iPon Cikkek

GeForce GTX750 Ti – energiatakarékos bajnok

Dátum | 2014. 02. 18.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Megérkezett az nVidia első Maxwell architektúrás GPU-ja, a GM107-es, ami a GTX750-es széria alapját képezi. A Maxwell leegyszerűsítve nem más, mint a Kepler továbbfejlesztése, ám a cél ezúttal nem (csak) a minél nagyobb teljesítmény elérése volt, a cég mérnökei óriási figyelmet fordítottak az energiahatékonyságra. Ennek köszönhetően a GM107-es attól függetlenül, hogy a GPU még mindig 28nm-es gyártástechnológiát használ, messze a legjobb teljesítmény/watt mutatóval rendelkezik.
Hogyan éri ezt el? Nos, a mobil chipek fejlesztésének hála, az nVidia mérnökeinek volt honnan ihletet meríteniük. Először is átalakították a shader mag fő építőköveit, az SMX-eket. A Kepler architektúrás GPU-k esetében egy-egy SMX 192 CUDA magot tartalmaz a hozzájuk tartozó vezérlő logikával, textúrázókkal és a polymorph motorral. Viszont mint kiderült, 192 feldolgozó munkáját ütemezni egyetlen, viszonylag egyszerű vezérlővel nem túl hatékony, így a cél elsősorban a kihasználtság növelése volt, hiszen akkor kevesebb CUDA maggal (shaderrel) is lehet hozni ugyanazt a teljesítményt. Éppen ezért az új SMX-et (amit immár SMM-nek hívnak) felosztották négy további részre, amikben 32-32 feldolgozó van, és ezek a blokkok saját vezérlőt kaptak. Mivel az ütemező továbbra is statikus, ezért erősen támaszkodik a driverre, valószínűleg kicsit jobban is, mint a Keplerek. Az új 32 feldolgozós blokkok páronként kaptak négy textúrázót és gyorsítótárakat hozzájuk. Polymorph motorból maradt az egy/SMM felállás (felesleges is lett volna több), és az SMM-ek továbbra is egy GPC-n (Graphics Processing Cluster) belül foglalhatnak helyet. A GM107-ben egyetlen GPC van, ami öt darab SMM-et tartalmaz. Mivel ezekben az eddigi 192 helyett 4*32, tehát 128 CUDA mag van, ezért egy teljes értékű GM107-es 640 CUDA magot tartalmaz. A memóriavezérlő 2*64 bites, akárcsak a GTX650 Ti esetében. Mivel a memória-sávszélesség könnyen limitáló tényező lehet, ezért a GM107 grafikus vezérlős mércével óriási, 2MB-os másodszintű gyorsítótárat kapott. Még az óriási GK110-esnek sem áll ekkora cache a rendelkezésére (1,5MB), a GK107-esben pedig csak 256Kbyte volt. A nagyobb cache azt jelenti, hogy ritkábban kell a memóriához nyúlni, és ez valamennyire kompenzálhatja a 128 bites memóriavezérlő lemaradását a szélesebb adatbusszal rendelkező társaihoz képest. Van más változás is a Maxwell tarsolyában, ami nem érinti a 3D-s grafikus feldolgozást, ez pedig az újgenerációs NVENC motor. Az NVENC gondoskodik a videó-folyamok hardveres tömörítéséről, ami elengedhetetlen a Shadowplay használatához. Az új motor 1,5-2x gyorsabb, mint az eddigi, így még kisebb lesz a teljesítmény csökkenés bekapcsolt Shadowplay mellett, bár mi azért megjegyeznénk, hogy egy GPU-s rendszereknél szerencsére eddig sem volt sok, mindössze néhány százalékról beszélhetünk.
Az előző oldalon átbeszéltük, hogy miért is bánik takarékosabban az energiával a GM107 az eddigi GPU-khoz képest, úgyhogy ideje egy kicsit elmerülni a számokban. Mit is jelent pontosan, hogy energiahatékonyabb a Maxwell a Keplernél? Nos, az nVidia mérései szerint optimális esetben a Maxwell akár kétszer jobb teljesítmény/watt mutatóval rendelkezik, ami nem hangzik rosszul. Az első kártyák, amik Maxwell architektúrára épülnek, a középkategóriában indulnak a GTX750 és a GTX750 Ti személyében. Nekünk az utóbbihoz volt szerencsénk, de amint lehet, kipróbáljuk a GTX750-est is. Most viszont foglalkozzunk a sértetlen GM107-est magán cipelő GTX750 Ti-vel. Csupán a számokat nézve a mai mezőnybe helyezve a következőket tudja.
Az első, ami feltűnhet nekünk, hogy a GTX750 Ti kevesebb CUDA maggal akar nagyobb teljesítményt elérni, mint az elődje. Az architektúra alapján ez teljesen reális, a következő oldalakon majd kiderül azért, hogy mit mutat a gyakorlat. A textúrázok száma csökkent, de az esetek túlnyomó többségében ez elég kell legyen, a memória-sávszélesség pedig a GTX650 Ti-hez képest változatlan, itt érdekes lesz megfigyelni, hogy mit segít a nagyobb L2 cache. A legérdekesebb pont azonban kétségkívül a táblázat utolsó sora, ami arról árulkodik, hogy a GTX750 Ti-nek mindössze 60W-os TDP-je van. Ez majdnem a fele az elődének és a konkurens R7 260X-nek, és ez így elsőre nagyon jól hangzik. Biztos feltűnik majd sok olvasónknak, hogy hiányzik a mezőnyből az egyébként elég jól sikerült GTX650 Ti Boost. Nos, az indok, amiért kihagytuk, nagyon egyszerű: szinte megszűnt létezni, és az nVidia diái se nagyon emlegetik már. A GTX750 Ti pedig tulajdonképpen az ő helyét veszi át. Válaszul az nVidia kínálatában bekövetkező változásokra az AMD is megváltoztatta egy kicsit a portfólióját, a napokban felbukkant a híroldalak hasábjain az R7 250X és az R7 265-ös is. Előbbi tulajdonképpen nem más, mint egy HD7770-es, míg az utóbbi a lassan eltűnő HD7850-es helyét veszi át, és tulajdonképpen annak is felel meg, csak növeltek egy kicsit az órajelén. Mivel ezek a kártyák itthon még nem kaphatóak, ezért mi a teszthez az emlegetett HD7770-HD7850 duót használtuk, megfelelően beállított órajelekkel. Az R7 260X esetében pedig nagy a szórás órajelekben, szinte egyik gyártó sem használja a valamennyire referenciának tekinthető 1.1GHz-et (van akinek lassabb, van akinek gyorsabb a kártyája), de mi a teszt idejére a felhasznált ASUS kártya órajelét természetesen visszavettük a referenciára. nVidia GeForce GTX750 Ti 2GB Most pedig következzék a mai nap főszereplője az nVidia referencia kártyája, ami így néz ki!
Kicsinek tűnik? Az is. Még nem kaptuk meg a fotókat a termékről, mikor megérkezett a futár vele, így elsőre mi is csak pislogtunk, hogy tényleg ekkora lenne az egész? Egy ilyen apró hűtővel felszerelve? Nos, igen, ez a kártya a félmagas slotokkal rendelkező házakat leszámítva valószínűleg mindenben el fog férni (de igazából nem lepődnénk meg rajta, ha valamelyik gyártó megcsinálná félmagas változatban is). A 60 wattos TDP-nek hála a kártyának nincs szüksége külön tápcsatlakozóra, és meglepő módon a kis borda+ventilátor páros is azt bizonyítja, hogy nem nagy étvágyú a GM107. A ventilátor nem zajong, halkan képes megfelelő hőfokon tartani a GTX750 Titaniumot, még egy több órás tesztelés után is. A kimenetek között ezúttal két DVI-t és egy mini-HDMI-t fedezhetünk fel (szükség esetén az egyik DVI port átalakítható D-subbá). Tesztkonfiguráció Alaplap: Gigabyte GA-Z77X-UD3H Processzor: Intel Core i5-3570k Memória: 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1866 Grafikus kártyák: Sapphire R7 250 1GB GDDR5, Gigabyte HD7770 1GB GDDR5, Asus R7 260 1GB GDDR5, Asus R7 260X 2GB GDDR5, Sapphire HD7850 2GB GDDR5, Asus R7 270 2GB GDDR5, Gainward GeForce GTX650 1GB GDDR5, nVidia GeForce GTX650 Ti 1GB GDDR5, nVidia GeForce GTX750 Ti 2GB GDDR5, Gainward GTX660 2GB GDDR5 Tápegység: Cooler Master M2 Silent Pro 1000W Operációs rendszer: Windows 8.1 64bit minden frissítéssel Driverek: Catalyst 14.1 béta, GeForce 334.67 béta, GeForce 334.69 béta (a GTX750 Ti-hez) Megjegyzés: a diagramokon a könnyebb átláthatóság végett csak a régi kártyák új neveit tüntetjük fel (HD7770 > R7 250X, HD7850OC > R7 265).
