iPon Cikkek

GeForce GTX770 – Valahol már láttalak

Dátum | 2013. 05. 30.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Csak egy hete mutatkozott be az nVidia új GeForce szériájának zászlóshajója, ami az igencsak jól sikerült GK110-es GPU-ra épül, de úgy látszik nincs megállás, hiszen már meg is érkezett a következő kártya, a GTX770 személyében. A felhasznált GPU (GK104) már ismerős lehet a GTX680-asról, mindössze annyi történt azóta, hogy kapott egy új revíziót, tehát egy kicsit finomítottak rajta, de a specifikáció semmit sem változott, alapjait tekintve ugyanazt kapjuk. Ezúttal nem voltak aktiválható tartalékok, mint a GF 500-as széria esetében és csíkszélességváltás sem történt, mindössze három apró dolog változott (a néven kívül persze): megemelték az órajeleket, a GPU Boost szintet lépett és a referencia példányok megkapták a GTX780-on is látott nagyon jó minőségű hűtést. Utóbbi lehet, hogy nem sok leendő vásárlót fog érinteni, hiszen a legtöbb gyártó fogta és lecserélte ezt egy saját maga által gyártott (vagy gyártatott) hűtésre, hogy ezzel is különbözzön a többiektől. Marad tehát az órajel és a GPU Boost 2.0, ami kevés ahhoz, hogy generációváltásról beszéljünk, de azért van, amivel kompenzálhat a GTX770-es. No de ne rohanjunk ennyire előre, nézzük meg, hogy papíron mit kínál az nVidia új kártyája.

