iPon Cikkek

GeForce GTX460: Az nVidia magára talált

Dátum | 2010. 07. 22.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Tavaly ősszel az AMD bemutatta a DirectX 11-es vonulatának első tagjait, amivel eléggé ellehetetlenítette az nVidia GTX200-as szériát. Ahogy az a friss gyártástechnológia problémái ellenére várható volt, az új Radeonok hozták a kötelezőt, és múlt időbe tették szépen lassan szinte az egész GeForce kínálatot, miközben az nVidia csodafegyvere, a Fermi architektúra egyre csak késett. Végül bő fél évvel később, idén tavasszal bukkantak fel a GTX400-as széria első tagjai, amik a GF100-as kódnevű chipre épültek. Bár az előző generáció némileg intő jel volt, az nVidia maradt annál a politikánál, hogy először építenek egy óriáschipet, amivel bebiztosítják a pozíciójukat a felsőkategóriában, és ha már ott van a vásárlók fejében, hogy nekik van a legerősebb kártyájuk, akkor elkezdenek lefelé terjeszkedni. A GF100 ennek köszönhetően hatalmas lett, majdnem másfélszer akkora, mint a HD5870-eken lévő RV870-es (Cypress) GPU. Ráadásul az új chip már nem csak a játékosoknak készült, az nVidia egyre nagyobb figyelmet fordít a HPC szegmensre, és ezt figyelembe véve ment a fejlesztés, sokkal jobban koncentráltak a területre, mint eddig bármikor.

Pont ezért a GF100-nak több olyan „extrája” is van, amivel egy játékos nem sokra megy, és a legtöbbször nem is fog találkozni vele egy GeForce-on, hiszen például az ECC támogatás a Tesla sorozatnak van fenntartva. De ott van még a dupla pontosságú számolás vagy a nagy cache, amikből a játékok nem igazán profitálnak. Az óriáschip, új architektúra és új gyártástechnológia trió megtette a hatását, hiszen a késésen felül még sokáig problémák voltak a gyártással, és bár a GTX480 végül a legerősebb egymagos kártya lett, azért azt még az nVidiás pizsamával rendelkező olvasóknak is el kell ismerniük: keserédes győzelem volt ez. Hiába a kozmetikázott TDP, terhelésre a GTX480 annyit eszik mint a két GPU-s HD5970, ráadásul közelebb is áll hozzá árban, mint az 5870-hez. A legtöbb játékos azonban nem 100 ezer forint feletti áron vásárol videókártyát és ezt az nVidiánál is tudják. Bár az AMD szinte minden árszintet lefedett a GF100 megjelenésére, volt egy gyenge pontja, méghozzá az egyik legfontosabb helyen, ami nem más, mint 200 dollár és környéke. Ide szúrt egyet a GTX460-nal az nVidia.

Fermi architektúra játékra kigyúrva: bemutatkozik a GF104

Bár a Teslák még nem rendelkeznek évtizedes múlttal, az eddigi évekből leszűrhető volt, hogy középkategóriás megoldásoknak nincs helye az nVidia HPC termékei között. Ennek köszönhetően várható volt, hogy a GF104 igazi játékra termett GPU lesz, amit megszabadítanak az ezen a piacon feleslegesnek számító sallangoktól. Így is történt, a fent említett szolgáltatásokat vagy visszanyesték, vagy teljesen megszüntették (ECC támogatás). Mielőtt azonban ennyire előre rohannánk, nézzük meg, hogyan is néz ki a GF104. Viszonyításképpen, aki már nem emlékszik rá az itt megtekintheti a GF100 ábráját is: klikk.


Az első dolog, ami azonnal szemet szúrhat a képre nézve, hogy immár négy helyett csak két GPC (Graphics Processing Cluster) található a chipen. A GPC-k kis túlzással egy-egy mini GPU-nak tekinthetőek és saját raszterizálóval rendelkeznek. A GF100 éppen ezért maximálisan 4 háromszöget tudott volna elméletben feldolgozni órajelenként, a GF104 esetén ez lecsökken kettőre. Ez így is a duplája annak, amire a Radeonok képesek, bőven elég kell legyen. A Shader Multiprocessor-ok (SM) száma maradt GPC-nként négy, így fele annyi polymorph motor van a GF104-ben, mint nagytestvérében, ez kihat a tesszeláció sebességére, de a GF100 bőven felül volt tervezve ezen a fronton, így ebből se lesz gond.

Hat 64 bites memóriavezérlő helyett most négy van, és ehhez igazodva a ROP blokkok száma is leesett négyre, ami összesen 32 pixel/órajelet jelent (4*8). Mindegyik ROP blokk 128kb-nyi gyorsítótárat kapott, így összesen 512kbyteból gazdálkodhatnak, ez is arányosan csökkent a GF104-hez képest. Az eddigiek alapján arra lehetne gondolni, hogy a GF104 a legfontosabb komponenseket nézve egy felezés, míg más esetekben 33%-os csökkentés a GF100-hoz képest, pedig nem ez a helyzet. Ahhoz, hogy megértsük miért nem, nézzük meg közelebbről hogyan is néz ki egy SM belseje:


Az eddigi levagdosások után az SM belsejében azt láthatjuk, hogy komoly előrelépések is vannak. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy 32 helyett már 48 ALU van (amiket az nVidia előszeretettel hív CUDA magoknak). Teljesen aktivált GPU esetén ez összesen 384 shadert jelent, és ez több mint amennyit egy GTX465-ben aktívan hagynak. Vannak duplázások is az SM-ben belül, például az SFU-k esetében (Special Function Unit), ezek főleg a transzcendens műveletekért (sin, cos, stb.) és az interpolációért felelnek. Abszolút nem elhanyagolható változás, hogy a textúrázók számát is megduplázták, így egy teljesen aktivált GF104 magban ugyanúgy 64 textúrázó van, mint egy GF100-ban.

Most, hogy tisztában vagyunk az alapokkal, foglalkozzunk egy kicsit magával a GTX460-nal.

A GTX460 az első kártya, ami a GF104-es GPU-t használja, ám hasonlóan a GTX480-hoz, itt sincs aktiválva minden. A felhasználható chipek számának növelése érdekében az nVidia letilt egy SM-et, így összesen 336 aktív CUDA maggal, és 56 textúrázóval számolhatunk. A legfontosabb tudnivaló azonban mégsem ez, hanem hogy a kártyából két féle változat készül, melyeknek a neve cseppet becsapós lehet: GeForce GTX460 768M és GTX460 1G. Első blikkre a videókártyák világában kevésbé jártasak azt a következtetést vonhatják le, hogy csak a fedélzeti memória mérete a különbség, pedig ennél többről van szó. A 768M-nél egy memóriavezérlő és a hozzá tartozó ROP blokk le van tiltva, így jöhet ki ez a memória méret. Ez azt jelenti, hogy 256 helyett 192 bites memória elérésről beszélhetünk, és 32 ROP helyett 24-ről, ami a központi cache méretét is csökkenti 128kbyte-tal. Órajelek tekintetében megegyezik a két változat, de a kisebbik a tiltások miatt 25%-kal kevesebb memória-sávszélességgel gazdálkodhat, és ugyanekkora csökkenés tapasztalható az órajelenként feldolgozott pixelek számában is, bár legtöbb játékban ez lesz a kevésbé fájdalmas. A memória mérete is csak nagyon kevés játékban fog számítani, a 768MB sok esetben elég még 1920*1080-as felbontáson is.  No de lássuk mit jelent mindez számokban, a konkurencia mellé pakolva:

A táblázat nagyítható, klikk rá
Amit mindenképp érdemes már most a tesztek előtt megfigyelni, hogy az 1GB-os GTX460 komoly veszélyt jelenthet a GTX465-re nézve, hiszen papíron erősebb, miközben kevesebbet fogyaszt. A Radeonok közül egy sem volt ezen az árszinten eddig, ám a GTX460 megjelenésének pillanatában az AMD csökkentette a HD5830 árát 199 dollárra, így pont párban van a 768MB-os GTX460-nal, legalábbis árban. Az új kártyákat leszámítva a mezőny összes többi tagja már régi ismerős errefelé, úgyhogy nem ismételnénk magunkat, nézzük meg inkább, hogy konkrétan mely GTX460-akhoz volt szerencsénk.

Asus ENGTX460 768M DirectCU TOP


Akárcsak a legtöbb gyártó, az Asus is szakított a referencia hűtővel, és inkább a saját, jóval hatékonyabb DirectCU hűtőjére tette a voksát. Kimenetek tekintetében azért maradtak az alapoknál, két DVI és egy mini-HDMI a kínálat (egyszerre kettő lehet aktív). Mivel ez volt az első kártya, ami befutott hozzánk, eléggé meglepő volt látni, hogy élőben milyen kicsi a nagytestvérek mellett a GTX460. Körülbelül olyan hosszú, mint egy Radeon HD5770-es, pedig azon egy jóval kisebb GPU van. A kártya mérete miatt különös látványt nyújt a két darab hattűs PCI-E tápcsatlakozó, de annyira nem meglepő, ha azt nézzük, hogy a kártya fogyasztása a HD5850 környékén van. A TOP jelzés egy minimális tuningot takar, a grafikus mag 675 helyett 700MHz-en ketyeg, míg a memória 900 helyett 920-on menetel. Ettől azért szárnyakat nem fog kapni a VGA, de apró figyelmességnek elmegy. A hűtővel pedig, ahogy az a következő oldalon is látszani fog nagyon elégedettek voltunk, végig halkan tette a dolgát.

