iPon Cikkek

GeForce GTX950: Népkártya is lehet belőle

Dátum | 2015. 08. 20.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az nVidia szépen halad a kínálatában lévő lyukak befoltozásával, lassan már minden árkategóriában kínál Maxwell architektúrás grafikus vezérlőt. A ma színpadra lépő GTX950 után tulajdonképpen csak a belépőszinten és a GTX960-970 duó között marad némi űr. Főleg utóbbi lehet érdekes, egyszer talán érkezik is egy 960 Ti, de ez a jövő zenéje, ma inkább foglalkozzunk a 900-as GeForce család legfrissebb tagjával, ami egyben a legolcsóbb is, így nagyon fontos szerepe lehet a piacon. A GTX950 arra született, hogy népkártya legyen belőle, valami olyasmi, amiből annyit adnak el, hogy a TSMC már nem bírja gyártókapacitással. Ahhoz azonban, hogy ezt a küldetést teljesítse, sok mindennek meg kell felelnie az újdonságnak, de minden kritérium közül a legfontosabb, hogy az áráért cserébe kínáljon ütős teljesítményt. Nem szeretnénk már most lelőni, hogy ez sikerül-e neki, de abból kiindulva, hogy a GTX950 nem más, mint a 960 némileg megnyirbált változata, azért lehet reménykedni. Egészen pontosan az nVidia nem csinált mást, mint játszott egy kicsit a GTX960 órajeleivel, majd letiltott benne két shader tömböt és voilá, kész is a GTX950.
Egy teljes értékű GM206-os GPU felépítése
Ez azt jelenti, hogy minden új technológiával számolhatunk, ami már a nagy testvérnél is aktív volt. Kezdjük a sort a hardveres H.265 codec (HEVC) kezeléssel. A GTX950 képes dekódolni és enkódolni is H.265-ben, ami mostanában kezd el terjedni, és úgy néz ki ezé a tömörítési eljárásé a jövő, legalábbis az elkövetkező pár év biztos, szóval ez egy elég fontos extra lehet. Az elég érdekesen alakított DirectX szolgáltatás szinteken nézve a GTX950 DX12.1-es támogatással bír, és mint a 900-as sorozat összes tagja, ez is rendelkezik HDMI 2.0-s kimenettel tehát egy jó 4K-s TV meghajtása sem okoz gondot neki 60Hz-es frissítés mellett. Ha pedig dinamikus képfrissítésre vágyunk, akkor ott a G-Sync. Ezek mind olyan dolgok, amire az AMD jelenleg nem tud alternatívát nyújtani a becélzott árszinten (45-50k), sőt, van amire még a felsőbb régiókban sem (HDMI 2.0-ja nincs például). Éppen ezért tudásban a GTX950 előnyös pozícióból indul, már csak a tempót kell bírnia. Ismerkedjünk meg a mai nap főszereplőjével, aztán megnézzük, hogy teljesít teher alatt. Gigabyte GTX950 2GB OC A GTX950-ből nem készül referencia változat, úgyhogy majd ahogy az az összefoglaló hírünkben is látható lesz, szinte minden gyártó rátesz egy lapáttal a referencia órajelekre, így tett a Gigabyte is. A memória mennyiségével azonban (legalábbis egyelőre) senki sem játszik, a GTX950-nél alap felszereltség lesz a 2GB, és az nVidia szerint nincs is szükség többre. Bár a GTA V nem ért egyet, ám ettől függetlenül valószínűleg igazuk van, mert a plusz memória akkora felárat jelentene, hogy akkor már érdemesebb lenne egy GTX960-ast venni.
A Gigabyte GTX950-esén nem túl meglepő módon egy kétventilátoros WindForce hűtő gondoskodik a GPU alacsony hőfokon tartásáról, és azt kell mondjuk ezt elég eredményesen és halkan teszi. Bár igazából a GM206 nem egy forrófejű egyed, szóval azért annyira nincs nehéz dolga. Azt nem tudjuk ez lesz-e a sztenderd, de a kimenetek között egy DVI-I, egy DVI-D, egy HDMI 2.0 és egy DisplayPort 1.2 csatlakozót találunk, tehát akármilyen monitorunk is legyen, rá fogjuk tudni dugni a kártyára. A GPU egyébként egyszerre akár négy kijelzőt is képes kezelni, úgyhogy ha akarjuk, használatba vehetjük az összes kimenetet.
