iPon Cikkek

GeForce GTX1060 – Középcsatár?

Dátum | 2016. 07. 19.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Eredetileg az nVidiás pletykák (amik meglepően pontosak mostanában) arról szóltak, hogy a GP106-os GPU köré épülő újdonságok csak valamikor ősszel rajtolhatnak el, az nVidia egyelőre beéri a csúcskategória meghódításával. Valószínűleg sosem fogjuk megtudni, hogy tényleg ez volt-e az eredeti terv, vagy csak várták az AMD lépését, hogy ahhoz igazíthassák az órajeleket, de jó eséllyel az RX480 megjelenése indította be a kerekeket, és az nVidia oly régóta először lépéskényszerbe került. Gyorsan be is jelentették az új GTX1060-asokat, amik árazásban nagyon közel lesznek a konkurenciához, de máig várni kellett arra, hogy ténylegesen kaphatóvá is váljanak a kártyák. Az előrehozott bemutató inkább csak a kivárásra játszóknak szólt.
GP106
Technológiailag semmi újdonság nincs, a GP106 ugyanúgy a Pascal architektúrára épít, mint nagyobb testvérei. Akit érdekel ez mit jelent, itt el tudja olvasni. Ami igazából a lényeg, hogy kaptunk egy kisebb, olcsóbb chipet, 1280 shaderrel és 192 bites memória sínnel. Bár utóbbi elsőre sokaknak kevésnek tűnhet, valójában nagyon jól passzol a GTX1060-hoz, elég neki, amit nyújtani képes, legalábbis sebesség terén. A mennyiség már más kérdés, mert elvileg kétféle kiszerelésben lesz hosszútávon kapható a GTX1060: 3 és 6GB-os verziók felbukkanására számíthatunk. Az utóbbi ehhez a teljesítményszinthez bőven elég, az előbbi viszont 2016-ban már kicsit szűkös lehet. Hogy mennyire, azt majd később kiderítjük, mert most természetesen mi is egy 6GB-os példányra tudtuk rátenni a kezünket (információink szerint egy ideig nem is nagyon lesz más). ASUS GTX1060 STRIX OC 6GB Az ASUS három féle GTX1060-assal készült a rajtra, mi a kicsit feleslegesnek tűnő királykategóriát kaptuk ezek közül. A STRIX sorozatú kártya olyan hűtéssel rendelkezik, amit egy 2-3x ekkora fogyasztású kártya is megirigyelhetne, alig bírtuk bepasszírozni a gépházba. A három ventilátor és a nagy bordázat erős túlzás egy 120 wattos kártyára, de az tény, hogy cserébe nem is pörögnek fel nagyon a ventilátorok még komoly terhelés hatására sem, a GP106-os még a legnagyobb nyári melegben is dideregni fog.
Extra, hogy a ledek viselkedése szabályozható az ASUS szoftverével, így adhatunk egy kicsit a látszatra is. A kimenetek között az új nVidiás sztenderdnek megfelelően egy DVI-D, három DisplayPort 1.4 és egy HDMI 2.0b található. Szabad az út tehát akár egy G-Synces surround rendszer építéséhez is. Érdekes módon a gyári tuning a brutális hűtés ellenére sem óriási, nem éri el a 10%-ot sem, de igazából ez annyira nem meglepő. Mindjárt meg is beszéljük, hogy miért, de előbb vessünk egy pillantást a specifikációs táblázatra, ami erre a tesztre a 17 kártya miatt már olyan óriási lett, hogy sajnos mindenképpen nagyítani kell rajta (katt rá).
Mint az látható, az nVidia semmit sem bízott a véletlenre, és elég magas órajelekkel küldte harcba a GTX1060-ast. Bár az alap órajele a 1070-esével egyezik meg, a Boost órajele már félúton van a GTX1080 felé, a nagyobb lépésköz miatt pedig valójában ez 1800MHz feletti végső tartományt jelenthet. A STRIX gyári beállításokon 1900 és 2000MHz között kóricált a játékok alatt (inkább 2000-hez közel).
Tesztkonfiguráció Alaplap: Gigabyte GA-Z77X-UD3H Processzor: Intel Core i5-3570k@4.4GHz Memória: 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1866 Grafikus kártyák: Gigabyte Windforce 3-as GTX770 4GB, nVidia GeForce GTX780 3GB, nVidia GeForce GTX780 Ti 3GB, ASUS GeForce GTX960 Turbo 4GB, Gainward Bliss GeForce GTX970 4GB, nVidia GeForce GTX980 4GB, MSI GeForce GTX980 Ti 6GB, nVidia GeForce TITAN X 12GB, ASUS GTX1060 STRIX 6GB, nVidia GeForce GTX1070 8GB Founder’s Edition, nVidia GeForce GTX1080 8GB Founder’s Edition, ASUS R9 380 4GB, Gigabyte R9 390 Gaming 8GB, MSI R9 390X Gaming 8GB, ASUS STRIX R9 Fury 4GB, Gigabyte R9 Fury X 4GB, AMD RX480 8GB Tápegység: Cooler Master M2 Silent Pro 1000W Operációs rendszer: Windows 10 64bit minden frissítéssel Driverek: GeForce 365.19, GeForce 368.25 (GTX1080), GeForce 368.81 (ezzel újrateszteltünk minden frissebb játékot, amit szükségesnek véltünk), Radeon Software 16.5.2 és 16.7.2 (amelyik játéknál érdemes volt, újramértünk mindent a frissebb driverrel) Megjegyzés: A gyárilag tuningolt kártyákat természetesen mind visszaállítottuk referencia órajelekre, kettő kivételével. Az egyik a GTX960-as volt, ami akkora gyári tuningot kapott, hogy nem lehetett eléggé lecsökkenteni az órajelét, így szituációtól függően 0-4%-kal gyorsabb lehet egy referencia példánynál (amit mondjuk nem nagyon lehet egyébként kapni, szinte minden gyári tuningos). A másik a mai teszt főszereplője, a GTX1060-as, aminél csak megtippelni tudtuk az eddigi tapasztalataink alapján, hogy mi lehet a gyári órajel. Úgy állítottuk be a kártyát, hogy játéktól függően 1820-1840MHz-en ketyegjen. Ezzel reményeink szerint hibahatáron belül vagyunk a referenciához képest, amiről egyelőre nem tudni hány MHz-ig megy el maximálisan.
A fogyasztást górcső alá véve azt láthatjuk, hogy a GTX1060 bizony a mai mezőny alján van, ami szép eredmény. Bár elvileg a GTX960-as is 120 wattos kártya, azért annál egy kicsivel többet fogyaszt, viszont nem szabad elfeledni, hogy ezen egy három ventilátoros monstrum volt, pár wattot az is számít a fogyasztásban. Az RX480 mindenesetre még így is érezhetően többet kér enni (bár ezt az utóbbi időben szerintünk egy kicsit túlmisztifikálták már, mi komolyabb problémának éreztük, hogy egyetlen általunk birtokolt Z77-es alaplap elsődleges slotjában sem volt hajlandó elindulni).
Az üresjárati fogyasztása nagyon szép volt az ASUS kártyájának, de igazából a GeForce mezőny eléggé egyben van.
A régi Fire Strike tesztek alatt volt, hogy közel 10%-os előnye volt az RX480-hoz képest az újdonságnak, a GTX970-est pedig mind a ketten legyőzték. Az új DirectX12-es Time Spy alatt nagyon közel van egymáshoz a két megoldás, marginális az eltérés.
Fontos megjegyzés: Néhány tesztnél hiányzik pár kártya a teljes, 17 fős mezőnyből. Ezeknél a címeknél már úgy voltunk kénytelenek új méréseket csinálni, hogy már nem volt nálunk minden VGA, vagy például a Total War esetében nem támogatottak a GTX700-as megoldások DirectX12 alatt, így ki kellett hagyjuk őket.
Az első néhány tesztben elég vegyes a kép, de érdekes módon hiába a magas órajelek, van, hogy az RX480 a GTX1060 fölé tud kerekedni. Óriási különbségek nincsenek a két rivális között.
Ezen az oldalon folytatódik a meccs, a GTX a legtöbbször vezet, de a DirectX12-es Hitman alatt azért ki tud kapni. A Tomb Raider az új patch ellenére sem tökéletes DX12-es példának, de a Radeonok egy része gyorsult alatta.
Folytatódik az RX480 jó DX12-es szereplése (Total War), és igazából a frissebb játékokban (Division, Witcher) sem kell szégyenkeznie az AMD kártyának. Ettől függetlenül még mindig azt látjuk, hogy átlagban valamivel gyorsabbnak tűnik a GTX1060. Mindjárt kiderítjük mennyivel.
Tuning Ezúttal nincs külön táblázatunk, mert nem láttuk értelmét. Az ASUS túlhajtott STRIX kártyája gyári beállításokon maximálisan 1984MHz-en ketyegett, ami 7-8%-os tuningot jelenthet, de érdekes módon még ennyit sem gyorsult a kártya a tesztek alatt, ha visszaengedtük gyári órajelekre, inkább 4% körül volt a valós gyorsulás. Természetesen azért nekiestünk, hogy megnézzük, mi a maximum ami kipréselhető belőle. FurMark alatt el is jutottunk 2100MHz-ig, ami úgy látszik alapfeszen a Pascal korlátja, eddig minden új GTX-nek e körül volt a vége. Azonban a GTX1060-unk borzasztóan instabillá vált játékok alatt ilyen tuning mellett. Valószínűleg csak nem volt szerencsénk, és lesz, ami vinni fogja ezt az órajelet, de ha betonstabil kártyát akarunk, akkor csak marginális előrelépést tudtunk elérni, 2-3%-ért pedig kár szenvedni, a gyári beállítások már így is közel a maximumot hozzák ki a GPU-ból. Az RX480-ban valamivel több tartalék volt, így nem lennénk meglepve, ha a gyárilag tuningolt GTX1060-asok teljesítménye közel azonos szinten lenne a gyárilag tuningolt RX480-asokéval. Verdikt Jöjjön akkor a nagy összesítés! 17 tesztprogramban (némi kivétellel, de) 17 kártya mérettette meg magát. Az eredményeket úgy összesítettük, hogy 1080p-s felbontáson a csúcskártya esetében amelyik játéknál CPU limitet tapasztaltunk, azt nem vettük figyelembe (ez főleg a GTX1080-ast érinti), hogy ne érje negatívum ez miatt a csúcskártyákat.
A GTX1060 szinte hajszálpontosan a GTX980 teljesítményét hozza, ami nem rossz eredmény. A legnagyobb konkurense persze most az RX480, amit ha nem is sokkal, de sikerül maga alá gyűrnie. Átlagosan 6,1%-os különbséget mértünk, az általunk beállított órajeleken, ami valószínűleg nagyon közel van a valós referenciához. Papíron a GTX1060 alap változatai mindössze 10 dollárral drágábbak, mint az RX480. Ezért cserébe egy kicsivel nagyobb átlagteljesítményt nyújtanak, 1-2GB-tal kevesebb memória társaságában. Utóbbi viszont nem gondoljuk, hogy problémát jelentene a 6GB-os változatoknál, de ha kijönnek az olcsóbb, 3GB-os példányok, akkor már a memória mennyisége is döntő lehet. 3GB-ból ugyanis már 1920*1080-as felbontáson is könnyű kifutni sok modern játékban, úgyhogy a jövőben ez limitáló tényező lehet. Csak hogy egy példát mondjak, GTA V alatt 90 fps-t futott ezen a felbontáson Very High beállítások mellett a GTX1060, de ha bekapcsoljuk az élsimítást is, amihez bőven megvan az ereje, akkor elfogy a memóriából és be-beakadgat. Úgyhogy ha egyszer végre megérkeznek hazánkba a 4GB-os RX480-asok és a 3GB-os GTX1060-asok, akkor érdemes lehet előbbi felé húzni, már csak a memória mennyisége miatt is (bár finoman megjegyeznénk, hogy akkora csend van az nVidia részéről a 3GB-os példányról, hogy lehet végül nem is lesz).
A 6GB-os példány esetében viszont már nem ilyen egyszerű a helyzet. A memória elég, azzal nincs gond, és a sebesség is igazolja valamelyest a minimális árkülönbözetet, a fogyasztás pompás, de a frissebb címekben eléggé marginálisak a különbségek, DX12 alatt pedig jól érzi magát a Radeon. A lényeg, hogy igazából nincs rossz választás, az aktuális ár dönt el mindent. Az első GTX1060-as szállítmányok 100 és 120 ezer forint közötti árakat kapnak majd, a felső régióba tartozik majd például a ma tesztelt STRIX is, amit ezért csak hűtő fétisisztáknak ajánlanánk, mert különben egyértelműen nem éri meg a nagy felárat egy 120 wattos kártyán ez a hűtés, és a kis tuning (de brutálisan néz ki az tény). A túlhajtás mondjuk nem az ASUS hibája, alapvetően nem hagyott túl nagy mozgásteret a gyártóknak a magas referencia órajelek miatt az nVidia. Információink szerint azonban korlátozott mennyiségben lesznek olyan ASUS kártyák is itthon, amik „fapadosak” (Turbo széria), de cserébe bekúszhat az áruk 90 ezer forint alá. És bizony 6GB-os példányokról beszélünk! Úgyhogy érdemes lesz nézegetni a kínálatot, mert ennyiért viszont már egyértelműen a GTX1060 lesz a jobb vétel az aktuális RX480 árak mellett, mert a Radeonokból még mindig nincs komoly kínálat. A tesztben szereplő ASUS GTX1060 STRIX 6GB-ot az ASUS magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

