iPon Cikkek

GeForce GTX980 – Paks nélkül is a csúcson van

Dátum | 2014. 09. 19.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Lehet egy csúcskártya energiatakarékos? Már maga a kérdés is különös, ugye, mert az utóbbi 10 év azt mutatta nekünk, hogy ez a két szó nem igazán fér meg egymás mellett. A felsőkategóriában nem számít a fogyasztás, csak az, hogy mindent kisajtoljanak abból az aprócska megmunkált szilícium darabból. Idén februárban azonban bemutatkozott az nVidia Maxwell architektúrája, ami egy kicsit megkavarta az állóvizet. Mivel mostanában leragadtunk a 28nm-es gyártástechnológiánál, volt ideje a cég mérnökeinek azon gondolkodni, hogy mihez kezdjenek a szép lassan szűkössé váló keretekkel. Több tranzisztort már nem igazán pakolhattak egy-egy chipbe, és az órajeleket sem emelhették az egekbe, így hát egy alternatív útra volt szükség. Itt jön képbe a Maxwell, ami tulajdonképpen egy tökéletesre csiszolt Keplernek tekinthető. Már utóbbival is elmondhatta az nVidia, hogy a megoldásai végre kevesebbet fogyasztanak a konkurenciánál, de a GTX750-es sorozattal befutó Maxwell volt az, ahol végre megemeltük a kalapunkat, és azt mondtuk: na ez már valami. Jelenleg a GTX750 Ti a világ leggyorsabb olyan kártyája, ami nem igényel extra tápcsatlakozót, és már fél éve várjuk, hogy a benne lévő technológia egy csúcskártyán is bemutatkozzon. Nos, örömmel jelentjük, ennek is eljött az ideje, az nVidia a GAME24-en bemutatta a GTX980-as és GTX970-es grafikus kártyákat, amik a GM204-es chipre épülnek. (A GAME24 egy egész napos esemény az nVidiától, amivel a PC-s játékosokat ünnepli. Játékbejelentések, interjúk, és mint az ábra mutatja, új kártyák is bemutatkoznak rajta. Ha valakit érdekel az élő stream, itt belekukkanthat abba, épp mi folyik a GAME 24-en.)
GM204
Az alapok természetesen nem változtak, ha ránézünk a blokkdiagramra, az nagyon hasonlít a GM207-ére, csak éppen mindenből sokkal több van rajta. A hasonlóság miatt most nem is foglalkoznánk a Maxwell architektúra ezen részével, de akit érdekel a dolog, a GTX750-es cikkünkben minden fontos információt megtalál. Mint most kiderült azonban, jóval több dolgot rejthet ez az architektúra, mint amit anno elárult nekünk az nVidia, az új GTX-ek bemutatkozásakor ugyanis sok mindenről lehullott a lepel.
Az egyik legérdekesebb ezek közül talán az, hogy új színtömörítést alkalmaznak a chipek. Mint megtudtuk, immár a harmadik generációnál jár az nVidia a színtömörítési algoritmusa. Valószínűleg azért tartották ezt hirtelen fontosnak kiemelni, mert két hete az AMD is a színtömörítési technológiájára volt büszke (bár túl sokat nem árult el róla). Kepleres elődjéhez képest a cég mérései szerint 25%-kal kevesebb bájtnak kell utazgatnia átlagban egy Maxwell chip és a memóriája között, ami nagyon jól hangzik. Szép lassan eljutunk arra a pontra, hogy a memória-sávszélesség, mint adat, önmagában nem sok mindent árul el, mert hatékonyságban nem tudjuk pontosan összehasonlítani az architektúrákat. Hasonlóan fontos, hogy megújult a kijelzők vezérlése is, a GTX980 akár 4 darab 4K-s monitort is képes meghajtani, és ez az első kártya a világon, amin már HDMI 2.0-s csatlakozó található, így végre ezen keresztül is lehet majd 60Hz-es képfrissítés mellett dolgoztatni egy kijelzőt (amin HDMI 2.0-s port van természetesen). A maximális felbontás is emelkedett, az 5K-s monitorokat is támogatja már az újdonság, és DisplayPort csatlakozóin keresztül a G-Sync technológia is elérhető. Utóbbiban úgy néz ki egyre több monitorgyártó lát fantáziát, sorra jönnek a bejelentések a gamer kijelzőkről, úgyhogy az ünnepekre még rendes választékunk is lehet. A hardveres enkóderről már a GTX750-nél is tudtuk, hogy erősödött, és ha minden igaz, akkor mától használható lesz 4K/60fps-es videók kódolására is, csak bírjuk tárhellyel a sok gameplay videót!
Ugyanaz a kép Global Illumination nélkül, és azzal
