iPon Cikkek

GeForce GTX970 - Instant siker

Dátum | 2014. 09. 26.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Egy héttel ezelőtt elrajtoltak az nVidia új generációs csúcskártyái, a GTX970-es és a GTX980-as. A megjelenéskor még csak utóbbit tudtuk bemutatni, ami döbbenetesen jó fogyasztás mellett léphetett fel a teljesítmény dobogójának legfelső fokára, tehát az nVidia a Maxwell architektúrával tényleg kimaxolta a hatékonyságot. A vérfrissítésnek persze ára is van, a csúcskártya 180 ezer forintról indul, ami körülbelül annyi, mint amennyibe egy GTX780 Ti került pár hete. Csak azért pár hete, mert az nVidia csökkentette egy raktársöprés erejéig előző generációs felsőkategóriás kártyáinak az árát, különben nem sokan tolonganának értük. Nem úgy, mint a GTX970-esért, amiből a kezdeti szűkös készletek néha csak percere kerülnek ki a webshopba, mert pillanatok alatt lesz minden kártyának új (reményeink szerint boldog) gazdája. Pedig még almás logót sem ragasztott rájuk senki, egyszerűen csak arról van szó (vigyázat, spoiler következik!), hogy jól sikerültek. Igen, lelőttük a poént a teszt elején, de azért hátha érdekel valakit a „miért?”-re is a válasz, úgyhogy ássuk bele magunkat mélyebben is a témába, lássuk a mai felhozatalt!
Az előző heti mezőnyt nem csak a GTX970-essel bővítettük, olvasói kérésre a GTX670 is felkerült még egyszer, utoljára a listánkra, ezzel visszanyúltunk még egy generációval korábbra. Viszont egy GTX680-as szerepeltetésének már nem sok értelmét láttuk volna, mert közel ugyanazt nyújtja, mint a GTX770, így ha valakinek 680-asa van, húzzon le a 770 eredményeiből 3-4%-ot, és már be is tudja helyezni a mezőnybe a kártyáját. Na de vissza a mai főszereplőhöz: a GTX970 specifikációján végignézve azt láthatjuk, hogy a memória-alrendszer változatlan maradt a nagytestvérhez képest, a különbség kimerül némi GPU órajel csökkentésben és az SMM-ek számának megnyesésében. Utóbbi leegyszerűsítve annyit tesz, hogy 384-gyel kevesebb shaderünk van, és így értelemszerűen elveszett a hozzájuk tartozó 24 textúrázó is. Kis matekozással kijön, hogy nagyjából 20% sebességcsökkenésre lehet számítani GPU fronton, de majd meglátjuk mit mutatnak a tesztek, amik ma egy kicsit rendhagyóak lettek a tesztkártya miatt. ASUS STRIX GTX970-DC2OC 4GB Mint a nevéből is látszik, ez bizony egy túlhajtott kártya. Néhány éve ez még nem okozott volna problémát, de a GTX600-asokon bemutatkozó Boost szolgáltatás jól összekutyult mindent, tesztelői szempontból. A gyártók előszeretettel piszkálják a grafikus vezérlők BIOS-át, így nem csak az alap órajelet változtatják meg, hanem a Boost lépésközét is, valamint a TDP keretet, amiből gazdálkodhat a kártya. Mivel ez szinte lehetetlenné teszi, hogy pontosan referencia szintre állítsunk be egy gyárilag túlhúzott kártyát, ezért mindig referencia kártyákat szoktunk használni. Ezúttal azonban nem volt meg ez a luxusunk, örültünk, hogy egyáltalán sikerült szereznünk egy példányt, amit aztán tippek alapján nem akartunk visszafogni (egyelőre sajnos nem tudjuk mennyi a maximális Boost órajele egy referencia GTX970-esnek). Éppen ezért a diagramokon végig jelöltük, hogy egy ASUS STRIX kártyáról van szó, ami becsléseink szerint 5-6%-kal lehet gyorsabb egy referencia kártyánál, amiből nem lesz túl sok a kínálatban.
A GTX970 STRIX egyébként a STRIX sorozatban szokásos hűtőt használja, ami elég hatékonyan teszi a dolgát, komolyabb hangja csak több óra játék után lesz zárt gépházban, de akkor sem visít. Tápcsatlakozóknál lesznek eltérések a különböző megoldások között, az ASUS kártyája egyetlen nyolctűs PCI-E tápkábelre vágyik, hogy jól érezze magát. A kimenetek között a szokásos formációt láthatjuk (2xDVI, 1xHDMI 2.0, 1xDisplayPort), a három DisplayPortos kialakítás megmarad tehát a csúcskártyának. Az alap órajel az ASUS kártyáján 1114MHz, az átlag Boost értéke pedig 1253MHz. A kártya gyakorlatban ugyanúgy 1290 MHz környékén mászkált, mint a referencia GTX980-as.
Tesztkonfiguráció Alaplap: Gigabyte GA-Z77X-UD3H Processzor: Intel Core i5-3570k@4.4GHz Memória: 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1866 Grafikus kártyák: nVidia GTX670 2GB, Gainward GTX760 2GB, nVidia GTX770 2GB, nVidia GTX780 3GB, nVidia GTX780 Ti 3GB, ASUS STRIX GTX970 DC2OC 4GB, nVidia GTX980 4GB, MSI R9 280 GAMING 3GB, Sapphire R9 280X Dual-X OC 3GB, Sapphire R9 285 Dual-X, ASUS R9 290 DirectCU II, ASUS R9 290X DirectCU II Tápegység: Cooler Master M2 Silent Pro 1000W Operációs rendszer: Windows 8.1 64bit minden frissítéssel Driverek: Catalyst 14.7 béta3 (+ az R9 285 saját bétája), GeForce 340.52, GeForce 344.07 (a GTX900-asokhoz)
A fogyasztás a csúcskártyához képest esetünkben semmit sem változott, de ez valószínűleg csak annak köszönhető, hogy egy minimálisan megtuningolt vassal volt dolgunk. Egetrengető különbségeket azért egy referencia kártya esetében sem várnánk, maximum 10-20W lehet az eltérés. Szintetikus tesztek
3DMark alatt teljesül a papírforma, az ASUS kártyája csak annyival lassabb a csúcsmegoldásnál, mint amennyit a specifikációja alapján ki lehet következtetni. Hasonló látható a Unigine tesztjeiben is, ami azt vetítheti előre, hogy ez várhat ránk a játékok alatt is.
Nagyrészt itt is a papírforma jön be, de azért láthatóak apró eltérések, például a Bioshock Infinite esetében, ahol csak 10% körüli a differencia. Ezekben az esetekben az lehet a magyarázat, hogy a GTX980 talán kezd kifogyni a memória-sávszélességből, vagy legalábbis nagyon a határon lehet.
A papírformás helyzet megmaradt a fenti tesztekben is, csak a végére maradt egy igazi érdekesség: Total War alatt olyan jól teljesítenek az új kártyák, hogy a GTX970 még a GTX780 Ti-t is képes beelőzni, ami szép eredmény.
Tuning eredmények
Az ASUS kártyájával hasonló eredményeket értünk el, mint a referencia GTX980-nal, 200MHz-cel sikerült megemelnünk a GPU órajelét, és kerek 1GHz-cel a memóriáét. A GPU esetében ez 50-nel kevesebb lenne, mint a GTX980-nál, de ne feledjük, hogy a kártya alapból húzva volt, és becsléseink szerint pont 50MHz körüli értékkel. Messzemenő következtetéseket nem vonnánk le egy kártyából, de valószínűleg hasonló lehet a két kártya tuningpotenciálja, mindkettőnél van esély 20% többlet kisajtolására, ami a GTX970 esetében azt jelenti, hogy beérheti a gyári órajeleken menetelő GTX980-ast, mint azt a fenti táblázat is mutatja. Verdikt Az összesítés valószínűleg senkit nem fog meglepni, hiszen az esetek nagy részében az ASUS GTX970-es katonásan hozta azt a különbséget, amit akár ki is számolhattunk volna (mennyivel gyorsabban végeztünk volna!). Az átlagolásból természetesen ezúttal is kihagytuk a szintetikus teszteket.
Körülbelül 15% van a két GTX900-as között, ami becsléseink szerint két referencia kártya esetében kb. 20% lenne, tehát egy alap GTX970-es teljesítménye egy R9 290-es szintjén lehet. Ez egyrészt azt jelenti, hogy az előző generációból csak a GTX780 Ti képes fölé nőni, másrészt azt is, hogy az nVidiának sikerült nagyon jól belőnie a kártya árát. A 105 ezer forintos nyitány miatt a GTX970 házon belül a 780-ashoz van legközelebb, de annál gyorsabb, és még valamivel olcsóbb is. Utóbbit jelenleg az aktuális akciók kompenzálják, ám ha valaki nem vágyik az új Borderlandsre, vagy egy fülesre, akkor nem kérdés, hogy az újdonságot kell választani ezen az árszinten. A konkurenciához viszonyítva már egy kicsit árnyaltabb a kép. Az R9 290-es szinte ugyanilyen áron kelleti magát és teljesítményben is ezt a szintet hozza, úgyhogy akár be is húzhatnánk a döntetlent, de manapság már ezer más tényező van. Az nVidia oldalán ott áll a PhysX, a GeForce Experience a ShadowPlay-jel és GameStreammel, a G-Sync, a sokkal alacsonyabb fogyasztás (kb. felezésről beszélhetünk), valamint az ebből fakadó hangerő különbség. Kevesebb hőt termelő kártyát könnyebb lehűteni ugye. Az AMD térfelén ott a TrueAudio, a RaptR (Gaming Evolved App), a Mantle és a valamivel nagyobb tudás, amit eddig sajnos semmiben sem sikerült kamatoztatni, a fejlesztők nem törik magukat, hogy túllépjenek a DX11.0 specifikációján. Hasznos tudásban tehát az nVidiánál lehet az előny, mert szoftveres oldalon kiforrottabbak a megoldásai egyelőre, és a közeljövőben több olyan cím érkezik, ami támogat valamilyen nVidia technológiát, plusz még rejtett tartalékai is vannak a chipnek, amikkel viszont nem tudunk számolni, mert a cég nem volt túl szószátyár ebben a témában. Azt tudjuk, hogy már többet tud az új GPU, mint amit a DX11.0 megkövetel, de hogy ez mégis mire elég, az kérdéses. Vannak újdonságok is, mint a VXGI (Voxel Global Illumination) hardveres támogatása, de ezt lehet még annyi játék sem fogja használni, mint a Mantle-t vagy a TrueAudio-t, így egyelőre kár számolni vele. Mindent összevetve azonban még így is az új GeForce felé billen a mérleg nyelve, így jár az ajánlott plecsni, amit ritkán osztogatunk ezen az árszinten, de örülünk, hogy néha azért van mire. Utoljára talán pont az R9 290-esek kapták meg egy éve, de már rájuk férne egy frissítés.
Hogy nVidia fronton mi várható a közeljövőben, azt nehéz megmondani, de valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha arra tippelünk, hogy tovább terjed majd a Maxwell architektúra. Talán lesz egy tovább nyírbált GM204-es változat, hogy átvegye a GTX770 helyét, és ki tudja, anno tele volt a net pletykákkal egy 3200 shaderes szörnyetegről, úgyhogy talán megkapjuk egyszer a GK110 utódját is, de az is lehet, hogy ezzel az nVidia megvárja a csíkszélesség váltást. Remélhetőleg hamarosan kiderül.
GeForce GTX970
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