115. tibaimp
2016.07.19. 15:57
Ez gyors volt.
Már olvasom is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
114. BReal
2016.07.19. 16:13
Még Techpowerupon is csak az a hetek óta prognosztizált 10% plusz van a referencia 480-hoz képest (ott MSI Gaming X-et teszteltek), cserébe drágább 20%-kal (itthon kb. 17%-kal). Még a 8 GB RX 480-hoz képest sem tudom, mi szólhat e kártya mellett úgy, hogy egyedi változatok még nem is jöttek a 480-ból, amik nyilván legalább annyival gyorsabbak lesznek, mint az egyedi 1060-ak a referenciához képest. A 4 GB-os 480-hoz képest meg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
113. Whysper
2016.07.19. 16:15
Ez msot milyen táp csatival van mert a PALIT-nak azt írják ,hogy 1x 6,de a iponos képen a MSI-n 8-as van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
112. Terror BReal
2016.07.19. 16:22
Már a ki tudja mióta piacon lévő gyári tuningos, rendes hűtéses 970-esekhez képest sincs sehol a szénkazán RX 480, most meg végképp fel lett törölve csóró AMD-vel a padló, te meg ahogy múltkor megjósoltam, ott ülsz, és nem érted, nem érted, de már előre magyarázod, hogy az AMD így lesz, meg úgy lesz, az NVidia meg közben VAN.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
111. ChoSimba BReal
2016.07.19. 16:23
De ez "nyitó" ár, ami tudjuk hogy a gazdag és türelmetlenek számára van. Lesz ez még ócóbb. És itt 100e alattira gondolok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
110. tibaimp
2016.07.19. 16:25
Nem lett rossz vga, de a 3GB-s verziónak valóban nem látom értelmét. Haveromnak 780-as van 3GB-vel és bizony kezd kevés lenni még fullhd-n is. Gondolkodik is a cserén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
109. BReal ChoSi...
2016.07.19. 16:26
Ahogy a 480-é is nyitó ár. Mi a probléma?

Terror: Nem tudom miről beszélsz, referencia 480-as szintén kapható, tehát nem lesz, hanem VAN az is. A szénkazán megjegyzésedet érdemben nem is kommentálom. Melyik rendes hűtéses, tuningolt 970-re gondolsz? Amelyik mennyivel drágább, mint a 4 GB-os 480?