Fogyasztás
Üresjáratban a mezőny nagy része igen közel áll egymáshoz, csak a Pitcairn/Curacao alapú kártyák vannak minimálisan a többiek felett, úgyhogy általánosságban megint elmondható, hogy itt már a gyártók és a hűtők közötti különbség is beleszólhat az eredmények alakulásába (kétventilátoros DirectCU kártyák voltak pl. az R7 260-asok). A GTX750 Ti ezen a fronton úgy teljesít, mint Kepleres társai.
Terhelés alatt azért már szétugrik a mezőny. Eddig általában Alan Wake alatt mértünk, most azonban áttértünk a több játékost érdeklő Crysis 3-ra, ami alatt viszont kicsit máshogy viselkednek a kártyák. Ettől függetlenül láthatjuk, hogy a GTX750 Ti kb. annyit eszik csak, mint a GK107-es GPU-t használó GTX650-es, ez nagyon szép eredmény, valószínűleg sok notebook tervező/gyártó cég kedvence lesz a jövőben a Maxwell architektúra. Azért az is megfigyelhető, hogy a TDP értékeknek nem sok köze van a valósághoz, hiszen a fenti számok alapján a cégek néha felül, néha alul becsülik a kártyáikat ezen a fronton. Alan Wake alatt egyébként a 750 Ti-vel szerelt gép 138 wattot fogyasztott, az R7 260X-es 166-ot, míg az R7 265-ös 187-et, tehát ott kicsit nagyobb volt a különbség, a 750 előnyére. Szintetikus tesztek
A szintetikus tesztek azt mutatják, hogy tényleg hiába van kevesebb feldolgozó a Maxwelles GTX750 Ti-ben, sokkal gyorsabb, mint a GTX650 Ti. A különbség a 3DMark Fire Strike tesztjének Extrém beállításán a leglátványosabb, ott az új kártya kétszer gyorsabb, mint elődje. Mivel ez a teszt eléggé sávszélesség igényes tud lenni, valószínűsíthető, hogy a nagy L2 gyorsítótára van a GM107 segítségére.
Az első kilenc teszt alapján elmondható, hogy a GTX750 Ti teljesítményben valahol az R7 260X környékén van, átlagban talán kicsit gyorsabb nála, de egyébként minden az adott játéktól függ. A Bioshock Infinite például szereti az nVidia kártyáit, míg a Company of Heroes 2 inkább az AMD-nek kedvez. A BF4-nél nagyon sok függ attól, hogy hol mérünk, de átlagban abban is az AMD-nek áll a zászló. Érdekes módon egyébként a Blood Dragon alatt meglehetősen jól teljesít a GTX750 Ti, pedig az is az AMD felé szokott hajlani egy kicsit. Lássuk, mit mutatnak a következő tesztek, van még belőlük bőven.
A Hitman pl. szereti a sávszélességet, a 256 bites memória-vezérlővel ellátott kártyák fölénye látszik is (persze nem csak ennek köszönhetik, de itt fontos). A Mafia 2-nél sajnos pár Radeon megmakacsolta magát, így az átlagolásból ki is hagytuk a játékot. Azért a többiek eredményeit megmutatjuk érdekességképpen. Összességében egyébként kb. ugyanazt láthatjuk, mint az előző oldalon, csak itt kevesebb az olyan játék, ami húz valamelyik gyártó irányába. Tuningeredmények Az nVidia még buzdított is minket arra, hogy tuningoljuk a kártyát, merthogy remek tuningpotenciállal rendelkezik. Mi az AfterBurnerrel estünk neki, az nem engedte a power limitet 100% fölé vinni, és órajelben is „csak” +135MHz-et engedélyezett, de azt minden gond nélkül vitte a kártya, úgyhogy nem lennénk meglepve, ha ellepnék a polcokat a gyárilag tuningolt példányok. A memóriát sem hagytuk békén természetesen, 6GHz-en még betonstabilan működött, le is futtattunk pár mérést, íme az eredmények:
Átlagban bő 10%-os gyorsulást mértünk, ami arányos a tuningunkkal, szép eredmény. Még egy kicsi plusz tuning és nem lehetetlen a GTX660 befogása sem a kis GM107-essel. Gyári órajeleken egyébként a mi kártyánk maximális boost órajele 1150MHz volt, erre jött még rá a 135MHz.
Elérkeztünk az ítélethirdetéshez, de mielőtt elkezdenénk következtetéseket levonni, vessünk egy pillantást az tesztek eredményeit összesítő diagramra, ami természetesen most sem tartalmazza a szintetikus tesztek eredményeit (és jelen esetben a Mafia 2-ét sem).
A GeForce GTX750 Ti átlagban kb. 20 százalékkal gyorsabb a névbeli elődjénél, ami tekintve, hogy kevesebb CUDA magot tartalmaz, és ugyanakkora memória-sávszélességgel gazdálkodik, nagyon szép érték. Az nVidiának tényleg sokat sikerült javítania a hatékonyságon. A konkurenciával szemben ez azt jelenti, hogy a GTX750 Ti az R7 260X komoly ellenfele. Pontos bolti árakat egyelőre nem tudunk mondani, kell majd 1-2 hét mire beállnak az újdonságok árai a végleges értékükre, de a GTX750 Ti 2GB ajánlott végfelhasználói ára 43 990 forint lesz, ami azért soknak tűnik, hiszen az R7 265 fog kb. ennyibe kerülni (kiindulva a 7850-esek mostani áraiból). A jó hírünk viszont az, hogy az ajánlott árak csak a drágább kártyáknál szoktak feltűnni, becsléseink szerint 40 ezer forint környékén lehet majd kapni GTX750 Titaniumot, tehát az ára valahol az R7 260X és az R7 265 között lesz. Hasonlítsuk egy kicsit össze az R7 260X-et és a GTX750 Titaniumot. Előbbi előnye, hogy támogatja a Mantle API-t, a TrueAudio-t és a DirectX 11.2-t. Sajnos egyelőre ezen tulajdonságokból szinte semmit sem tud kamatoztatni a kártya, de idén ha DX 11.2-es játékokra nem is nagyon számítunk, azért pár Mantle és TruAudio támogatásosra igen. Persze mondhatnánk, hogy a BF4 már támogatja a Mantle API-t, de a méréseink szerint ebben a régióban ez nem nagyon, vagy csak alig jár teljesítménytöbblettel, később majd külön cikk keretében foglalkozunk a témával, ha megjelent már a Thief is, hogy ne csak egy játék alapján ugorjunk konklúziókba.
A GTX750 Ti előnyei a 260X-hez képest ugyanilyen könnyen összefoglalhatóak: érezhetően alacsonyabb fogyasztás, Shadowplay (immáron fejlettebb NVENC motorral), PhysX és természetesen G-Sync támogatás. Az igazi ereje a kártyának abban rejlik, hogy a felsorolás utolsó tagját leszámítva ezek mind olyan előnyök, amik már most is éreztetik a hatásukat. Rengetegen használják streamelésre a Twitch-en a Shadowplayt, mert így nincs szükségük izmos processzorra, az alacsony fogyasztás előnyeit pedig nem kell ecsetelni, itt már tényleg van akkora a különbség, hogy érdemes megemlíteni. A GTX750 Ti ugyanis a legerősebb olyan kártya, ami nem igényel plusz tápcsatlakozót, és ezzel valószínűleg sok apró gamer kuckóba költözhet majd be a jövőben, vagy, ami hosszútávon az nVidia számára még fontosabb lehet: sok notebookba. Ott ugyanis még fontosabb a fogyasztás (és ezáltal az akkumulátoros üzemidő és a hőtermelés) kérdése, valószínűleg sok gyártó fog lecsapni az első Maxwelles chipekre. A végső döntés természetesen most is egyéni preferencia kérdése: a Radeon jövőállóbb felépítéssel kecsegtet, míg a GeForce a hatékonyságával, és a már most is hasznos előnyeivel tűnik ki a mezőnyből. A végleges árak és az esetleges akciók (pl. ajándék játékok) is segíthetnek majd a döntésben, de még ezektől függetlenül is kap tőlünk a GTX750 Ti egy ajánlott plecsnit, mert meggyőző volt a produkciója.
GeForce GTX750Ti
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

