iPon Cikkek

GeForce GTX690 – Király?

Dátum | 2012. 05. 21.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Hivatalosan még április végén jelent meg, gyakorlatilag azonban csak nemrég bukkant fel az nVidia új két GPU-s zászlóshajója, a GTX690-es. A körülbelül két GTX680-as erejét (és árát) egyesítő kártya folytatja a két nagy rivális cég azon hagyományát, hogy felállítják az abszolút csúcsot is, hiszen ez már presztízskérdés náluk. Fussunk át rajta gyorsan, hogy mit kínál az nVidia új titánja!


A GPU órajelét leszámítva a GTX690 pontosan olyan, mintha két GTX680-ast kötnénk SLI-be egymással. Ráadásul a GPU órajelet tekintve is csak pár százalékos különbség van a kártyák között, ami nem volt jellemző az utóbbi évek két GPU-s nVidia kártyáira, de a GTX680 kedvezőbb fogyasztása lehetővé tette, hogy ne kelljen nagyon lejjebb menni. A memória órajelét nem is piszkálták, így mindkét GK104-es GPU 192GB/s-os sávszélességgel gazdálkodhat.
Hogy a teszt ne csak arról szóljon, hogy milyen borzasztóan és szinte kihasználhatatlanul gyors az új kártya, valamint mennyire magasodik a többiek fölé, számbevettük a lehetséges alternatívákat is: ma megnézzük mire képes két GTX680 SLI-be kötve, két HD7970-es CrossFire-ben munkára fogva, és a neten terjedő pletykák alapján még egy lehetséges HD7990-est is szimulálunk. Utóbbi esetben mi 850MHz-es GPU órajelet és 5000MHz-es effektív memória órajelet használtunk. Mielőtt azonban belecsapnánk a közepébe, íme a mai nap főszereplője:

ASUS GeForce GTX690-4GD5

Jelenleg egyik gyártó sem tér el a referenciakártyáktól, az ASUS sem kivétel. A kártya hosszra pont akkora, mint a GTX590, még a hűtés kialakítása is hasonló, csak egyetlen dolog változott: brutál jól néz ki a GTX690-es! Bár egy VGA-nál nem ez az elsődleges szempont, ezúttal nem lehetett szó nélkül elmenni a kinézet mellett, mert az nVidia végre eltüntette a csillogó fekete műanyagokat, és helyette fémes hatású anyagokat használt, két plexi ablakkal karöltve, amiken keresztül láthatjuk a GPU-k feletti bordázatot. A GTX690 tetején ráadásul halványzölden világít egy nagy „GEFORCE GTX” felirat is, nehogy egy pillanatra is elfelejtsük minek köszönhetjük a sebességet játékainkban. Igényes kártya lett a zászlóshajó, öröm ilyet látni.


A GTX690-es már két nyolctűs tápcsatlakozóval rendelkezik, hiszen még csökkentett feszültség mellett is a két GTX680-as azért rendesen kér enni. A csatlakozók között két dual-link DVI-I (átalakítható D-subbá), egy dual-link DVI-D és egy mini-DisplayPort 1.2 lapul. HDMI kimenetet átalakítóval varázsolhatunk rá, de ezt az apróságot könnyű elnézni a három DVI csatlakozó miatt, amiknek hála egyszerűen építhetünk hárommonitoros rendszert. Mint az a tesztekből kiderül majd, nem is árt egy multi-monitoros konfig a GTX690 alá, mert nem könnyű kihasználni a teljesítményét.


Üresjáratban a kártya elég csendes, és még terhelés alatt sem fognak benyitni, hogy szép dolog a porszívózás, de abbahagyhatnánk már. Persze hangosnak hangos, de jelen esetben nálunk a processzorhűtés még így is elnyomta. Nem akármire van szüksége az embernek, ha ki akar hajtani egy ilyen vadállatot.

Tesztkonfiguráció
Alaplap: Gigabyte X58-OC
Processzor: Intel Xeon X5660@4,5GHz (hat mag+HT)
Memória: 3x2GB A-DATA XPG v2.0@2GHz
Grafikus kártyák: ASUS HD6970 (ref.), ASUS HD6990 (ref.), Gigabyte HD7950, ASUS HD7970 (ref.), ASUS HD7970 DirectCU II, ASUS GTX580 Matrix, ASUS GTX590 (ref.), Gainward GTX670 (ref.), ASUS GTX680 (ref.), ASUS GTX690 (ref.) (a nem referencia kártyákat referencia órajeleken járattuk)
Tápegység: Chieftec BPS-950C (Nitro 85+ sorozat, 950W)
Operációs rendszer: Windows 7 Home Premium SP1 64bit minden frissítéssel
Driverek: Catalyst 12.4, GeForce 301.24 béta, GeForce 301.32 béta (GTX670, GTX690)Az előző tesztünkben adósak maradtunk a fogyasztás eredményekkel, úgyhogy most pótlunk mindent. Üresjáratban az előző generációs két GPU-s kártyák eszik a legtöbbet, a jelen generáció tagjainál az egyik GPU már képes elmenni aludni, így a GTX690 fogyasztása is elég szép, ahogy a CrossFire-be kötött Radeonoké is. A helyzet annyiban változik ha huzamosabb ideig otthagyjuk a gépet, hogy a GCN architektúrás Radeonok átlépnek ZeroCore állapotba, még tovább csökkentve fogyasztásukat.