Mellesleg csak megsúgom, hogy jelenleg zsír új 390-est lehet kapni 85000 Ft-ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
108. ChoSimba BReal
2016.07.19. 16:28
A 480 ára már esett, 102e körül volt itt az iPonon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
107. Tommmysun
2016.07.19. 16:28
Már csak azt nem tudom, hogy jött ki a cikkben említett 10 dolláros (azaz, kevesebb mint 3000 forintos) árkülönbség. Csak mert szerintem mindenhogy több!

Terror: Mondjuk ez a szénkazán duma már elég kopottas

ChoSimba: Nyitó ár, mint ahogy az RX 480-asé is (hiszen hiába jelent meg korábban, még kb semmit nem változott az ára)

Szerk.: Na idő közben már más oldalról is megjött a hasonló válasz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
106. BReal ChoSi...
2016.07.19. 16:32
Lovagolhatunk rajta, 199 dollár a 4 GB-os, 239 a 8 GB-os 480, míg az egyedi hűtéses 1060-ok 289 dollárba kerülnek. Hozzáadunk mondjuk 10 dollárt a custom 8 GB-os 480árához, lesz 249$, úgy 16%-kal lesz "csak" drágább a 1060, csak épp akkor már az előbb említett 10%-os teljesítmény különbség sem lesz meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
105. Svindler Tommm...
2016.07.19. 16:34
A hivatalos ajánlott fogyasztói ár bejelentéskor 250 dollár volt, míg a 8GB-os RX480-é 240. Csak ebből tudtunk kiindulni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
104. ChoSimba BReal
2016.07.19. 16:36
Na megnéztem oc-n is, 220£-tól van a 480 és 230£-tól a 1060.
Az egyik +2GB, a másik +10% fps és -20% watt.
Kinek mi a preferencia.
Szerintem jó belőtték az árát.
Nem nekem, de ez más kérdés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
103. BReal ChoSi...
2016.07.19. 16:43
Igen, csak míg 220£-ért a 480-as egy referencia modell, addig 230£-ért azok referencia órajelű, 1 ventis egyedi hűtésű 1060-ok. 10% különbség a komolyabb OC-s 1060-nál van, amik nem épp 230£-ba kerülnek. Arról most ne is beszéljünk, hogy 200£-ért ott vannak a 4 GB-os 480-ak. De abban igazad van, az első hsz-emben előnyként kiemelhettem volna a kb. 40-50W-tal kevesebb fogyasztást, ha valakinek az a mérvadó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
102. R.Soma Tommm...
2016.07.19. 16:44
"Mondjuk ez a szénkazán duma már elég kopottas"

Annyira nem, ha az ember szétnéz a tesztek között, és azt látja, hogy a refkó hűtéses 480 80-85 fokos terhelésen, a 1060 pedig 70-75 között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
101. MR_47 BReal
2016.07.19. 16:45
Talán arra gondolt, hogy a 970 28nm-en eszik annyit, mint a 480 14-en, miközben a teljesítmény és a fogyasztás hasonló. Ez meg sokkal kevesebbet eszik és kicsit még gyorsabb is 16-on. Ilyen szempontból tényleg sokat eszik az amd. Ráadásul egyszerű filmezésnél is egyből feszeli a karit és sokkal többet eszik. TPU tesztjében jól látható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
100. BReal R.Som...
2016.07.19. 16:46
Nem tudtam, hogy referencia modellek hűtését kell nézni. Gondolom akkor te is a mókás 290-es referencia kártya videója alapján vontál le következtetéseket.

MR_47: Azért mondom: Akinek mostantól a fogyasztás a szempont egy VGA teljesítményénél, az veszi a 1060-at.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
99. AgeOfVampi...
2016.07.19. 16:48
szomorú, hogy ennek a kisebb változatáról sincs semmi hír még 4 gigás rx480 is csak városi legenda, pedig ezek lesznek szerintem a best buy kártyák
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
98. BReal AgeOf...
2016.07.19. 16:51
Mert ebből a pletykákkal ellentétben nem is lesz 3 GB-os verzió. 4 GB-os AMD volt elérhető Magyarországon, jelenleg nincs. Az angol honlapon viszont van készleten.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
97. R.Soma AgeOf...
2016.07.19. 16:53
A 4 gigás verzióban lassabb lesz a vram, overclockolni kell, hogy azonos teljesítményű legyen, mint a 8 gigás (8Gbps vs. 7 Gbps). Úgy nézem, hogy ez csak aprócska különbséget jelent fps tekintetében, de érdemes fejben tartani szerintem. Meg hát fullhd-ban a 4 gigát szerintem meg lehet fogni már (pláne 1-2 év múlva), én 6 alá nem mennék, ha most vennék kártyát ilyen felbontásra. Persze az ár is sok mindent eldönt, de nincsenek illúzióim, az egyik annyival lesz drágább a másiknál, amennyivel erősebb. Legalábbis ebben reménykedhet az AMD, mert ha belesül az árképzésbe, akkor végképp nem maradt semmije.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
96. ChoSimba BReal
2016.07.19. 16:54
BReal
De nézheted úgy is, hogy azok ITX ház kompatibilis cukiságok, nem pedig referenciahűtős porszívók
A 3 venti overkill, 240£ a 2 ventis.

MR_47
Engem hidegen hagy hány nanométer. Technológiailag fejlettebb ? Igen, de ez nem látszik meg se az árán, de a sebességén. Akkor nem mindegy ???
Valójában a fogyasztás is mindegy, hogy 120 vagy 160W, nem komoly szempont a 40W. A 390 más tészta, az azért durván többet eszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
95. AgeOfVampi... R.Som...
2016.07.19. 17:00
40 dollár az 40 dollár. én jelenleg 2 gigával is még egész jól megvagyok, elég lesz az a 4 szerintem még. Majd meglátjuk, teszteket szeretnék vele látni. Meg custom kártyákat.

BReal: az lehet, de engem ref kártya nem igazán érdekel, főleg a jelenlegi horror árak mellett. Még megvárom, míg normalizálódik a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
94. Lala333
2016.07.19. 17:03
~10%-al gyorsabb a Custom 1060 mint a REF 480. A Custom 480-ak azért ezt behozzák, a DX12/Vulkan előny meg csak nőni fog.
Nem rossz kártya ez azért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
93. R.Soma Lala3...
2016.07.19. 17:06
Nézz azért szét, ref vs. ref verziónál is hasonló különbségek vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
92. BReal R.Som...
2016.07.19. 17:06
Ha beszélhetünk VGA OC-zésről, akkor miért kell fejben tartani, hogy húzni kell a 4 GB-os memóriáját? Húzva ugyanazt a szintet hozza, mint a 8 GB-os. Pont, ezen nincs mit ragozni.

"Persze az ár is sok mindent eldönt, de nincsenek illúzióim, az egyik annyival lesz drágább a másiknál, amennyivel erősebb."

A referencia 8 GB-os 480-nál a custom 1060 10%-kal erősebb, és közel 20%-kal drágább. Emellett 2 GB-tal kevesebb VRAM van rajta.
A 4 GB-os 480-nál (ami a memóriáját húzva 0 és 1 fps-sel lassabb, mint a 8 GB-os) majdnem 40%-kal drágább. Cserébe a 480-on 2 GB-tal kevesebb VRAM van.

Tehát hol van az az "az egyik annyival lesz drágább a másiknál, amennyivel erősebb"?

#23: Nem. Referencia 480 vs. custom 1060 összehasonlítások vannak, 10% összesített különbséggel. Az MSI 1060 tesztjénél ki van emelve, hogy alig gyorsul a referenciához képest (kb 3%). Ennyivel látatlanban a 480 is fog gyorsulni. Tehát az azonos típusok között egyáltalán nincs 10% különbség.