104. tomchee
2014.09.26. 06:03
Mi lelt téged, hogy hajnali 5 kor ilyeneket irkálsz? *nem lát a csipától*
Am jó reggelt köszi a tesztet (bár jelenleg csak a grafikonokat futottam át ).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
103. Merwenus tomch...
2014.09.26. 07:09
Mert bot rakja ki a cikkeket....és nem az aki írta. Lehet hogy már 2 napja megírta a cikket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
102. gery84
2014.09.26. 07:49
anno tele volt a net pletykákkal egy 3200 shaderes szörnyetegről, úgyhogy talán megkapjuk egyszer a GK110 utódját is, de az is lehet, hogy ezzel az nVidia megvárja a csíkszélesség váltást. Remélhetőleg hamarosan kiderül.

Hát a GTX9xx sorozatba biztos nem fog jönni, mivel a GM204 lefoglalta a 980/970 besorolást.
Meg szerintem a GK104 és GK110 gyártósorok mind GM204-est termelnek.Mivel a maradék chipet GK104-ből GTX760-ra szánja, a GK110 meg quadrot csinál. És a GTX960-as is egy megnyirbált változat lesz szerintem 192-bit-es 3GB-os verzió.

Még előfordulhat GTX990-es kettő GM204-es chipből, de lehet hogy ott is megvárják a csíkszeléség váltást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
101. Janus27
2014.09.26. 08:40
Majd, ha eljön az ideje akkor kidobnak egy GTX 990 Titaniumot GM210 chipsettel, de egyenlőre nincs értelme mivel a GM204 is elveri a konkurenciát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
100. gery84 Janus...
2014.09.26. 08:58
Általában nem így van, függ sok mindentől, a konkurenciától meg az állandó piacról.
Ha 1x-re kiossza a kemény lapokat egy idő után nem fognak vásárolni.
GM210-et leteszik a nehéz időkre vagy quadrot csinálnak belőle.

De ha nem lesz konkurencia az nvidia azt fogja csinálni hogy ugyan ezt a GM204-es chipet fogja átültetni egy kisebb gyártástechnológiába, új névvel emelt órajelekkel még kevesebb fogyasztással. Ha ez lecsengett akkor fog jönni a GM210, mert az emberek mindig cserélik a kártyájukat erősebbre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
99. cristijAn
2014.09.26. 09:13
Üdvözletem!

Egy olyan kérdésem lenne a hozzáértő emberektől, hogy éppen egy új pc vásárlása előtt állok. Olvasgattam rengeteg tesztet,fórumot stb és mindenhol először az MSI 970 4G-t ajánlották. De aztán láttam róla egy tesztet ahol konkrétan 92 fokra ment fel a videókártya fél óra Crysis játék után. Ez szerintem igencsak sok. Utána beírtam pár fórumba, hogy most tulajdonképpen melyik is lenne az ideális kártya 970-ből amit érdemes lenne megvenni. Elég sokan a Gigabyte kártyáját javasolták. Nektek mi a véleményetek erről? Ebben a kártyában tényleg a Gigabyte a nyerő választás? Egy 7 éves konfigot szeretnék lecserélni a jövő hónapban és hát nem tudom melyik lenne az ideális. Elég sokan panaszkodnak erre az MSI zero frozr technológiára na meg arra hogy egy idő után nagyon csúnyán "zörög" a ventillátora.

Szóval a kérdésem az lenne, hogy a Gigabyte szerintetek jobb választás ebben az esetben?

Köszönöm a válaszokat előre is.

Szép napot!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
98. tibaimp
2014.09.26. 09:15
A "Tuning eredmények" táblázat 2. cellájának fejléce nem jó, a 980-as írtad be véletlenül oda is, pedig ott a húzott 970 van!
Nagyon jó teszt, és a kártya sem semmi kösz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
97. SyRew crist...
2014.09.26. 09:28
A 92 fok nem probléma,az még üzemi hőmérséklet videókártyáknál.Egyébként én Giga Gaminget vagy Asus Strixet vennék(ha lehetne kapni).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
96. bshbsh
2014.09.26. 09:29
érdekes ez a teljes rendszer fogyasztás. én csak ez miatt váltanék gtx770-ről, de ahogy látom, a megadott tdp-nek nem sok köze van a valósághoz (ezt a tomshardware is kimérte). 273 vs 274 watt... hmmm...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
95. somakb
2014.09.26. 09:40
Hát az a fogyasztásos diagram továbbra is gyomros... brutális mit rittyentettek az NV mérnökei. több mint 100 watt a különbség a 290x-hez képest, miközben majdnem ugyanazt tudja. Ezt AMD oldalról képtelenség lesz lefaragni... amit a 6xx szériával a fogyasztás téren elindított az NV úgy látszik mostanra ért be igazán, de már a 7xx széria is mutatta, hogy az AMD képtelen még csak megközelíteni is azt amit NV oldalon a fogyasztással zsonglőrködnek.

