iPon Cikkek

Generation Next – PlayStation, Xbox és PC

Dátum | 2013. 12. 10.
Szerző | Svindler
Csoport | JÁTÉK

Izgalmas heteken vagyunk túl, az USA-ban már elindultak az új konzolok, és nyakunkon a PlayStation 4 hivatalos magyar startja is. A generációváltás jó hír lehet minden játékosnak, bizony, még a PC-seknek is, hiszen a multiplatform fejlesztéseket már jó ideje lefogták a mostanra 7-8 éves vasak. Az Xbox 360 2005-ben rajtolt el, míg a PS3 gyártási problémák miatt egy évvel később, 2006-ban robbant be a piacra, és akkoriban még elég ijesztő ára volt.
PlayStation 3
PlayStation 3
Az előző generációkban minden az egyedi architektúrákról és a maximális teljesítményről szólt. A fejlesztők nem is szerették a váltásokat, hiszen tanulhattak újra mindent, cserébe viszont olyan vasakra írhattak programokat, amik időtállók voltak. Vegyük például a PlayStation 3-at, aminek a CELL nevű processzorán a Sony mellett a Toshiba és az IBM is dolgozott. Rengeteg pénzt öltek bele a fejlesztésébe, a végeredmény pedig egy olyan chip lett, ami még ma is megállja a helyét, sőt... egyszeres pontosságú számítások esetén gyorsabb, mint az új konzolok processzorai. Hogy ez miért van így, arról mindjárt beszélünk, de egy pár sor erejéig még maradjunk a PS3-nál, aminek nem a CELL volt az egyetlen különlegessége. A Sony mindig szerette a legfrissebb optikai adattárolókat használni. A PS2 DVD meghajtóval rendelkezett, ami akkoriban még ritkaság volt, és hasonló volt a helyzet a PS3 Blu-ray egységével is. Pont ez okozta a problémát a gyártásnál, borzasztóan költséges volt az új meghajtó, és elkészíteni sem volt még egyszerű akkoriban. A PS3 grafikus vezérlőjét az nVidia gyártotta és egy némileg módosított G70-est tisztelhettünk benne, amit asztali gépek esetében a 7800GTX-en láthattunk például.
Xbox 360
Xbox 360
A Microsoftnál teljesen mások voltak a prioritások. A Cell-hez képest a Xenon fantázianevű processzor elég egyszerű volt (némi különbséggel, de a Cell fő magjából volt benne három) és a DVD meghajtó is maradt, ami miatt idővel többlemezes játékokat és alacsonyabb felbontású átvezető videókat kaptunk. Az ATI által tervezett grafikus vezérlő azonban olyat mutatott, amit addig még nem nagyon láttunk: egységesített shader architektúrát. Bizony, a 2005-ös Xbox 360-ban már nem voltak dedikált vertex és pixel árnyaló egységek, a 48 egységesített shader azt csinálta, amit a programozók mondtak neki. PC-n ezt az nVidia 8800GTX-e mutatta be először, majdnem kerek egy évvel később. Ráadásképpen, bár külön chipen, de a Xenos (így hívták az Xbox grafikus egységét) kapott 10MB beágyazott memóriát is, amivel villámgyorsan tudott elvégezni néhány műveletet. Szükség is volt erre, mert memória-sávszélességben nem nagyon bővelkedett az Xbox 360, még akkori szemmel sem. Ez azonban már mind a múlt, vagy ha úgy nézzük a kedvező árú jelen, ugyanis manapság már nem kell csődbe menni, ha egy PS3-ra vagy Xbox 360-ra vágyunk, és a játékkínálat is akkora, hogy a fél életünk is kevés lenne mindet végigjátszani. A jövő azonban a PlayStation 4-é és az Xbox One-é, úgyhogy most ismerkedjünk meg a mögöttük dolgozó architektúrákkal, amik ezúttal nagyon hasonlóak lettek, a fejlesztők legnagyobb örömére.
A Sony és a Microsoft is az AMD-t kérte fel, hogy tervezze meg a következő generációs konzoluk lelkét. Az AMD a PC-s piacon már jó ideje árul úgynevezett APU-kat (Accelerated Processing Unit), amikben a processzormagok mellett egy viszonylag erős grafikus vezérlő is található. Az egy chipen belül lakó CPU és GPU résznek megvan az az előnye, hogy használhatják ugyanazt a memóriavezérlőt, hozzáférhetnek ugyanazokhoz a gyorsítótárakhoz, és borzasztóan gyors lehet köztük a kommunikáció. A PlayStation 4 és az Xbox One is egy-egy nyolcmagos processzort kapott, amik két négymagos modulból épülnek fel, és az AMD Jaguar architektúrájára alapoznak. Itt álljunk is meg egy pillanatra: Jaguar? Azoknak az olvasóinknak, akik a hardveres részét is olvassák az iPonnak, már ismerős lehet a név, ez az architektúra dolgozik az AMD alacsony fogyasztású APU-jaiban. Bizony, az alacsony fogyasztásúakban, és nem a teljesítményre optimalizáltakban. Kicsit különös a Sony és a Microsoft döntése, hogy miért az alacsony fogyasztású, de sokmagos rendszer mellett döntöttek, ahelyett, hogy egy négymagos, magasabb órajelen ketyegő példányt választottak volna, ami körberöhögi háromszor a Jaguar-t, de valószínűleg megvoltak az indokaik. A PlayStation 4 APU-jának CPU része 1.6GHz-en ketyeg, és eredetileg az Xbox One-é is ennyin ment, de az utolsó pillanatban változtattak a specifikáción, és felhúzták a processzort 1.75GHz-re. A Cell és a Xenon egyaránt 3.2GHz-en dolgoztak, úgyhogy ahogy az előző oldalon is hivatkoztunk rá, előbbinek az egyszeres pontosságú (elméleti) maximális számítókapacitása magasabb, mint az új konzolokban lévő nyolcmagos processzoroké. Érdekes helyzet az biztos, de azt a tényt kár lenne elvitatni, hogy az új megoldások erejét sokkal könnyebb kihasználni, és dupla pontosságú számítások esetén már bőven elődeik felett vannak teljesítményben.
A PS4 APU-ja kielemezve
A PS4 APU-ja kielemezve
