iPon Cikkek

Genomszerkesztők

Dátum | 2013. 10. 27.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A gének szerkesztésére, vagyis a genetikai kód egyes részeinek bizonyos célból történő megváltoztatására egy pár éve már képesek a szakértők, a Yale és a Harvard kutatói azonban kidolgoztak egy metódust, amelynek segítségével akár egy teljes genom is átírható. A DNS minden általunk ismert élőlényben négyfajta bázisból (adenin, citozin, guanin, timin) épül fel, amelyek hármas csoportokban egy-egy aminosavat, a fehérjék építőköveit kódolják. A genetikai kód univerzális, vagyis ugyanaz a bázishármas (kodon) ugyanazt az aminosavat határozza meg a Föld összes élőlényében. A GCA például alanint, a TGT pedig ciszteint jelent. A fehérjeszintézis során a kodonoknak megfelelő sorrendben épülnek egymás után az aminosavak, egészen az úgynevezett stop kodonig, amely a transzláció végét jelzi, vagyis közli a riboszómával, hogy az adott fehérje elkészült. Minden emberben, fában és baktériumban ugyanazon kód szerint működik tehát a folyamat, vagyis egy adott kodon kisebb variációkkal mindenütt ugyanazt az aminosavat jelenti. A genetikai kódot azonban komoly redundancia is jellemzi: a négy bázisból 64 lehetséges hármas állítható össze, amelyek azonban mindössze 20 aminosavhoz, illetve a három stop kodonhoz vannak kiosztva. Az alanint például négyféle kodon is kódolja (GCT, GCA, GCC, GCG). A Farren Isaacs és George Church vezette kutatócsoport pontosan az ilyen kodonokra koncentrál kísérletei során, amelyek első fázisában az Escherichia coli baktérium genomjában az összes TAG tripletet TAA-ra cserélték le. Mindkettő stop kodon, így a csere semmiféle hatással nem volt a baktérium fehérjeszintézisére, ugyanakkor felszabadította a TAG kodont, amelyhez a szakértők így tetszés szerinti új „jelentéseket”, a megszokott 20-on kívüli aminosavakat rendelhetnek.

És hogy ennek mi értelme van? A kutatók három különböző alkalmazási lehetőségben gondolkodnak. Az átkódolás révén először is újfajta, a baktérium által korábban nem termelt fehérjék hozhatók létre, amelyek aztán új funkciókkal láthatják el a mikrobát. A módszerrel különféle hatóanyagok vagy egyéb hasznos tulajdonságokkal rendelkező szubsztanciák aprócska gyáraivá lehet alakítani a mikrobákat, például olyan baktériumokat lehet kreálni, amelyek antimikrobiális anyagokat vagy speciális enzimeket termelnek és szekretálnak. Egy másik lehetőség az élőlények vírusokkal szembeni ellenálló képességének növelése a genetikai kód átírása révén. A vírusok a gazdasejt fehérjeszintetizáló rendszere fölött veszik át az uralmat, és ennek segítségével készítenek másolatokat magukról. Ha azonban a riboszómák nem az univerzális genetikai kódnak megfelelően dolgoznak, hanem a kutatók által meghatározott, módosított kód szerint, akkor működő vírusmásolatok helyett használhatatlan fehérjék fognak keletkezni, megállítva a kórokozó terjedését. Végül az átkódolás nagyon hasznos lehet abban az esetben is, ha egy genetikailag módosított organizmus kordában tartása a feladat. A kód gondos megváltoztatása révén elérhető, hogy az élőlények ne legyenek képesek keveredni a vadon élő populáció tagjaival, és ellenőrizetlen genetikai állományú utódokat létrehozni.