Mint láthatjuk az alap órajel mindössze 40MHz-et emelkedett, ennél viszont fontosabb a Boost órajel, ami csak 27-et, és ez meglátszik a maximális órajelen is. A GTX680-nál a Boost ~1123MHz-ig volt hajlandó elmenni, míg a GTX770-nél 1150MHz a csúcs. Lényegi gyorsulásra tehát nem számíthatunk a GTX680-ashoz képest, legalábbis a GPU miatt biztosan nem. Ott van azonban a memória, ami eddig még sosem látott, effektíve 7GHz-es órajelen ketyeg, és ez már komoly előny lehet az olyan játékokban, amiknél eddig a memória-sávszélesség limitálta a GTX680-ast. Ha tehát be tudja hozni a HD7970 GHz Editiont az új kártya, akkor az főleg a villámgyors memóriájának lesz köszönhető. Érdekesség még, hogy az nVidia által megadott TDP 35W-tal nőtt a GTX680-hoz képest, amit az órajelek nem igazán indokolnak, ennyivel többet fogyasztana az új revízió? Nemsokára kiderül, de előtte vessünk egy pillantást a mai nap főszereplőjére. NVIDIA GeForce GTX770 2GB Nem cseréltünk össze semmit, a lenti képen tényleg a GTX770-es látható, még ha nagyon hasonlít is a Titánra és a GTX780-asra (mindössze a felirat árulkodik arról, hogy mi van a hűtés alatt). Ez azonban jó hír, hiszen a már említett két kártyán mi nagyon megszerettük az nVidia referencia megoldását, mert halk és már ránézésre is elhiszi az ember, hogy egy csúcskártyát tart a kezében. Ezúttal azonban valami változott, a GTX770 sokkal könnyebben érte el a 80 fokot, mint a GTX780-as, és ez hallható különbséget is hozott a két kártya között. Míg megfelelő környezetben a csúcskártya nagyon halk, addig a GTX770 végig tudatja magáról, hogy ő azért most izzad. Lehet, hogy csak a tesztpéldányunkra férne rá egy újrapasztázás, de tény, hogy a GTX780-as halkabb volt, miközben látszólag ezt semmi sem indokolja.
Az nVidia referencia kártyája
Az nVidia referencia kártyája
A kimenetek (2xDL-DVI, 1xHDMI, 1xDP 1.2) változatlanok, ahogy a hat- és nyolctűs tápcsatlakozók is megmaradtak, sok újdonsággal tehát nem szolgálhatunk a kártyával kapcsolatban. ASUS GeForce GTX770 DirectCU II 2GB OC Ez még nem a gyártók kártyáit összefoglaló hírünk, mindössze annyiról van szó, hogy az nVidia kártyája előtt még befutott hozzánk az ASUS némileg túlhajtott megoldása is, így volt szerencsénk két kártyával is megnézni, hogy kb. mit bírnak a GTX770-esek tuningban. Erre a témára nemsokára még visszatérünk, előtte azonban foglalkozzunk egy kicsit az ASUS megoldásával, akik ahogy az várható volt, lecserélték a gyári hűtést egy DirectCU II-es példányra.
Az ASUS DirectCU II-es hűtővel ellátott GTX770-ese
Az ASUS DirectCU II-es hűtővel ellátott GTX770-ese
Ráadásul nem a GTX680-asokon látott háromslotos szörnyetegre, hanem egy sokkal barátságosabb, kétslotos változatra, ami meglepően jól teljesített. Még a minimálisan magasabb GPU Boost órajel (1110MHz) ellenére is halkabb volt, mint a referencia kártya (bár tartjuk, hogy azon valami nem stimmelt, annak is illett volna csendben lennie). Táp és kijelző csatlakozók tekintetében itt sincs meglepetés, minden a szokásos rendben sorakozik a helyén.
GeForce Experience
GeForce Experience
Előző cikkünkben nem foglalkoztunk vele, csak hírünkben említettük, hogy a GeForce Experience szép csendben kilépett a béta állapotból és egyre bővül az adatbázisa. Természetesen kezeli az új kártyákat is, de mondanunk sem kell, a GTX770-780-nál azért túl sok kompromisszumra nincs szükség, akármivel is játszunk (na jó, ha Crysis 3-azni akarunk 60 fps-sel, az nem fog maxon menni még egy Titánnal sem). Az nVidia sokat fektet a magyarul is elérhető programba/szolgáltatásba, ami jelenleg „csak” annyit tud, hogy segít megfelelően beállítani a játékainkat és figyelmeztet ha új driver érkezik, de nyáron kap majd egy sokkal érdekesebb új szolgáltatást is, a Shadowplayt (árnyjáték). Ez végre használni fogja a Kepler architektúrás GeForce-okban lévő hardveres videó kódolót, így lehetőségünk lesz arra, hogy felvegyük ami a képernyőn folyik, vagy beállítsuk, hogy az utolsó néhány perc folyamatosan frissülve legyen mentve. Ennek hála biztosítható, hogy ha történik velünk valami érdekes a játékban, akkor még gyorsan, utólagosan is elmenthessük azt későbbi szerkesztésre. Ez papíron jól hangzik, úgyhogy kíváncsian várjuk a Shadowplay rajtját, és akkor majd bővebben foglalkozunk a GeForce Experience-szel is. Tesztkonfiguráció Alaplap: Gigabyte GA-Z77X-UD3H Processzor: Intel Core i5-3570k@4.5GHz Memória: 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1866 Grafikus kártyák: ASUS GTX660 Ti 2GB, Point of View GTX670, ASUS GTX680 2GB, ASUS GTX770 DirectCU II 2GB OC, NVIDIA GTX770 2GB, NVIDIA GTX780 3GB, ASUS GTX TITAN 6GB, Sapphire HD7870 2GB, Sapphire HD7950 Boost 3GB (a Boost nélküli változat órajelein is lemérve), ASUS HD7970 Matrix 3GB (sima és GHz Edition órajeleken tesztelve) Tápegység: Cooler Master M2 Silent Pro 1000W Operációs rendszer: Windows 7 Home Premium SP1 64bit minden frissítéssel Driverek: Catalyst 13.5 beta2, GeForce 320.14, GeForce 320.18 (GTX770 és 780)

Üresjárati fogyasztásban a referencia GTX770-es kb. ugyanazt hozza, mint a GTX780-as, az ASUS kártyája azonban maradt a GTX680 környékén (68 wattot mértünk vele).

Terhelés alatt érdekesen változik a kép, a referencia kártya alig eszik többet, mint a GTX670-es, míg az ASUS megoldása wattra pontosan ugyanannyit kért enni, mint a saját 680-asuk (281W, nem szerepel külön az ábrán). A Kepler megjelenése óta fogyasztásban az nVidia van előnyben, és ez egy ideig nem is fog változni, hiszen az AMD a GCN architektúrával lépett egyet a nagyobb GPGPU teljesítmény felé, és cserébe feláldozta az alacsonyabb fogyasztást, így volt ez régebben a Fermi alapú GF-eknél is, úgyhogy most helyet cserélt a két cég.