Terhelés alatt már szép különbségek láthatóak a mezőnyben. A GTX670 majdnem wattra pontosan annyival kevesebbet evett, mint amit a TDP-je alapján is kéne neki, míg a 690 kicsit többet, de még így is a legkevesebbet a két GPU-s kártyák közül. Csak a HD6990 volt a közelében. A csúcsradeonok CrossFire-be kötve elég sokat fogyasztottak, a HD7990 valószínűleg ennél jóval kevesebbel is beéri majd.

Szintetikus tesztek


Vantage alatt az új GeForce-ok szokás szerint nagyon domborítanak, ki is préselnek magukból minden MHz-et. Ahogy az várható volt a GTX690 nagyon ott van a két GTX680-as nyomában.


3DMark11 alatt nem sokat változik a helyet, az új GF-ek itt is szépen teljesítenek. Rekordokat döntögetni jók az új kártyák.


Nem is olyan rég maximális beállítások mellett a Heaven még elég gépgyilkos volt, de ezek a VGA-k megeszik reggelire. Az extrém tesszeláció miatt a GF-ek vezetnek itt is, de ebben nincs semmi meglepő, jöjjenek a valós játékokkal készített mérések!

Megjegyzés: Egy kivételével minden tesztet két felbontáson futtattunk, 1920*1080-on és 2560*1440-en. Ezekre hivatkozik az 1080p és az 1440p.


A fogyasztásmérésre is használt Alan Wake alatt normál esetben a Radeonok jobban teljesítenek, de az SLI hatásfoka a jelenlegi driverekkel jobb, mint a CF-é, így két GPU-s felállásban már fej-fej mellett vannak a riválisok.


AVP-ben már teljesen más a helyzet, a Radeonok nem csak egy, de két GPU-val is messze az élen vannak, a CF hatásfoka itt 100%. No nem mintha a GTX690 által felmutatott értékek miatt bárki panaszkodhatna.


Magasról lehet a legnagyobbat esni, az Arkham City az AVP tökéletes ellentéte: nem elég, hogy a GeForce-okat szereti jobban, a CrossFire nem hajlandó rendesen működni alatta. Rosszabb esetben (1080p) ez még csökkentett sebességgel is jár, ilyenkor jobb egyszerűen kikapcsolni. Pedig nem tegnap jött ki ez sem, úgyhogy ez egy szép nagy fekete pont a szoftveres csapatnak.


Crysis alatt nagyon egyben van a két GPU-s mezőny. 1080p-ben valószínűleg procilimitbe ütköztünk (igen, még ezzel a processzorral is), míg 1440p-ben látszik, hogy a Radeonok egy kicsit vezetnek, de az előnyük nem nagy.


A Crysis 2-ben DX11 alatt megint csak nem működik a CrossFire, inkább árt, mint használ. Az SLI-vel semmi gond nincs, így a GTX690 és a két GTX680-as csúnyán elhúz a többiektől.

UPDATE: e-mailben jelezték, hogy a Crysis 2 benchmark ráerőlteti a játékra az MSAA-t, amit a motor nem támogat, és ezért nem megy a CF. A következő cikkben megpróbáljuk megkerülni ezt a problémát


Hard Reset, avagy procilimit, második felvonás. 1080p-ben egyértelmű, hogy kevés a két GPU-s kártyákhoz a Xeon, míg 1440p-ben úgy néz ki pont a határon vagyunk a HD7970-ek eredményeit alapul véve, de a GTX690 és a GTX680-asok már ugyanúgy végeznek.


Hogy ne csak az AMD szoftveresei kapjanak feddést, Lost Planet 2 alatt az nVidia kártyák szerint a monitorunk maximális felbontása 1600*1200. De ha egy Radeonnal már beállítottuk a 2560*1440-et, akkor azért hajlandóak azon lefutni. Hogy megkíméljük magunkat a folyamatos VGA cserélgetéstől csak 1440p-s méréseket végeztünk.


Már a teszt előtt úgy éreztük ha valahol CPU limitbe futunk majd, az Hard Reset és a Mafia 2 lesz. Előbbinél bejött, utóbbinál viszont érdekes módon nem. Bár se a CF, se az SLI hatásfoka nem 100-as, az eredmények reálisaknak tűnnek.


Ha azt hiszed erős a VGA-d, csak rakd fel a Metro 2033-at és tekerj mindent maxra. Egyedül a két GPU-s Radeon rendszerek tudták elérni a 60 fps-t 1080p-ben, míg 2560-ban ez csak ahhoz volt elég, hogy alulról súroljuk a 40-et. Nem ez a világ legoptimalizáltabb játékmotorja.