Gainward GTX460 768M és GTX460 1G Golden Sample


A Gainward háromféle GTX460-at is árul, ezekből kettő járt nálunk. Ránézésre mindegyik ugyanúgy fest, mindössze a feliratok térnek el. Mint a képen is látható, a Gainward is saját hűtőt használ, ami ugyan hangosabb az Asus megoldásánál, de cserébe jóval olcsóbb is. Ráadásul a Gainward kimenetek tekintetében is szakít a referenciával: normál méretű HDMI-t kapunk két DVI és egy D-sub csatlakozó társaságában (ebben az esetben is kettő lehet aktív egyszerre). A 768MB-os változat referencia órajeleken ketyeg, míg az 1GB-os Golden Sample az Asus TOP-jához hasonlóan kapott egy minimális tuningot: a GPU órajele felment 700MHz-re. Akik szeretik a gyári tuningolt kártyákat, azoknak jó hír, hogy bár nálunk még nem kapható, de létezik egy Goes Like Hell (GLH) változat is, amit már komolyabban megizzasztottak, gyárilag 800/1000-en megy 675/900 helyett.

Tesztkonfiguráció
Alaplap: Gigabyte X58A-UD3R
Processzor: Intel Core i7-930@3,5GHz
Memória: 3x1GB Kingmax DDR3-1333
Grafikus kártyák: Asus GTX460 DirectCU TOP, Gainward GTX460 768M, Gainward GTX460 1G Golden Sample, Asus GTX465, Asus GTX470, Gigabyte GTX480, Asus HD5770 CuCore, Sapphire HD5830, Asus HD5850 DirectCU, XFX HD5870
Tápegység: Corsair TX650
Operációs rendszer: Windows 7 Home Premium 64bit
Driverek: Catalyst 10.6, GeForce 258.96 (WHQL minősítés nélkül még)

Megjegyzés: A tesztben szereplő kártyák három kivételtől eltekintve (GTX465, GTX470 és GTX480) nem referencia megoldások! Ezt főleg a hőmérséklet diagramoknál kell figyelembe venni, és nem szabad általános következtetéseket levonni a kártyacsaládot illetően. A GTX460-ak kivételével már mindegyik kártyából járt nálunk referencia példány, ezek eredményei régebbi tesztjeinkben megtalálhatóak.

* GPU/memória. A GTX 400-as GeForce-ok esetében a shaderek órajele pont a duplája a GPU-énak

A GTX460 ugyanazokat az órajeleket használja üresjáratban, mint a család nagyobb tagjai, ám kisebb azoknál és ez a fogyasztásán is meglátszik. Persze ezeknek a nagyon alacsony órajeleknek megvan az a hátránya, hogy szinte bármit csinálunk fel fognak ugrani egy köztes szintre, de még úgy sem eszik igazán sokat a kártya. Teljesen leterhelve a GTX460 valamivel több energiát igényel, mint egy HD5850, de még ez is jóval alacsonyabb érték annál, amit a GF100-ak általában felmutatnak. Ne feledjük, hogy az Asus GTX465-öse egy szerencsés példány, járt már nálunk ennél sokkal többet fogyasztó változat is.


Üresjáratban mindhárom GTX460 hasonló szinten jól hűt, az egyetlen különbség köztük, hogy a DirectCU szinte hangtalan. Kihajtva a kártyákat már eltérnek egymástól az eredmények, az Asus hűtője jobban teszi a dolgát, bő 10 fokkal a Gainward alatt marad, de tekintve a felárat ez el is várható. Nem teljesít azonban ilyen jól a gyártó CuCore szériája, HD5770 nálunk még nem volt ilyen forró terhelés alatt. A többi kártya hozza a szokásos szintet.

Megjegyzés: A Gainward 1GB-os kártyáját referencia órajeleken teszteltük, hogy általános következtetéseket vonhassunk le, a valóságban ennél egy árnyalattal gyorsabb.


A 3DMarkok általában jól megmutatják a nyers shader teljesítményt, és ennek köszönhetően már itt látható, hogy a GTX460-ban bizony van annyi erő, mint a 465-ben, ami ha kijön játékok alatt is, akkor erősen megkérdőjelezi utóbbi létjogosultságát.


Amit leginkább érdemes most is és később is figyelni az a HD5830-as, mert ez van egy árban a kisebb GTX460-nal. Az eddigiek alapján nem áll túl jól a szénája, még a legolcsóbb GTX460 is könnyedén ráver néhány %-ot.


A Borderlands az nVidia fellegvára ha tesztekről van szó, ez ismét megmutatkozott, a GTX460 HD5870 közeli teljesítményt hoz, ami egyáltalán nem rossz eredmény.


Egy generációval ezelőtt a HawX a DX10.1 támogatása miatt elég erősen az AMD-nek kedvezett, de mióta kint vannak a GTX400-asok fordult a helyzet, az új kártyák nagyon erősek az Ubisoft játékában. A GTX460-ak még mindig a GTX465-öt szorongatják.


Az Alien versus Predatorban minden azon áll, hogy milyen beállításokat használunk. A benchmark alap és maximális beállításai között két különbség van: a textúrák minősége és az élsimítás. Utóbbi alapból ki van kapcsolva, a Max mérések alatt pedig 4x-re van állítva. Ez minden kártyát megterhel, és főleg a GF-eknek kedvez, alapon a Radeonok teljesítenek igazán jól.


A Call of Pripyatban egy kis problémába ütköztünk az új GeForce driverrel. Bár a játék futott és képesek voltunk eredményeket kisajtolni belőle, körülbelül minden második indításnál képhibákkal találkoztunk. Mivel nem konstans jelenség volt így nem tudjuk mire vélni a dolgot, nem biztos, hogy túlzott „optimalizációról” van szó.


Élsimítással vagy anélkül, az erősorrend hasonló, ami főleg a GTX465-nek és a HD5830-nak rossz hír. A két kényszermegoldás nem remekel.


A Far Cry 2 ismét egy olyan játék, amiért rajonganak az nVidia kártyái. Az 1GB-os GTX460 képes könnyedén tartani a lépést a HD5870-nel, ami nem rossz eredmény.


A World in Conflictben nem voltak képhibák, mint a Stalkerben, viszont elég szépen fagyogatott a 296-os GeForce-szal. Sebaj, kitartóak voltunk, végül szültünk eredményeket, amik tekintve hogy melyik játékról van szó természetesen az nVidiának kedveznek, de ha újra jár nálunk GTX400-as kártya, akkor megnézzük, hogy a WHQL meghajtókkal is képes-e elszállni a játék (tapasztalatokat szívesen veszünk a fórumon is).


A Just Cause 2-ben van két extra beállítás ha GeForce kártyák vannak a gépben, természetesen ezeket nem aktiváltuk, hogy egyenlő legyen a közdelem. Egymáshoz nagyon k közeli eredmények születtek, az igazi vesztes pedig ezúttal is a HD5830-as.


A Quake Warsot azért tartottuk meg, hogy képviselje valami a régebbi játékokat is, de az erősorrend mint látszik a szokásos.


Fallout 3-ban a GeForce-ok csatlakoztak a Radeonokhoz és nem hajlandóak lemondani a v-syncről, úgyhogy egy bizonyos erőszint felett beállunk fix 60fps-re. Itt azért gondolkozóba estünk, hogy valami nincs rendben a HD5830-asunkkal, ezért monitoroztuk az órajeleit, de elvileg rendben működött. Mindenesetre különös, hogy HD5770-es szinten teljesített.


A Call of Duty verőnek kikiáltott játékban már egy egészségesebb erősorrendet látunk, amit már megszokhattunk. Még a GTX465 is igyekszik bebizonyítani, hogy megéri a pénzét.


Modern Warfare 2 alatt eléggé egyben van a mezőny, csak a két legerősebb GTX képes elhúzni, nem is kicsit.

Természetesen mindhárom GTX460-asunknál megnéztük mire képesek, ha elhagyjuk a papírformát és teszünk a referencia órajelekre. Az eredmények meglepően jók lettek. Mindegyik kártyán állítható egy szűk tartományban a GPU feszültsége, az órajelek felett pedig teljesen szabad kezet kapunk. Haladjunk sorban, nézzük mire voltak képesek a kártyák.

Asus GTX460 DirectCU TOP

Alap órajelek: 700/920
Megemelt órajelek: 840/950

Az órajel eléréséhez 0,05V-vel meg kellett emelnünk a GPU feszültségét, így stabilan működött. Kerek 20%-os tuning, amit némileg beárnyékol, hogy a memóriával nem voltunk túl szerencsések, pedig a 768MB-os változatoknál ez eléggé korlátozó tényező lehet.

Gainward GTX460 768M

Alap órajelek: 675/900
Megemelt órajelek: 850/1050

A Gainward kártyájánál egy kicsit több feszültséget adagoltunk (+0,06V), de az órajelek magukért beszélnek. Örömteli, hogy a memória is bírta a kiképzést, hiszen a sávszélesség sok esetben gyenge pont lehet.

Gainward GTX460 1G Golden Sample

Alap órajelek: 700/900
Megemelt órajelek: 880/1000

Messze a legjobb eredmények, a referencia GTX460-asokhoz képest ez már 30%-os növekedés GPU órajelben, és bő 10% a memória esetében. Mivel az 1GB-os példányok alapból 33%-kal nagyobb sávszélességgel rendelkeznek, mint a 768MB-os változatok, ezért ez bőven elég kell legyen, hiszen így már akkora sávszélességről beszélhetünk, ami például egy HD5850-esnek van. A stabil működéshez a maximális beállítható feszültséget használtuk, ami egyébként 1,087V volt minden kártya esetében (+0,086V emelés).