Rengeteg új technológiát is bemutatott az nVidia, amiket demózni is fog a közeljövőben (előfordulhat, hogy még a mai napon). Az egyik legfontosabb talán a VXGI (Voxel Global Illumination), ami fut bármin, de a Maxwellekben hardveres gyorsítás is van rá. 2011-ben kezdte el fejleszteni az nVidia, így hozzá tudták igazítani az új architektúrát. Miről is van szó? Az indirekt fények lekövetése (amikor kiszámoljuk, hogy a visszaverődő fény még milyen más felületekre van hatással) borzasztó erőforrás igényes. Azokat a rendszereket, amik lemodellezik az indirekt fényeket is nevezzük GI-nek. Rengeteg féle megvalósítás van a témában, a pontosabbak közül a legismertebb talán a sugárkövetés (Ray-Tracing), aminek a számolgatásában az AMD kártyái jobban állnak. A VXGI viszont egy új megközelítés, ami voxelekké alakítja a 3D-s teret, és ezekkel számolgatja a pattogó fényeket. Mivel oldalakat írhatnánk róla, így azt javasolnánk, hogy akit érdekel, olvassa el az nVidia doksiját a témában. Az Epic Elemental című Unreal Engine 4 demója egyébként egy hasonló megközelítést használt, így láthattunk már ilyet működés közben. Mint az utóbbi generációkból minden, az új GTX-ek is támogatják majd a DX12-t, de azt egyelőre nem tudjuk, hogy milyen feature level szinten. Remélhetőleg nemsokára kiderül, de addigis még van egy új és egy régi-új technológia a tarsolyunkban. A Maxwellek fejlett, programozható mintavételezéssel dolgoznak élsimításnál, amit kihasználva az nVidia kifejlesztette a Multi-Frame Sampled AA-t, ami egy kis trükköt használ ahhoz, hogy 4xMSAA-s képet kapjunk, 2xMSAA-s számítási igénnyel.
Az MFAA lényege annyi, hogy képenként csak két szubpixelt vizsgál meg, de mindig felhasználja az előző képen szerzett információkat is, így összesen négy szubpixelt vesz figyelembe. Álló képeken ez tökéletesen néz ki, mozgás közben pedig már eddig sem valószínű, hogy láttuk a különbséget az élsimítási szintek között, és jó eséllyel az MFAA hibáit sem vesszük észre. Nem volt még időnk kitesztelni, de valószínűleg gyors mozgásnál színtévesztéssel is járhat az MFAA, így kétélű fegyver lehet, amit viszont nem kötelező használni. A mai tesztnél a korrekt összehasonlítás kedvéért ahol szubpixel mintavételezéses AA-t használtunk, ott maradtunk minden kártya esetében a 4xMSAA-nál. Az utolsó újdonság (cserkész becsszó) a Dynamic Super Resolution, ami… nos, a SuperSampling AA nVidiás elnevezése. Arról van szó, hogy pl. egy 1080p-s képet lerenderelhet a kártya 4K-s felbontáson is, aztán jó minőséget garantáló algoritmusokkal összenyomhatja 1080p-re, ami mehet a monitorra. Ezzel lehet a legszebb eredményt elérni az élsimítások közül, de értelemszerűen messze ez a leginkább erőforrás igényes is, az előbbi példánál pl. négyszeres terhelésről beszélünk. Mivel viszonylag kevés játék támogatja alapból az SSAA-t, az nVidia is bepakolta most lehetőségként a driverébe, így bármikor bármire ráerőltethetjük, nincs szükség segédprogramokra, vagy különböző buherálásokra a konfig fájlokban, hogy használjuk.
Ahogy ígértük, ennyi volt a technológiai rész, jöhet maga az új kártya! Bár a mai napon elrajtolt a GTX970 is, mi egy 980-ast kaptunk tesztre, így a 970-esre visszatérünk majd hamarosan egy új cikk keretén belül, egyelőre foglalkozzunk az új csúcsragadozóval, aminek a specifikációja belehelyezve a mai mezőnybe így néz ki:
Ha csak a számokat nézzük, akkor az kéne lejöjjön a fenti ábrából, hogy a GTX980-asnak esélye sincs a GTX780 Titaniummal szemben. Sokkal kevesebb CUDA mag és 33%-kal kisebb memória sávszélesség jellemzi, és bár mondhatnánk, hogy hivatalosan a GTX780 az elődje, de a generációs ugrás miatt mindenki arra vár, hogy most az új kártya lesz a király, és ahhoz a Titaniumot is le kell nyomja. Tudjuk viszont, hogy a Maxwell CUDA magjainak jobb a kihasználtsága, és az előző oldalon tárgyalt színtömörítésnek hála talán a sávszélesség sem fog problémát okozni. Ráadásul a GTX980 már gyárilag olyan órajeleken ketyeg, mint más kártya még soha. Az átlagos Boost órajele hivatalosan 1200MHz felett van, és volt, hogy terhelés alatt közel 1300MHz-et mértünk. Ha pedig ehhez még hozzávesszük a legalsó sort… akkor visszaérünk a cikk elején feltett kérdéshez, és ki tudja, talán az a válasz, hogy igen. Lehet egy csúcskártya egyszerre villámgyors és energiahatékony. Nemsokára kiderül. GeForce GTX980 4GB Az nVidia referencia kártyája egy stílusos dobozban érkezett hozzánk, ami szerényen hirdette, hogy a világ legfejlettebb GPU-ja lapul benne. Kibontva a