A GTX950 TDP-je 90 wattos, így egy kicsivel a PCI-E csatlakozó 75 wattos limitje felett van, és ennek köszönhetően van is rajta egy 6 pines tápcsatlakozó. Ettől függetlenül az nVidia szerint nem lehetetlen, hogy lesz, aki készít majd olyan változatot, ami csak az alaplaptól veszi az energiát, de egyelőre ilyen megoldás nincs bejelentve (és azért nem is várnánk rá összeszorított fogakkal, de ki tudja…).
A mezőny
Az nVidia a saját diáiban előszeretettel hasonlítgatja a GTX950-est a GTX650-eshez, mondván, hogy annál háromszor gyorsabb, de egyrészt a mai tesztünkhöz sajnos nem sikerült sima 650-est szereznünk, másrészt az már akkor gyenge volt az árához képest, amikor anno 2012-ben megjelent, szóval ez így önmagában még nem egy nagy bravúr. Sokkal fontosabb viszont, hogy mit nyújt elődjéhez és a konkurenciához képest. Ha az árkategóriát nézzük, akkor az előd egyértelműen a GTX660-as, ennek a helyét veszi át a 950-es, míg az AMD kínálatát böngészve elvileg a 370-es lenne az ellenfél, de az a kártya a jelenlegi Radeon kínálat szégyene, és ugyanannyiba kerül, mint egy 270X, úgyhogy mi inkább utóbbit izzasztottuk meg. Ezen kívül mint a táblázatból is látszik, nyújtózkodtunk még egy kicsit felfelé és lefelé. Itt van köreinkben a legelső, még első generációs Maxwell kártya, a GTX750 Ti (ami máig a legerősebb tápcsatlakozó nélküli kártya), a 260X, ami körülbelül párban van vele, valamint az egy generációval régebbi 650 Ti, amit már érdemes is volt anno megvenni, és szerettük volna, ha a váltani készülőknek lenne több viszonyítási alapjuk is a Kepleres korszakból, nem csak a GTX660. Ráadásul, bár jóval magasabb az órajele a GTX950-esnek, de ugyanannyi shaderrel rendelkezik, mint a 650 Ti, úgyhogy érdekes lesz látni, hogyan teljesít hozzá képest. Tesztkonfiguráció Alaplap: Gigabyte GA-Z77X-UD3H Processzor: Intel Core i5-3570k@4.4GHz (igen, tudjuk, hogy overkill) Memória: 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1866 Grafikus kártyák: nVidia GTX650 Ti 1GB, nVidia GTX750 Ti 2GB, Gigabyte GTX660 3GB Windforce OC, Gigabyte GTX950 2GB OC, MSI GTX960 2GB Gaming, Gigabyte R7 260X 2GB rev. 3.0, Sapphire R9 270X 2GB Dual-X OC, Sapphire R9 380 2GB Dual-X OC Tápegység: Cooler Master M2 Silent Pro 1000W Operációs rendszer: Windows 8.1 64bit minden frissítéssel Driverek: GeForce 355.65, Catalyst 15.7.1 Megjegyzés: bár a felhasznált kártyák nagy része gyári tuningos, mi természetesen mindent referencia órajeleken járattunk, két kivételtől eltekintve. Az egyik a GTX960, aminél az MSI olyan sokat húzott az órajelen, hogy még minimumra állítva is kicsit gyorsabb volt, mint a referencia (2-3% különbséggel kell számolni), a másik pedig maga a GTX950, aminél még nem tudni, hogy mi egy referencia kártya maximális boost órajele, úgyhogy tippelnünk kellett. 1270MHz környékére lőttük be, így szinte biztos, hogy hibahatáron belül vagyunk a mérésekkel, de hogy pontosan mennyivel, azt nem tudni.
Bár papíron a GTX950 TDP-je jóval alacsonyabb, mint a GTX960-é, nálunk körülbelül ugyanannyit kért enni a két kártya. A konkurenciánál így nem olyan sokkal fogyaszt kevesebbet a 950-es, mint várnánk, míg a GTX960 azért jóval az ellenfele, a 380 alatt van. A mai mezőny fogyasztásbajnoka persze a GTX750 Ti, mi más.
3DMark alatt mindenki hozza a papírformát és beáll a párja mellé, egyedül az R9 380-as képes egy kicsit otthagyni a GTX960-ast. Az extreme tesztben a GTX650 Ti azért teljesít olyan rosszul, mert kifogy a memóriából. Most pedig következzenek a játéktesztek!