A fogyasztás mindegyik kártya esetén átlagosan 30W-tal növekedett a tuning hatására. Lássuk, hogy mire képes a gyakorlatban a megcincált órajel:


GTX470 körüli teljesítmény egy jóval olcsóbb kártyától? Erre már lehet büszkének lenni. Látszik, hogy a 768MB-os példányokat itt-ott lefogja a memória-sávszélességük, de ettől függetlenül azok is szépen teljesítenek.

Szokásunkhoz híven összefoglaltuk az eredményeket egy diagramon. Annyit tennénk hozzá az egészhez, hogy most engedékenyek voltunk a GF-ekkel, ha kizárnánk a játékokat ahol problémákat tapasztalaltunk, akkor kártyától függően 3-4%-kal csökkennének a GTX400-asok eredményei (ami még mindig elég meggyőző).


Jó néhány érdekesség megfigyelhető ezen a diagramon, de beszéljünk először a kétféle GTX460 viszonyáról. A ~10%-os különbség nem a memória méretének köszönhető, inkább a plusz sávszélességnek, márpedig ekkora eltérés megért volna egy külön nevet is (például GTX455 a kisebb kártya esetében), mert így egy kicsit félrevezetheti azokat, akik csak az 1GB-osról látnak teszteket. A kártya erejét tekintve nem lepődnénk meg ha, az erősebb megoldások között megjelenne olyan változat is, ami GF104-re alapoz, az nVidia úgyis imádja az ilyesmit. Ott van kapásból a GTX465, ami az 1GB-os GTX460 miatt teljesen feleslegessé vált, hiszen az könnyen tartja vele a lépést, hiába a kisebb számozás. Persze a GTX465 csak egy kényszermegoldás volt, akárcsak az AMD HD5830-asa, ami most kapott egy árcsökkentést, hogy kompenzálják az új GF-ek érkezését. Ez az első alkalom, hogy a HD5000-es széria megjelenése óta árcsökkentésre kényszerül az AMD. Belehalni nem fognak, a gyártási költségek hasonlóak, és éppen ezért nem lehetetlen akár az sem, hogy ha a jövőben színre lép egy erősebb GF104-es kártya, akkor a HD5850 is kap egy árkorrekciót, és lenyomják az 1GB-os GTX460 árszintjére (229 dollár). Persze ez csak spekuláció, majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

Ami viszont már most is biztos, hogy megérkezett a Fermi amire a játékosok vártak. A fogyasztása vállalható, a sebessége kiváló, remek tuningpotenciállal rendelkezik és a szomszéd szobában sem hiszik azt tőle, hogy porszívózunk. Látszik, hogy ha nagyobb fogyasztással is, de hasonló tranzisztorszámból az nVidia is képes arra, amire az AMD a Cypress-szel. Egy teljesen aktivált GF104 maggal, némileg magasabb órajelen ugyanis kiválthatóvá válna a GTX470 is, ami HD5870 közeli teljesítményt nyújt.

A nálunk járt kártyák közül mindegyiknek megvannak az előnyei. Az 1GB-os Gainward körülbelül annyiba kerül, mint a 768MB-os Asus, így előbbi nagyobb teljesítményt, utóbbi jobb hűtést kínál azonos áron, a 768MB-os Gainward pedig majd 10 ezer forinttal alájuk megy. Nagyon rég volt rá példa, hogy nVidia kártyát ajánlottunk, komolyabb hátulütők nélkül, de a helyzet most elég egyértelmű, a GTX460-nak minden esélye megvan rá, hogy megismételje a 8800GT sikertörténetét, így nem is mondhatunk mást: ajánlott vétel. Árkategóriájában ez a legjobb választás.

nVidia GeForce GTX460 768M és 1G

Webshop: GTX460

A teszttermékeket az Asus Magyarországtól, a Mercury Magyarország Impex Kft.-től, a Cédrus Számítástechnikai Kft.-től és a Juventus Team Computertől és a CHS Hungary Kft.-től kaptuk kölcsön. Ezúton is köszönet értük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

128. Heroes27
2010.07.22. 15:29
Látszik, hogy erősorrendben Nvidia-Radeon-Nvidia-Radeon, de a középmezőny a Geforce. Az 5770-5830 sajnos ezek a kártyák mellett elvéreztek, de ez most egy teszt alapján nem azt jelenti, hogy rossz vétel lenne egyik is. De az, hogy a GTX480 101%-al gyorsabb, erősebb, mint az 5770. az télleg durva. Azt kb 80 ezereel drágább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
127. Heroes27
2010.07.22. 15:30
Ettől még mindgi tartom agam ahhoz, hogy most még mindig az 5870 a legjobb kari, mint árban, mint teljesítményben. jelen pillanatban egyszerűen szerintem nincsn nála jobb vétel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
126. Parano1d
2010.07.22. 15:42
Azért kiváncsiságból pár átnevezett exe-s tesztet is berakhattak volna, mert ahogy olvastam több játéknál is fagyogatott, és bugzott a kártya. Persze béta driver is okozhatja, de az ördög nem alszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
125. somakb
2010.07.22. 15:47
"Ettől még mindgi tartom agam ahhoz, hogy most még mindig az 5870 a legjobb kari, mint árban, mint teljesítményben. jelen pillanatban egyszerűen szerintem nincsn nála jobb vétel."

Heroes27: oszt miért is? 51.000 gainward gtx460 768m-je, 100.000 a legolcsóbb hd5870 és a dupla árért cserébe (169/129) 30%-al nagyobb teljesítményt kapsz ? Ja meg aki full hd alatt nyomja annak aztán meg tökre felesleges egy ilyen gtx460-nál erősebb...

Beteszel kát ilyen gainward gtx460-at sli-ben, ekkor vagy egy árban a hd5870-el, és szénné gyalázza a hd5870-et... úgyhogy semmiképp nem nevezném legjobb vételnek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
124. Svindler
2010.07.22. 15:53
Parano1d: szándékomban áll később komolyan foglalkozni a dologgal, de előbb majd megnézzük, hogy a WHQL-lel minden rendben van e.

somakb: 60-70%-os hatásfokkal számolva kapsz egy bő 20%-kal erősebb konfigot, rengeteg hátránnyal, és ne feledd, hogy ahhoz azért nem árt egy megfelelő alaplap sem. A CrossFire és SLI téma sosem ilyen egyszerű, a csúcskártyákról meg tudjuk hogy az árazásuk általában nem teljesítmény arányos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
123. thspo
2010.07.22. 15:55
elképesztő, hogy a GF100 kijövetele óta mennyit fejlődtek az nv driverek és ezáltal a GTX4xx sorozat teljesítménye. Miután megjelentek a nagy Fermik a GTX480 alig volt a HD5870 előtt, a GTX470 meg az 5850 előtt. Mára a GTX480 csaknem utolérte az 5970-et míg a GTX470 az 5870-et. Programozni tudnak az zöldek az tény, ebből a GTX460-ból ítélve most már JÁTÉKRA való videókártyát is gyártani. A vicc, hogy ebben az új chipben még igen nagy potenciál van, kíváncsi leszek majd a teljes értékű 104-es GPU-ra valamint, arra mikor ebből kettőt hegesztenek majd egy nyákra. Asszem megvan a köv. kártyám egy OC GTX460 1 gb személyében (a palit féle vagy a KFA2 több játékban utoléri a GTX470-et, az meg már majdnem egy 5870 teljesítménye )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
122. somakb
2010.07.22. 16:02
thspo: igen, valóban, de ez sokban köszönhető a fermi architektúrának, hogy sokkal szabadabban programozható mint a cypress, nem véletlen van erre a platformra ugyebár c fordítója is az nv a hpc szegmensbe szánt kártyákhoz.
Svindler: igen igazad van, csak azt akartam jelezni hogy a hd5870 mint legjobb vétek azért nem igaz... a legjobb vételek minidg valahonnan a középkategóriából kerülnek ki, nem a csúcsból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
121. kean
2010.07.22. 16:04
thspo Azért ne túlozz, egy 5970 nem egy gyenge jószág:
5970 Crysis
Új kártyák Crysis

Azért érdekes, hogy az Nvidia kártyák az egyik napról a másikra ilyen teljesítményjavulást értek el, emiatt erős fentartások mellett kezelném ezt a mostani tesztet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
120. Skorbut
2010.07.22. 16:04
Microstuttering (szaggatás) valaki? Már totál kiment az emberek fejéből ez az "apró kis probléma" az input-laggal a többkaris rendszererk esetében? Igaz ha egy kártyával mindig megvan a min. 30+ FPS, onnantól kezdve berakhatjátok mellé a másodikat és szál majd az egész mint egy álom, de hát pont az optimalizáltságukról ismert játékokra használnátok azt a 2. VGA-t, mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
119. kean
2010.07.22. 16:05
Itt van a TPU teszt a teljesítmény/dollárról
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
118. Svindler
2010.07.22. 16:19
kean: a gyorsulás engem is meglepett, de ha jobban megnézed mindössze pár %-ról van szó, ami nem lehetetlen. Ha végeztem az egyéb tesztekkel utána akarok járni a dolognak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
117. boczko1
2010.07.22. 16:28
hát nvidiának a x6 os szériái nagyon jók szoktak lenni nekem is volt párhoz szerencsém 6600gt 7600gt 9600gt és jerlenleg egy gtx260 as tulaja vagyok és szerintem ezek a kártyák mindíg is jók voltak én pontosan ezt vártam el a gtx460 as kariktól, de azthiszem tartom magam az elveimhez nem veszek az első generációs dx11 es karikból ahogyan ezt a dx10 nél is tettem tehát én a gtx 560 ra várok remélem annál már kisebb gyártási technológiával fognak készülni a fermi alapú gpu-k
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
116. Simba
2010.07.22. 16:57
Nem rossz kártya lett ez végre egy jó ár/teljesítmény arányú kártya az nVidia részéről is.
Én veszek is kapásból kettőt aztán reszkess 5970
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
115. Szaby59
2010.07.22. 17:35
Jelenleg tényleg ezt éri meg venni, de az AMD elkezdhet csökkenteni az 5700/5800 árán és valószínűleg fog is, így némileg átrendeződik a paletta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
114. jozsefm
2010.07.22. 17:38
Simba

Már kipróbálták! Itt látható,hogy reszketni nem kell de már rezeg a léc!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
113. Simba
2010.07.22. 17:46
Hát ja nagyon ott van a 5970-es nyakán a GTX260 SLI. És minden bizonnyal a későbbiekben még gyorsulni is fognak a 460-asok egy jó driverrel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
112. rini
2010.07.22. 17:58
Driverekre nem számítanék annyit de ha szabadon engedik a letiltott rész akkor ott lehet.

