiütközött, viszont a másfélszer akkora cache memória nem sokat nyomott a latban. A 20-25% közötti különbségek egyértelműen az órajelbeli eltérést mutatják. Sokkal érdekesebbnek ígérkezett viszont a grafikus kártyák összehasonlítása, ugyanis ott papíron a gyengébb procival szerelt gép az erősebb.


Az eredmények magukért beszélnek, az esetek döntő többségében a Radeon HD4670 magabiztosan tudta maga mögött tartani a GeForce GT 240M-et, nagyjából egy felbontásnyi különbség van a két VGA között (amire szükség is van, hiszen a Dell Studio XPS-nél a natív felbontás 1366x768 helyett 1600x900).


Ami az akkumulátorok teljesítményét illeti, nagyjából kiegyenlített a küzdelem, hiszen az Acer kapta a gyengébb telepet (48 Wh), viszont ő rendelkezik alacsonyabb fogyasztású processzorral és videokártyával, míg a Dellben az erősebb hat cellás akksi (56 Wh) dolgozik egy normál Core 2 Duo és egy 55 nm-es HD4670 mellett. Játékgépektől kifejezetten jó értékek ezek.

Az értékelésnél nehéz dolgunk van, hiszen mindkét gépet érdemesnek tartjuk a vásárlásra. A különbség viszont a részletekben rejlik és ezek az apróbb eltérések fogják meghatározni, hogy valaki az Aspire-rel vagy az XPS-sel szimpatizál-e. A garanciális hátterek közötti különbségektől most eltekintenénk, inkább azokat a tulajdonságokat emelnénk ki, amelyek az egyik versenyzőt a másik elé helyezik.

Ami az Acer Aspire 5739G mellett szól:
+ olcsóbb
+ erősebb és energiatakarékosabb processzor
+ 4 GB memória, 500 GB-os merevlemez
+ multi-touch tapipad
+ picivel alacsonyabb zajszint
+ alapból Windows 7-tel kerül értékesítésre
+ gyengébb processzorral és kisebb merevlemezzel akár 200 ezer forintért is hazavihető

Ami a Dell Studio XPS M1640 mellett szól:
+ összeszerelés és anyagminőség
+ megvilágított billentyűzet és touchpad
+ erősebb videokártya
+ magasabb felbontású kijelző
+ ExpressCard, Bluetooth, FireWire és infra


Annyit tennénk még hozzá, hogy a Dell XPS-éből két kiépítés érhető el jelenleg, az erősebbikben P8600-as processzor, fullHD-s kijelző (1920x1080), 4 GB memória és 500 GB-os merevlemez található, mindezért 45 ezres felárat kérnek. Nagyjából itt mutatkozik meg az, hogy valójában a két termék nem ugyanabba az árkategóriába esik, ettől függetlenül mindkettő ajánlott, de hogy kinek melyik, azt a fenti szempontok döntik el.

Az tesztben szereplő notebookokat a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Hivatalos honlap: Acer ; Dell
Vásárlás: Acer Aspire 5739G ; Dell Studio XPS M1640

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

47. lajthabala...
2009.11.11. 16:42
Gratulálok a jó cikkhez! Végre egy elemzés, ahol komoly és értelmes játék-teszteket futtatnak. Nagyon jó kis gép lett ez a Dell Studio XPS, a 4670-el se nem túl drága, se nem túl gyenge. Ha belegondolok, hogy legutóbb Inspiront vettem közel ennyiért, X3100-as "videokártyával" akkor azt kell mondjam, közel vagyunk ahhoz, hogy a laptopok végre valós alternativát jelentsenek az asztali gépek mellett, és ne kellemetlen kiadások legyenek azoknak, akik rászorulnak a hordozható gépre.