Maga az átkódolási művelet két, egymást kiegészítő technológián alapul. A MAGE révén először lecserélték a TAG hármasokat TAA-ra a bakteriális DNS egyes részeiben, a CAGE segítségével pedig a szerkesztett darabokat egy új genommá fűzték össze. A MAGE, avagy a többszörös automatizált genommanipulálás technológiáját két éve fejlesztették ki, eredetileg abból a célból, hogy egy bakteriális genom több millió különféle variánsát gyártsák le a segítségével, különböző új funkciók után kutatva köztük. Az „evolúciós gépezet”, ahogy fejlesztői emlegetik, néhány nap alatt kitermelt például egy olyan E. coli törzset, amely nagy mennyiségben termeli a likopin nevű, a paradicsom piros színéért felelős pigmentet. A MAGE azonban nemcsak sokfajta apró változás létrehozására képes, hanem arra is alkalmas, hogy szisztematikus változtatásokat eszközöljünk vele egyetlen sejten. A TAG 321 helyen fordul elő az E. coli körkörös genomjában. A kutatócsoport minden ilyen régióhoz legyártott egy olyan kisebb DNS-szakaszt, amely TAA-t tartalmazott TAG helyett, a környező bázisok azonban megegyeztek az eredeti genomban találhatókkal. Ezeket a fragmentumokat bejuttatták a baktériumba, amely osztódása során felhasználta őket a DNS másolatának létrehozásában, így az újonnan keletkező baktérium már a szerkesztett genommal rendelkezett.
Minden TAG egyszerre való lecserélése túlságosan kockázatos lett volna, így az eljárás során egy alkalommal mindig csak tíz helyen eszközöltek szerkesztést a kutatók. Rövidesen 32 olyan baktériumtörzzsel rendelkeztek, amelyekben összesítve minden lehetséges helyettesítés előfordult. A következő lépésben ezek egyetlen genomba való átvitele volt a feladat. A CAGE technika során horizontális géntranszfer történik, amelyben konjugációval, azaz közvetlen sejtkapcsolat útján cserélődnek ki DNS egyes szakaszai. A szakértők a 32 törzs tagjait párokba rendezték, és a pár egyik fele átadta szerkesztett génjeit a másiknak, amely így már 20 szerkesztett triplettel bírt. A létrejövő 16 baktériumtörzset aztán megint párokba rendezték, majd addig ismételték az eljárást, míg végül egyetlen törzs maradt, amelynek minden eredeti TAG bázishármasa helyén TAA állt. A kutatók a következő lépésben megszabadultak RF1 nevű elbocsátó faktortól is, amely stop kodonként értelmezi a TAG bázishármast, így már semmilyen akadálya nem volt annak, hogy új aminosavakat rendeljenek hozzá. A baktérium 355 mutációt szedett össze a folyamatok során, de ezek láthatóan nem okoztak különösebb problémákat vagy változásokat működésében. Ahogy a kutatók reménykedtek, már ennyi változtatás is elég volt ahhoz, hogy a baktérium jóval ellenállóbb legyen a vírusokkal szemben, mint eredeti változata volt. A rezisztencia persze nem volt tökéletes, de ahhoz képest, hogy csak egyetlen kodonon változtattak, meglepően hatásosnak mutatkozott.

A kutatás következő szakaszában a szakértők a ténylegesen aminosavakat kódoló tripletek genomszintű átkódolásába kezdenek bele. Ez persze jóval nehezebb feladat lesz, hiszen a bázisok lecserélésével megváltozhat a gének aktivációs mechanizmusa, hatékonysága és pontossága, ráadásul mivel a bakteriális genom génjei több helyen átfedik egymást, egyetlen kodon megváltoztatásában akár három gén is érintett lehet. És ezek még csak azok a problémák, amelyekkel már most tisztában vannak a kutatók, munka közben azonban várhatóan még számos egyéb gondra fény derül majd. Az aminosavakat kódoló tripletek továbbá jelentősen gyakrabban fordulnak elő a genomban, mint az egyes stop kodonok. Míg a TAG 321 helyen bukkan fel az E. coli genomjában, a legritkább aminosav-tripletek (AGA, AGG) lecseréléséhez több mint 5000 szerkesztést kell eszközölni. A 13 legritkább ilyen kodon „felszabadításához” 155 ezer helyen kellene megváltoztatni a bakteriális genomot, amihez jelentős erőfeszítésekre lesz szükség. A munka előkészítéseként Marc Lajoie és Siriam Kosuri első körben a baktérium 42 esszenciális génjében állt neki lecserélni az említett 13 kodont. Ez jelentősen lecsökkentette a változtatások számát, hiszen mindössze 405 helyen volt szükség szerkesztésre. A tripleteket minden esetben egy olyan hármasra cserélték, amely az eredeti kodonnal azonos aminosavat kódol. Míg a stop kodonok hasonló átkódolása gyakorlatilag puszta „erődemonstrációnak” felelt meg, amely által igazolni akarták a szakértők, hogy a technika működőképes, a projekt második részében biztosak voltak abban, hogy kudarcot vallanak majd, a kérdés csak az volt, hogy milyen mértékű lesz a kudarc.