Az első nyolc tesztből hatban a GTX950 fej-fej mellett halad a 270X-szel, mindössze két esetben marad le egy kicsit, a Company of Heroesnál és a Batmannél. Hiába a fejlett színtömörítés, valószínűleg ezekben az esetekben a memória-sávszélesség a ludas.
A GTA V-nek a menüje szerint 2,35GB memóriára lett volna szüksége, de azt kell mondjuk ezeken a beállításokon csak nagyon ritkán fogyott ki valóban a 2GB-ból, az idő nagy részében tökéletesen futott. Ezen az oldalon már van arra is példa, hogy a GTX960 leelőzze az R9 380-ast, de még így is csak 17 játékból 3x képes a bravúrra. A GTX950 pedig folytatja kiélezett versenyét a 270X ellen. Újdonságként behoztuk a World of Tanks legfrissebb változatát is a tesztbe, és a GTX950-en elég jól futott, képes volt 60 fps felett tartani az átlagot. Mivel az nVidia azzal hirdeti az új kártyáját, hogy mennyire jó MOBA játékokra, gondoltuk kipróbáljuk azokban is, de miután a DOTA-ban már a 750-es is 100fps felett ment, inkább passzoltuk a dolgot, a GTX950 bőven elég a legnépszerűbb MOBA játékok futtatásához.
A GTX950 tuningpotenciálja Nagy reményekkel estünk neki a Gigabyte kártyájának, mert eddig minden 900-as sorozatú termékkel nagyon jó tapasztalataink voltak, egy kivételével az összes meg sem állt 1500MHz-ig. Nos, a GTX950-essel még ennél is tovább mentünk!
A maximális boost órajele alkalmazástól függően 1500 és 1550MHz között volt, ami ragyogó eredmény, de ahogy elnéztük, sok kártya fogja gyári állapotban is megközelíteni ezt a magaslatot. Verdikt Mielőtt ítéletet hirdetnénk, összesítsük az eddig látottakat egy diagramban (ne feledjük, a GTX960 teljesítményéből még lehúzható 2-3%, ha teljesen a referencia értékekre vagyunk kíváncsiak):
Nos, a GTX950 jött, látott… és tökéletesen beállt az R9 270X mellé. Legalábbis sebességben, a fogyasztás és a tudás ugyanis már egészen más tészta. Főleg utóbbi miatt igazán érdekes most a helyzet, ugyanis ezen az árszinten (45-50 ezer forint) a legkisebb tudásúak a Radeonok. Se FreeSync, se TrueAudio, se semmi, ami igazán izgalmas lenne. A GTX950 azonban tele van olyan extrákkal, amiknek értelme is van. H.265-ös kodek hardveres kódolása és dekódolása, G-Sync, HDMI 2.0 csatlakozó, csupa olyan dolog, ami még jól jöhet. Ha ehhez hozzávesszük a fogyasztást, a remek tuningpotenciált és azt, hogy jó eséllyel a legolcsóbb példányok néhány ezressel a 270X alatt lesznek, akkor nem kérdés, hogy jár az ajánlott plecsni a GTX950-nek. Az R7 370-nek pedig (ami elvileg az igazi nemezise) esélye sincs ellene, mert még teljesítményben is le van maradva mögötte, szóval ott az AMD-nek erősen árat kéne csökkentenie (bár a mai tesztben nem szerepelt, de körülbelül a GTX660 szintjén van). Azt is érdemes megemlíteni, hogy szoftveres oldalon is nagyon igyekszik az nVidia, a GeForce Experience nemsokára óriási frissítést kap, amivel például közvetlenül streamelhetünk majd barátainknak Twitch, Yoube, stb. nélkül, sőt, együtt is játszhatunk velük, ha elég erős a netkapcsolatunk hozzá.
Úgy látszik tehát, hogy az idei évben az nVidia viszi az igazi középkategóriát, az AMD-nek inkább feljebb és lejjebb vannak jó, csak sajnos nem kiemelkedő megoldásai. Azt nem tudjuk, hogy lesz-e népkártya a GTX950-esből, de ha hosszútávon közelebb lesz az ára a 40 ezer forinthoz, mint az 50-hez, akkor minden esélye megvan rá (a hivatalos ajánlott fogyasztói ára egyébként 52 ezer forint, de biztosak vagyunk benne, hogy sok példány lesz 50 ezer forint alatt, a GTX960 is 70 ezer forint ajánlott áron).
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