Megjegyzem, hogy az Inspironomnál nagyjából a vételár felének megfelelő mértékű volt az összes szervizköltség, amit szerencsére fedezett a 3 évnyi garancia. Úgyhogy az összehasonlitásnál mindenképpen bele kellene számolni az árba az Acer 3 éves garanciakiterjesztését, ami felezi a két gép közti ár-különbséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. kobor42
2009.11.11. 16:45
Sziasztok!

Lehet tőletek olyat kérni, hogy "teszteljétek le ezt is"?

Asus-f50sf

Egy ideje nézegetem, és szerintem elég ütős konfig, meg jókat olvastam róla a neten is.
Azért ide írom, mert nekem úgy tűnik, hogy körülbelül ebbe a kategóriába tartozik.

Előre is kösz.

Ui: Az OCZ cikk alatt sikerült véletlenül elsütnöm ezt a commentet. bocs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. JarJar
2009.11.11. 17:07
Balázs!

Ezt ügye nem gondoltad komolyan?
"közel vagyunk ahhoz, hogy a laptopok végre valós alternativát jelentsenek az asztali gépek mellett, és ne kellemetlen kiadások legyenek azoknak, akik rászorulnak a hordozható gépre."

Ha egy kicsit utánaszámolnál (feltételezve, hogy napi szinten használod és nem egy évre veszed a gépet), akkor észreveheted, hogy már régóta a noteszgépek kerülnek kevesebb pénzbe 65-90W-os fogyasztással, nem pedig az asztali (gép+monitor+szünetmentes+hangfal) 10x-es fogyasztással, 900W-al!!!

Az én gépem még csak 3 éves, de már rég visszahozta az árát, egy asztali géppel szemben, és még további 3 évig szeretném használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Csaber
2009.11.11. 17:10
JarJar : szerintem vegyél gyorsan egy fogyasztásmérőt mert hülyeséget beszélsz elég nehéz összehozni hogy egy gép 900W-ot egyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Csaber
2009.11.11. 17:36
bocs már nem engedte szerkeszteni (illetve engedte csak sajna a "csodálatos " új fórumotor szerkesztés után kiírta hogy nem vagyok jogosult megtekinteni....ergo nem vagyok bejelentkezve szerinte ...)
JarJar:
laptop eszik 60 W-ot és a pc eszik idle-ben 100 W+40 W-ot monitort és egész évben megy
(365*24*60)/1000=525.6 KW=24703 FT az áramfogyasztása
(365*24*140)/1000=1226.4 Kw =57640 FT
szóval durván 33K spórolsz vele évente , de vedd figyelembe azt hogy nem valószínű hogy egész évben folyamatosan be lenne kapcsolva a monitor szóval még kevesebb a megtakarított összeg a számításnál 47 FT-volt 1KW áram ára
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. leslieke
2009.11.11. 19:15
A költői kérdés, akinek nincs szüksége a Acer Aspire 5739G mellé a Win7-re az meg tudja venni operációs rendszer nélkül is??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Alvin_ti42...
2009.11.11. 19:28
A gépek Windows nélkül nem lesznek kaphatók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. lajthabala...
2009.11.11. 22:14
Köszönöm Jar Jar!

Én is valami ilyesmit irtam volna Én is sokat gondolkodtam az áram-fogyasztáson, minden egyes újabb platformnál kiszámolom, hogy mennyit is lehetne spórolni a váltással, megérné-e... A laptop tényleg kevesebbet fogyaszt, de ez csak akkor jön ki, ha tényleg 7/24-ben megy, úgy pedig nem megy 3+3 éven át, és bármit cserélni kell benne, akkor oda a haszon, hűtő 13k, billentyűzet úgyszintén, akkut utángyártottat lehet ennyiért kapni, a monitor, vagy alaplap, utóbbit az én gépemben cseréltek is (a cégesben mindkettőt két év leforgása alatt) pedig a jzanész határát súrolja.