No de ennyit a processzorokról, jöjjön a grafikus vezérlő, hiszen ez izzad a leginkább a játékok alatt! A PlayStation 4 és az Xbox One egyaránt átdolgozott, első generációs Graphics Core Next (GCN) architektúrát kapott, amivel már találkozhattunk a HD7000-es Radeonoknál is. Jelenleg ez a legnagyobb tudású architektúra és a változtatásoknak hála, jobban fel lett készítve arra, hogy egyszerre futtasson GPGPU és grafikus kódot. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a shader mag képes lesz párhuzamosan pl. fizikát számolni és természetesen futtatni egy játék árnyalóit, anélkül, hogy ez komolyabb problémát okozna a feladatok ütemezésében. Az AMD a feldolgozó egységeket Compute Unite-okba (CU) rendezi, egy ilyenben 64 árnyaló található. Az Xbox One esetében 12 CU-val gazdálkodhatnak a fejlesztők, míg a PS4-nél 50%-kal több, 18 aktív CU van. Konkrét számokra lebontva ez azt jelenti, hogy az Xbox-nak 768 shadere van, míg a PS4-nek 1152. A fejlesztőktől kikerült információk alapján eredetileg mindkét megoldásnak 800MHz volt az órajele, ám akárcsak a processzormagok esetében, a Microsoft még gyorsan emelt egy kicsit a GPU tempóján is, így a végleges órajel 853MHz lett. A maximális elméleti számítási kapacitás így a PS4 esetében 1.84TFLOPS, míg az Xbox esetében 1.31TFLOPS, ez +41%-ot jelent a PlayStation javára. Érdekesség, hogy nemrég a Chipworks felfedezte, hogy a PlayStation grafikus magjában összesen 20 CU van, míg a fejlesztői Boxoknál látszik, hogy ott pedig 14 rejtőzködik. A fejlesztők ezekből az említett 18-hoz és 12-höz férnek hozzá, a maradék kettőt vagy a rendszer használhatja, vagy (ami sokkal valószínűbb) a kihozatali arány javítása miatt vannak letiltva, így a picit sérült chipek is működésre bírhatóak, mert 2-2 CU mindig letiltható.
Az előző generációs vasak legnagyobb problémája idővel a memória-hiány lett, ami viszont elég nagy kreativitásra sarkallta a fejlesztőket, akik mindent bevetettek, hogy a lehető legtöbbet kihozzák a szűkös 512MB-ból, amin már induláskor is látszott, hogy nem sokáig lesz elég (emiatt ráadásul sok esetben az alacsony felbontású textúrák maradtak a játékok PC-s változataiban is). Reméljük, hogy a bőség zavarában nem felejtik el a fejlesztők, amit tanultak, később még jól jöhet. Egyelőre azonban biztos nem kell visszafogniuk magukat, mert az újgenerációs vasak mindketten 8GB memóriával rendelkeznek, amiből legalább 5-öt felhasználhatnak a programok. Ez borzasztó nagy különbség az elődökhöz képest, és látványban is óriási előrelépést fog jelenteni a jövőben. Itt egyébként a Sony volt az, aki hozott egy last minute döntést, és (valószínűleg szájhúzva) rábólintott a 8GB memóriára. Eredetileg ugyanis csak 4-et terveztek a PS4-be. Hogy miért volt olyan nehéz a vezetőknek meghozni ezt a döntést? Mert a PlayStation 4-ben a fejlett grafikus kártyákon is megtalálható GDDR5-ös memóriachipeket használják, amik jóval drágábbak és valószínűleg nehezebben beszerezhetőek, mint az Xbox One-on használt DDR3-as példányok. Mindkét gépben 256 bites adatbuszon csatlakozik a memória a központi chiphez, viszont a technológiai különbségek miatt a PS4-ben effektíve 5500MHz-en ketyeg a RAM, míg az Xbox-ban 2133-on, így az elérhető maximális sávszélességek között óriási a különbség (176GB/s vs. 68,3GB/s).
Mindkét konzol 16 memória chipet használ. A képen az Xbox One látható (forrás: chipworks)
Mindkét konzol 16 memória chipet használ. A képen az Xbox One látható (forrás: chipworks)
Természetesen az MS-nél sem hozzá nem értő mérnökök dolgoznak, ők máshogy próbálták áthidalni a sávszélesség problémákat. Az Xbox 360 esetében már bevált egyszer a beágyazott memória, így az Xbox One is kapott belőle rendesen, 32MB-nyit, aminek 102GB/s-os sávszélessége van, és lehet egyszerre írni és olvasni. Elméletileg tehát 204GB/s-ról beszélhetnénk, de a valóságban az eddigi mérések alapján örülnek a 133-nak is. A lényeg, hogy így is kétszer gyorsabb, mint a külső memória, így lehet használni pl. frame buffernek. Ennek a beágyazott memóriának köszönhető egyébként, hogy bár kevesebb shaderrel rendelkezik az Xbox One chipje, mégis nagyobb, mint a PlayStation 4-é. A memória sok helyet visz el, és valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy maradtak a kevesebb árnyaló használatánál. Merevlemezben nincs sok különbség a két gép között, alapkiszerelésben mindketten egy 500GB-s, 2,5 colos példányt kapnak. Ami a Sony gépe felé billentheti a mérleget az az, hogy akárcsak a PS3 esetében, most is szabadon cserélhető az egység, így ha valaki több helyre vágyik, nyugodtan bepakolhat egy 1TB-os példányt, aki pedig brutál sebességet szeretne, annak ott vannak opcióként az SSD-k is (mondjuk ha tartani akarjuk az 500GB körüli helyet akkor nagyon mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, úgyhogy egyelőre nem biztos, hogy ezt érdemes megjátszani).
Cserélhető HDD a PS4-ben (forrás: iFixit)
Cserélhető HDD a PS4-ben (forrás: iFixit)
Az optikai meghajtót tekintve immár a Microsoft is áttért a Blu-ray használatára. Érdekesség, hogy anno a PS3-ban csak 2x-es olvasásra képes meghajtó volt, így hiába volt sokkal több tárhely a lemezeken, lassabban olvasta azokat, mint az Xbox 360 a DVD-it. Immár ez nem lehet probléma, az új gépek 6-szoros olvasásra is képesek, és dedikált hardver végzi rajtuk a kitömörítést, így a töltési idők csökkentése érdekében lehet tömörítve tárolni az adatokat a lemezeken. Egyébként az is elmondható, hogy rengeteg extra részegység van mindkét vasban, amik egy-egy feladatra specializálódtak. A hardveres tömörítő/kitömörítő mellett van például videó enkóder/dekóder és audio DSP is (a PS4-ben pl. az AMD TrueAudio-ja), és ezek csak azok a dolgok, amik az APU-n belül találhatóak! A PlayStation 4 esetében ugyanis van egy ARM alapú segédchip is, amivel készenléti állapotban is képes a rendszer folytatni pl. a letöltéseket, miközben a fő chipet teljesen kikapcsolja, így energiát takarít meg. Az ARM-os proci kapott 256MB memóriát is, hogy dolgozni tudjon. Nagyot változott a világ, 2006-ban még ennyi memóriával kellett a Cell-nek beérnie.
Most hogy nagyjából átbeszéltük a fontosabb dolgokat, foglaljuk össze a gépek specifikációit egy táblázatban:

A CPU-kat nézve nagyon hasonló a helyzet a két gép között. Az órajele miatt van egy közel 10%-os előnye az Xbox One-nak, de igazából egyik sem egy erőmű. Amire kellenek, arra elegek lesznek. A grafikus résznél már elég egyértelmű a helyzet, a PlayStation 4-nek bő 40%-kal több számítási kapacitása van, amivel behozhatja, ha más részen hátrány éri (pl. CPU órajel), a dupla annyi ROP pedig segíthet magasabb felbontásokon (1080p-t értjük most ez alatt). A PS4 memória-sávszélessége 2,5x-ese az Xbox One-énak, de hogy ezzel mekkora előnyre tehet szert, azt egyelőre lehetetlen megmondani, főleg, hogy az Xbox kisegítésként használ némi beágyazott memóriát is, hogy csökkentse a hátrányát. Az eddig megjelent multiplatform címek esetében általában felbontásbeli különbség van a két gép között, a grafika minőségének a szintje kb. azonos. Hogy példákat is mondjunk, a Battlefield 4 720p-ben megy Xbox One-on és 900p-ben PS4-en, míg a Call of Duty: Ghosts 720p-ben megy Boxon és 1080p-ben PS4-en. Kiegészítők Még nem beszéltünk róla, de fontos extrája az Xbox One-nak a második generációs Kinect szenzor, amit a magasabb árért cserébe fixen a gép mellé csomagolnak. Arról, hogy jelenleg mit lehet vele kezdeni, egy külön Xbox One-os cikkben beszélünk majd, amiben az operációs rendszert és lehetőségeit is bemutatjuk (ilyen cikk természetesen jön a PlayStation 4-ről is).
Az új Kinect
Az új Kinect
A Sony konzoljához is lehet egy extra kamerát venni, ami jóval többet tud, mint az elődje. Ezen felül mindkét gép kontrollere változott az elődökhöz képest: a DualShock 4 érintőpadot, jobb ravaszokat és néhány extra gombot (pl. Megosztás) kapott, míg az új Xbox kontroller például rezgős ravaszokat. Élménybeszámoló róluk majd a fent említett cikkekben várható. A méret a lényeg? Nem mehetünk el mellette szó nélkül, hogy elég nagy méretbeli különbségek vannak az új konzolok között. Az Xbox One térfogata kb. a kétszerese a PS4-ének, és külső tápegységet használ, ami különös döntés a Microsoft részéről, tekintve, hogy nem spóroltak a ház méretével. Mi van belül? Ilyenkor ugye óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy melyik cég mire használta fel a helyet. A Sony igyekszik nagyon gamer barát kommunikációt folytatni, és ennek köszönhetően nem kellett megvárnunk, míg valaki szétkapja a PlayStation 4-et, megtették ők helyettünk, és bemutatták egy videóban.
Amint az látható, minden köbcentit kihasználtak, abszolút nincsenek felesleges részek a konzolban, már csak az a kérdés, hogy mennyire effektív a hűtés, de erre még pár napig saját tapasztalatból nem tudunk beszámolni. Érdekes módon a méretbeli különbségek ellenére az Xbox One sem túl szellős. Ennek az egyik oka az, hogy normál, PC-s méretű optikai meghajtót használtak, ami egymagában jó sok helyet foglal. Ezt onnan tudjuk, hogy a Chipworks munkatársai szépen dokumentálva szétszedték a PlayStation 4-et, az Xbox One-t, és a Kinect-et is, érdemes ellátogatni hozzájuk, minden apró részletre fény derül.
PC és konzolok Már csak egy kérdéskört nem tárgyaltunk ki: a PC-k és az új konzolok kapcsolatát. Ha csak az új vasak fejlesztésre gyakorolt hatását nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy egyfelől eljöhet a Kánaán, mert végre komoly minőségi ugrás jöhet a játékokban, másfelől viszont ez azt is jelentheti, hogy ideje lehet gépet fejleszteni. No de mennyire, ez itt a kérdés. Mivel a PlayStation 4 és az Xbox One is PC-s alapokkal rendelkezik, ezért sok helyen letudták a kérdést annyival, hogy kell egy kb. akármilyen processzor, 8GB memória és egy, a konzolokéhoz hasonló képességű VGA, mondjuk egy 7850-es, pedig a helyzet nem ennyire egyszerű. Ezek az egychipes rendszerek ugyanis sok olyan előnnyel rendelkeznek, amivel az átlag PC-k nem, és ilyen erős APU-t, mint ami ezekben van, egyelőre nem kapni (persze ami késik, nem múlik). Ráadásul az sem mindegy milyen igényeink vannak. Már most látszik, hogy mivel ezúttal nem über-brutál csúcsvasakkal van dolgunk, csak szimplán nagyon erős gépekkel, kompromisszumokat kell majd hoznia a fejlesztőknek. Ez lehet többek között felbontás vagy fps csökkentés. A Killzone: Shadow Fall például hiába megy Full HD-s felbontáson, 30fps-es játék. Vagy ott van a Battlefield 4, ami nagyrészt 60 fps-sel megy konzolokon, de nem 1080p-ben. Egy PC-s játékos pedig lehet úgy van vele, hogy azért ő szeretné a nagyobb felbontást ÉS a 60 fps-t is. Ez esetben máris a konzolos specifikáció fölé kell lőni.
Nem mindegy, hogy ezt milyen felbontáson akarjuk nézni
Nem mindegy, hogy ezt milyen felbontáson akarjuk nézni
De menjünk szép sorjában. Mi lehet egy időtálló konfiguráció? PC-s szemmel a konzolok processzorai nem túl erősek, ez tény, viszont számolni kell azzal, hogy PC-n az operációs rendszer jobban rátelepszik a processzorra, a DirectX-nek is megvannak a hátrányai egy hardverközeli API-hoz képest és lehet, hogy néhány olyan dolgot CPU-ból kell majd számolnunk, ami konzolon a GPU feladata. Ettől függetlenül egy 4+ magos CPU-val nem igazán lehet gondunk a jövőben, hogy ez most egy AMD FX szériás termék vagy egy Intel Core i5-ös, az valószínűleg mindegy, kivéve ha valami brutális többkártyás rendszert akarunk kihajtani, de ugye most nem ez a cél. Rendszermemóriából elég a 8GB, egyrészt a konzoloknak sincs több, másrészt PC-n ott van még a videókártya saját memóriája is. Számolni kell azzal, hogy megnő a textúrák felbontása, úgyhogy 1GB-os kártyába már nem feltétlenül ruháznánk be, a minimum a 2GB lehet. Ha biztosra akarunk menni, akkor nem árt a 3, de még nem áll rendelkezésünkre elég információ ahhoz, hogy ezt megítéljük (meg hát a rendszermemóriába is pakolhat a játék a grafikus kártyának való dolgokat, de akkor beakadásaink lehetnek adatcserénél). A kritikus pont, mint mindig, a videókártya lehet. Induljunk ki a PlayStation 4-ből, mert az az erősebb ezen a fronton. Ha csak a számítási teljesítményét nézzük, akkor némileg a HD7850-es felett van, de annál jobban fel van készítve a shaderek mellett GPGPU feladatok futtatására, és egy hardverközeli API-t használ, nem DirectX-et, ami előnyt jelent számára. Éppen ezért a minimum, amire érdemes lehet beruházni, ha hozni akarjuk a szintjét, az egy HD7870 / R9 270X / GTX660. Persze ha biztosra akarunk menni, vagy 1080p-ben is 60fps-sel játszani magas beállítások mellett, akkor nem árthat egy R9 280X / GTX770, vagy gyorsabb, főleg ha belevesszük azt, hogy mint mindig, a PC-ken valószínűleg idővel magasabb beállítások is elérhetővé válnak, mint konzolokon (és sokszor nehéz megállni, hogy mindent maxra húzzon az ember, ha már egyszer lehet). Egy mostani csúcskártya viszont valószínűleg elég lesz a konzolgeneráció végéig. Az AMD vs. nVidia is egy érdekes kérdéskör egyébként, hiszen lehet arra tippelni, hogy a GCN architektúra miatt idővel az AMD kártyái előnybe kerülnek. Nos, valószínűleg lesznek játékok, amikben ez így is lesz, de jelenleg az a helyzet, hogy több nVidia kártyát adnak el, mint AMD-t, és a fejlesztők sem hülyék, szeretnék ha a lehető legtöbb játékosnál a legjobb élményt nyújtaná a játékuk. Emiatt megint előfordulhat, hogy bizonyos technológiák egy ideig nem kerülnek felhasználásra (pl. hardveres megatextúrázás), csak ha már elterjedtek a másik félnél is. Nem is szeretnénk mélyebben belemenni a témába, mert ezen a területen csak sok spekuláció és „mi lesz ha” van, márpedig egyelőre nem tudjuk, hogy mi lesz. Azért hogy adjunk pár konkrétumot is ma, íme pár konfiguráció, az aktuális árakból kiindulva (nem szentírás, csak tippek).
Konzolos kicentizett konfig Processzor: AMD FX-6300 / Intel Core i3-4130 Memória: 8GB Videókártya: HD7870 / R9 270X / GTX660 Időtálló konfig Processzor: AMD FX-8350 / Core i5-4440 Memória: 8GB Videókártya: R9 280X / GTX770 „Konzolciklus végéig” konfig Processzor: Intel Core i5-4670k Memória: 8-16GB Videókártya: R9 290 (X)
PC-n persze még kismillió egyéb szempont lehet, ami alapján válogatunk, és az is előfordulhat, hogy a következő években elterjednek a 4K-s kijelzők. Amennyiben azokon akarunk majd natív felbontás mellett játszani, akkor lehet mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, de egyelőre ez is egy „ha”, majd foglalkozunk vele ha odaértünk. Most inkább foglalkozzunk a jelennel. A következő hetekben bemutatjuk az új konzolokat játékos szemmel, és az induló szoftverkínálat is terítékre kerül, hogy segíthessünk egy esetleges választásban. Érdemes lesz olvasni minket, sok érdekességről rántjuk le a leplet!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