53. Riddick77
2015.08.20. 15:36
Nem olyan rossz. Mondjuk a R9 270x teljesítménye már nem olyan nagy szám 2015-ben!

A tesztből az derül ki,hogy a GTX 960 az izgalmasabb kártya,főleg ha teljesen annyit fogyaszt gyakorlatban,mint a 950es. Ha,a 960-nak esne az ára,főleg a 4GB-osnak,vagy kijönne egy normális árú 960ti akkor az lenne az igazi népkártya szerintem.

Egy dolog van még a pakliban,hogy a 270x mit fog gyorsulni DX 12 alatt,a kis Maxwellekhez képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Andrass8
2015.08.20. 16:14
65k ért van 4 gb 960, jelenleg igan jó vétel, jókat irnak róla.
De ez jól belőtt kártya lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. BReal Riddi...
2015.08.20. 18:07
Idehaza? Maradjunk annyiban, hogy inkább ez az árkategória számít a "gamer népkártyának" .
Őszintén szólva nem számoltam ilyen teljesítménnyel, jó lett. És elvileg a 270x környékén - alatta lesz árban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. jedi
2015.08.20. 18:25
Kedves Ipon !

Ha 52 EFt az ajánlott ára, akkor itt nálatok miért 65 EFt ?

65-ért már R9 380-as van, ami mint a táblázatból látszik jó 25%-al erősebb tőle, de 57-ért már 960-as van, ami meg 18%-al erősebb. Szóval nem tudom mire ez a "HÁJP" ! Ok, hogy a kezdő árak mindig magasak, de nem hiszem , hogy 65-ről le fog menni 50 alá, mivel az felett nem sok realitása van neki szerintem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. BReal
2015.08.20. 18:44
What? Szerintem ez olyan webshopos elírás lehet, mint a RARE gyűjteménynél. Tuti, hogy elírás. Miért lenne jóval drágább ugyanattól a gyártótól a gyengébb modell?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Phantomstr...
2015.08.20. 18:58
Begurult a boltba egy darab ASUS Strix. Az is meglep, hogy egyáltalán már van. Az árán majd akkor kezdek el nyafogni, ha egy-két hét múlva is drága lesz és ha a Gigabyte és Gainward modellek sem lesznek olcsóbbak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.20. 19:02
? hol láttál te 65-ért 4GB-os 960-ast ? Én 70 alatt nem láttam sehol !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Riddick77 jedi
2015.08.20. 19:09
Ez tegnap még 64e volt,most gyorsan beemelték ,mert olcsóbb volt mint a 950-es ....

http://ipon.hu/webshop/product/gigabyte_gv_n960oc_4gd_gtx960_4gb_gddr5_oc_pice/1208939
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. khaun jedi
2015.08.20. 19:13
Még pár hete volt annyi 1-2 napig, aztán azóta mindenki azt hiszi, hogy annyiba kerül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Meteoreso
2015.08.20. 19:20
Ezt a HDMI 2.0-t meg a 4K-t nem kellett volna forszírozni a cikkbe.
Vagy akkor nem látom hozzá a 4K-s teszteket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Riddick77
2015.08.20. 19:25
Ez a kategória szerintem nem 4K-ra való.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Svindler Meteo...
2015.08.20. 19:37
Ha rákötsz valamire egy 4K-s TV-t, nem feltétlenül játék miatt teszed, ugye? (btw. egy Dota szerintem még 4K-ban is elmenne rajta)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Terror
2015.08.20. 19:42
Nem vagyok benne biztos, hogy pusztán attól elvérzik valami 4K-n, hogy gyengébb a memóriavezérlő. Sok játékban ha nem ultrán hanem csak highon tolod, rögtön feleztél egyet a busz kommunikációján.