dobozt, mint az a lenti képen is látható, ismerős látvány fogad minket. Az nVidia referencia hűtője külsőre nem nagyon változott, ha egymás mellé rakjuk a GTX770-est, a GTX780-asokat és a GTX980-ast, akkor csak a feliratok alapján tudjuk megkülönböztetni őket. Ha elkezdjük körbejárni a kártyát, akkor viszont azonnal megváltozik a helyzet. A GTX980 kapott hátlapi panelt is, ami segít a merevítésben és a jobb hőelosztásban, így mi nagyon örültünk neki. Opcionálisan egy része ennek a panelnek eltávolítható, ennek akkor van értelme, ha SLI rendszerben gondolkodunk, ilyenkor növelhetjük a szinte egymásra simuló kártyáknál a bejövő levegő mennyiségét. Elsőre apróságnak tűnik, de az nVidia mérései szerint érezhető a különbség.
A csúcskártyához mérten alacsony TDP miatt a GTX980-on csak két hattűs tápcsatlakozó van, pedig már megszoktuk, hogy manapság alap, hogy nyolctűsekkel is találkozunk. A videó kimenetek mellett elég nagy felület rácsozott, így könnyebben távozik a levegő a gépen kívülre. A mérnökök ezúttal gondoltak azokra, akik három monitorból álló G-Sync rendszert építenének, így három DisplayPort 1.2-es kimenet, egy HDMI 2.0-s és egy DL DVI-I várja hátul, hogy használjuk őket. A referencia hűtő egyébként még mindig jól végzi a dolgát, amiben valószínűleg az alacsony fogyasztás is segít neki. Hangerőben a GTX770 szintje körül van az új kártya, ami azt jelenti, hogy még zárt házban sem viszi túlzásba a zajongást, kint a tesztpadon pedig nagyon halk volt. Tesztkonfiguráció Alaplap: Gigabyte GA-Z77X-UD3H Processzor: Intel Core i5-3570k@4.4GHz Memória: 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1866 Grafikus kártyák: Gainward GTX760 2GB, nVidia GTX770 2GB, nVidia GTX780 3GB, nVidia GTX780 Ti 3GB, nVidia GTX980 4GB, MSI R9 280 GAMING 3GB, Sapphire R9 280X Dual-X OC 3GB, Sapphire R9 285 Dual-X, ASUS R9 290 DirectCU II, ASUS R9 290X DirectCU II Tápegység: Cooler Master M2 Silent Pro 1000W Operációs rendszer: Windows 8.1 64bit minden frissítéssel Driverek: Catalyst 14.7 béta3 (+ az R9 285 saját bétája), GeForce 340.52, GeForce 344.07 (a GTX980-hoz)
Crysis 3 alatt a fogyasztási értékek tényleg elismerésre méltóak, de azt azért nem hozzák, amit a papír szerint kéne nekik. Ha csak a TDP adatokat nézzük, az új kártyának a GTX760 szintjén kéne mozognia, de inkább a GTX770-hez áll közelebb. Tekintve azonban, hogy annál papíron is sokkal gyorsabb, és nem váltottunk gyártástechnológiát, ez így is ragyogó eredmény. Szintetikus tesztek
A 3DMark esetében már az AMD is hangsúlyozta, hogy a színtömörítés mennyire jót tesz neki, és ebben lehet valami, mert a GTX980 csúnyán elveri a mezőnyt, az eddigi nVidia csúcskártyán kb. 20%-ot hoz. Érdekes módon azonban a Heaven alatt már lecsökken az előnye, míg a Valleyban már csak a második hely jut neki. A sávszélesség ebben a kettőben lehet, hogy jobban limitál, és mivel a GPU nagyobb része van terhelés alatt (ez a két teszt eléggé sok tesszelációt használ), így az órajel sem volt végig a maximumon, a kártya hamar elérte a 80 fokot. Ezek azonban csak szintetikus tesztek, lássuk hogyan teljesít a kártya valós helyzetekben!
Az Alan Wake egy szép kezdés volt a GTX980-nak, egyből az élre került, azonban a második játéknál egyből fordult a kocka, az Unreal Engine-es Batman már sok volt neki, és a GTX780 Ti visszavette az első helyet. Az egész csak azért különös, mert a hasonló motorral működő Bioshock Infiniteben már újra az élen volt, bár nem volt óriási különbség az előző, és a mostani csúcstartó között. A többi diát szemügyre véve azt láthatjuk, hogy a Batman csak egyszeri kilengés lehetett, mert az összes többi diagram tetején a GTX980 szerepel.
A GRID-nél a továbbfejlesztett GCN architektúrával rendelkező Radeonok különösen viselkedtek, a felbontásváltástól alig esett a sebességük. Először arra gondoltunk, hogy a driver kilőtte az élsimítást, de a screenshotok alapján nem ez a helyzet. Mivel az eredmények megismételhetőek voltak, így hagytuk őket, valami voodoo mágia működhet a háttérben. Hasonló a helyzet a Hitman esetében is, csak könnyebben hihető, és egyben ez a második játék, ahol a GTX980 nem képes az élen végezni még a sajátjai között sem. Tomb Raider alatt rezeg a léc, nagyon hasonló a 780 Ti és a 980 teljesítménye, míg pl. a Total Warban nagyon elhúz a 980-as. Látszik, hogy a különböző terhelések mennyire máshogy hatnak a két architektúrára.