88. Bence91
2013.12.10. 09:39
PC mindörökké!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
87. gery84
2013.12.10. 09:41
Jön PC-re AMD fronton a Mantle API ami sokat dob az AMD kártyás emberek gépén mert állítólag 10-15% fog gyorsulni.
Decemberbe jönni fog a BF4-hez.

Ha ez beválik akkor talán meg tudja fordítani azt hogy több nv fogyón.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
86. Aviform
2013.12.10. 09:44
Nem csak Media Markt-ban és ilyen pénzlehúzós helyeken lehet kapni konzolokat. Ha 90 ezerért veszed, vess magadra. Elárulom, hogy kb 46 ezer forint-tól indul mind a két konzol. Életem legjobb döntése volt megvenni a Ps3-at tavaly (50.000 Ft-ért).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
85. magerg
2013.12.10. 09:45
ocsabi, nem tudom te hol vasárolsz, de PS3-at és kekszboxot is kapni 60k körül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
84. Magrathea
2013.12.10. 09:58
Példának okán egy 500GB-os pakk Batman: Arkham Origins-szel egybecsomagolva nálunk 76k.
PS3 pakkjaink

Van két kontrolleres 500GB-os csomag is kb. ennyiért, a legkisebb csomag meg 53k, ebben kisebb a vinyó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
83. kunrichard
2013.12.10. 10:04
Én pl 35-ért vettem a 360 Slim gépemet dobozosan kb 2 hónapos volt.
Amúgy újonnan 50 körül lehet kapni mind 2 gépet.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
82. gery84
2013.12.10. 10:11
A mostani játék felhozatal szerintem még nem használja ki rendesen az új konsolok igazi erejét. Nekem kicsit olyan gyorsan át írt címekre hasonlítanak.

Mert akkor ennyi erőből 2006-ban mért nem jelentek meg ilyen grafika játékok a ps3-ra, mint a The Last of Us meg a Beyond: Two Souls.

Majd jövőre jönnek az igazi Next gen. címek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. drift3r91
2013.12.10. 10:32
Nagyott hibázott a cikk, h szerinte elég elsz a konzolgen végéig 1 r9-es.
Nem bánnám h a Sindowson se DX lenne már, de addig még kijön vagy 3 DX a 7-8 év alatt. Akkor meg hiába a csúcs 150ezres kártya ha pl nem tudja a DX 12-t. Ezért nem veszek most 780 Ti-t. Várok,várok és várok. Tudni akarom, hogy GTA V THE DIVISION ÉS WATCH DOGS triónál mire lesz képes a 3 vas. 1 év múlva ha már minden technológia kiforrt, már az R9 is kevés lesz „Konzolciklus végéig” konfigba. De ha csak a mostani AC4-et nézzük,hát ultrán megeszi a videókarim, bő 9 FPS, medium-high AO-köd-AA OFF,már szárnyal 70-el,de ezért írtam,hogy várok,mert én neki nem állok med grafon (GTX 460 OC)
Már ahoz 150 ezres kari kell,h menjen maxon,egy 770-el még nem fogsz mindent maxra húzni. Ez azért jó játék mert ha a nyílt világú játékokkal megbírkózik a gép akkora csőjátékokkal szárnyalni fog. mÁr más világ van mint pár éve,aki mostvett egy GTX 660 erejű kártyát, jövőre húzogathatja le a csúszkákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. gery84 drift...
2013.12.10. 10:40
GTX 660 más most se tud sok ember maxon játszani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. wishformor...
2013.12.10. 10:50
@drift3r91
Nem fog kijonni 3 DX, errol is le fog kesni a Microsoft, mint az elmult 6-8 evben mindent. Szerintem 5 even belul a Windows, mint gaming platform el fog tunni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. BReal
2013.12.10. 11:02
ocsabi: PS4 125.000 lesz, Xbox One 150.000-160.000. Előző generációs gépek, ahogy írták 46-50e-től elérhetők, de pl a Playiten a Media Marktnál alap 4gb-os XBox360 39.990 volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. BReal
2013.12.10. 11:17
gery84: Bevallom, ezen én is meglepődtem, hogy a cikkben a HD7870 és R9 270X a GTX660-at írta Svindler. Minimálisan drágább, kb 4-5e Ft-tal, viszont kb 30%-kal gyorsabb is a 270x a 660-hoz viszonyítva. Talán azért írta ezt a cikkbe, mert a következő szint, a 660TI már a 270x-hez képest jelentősen drágább, kb 10e Ft a különbség. És még ott is minimálisan gyorsabb a Radeon. A következő 760-as kártya is csak bizonyos játékokban jobb, összteljesítményben (minden játék minden felbontáson mérve) kb 3%-kal jobb a 270x-nél, és közel 30000-rel drágább. Vicc.
Én NV párti voltam (most cserélem a 12 éves gépemet, amiben eredetileg egy ASUS Geforce 3 Deluxe volt), de ha racionálisan nézzük, az AMD olcsóbb és gyorsabb. Az más kérdés, hogy bizonyos játékok, mint pl a Crysis, mindig is az NV-t favorizálta, és ott nem tűnik fel a teljesítménybeli különbség. Az más kérdés, hogy a Crysisnál pocsékabban optimalizált játék (függetlenül attól, hogy gyönyörű) nincs a nagy nevek között. Emlékszem, mikor kijött az első rész, nem volt kisker forgalomban olyan kártya, ami mindent maxra állítva tökéletesen vitte volna a játékot, a 8800GT volt amivel barátibb áron közel maxon lehetett játszani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. BReal
2013.12.10. 11:20
Egyébként köszönjük a cikket, és várjuk a folytatást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. csabsz13
2013.12.10. 11:34
egy kicsit most megtámogatta a cikk a döntésemet, hogy október közepén egy i5-4670k-t vettem a gépembe és most a 280x és 290 között fogok dönteni, hogy év elején melyiket vegyem :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. pdx06
2013.12.10. 12:05
Konzolhoz normális tévé is kell, nem óccsó ledes, az is kb 160e rugó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. wishformor...
2013.12.10. 12:10
@pdx06
A PC hez egy normalis monitor is annyi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. Trevize198...
2013.12.10. 12:16
160e egy monitor? Max a professzionálisak. Normális monitor hm, egyezzünk ki 50-70e-ben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. nedcoleman
2013.12.10. 12:43
Bocs, de profi monitort nem veszel még 160ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. rolandos31
2013.12.10. 12:49
Jah csak pc-be a konzol gen végéig tartó kártya kerül annyiba, mint egy next gen konzol
Azt meg nekem ne hozza fel senki a pc mellé, hogy arra nem kell megvenni a játékot, mert agy faszt kapok... 1 Jobb tv és egy konzol majdnem annyi most mint egy fullos pc monitorral. A játékokat meg tessék megvenni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. gery84 pdx06
2013.12.10. 13:04
Hát ha nekem lenne egy ps4-em akkor min egy ilyen TV- vennék: PHILIPS 32PFL4308H/12
De mivel PC-m van egy ilyen monitoron nézem a dolgokat: LG 24EA53VQ-P