A kis fogyasztásnak meg hatalmas a hozadéka: olcsóbb nyák, olcsóbb hűtés, halkabb üzemmód, és az opció egy sokkal brutálisabb csipre, illetve hogy teljesértékű M204-eket dobhatnának egymás mellé dual gpu-s megoldás esetén,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
94. somakb
2014.09.26. 09:44
@bshbsh : mivel teljes rendszerre van a 273 és 274 épphogy igencsak impozáns a GTX770-re nézve, hogy a 230w tdp-s vga beéri valahol 150-160w körül. Úgyhogy ez csak bók a vga-dnak. A GTX980 meg hozza pont azt kb., amit megadtak rá. Nincs itt problem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
93. MR_47
2014.09.26. 10:06
Szia Svindler!

A fogyasztási adatok mit tükröznek pontosan? Úgy értem ez a max, vagy a terheléses fogyasztási értékeknek az átlaga? Mondjuk pár perc játékidő átlagfogyasztása? Én erre gondolok.
És ha jól gondolom, a max értékek milyen magasra szöknek? Mekkora kilengések vannak kb., miközben játszol/terheled?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
92. syriusftw
2014.09.26. 10:30
... kicsit nézz utána.. ez pont nem a szokásos csak átnevezzük + x %
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
91. LechooEdy
2014.09.26. 10:34
Ha sikerül ez is lesz az új kártyám. Nagyon tetszik és a teljesítménytesztekkel is meg vagyok elégedve. Az Asus is szimpatikus ezzel a Strixel, bár egy Gainward Phantomot és egy MSI G1-et még megvárnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
90. gery84 tibai...
2014.09.26. 10:51
Már jeleztem nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
89. cotta
2014.09.26. 11:05
Szívesen látnék GTX660 -at a tesztek között főképp mivel népkártya és mivel nekem is ez van
Hajt a kíváncsiság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
88. MR_47 cotta
2014.09.26. 11:15
Az egy másik kategória, nem sok keresnivalója van ebben a tesztben szerintem. Esetleg majd ha jön a 960, de attól is távol van. Itt a 760 alatt szerepelne, olyan 20-25%-kal lemaradva tőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
87. CyberPunk6... somak...
2014.09.26. 11:18
"de már a 7xx széria is mutatta, hogy az AMD képtelen még csak megközelíteni is azt amit NV oldalon a fogyasztással zsonglőrködnek."

Két szériával ezelőtt pedig az nvidia még a fogyasztási szabvány kitolásáért lobbizott, mert az ő kártyái ette a sokkal többet.

Nyíljon már ki a szemetek. Oda-vissza megy az adok kapok. Miért ne sikerülne pontosan ugyanazt meglépnie az AMD-nek, mint az nVidiának? Az nvidia két szériával ezelőtt sokkal többet vetett, aztán ugyanannyit, most kevesebbet, de erre még nem jött meg az amd válasza. Mégis miért ne tudna vele mit kezdeni? Az nVidia szenvedett alig 2-3 éve ezzel...

Miért kell ez az elvakultság? A történelmet meg csak onnan számolod, ahonnan neked kedvez. Pedig még csak nem is kell messzire visszamenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
86. maxpapa
2014.09.26. 11:20
Jó kis kártya lett. Le a kalappal az NV előtt.
Azért nem rohanok eladni a 290 -s Vapor-X Tri-x OC kártyámat. Elég az nekem jövő nyárig. Aztán majd meglátjuk melyik gyártő felé fog húzni a szívem(zsebem).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
85. jocek
2014.09.26. 11:26
Kicsit mellbevágó a kezdő ára ezeknek a kariknak. Jóval olcsóbb mint egy 290x.
Mostanában nem követtem a videokártyák piacát de ez nem semmi. Az meg hogy az nv már két egymást követő generációban is egyre lejebb vette a fogyasztás nagyon profi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
84. sanyix
2014.09.26. 11:34
Hirtelen milyen fontos lett a fogyasztás, 1-2 generációval ezelőtt. "ááá nem számít az a fogyasztás, különben is az amd driver szar"

Egyébként az amd is elérhetné ezt, ha butítanának az architektúrán, és csak grafikára koncentrálnának. De az amd éppen ezt a grafikára koncentrálós architektúrát hagyta el a GCN-el. Nvidia pedig a maxwellel oda ment ahol az amd volt a gcn előtt
(vajon professzionális kártyák miért kepleresek még mindig az nv-nél? lehet találgatni...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
83. Oneil85 crist...
2014.09.26. 11:37
Én is gigabyte gaminget vennék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
82. CyberPunk6...
2014.09.26. 11:41
Azért én még folytatom a sziszifuszi harcomat a fanboyság ellen.

Az nVidia kihozott új gpu családot, ami az előző generációhoz képest előrelépés és jelenleg a legjobbnak tekinthető. A teljesítményben egy kisebb, a fogyasztásban nagyobb előrelépés történt. Ez pont elég arra, hogy elöl legyen.

DE,
a tisztességes összehasonlítás megköveteli, hogy elmondjuk, hogy a konkurencia kártyái 1 évvel ezelőtt jöttek ki. Egy új széria esetében alapelvárás, hogy megverjen egy 1 éve a piacon lévő egységet. Különben nem is adná ki az nVidia, hiszen minek.
Azt sem szabad kijelenteni, hogy az amd nem fogja hozni a szintet. Mivel sokkal később jön a korábbi tapasztalatok alapján gyorsabb lesz (majd azt megveri a következő nvidia, majd azt az amd, majd az nvidia...).
Azt sem szabad kijelenteni, hogy amd nem fogja tudni hozni az alacsonyabb fogyasztást, hiszen két szériával ezelőtt az nvidia sokkal többet zabált, majd lefaragták a konkurencia szintjére, és most továbbléptek rajtuk, de még a z amd válaszát nem ismerjük. Csak ugyanakkorát kellene lépnie, mint az nVidiának, nem nagyobbat, hiszen ugyanonnan indulnak ebben a tekintetben.

Aki fanboy, az az esetek 50%-ban kizárja magát a jó buliból.
Általában (pár kivétel persze megesett a történelemben), az amd és az nvidia elcsúsztatva adják ki az új fejlesztésű gpukat, és emiatt (is) mindig az újabb szokott a jobb lenni.
Oda-vissza szokták egymást pofozni. Ami amúgy nem véletlen, mert pont oda lövik be a kártyákat, hogy éppen megverjék a konkurenciát és nem jobban, mert közben minél kisebbre (olcsóbban gyárthatóra) is akarják csinálni. tudnának többet, de oda lövik be.

Egyébként ezen a ponton még egy dicséret jár az nvidiának, mert régen sokat küzdöttek azzal, hogy a pont fölélövést csak jóval nagyobb (drágább) chipmérettel tudták megoldani, és most sikerült ebben beérni a konkurencia megoldásait.

Még zárszóként elmondom újra, a konkurencia megoldása 1 éves. Majd ha kijött a friss válasz, akkor hasonlítjuk őket. Persze akkor meg majd azt fogjuk mondani, hogy az nVidia már régi.

Mindig megvan a legjobb és bizony néha gyártót kell váltani. Egyébként az előző szériában nagyjából azonos fogyasztás és teljesítmény mellett az amd jóval olcsóbb volt. Ha egy konkrét összeget határoztál meg, akkor szinte mindig az amd adta a jobbat azon az áron. Most viszont az nvidia megoldása mindenképpen jobb.