A szintetikus tesztek azt mutatják, hogy a GTX680-ast anno nem igazán limitálta a memória-sávszélessége, mivel a GTX770-es csak marginálisan erősebb mindenhol, kb. annyival, amennyit emeltek a GPU órajelén.A játéktesztek alatt már láthatunk példát arra, hogy néha van értelme a 7GHz-es memóriáknak is. Az Alien versus Predator pl. sosem vetette meg a nagyobb sávszélességet és ez látszik is az eredményeken. Bár nem annyival emelkedik az fps szám, mint amennyivel erősebb ramokat kapott az új kártya, de még így is a GPU órajel emelés felett végez a GTX770. A többi játékban ennél kisebb a sebességtöbblet.
Sajnos a többi teszt is azt mutatja, hogy a GTX680 nem igazán volt sávszélesség limitált, jól be tudta osztani, amije volt. A bő 15%-os memória órajel növelés ugyanis sehol sem hozott ekkora növekedést, még az előző oldalon tárgyalt AVP-ben is csak 7% fölötti volt a gyorsulás a GTX680-hoz képest.
Az nVidia és az ASUS kártyáját is meghajtottuk, hogy megnézzük, kb. hol van az új revíziós GK104-es chipek vége. Nagyon hasonló eredményeket értünk el, a lenti táblázatban az ASUS kártyájának az eredményei láthatóak, mert az futott be hozzánk hamarabb. Mindkét chip kb. 1200MHz-es alap órajelig ment el, ami az ASUS-nál 1280MHz-es maximális boostot takart. Kipróbáltuk 1300-on is a kártyát, de azt már néhány játék nem szerette. A memória is jól bírta a kiképzést, 8GHz-ig meg sem álltunk, tovább pedig nem nagyon feszegettük a határokat, mert mint a tesztekben is láthattuk, a memória nem igazán gyenge pont a GK104 mellett.

Ahogy az az eredményeken is látszik, a ~11%-os boost órajel emelés, és a ~14%-os memória órajel emelés átlagban 15%-os sebességnövekedéssel járt a referencia kártyához képest. Ez úgy jött ki, hogy az ASUS kártyájában a gyári tuning miatt alapból magasabb TDP van beállítva, és a hűtése is jobban viselkedett, így a Turbo Boost 2.0 ritkábban vette vissza a GPU-t a max. órajelről, mint a referencia változatnál. Főleg azután, hogy beállítottuk a maximális TDP kihasználtságot és hőfokot, ameddig elmehet a kártya, mielőtt visszábbvenne a Boost (110% TDP és 99 fok). Az eredmények szépek, van olyan játék, ahol így a GTX770-es képes beérni a tuning nélküli GTX780-ast. Messzemenő következtetéseket persze nem vonnánk le két kártya alapján arról, hogy a GTX770-esek mennyire lesznek húzhatóak, mert a GTX680-asoknál is elég nagy volt a szórás, de az eddigiek alapján azt a szintet biztos hozzák, amit az előző generációs csúcskártya, kis szerencsével talán többet is.
Jöjjön hát az összefoglaló diagram, ami túl sok meglepetést nem tartogathat az előző oldalak után:

Bő három százalék sebességtöbblet, ezt tudja nyújtani a GTX770 a GTX680-ashoz képest. Mi adhat akkor értelmet az új kártyának? Természetesen az ára. A rossz hírünk ezzel kapcsolatban az, hogy sajnos nem a GTX670-est váltja árban - ha úgy tenne, akkor végig azzal hasonlítgattuk volna össze -, a jó hírünk pedig az, hogy nem is a GTX680-as magasságában jelenik meg a 770-es. Az ajánlott végfelhasználói ára 119,900 forint lesz, így azt várjuk, hogy miután beállnak az árak, kb. bő 10 ezer forinttal olcsóbb lesz az „új generáció”, mint a GTX680-as, így utóbbit szép lassan elkezdheti kivezetni a piacról az nVidia. A kicsit erőltetett generációváltás helyett mi jobban örültünk volna egy szimpla GTX680 árcsökkentésnek (mert ha úgy nézzük, arról van szó), de most már ez van, csak ne vesszünk el az elnevezések között.