Amúgy az nV-nél is nemrégen volt a drivereknek köszönhetően sebesség ugrás (257.15) de ez megvolt a Catalist 10.3-nál is az elődökhöz képest. Van már több oldalon is teszt. Viszont ezek után nem is várható számottevő javulás sebesség fronton. Inkább a stabilitás lesz előtérben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
111. jozsefm Szaby...
2010.07.22. 18:25
Szaby 59

Valami már mintha látszódna az árakon a viszonylag magas $ árfolyam ellenére
5830
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
110. scholes9
2010.07.22. 18:29
Simba szerintem GTX 460-at akartál írni Baromi jó ár/teljesítmény mutatójú a GTX 460 SLI, ez tény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
109. hunmyke
2010.07.22. 18:30
somakb, full HD alatti felbontáshoz HD 4850-4890-esek is elegendőek(, persze a nem túl alul optimalizált játékokra gondolok itt). Amik egész jó áron szerezhetőek be, főleg használtan. Legutoljára 50k-ért még 1950XT-t vettem, hogy változnak az árak...
Most lehet elkérnek 100k-t egy HD 5870-ért, de érdemes kivárni a szeptember november környékét, ahol elvileg(!) megjelennek a HD 6000-es kártyák. Általában olyankor szokott esni az egyel alatta lévő szériák árai. CF SLI-vel a hatásfokon kívül a plusz fogyasztás is ott van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
108. rini
2010.07.22. 18:52
Ugyan itt a 460 is ennyibe kerül és azért a 460 jobb teljesítményben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
107. Simba
2010.07.22. 18:55
Persze a fogyasztás ott van, de én sem tolom 24/7-ben hogy annyira leterheljen anyagilag. De a GTX460-asoknak nincs mit szégyenkezniük e téren sem jók a fogyasztási adatok.
De a legszembetűnőbb hogy mennyire rövidebbek ezek a kártyák az én GTX260-asom egy féltégla ezekhez képest
HAF932-ben elvesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
106. thspo
2010.07.22. 19:29
Simba: ja, GTX280 után fura lesz, de amint lehet majd jobb fajta 1 gigás-t kapni Magyarországon akkor be is ruházok rá , végre lesz hely a házamban, amit az első 8800ultram óta nem nagyon tudok elmondani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
105. rabib
2010.07.22. 21:42
Nagyon jó teszt lett, gratulálok!
Megérte várnom. Egy GTX460-a fogok venni. Méghozzá ilyet: Gainward GTX460 GS GLH. Ez már GTX470-et közelíti, mint ahogyan a tuningból itt is kiderült. A HD5830-nak pedig eljött a végzete, néhol még a HD5850 is bajban van a GTX460-nal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
104. Kislakos
2010.07.22. 21:56
Grat nvidia! Ez tényleg megéri az árát az tény...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
103. Anzal0te
2010.07.22. 21:58
Az EVGA-n kívül milyen más nyugati GPU gyártók vannak? ATI is jöhet.

ON: Igazán megfontolandó vétel. Épp ezért kérdezem a gyártókat, mert inkább veszek közvetetten kínai GPU-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
102. Kolondrum
2010.07.22. 22:24
Én még mindig egy 8800ultrát nyúzok nagyon meghúzva bika hűtéssel. Figyelem ezeket a teszteket, de úgy érzem azóta nem tudtak sokkal nagyobbat alkotni. Mármint jobb és gyorsabb kártyák jönnek ki nvidiáéknál, de akkora lépést nem tettek mint anno a G80-al. A fermi végletekig menő butítás nevetséges. GTX 470-480 alatt nem pálya a fermi. Kapunk egy DX11-es karit NULLA hozzávaló teljesítménnyel. FX5200, az is DX10 és nem volt semmi teljesítménye. Nálam marad a G80 ameddig lehet. Nem hiányzik a fermi. Meg igazából várok valamivel jobbat mint GTX480. Persze akkor sem veszem meg mert drága, de legalább lesz valami amire azt mondom: Hmm nem rossz.


Ja a fogyasztás! Gépem: 200W netezés közben és 493W full terhelésen. Valószínűleg más karival sokkal kevesebb lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
101. Csocsocx
2010.07.22. 22:35
Szerintem egy kicsit magas az áruk! A Geinward 1Gb 63e-ért nem rossz!
Én várok még ha 4évig ki bírtam a 8800GTS-el akkor pár hónap már nem számít!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
100. hunmyke
2010.07.22. 22:48
Kolondrum, akkoriban a 8800 ultra sem volt filléres cucc. Sőt még a sima GTX sem. Persze teljesítményben sem maradtak el.
Az a majdnem 500W fogyasztás nem gyenge. Persze akkoriban kemény 90nm-eren gyártották a GPU-kat. Most meg 40nm-el nyomulnak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
99. Kolondrum
2010.07.22. 22:59
OFF: Nem 2006-ból van az Ultra. GTX-em volt 2007-től (ma is megvan a házban), olyan fél éve van Ultrám. Igaz GTX = Ultra (alap) mert jócskán belenyúltam SW/HW, de ebből kiindulva az Ultrába is. Így kaptam egy izomagyú kártyát ami még éppen h helytáll manapság. Amit én elköltöttem a többi GTX-re és a másik Ultrára (dísz lett belőle mert nem bírt az OC-t) abból ma már lenne legalább egy GTX480.uuuuuuuuuuuuuuuuu
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
98. ThePoweR
2010.07.22. 23:16
Na végre egy normális kártya nv részről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
97. danati Kolon...
2010.07.22. 23:19
Azért az FX5200-at ne nagyon hasonlítsuk már össze ezekkel a kártyákkal. Az 5200 belépő szintre készült a 460 pedig felső-közép kategóriába.
Amúgy az FX5200 DX9-es.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
96. zlatzky
2010.07.22. 23:57
Igazan jo hir, hogy a kartya ilyen jol teljesit. Meglepo, de mindossze 20 euroval (GTX260-189 euro, GTX460-209 euro) kerul tobbe, mint a jo oreg 260-as, igy ugy dontottem, csere lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
95. zlatzky
2010.07.22. 23:58
Hopsz, elneztem. Harminc euro a kulonbseg, de ez meg mindig nagyon kedvezo. Szerva itt, csere ott. :-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
94. felziusz
2010.07.23. 00:10
navégre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
93. Heroes27
2010.07.23. 10:20
rabib a hsz-odat kikérném magamnak. Miaz h eljött a végzete? Nálam aztán biztos nem a GTX460 miatt. amúgyis nem úgy volt, hogy 480-at veszel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
92. ayr
2010.07.23. 10:32
ocsabi,gondolom mert a teszt a 460asról szól ami ugye a középkategória. Miért is kéne egy két gpu-s szörnyhöz hasonlítani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
91. jozsefm
2010.07.23. 10:36
Az 5970-es teljesitménye már többször volt téma az NV uj szériája kapcsán főleg a GTX-470-480 érkezésekor. Tudjuk,hogy annak az ereje egyenlőre elérhetetlen a csucs NV-k számára is, a 460-as pedig abszolut nem ez a kategória.Ezért az 5970 teszteredményei nem volnának relevánsak itt.A 470-480-is inkább azért szerepel,hogy a gyártó saját uj, teljes termékpalettja legyen egyidejüleg látható mert ez sokkal több érdeklődésre számottartó információt hordoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
90. Kolondrum
2010.07.23. 11:21
Felső közép kategória ilyen FPS értékekkel? nagy baj a látásmódommal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
89. Joachim21
2010.07.23. 11:50
Olyan szempontból igaza van Ocsabinak, hogy GTX460 SLI-vel (GTX490?) verhető lesz az 5970, ezért nyugodtan bele lehetne venni egy tesztbe, csak ahhoz kellene a teszternek egy 5970-es, és két darab 460-as.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
88. Svindler Joach...
2010.07.23. 11:59
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
87. Rider15
2010.07.23. 12:24
Gondolom nehéz beszerezni a HD5970-et
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
86. jozsefm
2010.07.23. 12:31
Jó ötlet lenne, ha más okán nem is legalább láthatnánk az előző teszteredményekhez képest mit hoztak a sokat szidott ATI CATALYST, 10.4, 10.5, 10.6 ,frissitések.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
85. dkpisti
2010.07.23. 12:45
65k az 5850 király árak lettek ugy néz ki lehet még 60k-ért is 5850 csak erősödjön a forint
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
84. rabib Heroe...
2010.07.23. 15:22
Nyugi van. Az, hogy eljött a végzete. Tisztán látható. Ezen nincs mit vitatni. Az Nv ezt a GTX460-at jól eltalálta.
Úgy volt. Változnak az idők. Több ok miatt döntök a GTX460 mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
83. tibi27
2010.07.23. 15:23
Megvettem ezt a karit Gigabyte gtx 460 768 mb-os referenciát,ha sikerűl linkelnem pár teszt eredményt /UNIGINE,GPU-Z+CPU-Z/ akkor beteszem ide.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
82. Fzoltan
2010.07.23. 15:44
Én sem értem, hogy miért nincs benne az 5970, hiszen a 480 is szerepel benne... ugyanennyi erővel ki lehetett volna belőle hagyni azt is. Mit lát a paraszt, ha ránéz a diagrammokra? A 480 a legjobb, hoppá, micsoda marketingfogás... kihagyjuk a legjobbat.
Egyébként a témára visszatérve a 460-assal tényleg sikerült végre egy jó kártyát csinálnia az nvidiának, szimpatikus áron. Végre egy kis árverseny. Szvsz kár összehasonlítani a 460-at az 5830-al, mert az egy agyoncsonkított "selejt", az 5850-es fogyasztásával... csak nincs más, amivel összehasonlíthatná, Atinál elég nagy az űr az 5770 és az 5850 között... sajnos. Pedig sokan nézték ki maguknak ezt az árkategóriát. Remélem a 6xxx széria megjelenéséig jön még néhány jó ár/érték arányú Ati kártya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. Heroes27 rabib
2010.07.23. 16:27
Szia rabib