Akinek van esze az mindig azt veszi, amelyik aktuálisan a legjobb. Ami elég gyakran változik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. jocek Cyber...
2014.09.26. 11:55
Az utolsó mondatoddal egyet értek. Azt se felejtsd el hogy az amd is rég kijöhettet volna már az új karikkal de gondolom az üzlet ezt diktálja nekik most gőzerővel melóznak. Mivel tudják, hogy készült az nv ezzel a szériával már vagy 2hónapja is lehetett tudni. Ők is csinálták a kis megoldásaikat de úgy vélem megvárták mit hoz ki az nv aztán ráfejlesztenek és kiadnak egy olyat ami "leveri" az idei terméküket. Viszont azt se felejtsük el hogy ez a "dobjunk össze egy olyan megoldást ami leveri az idei terméket egyrészt rossz mert kapkodva nem lehet tökéleteset csinálni másrészt meg az nv lesz ezzel megint lépés előnybe. Ez csak a szerény véleményem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. gery84 jocek
2014.09.26. 12:12
Az a gond az AMD-nél hogy új architektúrát kellene fejlesztenie, de mivel a jelenlegi GCN architektúrára a játékfejlesztők a ps4 és xbox miatt irtó könnyen írnak játékot AMD nem szeretne megválni tőle vagy sokat változtatni. De a GCN felett elszállt az idő és a Maxwellhez képest már sokat fogyaszt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. himpi
2014.09.26. 12:25
Az oc táblában van hiba a második oszlop nem 980, hanem 970 Strix


Már teszt után lett jelezve, de azért köszönjük az észre vételt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. somakb
2014.09.26. 12:28
@CyberPunk666 : az R9 285 a Tonga gpu-val itt van az AMD újdonság hírnökekén, úgyhogy van mihez hasonlítani... na hát az pl siralom a Maxwellhez képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. Riddick77
2014.09.26. 12:36
Igen,a Tonga az nem egy ligában játszik ezekkel. Az GTX 970 ben,meg az a durva,hogy tuningolva,hozza a GTX 980 szintjét,ami meg egy 170e-180e Ft-os kártya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. Svindler
2014.09.26. 12:37
tomchee: most kivételesen tényleg ötre készült el a cikk, nem automata pakolta ki, szerettünk volna a korán kelőknek is valami érdekességet nyújtani Meg lehet kicsit mazochista is vagyok

tibaimp, gery84: javítom, köszi!

MR_47: elindítom a Crysis 3 első pályáját, hagyom egy időre a gépet, hogy átmelegedjen a VGA, majd császkálok egy kicsit és végzek egy kontrollmérést is egy helyben. Ez az átlag fogyasztás, nem az abszolút maximum, az kártyánként, és játékonként nagyon eltér. Ha pl. nem Crysis alatt mérnék, más számok jönnének ki. Anno csináltam is egy ilyen mérést a GTX750 tesztben: [LINK]

cotta: csak egy becslést tudok neked adni az átlagolós táblázathoz, olyan 80% környékén lenne rajta a GTX660, tehát a 970-es bő kétszer lehet gyorsabb saccra. (MR_47 becslése is kb. ennyi, és szerintem igaza van)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. tibaimp gery8...
2014.09.26. 12:40
Köszi, azért hajnal 5-kor írni egy ilyen cikket, még ha csak letisztázza is az ember, nem semmi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. rini
2014.09.26. 12:47
Örülök annak, hogy állandóan kihangsúlyozzátok az egy évvel korábbi fejlesztés szót. Azt bizony előszeretettel elfelejtitek megemlíteni, hogy ami majd megjelenik a másik oldalon és leveri ezt, az is egy korábbi fejlesztésű termék ellen arat győzelmet. Szóval én kevésbé emlegetném ezt már csak azon okból sem mert jelenleg nincs mihez viszonyítani a másik oldalról. A másik. Folyamatosan azt vetitek az nV fanok szemére, hogy hirtelen milyen fontossá vált a fogyasztásra való hivatkozás. Már elnézést de ezt a hivatkozást nem az nV fanok kezdték hanem éppen fordítva korábbi termékeknél. Lásd 480, 580. Ők hivatkoztak arra, hogy úgy könnyebb erősebbet gyártani ha többet fogyaszt. Viszont akkoriban nem volt olyan nagyságrendű a két kártya közti fogyasztás különbség mint a jelenlegi esetben. Pontosan emiatt hivatkozik most mindenki erre a tényre mert most igazán marginálisan látható az eltérés. Továbbá azt se felejtsük el, hogy a felhasználok is változnak idővel. Mivel még a csapból is az energiafelhasználás csökkentése szöveg folyik, így óhatatlanul kiemeli ezt a tényt a kártya jelentősen alacsonyabb fogyasztása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. sanyix gery8...
2014.09.26. 12:53
ekkora marhaságokat.... a GCN fölött járt el az idő, nem a feleannyit tudó maxwellen(már mondtam, nem véletlenül fogyaszt olyan keveset, mindent kidobtak belőle ami grafikán kívül másra való)... mellesleg a GCN folyamatosan fejlődik, jelenleg 1.2-es verziónál tart, a tonga volt ennek a próbája (gondolom a memóriatömörítés és a memóriasávszél összefüggéseit akarták vele élesben tesztelni)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. gery84 sanyi...
2014.09.26. 12:59
Én itt a fogyasztásra és a négyzetmillimétere jutó tranzisztorról beszélek.
Azonos méretű lapból az nvidia a Maxwell architek túrával lényegesen erősebb. De ez a DX 11 elszomorító benne.


rini: Akkoriba, az AMD nagyon keveset fogyasztó kártyái voltak és meg is alkotta a HD5970-est, amire az nv nem tudott lépni mivel nem volt olyan chipje.
Mára sajna fordult a kocka.
Különben a magasat fogyasztó kártya tulajdonos csak akkor veszi észre a villanyszámláján a nagy fogyasztást ha 24/7-ben játszanak, de ha csak 1-2 órát akkor ne lehet észre venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. MR_47 Svind...
2014.09.26. 13:07
Értem, köszönöm a választ!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. Riddick77 sanyi...
2014.09.26. 13:08
Igen a GCN a konzolok miatt,biztos időtálló lesz. De ,mivel a GTX ek tudni fogják a DX12 ami még nem létezik,de 2es szinten biztos támogatni fogják. Felhasználó szempontból viszont sokkal fontosabb,hogy a hardver erősebb ,halkabb ,és kevesebbet fogyasszon,mintsem egy gyengébb hardvert majd szoftveresen megtuningoljuk a jövőben. Mert,ez nem nagyon szokott működni. Évek óta AMD kártyákat veszek,de ha egy 80e FT Tongát egy 105e-110e Ft os kezdőáras GTX 970-en mellé rakunk ,ott nagyon nagy a különbség a GTX javára. Ráadásul a GTX 970-en 4GB gyors ram van,míg a Tongán csak 2Gb és jóval lassabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. rini
2014.09.26. 13:31
gery84 - Igen ez így volt de ne felejtsed el, hogy az 5000-es sorozat nem volt semmi más mint a 4-es sorozat magjának a megduplázása. Ezt azért fejlesztési szempontból sokkal könnyebb volt meglépni mint egy új fejlesztést végrehajtani. Így fordulhatott elő, hogy 5-6 hónappal korábban tudott rajtolni a 480-nál amely még megjelenése időpontjában sem volt teljesen kész termék. Viszont a hatalmas fogyasztás ellenére még így sem volt ekkora különbség a két kártya között mint most, ráadásul azért a 480 egy kicsivel erősebb is volt, másrészt architekturálisan messze felülmúlta azt. Az 580 gyors megjelenése ráadásul gyorsan javított is a 480 hibáin.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. Pandamoniu... sanyi...
2014.09.26. 13:48
Mit dobtak ki belőle ami "grafikán kívül másra való"? Egyedül a CUDA magok számát csökkentették a 780-hoz képest, viszont a magok teljesítménye növekedett 40+%-al a hivatalos dokumentum szerint, így egálban vannak. Nem ártana kicsit utána nézni a dolgoknak mielőtt elindítasz egy flamewart valami hasonló hülyeséggel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. sanyix Panda...
2014.09.26. 13:57
igen a hivatalos dokumentum szerint. Ahhoz képest a nem gémer piacra még mindig keplert adnak... pár hónapja volt róla cikk hogy egy új antialiasing eljárást találtak ki, ami, működik GCN-en, működik fermin, működik kepleren, maxwellen viszont nem.
http://prohardver.hu/hir/far_cry_4_extremgyors_kivalo_minosegu_elsimitast_k.html

Dupla pontosságú lebegőpontos számításokban is töredékére esett a maxwell teljesítménye egy keplerhez képest. (bár az fp64 azért a HDR-nél sem árt)

Nem ártana utánanézni a dolgoknak mielőtt a fanboyságod miatt hülyeségnek mondasz valamit amiről lila gőzöd nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. gery84 rini
2014.09.26. 14:04
De gtx 480-as egy brutál nagy chip volt 500+ mm2 miközben a 5870-es fele akkora volt 256bit-el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. csabi02 Cyber...
2014.09.26. 14:16
1az1-ben leírtad a tényeket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. Kerty
2014.09.26. 14:20
ehm.... erre minek vga csatlakozó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. csabi02 gery8...
2014.09.26. 14:25
...még egy kis info morzsa hozzá:
anno max. TDP:

HD 5870= 188W
GTX 480= 250W

(az 5870 2009.szept. végén jött a gtx480-as ellene 2010.ápr-máj. és senki nem rinyált )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. kilipeti
2014.09.26. 14:25
Egy másik cikkben a GTX970-ek a 290X és a 780Ti közé értek be. Hogy is van ez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. rini
2014.09.26. 14:29
De ettől még az 5000-es széria maradt ugyan az a régi architektúra mint az elődje. A 480 és 580 tudása viszont messze meghaladta az előző generációkat és a konkurenciát is. A mag mérete meg legyen az AMD vagy nV problémája gazdaságossági szempontból.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. MR_47 kilip...
2014.09.26. 14:40
Hát nagyon egyszerűen!
Először is nézz rá a táblázatra és láthatod, hogy a különbség igen apró!
Másrészt a másik teszt gondolom más játékok összeállításával tesztelt és pár %-kal más eredmény jött ki.
Talán erre gondoltál?
http://www.techpowerup.com/reviews/ASUS/GTX_970_STRIX_OC/25.html
Itt az NV-s karik mindig, mondjuk úgy, kimagaslóan szerepelnek az összes többi tesztelő oldalhoz képest is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. ChoSimba
2014.09.26. 14:41
A fogyasztásról.
100W különbséggel számolva.
100W * napi 4 óra játék * 1 évig * 45FT/Kw áram (sacc) = 6570 Ft.
Ennyit lehet spórolni a fogyasztással ÉVENTE, erre "verni" szerintem erősen kimeríti a kisiskolás szintet.
Ennek csak ott lesz előnye, hogy remek 970SLI -k készíthetőek belőle

Mondom úgy, hogy világ életemben NV fan voltam (TNT-TNT2-TI200-4200-6600GT-8400-9500GT-GTS250-GTX660).
Na jó egyszer volt 5870-em is, de szerencsére gyorsan eladtam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. ChoSimba
2014.09.26. 14:54
Nyugi, akik naponta 24 órában játszanak, azok csak 4-5 napig bírják és meghalnak szívrohamban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Phantomstr... sanyi...
2014.09.26. 15:02
Ez pontosan így van! Akár proci, akár videokártya oldalról van szó, azok szerint nem számít a fogyasztás, akiknek a szíve csücske leszívja fél Paksot.

Egyébként tényleg áll leejtős ez a kártya. Ekkora teljesítményre ugyan nincs szükségem, de ha a 960 is annyival fölé megy a 770-nek, mint ez a 780-nak, akkor megvan az új kártyám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. csabi02
2014.09.26. 15:28
Sztem is nagyszerű ez a 9-es széria,kíváncsi leszek,mit lép a konkurencia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. gery84 ChoSi...
2014.09.26. 15:38
Vagy èhen hal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Lazahunter ChoSi...
2014.09.26. 16:58
Lehet mókás, de ez nem azért van, hogy Te spórolj, hanem hogy globálisan spóroljon ... na meg ha végül összeadod, hogy minden eszközöd már a fogyasztás csökkenés jegyében egyre kevesebbet eszik, azért csak kezd számottevő lenni az a mennyiség ... pedig a statisztikák szerint így is évről évre nő a globális energiaigény ... na de majd most spórolunk, mikor már elterjednek ezek a kártyák

Egyébként nálam már a GTX560Ti csere GTX660-ra után is egész szépet csökkent a fogyasztásom ... és ha azt nézem, hogy a 660-nak a 140W-os TDP-je majdnem ugyanannyi, mint az új kártyáé, akkor az nagyon barátságos.

Ha nem foglalkoznának több generáció óta az optimális fogyasztással a kedves fejlesztők, akkor most egy új videókártya teljesítmény arányosan annyit enne, hogy vagy felhagynál a játékokkal, vagy Te nem ennél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. SoproniK
2014.09.26. 17:28
Egyszerűen szuper... Bárcsak már a házban lehetne, de még ha lenne pénzem momentán, se tudnám megvenni, annyira szűkösek ezek a mostani őrült gyorsan fogyó start készletek. Na semmi gond majd pár hónap múlva szépen, stabilizálódott készletek mellett :>
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. asdsa ChoSi...
2014.09.26. 17:35
VGA+CPU kombónál már lehet évi 10k Ft külö9nbség is konfig és konfig fogyasztása között. Átlag ember 3-6 évig nyúz egy konfigot, az úgy már pénz.
De VGA-nál a fogyasztás első sorban hűtési tényező, nem villanyszámla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. CyberPunk6...
2014.09.26. 17:47
Na akkor jöjjön a folytatás:

#26 jocek:
Ne jósoljunk, nem tudjuk mit csinál az AMD, majd meglátjuk.

#27 gery84:
Nem hiszem, hogy megérné bevállalni emiatt azt, hogy rosszabb lesz. Nem fognak évekig kitartani mellette, ha nem jön be. PC-re eddig is portoltak, ezután is kell valamennyire. Emiatt nem csinálhatnak rosszabbat.

#29 somakb:
Most komolyan egy olyan egységgel példálózol, amit a két egy éves csúcskártya alá pozicionáltak? Most direkt csinálod, vagy te ezt komolyan gondolod?
Az a kártya kevesebb tranzisztorból áll, mint a felette lévők, sokkal kisebb még az nvidiánál is, kevesebb egységet tartalmaz. Az a gpu csak egy kiegészítő darab a sorozatba. Majd ha a számozásváltás megtörténik, akkor beszélünk új szériáról.

#33 rini:
Nem felejtettük el, olvasd el még egyszer, amit írtam (lévén én hoztam ezt fel). Világosan leírtam, hogy addigra meg ez lesz a régi.
A fogyasztásos részben eddig egálban álltak előtte meg a pirosak vezettek. Az eltérés eddig is volt marginális ellentétesen. De nincs ezzel baj, megy az adok-kapok a cégek között, nekünk ez csak jó.

#48 ChoSimba:
A fogyasztást nem a villanyszámla miatt tartjuk fontosnak, bár úgyis van hatása csak éppen globálisan és nem egyénre lebontva. A fogyasztás lényege, hogy a gpu esetében a felvett teljesítmény 100%-ban hővé alakul (most a ventilátorokra meg a portmeghajtásra való pár wattot nem számoljuk) és baromira nem mindegy, hogy 250 watt hő vagy 150 watt keletkezik, mert egyrészt az alkatrészek hűtése is egyszerűbb, másrészt egy jó hűtővel lényegesen halkabban kivitelezhető. Ez azt jelenti, hogy majdnem feleannyit kell elvezetni, nagyon nagy különbség zaj szempontból.

#51 Phantomstranger:
Szeretem a nagy teljesítményű csúcsgépeket, de nagyon utálom a zúgó zajt. Egy 250w helyett 150w-os kártya azt jelenti, hogy 40%-kal kevesebb hő és halkabb hűtés!!! Nagyon nem mindegy. A villanyszámlát pont leszarom, a zajt nem.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. weri asdsa
2014.09.26. 18:10
Van egy vicc a dohanyosokrol, en csak a veget irom neked: Na es a Ferrari hol van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. csabi02
2014.09.26. 18:16
Amúgy a tdp adatok csak a témában 1-2 eltévedt emberkének szóltak.

de ez a spórolás, meg plusz 6-7ezer forint villany is olyan dolog,hogy nem csak globálisan érdekes téma:

pl a koma megveszi a pirosak prociját mert az "csak" 45ezer és a gané konkurencia ugyanazt a teljesítményt 52rugóért szórja és elfogadhatatlan,hogy drágább,de napi 4órával számolva az év végi plusz 6-7ezer villanyra le van szarva,aztán kiderül,hogy az a 4óra valójában napi 10óra és plusz 14ezer (már 7rugó bukóban),de ebben nincs benne még a vga sem...

én sem vagyok fogyasztás spórolós megszállott,de azért már érdemes odafigyelni,főleg külföldön,mert kb 3szor drágább 1kW,mint Magyarországon és az a 10ezer már 30ezer ami = ~100€ csak azért,mert leszarom...

Mi a rosszabb?