64. gery84
2014.02.18. 15:14
Szép teszt, elég pozitív számomra ez a kis kártya eddig.
Ez a kártyát nem játékra fogják alkalmazni emberek, hanem programokhoz mert szinte csúcs kategóriás ereje van abba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. madcaptain
2014.02.18. 15:24
Mar ideje volt betomni a 650ti es 660 kozti nagy szakadekot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. Terror
2014.02.18. 15:33
Érdekes, hogy az új architektúra is csak DX11-et tud, az nVidia jól behúzta a féket a DX supportnak. Szóval a részükről még minimum egy évig ülnek a dolgon, nincs változás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. TheRealTsL
2014.02.18. 15:34
+1.3% a 260x-hez képest és + 10-12ezer forint? Best buy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. NimKorko
2014.02.18. 16:02
Az amúgy még az Anandtech-nél is -60W, de mindegy.
Szokásos köpködés kezdődik és már megint melyik oldalról.
(Miért kell minden hírnél, tesztnél ezt a fröcsögést olvasni?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. marlboro
2014.02.18. 16:15
Skacok... nem ha nem megy a matek, de ennyire azért nem kéne hirdetni. :-P
Ha pedig szándékosan csúsztattok, akkor kevésbé feltűnően, úgy valószínűleg el is hiszik a legtöbben anélkül hogy utánaszámolnának.