A konkurenciához viszonyítva a GTX770 a HD7970 és a HD7970 GHz Edition között van, míg árban inkább az utóbbit képviseli. A Radeon előnye a valamivel jobb átlagos, és sokkal komolyabb GPGPU teljesítmény, valamint a +1GB memória, míg a GTX770 oldalán ott van a jóval alacsonyabb terheléses fogyasztás, a PhysX támogatás és a Shadowplay ígérete a GeForce Experience-ben. Innentől kezdve minden az egyéni preferenciákon múlik, és érdemes még figyelembe venni a fentieken túl az egyes játékokban felmutatott teljesítményt is, hiszen mindenkinek az számít jobban, amivel ő maga is játszik. A referencia GTX770-es és 780-as kártyát az nVidiától, a többi kártyát pedig az ASUS magyarországi képviseletétől, a CHS Hungary Kft.-től és a Ramiris Europe Kft.-től kaptuk kölcsön. Ezúton is köszönet értük!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

36. NovaTerra
2013.05.30. 16:08
Jó kártya ez. És most az árazás se olyan durva, mint 780-nál. Nekem mondjuk tökmindegy, hogy 770-nek vagy 680 ultramega szuper OC editionnek hívják.

Ahogy nézem kb. egálban van 7970-nel. Szimpátia alapján lehet választani piros vagy zöld közül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Phantomstr...
2013.05.30. 16:31
Én már megint nem értem a koncepciót emögött "generációváltá"s mögött. Vagyis értem, csak elfogadni esik nehezemre. Ezek után már az sem lepne meg, ha a GTX800-as generáció is csak annyi lenne, hogy végre nem csonkolják a TITAN-t és kap egy OC-t, hogy valami teljesítménynövekedést is mutasson.

De ha már az nV csak minden második generációra tervez új GPU-kat, akkor már nem lenne egyszerűbb fullosan kiadni őket és kétszer annyi erkölcsi élettartamra tervezni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. gab78
2013.05.30. 16:50
Phantomstranger: A GTX8xx-nál a mostani TITAN lesz a 880 és a teljes értékű GPU-k meg jönnek majd TITAN 2 névvel...

"akkor már nem lenne egyszerűbb fullosan" Nem, mert a kezdeti sok selejtet is rá kell sózni valakire. Ráadásul így elmondhatják, hogy 2 generációt is kiadtak, és ugyanazért még többet is elkérhetnek, duplán fölözik a piacot. Nem tanultál te marketinget?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Phantomstr...
2013.05.30. 16:55
Azt mondtam értem miért csinálják, csak nem értek egyet vele. Ezért nem veszek nV-t akkor sem, ha az éri meg jobban. Nem támogatom a haknigyárat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. kiskoller
2013.05.30. 17:05
Azért az már elég dúrva ha már a felsőkategórában is megy az átcímkézés..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. mataczadri...
2013.05.30. 17:07
A 880as a TITAN lesz letiltott shaderek nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. szabdnes
2013.05.30. 17:16
Volt hír már pár hónappal ezelőtt hogy titan lesz a 780, a 680=770 és majd a 760 ti lesz a 670. Ez a szörnyű hír be is igazolódott Az árak még mindig szánalmasak sajnos. Az nvidiának volt az 500-as sorozata ami sikeres volt azóta sajnos nem haladtak előre. Az amd legalább a 8000-es szériájáról új dolgok keringenek és nem ugyanazokat a lapokat festik majd át mint az Nvidia. Majd látjuk mi lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. NovaTerra szabd...
2013.05.30. 17:38
Hagyjuk már ezt. Átcímkézés, meg 8000 széria. Legtöbb ember, aki ezeket hozza fel minden hírnél, úgy se fog nvdia kártyát venni. Akit nem érdekelnek az ilyen hírek,az nem törődik a kártya nevével, csak a teljesítményével és árával. Tök mindegy 680 vagy 770 vagy 7970 a neve. Akit meg érdekel, az teljesen tisztában van vele, hogy egyfajta chip. Nem tudom miért baj az, hogy ez a 770 egy kicsit tuningolt és olcsóbb 680.
8000 szériáig meg sok víz lefolyik még a Dunán. Csodakártya pletykák meg egy-két napig tartanak, amíg az AMD maga meg nem cáfolja, hogy kamu. Ennyi erővel beszélhetnénk a Maxwellről is, de az sincs még sehol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. jozsefm NovaT...
2013.05.30. 18:15
8000 szériáig meg sok víz lefolyik még a Dunán.