Végül érdekességképpen álljanak itt a Skyrim eredményei. A Catalyst még mindig nem hajlandó kikapcsolni a V-syncet benne, a házi barkács megoldást pedig (.ini piszkálás) nem szereti. Éppen ezért a Radeonok eredményeit illik távolságtartóan kezelni, mert bekapcsolt V-sync-kel megszűnnek a problémáik és 2560-ban még jobban is mennek a fent látottaknál. Sajnos a GeForce-ok eredményei sem túl reprezentatívak, ugyanis úgy néz ki a tesztgép Xeonja 4,5GHz-en 104fps-re van belőve Skyrim alatt.

Multi-GPU hatásfok

Láthattunk ma néhány szoftveres problémát, és azt is, hogy játékfüggő mennyire skálázódik jól a teljesítmény két GPU-val. Éppen ezért összefoglaltuk, hogy hol mennyi gyorsulást értünk el a második kártyával, és mindenhol a 2560*1440-es eredményeket használtuk, hogy amennyire lehet, kerüljük a procilimitet.


A Radeonok átlagára nagyon rányomja a bélyegét a két játék, amiben nem működik jól a CF (Crysis 2 és Batman), ezért hogy korrektek legyünk, számoltunk átlagot a szintetikus tesztek és a két említett játék nélkül is. A végeredmény az, hogy a két multi-GPU-s technológia nagyon hasonló hatásfokkal üzemel, de a GeForce driverek több mindent megesznek jelenleg. Lehet ez a HD7990 késésének egyik oka, az AMD-nél még gyúrnak a driverek CrossFire részére.

Összesítés

Szokás szerint most is összegeztük a teszteket egy diagramon, de a korrektség jegyében (akárcsak a fenti hatásfok vizsgálatnál) most is két átlagot számoltunk. A szintetikus tesztek eredményei egyiken sem szerepelnek, és a játéktesztekből is csak a 2560*1440-es felbontáson készülteket vettük alapul, 1080p-ben túl sok játékot kellett volna CPU limit miatt kizárnunk. Az első diagramon a Batman és Crysis 2 teszteket kihagytuk, hogy a CrossFire-ös Radeonok átlagát ne húzza le a nullás hatásfok. A második képen ezek is szerepelnek. A Skyrim a CPU limit és a bugok miatt egyiken sem.Mivel ekkora felbontáson még nem teszteltük ezeket a kártyákat, érdemes az összes eredményt szemügyre venni. A HD7970 például 1-2%-kal gyorsabb lett, mint a GTX680, míg 1080p-ben pont fordítva szokott lenni. Így tulajdonképpen megállapíthatjuk, hogy a driverek fejlődése után a két kártya körülbelül ugyanott áll, sebesség helyett érdemesebb inkább ár és extrák alapján választani (kimenetek, memória mennyisége, tuningpotenciál, fogyasztás, stb., kinek mi fontos).

Multi-GPU-s esetekben sem változik semmi, a két GTX680-as és a két HD7970-es teljesítménye csak pár százalékkal tér el egymástól, és a szimulált HD7990-es átlageredménye is a GTX690 mellett van. A későbbi megjelenés miatt az AMD még változtathat az órajeleken és lehet meg is teszi, de igazából a szoftveres csapaton múlik, hogy a HD7990 tényleg párban lesz-e a GTX690-nel. Az, hogy Batman alatt nem működik a CF még kevés embert érint, egy GPU-val is elég gyors lesz a kártya, de a Crysis 2 már fájó pont lehet, úgyhogy van mire gyúrni.


Visszakanyarodva a mai főszereplőhöz, a GTX690 árban és sebességben is körülbelül két GTX680-assal ér fel. Éppen ezért mellette igazából csak a remek hűtés és az egyszerűség szól: nincs szükség erős többkártyás alaplapra, se annyira komoly tápegységre, mint amit két GTX680-as megkövetelne. Külön-külön viszont könnyebb hűteni a GTX680-asokat, és tuningban is tovább fogják bírni, így az adott környezettől függ, hogy melyik változatot érdemes választani. Az igazi probléma úgyis az, hogy mivel hajtsuk ki ezeket a kártyákat.

A tesztben szereplő VGA-kat az ASUS magyarországi képviseletétől, a Gigabyte magyarországi képviseletétől és a Ramiris Europe Kft.-től kaptuk kölcsön, míg a Chieftec tápegység a Kelly-techtől érkezett, ezúton is köszönet értük! A brutális alaplap-processzor-memória trióért és beállításukért pedig nagy köszönet 04ahgy-nek!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

62. Destructo
2012.05.21. 11:57
Gyönyörű a kártya,köszi a cikket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. I.Jozsef83
2012.05.21. 12:16
Jól sikerült kártya - nekem is tetszik - nagyon megnyerő külső

Windows 7 Home Premium miért nem az Ultimate ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. Asagrim I.Joz...
2012.05.21. 12:22
Mert az égvilágon semmi különbség nincs ami releváns lenne a teszt szempontjából? -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. Stark
2012.05.21. 12:22
I.Jozsef83:

Ugyan minek kéne az Ultimate? Tudod egyáltalán hogy mi a különbség közte és a HP között? Elárulom hogy játékok szempontjából semmi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. gery84
2012.05.21. 12:23
Érdekes hogy a magyar tesztekben a HD7970-es erősebb a GTX680-nál. Ez hogy lehet?
Látszik a külföldi tesztelőket le keni az nvidia!

