iPon Cikkek

GeForce GTX275: Méltó vetélytárs?

Dátum | 2009. 04. 10.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Végül nem kellett 14-éig várnunk, csak pár napot késett a GTX275 a hivatalos induláshoz képest (április 2). Megjelenésével egy kisebb mérföldkőhöz is érkeztünk, mert aktuális információink alapján körülbelül fél évig nem lesz mozgolódás a felsőkategóriás grafikus vezérlők piacán. Egy kis árháborúra számítani lehet, ám új kártya bejelentésére elég csekély az esély, a következő generáció ugyanis még nagyon messze van. Mivel a GTX275 is a GT200b GPU-ra épül, ezért felépítését tekintve újdonságokkal nem találkozhatunk, nézzük inkább az adatait:


Mint azt a táblázat is mutatja, az aktuális csúcskártyától, a GTX285-től csak annyiban különbözik, hogy egy ROP blokkot letiltottak benne, mint a GTX260-ban, és így kiesik 64bit a memória adatsínből is. Ez nem egy óriási érvágás, lévén a kártyának még így is tekintélyes memória sávszélessége van, és nem feltétlenül van szüksége nagyobbra. Érdekesség, hogy az nVidia az új VGA-val, még ha kényszerűségből is, de házon belül konkurenciát állít a saját, drágább VGA-inak, hiszen a 275-ben egy Shader blokk sincs letiltva, büszkén hirdeti, hogy itt bizony 240 feldolgozó egység számol vadul, ha szükség van rá. A tesztben szereplő GTX260 192 shaderes.

Gainward GTX275
A nálunk járt kártya a Gainward színeiben indult és nem a referencia hűtőt használja. A két ventilátoros monstrum nagyon impresszív látvány, ám sajnos ahogy várható volt némileg hangosabb a referencia változatnál. A mezőnyben így ő volt az egyetlen kártya, amely 2D-ben is tisztán hallható volt (nem hangos, de a többiek szinte hangtalanok voltak 1 méter távolságból), és 3D-ben is némileg hangosabb a társainál. A szokásos átalakítók mellé itt is járt egy 3DMark Vantage, ám ebben ki is merültek az extrák.

Tesztgép
Alaplap: Gigabyte P35-DS3
Processzor: Intel Core2Duo E6850@3.6GHz
Memória: Geil Ultra 2x1GB DDR2-800
Tápegység: Corsair TX650W
Operációs rendszer: Windows Vista SP1 minden frissítéssel
Driverek: Catalyst 9.3 illetve a HD4890 gyári CD-je, valamint GeForce 182.50


Az eredményekben semmi meglepő nincs, teljesül a papírforma. Azonban fontos megjegyeznünk, hogy a kártya érdekesen viselkedett a teszt alatt, mintha kicsit lassítva ment volna a kanyonos teszt… Mivel azonban képhibákat nem produkált így nem törődtünk vele.


Itt sem tapasztalható semmi izgalmas. Ahogy az várható volt a GTX275 igen közel kerül a nagytestvérhez.


Lost Planetben is hasonló a helyzet, a GTX285 nehezen tartja az előnyét, de azért még ő a legerősebb.A Crysis Warhead-ben azonban már átveszik a Radeonok a vezetést. 1920-ban még a HD4870 is könnyen tartja a lépést a GTX275-el. Hiába, ez azon játékok egyike, amely magas felbontáson, magas beállítások mellett megeszi a memória sávszélességet a GTX-eken, ez már régen kiderült.


A Project Origin-ben már kiegyenlítettebb a helyzet, közel van a Radeon, de azért egyértelműen gyorsabb némileg a GTX275.


Az EGO motor viszont még mindig szereti a Radeonokat, a helyzet nagyon hasonlít arra, amit a Crysis-nál tapasztalhatunk, még a HD4870 is párban van a GTX-szel, ismét csak a memória sávszélesség lehet a ludas (bár még az sem indokol ekkora lemaradást a 285-től).


Bár az ID által készített motorok sokáig kedveztek a GeForce-oknak, mára ez már a múlté. A hét elején látott GTX285 szereplés után nem túl meglepő a mai eredmény.


A HawX tesztünk fekete báránya, mert bár mindenhol az ATI győz benne, nálunk valahogy nem. Időhiány miatt nem tudtunk eljátszani a beállításokkal, hogy kiderüljön ez miért lehet, de a következő tesztig megtesszük. Jelenleg, maximális beállítások mellett nekünk ezt nyújtották a kártyák, reprodukálhatóan.


Szomorú, de még a HD4870 is megveri a GTX-et. Egyszerűen a továbbfejlesztett GameBryo motor nem áll jól az nVidiának.