És revideálom korábbi álláspontomat, egy noteszgép sosem lesz alternativa egy asztali gépnek, mert olyan úgyetlen a kialakitása, amiben van fantázia az a Mac Mini: notebook fogyasztás, de a monitor, a billentyűzet - tapipad, meg az akku többletköltsége nélkül. Ennek a Dell-nek a műszaki tartalmát szivesen látnám egy pengevékony, élére
állitható alu-házban, az alternativa lenne az asztali gépre. Veszik a bővithetőség, de nyerhető vele egy csomó hely, energia, és megmaradnak a külső portok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. EzesezGeza
2009.11.11. 22:36
Kedves Csaber!

Gyakori hiba, hogy az emberek összekeverik bizonyos fizikai mennyiségek mértékegységét. Ezért tisztáznám, hogy mi mit jelent. A számítógép, monitor, hősugárzó, hűtőszekrény, villanykörte, stb. fogyasztása (teljesítménye) wattban mérendő. 1W (watt) = 1 J/s (joule/szekundum). A joule az energia és a mechanikai munka mértékegysége az SI rendszerben. Tehát a 40 W-os monitor másodpercenként 40 joule energiát fogyaszt működés közben. A kWh viszont energia dimenziójú. Ha az előbbi monitorunk egy egész órán át van bekapcsolva akkor 40 Wh (watt-óra)-t energiát fogyasztottunk. Ha 1000 órán át van bekapcsolva akkor pedig 40 kWh energát használtunk el, a k (kilo) egy 1000-res szorzó tényező. Míg a watt teljesítmény dimenziójú (energia/idő), addig a Wh (és a kWh) ismét energiadimenziójú. Ugyanis 1 (joule/sec)*sec = 1 joule. Mivel nekünk az áram ára kWh (kilówatt-óra) egységekben van megadva, (nem kw) és egy óra 3600 sec, e szerint kell eljárnunk. (1 kWh = 3600 J)
60 W * 3600s*24*365= 1 892 160 000 = 1,892 GJ (gigajoule) energia = 525,6 kWh, 47 ft-os kWh-kénti áram árral számolva valóban 24 703 ft jön ki, ami számszerint ugyanaz mint amit te is kiszámoltál, de azért mert itt speciel egy 3600-as szorzás és egy osztás pont kiejti egymás, viszont ennél jóval komplikáltabb példáknál komolyan felsülhetünk, ha összekeverjük a mértékegységeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. JarJar
2009.11.11. 22:55
Csaber!


Akkor vegyél 100W-os tápot a gépedbe. Bár kétlem hogy 450W alattit lehet venni, ezt nem tudom, de a 450W táp nem sokra elég.
Némelyik videokártya 230W-ot eszik a nagy dög fajtákból, és akkor még csak 1 darabbal számoltunk. Proci, vinyó, DVD, CRT monitor, hangfal, ventillátorok, stb... Hidd el könnyen összejön a 900.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. siriq
2009.11.12. 05:04
JarJar

Neked komolyan el kellene olvasnod par olyan topicot ami a fogyasztassal kapcslatos.
Elsonek talan [itt]. Amugy sok helyen kapsz "megfelelo" fogyasztasi ertekeket. 900 W jah.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. twollah
2009.11.12. 09:00
A VGA tesztek alapjan latszik, hogy a GF 240M ala hiaba pakolt az Acer erosebb CPU-t a VGA nem tud profitalni belole.

Boven eleg ebbol az Acerbol megvenni a leggyengebb verzio azzal se lesz sokkal (vagy egyaltalan) lassabb a VGA.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Svindler
2009.11.12. 10:05
Twollah: vagy az egyel felette lévő-t a hosszabb aksi idő miatt, de játékos fronton a P8700 tényleg túl combos a GT 240M-hez.

kobor: az F50 nem rossz ötlet, sajnos egy darab se volt belőle sehol mikor elkezdtünk a teszttel foglalkozni, most legalább van egy fajta. Nem mondom, hogy a közeljövőben, mert eléggé be vagyunk táblázva de lehet visszatérünk rá, nyitottak vagyunk a kérésekre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. leslieke
2009.11.12. 10:15
Alvin_ti4200:

Kösz az infót, akkor ilyen gépet se veszek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. twollah
2009.11.12. 11:31
Az osszes Acer 5739G-hez 64 bit Windows 7 jar?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Alvin_ti42...
2009.11.12. 11:43
Vélhetően igen, mert ugyanúgy 4 GB RAM van bennük 1 GB VRAM mellett, így a 32 bitesnél alig több mint 2 GB-ot tudna felhasználni a 4-ből a rendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. twollah Alvin...
2009.11.12. 12:10
Biztos ami biztos alapon meg rakerdezek a boltban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Alvin_ti42...
2009.11.12. 12:12
Csak nem szemezel a T6600-az változattal?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. lajthabala...
2009.11.12. 13:05
Kedves teszterek!

Milyen fogyasztásmérőt használtok? Gondolkodom azon, hogy beszerezzek egyet, de nem tudom, melyik az, amelyiket már érdemes megvenni.

Mértetek már laptop-fogyasztást? Játk közben ha töltőről megy egy ilyen gép akkor merül az aksija, vagy birja a táp a teljes energia-fogyasztását?

Üdv: Balázs
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Alvin_ti42...
2009.11.12. 13:41
Természetesen bírja, ez a két gép kb 50-55W-ot eszik maxon (kiindulva abból, hoyg egy órát mentek CPU+VGA max terhelésen legmagasabb fényerővel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Svindler
2009.11.12. 15:58
lajthabalazs: egyébként két fogyasztásmérőnk van, Joker kollégánál épp nem tudom így hirtelenjében mi, de nálam egy Voltcraft Energy Check 3000 van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. nattila77
2009.11.12. 22:03
nekem a legolcsóbb kiépítésű Acer kellene, windows nélkül, ATI 4670es VGA-val

ilyen opcio nincs? ;-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Alvin_ti42...
2009.11.12. 22:57
Sajnos ez nem a kívánságműsor Ha lesz értesítünk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Insignia
2009.11.13. 05:31
nattila77 nem a legolcsóbb de a 8930-as már 4670-es vgat kap 18,4"-os FULL HD ledes lcdvel
Acernek sztem csak egy gondja van az pedig a minőség... nekem konkrétan a notim felét (6935G) már kicserélték gariban de mire vissakapom vmi megint bedöglik... alaplap 2x, webcam, touchpad, hdd és most hogy örüljek az 11 hónapos Sony akku a gépbe 10 percet se bír max terheléssel... előző notim akkuja 4 év alatt csak 22%-os elhasználódást ért el... lehet hogy csak énvagyok peches az egésszel nemtom 8930-as Acer notinak meg 2 hét után elkezdett feljönni a touchpad gumiborítása...
egy pozitívuma volt eddig a szerviznek hogy az alaplap cserével kaptam másik biost is égre a ddr3 1066-os ramok nem 800-on hanem 1066-on mennek végre valahára...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. twollah Alvin...
2009.11.13. 07:47
Nagyon kacsingatok ra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. szaboaz
2009.11.13. 19:08
Az "Akkumulátoros üzemidők (percben)" című grafikonon az "1080p .mkv filmnézés"-t hardveres gyorsítással (dxva) kell érteni, vagy a processzor dolgozott?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Alvin_ti42... szabo...
2009.11.13. 19:18
Természetesen DXVA-val A proci olyankor is dolgozik, de csak keveset (10-20%)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. lochy
2009.11.14. 23:07
Kedves lajthabalazs.
Ha esetleg érdekel még eladó fogyasztásmérő én tudok adni igencsak jófajtát jó áron.
A következő címen lehet érdeklődni: lochy89@vipmail.hu
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. 010101
2009.11.15. 23:55
egyet nem ertek: miert a legkisebb xps-t teszteltetek? a p8600-as procival fenyevekkel jobb, tapasztalat. Az acer kommersz marad, ugy mint az fsc es az asus. Akinek van penze minosegi laptopra, ettol a kategoriatol kezdjen nezeloni. A hangrendszer meg 2.1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Alvin_ti42... 01010...
2009.11.16. 02:11
Azért nem a drágábbik verziót teszteltük, mert az nem éppen fért volna bele a "megfizethető" kategóriába, plusz így sokkal szemléletesebben tudtuk összevetni a legdrágább 5739G-vel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. twollah
2009.11.16. 04:39
Ennel az Acer gepnel is fele, fele aranyban van felosztva a HDD?