(Svindler, ha van egy perced, nézz be ide, kösz [LINK])
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Bzsolt
2015.08.20. 19:47
Ezen a cikken olyan jót mosolyogtam Valszeg a cikkírónak zöld vére van, vagy ha nem is, de nagyon elfogult Így a cikk is csalódás.
Ez a kártya nagyobb csalódás mint a FuryX volt És még jobban túlárazott.
pl: "ezen az árszinten (45-50 ezer forint) a legkisebb tudásúak a Radeonok. Se FreeSync, se TrueAudio, se semmi, ami igazán izgalmas lenne. A GTX950 azonban tele van olyan extrákkal, amiknek értelme is van. H.265-ös kodek hardveres kódolása és dekódolása, G-Sync, HDMI 2.0 csatlakozó, csupa olyan dolog, ami még jól jöhet."
G-Sync: aki 50-60k-ért vesz videókártyát, az kötve hiszem, hogy még 50k-t fizetne a G-Sync-ért lol. A HDMI 2.0 meg erre teljesen felesleges, mivel max. 1080p-re való kártya. Így ez csupa olyan dolog lesz ami csak drágítja a dolgot feleslegesen

És a kártya valódi áráért rendes Radeont lehet kapni. 10-20%-kal gyorsabbat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. TeMeRolEee
2015.08.20. 20:46
45-50k-ért inkább 270X...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Svindler Bzsol...
2015.08.20. 20:49
A HDMI 2.0 mint lejjebb kifejtettem már, nem igazán felesleges, és mint azt is írtam, igazából a TV-k miatt kell, a monitorokat eddig is megoldottuk DisplayPorton keresztül. Raádásul kétlem, hogy ettől lenne ultradrága a kártya. A HEVC támogatásba te sem tudtál belekötni, a G-Syncnek a jelenlegi ára mellett tényleg luxusnak tűnik, de nem igazán drágítja a kártyát.

"És a kártya valódi áráért rendes Radeont lehet kapni."
Annyira jó, hogy felkerült a shopba ünnepnapon automatikus frissítéssel egy túlárazott kártya és mindenki tudja mennyi a kártya "valódi" ára. Most komolyan, tegye fel mindenki a kezét, aki elhiszi, hogy a GTX950 drágább lesz, mint a 960.

Sajnos tény, hogy egy három és fél éves vassal néz szembe, ami eredetileg mint HD7870 látta meg a napvilágot. Én örültem volna a legjobban, ha a 300-as Radeon széria nem egy átnevezési hullám lett volna, de az lett, és azt is tartom, hogy azon belül a 370 egy szégyenfolt, miután az AMD azt mondta pár hónapja, hogy minden jövőben megjelenő kártyája támogatni fogja a FreeSyncet. És mivel 1-2 éven belül szerintem minden második monitor (ha nem az összes) FreeSynces lesz, ez fontos lenne, de sem a 270X, sem a 370 nem támogatja. Szoftveres oldalon meg ajánlom figyelmedbe az új GF Experiencet, ami ki is használja az új dekódert/enkódert. Elvileg nemsokára jön belőle a béta, ha úgy működik ahogy az nV szerint kéne neki, akkor elég jó lesz.

Btw leboxolhatnátok itt a fórumon, hogy milyen vérem van, mert minden második cikk alatt azt látom, hogy most AMD, most nVidia, most AMD, most nVidia, most...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Svindler Terro...
2015.08.20. 20:50
Benézek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. BReal
2015.08.20. 22:14
Svindler, nem értek egyet a HDMI 2.0 - TV párhuzammal, vagy ha egyetértek, akkor az AMD jövőbe mutató megoldásait sem kell leszólni (ezt úgy általánosságban írom a fórumozóknak), ugyanis 4k-s tartalom lófing van jelenleg, filmek év végén kezdenek szivárogni, akkor ennyi erővel addig minek venne az ember ilyen kártyát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. kisza25 khaun
2015.08.21. 10:09
én tegnap rendeltem 66eFt-ért postával(960 4GB), szóval nem csak azt hiszik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. gery84
2015.08.21. 10:34
Elnézve a GTX750ti és a GTX950-est, cuda magban csak 128db a különbség de sebességben jóval nagyobb +30% a 950 javára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. khaun kisza...
2015.08.21. 11:04
Ok, akkor még egy napra annyi volt. Mentségére szolgáljon, hogy ránézésre meg lehet állapítani, hogy az a verzió pont annyit is ér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. tibaimp
2015.08.21. 11:21
Jó kis vga ez, csak megint az nv féle túlárazást látom benne:
- ASUS STRIX-GTX950-DC2OC-2GD5-GAMING GTX950 2GB GDDR5 OC PCIE 64.491 Ft