Call of Duty-ban eléggé kiegyenlített a helyzet, a kártyák nagyon közel teljesítenek egymáshoz. Bár vannak különbségek, azért nehéz lenne azt mondani, hogy bármely VGA sokkal jobb lenne a feladatra.


A World in Conflict is azon játékok sorát gyarapítja, amely az nV-nek kedvez és a GTX275 elég komolyan befogja benne a GTX285-öt.


Ahogy a mellékelt ábra is mutatja a Stalker inkább a shadereket eszi és nem a memória sávszélességet, hisz a GTX275 nagyon közel kerül a GTX285-höz, ám sajnos ez kevés hogy befogja a szebb árnyékokat felmutató HD4890-et.


A GTA tartogat még meglepetéseket. Szinte biztosra vettük, hogy a játék még egy ilyen erős processzor mellett is CPU limites, de a GTX-et elnézve nem (ráadásul azóta informálódtunk és még Core i7 mellett is hasonló eredmények láthatóak, lehet).

Fogyasztás


Ahogy az várható volt, az 55nm megtette hatását, és a kártya terhelés alatt nem sokkal eszik többet, mint a GTX260. 2D-ben valószínűleg azért van a GTX285 felett, mert a második ventilátort is hajtani kell.

Hőmérséklet


Itt egy kicsit csalódottak vagyunk, mert az jött ki, hogy a kétventilátoros hűtő körülbelül ugyanúgy teljesít, mint a referencia változat, ergo nem sok értelme van, mert a hangereje nagyobb. Talán olcsóbban tudja beszerezni a Gainward és azért esett rá a választása, mást nem igazán tudunk elképzelni indoknak.

Tuning

A G200b mint tudjuk nem képes olyan magas órajelek elérésére, mint a G92b, ami nem csoda, tekintve a felépítését és méretét. Azért, hogy egyenlő esélyekkel induljanak az összesítésben megnéztük mit tudunk kipréselni a kapott kártyából. A végállomás 700/1550/1200-nél volt (GPU/shader/mem), és ahogy elnéztük ennél mások se jutottak sokkal tovább, a shaderek teteje 1600-nál van, ha szerencsés az ember. A memóriához kell a legtöbbet imádkozni, főleg, hogy a legtöbb Radeonon addig húzza az ember ameddig nem szégyelli. A GPU tuningja alig látszik meg a teljesítményen, inkább a másik két komponens fontos. Végeredményben a legjobb túlhajtásokat figyelembe véve a GTX 14%-ot gyorsulhat (ahol nem fogja le a memória), a Radeon pedig 17-et a gyári értékekhez képest.

Most akkor melyiket is szeresem?


Csak a jelenben tapasztalható teljesítményre koncentrálva nem sok különbség van a két kártya között, azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy a GTX sikeréhez hozzájárul a 3DMark Vantage is, amelynek elejéről csak egy nagy nVidia logo hiányzik. Árban szinte ugyanott vannak a kártyák, akkor mi alapján érdemes dönteni? A várható jövő, a körítés, és a szolgáltatás lista.

Menjünk sorba ezeken, kezdjük a jövőben megjelenő címekkel. Várhatóan találkozunk még pár DX10.1-et támogató játékkal, ami a Radeonoknak kedvez. Az utóbbi egy hónapban három ilyen is megjelent, a jövőben pedig komoly esélyek vannak rá, hogy a nagyobb nevek közül például a Call of Juarez 2 is gyarapítja a listát. Az nVidia évekig erőltette a DX9-es kódot, ám ha némileg belassulva is, de a fejlesztők haladnak a korral és ez az ATI malmára hajtja a vizet, legalábbis ebben a generációban. Ez nem kevés munkájában van ráadásul, mert segítik a fejlesztőket (csak nem pénzzel), és rengeteg shader kódot ültetnek át a frissebb DirectX verzióra.

A körítés gyártó függő, és valószínűleg ez érdekli a legkevesebb embert. A Sapphire HD4890-hez több szoftver járt, mint a Gainward GTX275-höz de ebből nem lehet általánosítani. Ha valakit érdekel egy játék és éppen adják valamihez, akkor olyan tényező lehet, amivel érdemes számolni. Különben teljesen mindegy.

Maradt még az, hogy mit tudnak a GPU-k. Az nVidia oldalán ott a PhysX és a CUDA támogatás. Utóbbi a játékosokat egyelőre nem nagyon hatja meg, míg előbbi igazán csak a Mirror’s Edge-ben látványos, talán idővel ez változni fog. Az ATI oldalán pedig ott a DX10.1, a jobb videó dekódolás, a fejlettebb élsimítási eljárások, az integrált HD Audio vezérlő a HDMI kimenethez, és az (bár ez nem GPU tulajdonság), hogy több memóriája van. Csak játékokra koncentrálva ezekből az első és az utolsó igazán fontos.