A masik kerdesem az lenne, hogy az Acer felrakja a gepre az eMPowering programjat amivel jo par dolgot lehet csinalni?

Pl.:
- net beallitasok.
- biztonsagi mentes.
- energia semak.
- stb, stb, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Alvin_ti42... twoll...
2009.11.16. 12:44
Azt hiszem nincs felosztva a HDD, az empowering progik pedig régóta nem képezik részét az Acer notiknak. Biztonsági mentés ettől függetlenül asszem lehet készíteni, az energia sémákat pedig Windows 7-ben elég jól testre lehet szabni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. twollah
2009.11.22. 19:49
Megvettem a legkisebb gepek (ACER Aspire 5739G-664G32MNW7P LX.PH602.136).

Egyelore elegedett vagyok vele.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kobor42
2009.11.23. 16:06
Már egy ideje kaphatók elérhető áron 80+-os tápok, ami azt jelenti, hogy a táp fogyasztásának a 80%-a átmegy a gép fogyasztásába. Magyarul az alkatrészek összogyasztására a táp 25%-ot tesz rá, és csak ezzel terhelődik a hálózat.

Vagyis ha beállítod rendesen az energiatakarékos opciókat, és használod is őket, akkor tényleg nem fogyaszt sokat a gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. THE
2009.11.24. 11:05
A legujabb tesztetekben a GT240-t hoztátok ki jobbnak, nem a HD4670-et, most melyiknek higyjek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Alvin_ti42... THE
2009.11.24. 11:23
A mobil GT240 az asztali GT220-nak felel meg körül-belül, míg a Mobolity HD4670 csak órajelben tér el a desktop variánstól, úgyhogy így kezeld az eredményeket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. csokisbugy...
2009.11.24. 12:13
Sziasztok !
Segitseget szerentek kerni toletek abban, hogy en is szeretnek laptopot venni, jatszasi cellal is.Kineztem kettot.Mind a kettot kulfoldon neztem, mert nem is talaltam otthon ilyet, nem is baj, megtudom venni kulfodlon ez nem gond.

Na szoval az eggyik: Acer Aspire 7738G-664G50MN mit Intel Core 2 Duo T6600 2.20 GHz (Win7)
A Masik : MSI EX628-8747W7P
Amit nem tudok hogy: a gt240M vagy a HD4670 e a jobb a jatekokra?
Az msiben a HD4670 van 8700 es procival.... szerintem az a jobb , vagy nem ?

Melyik a jobb szerintetek? vagy van esetleg ebben az arfekvesben ezektol jobb ?
Valaszotokat elore is koszonom !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. repastam csoki...
2009.11.24. 14:04
Egyértelműen ACER
Jobb minőség és sokkal jobb gari. A HD4670 erősebb mint a GT240M, de érdemes latba venni az építés minőségét és a garit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. csokisbugy... repas...
2009.11.24. 14:27
hat nem tudom, annyival rosszabb az msi ? epitesileg, es garanciailag? mert sokkal komolyabb processzorral bir mint ez az acer
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2009.11.24. 18:23
A tegnapi tesztből kitűnik, hogy a 240 a gyorsabb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Alvin_ti42...
2009.11.25. 01:41
csokisbugyi: Ha esetleg elolvastad volna a cikket, ahova ezeket a sorokat írod, akkor tudnád, hogy a HD4670 Mobility gyorsabb, mint a GT240M. A két gép közül pedig én is az Acert venném, bár nagyobb is, mint az MSI, szóval nem egy kategória.