2005-ben mikor megjelent a Xbox 360 akkor még AMD64 3000+ procim meg 6600GT videókártyám 512mb ramom volt.
Nem hinném hogy ha ma meg veszed a legerősebb kimfigot ki bírná a következő konsol generációig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. letepem
2013.12.10. 13:07
Konzolos kicentizett konfig
Processzor: AMD FX-6300 / Intel Core i3-4130
Memória: 8GB
Videókártya: HD7870 / R9 270X / GTX660

Hogy lehet ilyet írni? dx és egyéb rétegek lefelezik a teljesítmény szóval, ha teljes mértékben ki lesznek használva/ismerve az új konzolok lesz itt ámulat!!
Csak nézzetek meg egy ps3-on egy last of us-t amit jóval gyengébb gépen futtatnak! Gyönyörű! Akkor mit lehet kihozni egy közel 10szer erősebb ps4-ből hsa supporttal (még kevesebb mem írás, olvasás,stb) ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. Keksz03
2013.12.10. 13:08
rolandos31: éppenséggel ha pont azt nézed h megvennéd PC-re és konzolra is a játékot, akkor számold össze h ha 1 év alatt 10 játékra beruházol mennyivel fog többe kerülni az neked! Nem egy elhanyagolható összeg, ettől függetlenül csak játékra szerintem is vegyen mindenki konzolt akit nem zavar a kontroller FPS játékokban pl.
Én maradok a PC-nél mert BF4-et nem tudom elképzelni egér/bill nélkül, de van 4 gamepadom Fifa, Tomb Raider stb játékokhoz mert azt meg úgy az igazi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. rolandos31
2013.12.10. 13:14
Most az is a "baj", hogy a játékokat a ps3/x360 vonalra is kiadják így ezek a játékok még nem teljes mértékben next genre optimalizált motorokkal jönnek. Nézzük meg a witcher 3-t és a Divisiont milyen brutálisan néznek ki. Vagy az Infamous. Amíg 6 platformra kell kiadniuk a gameket nem hiszem, hogy kitudnak sajtolni mindent a next genből...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. rolandos31
2013.12.10. 13:16
Keksz03: Na jó ezt a részét elismerem. A konzolokra drágábbak a játékok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. Bloodx
2013.12.10. 13:44
Jó a cikk, legalábbis nekem tetszett.
Azt azonban megjegyezném, hogy a „Konzolciklus végéig” konfig szerintem kb 4 évig fogja fHD felbontáson maxon (esetleg alacsony MSAA mellett) elvinni a játékokat. Mint ahogy már mások is írták, nevetséges állítás, hogy bármely ma kapható end-user konfiguráció 7-8 évig vinne mindent maxon. Esetleg érdemes lenne a cikkbe beleírni, hogy nem Ultra beállításokra, hanem általánosságban magas beállításokra gondoltok, akkor talán reális a dolog.
Egyébként nem tartom valószínűnek, hogy mondjuk 5-6 év múlva még a fHD lesz a mainstream.
Ezektől függetlenül is, mégegyszer gratulálok a cikkhez!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. creedszl
2013.12.10. 13:57
Azért abba is érdemes belegondolni hogy míg a konzol ugye éveken keresztül ugyan az a hardver vele szemben a (pc)hardverek elég gyors ütemben fejlődnek.A pc-ben csak simán cserélsz egy-egy komponenst és nem olyan drága ha okosan csinálja az ember.Én úgy gondolom hogy 2-3 év múlva a pc már simán lenyomja majd az "új" konzolokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. Svindler
2013.12.10. 14:20
Bloodx: köszönöm! Egyébként azért mertem ilyet leírni, mert szerintem nem lesz még egy generáció, ami olyan sokáig húzza mint az előző. Eléggé kevés esélyt látok arra, hogy a PS4 és az Xbox One 7-8 évig bírja. Aztán persze majd lehet meglep az élet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. hpeter105
2013.12.10. 14:25
creedszl: igen, ha para van, akkor "kaka" VGA ki, másik be...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. rolandos31
2013.12.10. 14:33
creedszl: azért abba is gondoljunk bele, hogy aki konzolt vesz az szarik bele, hogy milyen a hardver, azt a játék érdekli és, hogy ha haza mrlegy becamelje a kanapét és játszon egy kicsit egyedül vagy a családdal, barátokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. rolandos31
2013.12.10. 14:34
sorry a hibákért mobilon vagyok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. MrFox
2013.12.10. 14:40
A cikkhez: az Xbone beágyazott ESRAM-ja valójában 4x8MByte, nem egybefüggő 32.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. BReal
2013.12.10. 14:41
creedszl: Ahogy mondod, és ez igaz volt minden generációra. Bő 1 évvel a konzolok megjelenése után már erősebb hardverek elérhetőek a PC piacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Humbuk
2013.12.10. 14:46
A PC már most is agyba-főbe tudja verni a konzolokat, sőt el is taposná bármelyik highend most ezt a két új vackot

Kedves fórumtársak nem látjátok a fától az erdőt
Ami itt hulladék, az a kód! Portolt játékok akadnak még a legcsúcsabb gépeken is? (Ismerős?)

Én azért nem tartok annyira az új konzoloktól, mert bízom abban, hogy a hasonlóságok miatt, már nem lesz olyan hulladék a portolt játék.
Mellesleg ezeket a specifikációkat 2 év múlva már simán körberöhögik a pc-k!