Majdnem siker
Az eddigieket összevetve úgy gondoljuk, hogy bár nem fog csalódni a kártyájában, aki egy GTX mellé teszi le a voksát, de a Radeon valamivel jobb választás. Az nVidia megtette amit tudott, lerakott egy majdnem GTX285-öt az asztalra, most pedig elkezdhet imádkozni, hogy az ATI ne akarjon árháborút indítani (az RV790-et olcsóbb gyártani).

A Gainward GTX275-öt a Mercury Impex kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

61. Svindler
2009.04.10. 03:07
VISSZA A CIKKHEZ

A következő teszttől bevesszük a játékok listájába a Stormrise-t is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. Csaber
2009.04.10. 07:31
"A World in Conflict is azon játékok sorát gyarapítja, amely az nV-nek kedvez és a GTX275 elég komolyan befogja benne a GTX275-öt."ezt javítani kéne :rolleyes:. azért idele módban nemigen domborítanak az Ati kártyák 30- 40W a semmiért ...Ha lehet legközelebb 2x2GB memóriával teszteljétek /krájszisz ha jól emlékszem 2,6GB memóriát is megeszik Vista alatt/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. predator_h...
2009.04.10. 07:37
Ahogy végig olvastam a tesztet a 4890 elég jól sikerült kártya néha még a 285-öt is befogja, de megközelítőleg ugyanolyan a két kártya teljesítménye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. ThePoweR
2009.04.10. 07:52
Itt már csak az ár dönt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Tyrel
2009.04.10. 08:02
Grat, jó teszt! Hogy őszinte legyek azt hittem ennél nagyobb lesz a különbség a GTX275 és a HD4890 között az nVidia javára, de jó látni hogy mégsem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. rgeza
2009.04.10. 09:51
Jók ezek az ATI kártyák, viszont a Geforce-okkal nincsenek drivergondok.
Ami sztem az a pár - FPS-t megéri.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. emmm84
2009.04.10. 09:58
"A World in Conflict is azon játékok sorát gyarapítja, amely az nV-nek kedvez és a GTX275 elég komolyan befogja benne a GTX275-öt."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. hunmyke
2009.04.10. 10:14
Csaber, ati tray tools-ban lejebb veszed az idle frekiket, és máris kevesebbet esznek. És jelentéktelen hőt termelnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. Phantomstr...
2009.04.10. 10:19
A 275 kicsit pozitív meglepetés. Azt hittem jobban lemarad majd, ettől függetlenül nem lett sokkal gyorsabb mint amit vártam.
Egyébként, ha beleszámítjuk, hogy au Unreal Engine-es tesztek kimaradtak, szerintem a GTX-nek nagyobb a lemaradása.

rgeza: nem szeretnélek összetörni, de az AMD-nél sincs több gond a driverekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. bacsis
2009.04.10. 10:34
Lényegében ez a GTX 275 annyit megymint a GTX 280
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Svindler
2009.04.10. 10:36
Csaber: körülbelül 1.2GB-t evett a Crysis maxon.

Tyrel: gondolkozunk rajta, hogy ha lesz rá igény akkor végigmegyünk a kapható VGA-kon amikor az RV740, mert utána aztán tényleg jó ideig nem várható semmi. Ár/teljesítményben jelenleg talán a HD4830 27k körül ami a legerősebb.

UE 3 Engine tesztek csak azért maradtak ki, mert az UT3, Bioshock és GoW is iszonyatosan magas FPS-eket produkálnak, hiába tekeri őket maxra az ember, kicsit feleslegesnek éreztük (ezért nem került be a Devil May Cry 4 és a Last Remnant benchmark se).

Elírás meg javítva, köszönöm az észrevételt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. hungarypet...
2009.04.10. 10:49
Szerintem ezután télleg egy összesítő teszt kellene csak Hd4830-HD4890 nv odalon meg GTS250-GTX295-ig