- GIGABYTE GV-R938WF2OC-2GD (rev. 1.0) R9 380 2GB GDDR5 OC PCIE 65.772 Ft

- ASUS R9270X-DC2-2GD5 R9 270X 2GB GDDR5 PCIE 46.601 Ft

így még jobb választás a 380-as vagy a 270x
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. BReal tibai...
2015.08.21. 13:01
Azért az kizárt dolog, hogy ez a 950 ennyibe kerüljön (drágább legyen, mint a 960). Illetve azt is tedd hozzá, hogy az a 270x a legkisebb órajelen megy, a dc2t pl 55e Ft. Ha már a 950-nél Gaming verzió szerepel.
ui: harmadjára is teljesen érthetetlen ez a 950-es kezdőár. Főleg, hogy az iponos cikkben is 52000 körüli árról beszéltek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Andrass8 khaun
2015.08.21. 16:18
Off/ hat nem igazán értek egyett. olvass utánna hogy mit tud, igen sok benne a tuning potenciál és annyi hogy a nagyobb 71k-s kétventisnél melegebb 5-8 fokkal tunningnál ami szerintem nem a világ vége, de az hogy" ránézésre is annyit ér" erre nem irok semmit .... ja igen és nem hiszem hogy annyiba kerül hanem mikor irtam annyiba is került.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. tibaimp BReal
2015.08.21. 19:20
Csak a kilistáztam és a legolcsóbb vga-ket vettem ki, gyártó és egyéb felszereltséget figyelmen kívül hagyva, mind1.
Gondolom ez a kezdő ár, ahogy írod is, elég magas, lesz olcsóbb is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Phantomstr... tibai...
2015.08.21. 20:36
Igen, mindössze 9 óra telt el a hozzászólásod óta, és már most van sokkal olcsóbb is. Ha ez még mindig kezdőár, lazán beevez majd 50 ezer alá is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. 5hR3kY
2015.08.22. 04:37
Fú de jó! Már 53-ért lehet venni gagyi Zotac kártyát. Akkor inkább olcsóbban egy 270X Sapphire, vagy Asus. De ha nem tetszik a Zotac lehet venni 64-ért MSI-t is, de akkor már ott a Sapphire, Asus, XFX, MSI vagy a Gigabyte 270X olcsóbban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Phantomstr... 5hR3k...
2015.08.22. 09:37
Nem értem, a Zotac mitől lenne gagyi. Szerintem simán van azon a minőségi szinten, mint az MSI modelljei.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. BReal Phant...
2015.08.22. 10:33
Ugyan az MSI laptopjairól tragikus emlékeim vannak, de biztos vennék előbb MSI VGA-t, mint Zotacot.
Egyébként csak elmondanám, hogy az ASUS-hoz és MSI-hez hasonló órajelű Zotac 950-es (AMP! Edition) ára 60000 Ft, szóval már csak 4000 Ft az előnye a 2 gyártóval szemben, ami elég messze van az általad linkelt 11000 Ft különbségtől. Arról nem beszélve, hogy a Zotacra 2 év, az ASUS és MSI kártyákra 3 év garanciát adnak...
Szóval látom, az MSI modellje is 64000 Ft-on nyit, tehát az az első ASUS modell 64000 Ft-os ára sem elütés volt. Így viszont azt kell mondani, egészen szánalmas az árképzése ennek a kártyának. És még az AMD 300-as sorozatára mondták, hogy pár modell (főleg a 370) ára nevetséges. Akkor ez mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Arbor BReal
2015.08.22. 11:34
Külső raktárról kereslet kínálat határozza meg az árakat....
Mi lenne ha mondjuk nem 5 óra után várnátok a nagy áresést, hanem mondjuk 1-2 hét. A GTX 960 és 80k-n kezdte(2 gigás).

Senki sem tart pisztolyt a fejéhez senkinek hogy most kell megvennie.
Bejönnek a következő szállítmányok és máris elkezd leszállingózni az ára.

És ez nem csak NVidia vagy AMD oldalon van így hanem mondjuk minden központi raktáros terméknél.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Phantomstr... Arbor
2015.08.22. 11:37
Kusch! Az ájemdé találta fel a kereket, ők fedezték fel a tüzet is, az ájemdé már a megjelenés napján ingyen adja a cuccait, ha pedig ezzel eleget keresett, már fizet is, hogy vigyék.