Meg is értem, hogy miért nem azt veszed. Annak a több oknak a 90%-át gondolom, de nem is baj, inkább a 460-at vedd, télleg jo, így tesztek alapján.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. tibi27
2010.07.23. 18:23
[LINK]

nem jól linkeltem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. _DiEGO_
2010.07.23. 18:25
Rég volt utoljára igazán nyeregben az nVidia a középkategória tetején. Vajon a GF4 Ti4200 és a 8800GT után új bajnokot avatunk?

Megvan rá az esély - és ideje is már... persze ez ugye NV házon belül értendő
De alakulnak a dolgok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. Steadywarp
2010.07.23. 20:28
az AMD szinte minden árszintet lefedett a GF100 megjelenésére, volt egy gyenge pontja, méghozzá az egyik legfontosabb helyen, ami nem más, mint 200 dollár és környéke. Ide szúrt egyet a GTX460-nal az nVidia.
pontosan 5770 - 5850 közötti űr
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. rini
2010.07.23. 20:49
Ezt az űrt látta az AMD is. Megpróbálta befoltozni az 5830-al csak kicsit mohó volt és ezért vagy túl méretezte annak árát vagy alul méretezte annak teljesítményét. Én elsősorban a kártya túlzott megcsonkításában látom a problémát és csak másodsorban az ár meghatározásában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. Phantomstr...
2010.07.23. 22:35
Pozitív meglepetés volt ez a kártya. Csak kár, hogy elkésett. Hónapokon belül érkezik a HD6000, és addig is, az AMD úgy játszik az árakkal, ahogy akar. Az 5850 árát lejjebb viheti a GTX560 árára, a HD5830 tökéletesen felesleges, az 5870 most is árban van, az 5970 pedig még mindig érinthetetlen. Bár egy két GF104-essel szerelt kártya megviccelhetné. Legalább már van értelme Geforece-ot venni.

Egyébként furcsa, hogy az előző tesztben nem volt hiba a GTX-ek Vsync-jével...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. Joachim21
2010.07.23. 23:45
Hd6000 majd meglátjuk mire lesz képes, 10-15% maximum amit hozhat. Ellenben azt nem szabad elfelejteni, hogy a Gf104-et is csonkán adták ki, egy teljes értékű lap, magasabb órajelekkel, nagyon nagyot üthet még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. Moresz
2010.07.24. 02:39
Az a 10-15% inkább úgy 30-50%,ha csak 10-15%-kal lenne gyorsabb ki sem adnák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. jozsefm Joach...
2010.07.24. 09:12
Szia Joachim21!

Szerintem se volna érdemes 10-15 %-ért veszödni annyi a mostaniakban is van tartalékban.De a GF104 kapcsán is van egy kitétel a cikkben:"teljesen leterhelve a GTX 460 valamivel több energiát igényel mint egy HD 5850",ami azért elgondolkodtató kell,hogy legyen a teljesértékü és emelt órajeles verziók várható igényeire nézve..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. Csocsocx
2010.07.24. 09:31
Hát azért okozott az ATI meglepetést már!
Nv most eltalálta a GTX460-at!
Csak az ára lett valamiért magas mire ideért az ajánlotthoz képest!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. jozsefm
2010.07.24. 09:50
Okozott, okozott,elég csak arra gondolni,hogy az 5xxx-es sorozatban miért pont az egyik legfrekventáltabb árkategóriát hagyta lefedetlenül,mint azt előbb is irták.Az 5770-5850 közt elég hézagos volt a "védelem" meg is talalták a rést rajta,kevésnek bizonyult a HD 4870 mint mint még lehetséges alternativa az előző szériából,az egyszem 5830-as mellett!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. Joachim21
2010.07.24. 10:28
SI 10-15%-nál nem fog nagyobb gyorsulást hozni, továbbra is kitartok emellett. Marad 40nm-es, és a shaderblokkok maradnak a mostaniak, csak azért adják ki hogy az új architektúráról (NI) adatokat gyűjtsenek, és legyen mit eladni a "new never seen performance" matricával. GTX460-ból már most is vannak gyárilag tuningolt 800Mhz-es példányok, kicsit finomodik a gyártást, és jöhetnek a teljes értékű lapok a mostani fogyasztással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. Phantomstr...
2010.07.24. 10:37
Joachim21:

Ezt én is kizártnak tartom. 10-15%-ok probléma nélkül ki lehet az 5000-esekből is hozni. Ennyit mindegyik bír, ehhez nem kell egy év fejlesztés. Én inkább olyasmire tudok gondolni, hogy nem vállalták túl magukat a HD5000 fejlesztésével, csak arra mentek, hogy kijöjjenek az NV előtt, és ami tényleg durrantani fog, az most jön majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. wellner
2010.07.24. 10:53
Jó a kártya csak későn érkezett.A radeonék a hatos szériával már a spejzba vannak.10-15% teljesítménytöbblet badarság,jó lesz az 40-50% nak is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. jozsefm Joach...
2010.07.24. 11:19
Joachim 21

Hát akár még ez is elképzelhető.., bár én továbbra sem ezt várom ,de nem láhatunk bele AMD-ATI agyába,üzletpolitikájába meg végképp nem.Kérdés,hogy a GF104 szinrelépése és annak teljesitménye ,vásárlói fogadtatása menyire hat, hat-e egyáltalán AMD saját maga által szabott ütemtervére VGA-val kapcsolatos koncepciójára.A tavasz folyamán vázolt erre vonatkozó fejlesztési tervek az 5700-ig bezárólag eleve kiváltják a diszkrét VGA-kat.A prémium szegmensben továbbra is jól állnak.Ha ezt nézzük lehetséges egy "átmatricázás" jellegü alibi sorozat, és az igazi nagy durranás az uj processzorokkal egyidejüleg jöhetne....
Csakhogy ezalatt az NV érkező ujjabb modelljei mindenképpen további értékes és üzleti szempontból jelentős mértékü $ bevételtől fosztják meg az ebben egyébként sem duskáló ATI -AMD-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. scholes9
2010.07.24. 12:40
Ha a GTX 260 féltégla,(ami szintén volt nekem és tényleg az) mit szóljak a 4870 X2-mmel Mondjuk az is igaz, h utóbbi 2 GPU-s.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. Joachim21 Phant...
2010.07.24. 12:56
Eredetileg úgy volt hogy idén októbertől rendelkezésre állnak majd a TSMC 32nm-es gyártósorai, erre lett fejlesztve az NI, csakhogy időközben a TSMC törölte a 32nm-es gyártást a tervekből, és helyette 1 év csúszással átcsoportosította az erőforrásait a 28nm-re. AMD, és NV ezzel meg lett lőve, mert ők számítottak a 32nm-re. Erre készült a NI, de 2011 októberéig nem húzhatták az 5000-es szériával, ezért készült a SI, ami egy 40nm-es hibrid lesz, félig a mostani evergreen széria, félig a későbbi NI széria jegyeit magán viselve. Ennek utána lehet olvasni bárhol, google-be beírod hogy "TSMC 32nm" és dobálni fogja rá a híreket. Ennek fényében felesleges nagy előrelépést várni teljesítményben, nem is én valószínűsítek 10-15%-ot, hanem azok akik ebből élnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. rabib
2010.07.24. 13:01
Persze, Ati majd megént csodát művel, NV meg ül a babérjain... Jöhet az Ati a HD6xxx kártyákkal, NV újra jobbat fog csinálni, mint most is. Valaki írta, hogy a GTX460 kb. annyit fogyaszt, mint a HD5850. És? A teljesítménye is ott van.

wellner: Azt megnézem. Mint ahogyan Joacim21 is írta, kisebb-nagyobb módosításokkal jön majd a HD6-os sorozat, nem egy teljesen új archtektúra lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. rini
2010.07.24. 13:22
Szerintem egyértelműen egy továbbfejlesztett 5000-es fog érkezni amihez még hozzáteszik az órajelek emelését. Így elérhető olcsón, hogy teljesítményben megugorják az nV kártyákat. Viszont azt nem szabad elfelejteni hogyha emelik az órajeleket akkor megnő a fogyasztás és a hőmérséklet is.