A korrekt és precíz összehasonlíthatóság kedvéért mindenhol Gigabyte márkát (egyik, ha nem a legolcsóbb és legelterjedtebb) és az iPon árlistáját vettem alapul.


(#5) ocsabi:
GTX 660 kb a 2.5x annyit zabál mint a GTX 750 Ti, az a szerinted 10 watt különbség valójában 80 watt.

A Gigabyte GTX 660 pedig inkább 45.5 ezer és nem 43.


(#4) TheRealTsL:
A matekot nézd át újra... az a +10-12e elég lesz +3-5e -nek is.
260X 1GB ~ átlag 33e
260X 2GB ~ átlag 39e

750 1GB ~ átlag 36e
750 Ti 2GB ~ átlag 44e
Gigabyte 260X variánsok @ ipon vs Gigabyte 750 / 750Ti variánsok @ ipon

Engem egyik sem érdekel igazán, bár ez a 750 Ti 2GB szimpatikus lenne, ha még játszanék annyit hogy kihasználnám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Leeroy
2014.02.18. 16:24
Ez bizony nagyon jónak tűnik, elgondolkodtató... A magamfajta casual gamernek ez is megfelel, a jelenlegi 550 Ti után nagy ugrás lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Terror
2014.02.18. 16:25
PH-n 44-48 ezret írnak. Ezért az árért ha benne lenne a pakliban egy Sapphire Ultimate kaliberű passzív hűtés, akkor azt mondom, hogy ez így már ütős, megfontolandó, de amíg ilyen mini kávédarálókat adnak ilyen árért, addig ez eléggé bukó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Fernando Leero...
2014.02.18. 16:30
Na most nálam ez a nagy kérdés, mert nekem is egy GTX 550 Ti van és azon lamentálok, vajon érdemes lenne-e váltani erre az energiatakarékos jószágra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. marlboro
2014.02.18. 16:31
Ha ennyire váltakoznak napról napra az árak akkor rendben, bevallom ezt nem ellenőriztem a mikor utánajártam.

Csak hirtelen az jött át, mintha szándékosan lennének elnagyolva túlozva a különbségek, vagy éppen azok hiánya.

A 80W úgy jött ki hogy megnéztem a két kártya hivatalos specifikációját (amit linkeltem is az előző hozzászólásban).
Az szerintem köztudott hogy a fogyasztásbeli különbséget csakúgy mint a teljesítménybeli különbséget a vizsgált szoftver nagyban befolyásolhatja.