Nem kell arra olyan sokat várni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Whysper
2013.05.30. 19:05
van egy 6850-em és mondom cserélek már MAYA 3D-hez erre kérdezem milyen vga kell erre CUDA CUDA aztán kiderült ,hogy a Mayahoz igen csak jó az ATI kártya Cuda ide vagy oda szóval maradok a ati oldalon és még a játékba is gyorsabb lesz kicsit olcsóbban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Whysper
2013.05.30. 19:06
Nem offolni akartam csak ezzel azt,hogy ezzel az nvidia árazással mindig valami nem kóser sz.tem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Georg17
2013.05.30. 19:19
Lássuk csak! A GTX680-at már nem gyártják. Helyette van ez, ami jobb fícsöröket tartalmaz, picit gyorsabb, sokkal igényesebb és jobb rajta a ref. hűtő, s mindemellett olcsóbb is a 680-nál. Tényleg, mekkora köcsögök ezek ott az NVidia-nál! Ráadásul most majd a raktáron levő 680-ak ára akár csökkenhet is.

Én ezzel értek egyet itt: [LINK]
Minden egyes elhangzott mondat ül a videóban. Érdemes a végét is meghallgatni. És akkor talán egy páran végre elfelejtik már ezt a nyavajás átmatricázás dolgot. Persze mindig maradnak olyanok, akik menthetetlenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Terror Georg...
2013.05.30. 19:45
Ettől még az egész termékpaletta drágább minimum 10%-kal annál, mint amennyit az adott kártya tud. Ja és a hűtő továbbra is egy kalapszar. A számozás meg pusztán marketing, nem új architektúra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.05.30. 20:10
Igen, valóban minimum 10% plusz van rajtuk, amit nem is értek. Sőt ha jobban megnézzük, a saját palettájuk is árulkodik erről:
660-as már 50k-tól kapható, míg 660 Ti 75k-tól kezdődik itt Ipon-on. A 660 Ti pedig messze nem jobb ennyivel. Nem is értem ezt az árazást, már rég minimum 10k-val olcsóbbnak kéne lennie a 660 Ti-nek, és a 670 meg 680 is szintén 10-20k-val el van szállva. Most átnevezéssel próbálják ezt az árkorrekciót végrehajtani, de ezt valóban megtehették volna eddig is, a 6xx szériával is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. gery84 Digu
2013.05.30. 21:18
A GTX7xx szériába már nem fog helyet kapni a GK104 harmadik csonkolása= GTX660ti és csak gtx670 (gtx760ti) lesz csak.
Hogy az alatt mi lesz én is kíváncsi vagyok.
Lehet hogy egy húzott 660-as.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. uristen
2013.05.30. 23:24
Én már azt várom, hogy egy játékban egyetlen porszem 1 millió pixelből álljon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Oneil85
2013.05.31. 09:55
Ocsabi úgysem tudsz mindenkit meggyőzni!
Amúgy hiába lesz olcsóbb a 680-nál a 770, mivel a 680 is erősen túlárazott volt a 670OC-hez képest, és kb. ugyanaz a teljesítmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. NimKorko
2013.05.31. 11:28
Érdekes, hogy néhányan képtelenek felfogni, hogy szimpla Tick-Tock modelt alkalmaz az nVidia, minden páros széria kapja az új architektúrát, míg a páratlanok a revision-t, vagy nem annyira megszabdaltat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Terror NimKo...
2013.05.31. 12:00
És ez konkrétan mit kapott? Se a gyártástechnológia, se az architektúra nem változott. A csúcsmodell kapott több shadert, a többi meg magasabb órajelen jár, és ennyi. Az Intelnél legalább tudod, hogy menetrendszerűen változik a kettő közül legalább egy.

Engem amúgy nem zavar az átnevezgetés, csak nem értem, minek kell előjönni a magyarázatokkal, hogy ez meg az változott, közben meg dehogy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. i2k010
2013.05.31. 12:26
NimKorko: benyelted a marketing dumát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. NovaTerra
2013.05.31. 14:02
Terror! Muszáj még az nvidai tesztnél is Intelről beszélned. LOL

Még mindig áll, hogy azoknak fáj ez az "átnevezés", akiik úgy se vesznek nvidia kártyát. De valamit fel kell hozni.