Az lenne egy igazi jó durranás szerintem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. TOMKRAFT
2009.04.10. 10:50
Svindler egy kérdés ha lehet a GTX 260 a 192 vagy a 216 streem procis verzió van a teszben?Mert ha a gyengébb kíváncsi lennék egy XFX GTX 260 black edition vs HD 4870 TOXIC-ra nah ki a jobb címszó alatt! :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. yany
2009.04.10. 10:54
A 4 GB RAM-ot én is támogatnám a következő tesztekre, meg a 9.4-es Catalyst sem lenne baj. A Crysis pedig memory leak-es, nem vagyok benne biztos, hogy az általatok mért 1.2GB korrekt, ugyanis van olyan pálya (anyahaj
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Svindler
2009.04.10. 11:15
yany és TOMKRAFT:
Igen ez 192-es, beleírtam, de az, hogy egyre kevésbé kapni ilyet messzemenően téves infó, a legtöbb GTX260 ami 45-60-as régióban kapható 192 shaderes (elkértünk többet is, hátha kifogunk egy 216-ost, de nem sikerült, végül a tesztbe az Asus kártyája került bele). Amikről biztosan tudható, hogy 216 azok pedig drágák (Black Edition is 63k jelenleg). Catalyst 9.4 szimpla pech, hogy leadási időpontban megjelent, de a leírása alapján nem igazán gyorsított volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. TOMKRAFT
2009.04.10. 11:29
Köszi a választ!Gtx 260 black edition drága!!!????Te a tesztben egy Gtx 285-tel hasonlítod össze ami 100k fölött van!Az a drága!Tudom hogy nem ez a lényeg az csak összehasonlítási alap!Mindegy a teszt tetszett!Köszke!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. yany
2009.04.10. 11:34
A 9.4-es Catalyst nem kritikus, én sem tudok lényegi változásról. Viszont a nálatok kapható legolcsóbb(!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Svindler
2009.04.10. 11:37
A GTX285 a jelenlegi csúcs az NV-nél, így drágábbat nem igazán kapsz, de úgy gondolom a GTX275 eljövetelével a 60 feletti régióban már nem sokan vennének GTX260-at.
yany: ez így van annak illene annak lennie, de sajnos nem tudtunk elkérni. Viszont nemrég még egy Zotac volt a legolcsóbb 45k-ért, de mondanom sem kell nem pillanatok alatt eltűnt mind
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. yany
2009.04.10. 11:51
Igen, én is szemeztem azzal a Zotac-kal, csak valahogy nem merek visszalépni nvidia-ra, mert kicsit olyan DX10.1-es vihar előtti csend érzetem van és inkább a Vapor-X-es 4870-en jár az agyam (csak így is legyen :rolleyes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. leviske
2009.04.10. 12:02
(rgeza @ 2009 Apr 10, 09:51) Jók ezek az ATI kártyák, viszont a Geforce-okkal nincsenek drivergondok.
Ami sztem az a pár - FPS-t megéri.

Hány ATi driver gondal találkoztál eddig személyesen, ami 100%-ig nem user error? :rolleyes: Annyira bírom, hogy mindenki ontja magából az okosságot,közben lehet, hogy talán életében 2hétig használt folyamatosan Radeont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Mag
2009.04.10. 12:35
nekem speciel az Nvidia kari okoz driver hiba miatt fejtörést. Maya alatt cseszhetem a dual monitort, míg ATI alatt ment minden szépen

sőt, erősen át kell állítani dolgokat akkor is, ha 1 monitoron akarok maya-zni, mert pár dolgot ha nem kapcsolok ki, akkor bugos az egész...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. rgeza
2009.04.10. 13:00
Leviske:
Speciel 2 ati kártyám is volt, amikkel elég sokat szívtam a driverek miatt. Ha egy működött, akkor nem volt szabad lecserélni, mert a következő nem volt biztos hogy jó lesz.
NVIDIA-val ilyen problémám sose volt.

De valóban Egy drivert feltelepíteni nagyon nehéz, biztos én vagyok a hülye...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Svindler
2009.04.10. 13:09
Egyéni konfigurációkban néha érdekes jelenségekkel találkozni, mint amit pl Mag is mondott, így nem elképzelhetetlen, hogy rgeza-nak is volt gondja bár nem mondta pontosan mi. Nekem a legrosszabb driveres emlékem a 9600GT SLI teszthez fűződik, akkoriban borzalmasak voltak az nV driverei, Vista alatt sokan találkozhattak azzal, hogy összeomlott.

Azóta nem igazán volt említésre méltó probléma egyik oldalon se tesztelés alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Fecniii
2009.04.10. 13:10
Én meg az Nv-s gépemen 5 driver óta nem tudok frissíteni mert összeesik a kép a játékok alatt. Na mondjuk nem egy mai darab a kártya (7600 GS) de a driverek támogatási listájában ott szerepel mégsem működik. Ja és 7300 GT-vel ugyanez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. hunmyke
2009.04.10. 13:16
Nem tudom, hogy nem tud valaki feltelepíteni egy CCC-t, amikor x1600pro-m volt akkor volt egy kis bajom ATi driverrel, mikor rá kellett ébrednem, hogy előre fel kell telepítenem a Netframework 2.0-t, azóta mindig így telepítem, és semmi bajom az ATi driverekkel.
Jó pár éve van már ATi videokártyám, többek közt volt x1600pro, 1950xt, és most HD 4850-es, egyiknél sem szembesültem driver problémákkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Riddick77
2009.04.10. 13:51
Oké, Atit veszek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. leviske
2009.04.10. 15:13
(rgeza @ 2009 Apr 10, 13:00) Leviske:
Speciel 2 ati kártyám is volt, amikkel elég sokat szívtam a driverek miatt. Ha egy m?ködött, akkor nem volt szabad lecserélni, mert a következ? nem volt biztos hogy jó lesz.
NVIDIA-val ilyen problémám sose volt.