Ha már hivatalos speckó...
@iPon

A GTX 750 Ti hivatalos oldala szerint támogatja a DX 11.2-t.. persze lehet hogy a hivatalos oldal téved vagy hazudik, arra is láttunk már példát.

Egyébként senkivel nem áll szándékomban kötekedni, csak összehasonlításoknál van egy olyan rigolyám, hogy engem zavar a pontatlanság vagy a csúsztatás és hasonlók
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Leeroy Ferna...
2014.02.18. 16:39
Ezt neked kell eldöntened, mindenesetre egy elég jó opció már az átgondolt energiatakarékos kivitel miatt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. Svindler
2014.02.18. 16:42
marlboro: "Egyébként senkivel nem áll szándékomban kötekedni, csak összehasonlításoknál van egy olyan rigolyám, hogy engem zavar a pontatlanság vagy a csúsztatás és hasonlók "

Ez kedves

De itt a hivatalos nVidia válasz a feltevésedre:
"We support 11.2 with hardware feature level 11.0"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Terror Svind...
2014.02.18. 16:58
Ami végül is jobban hangzik, mint az, hogy "We do not support 11.2". Olyan ez, mint a negatív növekedés, jól hangzik, csak nem vagy előrébb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. gery84
2014.02.18. 17:13
Maxwell architektúra elég jóra sikeredet.

Viszont az ár megint magas mint a szokásos nv-s kártyákhoz nézve.

A GTX650-es is szinte ennyi pénzből rakják össze, de ez a 750-es árban miért ugrott egy kategóriát feljebb nem értem.
Régen pl. a GTS450-es 20k ment mert alsó kategóriás kártyának számított.
Most meg már majdnem dupláját kérik érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Fernando Leero...
2014.02.18. 17:13
Eldönteném én, csak fogalmam nincs arról, hogy teljesítmény tekintetében vajon kapok e legalább egy 25-30%-os növekedést vagy sem. Az alatt nem látom értelmét a cserének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Leeroy Ferna...
2014.02.18. 18:15
Csakhamar megjelenik az újdonság a hwcompare.com-on és a gpuboss.com-on is, akkor könnyű lesz őket összevetni. (Sőt, utóbbin már látom is, bár nincsenek megerősítve az adatok.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. marlboro gery8...
2014.02.18. 18:48
Te jó ég.

Akkor sorjában a gondolatmeneted visszafejtve és annak hibái.

Ami régen "GTS450 volt 20k-ért", az most a "GT630 és GT640" közti kategória (GT630 átlag 18k, GT640 átlag 22k).

Amire azt mondod hogy "A GTX650 is szinte ugyanennyi (20k)" - az valójában 26k. Csupáncsak 30% eltérés, fogjuk rá hogy ez szinte ugyanaz.

És hogy a 750 (Ti) miért ugrott árban a 26k-hoz (nem a 20k-hoz!) képest... talán azért mert mint az iPon teszt összesítés is mutatja, a 750 Ti 77%-al erősebb mint a 650. Árban pedig 69%-al drágább (44k vs 26k).

Az összesítő táblázatban ugye az van hogy a 750 Ti a 100%, ahoz képest a 650 56.4%, ez azt jelenti hogy a 750 Ti 77%-al erősebb.
Ha egyik oldalról nézed, akkor a 650 56.4%-át tudja a 750 Ti-nek,
másik oldalról ez úgy fest hogy a 750 Ti 177%-át tudja a 650-nek. (számolj utána ha nem hiszed)
És mint láthatod árban nem is annyival drágább, ergo a 750 Ti-nek jobb az ár-érték aránya, mint a 650-nek.

Bocs ha ez válasz (is) okoskodónak tűnik, de kérlek cáfold meg ha nincs igazam, vagy tévedtem a számításaimban.
Ha pedig leellenőrzöd a számításaimat és belátod hogy tévedtél, akkor magad is rájössz hogy az két gondolatmenet nem "szinte ugyanaz" hanem ég és föld.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. marlboro
2014.02.18. 19:05
Még egy kis kiegészítés az előző (#22) hozzászólásomhoz:

A másik amiért ilyen háklis vagyok durva pontatlanságokra az a szakmámból ered, programozó-fejlesztő vagyok, matek a hobbim és mostanában pénzügyi szoftvereken dolgozom... gondolj bele mi lenne ha egy hitelkalkulációnál (vagy bármilyen pénzügyi tranzakciónál) százmillió forint helyett kilencvenötmillió párszázezret számolna ki a programom algoritmusa és azt mondanám a szoftver megrendelőjének hogy hát az szinte ugyanannyi.. be is baszna.

Vagy mondjuk keresel 260 ezer forint nettót, de csak 200 ezret kapnál és azt mondaná a főnököd hogy ez szinte ugyanannyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. gery84 marlb...
2014.02.18. 19:29
Én egy szóval se írtam hogy a 650-es jobban megéri csak az hogy tolódunk felfele, mivel régen az 50-es végződés 20-25k körül volt.