AgeOfVampires: Abszolút így vagyok én is, várok türelmesen. Egy baj van: egy másik oldalon kb. 1 órája megláttam egy Giga G1 390-et 85000-ért... Mondjuk annak a fogyasztása már engem is irritál, de akkor is, 85000...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
91. R.Soma BReal
2016.07.19. 17:13
Na most egy komment erejéig feloldom az ignorált státuszodat (mert egy szerencsétlen kis trollocska vagy): nézz szét a telibekúrt neten, meg a jútyúbon, majdnem mindenhol FE 1060-ast tesznek a 480 mellé, és ugye FE = ref, hadd ne magyarázzam el, hogy miért. Nem kell reagálnod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
90. BReal R.Som...
2016.07.19. 17:25
Muszáj reagálnom sajnos:

https://www.techpowerup.com/reviews/MSI/GTX_1060_Gaming_X/29.html

Mondjuk azt én sem tudom, minek reagálok olyan emberre, aki szerint minőségi autó 15 millió Ft-tól kezdődik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
89. Terror BReal
2016.07.19. 17:29
Ja, referenciahűtéses VAN, amit nem tudom, ki venne meg, egyik kommented alapján még te magad sem. 970-esből Gigabyte G1, Asus Strix, kilencvenvalahányezerért. Ezekkel akar versenyezni a 480. Közben Alzán 7600 koronától indít az 1060 (kb 88 ezer Ft), és ez még csak az, ami day 0-tól kapható. Ezzel szemben a 480 még mindig referencia, és még mindig ugyanannyiba kerül. Gyász.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
88. Lala333 R.Som...
2016.07.19. 17:32
Szétnéztem, az után írtam. Ref vs Ref között kb 7-8% difi van.
Egy Custom 1060 ezt megtolja még 3%-al...
Ha ezt tudja egy órajel dropolós ref 480 ellen, akkor mi lesz majd a nem dropolós ám magasabb órajelen járó Custom 480-ak ellen?
És a review-k alapján van benne 10% OC, ami benne van a 480-ban is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
87. Shovalije R.Som...
2016.07.19. 17:36
Látom, nem csak én unom a fejét AMD komolyan pénzelheti, hogy mindenhol ennyire védi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
86. Shovalije Terro...
2016.07.19. 17:41
Wow, nem rossz ár, érte és még csak nem is ref kártya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
85. BReal Lala3...
2016.07.19. 17:41
Erről beszéltem én is, nehéz a felfogása.

Shovalije: Ne tudd meg, mennyit kapok tőlük...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
84. BReal
2016.07.19. 17:48
Átolvasva a cikket nem tűnt fel, de fontos kiemelni, hogy ha valaki a 970-hez hasonló költséghatékony SLI rendszer kiépítésében gondolkodik, az felejtse el ezt a kártyát, mivel nem lehet 2 1060-ast összekötni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
83. R.Soma Lala3...
2016.07.19. 17:56
Szerintem olyan pici különbségek vannak egyébként, hogy teljes mértékben az ár fogja eldönteni az egészet. Azért én úgy látom (custom pcb-ket és overclockokat félretéve, standard adatokból és órajelekből kiindulva), hogy 480=970, 1060=980, és akkor jönnek erre a különböző variációk különböző hűtésekkel, különböző árfekvésekben. 480-ból egyébként a 4 gigásat tartom üdvöskének a lassabb memóriája ellenére, majdnem ugyanolyan teljesítmény mellé jóval olcsóbb lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
82. ThePoweR
2016.07.19. 18:24
Amennyivel gyorsabb annyival drágább az RX480 8GB-hoz képest, de kevesebbet fogyaszt és elég jól tuningolható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. R.Soma ThePo...
2016.07.19. 18:25
Ne, kérlek ne, mert mindjárt jön a gólem és megcáfol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. ThePoweR R.Som...
2016.07.19. 18:37
Hát most mi. Ha valakinek nincs rá annyi pénz akkor az olcsóbbat veszi és annyival lesz gyengébb amennyivel kevesebbet fizetett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. R.Soma ThePo...
2016.07.19. 18:41
Csúnya egy világ ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. Megyeric
2016.07.19. 18:46
Az R9-390-hez képest az összes felbontáson az átlagteljesítmény csak egy picivel jobb. A fogyasztás igazából nem mérvadó számomra.

Valahogy jobbnak tűnik az 1060 de azért nem mindent elsöprő fölénnyel. 760-at fejlesztenék azaz mindkét kártya jelentős lépés lenne. Nem igazán tudom az AMD-ben rejlő Dx12 benefitre mennyire lehet alapozni. Úgy gondolom 8gb ram 1080p-n nem kell, talán elég a 6gb-is.

Most árban 10-15eft eltérés fel-le sem egy perdöntő, ha már kiadok 100eft-ot. Várható itt hogy esetleg csökken az R9-390 ára szerintetek az 1060 megjelenésével? Vagy felesleges várni annyival nem érné meg jobban ha mondjuk 90 alá csúszna?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. Phantomstr... Lala3...
2016.07.19. 18:50
Kétlem, hogy a DX10/Vulkan jelentősen változtatna az erőviszonyokon a 1060-nal szemben. A GTX970 ellen már inkább, de az a kártya már szerintem csak azokat érdekli, akiknek már megvan, vagy akik használtan nézelődnek utána, de a használt 970-nek nem az új 480 a konkurenciája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. BReal Megye...
2016.07.19. 18:59
Küldtem privátot.

Phantomstranger: Én a 480 megjelenésének hírénél és a tesztnél nem így láttam: pár elmés ember a használt 970-eseket propagálta.
+Doom Vulkan teszt is van a 1060-nal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. AgeOfVampi... R.Som...
2016.07.19. 19:12
Én is erre akartam kilyukadni. Ha valóban kijön a 40 dolláros árkülönbség a nagyobbik testvére ellen is, akkor az simán lehet majd 20.000-25.000 forintnál is nagyobb előny gtx1060-nal szemben, és a custom kártyáknál érzésem szerint simán meglesz a 8Gbps memória sávszél. Cserébe kicsit gyengébb, persze, de ennyivel talán nem. Meg hát ott van a dx12 potenciál, amiből vagy lesz valami, vagy nem. (a vulkanra nem is alapozok, pedig az lenne az igazi )
nagy ugrás lesz ígyis-úgyis, pár fps nem számít, de 20,000 forint már igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. BReal
2016.07.19. 19:24
"az 1060 odaverte, egy árban"

Egyre jobb. Remélem a következő komment arról fog szólni, hogy féláron van a 1060.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. Meteoreso
2016.07.19. 19:37
Komolyan egy Custom 1060 at teszteltetek le egy ref 480 ellen ???
Ennek ellenére nyert ezekben AOS,Batman, Hitman, Witcher az fej fej
Division ,Total war Warhammer.
Ebből látszik hogy az NV kártyák DX12 teljesítménye még mindig nem éri el azt amit kellene.
2 Gigával kevesebbel és drágábban jönnek ki a 1060asak.
EZT nem kellett volna hozzáadni ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. BReal
2016.07.19. 19:37
Én itt az Iponon elérhető 480-asokat 98000-ért látom, nem 104000-ért (és van egy oldal, ahol 94000-ért van Giga 480).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. BReal
2016.07.19. 19:41
Ja értem, tehát 100e körüli tételeknél több, mint 10e Ft különbség semmiség. Ezt is tudjuk most már.

Meteoreso: Először jelenjen meg, aztán teszteljék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. Shovalije BReal
2016.07.19. 19:44
Én meg tudok egy oldalt amit Terror linkelt ahol meg 88 ezer az 1060(nem ref)megjelenés napján, szerintem oszthatsz szorozhatsz elvan döntve melyik éri meg... Csak ugye ezt figyelmen kívül kell hagyni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. BReal
2016.07.19. 19:50
Ja, csak a 980 csöppet közelebb volt a 200-hoz, mint a 100-hoz, és a 1070 idején volt egy méretes árcsökkentése.