A mostani 460 nagyon betalált. Én ma vettem át egy Gainward 768-as példányt 52700 forintért a sógoromnak, de magam is gondolkozom egy beszerzésén. Más részről azt gondolom, hogy nem is a 460 lesz a fájóbb tüske az AMD-nek hanem a 450 amivel támadhatják az 5830/5770/5750 kártyákat egyszerre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. jozsefm
2010.07.24. 14:02
No az a szegmens egy más tészta lesz azért!A támadáshoz ott már az árképzéssel kell operálni.
Mivel az AMD-nél az 5700-as széria addigra már kifutóban lesz,és volt is tartalék eddig szépen konkurencia hiján az áraikban a meglepetés itt az NV-át érheti inkább,egy esetleges RADEON árcsökkentéssel,a modellváltás előtti raktársöprés okán.A fórumakat olvasva az azért látszik ,hogy a GTX-460 várva várt sikere meghozta az NV-tábor hangját és önbizalmát..De egy ilyen részeredmény okán még nem kell mindjárt leirni az ATI-t sem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. rini
2010.07.24. 15:29
Nem is írom le. Miért tenném? A 450 valahová a 260-as + szint fölé fogják belőni ami jelenleg AMD oldalról az 5830 kategória. Viszont árban az alá kell, hogy megérkezzen. Az 5830 árát nem viheti már lejjebb az AMD mert rátolja az 5770-es árára ami most 40-50 között kapható. Ha ide beérkezik a 450 akkor az 5830 okafogyottá válik és veszélybe kerül a jelenlegi áron az 5770 is. Csak árcsökkenés lehet a vége az 5770 részéről. Viszont akármeddig nem csökkenhet mert ezzel tolja lefelé a többi árát is és egy bizonyos ár alatt veszteséget termel. Ilyenkor csak a kivezetés lehetséges (hd6000). Ez lesz jó nekünk árverseny szempontjából. Erre utaltam, hogy a 460 egyedül nem képes versenyt létrehozni de a két másik kártyával együttesen (450/192, 450/12 már igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. Heroes27 rini
2010.07.24. 16:11
rininek ebben teljesen igaza van, hogy lényegében ebből a versenyből mi jövünk ki a legjobban, mert megy a fogyasztóért a verseny. Ki adja olcsóbban ugyanazt a teljesítményű kártyát. Az 5770 nem hiszem, hogy nagyon veszélyben lenne, mert már volt rá akkora kereslet, hogy az NVidia hiába ad ki kártyát, abban a kategóriában aki tudod, január óta bevásárolt. Azóta kint van már az 5750/5770. Tehát aki ezt a teljesítményt akarta, megkapta. De én még az új szériára leszek kíváncsi, hogyan fogja a 5XXX-es kártyákat beárazni. Most vagy számíthatunk egy kisebb árcsökkentésre, vagy maradnak az árak. Mert sajnos elképzelhető, hogy kijön a 6XXX-es széria, de a mostani karik nem lesznek hű de sokkal olcsóbbak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. scholes9
2010.07.24. 16:24
"NV újra jobbat fog csinálni, mint most is" azért az utóbbi időszakban nem éppen ez történt, 10 kártyából 1, ha értelmes lett Nvidia oldalon és ez a GTX 460...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Terror
2010.07.24. 17:33
"Újra". Miért, mikor csináltak utoljára jobbat? Csak nevezgetnek, meg ontják az áramzabáló melegedő vackaikat a 8000-es sorozat óta, ráadásul drágán. Azelőtt meg a GForce 3-4-gyel hülyítették a népet, egyik se volt semmivel jobb a 2-esnél. Engem is sikerült jól átb*sszanak egy GForce 4-gyel meg egy FX-szel, egyik se volt jó semmire. Ja, hogy most már van nekik PhysX... Kell a francnak. Most kiadtak egy versenyképes (de nem kiemelkedő) kártyát, aztán tapsikoljunk, mert végre van nekik is egy kártyájuk, ami nem szemét. Nakösz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Simba
2010.07.24. 18:19
Az AMD meg mesterségesen tartja magasan az árakat. Hol ott lazán megtehetné hogy olcsóbban adja.
De ugyan ez elmondható a HD2xxx-es sorozatról is főleg a HD2900XT-ről áramzabáló volt az is teljesítményben meg csúnyán el maradt a konkurenciától. de a HD3xxx-esek sem voltak valami hű de jó kártyák egy előnyük volt az ár.
Más, fanboy-ság nem kicsit árad a szavaidból...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Moresz
2010.07.24. 18:25
Joachim 21:Azért tartom kizártnak azt a 10-15% ot mert eddig egy olyan széria sem volt ami az előzőnél ne lett volna legalább 30% al gyorsabb egyedűl a Hd 2000-HD 3000 szériánál volt az hogy nem történt gyorsulás de ott ugyebár csak csíkszélesség csökkent semmi máson nem változtattak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. rini
2010.07.24. 18:44
Inkább pont ott volt nagy különbség(hd2000 és 3000). Az egészet áttervezték egy az egyben. Igaz a teljesítmény nem is nőtt de legalább nem fogyasztott. Ez az eset pont hasonló ahhoz amit akkor az ATI csinált. Egy kicsit áttervezték az egészet és letiltottak itt is-ott is belőle. A teljesítmény nem igazán javult de megfogták a fogyasztást és a melegedést így téve versenyképessé a terméket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. rini
2010.07.24. 18:52
Bocs rosszul írtam. Nem áttervezték hanem lecserélték a gyűrűs memória vezérlőt egy hub vezérelt verzióra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. scholes9
2010.07.24. 19:37
Ha nincs konkurencia, hülye lennék árat csökkenteni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Terror
2010.07.24. 20:01
Eddig sem a konkurenciát figyelték árképzésnél, hanem a vásárlói hajlandóságot, ez igaz a processzorokra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. jozsefm Terro...
2010.07.24. 20:53
A VGA piacnál jó ideig nem is nagyon kellett figyelni a "konkurenciát".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. tsontso
2010.07.24. 22:33
jól elfogytak 460-as kártyák
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. rabib Terro...
2010.07.24. 22:54
Nem tetszik, nem kell venni. Gépezés helyett lehet horgászni, vagy biciklizni. Senki sem erőlteti, hogy ezt meg ezt vedd meg. Videokártyát nem úgy kell venni, hogy bemegyek az informatika boltba, és mondom az eladónak, hogy egy videokártyát szeretnék. Az megkérdi: Milyet? Hát mindegy, csak ennyiért legyen. Aztán ad valami akármit, amivel vagy elégedett leszel, vagy nem. A tesztek azért vannak, hogy tudással, ismeretekkel menj el videokártyát vásárolni, ne pedig úgy, mint aki azt se tudja, mit vesz, mert akkor igen könnyen érdekes tapasztalataid lehetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. zlatzky
2010.07.24. 22:59
Terror, en egy GTX260-ast hasznalok nehany honapja, es semmi rosszat nem tudok rola mondani. Nem "melegedo vacak", nem is tul hangos, a fogyasztasa meg nem erdekel, fogalmam sincs mennyi. Ellenben nagyon megbizhato, eddig barmely jatekot, amelyet telepitettem, gond nelkul elvitt, gyonyoruen, problemamentesen mukodik. Egyaltalan nincs semmifele negativ tapasztalatom vele kapcsolatban. Hogy draga? Ha jol emlekszem, 30 euroval volt dragabb a hozza hasonlo teljesitmenyu ATI-nal, ami nem osszeg, cserebe viszont semmit nem kell patch-elni, meg varni, amig kijon ATI-ra optimatizalva, es egyebek. Telepitesz, jatszol. Nekem ez boven meger 30 eurot. A kovetkezo kartyam is NVidia lesz, valoszinuleg epp a 460-as, mert egyaltalan nem draga. Igaz, korabbi NV kartyaim kozt akadt egy-ket gyenge (FX5700, az aztan a legrosszabb kartya volt, amit valaha vettem, szerencsere nagyon olcson), de a GTX260, ismetlem, nagyon jo kartya. Ha nem foglalkozol a fogyasztassal persze, bar nem ertem, miert kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. tibi27
2010.07.24. 23:27
Mivel belinkelni nem tudok mert nem értek hozzá,ezért leírom ide ha valakit érdekel.

AVP 3 DX11 BENCHMARK 32 FPS

UNIGINE BENCH átlag 29,7 FPS

Egyenlőre ezt a kettőt mértem alapórajelen,természetesen dx 11-be tessz ON 1680*1050 élsimi 2x.Azért van különbség dx9 és dx11 között a GTX260 után,de tényleg dúrván leesik az fps dx 11-be.

Rabib én amúgy szoktam horgászni,mostanába a pilismaróti öbölbe járok megvárom hogy besötétedjen és akkor nekifogok a süllőzésnek,pergetni szoktam mostanába nagyon kajázzák az SR-7-CW mintájú rapalámat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Terror
2010.07.25. 00:09
"Ha nem foglalkozol a fogyasztassal persze, bar nem ertem, miert kellene."