-vásárláskor plusz 10ezret fizetni valamiért
-éves villanyszámla után ráfizetni a + 100€ -t és akkorát talpalni a falba,hogy közben szétszakad a kedvenc papucsunk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. CyberPunk6... csabi...
2014.09.26. 18:32
Szerintem a gépet a legritkább esetben terheli valaki napi sok órán keresztül százon. Még ha valaki sokat is játszik sem eszik annyit, mint a TDP.

Van különbség, és minél extrémebb a használat, annál jobban érvényesül amit mondasz, de alapvetően, ha azt nézzük, hogy megy a netezgetés, a torrentezgetés, régebbi játék, ami nem hajtja szét, filmnézés.

Azért általában, ha megy is 10 órát a gép, a nagy részében még az összfogyasztása sincs olyankor 100 watt, nem hogy egy-két alkatrész hozzon ki ennyit.
Amikor meg van hajtva, akkor kijön ez, de nem folyamatosan azért. (Legtöbb esetben, biztos vannak, akik napi 10 órát crysisoznak, de messze nem az átlag).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. csabi02 Cyber...
2014.09.26. 19:07
Persze,soha nem is tdp értékbeli különbséget számolok, hanem konnektoron mérve.
A többi dolog meg természetesen változó.
pl kocka gyerekek éjjel 2ig tolják a gémet reggel 7től stb
vagy akik 8magos procit vettek,10-ből 8 állítólag éjjel nappal konvertál és maxon tolja a melót.
Ha átlagot nézzük és csak fele terhelésen számolva,akkor is abban proci+vga kombója már adja azért a különbséget csak azért,mert bután választottak és a vásárlás pillanatában spóroltak 6ezret.
Természetesen nagyon minimumon számolva egálba jön ki a dolog,de csak úgy, ha 1évre vettük a gépünket és azt is csak böngészésre használjuk, max. 4órán keresztül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. yodamester...
2014.09.26. 19:21
Mikor lesz kapható itt az iponon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. maxpapa yodam...
2014.09.26. 19:48
Amikor megérkezik az új szállítmány...

Nekem Gainward Phantom 970 -s kellene. Rejtély hogy mikor lesz egyáltalán magyar honba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Pandamoniu... sanyi...
2014.09.26. 21:17
"Nem ártana utánanézni a dolgoknak mielőtt a fanboyságod miatt hülyeségnek mondasz valamit amiről lila gőzöd nincs." Nem gáz, hogy egy amerikai stúdiónál grafikus motorok fejlesztésével foglalkozom, biztos lila gőzöm sincs róla miről beszélek. Megsúgom, hogy a SIGGRAPH-on bemutatott új eljárásokat évekkel később szokták elkezdeni implementálni, pont azért mert az aktuális hardverek közül nem mindig támogatja még minden architektúra a szükséges funkciókat. Ez érvelésnek édes kevés, a kérdésemre még mindig nem válaszoltál (egy ilyen letámadó válasz után leginkább úgy hiszem, hogy azért mert nem tudsz), a la mi is az a feature amit annyira hiányolsz az új architektúrából a régihez képest?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Thomas32
2014.09.27. 01:20
Ilyen fogyasztással ilyen ár/teljesítménybe hát,hogy is mondjam nem fog csődbe menni az Nvidia az biztos !!

Alig várrom megvegyem 980-ra fájt a fogam,de 80 ezret nem akarok rákölteni,mert amire nekem kell arra elég lesz ez is és úgy is csak 1080p-be használnám !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Nirvanus
2014.09.27. 06:58
...nah, ezért nem vettem 7es szériát, megérte várni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Asagrim
2014.09.27. 08:08
A fogyasztás többről szól mint a villanyszámla!

Cyberpunk666 már leírta az egyik fontos dolgot, hogy az a fogyasztás az bizony TDP, tehát hőtermelés!

A másik az, hogy már rögtön gépvásárláskor pénzt lehet spórolni a tápon, SLI esetében jóval többet, mert nem kell 750W-os tápot venni a kártyák alá, hanem elég az 520-550 is!

"Nadehát aki SLI-be vesz ilyen drága karikat annak rohadt mindegy, fél zsebből kipengeti a különbözetet."

Hibás logika! Mindenkinek van egy hitelkerete, hogy mennyiből szándékozik gépet vásárolni, az a pénz amit a tápon megspórol mehet jobb CPU hűtőre, SSD-re, gépházra, bármire aminél a tápon megspórolt többlet számít!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. csabi02
2014.09.27. 08:54
Soha nem volt mind1 a tdp a gyártóknak.
A fenti táblázat nagyon jó példa.
Tessék megnézni az R9 280 és az újabb 285-öst,a két kártyáról tudjuk,hogy nagyjából 1forma a teljesítményük,de még a 280 tdp-je 250W,addig ugyanazt a teljesítményt már a 285-ös 190W-os tdp mellett produkálja.

Aztán a többi villanyos dolog konnektoron mérve meg le van szarva,mert mindenki maga dönti el,hogy mi a fontosabb,de majd mikor Magyarországon is 120Ft lesz 1kW akkor sokan másképp fognak hozzá állni a témához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Phantomstr...
2014.09.27. 10:41
Csak az nem mindegy, hogy a kártyát egy csendes két slotos hűtővel adják, egy 6000-en pörgő porszívóval vagy alapból vízhűtéssel. Esetleg instant cserélni kell, mint ahogy például az első referenciahűtős HD4850-ek esetében nem csak hangos volt a hűtés, hanem elégtelen is. A nagyobb fogyasztás nem csak a villanyszámlán látszik meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. csabi02
2014.09.27. 11:50
Gyere ki ide aztán majd meglátod,hogy az emberek többsége 20cent miatt mekkora balhét képesek csinálni,nemhogy amikor az EnBW kiküldi a villany levelet és fizess rá még 120€-t.
Ez is olyan dolog,hogy majdnem mindenkinek fasza autója van és min. 10-20ezer €-t ér a kocsi,de amikor a dízel ára 1,38 € ról pénteken 140-re ugrik szinte üresek a benzinkutak és csak az tankol akinek már majdnem üres és csak annyit,hogy hétfőig kihúzza mert akkor majd büszkén 1,36€ ért teli vágja...
és itt csak 2centről van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. csabi02
2014.09.27. 12:11
Olyanban ahol az emberek minden centet spúlnak és lehet,hogy 4-5x többet keresnek a magyar bérekhez képest,de 2x jobban odafigyelnek,hogy mire mennyit költenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. xGamer yodam...
2014.09.27. 15:08
Nézd meg amazonon, neweggen sehol sincs kb az egyikből se (se amerika, se anglia se németország), szóval én adok egy hónapot amígre a 970esek normális számban lesznek, addig meg várok még.

Amd is elvileg valamit ki fog rakni aztán ki tudja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. gery84 xGame...
2014.09.27. 15:14
Szerintem meg vissza tartják a készletet hogy ki ürüljön a GTX780-as, a polcokról.
De ez az én véleményem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. serioussam...
2014.09.27. 15:41
Valamennyire talán ide illik, de szeretnék kérdezni:
GTX 690. Alacsony vagy 0%-os az egyik GPU kihasználtsága. Miért?
Több játékban nem üzemel az egyik mag. pl: wolfeinstein the new order. itt 0%-os az egyik mag kihasználtsága. ettől a játék még szépen fut. azon gondolkodtam, hogy mivel nincs szükség a másik mag teljesítményére letiltja? de akkor pl, ha ennél a játéknál tesztelnének vga kártyákat, hogy melyik kártya ér el magasabb fps-t- akkor a 690 alulmaradna egy egyébként gyengébb kártyával szemben? mert nem hiszem hogy ez normális, nem a kártya a hibás, vagy rossz? valamelyik játéknál meg megy tökéletesen mind a 2 mag 90% felett!
Köszönöm a válaszokat!
(A driverben be van kapcsilva a 3d teljesítmény maximalizálása)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. MR_47 serio...
2014.09.27. 16:01
A válasz nagyon egyszerű: a játék nem támogatja.
A Wolfenstein is ilyen, nem megy 2 GPU-val, csak 1-gyel. Sőt, még kicsit kevesebb FPS-t is kaphatsz SLI/CF esetén, mintha csak az egyik lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. piter
2014.09.27. 22:02
Nem igazan ertem.Miert baj a sli vagy crossfire?Az aramfogyasztas nem a duplaja.Nem mindegy hogy 110 euro a szamla vagy 115?Aki ezen sporol az ugysem vesz ilyen kartyat,mert smucig.Sot jatekokat sem vesz mert vagy nem tellik ra vagy smucig.Plane nem sli-ben fogja tolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. ThomasStev...
2014.09.28. 09:37
(Ha a fogyasztást nem nézzük) A táblázatból nekem az tűnik ki, hogy a NV kártyái magasabb MHz-en üzemelnek az AMD megoldásai meg alacsonyabban. Szerintem ezekre az NV újdonságokra mint ahogy az előző generációban is volt a GHz editon lesz először a válasz. Persze a fogyasztásra ez nem lesz jótékony hatással. De teljesítményben mindenképp, és bár az AMD már csökkentett árat szerintem van ott még tartalék ill. hozza a GHz editin az NV újdonságainak az árát.