Shovalije: Csak hogy pontosítsunk:
1. az a változat még csak előrendelhető
2. a hűtés nem referencia, de az órajelek igen
3. cseh webshop

Szerintem is mindjárt rendelem onnan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. MR_47
2016.07.19. 19:51
100k alatt van kicsivel a ref 480 8G (~98k), 110k körül a gyártói 1060, MSI 109, Asus 111, de az asus turbo, ami kb megfelel a ref hűtőnek, ipon szerint 90k lesz. Kisebb fogyasztással, nagyobb teljesítménnyel nem kérdés, melyik éri meg jobban.
A 4G-s 480 lesz a kérdés, de még most sincs, 82-ért láttam a refet máshol, az jó lehet a 1060 Turbohoz képest. Mindkettőt nevezhetjük ref hűtősnek.
A 480 8G viszont nem éri meg a 1060-hoz képest szerintem sem. Ráadásul itt most ref 480 ára van hasonlítva a Twin Frozr VI és Strix 3 hűtőkhöz, ami nem fair, a 480 gyártói modellek is drágábbak lesznek, talán alig leszek olcsóbbak a 1060-nál. A többi az árversenyen múlik, majd meglátjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. Shovalije BReal
2016.07.19. 19:54
Jah értem te felhozhatsz más oldalakat de más nem Logikád virít megint, ez a szégyen, hogy nem tudod beismerni a vereséget...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. rini
2016.07.19. 19:55
Szerintem az sem lesz elég jó mert az a 970-es szint közelében van és várhatóan oda fog érkezni az 1050-es kártya. Persze addig egy kis idő elfog telni, szóval az AMD-nek addig kell minél többet eladnia a 4 gigásból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. BReal Shova...
2016.07.19. 20:00
Mondtam ilyet? Csak megjegyeztem, hogy ez egy cseh webshop. A tény az, hogy 240 dollárért van 8 GB 480, és elvileg 250 dollártól kéne 1060-nak lennie. Ennyi a történet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. Shovalije BReal
2016.07.19. 20:06
Igen 240-ért van amcsi webshopba amire rájön vagy 20 dollár shipping meg a vám ami megint vagy 20 dollár hanem több. Másfelől meg igen biztos jobb amcsiból rendelni, mint csehből, gariztatni is biztos olcsóbb....
Mellesleg van 250-ért amcsiba 1060 ennyit a nagy eszmefuttatásodról...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. BReal Shova...
2016.07.19. 20:09
A 1060 250 dolláros kezdő árára nem jönnek rá ugyanazok a szállítási és vám tételek, amiket most írsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. Shovalije BReal
2016.07.19. 20:13
Akkor olvasd el a te nagyszerű kommented és nevess magadon, miszerint "A tény az, hogy 240 dollárért van 8 GB 480, és elvileg 250 dollártól kéne 1060-nak lennie". Másfelől lett linkelve 88-ért 1060. Minek erőlködsz a semmin? Semmi olyat nem tudsz felhozni ami miatt megérné jelenleg a 480 az 1060-al szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. BReal Shova...
2016.07.19. 20:17
Így van, semmi olyat nem tudok felmutatni, ami miatt megérné jelenleg a 480 a 1060-nal szemben, csupán azt, hogy 98000-ért lehet 480-ast venni, és 109000-ért 1060-ast. Tudod, amikor megjelent a 480, akkor ott volt az az 1-2 barátod, és a 970 itthoni árával jöttek. Na, akkor most én is ezt teszem.

Meg tudod, ne felejtsd el, a 480-ból van 4 GB-os verzió. De az meg gondolom szerinted nem létezik, vagy ha létezik, akkor az egy fos.

De akkor te vegyél 2 db 1060-at, és kösd SLI-be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. hunspirit
2016.07.19. 20:26
Nah nézzük csak:
- jobb a fogyasztása
- nagyobb a tuningolhatósága
- nagyobb a teljesítménye
- van dvi portja
- jobbak a driverei
- nem csak ref model van belőle
- nem égeti le az alaplapot ...
... és mindezért csak minimálisan drágább mint az RX480. Hát az amd ismét felsült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. MotoFoto
2016.07.19. 20:29
Nem baj, 2 hónap és olcsóbb lesz, pls. De vegyétek a 480-at nyugodtan kettesével. Aztán mellé 15-20-ért a Denuvos játékokat. Mekéri, hittyétek lel!!!
Na mentem kaszálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Svindler hunsp...
2016.07.19. 20:37
Ez azért így elég ferdítős.

- jobb a fogyasztása (true, ezzel egy pillanatig sem lehet vitatkozni)
- nagyobb a tuningolhatósága (miért is?)
- nagyobb a teljesítménye (true, bár szerintem nem olyan nagy a különbség, hogy ez legyen a fő érv, a frissebb címekben pedig van, hogy veszít is)
- van dvi portja (custom RX-eken is lesz rengetegen)
- jobbak a driverei (kb. 20 éves urban legend, olyan minthogy az AMD proci nem jó mert csak)
- nem csak ref model van belőle (itt van az AMD legnagyobb problémája, valószínűleg nem tudnak elég gyorsan elég Polarist gyártani, de siettették a megjelenést)
- nem égeti le az alaplapot ... (miért, mi igen?)

De szerencsére ez a hozzászólás még mindig nem az a szint, mint amit néhány töröltben láthattunk, hogy a 7-8%-os különbségnél arra örömködnek egyesek, hogy az Nvidia feltörölte az AMD-vel a padlót (félreértés ne essék, nem ezért lettek törölve, hanem a stílusuk miatt).

Btw. fanboy táborok: ne öljétek már egymást, úgyse lehet meggyőzni a másik oldalt semmilyen érvvel. Aki nagyon elkötelezett az egyik oldal mellett az majd olyat vesz és boldog lesz vele, azt annyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. hunspirit
2016.07.19. 20:41
Érdekes, mert amikor 1 éve kijött az AMD™ FuryXXXXX 4GB ✮HBM✮ ram-al, az még kíváló 4k-s kártyának számított. Azóta nagyot fordult a világ ezek szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Shovalije Svind...
2016.07.19. 20:42
Kikérem magamnak a fanboyizmust Nem állok egyik oldalon se csak próbálom ésszerűen látni a dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. BReal Svind...
2016.07.19. 20:43
Ha láttad a korábbi írásait, utólag sajnálni fogod, hogy reagáltál rá. A tesztet pedig köszönjük!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. ChoSimba
2016.07.19. 20:46
Egy biztos, a fórumok izzanak a fanboyoktól, végre van valami verseny.
Most már leginkább csak azon múlik, hogy kinek melyik szín tetszik jobban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. hunspirit Svind...
2016.07.19. 20:48
Megnézel egy külföldi tesztet, ahol tuningolják a kártyákat, az rx480 5%-ot gyorsul (sok +fogyasztás mellett persze), a gtx1060 meg 14%-ot. És ez csak a ref. Az meg köztudott, hogy az áram nagy részét az rx480 a pcie csatin keresztül veszi fel, amit driverrel a határérték alá szabályoztak, de így is csak idő kérdése szerintem, hogy meddig bírja ezt a terhelést egy átlagosabb alaplap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. BReal hunsp...
2016.07.19. 20:52
Csak azt felejted el, hogy driveresen javították már ezt a problémát. Persze lehet szítani a tüzet, és fals információkat terjeszteni.
És azt se felejtsd el, hogy a custom változatokon ez már egyáltalán nem lesz jelen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Svindler hunsp...
2016.07.19. 21:20
Bár elég sokat láttam, nincs szükségem külföldi tesztekre, hiszen volt nálam mindegyik kártya, többször is. RX480-ból is már többhöz volt szerencsém. 5% nagyon az alja a maximális órajel emelésének, de a tuning hatására nem csak az változik, hanem ahogy barbik is írta, az órajel fluktuáció is.

A valós gyorsulás 14% körül volt mindkét RX480-nál ami nálam járt, ennyit a mostani GTX1060-nal nem sikerült elérni, mert alapból magasra lőtték be az órajeleit. Az RX480-nak pedig ha megemeled a TDP keretét, hogy tartsa a Turbo órajelét, már be is hozta a GTX1060-ast. Szóval tuningban nincs előrébb a GeForce, pedig az valóban jó plusz pont lehetne nála, és az előző generációban végig több tartalék volt a GF-ekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Svindler BReal
2016.07.19. 21:25
Lehet, akkor majd visszavonulót fújok.
De gondoltam ez jó alkalom lesz kifejteni, hogy itt a tuning nem csak a maximális órajelekről szól, mert ezt sokan elfelejtik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. gery84 hunsp...
2016.07.19. 21:49
Csak az AMD 480-as tuningolod lehet hogy +40Mhz-el akkorát lép előre mint az nvidia 1060-as +100Mhz-el. Ha érted mire gondolok.
De lassan jönnek a komolyabb nyákos AMD 480 kártyák aminek magasabb lesz a TDP értéke.