De valóban Egy drivert feltelepíteni nagyon nehéz, biztos én vagyok a hülye...

Nem hülyéztelek le, de nagyon érdekes, hogy csak bizonyos emberkéknek van baja egy-egy driverrel... Ha valóban rossz a driver, akkor az ATi tulajoknak együttesen kéne szidnia, nemde bár?

Még azt sem lehet mondani, hogy rossz drivert fogtál ki, hiszen a szerverr?l mindenki ugyan azt tölti le...

MenThor: Nem érdemes túlzottan kemény árháborúra számítani... a GTX275 így is nagy érvágás az nVidiának, tekintve, hogy túl sok helyen éri utol a GTX285-öt, árban meg van vagy 40% különbség.

Ha az 512MB-os 8800GTS-r?l van szó, akkor szerintem nincs értelme még váltani. Ha van SLI képes alaplapod, akkor vegyél még egy 8800GTS-t és meg van oldva. Ha ATi kártyák kil?ve, akkor komolyabban úgy sem tudsz el?relépni technikailag egy új kártyával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Greathoof
2009.04.10. 15:19
Én a GTX 275-öt venném.
CUDA, PhysX miatt, meg azért mert én Nvidia-t jobban szeretem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. leviske
2009.04.10. 15:23
Greathoof: A CUDA-ra ott az OpenCL, a PhsyX-ra meg ott a Havok... Megmaradt az az egy szem dolog, hogy az nV-t jobban szereted, ami egy szép dolog, csak nem bizonyítja, hogy az nV tényleg jobb-e, vagy sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Ravermeist...
2009.04.10. 16:41
igen ott a Havok de 10 játékból 9és fél PhysX-et használ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. danee91
2009.04.10. 16:54
Bevallom őszintén, nekem 9600 GT van, ami szintén támogat PhysX-t, de eddig soha nem használtam ki, vagy nem találtam olyan játékot, amivel érdemes is használni. Így sztem ha kéne választanom videókártyát, biztos nem a PhysX támogatása miatt vennék ilyet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. rgeza
2009.04.10. 17:02
Magamat hülyéztem :-)

Egy 9800 PRO-m volt illetve egy X1950PRO-m volt.
Nagyon gyors volt mindkettő a maga idejében, de mint mondtam több probléma is volta driverekkel. És nem csak nálam. Volt hogy új driverekkel nem inult 1-1 program, régi visszarakása után minden ok, de akkor meg egy másik nem volt hajlandó működni.
Újjabb ATI kártyákkal nicnsen személyes tapasztalatom (4000-es család) de gyakorlatilag amikor megjeleneik 1-1 újjabb játék, mindíg hír, hogy megjelent hozzá az ATI hotfix (legújabb brother in arms, GTA4, mirrors edge) mert kifagy a játék. Szóval problémák vannak...

Az nvida kártyáimmal (MX400, MX440, 6800GT, 8800GT) SOHA semmilyen hasonló probléma nem volt.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. leviske
2009.04.10. 17:11
Ravermeister: Jóh! Összesen meg talán ha 10 játék támogatja... :rolleyes: És addig ez nem is fog változni, míg bele nem építik az OpenCL-be, az után viszont már ATi és Intel kártyákon is futni fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Ver_Pistik...
2009.04.10. 17:39
Hy nagyon jó látni hogy az ATI kis ráfordítással is tudja magát tartani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Svindler
2009.04.10. 18:30
Mirrors's Edge-hez nem kellett hotfix. GTA IV meg ahogy az előttem szóló is mondta mindkét kártyán pocsék volt, oda bizony játék patch kellett... Botrányos nyitás volt. PhysX vs. Havok-ról meg annyit, hogy:

Physx játéklista:
http://nzone.com/object/nzone_physxgames_home.html
http://en.wikipedia.org/wiki/PhysX