Mellesleg ez az egész olyan mint egy jól megrendezett színdarab. Itt a két tábor és mindig sikerül pont egy picit a másik fölé pozicionálni az újdonságát. Csak nekem gyanús ez az egész? Olyan mint ha egy tulajdonosa vagy tulajdonosai lennének a két cégnek és megbeszélik, hogy ki lesz a jobb és mennyivel. De nagyon nem szabad jobbnak lenni, hogy a következő generációból is meglegyen a haszon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. kmonyesz Thoma...
2014.09.28. 09:49
Szerintem meg a kevésbé összeesküvéses dolog áll fenn, hogy jelen pillanatban ez volt a max, amit a mérnökök ki tudtak hozni ebből a chipből, ami a teljesítményt és fogyasztást illeti. És még ennek is baromira örül az egész nVidia. Mert (szerintem) így egy kurva jó chipet/kártyát raktak össze a 970 személyében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. ThomasStev... kmony...
2014.09.28. 10:04
De mindkét oldal mérnökei mindig pont annyit tudnak kihozni amivel épphogy megelőzik a konkurenciát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. kmonyesz Thoma...
2014.09.28. 10:44
Nyilván vannak szabványok, technológiai egyezések és korlátok... stb... Mindkettő hasonló dolgokból gazdálkodik. Ha megnézed, a hardveren kívül az élet minden területén ugyanez jellemző. Nincs olyan, hogy a konkurencia előrukkol egy 4x jobb megoldással ugyanazért a pénzért. Ez mindig és mindenhol így van. Nem látok különbséget. Ráadásul az nVidia új 970-es kártyája (jóval) olcsóbb, mint a kb 5%-al lassabb 290x, ezen felül kb. fele annyit fogyaszt. Én épp hogy MOST érzem azt, hogy nem kicsi a különbség és az AMD 5-6 év óta először csatát veszít. 6 éve nem volt más kártyám, mint AMD, nem éppen márkahűség miatt, ugyanis én is pénzből élek, és itt mégiscsak hobbiról van szó. Egyszerűen mindig jobb volt az AMD ár/érték mutatója. Most lecseréltem a 2 hónapja vett - amúgy nagyon zsír - 290-es kártyámat, mert ezt jobb vételnek érzem, és pont az a 2 játék (The Crew, The Witcher3), ami a legjobban érdekel az nVidia technológiákat (GameWorks) kiemelten támogatni fogja. Nekem ez a néhány dolog elég volt hogy 6 év óta először beruházzak egy "zöld" kártyába.

Végszóként: az AMD felkötheti a gatyót, vagyis vagy árat kell csökkentenie, vagy előrukkolnia egy mégjobb/hasonlóan jó megoldással. Meg is fogja lépni valamelyiket, mert kénytelen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. kmonyesz
2014.09.28. 10:49
(Itt vettem csütörtökön - amíg kapható volt - a 970-est, és ugyanitt beszámolok majd a tapasztaltakról röviden. Ha valakit érdekel. )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. ThomasStev... kmony...
2014.09.28. 10:55
Mint ahogy írtam a Ghz edition és további árcsökkentés lesz a válasz. De fogyasztásban nem tud versenyezni most. "Szerintem"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. skyrush7
2014.09.28. 11:52
Csak jönne már egy Maxwelles 960. Pletykák szerint óktóber környékén várható, igaz?
Új videókártyát vásárlóknak mindenképpen érdemes várni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. rini
2014.09.28. 12:40
Nem feltétlenül a Ghz Edition a jó válasz mert éppen a fogyasztás/teljesítmény arány az amiben most meglépett az NV. Ahhoz brutális teljesítmény növekedés kell, hogy valóban vevőcsalogató legyen. Legalább 20%-tal többnek kell lennie a teljesítményének ha magasabb a fogyasztás. Másrészt nem biztos, hogy a mostani AMD karik olyan jól tolerálnák ezt a húzást. Az NV is régen azért volt bajban mert képtelen volt a magokat magasan járatni. Ez az első kártyájuk amelyen ezt biztosan megtudták lépni. Egyébként akik azt gondolják, hogy nincs bennük tartalék az nézze meg a tuningját a kártyának. Átlagosan minden tesztben közel 20%-ot tudtak tekerni rajtuk. Tehát bőven van bennük tartalék. Szóval nem azért adják így ki éppen 5-10% plusszal mert nem tudnák feljebb tolni a lécet hanem azért mert nem érdekük ezt meglépni. Így könnyebb lesz egy később megjelenő kártyát föléjük pozicionálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Lala333
2014.09.28. 18:34
Na ez a kártya tényleg szép darab lett. Rühellem az NV-t, de ez teljesítmény.
Várom AMD válaszát!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. codex
2014.09.29. 12:06
Bár AMD-m van 2-is, ennek ellére nem rühellem az NV-t, örülök ennek a kártyának. Annak, is hogy jó teljesítményt igyekeznek adni, majdnemhogy ugyanannyiért, mint amennyibe az előző generáció került. A verseny a felhasználókért is folyik az utóbbi időben, nemcsak egymást akarják túlszárnyalni, bár az kétségkívül véget nem érő harc. Hála istennek ezt örömmel veszik a felhasználók, bár már kezd nagyon gyors lenni a verseny, a felhasználói réteg, és a piac nem igazán tudja követni. Visszatérve a kártyára, szép darab, és nagyon jól sikerült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. kilipeti MR_47
2014.09.29. 17:26
Nem, ez volt az:
http://www.gamespot.com/articles/review-nvidias-gtx-970-is-the-gpu-bargain-of-the-y/1100-6422522/

Apró, de mégis más, a tesztelt játékok nagyban fedik egymást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. maxpapa
2014.09.30. 09:11
Instant siker? Hát persze hogy az. De ez a NV -nek köszönhető.Olcsóbban adja,ezzel borsot tör AMD orra alá. Ha a teljesítményét nézzük kb. a 150.000 zónában kellene lennie az árának. Akkor már nem is lenne olyan csábító.Sokan dobálják ki a gépükből 290(x) -s kártyákat,próbálják olcsóbban eladni. Csak azért hogy nem maradjanak le a 970 -s siker vonatról.
Én várakozok még jövő nyárig.Meg várom az AMD válaszát. Meg szívesebben vennék a 970 -ből is 8GB -os verziót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. kmonyesz
2014.09.30. 09:28
Ami a legmeglepőbb, hogy még a 6870-nél is kevesebbet fogyaszt kicsivel, ami finoman szólva jól sikerült kártya volt fogyasztás tekintetében 2-3 évvel ezelőtt. Nem beszélve arról, hogy saját házuk táján a GTX 460/560-as kártyát is "lenyomták" bőven. Ezt hogy sikerült elérni, az érdekelne legalább felületesen A 290-nél meg pont feleannyit fogyaszt. Az AMD rendesen lecsökkentette a 290(X) árait, de ez még így is kevés. Ez most bejött az nVidia-nak, csak ne legyenek tömegével cicergő kártyák, mert az belerondíthat a képbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Riddick77
2014.09.30. 11:03
Itt már írják,hogy jövő év elején jön a Maxewell B verzió update 28nm--->16nm!! Azok még durvábbak lesznek fogyasztás / teljesítmény terén.

http://www.eteknix.com/nvidia-gm204-maxwell-gpus-may-jump-from-28nm-to-16nm-skip-20nm/

"The surprising news is that next year the Maxwell “B Stepping” will involve a die-shrink. However, this is not going to be a 28nm to 20nm shrink but instead a 28nm to 16nm shrink. Nvidia will apparently be the first to make use of TSMC’s 16nm FinFET technology. This will take place mid-Q1 (so in February sometime) and means that there will be a 4-6 month spacing between Maxwell A and B."