Meg azt írtam hogy dettó ugyan arra a nyákra épül mint a GT640 v. 650-es.
Chip méretben igaz nagyobb, de még is a teljesítményéhez mérten tették rá az árcédulát, jó még így is drágább, mit a 260x.
Nem beszélve a előállítási költségről, a 750ti-en elég komoly profitot hozhat a konyhára ilyen ár mellet. az nvidiának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. csabi02
2014.02.18. 19:47
Azért ez a rés elég nagy a sima és egy Ti verzió között:
"A kártyák ajánlott végfelhasználói ára 34.990 (GTX750) és 43.990 (GTX750Ti) forint lesz."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Asagrim gery8...
2014.02.18. 19:48
4-5 éve 30 ezer forint volt egy középkategóriás vidkari, ma 50-nél még igencsak rezeg a léc ... kötve hiszem hogy az a 20 ezer forintos különbség az inflációs ráta lenne ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Svindler Ferna...
2014.02.18. 20:07
Nemsokára jelentkezünk egy új cikkel, ha minden jól megy, érdemes lesz megnézned akkor De azt most borítékolom neked, hogy bőven megkapod a növekedést, amire vágysz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. kekegsm
2014.02.18. 21:03
skacok, ez egy tök új kártya, újkártya árral. Hiába is matekoztok, majd egy-két hónap múlva kell összehasonlítgatni, amikor beállnak az árak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Terror kekeg...
2014.02.18. 21:28
Vagy akkor hasonlítsuk össze azzal, mennyiért lehet majd megkapni öt év múlva. Vagy tíz. De tudok jobbat: ha most ennyibe kerül, akkor most így hasonlítjuk össze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. csabi02
2014.02.18. 22:26
Anno a Gainward HD4850-est 25990ft ért vettem és annál feljebb csak a 4870 volt meg a dual gpu-s 4870-es.
Ahhoz képest meg mennyi most a 7850...ééés nem is ez
a legerősebb előtti szint már a HD6xxx széria óta,ami azt jelenti,hogy most akciósan kapnom kellene egy HD7950-est 26000 Ft -ért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Leeroy
2014.02.18. 23:42
És mennyit romlott a pénz azóta!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Svindler csabi...
2014.02.18. 23:54
Azért azt ne felejtsük el, hogy amikor bejött a HD4850, 200 dollár körül volt az ajánlott fogyasztói ára, tehát még az akkori jóval alacsonyabb dollár árfolyam mellett is 36k környékén lehetett nálunk kapni emlékeim szerint az 512-es példányokat ref hűtéssel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. madcaptain Leero...
2014.02.19. 04:59
Ajanlom a TEchpowerup-os tesztet amiben 650, 650ti is van. Ezeknek a kartyaknak a tesztje is elerheto ugyanott ahol ezeket osszetudod vetni az 550Ti-vel. Igy ugyan 2 lepesben, de betudod loni mennyivel gyorsabb a 750Ti az 550 Ti-nel.
Azert az NVidias fiuk nagyon tudnak NV-re optimalizaltatni a fejlesztokkel:
[test](http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_750_Ti/8.html) Batman AO-ban dupla fps 260X-hez kepest.

Nem lennek meglepve, ha vmi extra kod futna le a hatterben AMD VGA-kon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. madcaptain csabi...
2014.02.19. 05:04
A sima 1 GB-os a Ti 2 GB -os. Ar/ertekben ebben a szegmensben aki nem FullHD AA manias annak a sima sokkal jobban megeri 1 GB-al.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. madcaptain gery8...
2014.02.19. 05:08
Ki kell termelni a fejlesztesi koltsegeket es jol tartani a befektetoket. Jol csinaljak, az APU--k hatasa ellen igy lehet jol vedekezni. A diszkret VGA-knak muszaj feljebb menni teljesitmenyben es arban, mert egyre kevesebb erv(AAA jatek) kenyszeriti ra az egyszeri usert a vetelukre (kulonosen ha nincs FullHD monitorja)

Szivesen latnek egy 4GB-os 750TI SLI kartyat 1 tapcsatival Csak hat ugye az Nvidia se hulye, nincs SLI support mert nem akarnak konkurrenciat a dragabb kartyaiknak. Pedig szerintem a tobb GPU magos alacsony fogyasztasu megoldasoke a jovo (ahogy a tabletekben/mobilokban is latni)

Csak a gyartonak az az erdeke, hogy csereld a VGA-d nem az, hogy vegyel melle egy masik olcso kartyat, amin nincs messze akkora profit, mint egy uj dragabb modelen. Valoszinu ezert all meg mindig szarul az SLI/CF tamogatas sok jatekban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. kekegsm Terro...
2014.02.19. 08:32
hasonlítsad, ha fals értéket akarsz kapni. Minden VGA magas áron nyit, majd egy-másfél hónap múlva áll be normálisan az ára. Ha ennyit sem vagy képes felfogni, akkor nem vitatkozok veled...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Terror kekeg...
2014.02.19. 08:40
Aki most bemegy a boltba azzal, hogy kérek egy számítógépet, az ezért az árért veszi meg. Nem azért dobták piacra ennyiért, hogy hónapokig nézegessék az emberek, hanem azért, mert ennyiért akarják eladni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. ByrDer
2014.02.19. 09:57
Asztalon ez csak inkább egy technikai kuriózum / béta teszt, mint tömegtermék, de a felhasználási potenciálja notebookokban nagyon kecsegtető.