Nem szabad elfelejeteni, hogy a kód az aminek a hibája, hogy mostani pc-k sem egészen tudják a ps3-as, xbox-os gammákat futtatni.
A másik dolog az egységes specifikáció. Amíg az MS szivat minket (win7) lassúbb dx(11)-el meg ki tudja, milyen szar***gokkal, hogy keresletet teremtsen az xboxos hulladékra, addig nem várhatunk sokat.
Akkor kezdenének szárnyalni a PC-k ha a win elvesztené a monopol helyzetét...
Persze tudom, hogy van késleltetés, meg miegymás, de nyers erőben az új konzolok nem igen vehetik fel a versenyt a pc-kkel szemben.
Kár, hogy az oprendszer és a kód ennyire lefojta a gépeinket.

Ha vennék is konzolt, tuti PS4-lenne a választásom

(Nem toom de én nem voltam elájulva a last of us grafjától.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. MrFox
2013.12.10. 14:50
PC - konzol fejlődés : a pécén vehetsz gyorsabb hardvert, de konzolon meg fejlődik az optimalizáció és az SDK. Ez lelassítja a konzol öregedését, minőségi ugrást csak a 4K gaming hozhat, amit ezek a gépek biztos nem tudnak úgy lekövetni, mint egy VGA ami annyiba kerül, mint az egész konzol maga, a 4K monitorról nem is beszélve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. MrFox
2013.12.10. 14:55
Humbuk - olyan nincs, hogy "a PC leveri a konzolt". Konfiguráció van, esetleg. Mert PC az Athlon II x2 / HD5450 is, 2 giga system rammal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. Riddick77
2013.12.10. 14:55
A táblázatban közölt adat lehet hibás,mert több helyen is 47MB esramot írtak az xbox one-ban. "the die is actually larger at 363 sq. mm. (vs 348 sq.mm. for the PS4 die), but with 47 MB of SRAM in there that’s not surprising."

szerk: lehet ,hogy csak 32mb használ a konzol?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. 5hR3kY
2013.12.10. 14:57
Uraim! Fel kellene fogni hogy az előző konzolgenerációkban PowerPC alapú processzorok voltak. Azokat nehéz volt programozni, ezért voltak nagy teljesítménybeli és grafikai különbségek a legelső és a generáció végén kiadott játékok között. A mostani next gen konzolokban x86 architektúrás processzorok vannak, amik már 25 éve a PC-kben is megtalálhatóak! Ezt már baromira nem kell megtanulniuk programozni! Ez is volt a marketingszövegük a konzolgyártóknak, hogy mekkora zsírkirályságos lesz ezekre fejleszteni, mert ugyanúgy kell programozni majdnem mint a PC-ket. Lesznek különbségek idővel, de akkora nem lesz mint az előző generációs konzoloknál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. BReal
2013.12.10. 14:57
4k gaming értelmét konzolon kb akkor vennéd észre, ha 55"-os TV-t veszel. Nem véletlen ott jelentette meg először a Sony a 4k-t. Ahogy anno a FullHD is talán először 100 fölötti TVken jelent meg. Nálunk otthon 82 cmes kb 6-7 éves Pana LCD van, de ha megfelelő távolságról nézed, meg nem mondanád a különbséget a 720p és 1080p film között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. gery84 MrFox
2013.12.10. 15:00
Kijavítalak 6x8MByte csak le van tiltva belőle. Pont azért amiért 2CU is.Ha valakinek írunk kérem a válsz gombra menni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Rolee07
2013.12.10. 15:01
Még mindig nem látnak egyesek a procin túl
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. gery84 5hR3k...
2013.12.10. 15:06
A jövőben a játék készítők nem fogják már alkalmazni a 8 jaguár magot, hanem mindent a shader fog kiszámolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. jozef8
2013.12.10. 15:07
Na akkor cserélhetem le a 7950-et r9 290-re. Majd ha le is megy az ára beruházok rá. Annyi pénzem úgy sincs. A konzolokhoz annyit, hogy kicsit erősebbre számítottam, nem igaz hogy 60 FPS-el nem képesek futtatni a játékokat 1080p-be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. 5hR3kY Rolee...
2013.12.10. 15:07
De van olyan aki szerint majd nekilátnak mind az 5-6 platformra egyenként optimalizálni. Még mindig sokkal gyorsabb és egyszerűbb letiltani, visszavenni a grafikán, vagy a felbontáson, mint nekiállni optimalizálni a játékmotoron, a memóriafoglaláson, és a grafikai teljesítményen. A butítás pár kattintással elérhető az optimalizálás meg akár hónapokig tarthat, és mivel manapság a kapitalizmusban élünk ahol az idő pénz, így mindig a butítás fog érvényesülni a multiplatform játékok esetében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. BReal
2013.12.10. 15:12
5hR3kY, az a baj, hogy sokszor egy olyan címet sem optimalizálnak megfelelően, ami egy platformra jelenik meg csak. Vegyük pl a Crysis 1-et. 2 már tűrhetőnek mondható ilyen szempontból, a 3 aztán megint kaksi lett. Példát vehetnének Epicék Unreal motorjairól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. ThePoweR gery8...
2013.12.10. 15:15
Azért gondolkozz már mielőtt írsz...


ThePoweR Ha többet olvasnál róla te is tudhatnád.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. MrFox
2013.12.10. 15:27
"Ha valakinek írunk kérem a válsz gombra menni!"

Ha a cikk oldalán szólunk hozzá, nincs válasz gomb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. hpeter105 MrFox
2013.12.10. 15:28
De a CTRL+c és v az működik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. MrFox
2013.12.10. 15:29
"Fel kellene fogni hogy az előző konzolgenerációkban PowerPC alapú processzorok voltak. Azokat nehéz volt programozni, ezért voltak nagy teljesítménybeli és grafikai különbségek a legelső és a generáció végén kiadott játékok között."

Procit utolájra Amigán programoztak direktben...

Az optimalizáció meg az api-kat is érinti, nem csak azt, hogy az adott csapat jobb és gyorsabb kódokat képes írni hasonló feladatokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. MrFox
2013.12.10. 15:31
"Kijavítalak 6x8MByte csak le van tiltva belőle. Pont azért amiért 2CU is. "

Erről nem olvastam, adnál forrást? Vagy ha a kis kockára gondolsz a bal oldalon, az a CPU magok cache-ja szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Svindler
2013.12.10. 15:46
Riddick77: "A táblázatban közölt adat lehet hibás,mert több helyen is 47MB esramot írtak az xbox one-ban. "the die is actually larger at 363 sq. mm. (vs 348 sq.mm. for the PS4 die), but with 47 MB of SRAM in there that’s not surprising."

szerk: lehet ,hogy csak 32mb használ a konzol? "


A 47MB memóriába beleszámolnak minden gyorsítótárat is, ami az APU-n belül van, ezért jön ki ilyen fura szám (pl. a processzor rész L1 és L2 gyorsítótára és a GPU gyorsítótárai is benne lehetnek, de ez látszik a chipworks-ön is, ahonnan idéztél)

MrFox: [LINK] A cikkben is ott van a chipworks linkje, ők világították át az Xbox One APU-ját is, és van benne redudancia, de nem tudjuk, hogy gyártási okok miatt, vagy azt az APU egyéb részei használhatják is (bár valsz előbbi)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. YellowFlas...
2013.12.10. 15:56
Jó cikk lett! Köszönjük!