Mondjuk mert lerohad a bolygó alattad, meg mert mondjuk a villanyszámlát is ki kell fizetnie valakinek, de ha valaki más fizeti helyetted, akkor nem szóltam. A GTX260 több, mint 180 Wattot eszik terhelés alatt, a jelenlegi gépem összesen nem fogyaszt ennyit, de a mikrohullámú sütőm sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. rabib Terro...
2010.07.25. 08:33
Igen, a Földet meg kellene menteni, de ez a videokártya-fogyasztás dolog ahhoz kevés lesz már. Ennél jóval több kell az üvegházhatás fokozódásának megállításához, az északi és a déli jégsapkák olvadási folyamatának lassításához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. GerryZ Terro...
2010.07.25. 09:52
Léteznek manapság megùjuló energiaforrást használó erőmüvek is. Egyébként, mint számítógép-használók, nem hiszem, hogy mi lennénk az üvegházhatás okozói, mert ha csak mi használnánk áramot, akkor semmi probléma nem lenne.
Mindenkinek lokálisan kellene tennie valamit. Mi például egy jó hatásfokú táppal sokat tettünk. Akinek meg ez a 400 Watt sok, az kapcsolja ki a vìzmelegítőt, a mosógépet, és ne használjon 3000 Wattos (!) hajszárítót
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Kolondrum
2010.07.25. 10:30
Nem vágom. A GTX460 ha fejre áll és új belsőt is kap játékokra kiélezve, akkor sem lesz gyorsabb mint a nem kimondottan játékokra szánt 470 és 480. Miért nem a 480-at szabják kissé át és élezik ki játékra?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Gpety
2010.07.25. 10:45
Kolondrum: nyilván a 104-es Fermi alapjait a 100-as adta, tehát ha úgy nézzük a 480-ast szabták át és a szavaiddal élve élezték ki játékra. Kisebb lett a méret, persze a teljesítmény is, de olcsóbban gyártható és nagyobb mennyiségben termelhető. A 104-es GPU a lehető legjobb húzás volt az Nv-től. A nagyobb sp számmal bíró GTX 480 alapjait adó 100-as Fermit meg úgy is el tudják adni professzionális célokra, meg amúgy sem a csúcskártyákból él meg sem az Nv, sem az ATI. Szerintem hamarosan várható a 2db 104-es GPU-t egy NYÁK-on hordozó kártya is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. zlatzky
2010.07.25. 11:38
"
Mondjuk mert lerohad a bolygó alattad, meg mert mondjuk a villanyszámlát is ki kell fizetnie valakinek, de ha valaki más fizeti helyetted, akkor nem szóltam. "... Nem, en fizetem, es nem is keves, (ugyanis imadom az elektronikus kutyuket, tele van veluk zsufolva a lakas, ezek a gyengeim, sajnos...)de nem ez a mondandom lenyege. Mivel ok legyartanak egy kartyat, amit te megveszel, igy gyakorlatilag ok azok, akik tudnanak tenni valamit a kisebb energiafelhasznalas erdekeben. Illetve tulajdonkeppen te magad is, ha mondjuk ATI-t vasarolsz, pusztan kornyezetvedelmi okokbol, leven az kevesebbet fogyaszt. Ebbe a jatekba azonban en nem megyek bele. Meg kell baratkozni a gondolattal, hogy ha manapsag viszonylag eros konfoguraciot akarsz, ahhoz kell minimum 600 W-os tap, eros VGA-val, es kovezzetek meg, de en szeretem a szep grafikat, gyors gepet, igy inkabb nem nezem a villanyszamlat, felesleges idegeskedni rajta. Szoval nem rajtunk, felhasznalokon kellene elverni a port, hanem a gyartokon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. zlatzky
2010.07.25. 11:40
Kiegeszites: holott egyaltalan nem vagyok nagy gamer, mar vagy egy hete be sem kapcsoltam az asztali gepem, sem az XBOX-ot. El tudom kepzelni, a radikalis jatekosok mennyit foglalkoznak a fogyasztassal... Semennyit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Heroes27 zlatz...
2010.07.25. 11:55
Mert a radikális játékosok 90%-ának az annyuk fizeti ki a cehhet. De abban egyet értek, aki erősebb gépet csinál, a fogyasztással számolni kell. Most ha veszel egy Ferrarit, nem nézed, hogy mennyit tanklolsz a kúton.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. rabib Heroe...
2010.07.25. 13:00
Mert a radikális játékosok 90%-ának az annyuk fizeti ki a cehhet.

És a radikális játékosok hány évesek általában? Olyan korú fiatalok, 20 év alatt, akik még tanulnak, a szüleikkel együtt élnek, ha tudnak, akkor nyáron vagy valamikor dolgoznak is.
Mert azt nekem senki se mondja, hogy akinek rendes munkahelye van, fáradtan ér haza este, és reggel korán kell kelnie, az majd éjszakákon át, meg amikor teheti "radikális játékos" lesz.
Az meg a másik, hogy egy háztartásban nem hiszem el, hogy egy számítógép a fő fogyasztó. A hűtőládákkal, automata mosógépekkel -amik ráadásul maguknak melegítik a vizet áram segítségével- meg a hajszárítók, bojlerek azok a fő fogyasztók, a villanyszámla azok miatt lehet baromra sok. Nem hiszem el, hogy egy 500 vagy 600 wattos táppal rendelkező számítógép majd havi 15 ezer forintos villanyszámlát csinál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. jozsefm tibi2...
2010.07.25. 13:34
Szia tibi27

Köszönjük a tesztadatokat.Tudnál estleg további adatokat felhasználói tapasztalatokat közölni velünk.. egy-két GPU-Z sensort, vagy Afterbruner képet mellékelni?
Hőméreséklet ,ventillátorfordulat, zaj, játék és normál használat során?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. HUNrobar
2010.07.25. 14:04
Én már csak arra várok hogy az "elérhető" kategóriában is csináljon valami értelmeset az nvidia, mondjuk 20k tetején, 30k alján. Mert ne mondja nekem senki, hogy az átlag gamer 60-70k-ért vesz videókártyát.. Sokan a procit és a házat is kigazdálkodják belőle, és úgy is évekig el tudnak játszani max vagy közel max beállításokon. (van akinek a 30-35 fps is elég)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. tsontso
2010.07.25. 14:10
Muszáj a Föld további sorsát itt megbeszélni?
Muszáj szociális hálót itt kitárgyalni?

Ebből a sok demagóg picsógóból már annyira elegem van b+, hogy csak na.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. jozsefm rabib
2010.07.25. 14:18
Ha már szóba kerül az energia pocsékolás kérdése akkor nem a játékosok a számottevők ilyen szempontból.Hány irodában figyel- müködik teljesen feleslegesen 1,5KW- felett fogyasztó nyomtató, fénymásoló stb...? És etz a hőtermelést+ még klimatizálással ellensulyozzuk,meg növelni kell a légcserét..stb ami megint plusz energiát igényel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. rabib
2010.07.25. 14:31
Találtam egy kis tesztet a Gainward GTX460 GS GLH kártyáról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. zlatzky
2010.07.25. 16:10
"Mert azt nekem senki se mondja, hogy akinek rendes munkahelye van, fáradtan ér haza este, és reggel korán kell kelnie, az majd éjszakákon át, meg amikor teheti "radikális játékos" lesz."


Itt felreertheto voltam. a radikalis jatekosokon nem csak azokat ertettem, akik allandoan a gep elott ulnek. Vannak ismeroseim, barataim, akik hobbibol fejlesztik allandoan csucsra a gepeiket, mint ahogy mas belyeget gyujt. Ezek sem fognak sosem a fogyasztassal foglalkozni, es nagyon sok ilyen ember van. Az igazan nagy teljesitmenyu kartyak ilyeneknek is keszulnek. Pedig nem milliomosok, van koztuk egyszeru kamionsofor is. Mert hol van az eloirva, hogy nem veheti meg valaki a GTX480-ast, ha esetleg csak egy heten egyszer hasznalja, de megteheti? En magam sem vagyok raszorulva, hogy lecsereljem a GTX260-ast, mert igazan keveset hasznalom, de meg fogom tenni, mert miert ne. Hobbibol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. rabib zlatz...
2010.07.25. 16:13
Igen, mostmár értelek. Én is hasonlóképpen vagyok a gépemmel. Újítgatom, holott szükség nem volna rá, visz mindent. De mégis. Csak fejlesztem újra, és újra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. ThePoweR zlatz...
2010.07.25. 16:14
A semminek cseréled. Értelmes...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. rabib ThePo...
2010.07.25. 16:16
Nem semminek. A HD4870-es videokártyád is elvisz szinte mindent maximális beállításokkal de szerintem a Te fejedben is megfordult már, hogy veszel egy új VGA-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. ThePoweR rabib
2010.07.25. 16:41
Persze de én ki is használom. Ő meg most mondta hogy alig használja. Mér régóta akarok venni 5850-et de most már lehet GTX460-at. Csak nincs píz.

Hát meg azért nem visz mindent. BC is csak 0x AA-el és medium shadowal megy fullhd-ba 50 fps fölött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. rabib ThePo...
2010.07.25. 17:08
Na de az nem rossz Ohh nálam semmi se megy szinte FULLHD-ban 50 FPS felett, csak ha leveszem a részletességi beállításokat közepesre. Most nálam is csak pénz nincs, ha lenne, már meglenne a 9600 GT utódja a GTX460 személyében. Na majd ősszel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. tibi27
2010.07.25. 17:21
OFF!Segítsetek már hogy tudok gpu-z-t beilleszteni ide,vagy valami más bench eredményt!

ON:a gpu-z szerint a kártyám alapból 40%-on pörög,terhelve 41-42%,38 fokos netezés közbe,terhelve unigine alatt 63-64 foknál megáll.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. ThePoweR tibi2...
2010.07.25. 17:41
Csinálsz egy képet feltöltöd mondjuk ide http://imageshack.us/ És a "Kép" gombbal beilleszted ide.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Gpety
2010.07.25. 18:01
Vagy inkább nem is ide kellene azt a képet beillesztenie tibi27-nek, hanem a fórum valamely témába vágó topikjába.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. zlatzky
2010.07.25. 19:32
"A semminek cseréled. Értelmes..."... Nem a semminek. Hobbibol. Mert az emberben benne van, hogy mindig jobbat szeretne. Ha pedig megteheti, miert ne? Mas 5 millio forintot fizet egy 2x2 cm-es postabelyegert...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. ThePoweR zlatz...
2010.07.25. 19:36
Ja. Az ilyeneket hívom hülyének...