Nézzük mit kap az ember ezzel az átnevezéssel! Egy tuningolt 680-at, gpu boost 2.0-val, amit a tesztelők dicsérnek és olcsóbb, mint a 680. Hm. Ja, jól kiszúrtak veletek, főleg úgy, hogy nem titok, hogy ez is gk104, mint a 680.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. SyRew
2013.05.31. 15:33
A giga 116k indulóáron,nagyon meg van rángatva az órajele, és WF3 hűtés van rajta ami kivűló és legfőképp halk.Szerintem remek vétel,jobb mint a 680.

Akkor miről beszélünk?Aki konyít hozzá,az tudja,hogy nem új generáció,ezzel sem fog 8x msaa-tkapcsolni játékokra,aki meg tájékozatlan/casual az nem cserélget kártyát félévente,viszont ha most vásárol akkor jól jár a 770el.Ki és hol van itt átverve.
Nekem az az érzésem,hogy az van amit lejjebb is említettek,nem futja rá,szidjuk,vagy pedig 680 van a gépben és hirtelen buktál rajta egy 25 ezret piaci áron az új termék miatt.Ez ilyen volt mindig,nem a fillérekből 9sszekuporgatott pénzből költenek ezekre nyugaton se,hanem a feleslegből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Fzoltan
2013.05.31. 21:29
NimKorko: Nézz utána, hogy mi az a Tick-Tock. Ez nem az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. rini
2013.05.31. 22:00
Nem kell Tick-Tocknak hívni mert nem az, de hívhatod revíziónak. Ez a mag ugyan az mint a 680-as de mégsem azonos vele. Ez már átesett bizonyos fejlesztéseken az akkori maghoz képest. Például pont ezért javul a gyártási kihozatal és kisebb a fogyasztás általában. A kártya is eltér ha csak a memóriákat is nézzük. Ezekre a memóriákra fel is kell készíteni a magot. tehát megint csak hozzányúltak a mag memória eléréséhez szűkséges részéhez. Biztos lehetne még sorolni ilyen apró változtatásokat amelyekről fogalmunk sincs de biztos, hogy vannak.

Másrészt már megszokhattátok volna, hogy az NV ezt csinálja. Új generáció majd azt követi egy ugyan olyan de kicsit fejlettebb másolat amelyet megint váltani fog egy új generáció a Maxwell személyében. Én sem vertem a nyálamat amikor az AMD a 4000 szériától egészen a GCN szériáig ugyan azt adta el mindig egy kicsit duplázva vagy fejlesztve. Márpedig ezt csinálta. Húzta ő is a rókabőrt amíg lehetséges volt. Ez pont így gazdaságos a cégeknek mert nem is lehet minden félévben, évben új architektúrát tervezni és gyártani gazdaságosan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. jozsefm rini
2013.05.31. 22:47
Hátha neked a négyes szériától a GCN-ig ez ugyanaz, akkor nincs is mire verned a nyálad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Th3Ac3
2013.05.31. 23:55
Nem túl életképes megoldás ez az átnevezgetés, de bevált szokás a zöldeknél. 0 fejlesztés, új kiadás, várni a bevételeket. Aztán ne csodálkozzanak ha mennek át a vásárlók a másik oldalra és folyamatosan zsugorodik a táboruk, mert ott legalább frissebb chip-et kapnak a pénzükért. Már csak azért sem akarok semmiképpen nvidiát mert a DX 11.1 hiánya később nagyon visszaüthet... és rendkívül túlárazottak, kb 80 ezerért érné meg ez a kártya, nem 110-ért, hogy mit képzelnek ezek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. NovaTerra Th3Ac...
2013.06.01. 00:12
Hahaha! Így lenne ötösöm a lottón. Annyira lehet látni, hogy kiknek van baja ezzel a kártyával.
Ja, lehetne 10 ezer is. Frankó lenne.
Zsugorodó táborról tudnál adni egy linket? Kösz.