Tuning A GTX750-et viszonylag könnyen lehetett tuningolni, így kíváncsiak voltunk mire képes ezen a fronton az ugyanúgy Maxwell architektúrás GTX980-as, bár egy kicsit aggódtunk, mert a kártyának alapból elég magas órajelei vannak. A félelmeink azonban teljesen megalapozatlanok voltak, mert már pár perc próbálkozás után kiderült, hogy körülbelül +250, illetve +1000MHz-et bír stabilan a kártyánk (GPU és memória). Előbbi azt jelentette, hogy Turbóval együtt már 1500 (!) MHz felett mászkált a GPU a gyári hűtésével, és meg se kottyant neki (azért a ventilátort átállítottuk manuálisan 75%-os sebességre). Csináltunk pár mérést is a tuningolt kártyával, ezek az eredmények születtek:
Átlagosan 20% gyorsulás az, amit fent látunk, és ez kb. egyezik azzal, amit a GPU-n tudtunk húzni, tehát meglepő módon nem memória sávszélesség limites a GTX980. Ráadásul van egy olyan jó hírünk is, hogy kezdetben minden kártya referencia kártya lesz, így jó eséllyel másnak is összejöhetnek a fenti értékek. Verdikt Szokás szerint mielőtt ítéletet hirdetnénk, összegezzük az eddig látottakat. Az átlagolásban a három szintetikus teszt (3DMark, Heave és Valley) nem vesz részt, csak a 14 játék jutott szerephez benne.
A GTX980-as körülbelül 30%-ot javított elődje, a GTX780 eredményén, és az eddigi csúcstartót, a GTX780 Ti-t is lenyomta, de itt már nem beszélhetünk látványos előrelépésről, a sebességtöbblet épp csak arra volt elég, hogy most kihirdethessük, jelenleg a GTX980-as a leggyorsabb megvásárolható kártya. 256 bites memória adatsínnel, és mindössze 2048 shaderrel ez nem semmi teljesítmény, és ha ez nem lenne számunkra elég, akkor érdemes megjegyezni, hogy meglepő módon még a tuningot is jól bírja az újdonság. Ráadásul még a fogyasztása is tökéletes a GTX980-asnak, így mobil és HPC fronton is nagy jövőt jósolunk a Maxwellnek. A gamer notebookokban ugyanis az alacsony fogyasztásnak hála még közelebb kerülhetnek a felsőkategóriás megoldások az asztali gépek sebességéhez, és egy HPC szerverfamon sem mindegy, hogy egy adott fürt 10 kilowattot eszik-e, vagy beéri 6-7-tel.
Érdemes egyébként megnézni, hogy hasonló tranzisztormennyiség mellett mire képes most a két rivális. Az AMD Tonga GPU-ja közel annyi tranzisztorból áll, mint a GM204-es, és a teljes változat sebessége valószínűleg a 280X környékén lesz, ami nem egy kategória a GTX980-nal. A támogatott technológiák sora persze eléggé eltérő, de az óriási játékos bázisa miatt úgy néz ki az nVidiának nem fog problémát okozni a jövőben, hogy a kártyái nem voltak DX11.2-esek, sőt, a közeljövőben lesz megint néhány játék, ami nVidia technológiákat is használ (The Crew, Assassin’s Creed: Unity, Batman: Arkham Knight, Borderlands, Witcher 3, Project CARS, Far Cry 4, hogy csak a fontosabbakat említsük). Az erős szoftveres támogatásnak hála jelenleg úgy néz ki, hogy a következő egy évben az nVidia kártyák előnyeiből talán több lesz kiaknázható (pár hónapja még nem erre tippeltünk volna igazság szerint), egy ideje még a VR optimalizációval is foglalkozik a cég (Oculus Rift). Emellett persze az AMD sem alszik, de náluk egyelőre még sok a hosszútávú projekt, mint például a Star Citizen, ami jó kapcsolatot ápol a GCN architektúrával.
Kicsit félretéve azonban a jövő elemzését, egy aprósággal még nem foglalkoztunk ma: mennyi az annyi? Nos, a GTX980 ajánlott fogyasztói ára 179 000 forint, ami azt jelenti, hogy kb. ott rajtol, ahol a GTX780 Ti van most, úgyhogy az árazás teljesen rendben van. Mint említettük azonban, ma két kártya jelent meg, a másik a GTX970-es, ami árban elég messzire került a nagytestvérétől, mert 105 000 forintról fog indulni, így valószínűleg sokak érdeklődését felkelti majd. A jövő héten vissza is térünk majd rá, a csúcskártyát keresőknek pedig most azt tudjuk mondani, hogy ha nincs feltétlenül szükségük valami AMD exkluzív technológiára, akkor nem kérdéses, hogy éppen ki a király. A GeForce GTX980-as kártyát az nVidiától kaptuk tesztelésre, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