Ritkán látom Svindler ennyire aktívan a fórumon! De gratuláció neki a tesztért!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Lazahunter
2016.07.19. 22:07
Ha jól szűröm le a verdiktet, a 960 és 1060 között majd 50% a különbség, azaz a 960-nál majd 100%-al jobb a kártya ... nem semmi, már a 960 is egy nagyon jó cucc, a mai napig visz mindent ahogy kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Meteoreso
2016.07.19. 22:18
Igen csak a 960 at megvetted 55 ezerből és még Ipon dobott utánad egy Witchert is, ebből meg az 1060 oc 119 ezer.
A névvégződésen kívül nem sok dolog van a kettőben közös.
A mindent visz amit kell meg olyan hogy van már ami 2 Gigás 960al el sem indul. Lásd Vulcan de sebaj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. BReal Meteo...
2016.07.19. 22:25
Amikor Witcher 3-at adtak hozzá, szerintem inkább volt még 70000 körül. A 2 gigás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Meteoreso
2016.07.19. 22:27
Úgy emlékszem hogy volt egy egy ventillátoros 960 és 970 és azok jóval olcsóbbak voltak az akcióban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. rini
2016.07.20. 09:26
Nos, az én véleményem kevésbé számít de azért néhány gondolat. Igazából, hogy melyik éri meg jobban? 480 vagy 1060. Szerintem kicsi köztük a különbség. A régi címekben (dx11) szerintem jól teljesít az 1060, míg az újabb dx12-es játékokban kicsit jobb vagy éppen egál a két versenyző. Hozzáteszem, hogy én jelenleg a dx11-et fontosabbnak tartom mivel a dx12-es API még csak szárnypróbálgatás. Úgy 2-3 év múlva azt mondanám, hogy egyértelműen a 480 jobb dx12-re. A gondom az, hogy ezek a kártyák már addigra szinte sehol nem lesznek. A fogyasztás és zaj szintén az 1060-at támogatja. Mondjuk a zajon lehet segíteni custom hűtésekkel de ez azt is felveti, hogy kicsit nő a fogyasztás, valamint a meleg a gépházban marad. Felbontások. Szerintem mindkét kártya az 1080p felbontáshoz ajánlott. Persze, megbirkóznak nagyobbal is de ott azért már kompromisszumos megoldásokat kell kötni. 1080p-ben viszont várhatóan ilyen probléma nemigen fog jelentkezni. Memória. 6 vagy 8. Szerintem ezen a szinten nincs igazán probléma egyik mérettel sem. Igaz, a több az általában mindig jobb de igazából a tesztekben nem láttunk semmi olyat amely szükségessé tenné a 6-nál többet. Szóval szerintem mindkettő elég. Persze lehet hivatkozni a jövő játékaira de az a jövő. Ami legnagyobb hibát én látok az NV kártyánál. A tesztben azt írták, hogy elég a sávszélesség. Szerintem pedig nem. Ugyan az a jelenség jellemzi ezt a kártyát is mint anno a 960-at. Szerintem ezek a jelek egyértelműen sávszélesség problémára utalnak. Igaz, 1080p-ben ez kevésbé látható. Következzenek az árak. Az árral kapcsolatban azt lehet mondani, hogy meg kell várni mire a piac kiigazítja ezeket. Én úgy gondolom, hogy jelenleg egálban vannak a piaci árak mindkét kártyánál. (Az már az én gondom, hogy drágállom).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. bszoke88
2016.07.20. 11:00
"A tesztben szereplő ASUS GTX1060 STRIX 6GB-ot az ASUS magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönhet érte!"

köszönhet is, ha már reklámozzátok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. BReal rini
2016.07.20. 13:17
Viszont vannak olyan AAA DX11-es címek is, mint pl. a Witcher 3 vagy a The Division - amik miatt többen fejlesztenek gépet, mint mondjuk egy AoS miatt -, ahol vagy egál van, vagy gyorsabb a 480.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. ChoSimba BReal
2016.07.20. 14:09
iPon szerint a W3 alatt a 480 lassabb, a Division alatt meg paraszthajszállal gyorsabb csak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. axundax
2016.07.20. 14:46
Mondja már el valaki, miért kell a különböző felbontásokon mért eredményeket összegyúrni?

(techpowerup-ot másoljátok inkább, ne a prohardvert)


Mi értelme játék közben a fogyasztást mérni, ami mellesleg tuti ingadozik? Vagy PH-hoz hasonlóan a legtöbbet látott érték mit mutat meg, mihez nyújt az támpontot, mert pl. tápválasztáshoz egyáltalán nem.

Miért nem lehet egy tesztprogram alatt 100%-ra terhelni a VGA-t és ahhoz megadni a fogyasztást? - Ez már egy értékes adat lenne, az üresjárati érték mellett.

Minek a gyári tuningos verziót visszavenni vagy ha mégis, a tuninggal mért érték is érdekes lenne.

Akár a DX12 és DX11 játékokról is lehetne egy összesítés, persze felbontásonként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. BReal ChoSi...
2016.07.20. 17:01
"ahol vagy egál van, vagy gyorsabb a 480"

Witcher 3-nál a 480 61,6, a 1060 62,2. Divisonben meg kb. ugyanennyivel gyorsabb a 480. Akkor használjuk az egál szót, ha most ennyire lovagolunk a szavakon... Mindenesetre sehol sincs az a kb. 10% előny ebben a 2 címben, ami átlagban megvan a ref 480 és a custom 1060 között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. ChoSimba BReal
2016.07.20. 19:08
Nem, nincs igazad, nem ugyanannyival! W3 alatt 0.6-tal lassabb, a Div alatt meg 0.8-cal gyorsabb a 480
Písz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Svindler axund...
2016.07.21. 04:40
Mondja már el valaki, miért kell a különböző felbontásokon mért eredményeket összegyúrni?

Hogy legyen egy teljes összesítés amiben benne van minden? Igazából nem értem miért zavar, ha egyszer ott van alatta felbontásonként is az összesítés. (A másolgatós feltételezést pedig meg sem hallottam.)

Mi értelme játék közben a fogyasztást mérni, ami mellesleg tuti ingadozik? Vagy PH-hoz hasonlóan a legtöbbet látott érték mit mutat meg, mihez nyújt az támpontot, mert pl. tápválasztáshoz egyáltalán nem.

Miért nem lehet egy tesztprogram alatt 100%-ra terhelni a VGA-t és ahhoz megadni a fogyasztást? - Ez már egy értékes adat lenne, az üresjárati érték mellett.


És mivel terheled manapság maximumra a grafikus vezérlőt? Nagyon szívesen adok neked FurMarkos eredményeket a mezőnyről, ami egy totál káosz, mert sok kártya megint ki tudja játszani, és így alacsonyabb lesz a fogyasztása mint játékok alatt, míg más termékek mindent beleadnak.

Minek a gyári tuningos verziót visszavenni vagy ha mégis, a tuninggal mért érték is érdekes lenne.

Ez egy olyan kérdés, amit sosem értettem. Belevenni néhány tuningolt órajeles grafikus vezérlőt a nagyrészt referenciás mezőnybe tesztbe semmi értelme, mert nem ad jó viszonyítási alapot, és abszolút nem fair. Mind a két eredmény feltüntetésére a főszereplőknél volt már példa, de csak ha van látványos különbség, ami jelen esetben nem volt. Néhány százalékos pluszért pedig nem fogom belevenni, az így is nagy diagramokba.

Akár a DX12 és DX11 játékokról is lehetne egy összesítés, persze felbontásonként.

Egyelőre úgy érzem túl kevés DX12-es játék van ehhez. Olyan pedig, ami értékelhető motorral rendelkezik még kevesebb. A Tomb Raiderbe utólag bepatchelt például elég pocsék hatásfokkal megy még mindig, pedig mint a Warhammer esetében láttuk, utólag is meg lehet oldani jól a dolgokat (bár annak meg a DX11-es változata problémás, főleg a processzorkezelés miatt).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Fzoltan
2016.07.21. 07:35
Na, a sok okostojás nvidiának van day0 karija, meg stb. elmélet ott borul, hogy sehol sem lehet kapni se az 1060-at, se a 480-at. Itt a 120e-s árat nem mondanám kapható kategóriának.