Pár száz megahertzet lefaragnak ebből aztán gyakorlatilag változtatás nélkül be lehet rakni egy középkategóriás notiba ezt a chipet 35 watt körüli tdp-vel, és kb a csúcskategóriás noti gpu-k szintjét hozza is. Töredék áron és fogyasztással. Bár mindez 20nm-en még elképesztőbb lehet. Most úgy faragták felére az adott teljesítményhez tartozó fogyasztást hogy ugyanazon a csíkszélességen maradtak mint a kepler... ebbe azért érdemes belegondolni mikor valaki pusztán ár / teljesítmény mutatókkal dobálózik.

A prociknál az intel vs amd esetén is nem csak a márkát kell megfizetni amikor ár / teljesítmény mutató szerint drágábbnak tűnik az intel, hanem pl az intel 15W-on csinál olyan erejű procikat mint az amd 90 watton. Az ár a technológiai fölényt tükrözi. Nem mindegy hogy ugyanazt a teljesítményt egy 15 mm vastag házba is be lehet préselni és hatékonyan hűteni, vagy csak egy asztali gépbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. csabi02 Svind...
2014.02.19. 10:24
Igen,abban igazad van,hogy megjelenéskor annyi volt de gondolj bele,akkor is most 36000 Ft ba kerülne egy 7950-es vagy minden olyan típusú vga ami a legerősebb 1gpu-s társa után következik a termék paláttán...

(Nem hiába hozta a HD5870-es a HD6950-es szintjét majdnem,mert ott jöttek rá,hogy nem kell évente +30%os fejlődés hiszen elég ha +3fps-el gyorsabb a kari már megveszik)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. gery84 madca...
2014.02.19. 10:25
Na én ezért is nem nézem ezt az oldalt mert tele tették nv párti játékokkal.

helyette inkább ezt nézem reálisabb képet mutat: http://ht4u.net/

esetleg egy iszonyat részletes teszt: tomshardware.com/reviews/geforce-gtx-750-ti
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. gery84 ByrDe...
2014.02.19. 10:38
Ja a intel procija 2x kisebb az AMD megoldásánál, ráadásul egy ostyából 2x több procit tud gyártani.

Ha megnézed az intelnek most nincs vetélytársa proci téren, nem is fejleszt annyira, évente új generáció váltás 3-5% teljesítmény növekedés.
A 14nm-re való váltás se erőltetik, minek ha nincs konkurencia.

AMD is feladta a versenyt, mert nincs annyi pénze hogy az intelel versenyezzen, mivel ő bér gyártóhoz van kötve amik még csak 28nm-nél járnak. És inkább erős APU-t csinálna.

1x-2x tudott az intel ellen versenyezni de akkor az intel nem korrekt modon lefűzette a laptop gyártókat és a boltokat hogy ne árusítsanak AMD procis gépeket. Meg tehette mert volt pénze, mint hogy abban az időben erős procit gyártott volna.

Kicsit hosszúra sikeredet és még a témába se vág.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. tibaimp
2014.02.19. 11:43
20%-al gyorsabb az elődénél úgy, hogy 20%-al kevesebb futószalag van benne -- ez így nem rossz. Elméletben akkor, ugyan annyi futószalaggal, mint ami a mostani gtx 780ti-ben van, 40%-al lehet gyorsabb, egy szintén csúcskategóriás, ebből a Maxwell-ből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. gery84
2014.02.19. 12:49
Az AMD a 260x árát lecsökkentette 120$ de nem látszik meg a kiskereskedőknél.

De ha az nvidia csökkent egyből észre lehet venni, mint anno a 650ti boost-nál.

Nem értem mi áll a hátérben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. simontomi
2014.02.19. 13:41
Várjuk a high-end Maxwelleket, egy GTX 870 jöhetne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. WRT54GL
2014.02.19. 14:40
A 750 mutatói elmaradnak a 3 éve 580GTX-től. Ezt nevezem fejlődésnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Leeroy WRT54...
2014.02.19. 15:08
Nem is ugyanaz a kategória, még jó, hogy elmarad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Terror
2014.02.19. 15:22
A maga 128 bites vezérlőjével kész csoda, hogy ezt kihozták belőle (A GTX580-ason 384 bites memóriavezérlő van).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. tibaimp WRT54...
2014.02.19. 15:39
Nagyon nem egy kategória, sem árban, sem teljesítményben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. DogTheDog WRT54...
2014.02.19. 15:48
Sot a korabban megjelent GTX780Ti is jobb nala,igy meg jobban latszik,hogy visszafele halad az nVidia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. gery84 WRT54...
2014.02.19. 16:42
hát fogyasztás és mag mutatója persze hogy el maradna tőle, mivel negyede fogysztásba és meg méretben is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. gabesz7630
2014.02.19. 20:14
Mondjuk en valszeg ilyenre cserelem le a szutyok radeonom van aki nem csak gamerlamerkedik.
Melora 3dsmax vagy xsi ala sokkal jobb mint az amd-s szarok.
Jobb az ogl-je stabilabb es nem mindegy mennyit eszik egy kartya ha napi 10 oraban teker.
Az meg kulon jo, hogy a fizikaval nem a procit sikerul szetizzasztani.
Jatszani meg ugy sem "szokok" azon a gepen.
A jatekgepben meg jo a fostos radeon is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. tomchee gabes...
2014.02.19. 20:40
Kedves nézőink, egy FanBoy kulturált hozzá szólását olvashatták
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. gabesz7630 tomch...
2014.02.20. 08:41
Fan boy mi?
Meg olvasni se tudsz te nyomorult.
"Kedves nezoink, egy idiota probalt hozzaszolni a temahoz, de egy wombat szintjen vagy agyilag igy nem igen sikerult neki."