80. gery84
2014.09.19. 05:20
Hát az nvidia nem semmi kártyát tett le az asztalra!

Szerintem árban se szállt el annyira, 970-re gondolok, itt elsősorban.

Utolsó címszó alatt írjátok hogy tuning de szerintem kimaradt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. Svindler gery8...
2014.09.19. 05:56
A gonosz manók tüntethették el, de elkergettem őket, úgyhogy már ott is vannak az eredmények
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. Ectorr
2014.09.19. 06:14
Én azért megvárom az AMD válaszát. Imádom mikor egymást csépelik és esnek az árak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. Yodamest
2014.09.19. 06:55
Ezek a ref kártyák mennyire lehetnek hangosak? pl egy Asus DirectCU hűtéshez képest? az a baj, hogy baromi jól néz ki a világító logo rajtuk, de ha olyan hangja van terhelés alatt mint egy porszívónak akkor annyira már nem jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. XuChi
2014.09.19. 07:09
Hát azt hiszem a 970 lesz az én barátom. Byby gtx770 hello 970
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. Chif52
2014.09.19. 07:36
Ha jól tudom a Bioshock Infinite már támogatja a 4K-t ... arról szívesen megnéznék egy eredményt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. langward Yodam...
2014.09.19. 08:13
Meglepően halk ez a ref. hűtés. Nekem a 780 Ti szinte hang nélkül működött, a DCII hangosabb sztem. Ez meg még kevesebbet is fogyaszt úgyhogy szinte hangtalan valszeg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. davidrt
2014.09.19. 08:23
Egy HD7950-hez képest mennyivel lehet erősebb a GTX980-as?
Másképpen kérdezve a játéktesztekben melyik kártya felelne meg egy HD7950-nek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. markangabo... david...
2014.09.19. 08:39
R9 280
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. markangabo...
2014.09.19. 08:40
Kellemes csalodás lett ez a kártya, a GTX970 best buy lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. pocla
2014.09.19. 08:54
Karácsonykor akarok új kártyát venni, de sztem marad az amd, dx12 ha jön tavasszal ezek a kártyák kuka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. 4264adam
2014.09.19. 09:01
Az NV újra és biztosan elfoglalja a trónt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. beholdthel...
2014.09.19. 09:16
---------------------------------------------------
A táblázatban 175MHz Memória órajelet írtatok az új kártyának
---------------------------------------------------
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. Cooley pocla
2014.09.19. 09:31
Ékes példája vagy azoknak, akik megkajálnak minden bullshitet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. vargavince
2014.09.19. 09:41
Én a 970 várom már, jelenleg gtx 670 használok már ideje lesz leváltani.. remélem legalább 4 évet az is kiszolgál mint ahogy a mostani kártyám.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. yodamester...
2014.09.19. 09:44
Na lassan eladó lesz a kis 750ti
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. coolpet
2014.09.19. 09:49
Nekem egy HD6870-em van az is kiraly kartya. KB itt a kozepmezonyben vegezne ugye? Nem lenne erdemes cserelnem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. carrast
2014.09.19. 09:53
hmm, gigabyte gtx770 oc-m van, stabilan visz mindent HDban mint az állat, ergo minek vennék én most újat? majd jópár év elteltével, talán, de egyenlőre semmi sem kényszerít most erre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. yodamester... coolp...
2014.09.19. 10:01
A 6870-ed még a 750ti-m is elveri.Az baromi régi kártya.
Nálam a bf4 multiban 64 fős szerón 1920x1080-ban minden HIGH és 50-60 fps-el megy.
A kártya amit használok Evga 750Ti ftw amit egy 980 fog váltani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. coolpet
2014.09.19. 10:04
Mit beszelsz ember, 2 eve vettem kb, hogy lenne mar regi?
Egy Nvidia 7900GS-t valtottam vele. Az is jo kartya meg mindig, csak mar nem visz mindent full HDban meg DX9-es.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. BReal 4264a...
2014.09.19. 10:16
Mint ahogy minden aktuális gyártó kártyája ezt teszi, lévén már nem divat kb egyszerre kiadni a kártyákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. BReal yodam...
2014.09.19. 10:17
Érdekes, egy gtx 980 beruháztál egy 750ti-be? Sok logika nincs benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. yodamester... coolp...
2014.09.19. 10:17
Az hogy te mikor vetted nem jelent semmit,2010-es kártya.
De csak neked :
http://www.hardver-teszt.hu/news.php?newsID=1141
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. yodamester... BReal
2014.09.19. 10:20
Mivel eladtam a Gtx 780-at februárban és kellett egy kártya a 980 megjelenésig,így lett a 750ti ami nem okozott csalódást és a következő gazdájának se fog.A 3570k Hd4000-es nem bírja a bf4 multit ezért vettem egy olcsó kártyát.Most meg jöhet a 980.Milyen logikára gondolsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. gab78
2014.09.19. 10:23
Sebességben az az átlagos 10%-os előrelépés az lópikula, ellenben az hogy ezt egy 5.2 milliárd tranzisztoros chipből hozzák ki, úgy hogy mellette végre sikerült továbblépni a DX11-en is, (megjegyzem ideje volt már) és még némi fogyasztáscsökkentést is sikerült elérni, na ez szép munka. Viszont a zárt gameworks-üket, tegyék pontosan oda...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. coolpet
2014.09.19. 10:26
Hat jo, lehet hogy 2010-es de attol meg nekem vagy 6 evig kartya lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. yodamester... gab78
2014.09.19. 10:27
Ha a Gtx780-at hasonlítod a Gtx 980-hoz akkor 30% az előrelépés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. gab78 yodam...
2014.09.19. 10:29
780Ti-hez viszonyítva. A korábbi csúcsot az aktuális csúcshoz. Jó hogy nem 480-hoz hasonlítgatjuk már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. tibaimp coolp...
2014.09.19. 10:38
Az a gáz, hogy a 6870-et az előd 5870-es is elkalapálta rendesen. Pont ezért én annó az 5870-et egyből 7970-re cseréltem, na az már nem rossz, bár elnézve ezt a tesztet, úgy érzem ideje lesz cserélni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. yodamester... gab78
2014.09.19. 10:38
Gondolom lesz 980Ti is,és ez "csak " 980 és ezt a 780-al illik hasonlítani.Ha megjelenik a 980Ti akkor azt mihez hasonlítod?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. coolpet
2014.09.19. 10:45
Hat volt ra max 40e keretem, abbol kellett megoldani a leheto legjobbat es legaktualisabban ujan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. maxpapa
2014.09.19. 11:00
Az NV jól össze rakta ezeket a kártyákat. A fogyasztás nem érdekel, de ha számításba vesszük a tuningot akkor már megbántam hogy 290 -et vettem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Bloodx tibai...
2014.09.19. 11:06
Az 5870-et sztem a 6970 valtotta. Vmi olyasmit csinaltak, h 5850->6950, 5870->6970, 5970->6990.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. gery84 Blood...
2014.09.19. 11:15
Igen pontosan így volt a váltás, mivel a HD5000 szériába kettő chipet terveztek. Addigra a HD6000 szériánál már 3 db chip lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Xeper coolp...
2014.09.19. 11:18
Teljesen logikus, de kérdezted, hogy vajon a középmezőnyben lenne -e. A válaszon ne sértődj meg, kevesebb, mint felét (harmadát?) produkálná a GTX760 szintjének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. gab78 yodam...
2014.09.19. 11:20
Ha lesz 980Ti azt mindegyikhez, a 780Ti-hez is és a 980-hoz is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. sanyix Coole...
2014.09.19. 11:30
Ha így lenne, nvidiát venne a "fantasztikus" physx meg gsync miatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. coolpet Xeper
2014.09.19. 11:36
Regenneb kovetem a teljesitmenyviszonyokat, azt tudom hogy kb a GTX560-al volt egy szinten, azota amiota mindent gond nelkul visz FHDban maxon nem foglalkoztam vele..Hogy a mai kartyak mar ennyire tuningok, nem is gondoltam volna. Az meg a masik kerdes mi kerul rajtuk ennyibe? 5xose az en kartyamnak 3x-os teljesitmenyert? hmm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Bloodx coolp...
2014.09.19. 11:39
Ha ugy erted, hogy 40 ezer forintnak 5x-osebe kerul a gtx760, tevedsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Riddick77
2014.09.19. 11:42
MSI GTX 970 145W tesztje:

http://www.kitguru.net/components/graphic-cards/zardon/msi-gtx-970-gaming-4g-review/2/

Tuningolva, ez a modell a GTX980 szintjét hozza majdnem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. coolpet Blood...
2014.09.19. 12:09
En ugyertettem hogy ebben a cikkben leirt GTX980-nal kerul 5x olcsobba de nincs annyi teljesitmenykulonbseg a 2 kozott

Egyebkent a GTX760 atlgosan 45%-al gyorsabb nala, de 2x-esebe kerul
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. gery84 coolp...
2014.09.19. 12:31
5x ennyibe egy akkor i GTX560 kártyához, a fejlesztési költség a 4x több memória, meg egy picivel nagyobb chip méret, na meg a haszon, mivel a részvényeseket fűzetni kell rendesen mert elpártolnak.

De nyákilag megegyezik a GTX560-al még talán olcsóbb is mivel nincs rajtuk annyi VRM, meg olcsóbb hűtés végett.
Amit 1-2 gyártó ultra brutális hűtőt tett rá, de egy 150TDP kártyára minek!

Ja amúgy a GTX970-re gondoltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. yodamester...
2014.09.19. 12:40
Na felraktam a "polcra"kíváncsi leszek mennyit változik az ára a Project cars megjelenésig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. LechooEdy
2014.09.19. 13:01
A 970-en iszonyúan érdekel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. rini
2014.09.19. 13:24
Nos, átnézve rengeteg tesztet azt gondolom, hogy jól sikerültek ezek a kártyák. Igaz, nem az én kategóriám egyik sem. Életemben egyszer vettem csúcskarit és akkor sem tudtam kihasználni. Szóval így lenne ez most is. Inkább a kisebbet várom a 960-as kategóriából olyan 100-120 TDP környékén. Legalábbis így gondolom, hogy ekörül lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy az áruk is magyarbarátabb lesz. Teljesítményét olyan 770 környékére saccolom előre. Ezek a tesztek és fogyasztási adatok csak megerősítenek ebben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. weri
2014.09.19. 13:40
Nem lesz rossz kartya, de azert a Tongabol kiindulva sztem a pirosak kartyaja is nagy elore lepest fog mutatni

Sztem a 960 a 770-hez fog kozeliteni teljesitmenybe, de ez csak tipp.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. mask81
2014.09.19. 14:22
" A 980 gtx listaárát 179,000 forintban állapították meg"