Különben meg AMD is össze szedhetné magát CF terén mert az ő rendszere jobban működik, csak sajna vannak játékok amiket az nvidia támogat és el rejtettek benne egy olyan alkalmazást amitől a CF kikapcsol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. I.Jozsef83
2012.05.21. 12:28
Magasról lehet a legnagyobbat esni, az Arkham City az AVP tökéletes ellentéte: nem elég, hogy a GeForce-okat szereti jobban, a CrossFire nem hajlandó rendesen működni alatta. Rosszabb esetben (1080p) ez még csökkentett sebességgel is jár, ilyenkor jobb egyszerűen kikapcsolni. Pedig nem tegnap jött ki ez sem, úgyhogy ez egy szép nagy fekete pont a szoftveres csapatnak.

A brutális alaplap-processzor-memória trióért és beállításukért pedig nagy köszönet 04ahgy-nek!

Jó kis teszt ... és millen alaplappal ? CSIGABYTE
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. I.Jozsef83
2012.05.21. 12:38
Ilyen kártyához mint GTX690 és 2xGTX680 , valamint 2xHD7970 és HD7990

Inkább 3 monitoros tesztekkel látnám szívesen, mert ezek ereje nemigazán 1 monitorra vannak tervezve 1080p -re elég kisebb kártya .
Szóval 3 kijelzővel szerettem volna inkább mindezt látni és kissé magasabb felbontásban . Öcsém jáccik 1 22" monitoron 1080p -ben Radeon HD4850 -el .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. I.Jozsef83
2012.05.21. 12:43
Stark - 2012-05-21 12:22:55

Igazán ? Pont TE mondod a 2x2GB rammal ... próbáld előbb ki ! Azt mehet vissza HP
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Phantomstr...
2012.05.21. 13:32
Micsoda véletlen, hogy csak két nVidia szponzorált játékban szarakodik a CF. Játszhatnának végre tisztességesen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. bigmac
2012.05.21. 13:36
Ha belegondolok a 80+% hatásfok elég jo a multi-GPU-nál, mert 100% akkor lenne maximum ha nem csak a VGA-t, hanem a többi alkatrészt is megduplázzuk, mert akkor lenne 2x erősebb az egész gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. kockaharco...
2012.05.21. 13:38
l.Jozsef83: 16GB ramot képes kezelni a home premium 64bit, mi bajod ezzel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. tokyofej
2012.05.21. 13:38
I.Jozsef83: A Windows 7 Home Premium 64 bites változata 16GB ramot kezel, megnyugodhatsz. Jó, hogy Iponra nem a magadfajták csinálnak tesztet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. 04ahgy I.Joz...
2012.05.21. 13:52
Mi a bajod az X58A-OC-vel?

HGyu
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. kockaharco... 04ahg...
2012.05.21. 13:58
Nem ért hozzá egyszerűen, mit vársz tőle? Köszi ezúton is a teszt alapját
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. mokus1
2012.05.21. 14:00
gery84:
vedd már le a piros napszemüveged marha unalmas hogy minden hírhez odaszólsz valamit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Edviiin89
2012.05.21. 14:02
gery84, úgy lehet, hogy 8x-en ahol már szűkösebb a sávszél meg a vram ott a 7970-es jelesedi jobban. A tesztek meg oldalanként változó beállításokkal történnek.
A CF meg működik a két másik játékon is, nem tudom mi lehetett a probléma, mert a teszt volt hibás. A gyerekes vádaskodást, hogy az NV tehet róla szerintem hanyagoljuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. sakal6
2012.05.21. 14:16
Szépen muzsikálnak a 2 gpu-s és az 2x kártyák.
Az alsóbbmezőkben figyelembe véve az eredményeket az ember nagyon elgondolkozik, hogy érdemes e bármit is vásárolni ilyen silány eredmények mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. newclear sakal...
2012.05.21. 14:29
Ha neked egy szimpla HD7970, vagy GTX680 teljesítménye silány, akkor valóban nem érdemes semmit venned dual-GPU, SLI/CF alatt.