Meg aki ilyenre 5 millkát kidob az az akinek van pénze és már kínjába ilyen hülyeségekre költi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Caine zlatz...
2010.07.25. 19:42
örülünk h ennyi pénzed van, leszek a támogatód ha beújítasz nekem egy alaplapot vagy esetleg mást is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. zlatzky
2010.07.25. 20:12
Mindegy, minek hivod oket. Attol fuggetlenul leteznek, es ugyan en sem adnek 5 milliot egy belyegert, sot hogy a temanal maradjunk, egy VGA-ert sem, de elfogadom, hogy vannak, akik igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Fzoltan
2010.07.25. 21:37
zlatzky: Úgy csinálsz, mintha az ATi kártyákkal bármiféle probléma lenne. Veszel egy 260-as nV-t, ami már X éve futó technológia, már 1000 éve megvannak a driverek hozzá, kiforrott termék, és összehasonlítod egy jóval fiatalabb gyermekbetegségektől szenvedő kártyával (de már ez sem igaz, már hónapok óta vannak rendes driverek) - bár nem írtad, hogy mivel hasonlítottad össze, de gondolom 5xxx-es szériájú ATi kártyával... Amiket leírtál, hogy feltelepíted a játékot, és játszol vele, szerinted a rivális gyártónál nem így működik??? Na ne nevettesd ki magad... A 4xx-es nV szériánál is sok helyen olvasható, na ez a játék fagyott, nem ment, akadozott, SLI nem megy, stb. aztán ezek a hibák az idő folyamán az újabb driverekkel eltűnnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. hungarypet...
2010.07.25. 21:39
szép kis kari tetszik

off: gainward GTX460 mikor lessz megint kapható? és kb tartani fogja az 51 ezres árat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. zlatzky
2010.07.25. 23:01
Fzoltan, en csak arra tamaszkodom, amit hallok, illetve olvasok. Konkretabban, ha neha kedvem tamad egy uj jatekhoz, meg szoktam nezni a felhasznaloi kommenteket, kinek milyen operacios rendszeren mukodik, kinek milyenen nem, mely gyartotol szarmazo VGA-val fut szebben (vagy fut egyaltalan) az adott jatek. Elkerulendo ezzel, hogy feleslegesen vasaroljak meg, illetve telepitsek valamit. Es bizony eleg gyakran olvasom azt, hogy ATI kartyak eseten gondok vannak, mert a jatekok joval nagyobb szazaleka lett NVidiara optimatizalva. Ami igaz, vagy nem, nem tudom, de teny es valo, hogy a jo oreg GTX260-as eddig hiba nelkul teljesit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Fix
2010.07.25. 23:24
Sokan: úúú de le alázza az Nv az Ati-t...meg stb. De könyörgöm az Nv min. félévvel később jött ki. Itt az az érdekes, hogy az AMD kártyái, egy friss fejlesztésű és új kártyákkal szemben igencsak tudják tartani a lépést.És sőt. Én még mindig azt mondom, hogy az Nv lépéshátrányban van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Heroes27
2010.07.25. 23:42
És pár hónappal ezelőtt mindenki anyázta az Nvidiát. Most meg ők a világmeváltük, mert az ő kártyáján 60 fps-el fut egy játék nem 52-vel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Csocsocx
2010.07.26. 00:14
"Ami igaz, vagy nem, nem tudom, de tény és való, hogy a jó öreg GTX260-as eddig hiba nélkül teljesít."

A jó öreget túlzásnak tartanám mert, az én még jó öregebb 8800GTS-em is jól teljesít!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tibi27
2010.07.26. 08:33
Csocsocx:Nekem ezelött egy asus gtx 260 gl+ hűtős karim volt 30-ért adtam el PH!-n 28 hó kisker garral,az új gtx-et 59-ért vettem,de ha úgy nézzük nem érte meg a többlettkiadást /+29 K/ mert teljesítményben csak egy kicsit jobb,de viszont kapsz DX11-et,nekem az 1680x1050-hez bőven sok ez a mostani kártya.

Fzoltán:Nincs semmi probléma az amd karikkal,de az új gtx-el sincs.Ajánlom a PH!-n a GTX 460-as topikot.

Heroes27:Csak ezzel az új gtx460-al már elmondhatjuk hogy végre nem kell annyival többet fizetni egy nV kariért mint amennyivel gyorsabb az amd-nél.

Fix:Az a lépéshátrány a felhasználókat /engem/ nem nagyon érintette,vígan ellettem volna a gtx260-al még 2 évig,de hát ez a gtx460 most egy félIsten.

zlatzky:Te tudsz valamit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. carraroxt
2010.07.26. 15:04
Furcsállom, hogy a nem szúrt szemet senkinek, hogy a tesztelt játékok többségében fullHD-ben közel legjobb, vagy max beállításon is tökéletesen elég a tesztelt leggyengébb kártya is (5770).
És még zárójelben hozzátenném, hogy épp egy 785GX integrált HD4200-ason nyomom a Call of Pripyat-ot 1280x720-ban. Szóval kicsit túl van lihegve az egész téma...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. csicsoblad...
2010.07.26. 17:13
Fix: Nemrég pont fordítva volt, a Nvidia 8-as szériája tartotta a lépést több ATI generáció ellen, csak a HD4xxx-el érte be őket az ATI. Az architektúraváltás miatt egyszer az egyik, egyszer a másik kerül előnybe. Az Nvidia most váltott architektúrát a Fermivel, ezt fogják reszelgetni, növelni, kisebb gyártási technológiára ültetni, stb. Mikor az ATI lépi ezt meg, akkor ők fognak lemaradni ugyanígy egy időre..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm
2010.07.26. 17:51
Nem feltétlenül.Egyes hirek szerint az AMD-ATI fejlesztőmérnökei már a 6xxx-es szériát váltó architektura "0" szériás müködöképes példányait tesztelik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Amacs
2010.07.26. 23:44
kíváncsi leszek a gtx 475-re
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Csocsocx
2010.07.28. 05:32
Vett már valaki Gainward-os 1Gb GTX460-at?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Fzoltan
2010.07.28. 08:23
tibi27: "A Call of Pripyatban egy kis problémába ütköztünk az új GeForce driverrel. Bár a játék futott és képesek voltunk eredményeket kisajtolni belőle, körülbelül minden második indításnál képhibákkal találkoztunk."
"A World in Conflictben nem voltak képhibák, mint a Stalkerben, viszont elég szépen fagyogatott a 296-os GeForce-szal."
Tessék, idézet a fenti cikkből... Mindkét gyártó driverei hagynak kívánnivalót maguk után... Bár nekem legutoljára a TNT2-es kártyámmal volt bajom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rini
2010.07.30. 13:01
Látod ez érdekes mert nálam nem hibázott a driver. Gyönyörűen futott hiba nélkül mindkét program. Itt valami más volt a probléma. Én új rendszer telepítés után telepítettem a drivert. Hozzáteszem, hogy ha fő komponenst cserélek mindig újrarakom az egész rendszert. Így azóta nem volt problémám semelyik driverrel sem. Régen nem így csináltam és meg is volt az eredménye. Mindig volt valami keveredés köztük. Lassulás, képhiba, fagyás, szaggatás. Nem mindegyik programban de időről időre mindig volt ilyen valamelyikkel. Mióta viszont így csinálom azóta nem találkoztam velük. És ez vonatkozott AMD vagy nV kártyákra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Solt
2010.07.30. 17:03
Üdv Urak!

Olvastam róla, hogy pár gyártó lespórolta a vrm hűtést. Okozhat ez valami problémát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rini
2010.07.30. 19:21
Szerintem nem. Már sok helyen látható, hogy a ventilátor által rátolt levegő jobban hűti mintha bordákat tettek volna rá. Csak ott lehet gond ahol nem éri a ventilátor levegője.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. carraroxt
2010.08.01. 11:16
Attól függ, mennyire hatékony az adott alkatrész. Ha relatíve kevés hő keletkezik rajta, jobban megéri natúr friss fuvallattal hűsíteni, de ha tényleg kazánként üzemel, akkor bizony kell a borda.
Én annak idején egy 4850-re csináltam maszek hűtést, ot kellett borda a vrm-re. Viszont a memórián semmit nem hatott, talán rontott is, pedig nem hulladék ragasztott ramsünik voltak, hanem méretre vágott (régi procihűtőkből) magas bordák, mechanikus felfogatással és ipari hűtőzselével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. redneck
2010.08.11. 09:23
A két cég üzletpolitikája előre felosztott piacot sejtet. Olyan mintha egy csoport irányítaná mindkét céget, így a két cég "versengése" csak színjáték. Így is néz ki már évek óta....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. styler
2010.08.14. 23:33
Bocsi, h egy ilyen jelentéktelen információval zavarom meg itt a vitát, v társalgást, de a tesztben a tuning résznél az 1 GB os Gainward 700/900 on megy ahogy írtátok fennt. Majd a képen már csak 675/900 van feltüntetve. Ez csak 1 apró kis észrevétel, nagyon jó a cikk, valószínűleg ez alapján fogom megvenni az 1 gigás gainwardot, bár hozzá teszem h már a teszt előtt is ezt néztem ki. Örülök h most megerősítettek a döntésben. Különösen az említett tuning rész nagyon használható számomra, hiszen a 4850-esemet is húztam, és öröm hallani h ezen a téren is nagy potenciál lakozik a kártyában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!