Az, hogy 1 oldalon volt 88e-ért kártya kb. 5 percig (amit vagy megkapott a megrendelő, vagy nem), az semmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. axundax Svind...
2016.07.21. 10:37
Nem vettem észre, hogy felbontásonként is elérhetőek az eredmények. Bocs. (már sokkal ésszerűbb így, mint a PH-s tesztek)

https://www.techpowerup.com/reviews/Sapphire/R9_390_Nitro/21.html

(itt a furmark eredmények mindenhol felülmúlták a max. játék alatt látott fogyasztást)

Egyébként jó teszt, tetszik.

Szívesen látnék egy (esetleg G3900, G4400, G4520) i3-6100, 6320, i5-6400, 6600, 6600K@4,5Ghz, i7-6700, 6700K@4,5Ghz tesztet, mindegyiket 2133 CL15 és 3000 CL15 memóriák mellett is, játékok alatt.

Nagyon sok a vita (nem akarok újabbat indítani), hogy kell-e a gyorsabb ram, vagy az i7. Persze egy gtx-1060 mellett fullHD-n mérve (ha ez való arra), mindent max,-ra állítva, amit lehet.

Egy hiteles teszt érdekes lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Terror axund...
2016.07.21. 11:05
A furmark persze hogy felülmúlja a real life fogyasztást, arra lett kitalálva, és pont ezért nem realisztikus. Egyrészt semmi nem szívatja a videokártyát úgy, amint a furmark, másrészt ugye a kártyát sem azért veszed, hogy ezt futtasd (Barbik nem feltétlenül értene velem egyet). Harmadrészt egy csomó kártyán be is kapcsol a védelem vagy csak simán throttling, szóval szintén nem mérvadó.

A processzorok tesztjeivel tele a net, memóriát is teszteltek már sok oldalon, pl. ITT és ITT. Van játék, ahol erősen számít, de a legtöbb esetben lényegtelen a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. gery84 Svind...
2016.07.21. 11:07
Svindler a tuning eredménynél nincs megemlítve a memóri tuning. vagy ahhoz hozzá se nyúltatok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. axundax Terro...
2016.07.21. 11:29
GTX-1060 kártya tesztjeivel is tele a net, akkor miért kellett itt is?
- gondolom, hogy ezt olvassuk és ezt az oldalt nézzük.

Nem azért veszem, hogy a furmark-ot futtassam, de ha mégis lefuttatom, ne kapcsoljon le a gép, mert kis tápot vettem. Egy kártyán meg tuning nélkül nem igazán kapcsolhat be semmilyen védelem, mivel ez azt jelentené, hogy a saját maximális fogyasztását sem bírja, throttling meg akkor, ha egy zárt dobozba rakom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Svindler gery8...
2016.07.21. 12:26
Ja de, a szokásos 9GHz-ig bírta, felette instant fagyás. De a legtöbb esetben semmit sem hozott a konyhára, jól ki van egyensúlyozva a kártya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. draks
2016.07.22. 03:16
Meg vettem ezt a karit hozza is a papir formát( i5 3470+8giga ram).a proci kihajtja a kártyát 100%ban ,de ahol kell a proci is ott érződik hogy már kevés.Star wars battlefront-ot probáltam és 1 vicc játszhatatlan a legújabb driver-el .probáltam régebbi drivert felrakni vagy 10-et és azt irja grafikus illesztőprogram nem talált kompatibilis grafikus hardvert.Driver leszedve teljesen. Probáltam az új driverre telepiteni és semmi.Nem tudok fel tenni régi drivert a kártyához? 4évig 7970-em volt és a SWB nem adta fel neki ultrán a 60 fps .Köszi a válaszokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. kalmargabo... Svind...
2016.07.22. 08:47
Én is támogatnék olyan teszteket, ahol nem a tuningos procik kapnak lehetőséget bizonyítani, ráadásul függetlenül attól, hogy alsó, közép vagy feslőkategóriás VGA-król beszélgetünk. Természetesen ezek is mérvadóak és jó is látni őket, azonban valóban jó lenne látni az új kártyáknál 1-1 alap I3 (pl. 6100) vagy I5 (pl. 6500) tesztet is, mert véleményem szerint ezek azok a CPU-k, amik egy átlag alap játékosnak egyrészt felkeltik az érdeklődését, másrészt meg is tudja fizetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. draks
2016.07.22. 15:36
Problémám után olvasgatva azt mondták a win-ben nincs meg a legújabb frissítés ezért nem tudom fel rakni a régebbi drivert .Le frissíttetem a win 7-et
ugyan ugy nem lehet felrakni a régebbi drivert .De viszont most már játszható SWB ultrán 70-100fps multiplayer ,bf4 multi 70- 110fps (itt szerintem a proci miatt ennyi mert le vettem high-ra és akkor is annyi volt mint ultrán)Overwatch 100 fps alá nem nagyon megy.Need for speed ultrán 80 fps,plants vs zombies gw2 fullon 70-100fps (a hd 7970-em csak mediumon birta meg az overwatch-ot is is)Witcher 3 kis kompromisszummal hair works off viz,fü emberek high többi über és igy 50-90 fps ezek mind full hd.ban i5 3470 8giga ram. szóval full hd re tökéletes kártya ,csak én is az elsö napi vétellel drágán vettem,de most már látok msi-t más oldalakon 96k-ért.Szerintem megy ez majd lejjebb is csak várni kell 1 kicsit (én nem tudtam várni mert 3 hete be volt kakantva a 7970 és az rx 480 nem jött customban és meg vettem de nem bántam meg csak drága volt )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Coyote987
2016.07.22. 15:54
Amint a GTX960-osak eltűnnek ami szerintem itthon még egy jó fél év, karácsonya talán 40-45 lemegy a 3gb-osok ára és 60-70 körül lesz a 6gb-osok ára legalább is a mostani 960-ok árazását nézve. Ha meg valaki Ultrán és 4k-t vesz célba valószínű lesz is pénze kifizetni egy GTX 970-et vagy 1070-est. Ezek a kártyák pár hónap múlva best buy-ok lesznek.

(AMD-t ki fogják nyírni lassan ezen a fronton is, mint proci fronton az Intel tette. Nekem is volt AMD kártya szép is jó is, de csak fűt és BGA hiba meg hasonlók, aztán sok sok szerviz idő Ezért cseréltem le.De csak örüljünk hogy előre fejlődünk és nem hátra kinek mi én a zöld sárkányra szavazok a kék Istennel együtt. De ez már nem ez a topic )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. BReal Coyot...
2016.07.22. 18:27
Felejtsd el, hogy te ezt karácsonykor akár 70000-ért is megkapd. Ha így lesz, az első rendelők között leszek. Ugyanis a 960 nem 110000-ről indult, hanem talán 80-ról.
És van egy rossz hírem: Nem nyírják ki az AMD-t, mert ott a 4 GB-os változat 200 dodóért, ami ugyanannyival lassabb, mint a 8 GB-os.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. BReal BReal
2016.07.22. 18:50
Meg azt se felejtsd el, hogy a 1050 is jön, mennyi lenne az, ha 70000-re lemenne a 1060?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. ChoSimba BReal
2016.07.22. 20:12
+1
80e alá a 1060-as nem fog menni, csak ha jön majd a "1160"-as...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. BReal ChoSi...
2016.07.22. 20:29
Egy esetben igen: ha jelentősen erősödik a forint a dollárhoz képest!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. ChoSimba BReal
2016.07.22. 21:22
Annál előbb nyertek a lottón
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. kraxor BReal
2016.07.23. 21:12
Nem kizarolag a fogyasztas, hanem a termelt homennyiseg is szamit, sot...!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. BReal kraxo...
2016.07.23. 22:28
Jó-jó, igen tudjuk. Nézd úgy, hogy télen kevesebbet kell fűteni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. kraxor BReal
2016.07.24. 11:45
Aki halk es/vagy mini pc-t akar epiteni, annak 5-10 fok nagyon sokat szamit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. mikej95
2016.07.24. 17:28
Mi fog ezen a kártyán ennyibe kerülni? Nincs ennyire mélyen a Forint és több adó se került rájuk mostanában. 30K-val drágábban nyit, mint a GTX960 vagy épp a GTX760.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Adi1991 mikej...
2016.07.25. 13:25
Ezt én is meg akartam kérdezni. És akkor erre meg szoktam kapni, hogy "Hát gyorsabb, mint a 970, ami drágább volt!!!!négy44!!!"