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. gery84 Riddi...
2014.09.30. 11:16
Az AMD is megvárja az év elejét és akkor hozza ki a megoldásait: AMD Pirate Islands: Radeon R9 390X und Co. angeblich in 20 nm Q1/2015
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. SonicTheHU...
2014.09.30. 13:03
Skacok azt hadd kérdezzem már meg, higy ti refkártyákkal teszteltek? Az hogy van, hogy nálam otthon i5-ös proci plusz gtx 770 és a BF4 full hd-ba ultrán 60 alá nem esik? 70-80 között billeg a legrosszabb esetben. Nálatok meg átlagban 45 jött ki? Se single-be se multiba nem tapasztaltam ilyen értékeket. Most akkor ez mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. gery84 Sonic...
2014.09.30. 13:33
Tedd még csak feljebb az a grafiktát!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. SonicTheHU... gery8...
2014.09.30. 13:47
In-game ultrát hogy teszel még feljebb? Már csak a LOD maradt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gery84 Sonic...
2014.09.30. 14:23
A élsimítást is tedd fel, meg a Resolution scale, esetleg a Vertical sync.
Más én se tudok.

De külföldi tesztekben sincs 70-80fps.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. HussarF
2014.10.01. 15:27
Sokan nem értik ezt a fogyasztás dolgot, hogy miért is lényeges ez. Ha ugyanakkora teljesítményt hozok ki jóval kisebb energiából, az a fejlődés egyik legjobb mutatója. Ha visszanézel a történelemre, akkor ez volt mindig is a fejlődés kulcsa. Pl. energiapazarló gőzmozdonyok (egy számjegyű termikus hatásfok) után a dízelek, vagy pl. a régi elektroncsöves számítógépek után a mai csúcsgépek. Ezek mind nagyságrendekkel magasabb hatékonysággal, teljesítmény/felhasznált energia értékkel rendelkeznek. Ez mutatja a fejlődést.

Ezt kéne már megértenie itt sok embernek, hogy a TDP csökkentés nem azért fontos, hogy így 200 forinttal alacsonyabb lesz a villanyszámlád havonta, mert azt ki nem szarja le? Hanem, hogy egységnyi energiából 2x akkora teljesítményt tud kihozni az nV. (Esetleg azt is meg lehet itt említeni, amit sokan mondanak még, hogy nem érdekli, ha melegebb, van rajta hűtő, legfeljebb jobban pörög a venti. Ez sem abból a szempontból fontos, hogy 60 vagy 80 fokos a kártyád játék közben, mert ha működik jól, akkor leszarod. Hanem pl. ha kisebb a TDP és kevésbé melegszik, akkor jobban fel tudod húzni, nagyobb teljesítményt tudsz belőle kihozni ugyanazon hőfokoknál.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kmonyesz
2014.10.02. 09:23
Annyival kiegészíteném, hogy egyrészt a jövőbeni fejlesztésekre nézve ez egy pozitív előrelépés, ez igaz, de a jelenre nézve is van gyakorlati haszna: pl. egy 600-700W-os táp, ami eddig bőven elég volt egy 280W TDP-s kártyához, most bőven elég 2db ilyen kártyához, vagyis tápcsere sem kell. Továbbá az is baromi nagy előny, hogy nem melegszik, nem pörög a venti, az egész házban hűvösebb van, a többi (fordulatszabályozós) venti se pörög annyira. Szerintem ezek nem elhanyagolható tényezők.

Az áramszámla nem ettől magas, hanem az 1xxx W-os sütő és hasonló háztartási gépek miatt. De ha valaki éget a házban napi 5-6 órát 20-30db 70W-os égőt, azért az is megdobja a fogyasztást. A sz.gép elhanyagolható, mert ha egész nap megy is, 50-60W-ot fogyaszt, egy átlag ember meg nem játszik többet napi 1-2 óránál, amikor azért fogyaszt a gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. maxpapa
2014.10.03. 10:04
Mikor érkezik belőlük nagyobb mennyiség és választék az országba? Karácsonyra már lesz mindenkinek a fa alatt?
Mert ez már kezd a vicc kategóriába tartozni.Kis országunk megint hátul kullog értékesítési szempontból.Ha marad akkor hozzánk is dobnak pár mócsingot?

Nem a fogyasztásról kellene vitázni.Semmi értelme neki.Főleg nem összehasonlítani a R9 290(X) szériával,ami közel egy éves.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gery84 maxpa...
2014.10.03. 10:24
Anno a keplerből(gtx680) volt ilyen. Csak annyi hogy Magyarországon volt kèszleten az ára miat, külföldön meg hiánycikk volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. evian
2014.10.03. 11:15
Az Asus termékek szinte mindenhol hiánycikkek jelenleg.(a gtx 970,980 kártyákra soha nem látott mennyiségben készülnek a gyártók különböző hűtésekkel ellátott húzott termékei így Asus bácsi nem sejthette hogy a nagy felhozatalból talán az Ő egyik kártyája lehet az egyik befutó
Az Egyesült Királyságban jelenleg ezek elérhetőek:
GTX 970
EVGA variánsok(2-3 típus)
Inno3D 970 OC
MSI Gtx 970 Gaming
Palit Gtx970 Jetstream
És végre!!
Gainward Gtx970 Phantom!

Gtx 980: MSI Gtx 980 Gaming és Gigabyte GTX 980 G1 Gaming.

A piacot az MSI fedte le előszőr mindd2 kártyára.A kinti észrevételek alapján az EVGA és az MSI hűtésekkel nincs minden rendben.Mi is nagyon várjuk az Asus megoldásait,bár a Phantom sokaknak gyógyír lehet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sanyix kmony...
2014.10.06. 15:32
dehogy fogyaszt feleannyit... max a tdp-je feleannyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ABlog
2014.11.10. 10:47
AMD A 10 4,1 GHZ es proci mellé milyen volna ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. blacklion6...
2014.12.07. 06:54
Nekem sikerült kb. 1 hónapja egy Asus Strix 970 OC-t beszereznem. Nekem eddig az 1450 MHz volt a max fesz. emelés nélkül. Így már bőven a 980 szintjén van. A fogyasztásról nekem annyi a véleményem, hogy nem a pénz miatt szeretem, ha keveset eszik. Így nem kell 1200W-os táp, ha a jövőben sli-m lenne, továbbá húzva is alig éri el a kártya a 70!!! fokot, és teszem hozzá, hogy a ventillátorokat nem hallani még mindig. A legjobb vétel a piacon. A 290x is jó kártya, bár brutális fogyasztás, és melegedés mellett van kb ekkora teljesítménye. Meg Physx, kiforrottabb driverek, már csak emiatt is nVidia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zeharom
2014.12.28. 19:55
Sziasztok!
Csináltam kicsomagoló videót :

https://www.youtube.com/watch?v=VaqXgfz80-w

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Sz_Imre zehar...
2014.12.28. 20:11
És ez a "I7 4790K Processor Unboxing" hogy jön ide a videokártya teszthez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nana95 zehar...
2014.12.28. 22:03
Szerintem ez máshova akart menni .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Meteoreso
2015.03.18. 17:48
Azért a fogyasztást nem szabad lenézni.
Ha megnézel egy i5 4690+960 gamingot akkor fele annyit eszik mint egy
8350 esetleg 9xxx res AMD egy 280X el.
Az nem évi hatezer hanem 12-15 ezer .
És nem jellemző hogy egy évig használ valaki egy konfigot számold 4-5 évre. Úgyis kevés az a 75 ezer forint eltérés ???
Lehet akinek Anya Apa fizeti otthon a rezsit mindegy, de amúgy nagyon nem.
A 285 sehol nem jár teljesítményben a nagy fejlesztéseivel.
HA lenne r9 290 es teljesítményű, r9 285 fogyasztású AMD rohannák venni, de NINCS !
Na de megnézzük Júniusban mi lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!