HAVOK játéklista:
http://www.havok.com/content/blogcategory/29/73/

Az a 10-ből 9 nagyon nem talált... Igazából 4-5 olyan cím van a listán PhysX-nél ami fontosabb, és abből kb. 2 amiben értelme is van. Havok pedig nagyon jó helyet foglal el a konzolos fejlesztésekben, így a sok multiplatform játék miatt én nem félteném. Ettől függetlenül egyiket se tartom jobbnak a másiknál, szerintem is kár erre alapozva dönteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. greganka
2009.04.10. 19:39
első karim ATI 9550, 2. NV Geforce 7600gt (Itt már inkább nvidia fan vok), Mostani amit akarok
HD4890!!! ujra ati
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. TOMKRAFT
2009.04.10. 23:17
Szia Svindler!Szigorúan csak a magánvéleményed érdekelne!Te mit vennél ha max. 64k van egy vidkarira ezt :
http://www.ipon.hu/webshop/product/sapphir...full_pcie/32664
vagy ezt:
http://www.ipon.hu/webshop/product/xfx_gtx...3_xt_pcie/41123
Sajna a black editionhöz nem találtam linket az iponon!Minden szempontból melegedés fogyasztás játékélmény stb.Előre is köszi a válaszodat!((((Ha még te sem tudsz dönteni akkor lesz csak nehéz dolgom... :blink: )))))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. leviske
2009.04.10. 23:33
TOMKRAFT: Attól függ, hogy milyen távra tervezed... Hosszú távon a Dx10.1-ből profitálhat a HD4870, a GTX260 kárára. Viszont a jelenlegi játékokban, ha az említett GTX260 a 216SP-s változat, akkor rá-rá koppint a HD4870 orrára.

Bár tudom, hogy nem engem kérdeztél, de én inkább a HD4870-et választanám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. TOMKRAFT
2009.04.10. 23:47
Leviske!Köszi a válaszodat!Nem téged kérdeztelek ez igaz de minden hozzászólásnak nagyon örülök így a tiédnek is :lol:
Még egyszer THX!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. danee91
2009.04.11. 01:12
(TOMKRAFT @ 2009 Apr 10, 22:17)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Svindler
2009.04.11. 01:21
GTX-ből mindenképpen a lejjebb linkelt Gigabyte-ot nézegetném, egyébként felejtős az egész mezőny. 4870-ből pedig inkább az 1GB-s Vapor-X-et nézegetném, ennek főleg a jövőre nézve van értelme vagy ha nagy felbontáson játszol.

Viszont igazából én várnék míg lemegy egy két ezrest a 4890 ára és azt venném, de csak ha van az egésznek értelme, milyen procival akarod kihajtani a VGA-kat és milyen felbontáson játszol? Dobj meg egy priváttal fórumon, szívesen segítek a választásban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. emmm84
2009.04.11. 06:53
TOMKRAFT:

Egyetértek az előttem szólókkal, a VaporX-es 1 GB-os 4870 jobb választás lehet, az ára picit alacsonyabb is. De Svindler jól mondja, érdemes megvárni a 4890-et, láthatóan nagyszerű kártya lett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. inform
2009.04.11. 10:18
Csak hogy néhány dolgot tisztázzunk:
Az ATI fejleszt míg az nVidia csak felvásárlásokból tartotta fent magát.
Anno mikor a Voodoo-t felvásárolta elkezdett beindulni az nVidia szekere, de nem sokra volt elég ezért már az FX (5000) széria elkapkodva lett kiadva megannyi hibával. Az ATI már a HD2000-től támogatja a Physix-et, az nVidia viszont nemes egyszerűséggel felvásárolta és a kártyáiba integrálta. Ennek van egy előnye és egy iszonyú nagy hátránya: előnye hogy a Physix effektek használatát begyorsítja, hátránya hogy amikor nincs rájuk szükség akkor is megpróbálja és ezzel lelassul. Szvsz nem sok játék lesz a piacon a közeljövőben (de lehet hogy később sem) ami a Physix-et fogja használni.
Csekély grafikai plusz a jóval nagyobb megterhelésért.
Adalékként jegyzem meg hogy az nVidia másik nagy fogása, miszerint majd minden nagyobb névvel megjelenő játék úgy indul "nVidia it's meant to be played" szépen cseng, DE majdnem az összes ilyen cím jobban fut és szebben is néz ki ATI kártyán. Ez volt az eddigi tapasztalatom. :-)
Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikeredett a komment.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. TOMKRAFT
2009.04.11. 11:18
Köszönöm szépen a hozzászólásaitokat!Ha lejjebb megy a HD 4890 ára mindenképp azt vennék!Mivel inkább az atikat dicséritek és az XFX gtx 260 -at meg sem említitek ezért mindenképp atit fogok venni!!!!!!HD 4890 ha olcsóbb lesz (((reméljük..))))de ha nem HD 4870 Vapor X (danee91 és emmm84 külön köszönet az ötletért!!!!!!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. yany
2009.04.11. 11:33
Olvass bele a vapor-x-es sapphire termék fórumába, ott is van nehány hozzászólás... bár ki tudja miért, nem látszanak a webshop-ban csak a fórumban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. leviske
2009.04.11. 11:35
TOMKRAFT: Nem akarlak elkeseríteni, de én a helyedben nem nagyon várnék a közeljövőben árcsökkenésre. Az nVIDIA biztos nem fog árháborút kezdeményezni, tekintve, hogy a GTX275 sem egy nagy nyereséget termelő VGA. Az AMD pedig megintcsak nem fog árháborút kezdeményezni, mert tökéletesen megfelel neki, hogy a kártyái óriási haszonkulccsal találnak gazdára. Szükségük is van a pénzre, miután válság van és az elmúlt egy év nem volt túl sikeres.