Szegény embernek úgy is PC -je lesz szerintem, mert valljuk be, nem sok % veszi meg eredetibe a játékokat. PC-n olcsóbban kijössz, ha játszani akarsz. Veszel pl: egy erősebb VGA-t, 100K-ért + <szerk.: PC-n valamivel olcsóbban kapsz játékot (ejnye)>. Veszel egy PS4-et: 10 játék 18K-ért 180K magyar pezó.
Na félreértés ne essék, nem a warezt támogatom, ha nagyon bejön egy játék akkor megveszem <mod>.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. 5hR3kY
2013.12.10. 16:01
MrFox: Alapból hogy jön ide az Amiga? Amúgy meg te hol élsz? Szerinted DOS alatt voltak API-k?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. MrFox
2013.12.10. 16:12
5hR3kY : Úgy jön ide, hogy te azt írtad, a procikat volt nehéz programozni az előző generációban. Én meg azt írtam, hogy Amigán volt ez (processzort programozni fejlesztéskor) utoljára elterjedt a 680xx procik lehetőségei és a gép architektúrája miatt. Egy X86-ot nem lehetett normálisan assemblyben kezelni, eleve a memóriaelérést is lapozgatni kellett, a soros port adatkinyerése rémálom volt (egér), ésatöbbi, így ott már minimum C++ -ban nyomták a dolgokat, mint API.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. MrFox
2013.12.10. 16:13
Svindler : ok, köszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. BReal
2013.12.10. 16:45
YellowFlash : Ugyan én nem vagyok egy nagy konzolismerő (és akkor finoman fogalmaztam), de az Xbox360-at lehet chippelni. A PS3-at feltörték? Lehetett másolt játékokkal játszani rajta? Egyébként a leleményes, ügyes emberkék úgyis kitalálnak valamit az új konzolokra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. YellowFlas... BReal
2013.12.10. 17:43
Mind2 régi konzol fel van törve. De most nem róluk van szó, hanem az Xbone-ról meg a PS4-ről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. mikej95
2013.12.10. 18:22
Nagyon érdekes volt, ahogy az M$ last minute döntései is beleszivárogtak a cikkbe. Biztosan csak véletlen műve, hogy (az utolsó pillanatban) órajelet emeltek. Kíváncsi leszek mit csinálnak, ha a Sony is megemeli a Pay Station órajelét egy firmware update-n kereszült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Balucsek
2013.12.10. 19:07
Svindler: a PC verziókhoz igazán odadobhattál volna egy jelenlegi árat összehasonlítás képpen vagy akár egy gépösszerakós linket is mellé, ha már van ilyen lehetőség. Egy kis házon belüli reklám sose árt
(bár azokat akkor lehet elkapkodnák és halott linkek lennének)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. BReal
2013.12.10. 19:13
YellowFlash azért is írtam, tuti fel lesznek ezek is törve, csak egy kis idő kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. nemlehet
2013.12.10. 19:32
Csak egy hamis látszat, hogy a konzol olcsóbb. Az induló költsége kisebb, de csak akkor ha nem kell mellé új TV-t is venni. Azért még mindig elég sok családban nincs fHD tv. Monitor már többnyire akad, de ha ezt beleszámoljuk akkor is egy átlagos fHD monitor kb fele annyiba kerül mint egy legalja fHD TV.
Már levezettem 2x is, hogy kb a 3. évben csak évi 10 teljes árú játék esetén is biza a konzol már drágábbra jön ki egy zsír új 300k-s konfig ellen. Évi 20 játék eseten meg a 4. évre összejön egy újabb high end kártya ára a különbségből. És akkor még nem is vettem ide, hogy mennyivel jobb akciók vannak Steamen/Humble Store-on. Tudom, konzolon is van, de tapasztalatom szerint közel sem olyan kedvezőek.

Ráadásul már egyre kevésbé igaz, hogy konzolon csak beteszed oszt játszol. Erősen ajánlott a telepítés, mert egyébként elég hamar el fog halálozni az olvasó, patchet kell letölteni, mert bugos a játék meg ez meg az meg amaz... PC-n is egyre inkább gondolnak az 1 bites felhasználókra. Lsd steam: megvesz-letölt-vár egy picit-játszik... Mást nem is kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. InGen
2013.12.10. 19:33
@52

32MB ESRAM-ot használ a GPU, a többi cache az APU bizonyos részeihez. A maradékból pl. egy nagyobb szelet ESRAM-ot használ a Shape audio.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Magrathea
2013.12.10. 19:40
YellowFlash: Azt rendszeresen elfelejtitek, hogy konzolon rengeteg játékot kaptok ingyen. Befizettek évi kb. 14 ezer Ft-ot például a PS Plusz-ra és pár hónapos AAA kategóriás játékokat vágnak hozzátok ingyen! Olyanokat kaptunk meg idén is mint az inFamous 2, LBP2, MotorStorm: Apocalypse, Deus Ex: HR és még sorolhatnám. Nézzétek meg az idei listát.

Szóval egy átlag gamer már azzal meglett volna egész évre kb., ha januárba vesz 75k-ért egy méretes vinyóval rendelkező PS3-at és befizet 14k-t egy éves PS Plus-ra.

PS4-nél is rengeteg cím jön így "ingyen". Mivel a konkurencia ezt csinálja, a Microsoft is elkezdett már kísérletezni ezzel a dologgal, ők is osztottak pár ingyen játékot, de egyelőre csak régebbi címeket. Meglátjuk, hogy a jövőben merre indulnak ezzel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. gabesz7630
2013.12.10. 19:46
Na ez egy jo cikk.
Ellentetben az amd kihejezett magyarorszagi vedmuve (prohardver) cikkeivel ahol latatlanban kijelentenek es irnak baromsagokat csak mert valaki ismeri a szamokat meg tudja mi a shader pl.
Grat a szerzonek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. gabesz7630
2013.12.10. 20:02
letepem 23#
Az lehet hogy szep, csak megint sikerult elfelejteni hogy pc-n senki nem jatszik 480-ban vagy 576i-ben.
Abban a felbontasban egy 6 eves pc is siman eleg lenne amit 40ezerbol osszedobsz.
Hd-ben meg fulhd-ben + lefosna a bokajat a ps3.
Arrol nem is beszelve a kis felbontas apol es eltakar, nem jonnek ki a otvar kicsi texturak a szemetelo arnyekok pölö.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. CyberPunk6...
2013.12.10. 20:08
"Ez miatt" - helyesen: Emiatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. asdsa
2013.12.10. 20:17
Hát szerintem mindkettő drága hobbi.
Úgy is el lehet verni a pénzed, hogy veszel 20-25 játékot újonnan konzolra,meg úgyis, hogy veszel mondjuk 100 ezerért egy 7950-est aztán 2-3 év múlva "áá.. ez már nem kell, veszek egy 20%-kal erősebbet!".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.12.10. 21:23
Pacman azért azt ne feledd, hogy ugyanez működik pl. a Steamen is illetve hébe meg hóba a GOG-on is.

De amúgy igazad van, hogy ez azért elég jó csábító akció.