De könyörgöm... Ilyen alapon 2 év múlva a belépőszintű GTX 1250-esek is 100k-ba fognak kerülni, a középkategóriás GTX 1260 meg majd 180k-ba, és jól van ez így?

Bármely x60-as szériának szerintem max 70.000 Ft környékén kéne mozognia, hiszen az a középkategóriás ár.

Egyszerűen agymenés ami a VGA piacon történik... De a legelképesztőbb, hogy sokak szerint ez rendben van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. ChoSimba Adi19...
2016.07.25. 13:49
Na akkor a lusták kedvéért
A bibi ott van, hogy a 1060 visszatért a 250 dodós árhoz.
Anno a 760 is 250$ körül nyitott, 70e forint körül, de ekkor még jóval olcsóbb volt a dollár.
A 960 200$-on nyitott, de forintban szintén 70e körül a megdrágult $ miatt.
A 1060 visszatért a 250$-hoz, ami a forint gyengülése miatt viszont már durván drágának tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Adi1991 ChoSi...
2016.07.25. 14:22
Köszi!

Valóban a dollár nagyon felszökött sajnos, én naívan az euróhoz viszonyítottam a forintot, amihez képest sok gyengülés nem mutatkozott az elmúlt 2-3 évben (akkor is ugyanolyan rossz volt, mint most).

De még így is túlzó a 110.000-es ár, ha 285-ös dollárral és 27%-os ÁFÁval számolunk, szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. ChoSimba Adi19...
2016.07.25. 14:24
De a 249$-os nyitóval se számolj, mert a customok nem annyiért mennek
Inkább 280-380 körül, euróban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. BReal Adi19...
2016.07.25. 14:58
Bármilyen meglepő, a 1060 custom változatok, amik voltak Iponon, teljesen korrek áron voltak. Az MSI 289$-ra árazta be a 1060 Gaming X-et. A kezdeti 1070, 1080 árakból visszaszámolva egy 289$-os VGA kb. 107000 Ft-ra jön ki, ahhoz képest 108000 Ft volt Iponon. Szemben a 480-nal, aminek a 199$-os referencia változata a 74000 Ft-os ár helyett 84000-ért volt nálunk, a 8 GB-os pedig a 88000 Ft-os ár helyett először 100e-től indult, aztán egy helyen lehetett 94e-ért (most talán 92e-ért) kapni. Gondolom érezni a különbséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. krin0lin BReal
2016.07.26. 21:28
Érdekes dolog ez az MSRP ill az ipon árszabás, mert az új grafikus kártyák esetében nagyon hasraütés szerűnek tűnik. Ha megnézzük például a MSRP 243$-os i5-6600k-t itt 75ezer forintba kerül tisztességes árréssel adókkal vámmal és erős dollárral/gyenge forinttal. Akkor a 239$-os rx 480 miért kerülne 88ezer forintba; annak kéne 74ezer forintnak lenni. Illetve SZÁZHÉTEZER forint a 289$os 1060ért??? A 339-350$os i7-6700kért kér az ipon 111,500 forintot. Nem tudom ki hogy áll matekból de 50-60 dollár az nekem sehogy se jön ki 4500 forintra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. BReal krin0...
2016.07.27. 08:51
Érdekes számok mindenesetre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. krin0lin BReal
2016.07.27. 11:24
A számokban semmi érdekes nincs. Azok tisztán mutatják, hogy az árképzés friss termékek esetén agresszív és mohó. Csak egy kis gyakorlati példa ehhez: ha rendszeresen jársz egy pékségbe, és egyik reggel az eladó közli veled, hogy a kenyér 400 forint helyett 600 forint mert még friss, megveszed-e a kenyeret és utána is reggelente 600 forintért veszed a kenyeret, vagy azonnal sarkon fordulsz és kb soha többet be sem teszed a lábad a pékségbe?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.07.27. 12:30
Merlinen ma vált elérhetővé a Sapphire 4 GB-os Nitro+ 480-asa. Majdnem 93000 Ft. Overclockersen 72000 Ft...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ChoSimba BReal
2016.07.27. 12:38
Aztaku.. Normálisak ??? Mármint nem a merlinre gondoltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.07.27. 12:44
A durva, hogy még szállítási díjjal is ugyanannyi, mint a legutolsó magyarországi ára a 4 GB-os referencia 480-nak (82000 Ft)...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Whysper
2016.07.28. 11:51
Én csak azt nem tudom felfogni ,hogy NEM refferencia sapphire 480 -as 242.95 Font és a 229.99 Zotac 1060 -- akkor 380 árfolyamon 8000 Ft kerekítve. az az asus 1060 amit lehet most kapni itt Iponon az kint 326 font.

Az az 130 ezer Ft --- Szóval Ipono olcsóbb mint kint. Viszont a RX 480-ak meg drágábbak mint kint 80 helyett 110 körül mennek. Én ezt az árazást tényleg nem értem már ami megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. RAYEN
2016.08.04. 10:16
most a nyáron durván magasak a gtx 1060, 1070, 1080 és rx480-as árak. Középkategórai 60000 körül van és nem 100000!!!!
GTX 1070-nek is 110-120k körül kellett volna inditani.

gtx 970-es karim van és nem is fogom leváltani ilyen ocsmány magas árak mellett!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ChoSimba RAYEN
2016.08.04. 10:49
Jogos a facepalm, kérd a pénztárnál.
1000x le lett írva, hogy a középkategória 200-250 dodó. Régen is annyi volt, most is annyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. AlmostFrid...
2016.08.04. 11:50
Én csak azt nem értem, hogy átlag ember pénztárcájához hol vannak a kártyák? Emlékszem anno a Geforce 7300GT max 20.000 Ft-omba került és 2 évig vígan elbohóckodtam vele low-medium grafon mindennel.
Ehhez képest manapság 60.000 Ft alatt nincs semmi és az a teljesítmény is max medium beállításra elég, pedig akkoriban ennyiért már erős közép vagy "akciós" felső kategóriát lehetett kapni.

Kérdem én mi történt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror Almos...
2016.08.04. 12:27
Semmi nem történt, ugyanúgy vehetsz GT 750Ti-t, amit ugyanúgy 149 dolláros áron indítottak útnak, mint anno a 7300GT-t. Nem tudom, mivel bohóckodhattál el egy 7300GT-vel, az kártya kb. nem volt jó semmire már megjelenésekor sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.08.05. 11:11
Ez történt:

https://ipon.hu/webshop/product/gigabyte_gv_n970g1_gaming_4gd_gtx970_4gb_gddr5_oc_pcie_____/788592
https://ipon.hu/webshop/product/msi_gtx_970_gaming_4g_gtx970_4gb_gddr5_pcie/800873

Nézd meg a 2014. október közepi áremelkedéseket. Akkor volt az a szép USD-Ft árfolyam emelkedés.

Én az ASUS 270x-et a 270x megjelenése után 3 hónappal vettem 58000-ért. Értelemszerűen akkor sem a legolcsóbb márkák közé tartozott, hiszen volt Sapphire vagy XFX változat 5000-rel olcsóbban. A 270x MSRP-je 200 dollár volt. A 470 4 GB MSRP-je 180 dollár. Egy másik oldalon a legolcsóbb (!!!) változata 81000 Ft. Érzed ugye? 58000 (3 hónappal megjelenés után, de nem emlékszem, hogy lett volna árcsökkentés akkor a 270x-en) vs. 81000 úgy, hogy az USA árban 20 dollárral a 270x volt drágább...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!