Erre a piros ködre, ami itt van, már nem tudok mit mondani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. BReal Arbor
2015.08.22. 11:48
Ahogy a 370-nek is esett azóta az ára, hogy a megjelenéskor agyon lett szapulva az ára miatt. Nem tudom akkor olvastad-e a kommenteket. Kettősmérce, ezt úgy hívják.
Phantom, te meg próbálj valami értelmeset írni a neked írt válaszomra ahelyett, hogy elkezdesz trollkodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. 5hR3kY Phant...
2015.08.22. 11:56
A Zotac a minőség csúcsa! Akkora legendás cég hogy nem működnek még 10 éve sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Terror 5hR3k...
2015.08.22. 12:02
A cég alapítási dátumának mi köze van az általuk gyártott termékek minőségéhez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Dante73
2015.08.22. 14:35
A hírnév nem mindig jelenti azt, hogy igaz is. Eddig hat Asus terméket vettem. két dvd-íróm ból az egyik 8 hónaposan pusztult meg, gariban cseréltettem az üzletben. Voltam olyan jóban a srácokkal a boltban, hogy samut kaptam helyette. A másik dvd író alig egy héttel a gari lejárta után pusztult meg. A hangkártya, és a füles alig, jobban mondva nem egészen 1 hónappal élte túl a garancia lejártát, kuka mind a kettő. A laptop, az érdekes volt, meghalt az írója, gariban cserélték, egy év múlva, (gari addigra lejárt) újra beadta a kulcsot. Szervíz, erre kiderült, hogy a hivatalos szervíz nem hozzá való irót rakott bele, vitte magával az alaplapot.... Azóta halnak el a perifériák, szép sorban. (Kimenetek, webkamera)
Ami működik, az a 2002-ben vásárolt, (Vagy tán kicsit korábban?) TUSL-2C alaplap. Az, volt csajom netes gépében a mai napig vidáman muzsikál.
Am, nem lesz rossz ez a 950-es kari. ha beáll olyan 45-52 közé. Nem vérgémereknek bőven elég lesz, mert eldöcög még néhány évig rajta minden, FHD-ban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Riddick77
2015.08.22. 15:41
A külföldi tesztek szerinte túl van árazva,itthon meg főleg.... ezért jóval kevesebb pontot is kapott,mint a GXT 960-an.


http://www.techpowerup.com/reviews/ASUS/GTX_950_STRIX_OC/35.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Arbor Riddi...
2015.08.22. 18:34
Az USA-i ár 10 dollárral van a szokásos x50-es kategóriás Nvidia kártyák felett. 149 helyett 159. Mégpedig azért mert veszteség nélkül megtehetik. Egy kb 5-6000-rel magasabb árral számolnék mint a 750 TI megjelenéskor. Mellesleg a hivatalos USA-i ár 40 $-ral a 960 2g-s alatt van. Így már nagyjából be lehet lőni hova áll be az ára. MInden adó vám és társai fényében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Arbor Dante...
2015.08.22. 18:35
Az ilyen történeteknél mindig elgondolkozom hogy valaki vagy baromi szerencsétlen... vagy pedig az otthoni elektronikával van valami ami szép lassan megöli a termékeket.
Feltéve ha nem költöztél ide-oda útközben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Terror Dante...
2015.08.22. 18:50
Idén több cuccot kellett visszavigyek, mint amennyit megtartottam. Samsung monitor, gyári hibás, aznap ment vissza. Egy alaplap is behalt (Asus), a hivatalos support szerint azért, mert hivatalosan nem támogatott - de amúgy JEDEC szabványt követő - memóriákat használtam. Aha igen, nagyon jó. Ezt életemben eddig mindig így csináltam, sose volt és nem is kellett volna hogy gond legyen. Egy Asus Xonar DX is ment a kukába, az egyik oldalt csak sercegett. Javára szóljon, hogy előtte évekig ment, de egy hardware élettartama akkor sem csak pár év kéne legyen.