Azért azt se felejtsük el, hogy ezek átlag fps-ek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Trolltaxi
2012.05.21. 14:58
Ebben a szegmensben tényleg érdekel valakit a fogyasztás? Ha nagyobb táp kell, hát vesz, a villanyszámla meg végképp nem tétel nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Steadywarp
2012.05.21. 15:05
El kellene lassan gondolkodni hova megy el az a sok kakaó amit a kártya lead. Ilyen bika kártya meg olyan bika kártya jobb mint egy olajradiátor . Vedd meg paraszt aztán majd számoltatjuk vele a szemetet. Nem hiszem el hogy ez mögött nincs szándékosság... Mennyit fejlődtek a gpuk mondjuk a 2004 óta? Akkor jelenet meg a 6800 ultra. hol van tőle ez a zászlós hajó? kb a világűrben. Játékok mennyit fejlődtek azóta grafikailag pl doom 3 csak hogy 2004ben maradjunk. Na érted pisti?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. LechooEdy
2012.05.21. 15:24
Elég kicsi a különbség, és nem hiszem, hogy aki 2 darab 7970-est vagy egy GTX690-est vesz az a Batman és a Crysis miatt fog sírni. Mindegyik nagyon szépen szerepelt! Bár az megjegyzendő, hogy mennyire alacsony volt néha a Radeon fogyasztása, ez szép eredmény, de tény, hogy aki ilyet vesz nagy ívben tojna rá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Svindler
2012.05.21. 15:41
04ahgy: az, hogy neki nincs
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. dfsz34
2012.05.21. 15:49
A két sz..ul megírt játék.

Nem tudom, hogy ki hogyan van ezzel, de én ha belefutok olyan gagyi programba, amelyiket úgy írtak meg, hogy ne fusson jól a grafikus kártyámon, akkor ignorálom a programot és nem veszem meg. Most ezt a részt nem fejtem ki bővebben, hogy hogyan csinálom, úgyis érti mindenki.

Normális, jó programokat megvesz az ember kiadás után 1-2 évvel feleáron a gyűjteménybe.

Soha nem értettem azokat, akik egy gépet építenek egy játék köré. Basszus, végigjátszod x idő alatt, még a warcraftot is meg lehete unni (igaz az nem annyira érzékeny a videokártya gyártójára).
Ki a fenét érdekel, hogy egyik másik játék nem fut el? Van mellette legalább három hasonló program, ha nem több.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. DogTheDog
2012.05.21. 16:09
Hehe,gondoltam,hogy mindennek odaver.Majdnem ugy is lett.Jo kis kari lehet ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. carraroxt
2012.05.21. 16:20
Nem tudom, ti hogy vagytok ezzel, de nekem ebből a tesztből az jött le megint csak az jött le, hogy még a tesztelt "leggyengébb" kártyákkal is játszható volt minden játék, leszámítva amit direkt úgy írtak meg, hogy ne. Innentől nem sok értelmét látom a teljesítménykülönbségeken lihegni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. serioussam...
2012.05.21. 16:25
Ümmmm.... Jofféle...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. K1llrzzZ
2012.05.21. 18:02
Mi ez a HD 7990 a második oldalon?Még ki sem jött...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. K1llrzzZ
2012.05.21. 18:03
Mármint 4-edik oldal,második játéktesztek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. kockaharco... K1llr...
2012.05.21. 18:35
Szimulálva van, két hd7970-el valamilyen módon lehetséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. newclear K1llr...
2012.05.21. 18:38
"[...]és a neten terjedő pletykák alapján még egy lehetséges HD7990-est is szimulálunk[...]"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Georg17
2012.05.21. 19:22
Van egyfajta elmélet a Kepler GPU-król, amely a GTX680 megjelenése óta terjeng bizonyos körökben. Nem részletezném, itt egy videó: [LINK]
28:00-tól érdemes nézni és főleg hallgatni. Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről az elméletről?, utópiárol?, pletykáról?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. newclear Georg...
2012.05.21. 20:13
Szerintem ez nem csak bizonyos körökben került terítékre, hanem gyakorlatilag megjelenéshez közeledve ezzel voltak tele az oldalak. Mindenhol x és y érv és bizonyíték, amiket se kedvem nincs visszakeresni, sem pedig értelmét nem látom.

Én azt mondom, hogy valószínűleg igaz, további bizonyíték nélkül csak a GK104-es nevet, és a 256-bites memóriacsatlakozást tekintve is (meg esetleg azt, hogy a mostani flagship GPU kisebb, mint az előző generációé). Márpedig ezek terén az NVIDIA-nál nem jellemző, hogy az előző szériához képest "visszalépés" legyen (chipterület terén sem, akárhogy a kisebb chip-ek felé haladunk, NV mindig is szerette a jó nagy GPU-kat).

A videóban említett PCB-vel kapcsolatos dolgok sem hülyeségek.

A másik oldalról lehetne mondani, hogy ez csak image generálás, hogy egy eredetileg középmezőnybe tervezett kártyával versenybe tudtak szállni a konkurencia legerősebb termékével, mert az alulmúlta az elvárásaikat. Ebben viszont ott a hiba, hogy pont ezek miatt a "pletykák" miatt (még ha meg is veszik, mert mint a videóban is mondja, jó kártyák) sokaknak van némi keserű szájíze, hogy egy középkategóriába tervezett kártyát árulnak highend árakon. Márpedig szerintem ez így kb. nulla közelébe hozza ki a benyomást, mert ugyan lehet, hogy tényleg előrébb járnak, viszont lehetne olcsóbb...