"Nem életképes"

Állítólag új battlefielddel akarja promotálni a új sorozat felső kategóriáját a AMD. Remélhetőleg megmutatják milyen ügyesek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm
2013.06.01. 06:15
Abba kár belemenni melyik menyit ér ,mivel annyiért adják amenyiért veszik, és ebben az AMD se különb, az is túlárazott, bár nem olyan mértékben mint az nv góliát, amit eszement árazással is alulértékelt az nv, mivel saját maga is meglepődött, hogy mennyi fanboy dobott ki érte egy-egy kalap pénzt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Hyppo
2013.06.01. 09:46
Nem a témával kapcsolatos, de örülök hogy az IPON már a megjelenés napján egy teszttel állt elő. Nem kell mindig külföldi oldalakon értesülni a legfrissebb tesztekről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mataczadri...
2013.06.01. 09:48
Múltkor volt ilyen hír hogy több TITAN cideokártyát adtak el 1 hónap alatt, mint 690et addig.Vagy sokan vettek TITAN-t SLIre, vagy pedig baj van az emberekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Th3Ac3
2013.06.01. 13:58
Sosem tagadtam h nem szeretem őket és ha rajtam múlik nem is lesz Nvidiám Csak a te kedvedért külön előkerestem egyet. [LINK] Nézd meg a statisztikákat, 20% AMD, 18 % Nvidia... Régebben ez pont fordítva volt, sőt HD 2k széria után nagyon cudarul álltak a pirosak (az más kérdés hogy az elmúlt évben növekedtek a zöldek, így zsugorodásról nem beszélhetünk de hogy ettől nem fognak nőni az tuti). Az új HD8k-tól sem szabad csodákat várni, viszont legalább csiszolgatják az architektúrát, nem rátesznek + 50 Mhz-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. fofoka
2013.06.02. 12:54
Fordítsuk le a számok nyelvére, mert itt sokan vagdalkoznak mindenféle százalékokkal csak azért, hogy beleböffenjenek. Amúgy az ilyen "túlárazós" "átcímkézős" mókusok véleménye nem sokat nyom a latban, ők amúgy sem a teljesítményt nézik, hanem a logót, amikor az Aldiban próbálják meg elcsípni az évtized leárazását... Majdnem minden tulajdonságot tekintve az NV dominál, kivéve a DX támogatást, a memória interfészt és a memória sávszélességet. Akinek ez sem mond semmit, attól egyéb aljasságok is kitelnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror fofok...
2013.06.02. 13:58
Meg kivéve az árat, meg kivéve a GPGPU teljesítményt. Szóval az nV dominál, kivéve kb. mindent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rini
2013.06.03. 01:18
De ezen ne is csodálkozzál. Mivel kétfelé bontotta a fejlesztést meló és játékkártyákra így nem is kell annyi számítást végezni a kártyának. Mondhatjuk azt is, hogy az AMD teljesen feleslegesen tette bele a GCN architceturát mert kevesen tudják és akarják kihasználni. A 400-500-as nV is ezt tolta ezerrel és milyen feleslegesen. Akkor pedig pont az AMD volt aki ment a hagyományos úton. Sikerrel. Most pont fordítva menetelnek. Másrészt lehet mondani, hogy az nV sz..r és ilyeneket. Legtöbben ezt azért mondják mert drágább a terméke mint a hozzá hasonló kategóriájú AMD. Az AMD sem baráti társaság. Annyiért adja a termékeit amennyiért még el tudja haszonnal adni. Az nV meg úgy gondolja, hogy nagyobb hasznot is behajthatnak. Látszik is a két cég bevételi oldalán ez a gondolkodás. Gondoljál bele ha az AMD is annyiért adná mint az NV. Akkor nem biztos, hogy AMD 20% és NV 18%-on állna, hanem pont fordítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. morgyi
2013.06.04. 22:58
Persze mondhatjuk hogy kétfelé bontotta, de az AMD meg csinált egy olyan architektúrát ami a tabletekbe és alacsony fogyasztású laptopokba szánt Kabini/Kaveri párostól kezdve a csúcs videokártyákig, a konzolokon át mindenhol jól skálázódik, épkézláb fogyasztás és méretek között, komoly GPGPU teljesítménnyel.

És ez így a többmagos korszak végén, és a heterogén korszak hajnalán elég jelentős lépés. Az nvidia még mindig a CUDA-t tolja, mikor a HSA mögött a legnagyobb chipgyártók sorakoztak fel, amivel éppen a GCN pont kompatibilis. Látszik hogy az Nvidia már csak félgőzzel fejleszt asztali gpu-kat, a fejlesztés nagy része az asztali ARM SoC-jukra konkretizálódik, de ha ott sem hagyják a francba a csak őáltaluk támogatott technológiákat, és nem állnak be a HSA mögé akkor csúnya bukta lesz a vége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. SoulEater7...
2014.06.18. 19:06
Szerintem még mindig piszkosul megérte megvenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!