Na szóval az a helyzet hogy a kártya listaárát 550 USA dollárban állapították meg. Ma szept 19 én 2014 ben a dollár árfolyam 241 forint (Deviza eladás) vagyis 132,550 Forint a listaár. Már megint Magyarországon vagyunk úgy látom... Irány az amazon.com
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Fzoltan mask8...
2014.09.19. 14:36
Remélem sejted, hogy az 550 USD az nettó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. BReal
2014.09.19. 14:38
A dollár árakat nyugodtan euróban számold. Úgy megkapod kb az árazást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. mask81 Fzolt...
2014.09.19. 14:41
ha rászámolok 27% áfát akkor még mindig nem tartunk 179k nál...egyébként pedig lecsekkoltam az 550 USD bruttó kereskedelmi ár!!! Úgyhogy szó sincs 179k ról
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. mask81 BReal
2014.09.19. 14:41
na ja ezért inkább amazon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. sanyix mask8...
2014.09.19. 15:24
ha a dollár euronak számolod, már 170k, és arra rá még az áfa..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. tibaimp coolp...
2014.09.19. 15:41
Bocs, azt nem tudtam, hogy 40 ropiból hoztad ki, akkor pedig igen jó választás volt.
Én is annó 92-ért vettem a 7970-et mikor volt egy jó akció, az is duplája a Te keretednek. Mondjuk a 35-ért meg elment a 5870, szóval....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Geries
2014.09.19. 16:54
Nem semmi cucc az biztos! Eddigi csúcskártyákhoz képest jóval kevesebb tranzisztor + sokkal alacsonyabb fogyasztás és brutál teljesítmény mindössze 2 ezer magból csíkszélesség csökkentés nélkül... és ebből még tuti lesz 3000 mag körüli példány is a jövőben..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. piter
2014.09.19. 17:11
Igaz en nem magyarorszagon elek de rendeltem kb egy eve az ebay-rol,egy EVGA gtx780 superclocked vga-at.Ugy el is kaptak a vamnal mint a huzat.
A vegeredmeny annyi,hogy csak nagyon kicsit nyertem rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. dbori
2014.09.19. 18:24
Kár, hogy a tesztekben nem volt benne a gtx690. Azt gondolom, hogy kb ez a kártya azzal van egy szinten. Mivel nem lesz gtx990 így marad a gtx980 sli. Vagy lehet lesz ebből gtx980ti is? Mert ha igen, akkor lehet megéri azt megvárni. Nehéz kérdés, bár azt gondolom, hogy egy gtx980 sli már bőven elég lesz ismét egy darabig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. sjacint
2014.09.19. 18:28
Nagyon jó ez a 980.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Crytek01 Ector...
2014.09.19. 18:54
Arra még várhatsz ,mert elvileg csak valamikor jövőre jön

Pedig jó volna tudni már milyen lesz.Eddig a 970 a befutó.
Mire jön az AMD válasza már 100K alatt kapható lesz szóval egy nagyon nagy csodával fog csak a 3xx lenni a befutó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. siriq
2014.09.19. 21:29
Aki az amd valaszara var, az csak turelmesen varjon. Arazassal fognak majd tudni jatszani. Iszonyat jo ez a 970-s vga(ha valaki kovette a posztjaimat tegnap este, akkor mar tudhatta az osszes adatot es teszteredmenyt). Nagyon vacilalok, hogy rabokjek a vetel gombra. Penz megvan ra, csak ha jon a 970TI(idopont??), mindjart mas a leanyzo fekfese.

Nem mellesleg a DX11.3 tamogatasa, DX 12 Tier level 2 (illetve Tier level 3 idopont??) es a tobbi feature, egyszeruen bombabiztos a jovot elnezve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. xBoriszx
2014.09.19. 21:47
A Gtx 970 kb. hány % -al gyorsabb mint a Gtx 670? Köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. siriq xBori...
2014.09.19. 22:00
A 670 kozel azonos teljesitmenyben a 760-al(jatektol fugg persze, valamelyikben a 670 jobb). Az ipon tablazata szerint szamolod, akkor jo 70-80% a kulonbseg.
Ha azt kerdezed magadtol, erdemes megvennem? Valasz, igen. OC mellett meg 4K jatek is mehet vele.

Most nezem a guru tetsztnel van 670: http://www.guru3d.com/articles-pages/nvidia-geforce-gtx-970-and-980-reference-review,1.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Ximo
2014.09.19. 23:07
Ez bizony igen erős eredmény, több shader-el, textúrázóval, nagyobb memória sávszélességgel vagy 50-60%-al lehetne gyorsabb mint a 290x persze ez csak spekulálás az alapján, hogy így kiherélve is mennyre jó. Soha nem tudjuk meg csúcsra járatva mennyit tudna, ennyi most elég nekik, mindig így megy, kis lépések az előző generációhoz képest, hogy fent tartható legyen a fejődés, és több bőrt tudjanak lehúzni az emberekről....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. xBoriszx
2014.09.20. 07:17
Köszi. És mekkora procit kellene vennem hogy kihajtson két ilyet SLI ben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.09.20. 08:37
Nem akarok belegagyogni, de szerintem ide már egy bika I7-es elkél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. gery84 xBori...
2014.09.20. 09:27
Kb.50%-al.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. somakb
2014.09.20. 09:50
http://www.guru3d.com/articles_pages/nvidia_geforce_gtx_970_and_980_reference_review,23.html

Jól néz ki a Thief tesztje UHD alatt, a 290x még mántlival is gyengébb, mint a GTX 980 DX11 alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. ByrDer
2014.09.20. 10:02
Kéne már valami jó cikket / tesztet írni erről a "kihajcsae?" szindrómáról.