Etetem a trollt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tomchee
2014.02.20. 16:08
Egy ilyen szintű kártyát sztem egy 20k-s proci is kihajt bőven. Akkor meg ha már játszunk, akkor elég oda egy AMD is, mert sajnos intelnek nagyon meg kérik az árát. Főleg alaplap fronton
Egyébként ahogy elnézem most elég kiegyen súlyozott a verseny a 2 közt teljesítmény ügyileg, esetleg még itt ott vannak még rések (kéne oda egy 250x ). És ebből kifolyólag mindenkinek inkább a "szoftveres szolgáltatásokat" érdemes meg nézni videokártya vásárlás előtt. Szóval pl.: MANTLE+TressFX+Eyefinity vs NVShadow+Phisycs
(i apologzie ha valamit hirtelen kihagytam.)


Gabesz7630: Nem már...! Ez most komoly?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. dancingboy gabes...
2014.02.21. 08:42
tényleg fanboy komment volt de hát okos enged vedd meg +50k ért az nvidiát azért a +7fps-ért vagy azért a 10 mp-ért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. heviztksz
2014.02.21. 12:30
hol lehet venni 660ti-t 46ezerért? Ennyiért csak sima 660-at találtam

Jó ez a 750Ti, majd áprilisban, amikor 33-35 körül meg lehet venni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. I.Jozsef83 gabes...
2014.02.21. 16:37
Mi van veled , rossz napod volt , front van nálad is látom ... ( nem kaptál pun+cit ) ezt a szintű hozzáállást . Ilye tőled azért nem vártam ... kissé eldurvult a stílusod . Furcsa stilust vettél fel .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. I.Jozsef83 TheRe...
2014.02.21. 16:41
+1.3% a 260x-hez képest és + 10-12ezer forint? Best buy

de itt nem a gőzerőn van a hangsúly , hanem :
GTX750 Ti – energiatakarékos bajnok -ságról ... kettő együtt nem fog menni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. tomchee I.Joz...
2014.02.22. 13:59
Akkor meg már ha ebben a kategóriában gondolkodunk, lehet, h hamarabb meg térülne az a 10-12 ft+, ha egy ha a táp árához csapjuk, és veszünk egy igazán jó hatásfokú tápot nem. Vagy nem?
Legyen akárhogy is, ha lecsökken ez a különbség 5ezer alá akkor lesz jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gery84 tomch...
2014.02.22. 15:03
Itt inkább arra kell figyelni hogy az adott lap majd ki elégítse a kártyát mert, ha gyenge VRM-el van ellátva egy lap + magas TDP értékű procit teszünk bele, meg egy olyan kártyát ami a lapból szívja a feszt, még jobban meg terheljük a VRM-et. Ezáltal csökken az adott lap éle tartalma.

Ha a teljes redszer fogyasztást nézzük:

A R7 260X 24wattal többet fogyaszt a 750ti-nél.
Viszont a rajta lévő táp csati nem erőlteti annyi a lapot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tomchee gery8...
2014.02.23. 15:22
Lám mindig tanul az ember.
Jó tudni, h ez is egy szempont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Riddick77
2014.02.26. 15:28
Az az R7 265 ami sok helyen van említve,a linkelt grafikonon is, egyáltalán kapható már? Vagy a 7850 neve és teljesítménye van csak mögötte?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gery84 Riddi...
2014.02.26. 15:46
Még nem lehet kapni, mert elég keresett kártya az is és még nem jutott kis hazánkba belőle.
Különben meg 7850 OC-nak felel meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Riddick77
2014.02.27. 09:34
Oké,kösz az infót.
Remélem lesz belőle valami,mert 50e alatt keresek jobb,modernebb kártyát ,mint a 6850es.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. harvy666
2014.02.27. 15:04
volt egy masik oldalon cikk hogy asszem hozza a 20$al olcsobb, de kozel 3x annyi Wattot zabalo AMD kartya szintjet ha cryptocurrency banyaszasrol van szoval hatha legalabb lenyomja az AMD kartyak arait
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Riddick77
2014.02.27. 21:48
Én, az ár lenyomásokkal már szkeptikus vagyok.

Megnéztem,több mint 13 terméket tettem be az árfigyelőbe,ha csökkenne az áruk.

Mind a 13 terméknek nőtt az ára azóta....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nemben
2014.11.09. 19:24
Most ezt a kártyát szeretném megvásárolni, de nekem a régi, D-SUB-os csatlakozós monitorom van.
Nem tudjátok, hogy ehhez a kártyához jár-e átalakító?
Előre is köszönöm a válaszokat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Samanoske
2014.11.09. 22:01
Nem jár,de nem is kell mert a karin van d-sub kimenet is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nemben
2014.11.11. 15:24
Én a Gigabyte verzióját veszem meg, amin sajnos nincs.
Ezért kérdeztem.
De néztem unboxingot és igen, tényleg nem jár.
Kösz a választ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!