Érdemes inkább egy VapoX-es HD4870-be benevezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. djxp01
2009.04.12. 02:37
Nem akarom megbántani a cikk íróját, de 2 napja már 4890-t hivatalosan is támogató 9.4-es catalystot dobtak ki amivel jóval többet teljtesített saját tapasztalatom alapján, úgyhogy légyszives csináljad újra a tesztet a 4890 részéről :-) (amúgy 60 ért vettem a karimat papíros 3év garival MSi OC 4890
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Multitask
2009.04.12. 03:55
Pár hozzászólással előbbihez tartozna, hogy kipróbáltam a Tom Clancy's Ghost Recon Advanced Warfighter-t, telepítéskor telepítette a PhysX-et, aztán játék közben lehetett rugdosni a törmeléket a pályán (gondolom ez lenne a fizika). Na most ez miért működik ATIn?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. bajszi
2009.04.12. 08:04
Mert a
PhysX-et az nv támogatja!
A törmeléket meg az ATI!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. danee91
2009.04.12. 08:08
Gondolom Svindler a teszt idején fellelhető legfrissebb driverrel tolta. Ha meg sokat hozott az új driver, lehet tényleg meg kéne nézni azt is. Nvidia esetén meg a béta driver nem tudom mennyit javít, szemben a WHQL driverrel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. hardzsi
2009.04.12. 12:34
Jó cikk, csak a kártyákhoz rendelt grafikon-színek grafikononkénti cseréje zavaró.

A HawX tesztünk fekete báránya, mert bár mindenhol az ATI győz benne, nálunk valahogy nem.
Feltehetőleg azért, mert a többi weboldal Radeonnál a DX 10.1-es beállítások mellett futtatja, DX 10.0-n a Radeon lassabb.

A 2D fogyasztásról meg csupán attól függ, hogy a kártya BIOS-ába milyen GPU/MEM frekit töltenek. A Radeonok ilyen szempontból súlyosan el vannak b@szva, de szerencsére az ATI Tray Tools-al szépen beállítható alacsony fordulatra, ami egyúttal alacsonyabb fogyasztást és ventisebességet is jelent. Nálam a HD4870 2D-ben GPU/MEM:200/250MHz-en ketyeg (ennél több nem kell, sőt lehet, hogy még lehetne picit lejjebb is vinni). A GPU hőmérséklet így most 38-39 fok. Azért ez mindjárt más, mint a cikkbeli üresjárati 58 fok...
3D alatt pedig at ATT automatikusan felkapcsolja az általam beállított órajelekre, 2D-be visszatérve pedig visszakapcsolja, szóval nincs szükség manuális állítgatásra, full kényelem.

Ha valakit érdekel egy játék és éppen adják valamihez, akkor olyan tényező lehet, amivel érdemes számolni. Különben teljesen mindegy. Talán mégsem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. djxp01
2009.04.12. 12:42
Tessék a kért eredmény:

Még nem volt időm nagyon nézegetni a tuningot, de 950/1080-on stabilnak tűnik, és ezzel csináltam is egy 17307 pontos 3dmark 2006os eredményt a lenti konfiggal :-)

KÉP
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. danee91
2009.04.12. 13:00
(hardzsi @ 2009 Apr 12, 12:34)
Az az adat épp 1 francia nagykernél található adatokat mutatja, legalábbis ha ez ua, mint ami itt Iponon volt kinn hírként...Nem erre alapoznék a gyártók versenyében(GPU típusa már kicsit más).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Svindler
2009.04.12. 13:03
A 9.4-es közel nulla változást hoz a gyárihoz képest, az nVidia egy milliomodik béta drivere pedig dettó így van (főleg, hogy a felhasználók nagyrészét nem is érdekli, mert azt rakja fel amit az nV oldalon talál egyértelműen).

hardzsi: Csak az első diagramon ütnek el a színek, mert rosszalkodott a szerkesztő, de majd lecserélem. Ha olvastad volna a Radeonos tesztet is akkor tudnád, hogy azok DX10.1-es eredmények, imádom ha amatőrnek néznek. DX10-es eredményeket nem szerepeltetek, mert minek? Nem néz ki jobban, csak simán lassabb 2-3 fps-el.