THE: az asztali GT240 nem összekeverendő a mobillal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. THE
2009.11.25. 21:22
Jogos, az asztali GT240=GT220M azaz mégiscsak jobb a radeon 4650, 4670.

Még van pár jó árfekvésű gamer-ebb noti, azokat is lehetne tesztelni, pl: Toshiba L505-111
Egyébként nagyon jók ezek a cikkek, majdnem olyan mintha látnám a gépet, sokszor az a gond, hogy a webshopokban alig vannak jó képek, azok is 128x128-as méret Valamint a boltban is csak rendelésre hoznak vasat. Ezért külön köszönöm, hogy vannak ezek a cikkek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. twollah
2009.12.03. 21:18
Tapasztalt mar valaki olyat, hogy kikapcsol a kepernyo es egyszeruen nem lehet visszakapcsolni.
Nem reagal a gep semmire (eger, tapipad, billentyuzet).
Gondoltam az FN billentyukkel kikapcsolom a kijelzot es vissza, de a trukk nem jott be ugyan ugy a vak sotetseg fogadott.
A gep mukodott, mert ment a HDD, a WLAN-on volt forgalom stb.
Teljesen ki kellett kapcsolnom a gepet es ujra vissza, hogy minden mukodjon normalisan.

Valakinek valami otlete?

Gep Acer Aspire 5739G.
Oprendszer OEM Windows 7 Home Premium x64
VGA driver a 186.64 ForceWare 64 bit amit a Windows update felajanlott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alvin_ti42... twoll...
2009.12.04. 10:27
Tudom hülye kérdés, de nem lehet, hogy hibernálta magát? Bár azt csak egy idő után szokták, olyankor Esc-en kívül max a Power gombbal lehet visszahozni őket. Ajánlom, hogy kpacsold ki (ha még nem tetted meg) a képernyőkímélőt, néha érdekes dolgokat tudnak művelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. twollah
2009.12.05. 05:00
Nem hibernalta magat, mert azt szinte azonnal kilottem ahogy felrakta magat a Windows 7.

Az a vicc, hogy ez a hiba teljesen veletlenszeruen jon elo.
Neha majd fel napig megy a gep normalisan, neha egy ora utan hal meg.

Ket dologra tippelek:
- rossz VGA driver (idokozben csereltem az MS update altal ajanlottra).
- fekete halal kepernyo amirol par napja irt a netes media (azota felraktam a nem hivatalos patchet)

Valaki tapegysegre gyanakszik.
Elkepzelheto, de szerintem nagyon durva lenne egy alig ket hetes gep eseteben.

Felhivtam az Acert, ott azt tanacsoltak, hogy huzzam ujra a Windos 7et es ha tovabbra is elojon a problema akkor hivjam oket ujra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Tomekk
2009.12.09. 17:53
Nekem akkor szokott ilyen lenni ha a laptop rá van kötve a TV-re, akkor nem a laptop képernyőjére rakja vissza a képet hanem a Tv-jére, hiába a laptopon volt előtte, ezért kihúzom mindig a hdmi-t ha nem filmezek. (modjuk nekem 5738 van Ati-s kártyával, de hátha előfordul nvidiánál is)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dankai
2011.06.02. 21:01
hi

elolvastam a teszteket,nagyon tettszik az írás,lényegre töró,egyértelmű és kiterjed mindenre,mivel a két gép abszolutt nem esik a figyelmembe igy függetlenül tudom értékelni az ovasottakat,ám ha vállasztanom kellene akkor Dell és a drágábbi,ha már veszünk valamit akkor az olyan is legyen,ám az Acer meg az olcsóságával hódit,ezekkel a gépekkel egy egyszerü/átlagos felhasználó bőven elégedett lehet.

köszönöm a cikket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!