Csak az olcsóbbnál megint bejön, hogy (még mindig azon a vonalon haladva, hogy igaz) ahogy nem adták ki az erősebb GPU-t nyilvánvaló piaci okok miatt, így akkor ezeket sem lőhetik be sokkal a konkurencia alá. Így utólag meg pláne értelme sem lenne az ő szemszögükből, hogy még 2 hónappal a megjelenés (legyen bejelentés) után is alig győzik készlettel a keresletet.

Illetve még érdekességképpen itt van az aktuális GTX670-680 téma. Egyszerűen olyan kevés különbség van a két kártya között, hogy szinte hihetetlen. Memória terén is, sem a 256-bitből, sem az órajelből nem vettek vissza egy fikarcnyit sem, amire (részben hasra ütve) ez az első példa az NVIDIA-tól. Erre megint lehet az az ok, hogy eredetileg a GK104 lett volna a flagship GPU kistestvére.

Biztosat nem hiszem, hogy a közeljövőben bárki fog mondani ezzel kapcsolatban, szóval csak vélemények vannak, mint az enyém is, aztán mindenki döntse el, hogy mit gondol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. tibaimp
2012.05.21. 20:13
Jó kis teszt, kösz. A kártya is frankó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. rabib
2012.05.21. 20:18
Szép teszt! Gratulálok a tesztelő csapatnak!
Nagyon ütős ez a GTX690. El tudnék képzelni egyet belőle a gépemben. Azt hiszem lenne mit csinálnia a 2600K-nak.
Azért az Nvidia fogyasztás/teljesítmény téren igen szépen lépett előre a Fermi GPU-val felszerelt videokártyák után. Borzalmasan melegedtek, és sokat fogyasztottak (tisztelet a kivételeknek: SOC kártyák), ezek meg azért lényegesen tetszetősebb eredményeket mutatnak leendő tulajdonosaiknak. Ami igaz drága, de biztosan nagyon jó VGA lesz, az a Gigabyte GTX680SOC háromventillátoros hűtővel, szépen megemelt órajelekkel.

newclear
Igen, az NV szeretett nagy GPU-kat csinálni (529 mm) ezek pedig jóval kisebbek, hála a 28 nm-nek. Így tud a fogyasztás is csökkenni, és a kártyák is kevésbé melegedni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. mataczadri... rabib
2012.05.21. 20:31
Giga SOC már egy ideje nem túl jó vétel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. rabib matac...
2012.05.21. 20:37
Miért? Nekem GTX470SOC van. Az újabbakkal van valami, ami miatt nem ajánlottak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. newclear rabib
2012.05.21. 20:37
Ezzel a hála 28nm-nekkel az a baj, hogy általában ez nem azért történik, hogy jaj de kicsi legyen a chip, hanem inkább hogy közel ugyanakkora (vagy akár nagyobb) területtel több teljesítményt tudjanak biztosítani. Legalábbis szerintem ez a highend VGA piacon helytálló, mert bár nyilván törekednek fogyasztás stb. csökkentésére itt is, nem hiszem hogy ez az elsődleges cél.

Bár jelenlegi állás szerint ugye a GK110 Tesla GPU, ettől független az is 28nm-en készült Kepler, mégis elég méretesre várható a közölt adatok alapján.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. gery84 04ahg...
2012.05.21. 21:34
Jéééé!!! Milyen nagy ember az iponon!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. MrApollo
2012.05.21. 21:38
Csinos kis teszt...kár hogy átlagolva ilyen 5-6fps a különbség a szimulált 7990 és a 690között
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. gery84 mokus...
2012.05.21. 21:46
Nincs rajtam a piros szemüveg csak mikor nvidiás hírt olvasok veszem fel mert avval jobban látom!

Georg17: Igen a GTX680 eredetileg a GTX560 utódja lett volna a közép kategóriában!
De mivel az nvidia se számított rá hogy az AMD féle több és kisebb shader gyorsabbá + kisebbé, és kevesebbet fogyasztóvá teszi a chipet!
Ezen még finomítottak egy két ponton, és máris csúcs kategóriás chip lett belőle!
Mivel a konkurencia (AMD) most már a munkára is koncentrál a chipjeivel.
Valahol ezt az előre lépést az AMD-nek köszönheti az nvidia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Juliska
2012.05.22. 00:01
Georg17: Értelmetlen az elmélet. Kizárt dolog, hogy az NVIDIA egy 2013 elején érkező terméket tervezett a 2012 elején megjelent Tahiti ellen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. I.Jozsef83
2012.05.22. 00:54
K1llrzzZ - 2012-05-21 18:02:4028

Mi ez a HD 7990 a második oldalon? Még ki sem jött...