Egy full gpu limites játéknál egy 100 forintos AMD processzor is "kihajcsa" a 980-at.
Lásd: minden prohardveres CPU teszt, játékteszt része... "véletlenül" pont gpu limites jatekokkal tesztelnek csak (crysis 3 és társai), így ki lehet hozni nagy tanulságnak hogy egy olcsó szar CPU "minden" játékhoz elég.

Egy cpu igényesebb játéknál viszont nyilvánvalóan hatalmasat dob egy i7 szintű proci egy 980 kaliberű gpu teljesítményén. Ez a "kihajcsae" dolog abszolút szoftver függő. Ilyen kérdésre csak akkor lehet érdemben válaszolni ha megmondod mivel akarsz játszani, vagy mire használnád a gépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. siriq xBori...
2014.09.20. 10:23
Egy huzott I5 eleg neki. Pont irta valamelyik teszter, hogy ezen szeria jobban viseli a kisebb cput. Egy jo kis i5 haswellt neki. Vagy hasonlo kategoriat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Stormrage
2014.09.20. 10:57
a 780ti oc editionomet se most fogom lecserelni persze a lenyegesen alacsonyabb fogyasztas vonzo, de vannak olyan szegmensek, ahol visszalepest erzekelek.. memoria bus 384bitrol vissza 256-ra? savszel is vissza esett, kevesebb shader, viszont tobb rop. ugyan ugy dx11.... szep szep, de tenyleg a fogyasztas az egyetlen esz erv mellette... persze gyanitom, hogy a 980ti-ra majd visszajon a 384-es memoriabusz es hasonlok, de ahogy korabban is fogalmaztak, elozo csucskartyat az ujhoz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Kajafun Storm...
2014.09.20. 11:47
Memory Compression?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. yodamester... Storm...
2014.09.20. 12:33
Ez igaz csak a 980 kevesebb sávszélen elveri a780ti-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Stormrage yodam...
2014.09.20. 12:36
igaz, elveri, de nagyon minimalisan, annyival veri el, hogy azert nem erdemes szerintem ebben a kategoriaban kartyat valtani, foleg ha merlegelem, hogy nem jatszok 4k-s felbontasban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. yodamester... Storm...
2014.09.20. 12:40
Természetesen rád nem is érvényes a váltás,viszont én váltani fogok a 750Ti-ről és inkább 970 sli lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Stormrage yodam...
2014.09.20. 12:54
az teljesen ertheto, nagy elorelepes lesz. en anno 7950LE-rol valtottam 780Ti-ra, ami szinten nagy elore lepes volt, amugy reszemrol ugy latom, hogy a elozo generacio csucsa a 780Ti, az uj generacionak, noha a leggyorsabb jelenleg a 980, nem ez lesz a csucsa, hanem jon meg a 980Ti esetleg 990 vagy Titan X vagy valami, ami tenyleg felteszi ra a pontot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. piter
2014.09.20. 14:56
Hat en nem tartom kizartnak hogy kesobb erkezni fog egy GTX990 is.
Vegul is 150 wattos TDP az nem magas.Duplazva meg mindig belefer a 350Wattos limitbe.Szivesen latnek egy ilyen brutal VGA-at.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tomchee
2014.09.20. 16:02
http://gifsound.com/?gif=i.imgur.com%2Ft7HyEET.gif&v=Tp5SnWe8loo&s=4
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pdx06
2014.09.21. 17:34
SLI-nek semmi értelme, sem erős kártyánál, sem gyengénél. Erős kártyánál azért mert nincs rá szükség, gyenge kártyánál azért mert inkább akkor egy darabot de erősebbet. Ennyi erővel kiszórhatnám az ablakon is a második kártyáért adott pénzt, mivel a memória nem kétszereződik, a GPU teljesítménytöbblet pedig a felét sem éri el amit hozzáad. Pluszba elveszi a levegőt az első kártya elől. Már volt SLI rendszerem és soha többet. Nem éri meg. Olyan játék se volt ami kihasználta volna a következő cseréig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. RaimiHS
2014.09.22. 14:45
nem hinném, hogy sokat kell várni az AMD-s rovatra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Balika911 mask8...
2014.09.22. 20:16
Az USA-ban megveheted 550 USD-ért, de ott más az adórendszer. Az bizony nettó ár, amelyre az EU-n belül még rájön az ÁFA és a vám. Alsó hangon már most 170 ezer forintnál járunk, amelyhez még hozzáadódik a szállítás költsége. Ebben akkor sem látom a bulit, ha a garanciális feltételek előnyösebbek is az itthoniaknál (sokszor nem azok).

Mondhatnád, hogy meg lehet kerülni a vámeljárást, de erre a mutyira utalva és téged idézve a következő lenne a válaszom: „Már megint Magyarországon vagyunk úgy látom...”
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2014.09.23. 18:17
Halkabb hűtés, jobb tuningpotenciál, nem fűti annyira a többi alkatrészt...
Ja és senki sem kötelez, hogy fél évente új csúcskártyát vegyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!