Nyugi, nem te vagy peches, manapság szemetet gyártanak. Húszéves konfigjaim vannak otthon, mai napig működőképesek. Néhány évvel ezelőttig nem is kellett garanciáztassak semmit soha. Azóta csak úgy hullanak a dolgok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. VikMorroHu... Terro...
2015.08.22. 19:41
Sajnálatos, ha ezentúl így lesz, mert nekem eddig bejöttek az ASUS termékek. Viszont a leírásod "halványan" emlékeztet arra az esetre, mikor 10-15 év után elkezdett gyengélkedni a videomagnóm (illetve a tesóm nyerte, csak itt hagyta nekem). Elvittem szervizbe, megjavították, hazahoztam, 10 perc után ugyanaz volt a baja. Elvittem szervizbe, garanciálisan megjavították, hazahoztam, 10 perc után ugyanaz volt a baja. Aztán lehet, hogy mentem még egy kört, már nem emlékszem, csak arra, hogy inkább vettem egy használtat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pdx06
2015.08.22. 21:47
Amíg fillérekkel lesz olcsóbb mint a 960 addig nem nagyon lesz népkártya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. rini
2015.08.22. 22:31
Én eddig mindig azt tapasztaltam, hogy minden új termék (legyen az bármelyik gyártótól) túl van árazva. Legalábbis a vevők szerint mindig így volt, van és lesz is. Ezzel ellentétben az eladok és gyártók mindig is kevesellték a termékért a pénz. Nem mellékesen egy régi jó szokásos mondat. Az új termék, jövevény vagy nevezzük bárminek, mindig drágább egy ideig. Az igazi árát majd a piac határozza meg egy idő múltán. Kell a vevőknek vagy nem? Ha kell akkor jól van árazva, ha nem, akkor a gyártó és eladó is csökkenteni kénytelen. Ezt majd úgy 2-3 hónap múlva fogjuk meglátni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Riddick77
2015.08.23. 10:27
Hát a r9 285 -ösök ára sem csökkent vadul,pedig azt biztos nem vették...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. rouvenor
2015.08.27. 11:42
tehát annyit tud mint egy 270x, amit használtan tavaly tavasszal hozzámvágtak majdnem 2 év garival 42 ezerért.

k
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Phantomstr... rouve...
2015.08.27. 13:09
Új kártyát használthoz hasonlítani mégis mi értelme? Az újak mellé téve már teljesen máshogy néz ki. Használtan 42-rt még a 270X-nél jóval erősebbet is ki lehet fogni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Kolbi28
2015.08.27. 16:07
Az itt mért tesztek alapján ez a kártya egy "szar"..sajat kategoriajaban, va olcsobb és jobb megoldás! Remek árazás maximum 40 ezer...egy forintal sem több
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Dante73 Arbor
2015.08.27. 16:39
Az a baj az elméleteddel, hogy azóta gyakorlatilag 1 db másik termék pusztult meg itthon, mégpedig egy gainward 8800Gts, 320-as. A cserébe kapott Palit 9800Gt, és a (Mostmár) régi gépem azóta is vígan duruzsol, pedig az írók abban voltak, a füles arra volt kötve, a hangkártya azóta az alaplapi stb.... Most apám használja, (Igaz, azóta a samu író is beadta a kulcsot)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Csicso1
2015.08.30. 11:31
Könyörgöm minek 4K-ról beszélni meg HDMI 2.0-ról egy ilyen kártyánál
LÉnyeg - full HD-n vállalható beállításokkal futtasson mindent és olcsó legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror
2015.08.30. 11:54
Úgy általában minek 4K-ról beszélni, amikor a csúcskártyák is 30 fps körül kínlódnak, az SLI és Crossfire meg vagy működik, vagy nem? A grafikus kártyák még messze nem tartanak ott, hogy 4K-s játékról reális legyen beszélni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. noherczeg
2015.10.03. 13:18
GTX 660-am van kb 2,5eve, de ahogy elnezem azert a kemeny 15%-ert nem mostanaban fogok kiadni 50k-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tom560
2015.12.25. 23:59
Én megvettem, nagyon jó, jó a teljesítmény, jó a hűtés és nem fogyaszt annyira sokat.
Sokan írják, hogy jobb ennyiért a 270x, nos valóban lehet, hogy néhány játékban kicsit több fps-t produkkál....csak éppenséggel majdnem kétszer annyit fogyaszt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gerday
2016.01.10. 20:01
Aki fikázza a 4k-t (persze csak UHD-ról van szó valójában), annak csak annyit mondanék, vannak olyan egyedek is e bolygón, kiknek a játék fogalma kívül esik a monitor előtti színkavalkádban úszó frémhegyek bámulásától ...

1.: van a "gémer" kategória, neki 980ti SLI-be is kevés 4k/UHD-n ...
2.: s van, ki munkára használja 49"-os TV-n 60HZ frissítés mellett ...

Így e kártya FHD-ban elszalad játékra, UHD-ban meg tökéletes Premier Pro-ra pölö ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.05.29. 19:30
Hát aki TV-t használ monitornak grafikus munkára az meg is érdemli
Játékra még okés a történet, de munkára pont nem alkalmas a TV, hacsak nem szereted ha kifolyik a szemed Meg szarsz a színhűségre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!