Proggi indításkor : jobbkatt az ikonon - tulajdonságok / szimulált VGA HD7990 - OK
és go
************************************************************************
Itt a 4GB-nyi ramról volna szó ! ÉS nem az volt a kérdés hogy Win7 Home 64bit mennyi ÖSSZMEMÓRIÁT képes megcímezni beleértve ebbe a 4GBos VGA kártya VRAM-ját is plusz apróságok ...
De ha olyan okosok itt egyesek - akkor javasolják csak nyugodtan , hogy Win7 Home alá nyugodtan pakolják a 2 x 8GB memót - meg vegyék a 3-4GB- os kártyákat . Tessék csak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. kockaharco... I.Joz...
2012.05.22. 01:09
De itt nem volt 2x8GB RAM Akkor lett volna egy professional/ultimate, és kész. Mit kell ezen lovagolni? Semmit sem befolyásolt a tesztben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Georg17
2012.05.22. 07:00
Gondoltam feldobom ezt a témát, mert tegnap láttam a videót, s bár az "előadó" szerint is elméletről van szó. Amely mellett ugyanúgy szólnak dolgok, mint ahogy cáfolni is lehet. Én azért emlékszem egy diagramra, ahol az NVidia utitervében a Kepler jóval (értsd nagyon sokkal) nagyobb teljesítményt igért a Fermi-hez képest. S ez az elmélet is valahonnan innen származtatik. De jó volt olvasni a véleményeiteket.

newclear
A fogyasztás/teljesítmény szerintem nem valószínű, hanem tuti biztos, hogy úgy van, ahogy írtad. Ez egy óriási iparág. S ha csak azért, mert lementek 28nm-re egyszercsak minden GPU 40W-ot fogyasztana max. rengeteg partnernek keresztbe tennének vele. Értem ez alatt az utólagos hűtőket, vízhűtéseket, stb. Nyilván nem egymás ellenségei. Az utóbbi néhány évben meg is lehet figyelni, hogy jelentős mértékben nem is változtak a TDP értékek. Oké picit csökkentek, de azért nagyjából megtartották a szintet. S a számolási teljesítmény pedig ezen logika mentén nőtt. Így mindenki jól jár, a chip gyártója is, a piaci partnerek is, meg a vevő is.

Ugyanez van a mobil szegmensben pepitában. Rengeteg hírt lehet mostanában olvasni arról, hogy különböző komponensek gyártói összefognak azért, hogy csökkentsék a fogyasztást. Lásd: kevesebb SATA támogatás a Trinity-hez, új Samsung memória chip-ek. Ezek mind egymásból élnek, s nem érdekük kitolni a másikkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zeratuldan...
2012.05.22. 07:06
Hidd már el Józsi, hogy a tesztelők értik a dolgukat. Elég a Home Premium 64 bit. Ja és sokkal olcsóbb, mint az Ultimate.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. I.Jozsef83
2012.05.22. 12:18
Zeratuldani

naná , hogy értik , ( de ez szóba sem jött ) különben nem lepnének meg minket olvasókat jobbnál jobb tesztekkel ... éncsak annyit tettem hozzá, hogy lehetett volna Ultimateval is , mert ezt használja nagy többség , mert ... néha tök feleslegesen , illetve azt kellene használnia 16GB vagy több esetén már ... és csodálkoznak , hogy nem annyi emennyinek kellene lennie Home alkalmazása miatt...
Innen indult a téma:
Stark - 2012-05-21 12:22:554

I.Jozsef83:

Ugyan minek kéne az Ultimate? Tudod egyáltalán hogy mi a különbség közte és a HP között? Elárulom hogy játékok szempontjából semmi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. sirpalee Georg...
2012.05.22. 12:41
Georg17, persze ezt már régóta tudtuk, hogy a Kepler szériában a 680 a középkategóriát fogja képviselni. Megvannak már a GK110 whitepaperjei, a fejlesztőkörnyezet hozzá, meg hogy mit tud a kártya(1 hete rakták ki a cuda deveknek). Nagyon-nagyon erős (meg mellé veszett okos is). Csak sajna abból nem lesz GeForce.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Svindler
2012.05.22. 17:13
Update a cikkhez: e-mailben jelezték, hogy a Crysis 2 benchmark ráerőlteti a játékra az MSAA-t, amit a motor nem támogat, és ezért nem megy a CF. A következő cikkben megpróbáljuk megkerülni ezt a problémát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Janus27
2012.05.23. 03:21
Egy másik magyar oldalon olvastam egy hasonló tesztet, ahol a Radeonok a legújabb CAP12.4 1-es application profillal tökéletesen működtek Batman:Arkham City alatt is mind egykártyás mind CF üzemmódban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Rönk-Fakli
2012.05.23. 15:57
Nagyon szép ez a teszt, csak nagyon sok minden kimaradt belőle.. igazából ismét csak a játékos szempontból lett nézve az egész, holott most pont a radeon (AMD) nem kizárólag a "hard gémereknek" készítette a 78xx-79xx kártyákat hanem az üzleti felhasználóknak (3D-s alkalmazások, profi nagy felbontás pl. eü, videomunkákhoz ahol akár 5-6 monitor futtatása kívánatos).. én örülök annak, hogy az AMD nem kezd külön kártyákat fejleszteni, hanem lassan összemossa a két szegmenst.. ezek után kíváncsi lennék olyan tesztre, ahol üzleti célú felhasználóikörben tesztelik a kártyákat... az NV most kizárólag a játékosokat vette célba.. ok.. itt győzelmet aratott..gratula.. de a profi felhasználású tesztekben mit mutat? sajna erről nem szól a fáma..jahh, hogy arra olyan kártyákat készít ami 4-500 rugó? hmmm én azt látom, hogy az NV lemaradt, és fut a másik után.. elfelejtette és hanyagolta az újításait, inkább kidobta és a játékos közönséget célozta meg.. így ismét király lett.. sirály.. itthon pl. az eü 200 rugóért nem NV kártyát fog venni amin 2xxxxFps-el száguld a krájzisz, hanem ennyiért 6 monitoros alaklmazást tudó AMD-t...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. newclear Rönk-...
2012.05.23. 16:19
Nem hiszem, hogy a GTX580-akat, és úgy általánosságban a Fermi-ket csak azért mert jók voltak számítás terén is, külön minden egyes review oldalon letesztelték olyan programokban is.