Én PC-párti vagyok, de azért pár PS title érdekel és mindig is érdekelt.
Talán ha a PS3 500 gigás kiszerelésének az ára a számomra lélektani 60K alá megy akkor majd bevállalok egyet. Játékot meg majd lassacskán veszek hozzá

Amúgy köszönöm én is Svindlernek a cikket teljesen korrekt. Külön kiemelném, hogy azokra is tekintettel van akik nem olvasnak gyakran hardware híreket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. YellowFlas... Magra...
2013.12.10. 22:39
Igen, PS3- persze, hogy olcsóbban kijön. De ahogy írtam is, most az újakat vettem figyelembe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Magrathea
2013.12.10. 22:56
YellowFlash:
PS4-en is lesz PS Plus. ^^
Az első nagy AAA-s ingyenes játék a DriveClub, de ingyen kapjuk vele a Resogun-t és a Contrast-ot is kezdetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. gery84 Magra...
2013.12.10. 23:10
Asszem a Deep Down is ingyenesen fog járni a PS4-hez, csak a többi karakterért kell fűzetni. free-to-play
Már régen olvastam de lehet hogy rosszul tudom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. otherl
2013.12.10. 23:46
CyberPunk666: Sajnos, bármennyire fájdalmas ez nekem is, mindkettő helyes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Magrathea
2013.12.11. 08:15
CyberPunk, otherl: Minden kívánságotok így teljesüljön karácsonykor! Átírom nektek! ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. otherl
2013.12.11. 08:46
Pacman: Köszönjük szépen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Humbuk
2013.12.11. 08:57
Azért azt ne felejtsük el, hogy a "kivénhedt" 2-3 éves vga-kat lehet ám CF-ben és SLI-ben is használni! Tudom, a multigpu-s rendszerek sem problémamentesek, de akinek számít a pénz, az nem dobálózik vele.

Miért gondolkodtok csak cserében? Hiszen ha valaki előrelátó akkor, cf/sli képes gépet rak össze(játékosoknál minimum)! Szóval ha vga "csere" van és esetleg nem adod el a régit, akkor be lehet vállalni. Én tuti nem dobom ki az 560ast, hanem dobok mellé egy másik karit. Más nem jó lesz Physix karinak
Bár én megszívtam az alaplappal, de akik ügyesen építenek gépet, azoknál simán van tartalék. PL: szorzózár mentes procival stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. ThePoweR Humbu...
2013.12.11. 11:29
Másik dolog amit elfelejtenek, hogy amikor vga-t cserélsz az előzőt nem kukázod, hanem eltudod adni valamennyiért. (már ha nem volt szar már akkor amikor véve lett)

Mint most én is. Eladtam a 6950-em 35-ért amit 64-ért vettem és most sikerült szerezni egy 280x-et 72-ért. Szal 37-ért vettem egy új karit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. zsolt200
2013.12.11. 12:09
Én pontosan olyan gépet akarok írni mint az itt Kicentizett konfig . Ha ma venném 153.361 Ft-ra kijönnék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. zsolt200 zsolt...
2013.12.11. 12:30
akarok *venni. (nem írni )
Bocs már nem tudtam szerkeszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. BeZol
2013.12.11. 18:21
Nekem ati 4870 crossfire volt 2012 márciusig, és egy kalap kaki volt az egész. Egyik driverrel ez a játék ment, a másikkal amaz, aztán volt, hogy egyik driverrel sem ment a crossfire, ilyenkor nem hogy 1 karis teljesítmény sem volt, tehát pl. 1 kari 30fps, 2 kari majdnem 60fps, akkor ha nem ment a crossfire rendesen, szépen volt 15fps-ed. Ez ráadásúl már régi kártyának számít, és 450W-ot evett a gép így. Most gtx 680 van, 300W-ot sem eszik a gép, és 2xer erősebb, mint a 2db 4870-es volt. Ha ezek után még mindig bevállalod az sli/crossfire rendszert, szíved joga, de még barátkozz meg a játékon belüli nagyobb laggal és képszakadásokkal is. Én már végigjártam ezt az utat, szerintem maradj az 1magos videókártyáknál, sok bosszankodást megúszol vele!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gyuszi02
2013.12.11. 23:36
Igen, hasonlítsuk össze a crossfire-ös rendszert egy szimpla kártyával, több generációs távolságból, a maradékok elhagyásával. Gratulálok. Azonkívül a fogyasztáson való lovaglást is el lehetne felejteni, sokkal hamarabb cserélsz procit és/vagy videókártyát, mielőtt megtérülne, vagy akár nullára kijönne kvázi bármilyen két termék között a fogyasztáskülönbség.

"Egyik driverrel ez a játék ment, a másikkal amaz, aztán volt, hogy egyik driverrel sem ment a crossfire"

Ez meg user error, sorry.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. BReal
2013.12.12. 20:31
Azért azt megnézném, ha mondjuk napi minimum 10 órában megy egy mondjuk i5+660 vagy 270 vagy egy AMD sokmagos + 2 vga. Meglepődnél a villanyszámlán utóbbi esetben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gyuszi02
2013.12.12. 21:35
Olvasd el mégegyszer, mit is írtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. letepem
2013.12.13. 02:43
gabesz7630 #66
csak megsúgom nincs ps3-on 720p-nél kisebb felbontás ! pusz! Tipikusan az az ember vagy aki a kákán is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. BReal
2013.12.13. 12:30
Gyuszi értem én, hogy mit írtál. Annyit tudok mondani, hogy én most cserélem a 12 éves gépemet. Nem mindenki váltogatja évente a konfigját vagy hardvereit.
letepem: Pedig van, ami nem natív 720p az előző generáción. Pl a Black Ops (540p), az más kérdés, hogy ez a lista kb olyan rövid, mint a natív 1080p-s játékok PS3-on.
http://www.gamespot.com/forums/playstation-discussion-1000002/are-all-ps3-games-720p-native-27583338/ 21-es komment leírja a 720p alatti felbontású játékokat. Végülis, annyira nem is rövid ez a lista.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sanyix
2013.12.13. 20:50
@gabesz7630: "cikkeivel ahol latatlanban kijelentenek es irnak baromsagokat csak mert valaki ismeri a szamokat meg tudja mi a shader pl."
Ez a lényeg. Te meg aki nem ismeri a számokat és nem tudja mi az a shader, sem a többi, lebaromságozod a hozzáértőbb véleményeket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sanyix
2013.12.13. 20:51
@letepem: de van, DE VAN.
Bár azt látva hogy sok konzol fan váltig állítja hogy ő bizony 1080p-n xboxozik, mert a tv annyit ír ki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sanyix
2013.12.13. 20:52
Hopp lemaradt, hogy azt hiszi hogy xbox 360-on játszik 1080p-ben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. BReal
2013.12.14. 08:22
Ha jól tudom, Boxra natív 1080p-s játék nincs is, csak PS3-ra. Csak kihúzza a képet 1080p-re, azért hiszik sokan, hogy 1080p. Az más kérdés, hogy feltűnő, hogy mennyire pixelhalmaz az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester
2013.12.14. 11:16
letepem: Én még régi CRT tévén PS3-azom.. igaz hogy 16:9es arányú de crt, ami még a 720ról sem hallott soha! Mégis hogy a fenébe csinálja a gép hogy megjelenik rajta azt nem tudom.. de megjelenik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!