A fogyasztás nagyrészét egyébként a magfeszültség adja. A 4870 pl nem igazán szokta a mem feszkóját csökkenteni, úgyhogy 250-en az a ram erősen túl lehet feszelve. 4890 és 4830 pedig már segédprogramok nélkül is leszedi szépen magát (4890 pl 240MHz-re, de ezt is írtam). Egy fogyasztás mérésnél nem az a lényeg, hogy trükközéssel mit lehet elérni, hanem az amit 100-ból 99 ember tapasztal, aki nem állítgat semmit ATT-ben.

A jövőben egyébként gondolkozunk egy jól meghúzott GTX285 vs GHz-es 4890 tesztjén kíváncsiságból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. djxp01
2009.04.12. 15:51
(Svindler @ 2009 Apr 12, 12:03) A 9.4-es közel nulla változást hoz a gyárihoz képest

Én nem ezt tapasztaltam, legalábbis 3dmark 2006-ban 2-300 pont er?södést vettem észre...Ebb?l gondolom én, lehetséges, hogy a játékoknál is 2-3 fps-t ugorhatott vna a 9.4-gyel. Csak egy játéknál plz nézdd meg kérlek, hogy tapasztalsz-e változást! Tnx
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mamo33
2009.04.12. 20:11
danee91 - 2009.04.11 01:12

A Toxic-on is Vapor X hűtés van, csak más a design!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. danee91
2009.04.12. 20:58
Az igen, de sztem változtattak is vmit ahhoz képest, talán javult a hűtés hatásfoka a Toxicon lévő megoldáshoz képest(mintha ezt olvastam volna vhol).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Nurba
2009.04.13. 13:31
Jó teszt...szimpatikus mindkét kártya...főleg a Radeon.
A végén az nvidia oldalán meg van említve a Phisx meg a Cuda...akkor Atinál miért nincs ezzel párhuzamban felhozva a Havok és az Ati Stream? Na jó a Havokot talán még korai emlegetni (ki tudja, mikor-mi-hogy lesz), de az Ati Stream-ről mindenki hallgat, míg a Cuda mindenhol hájpolva van...

djx:
200-300 pont eltérés 3DM06-ban? Szerinted az hány százalékos javulás (már ha ez túllép a mérési tűrésen)? Mert pl 2% gyorsulás kb azt jelenti, hogy 100 helyett 102 fps...vagy 50 helyett 51...ergo semmi. Másrészt meg 3DMark nem egyenlő a valósággal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. styler
2009.04.16. 18:52
A 3DMark-ról köztudott és a tesztben is milió1szer le van írva h nem igazán "szereti" az ATI kártyákat. Mindenesetre én a 4890 es mellett tenném le a voksom. Driver hibákról annyit h sztem ez eléggé kártyafüggő mert pl az én HD4850-emmel semmi baj nincs azt leszámítva h kicsit olyan érzésem van mintha nem hozná azt a teljesítményt amit a Tesztekben láttam (aki esetleg tudna vmi +t h mit t1ek plz írjon PM et thx). Arról nem is beszélve h az új Driverek áltba javítják a bugokat mindenesetre nekem nem vtak ilyen gondjaim. Az nvidia-ban max annyi a vonzó h nagy általánosságba mindig hozza az eredményeket ( nem lehet belenyúlni gyengébb modelekbe mert olvastam h csomó HD4850 es van a piacon ami vmiért gyengébb. Gondolom az enyém is vmi ilyesmi áldozata) és nincs olyan gyakoriságú driver hiba mint az ATI nál.

Mindenesetre én ATI t vennék ezek után is mert nagyon igyekeznek az AMD háza táján h minél kevesebb hiba l1en és az új Driverek sokat segítenek.
Már csak a GTX285 nek van félni valója hiszen mind a 2 kártya eléggé a nyakán van sőt. Arról nem is beszélve h az ATI árháborúja miatt egyáltalán nem lesz már olyan jó választás mint ezelőtt.
Szerintem a GTX275-el magukkal toltak ki mert nem elég h 285 nek küzdeni kell az ATI kártyájával még házon belül is akad 1 vetélytárs. Egy kicsit olcsóbb 285 el lehet többet érnek de vannak ott ügyes és nagyon pénzelt emberkék akik tudják a tutit szóval én ebbe nem szólok bele lehet én vok a buta
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. danee91
2009.04.17. 21:39
Milyen a teljes géped/oprendszered?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibi27
2009.05.05. 07:16
1 hete vettem gigabyte gtx 275 karit,és hibátlanul mennek a játékok 1680*1050-en 2* élsimivel,very high,ultra high szűrőkkel,nem bántam meg.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!