A HD7xxx széria most nem titkoltan jobb számítások terén, de ez a felhasználói célcsoport nagy részét nem érinti.

Aki pedig számítási tesztekre volt kíváncsi az megtalálta az ezelőtti kártyákhoz is, és biztos vagyok benne, hogy most is megtalálja, ha nem azt várja hogy elé tegyék.

A review oldalak nagy többségének nincs számítási benchmark az általános elemzésekben. Nem véletlen, ugyanis a legtöbben nem erre kíváncsiak.

Pl. GTX580-ak esetében sem "szólt róla a fáma". Nyilván voltak külön tesztek erre, de itt is biztos vannak, vagy ha nem akkor lesznek valahol. Speciel iPon-on én még nem láttam egyet sem.

Ahol tényleg kell a GPU szintű számítási teljesítmény, ott rá fognak költeni annyit, amennyi szükséges. Ahova pedig nem kell, oda inkább a processzor erő kell, mintsem a GPU.

De azért kíváncsi lennék az "eü." mennyi 7970-et tudhat magáénak. A profi szektor nem az ilyen és hasonló más oldalakon található elemzések alapján fog dönteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. markangabo... Rönk-...
2012.05.23. 16:44
"hmmm én azt látom, hogy az NV lemaradt, és fut a másik után.. elfelejtette és hanyagolta az újításait, inkább kidobta és a játékos közönséget célozta meg.."

Nézz korul kicsit, mielott ostobaságokat beszélsz, kész a GK110, minden eddiginél legnagyobb GPU, 7 milla tranzisztorral, ami számitásra lett kihegyezve. Ne mondd, hogy nem koltottek ennek a fejlesztésére. Pláne, hogy hosszu távon jobb befektetés, mint a VGA piac, nem fogja elhanyagolni. Az Intel sem 2 fillér miatt fejleszti a Knights korner-t.
(Eredetileg ez lett volna a csucs az asztali VGK-nál(legalábbis ez volt az utitervben), de feleslegessé vált, mert játékokban a GK104 hozza a 7900-asok teljesitményét, igy feltehetoleg csak professzionális kártyaként kerul a piacra, hacsak 7970Ghz Edition-re nem kontráznak rá.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm marka...
2012.05.23. 17:32
Nem feleslegessé, kiadhatatlanná.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. firebird18...
2012.05.23. 20:26
azért kiváncsi lennék 4darabot össze lehet -e kötni ebből a kártyából és hogy i7 3960x oc 4.7 ghz-n vajon mire képest?
ATOM
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm fireb...
2012.05.23. 20:32
Nem lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. simonpeter jozse...
2012.05.23. 21:02
egyébként ha kettő ilyet slibe rakjuk milyen proci kéne hogy 100%-ban kihajtsa a 2 vgat ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm simon...
2012.05.23. 21:13
Attól függ milyen felbontáson, és szűrőkkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mataczadri... fireb...
2012.05.23. 21:49
Az úgy már 8way SLI lenne, ami ma még nem lehetséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. MaximumGam...
2012.05.24. 03:27
Nekem inkább HD7990 kéne... Arról nem spórolnak le semmit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Talent15
2013.02.23. 09:24
Jó ez a teszt, de engem elsősorban az OpenCL-es teljesítmény érdekelt volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. PRO_St4rS
2013.03.31. 10:29
nagyon fasza teszt, 1 ilyet kerestem már régóta és most végre rábukkantam, thx a készítőnek (y)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Uranium
2014.02.05. 21:03
Rohadtul nem egy Xeonnal kellett volna összepasszolni, hanem egy Core i7-3770K 4-Core 3.5GHz-el... Így tudták volna minimalizálni a CPU limitet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!