A végeredmény végül nem is alakult rosszul: a 42 átkódolt génből 26 működőképes maradt, és az ezeket hordozó baktérium életképesnek bizonyult, bár 20 százalékkal lassabban gyarapodott, mint az eredeti változat. Ami talán még fontosabb, bebizonyosodott, hogy 405 érintett kodon külön-külön, illetve kisebb csoportokban is lecserélhető, ami egyrészt az eljövendő hasonló próbálkozásokat jóval hatékonyabbá teheti, másrészt megerősíti, hogy a módszer a genom minden pontján alkalmazható. Kiderült tehát, hogy a kodonok helyettesítésének nincsenek legyőzhetetlen korlátjai, és bár apróbb problémák tömegével akadnak, kellő mennyiségű idő és energia befektetésével egyelőre ezek mindegyike megoldhatónak tűnik. A következő szakaszban a 13 kodon teljes genombeli lecserélése következik, majd jöhet az átkódolás következő lépése, vagyis az új aminosavak bevonása a fehérjeszintézisbe a felszabaduló tripletek felhasználása révén. Közben pedig remélhetőleg magáról a genetikai kódról, annak természetéről, fejlődéséről és működéséről is egyre többet tudunk majd meg, hiszen ahogy Isaacs fogalmazott, igazából akkor lehet megismerni bármely kódrendszert, ha képesek vagyunk megváltoztatni azt, és vizsgálni a változások következményeit.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. enisherpa
2013.10.27. 22:51
Ha keményen dolgoznak, megvalósulhat a sötétben világító, kicsi, zöld színű repülő disznókból álló csorda, más néven malacka-raj. Szokás szerint előbbre tart az emberiség technikai fejlesztésekben, mint morálisan. Ebből még lehet baj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Simba enish...
2013.10.27. 23:56
Hát attól még messze vagyunk szerintem, de ja a morális kérdésben igazad van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. agyturbini...
2013.10.28. 07:52
Moralis????

Ne viccelodjetek, amikor mar a 2000 evvel ezelott is oltuk egymast, aztan az elmult 2000 evben a testveriseg es baratsag (vallasossag) jegyeben irtjuk egymast, es persze mindezek mogott semmi mas nincs mint emberi kapzsisag.... Ezek mellet nincs ertelme moralrol beszelni, mert Ember meg nem latta a foldon mi az a moralis. Vagyis lattuk mar de mindig ugyan az a vege, ami egyes embereket k...va gazdagga tesz na az moralisan elfogadott, Mindenki alltal, a tobbirol meg beszelni sem erdemes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. agyturbini...
2013.10.28. 07:55
on: igen erdekes hogyan feleltehetok meg egymasnak az egyes szakaszok, de valoszinu a valtozatossag kulcsa mindig a tulelesi eselyekben keresendo. Vagyis ha egy tipus minden tagja serulne akkor eletkeptelen az egesz organizmus,(pl valamilyan vegyszer csak azon szakaszokkal letesit kapcsolatot), de ha van teljesen mas fajta szakasz ami megis ugyan azt a munkat vegzi akkor ugye marad tartalek. Majd meglatjuk mert erdekes mi lehet egy ilyen homogen megoldasbol...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Renhoek
2013.10.28. 15:33
Annyira tudtam, hogy egyből jönnek a morálisozók... Csak könyörgöm, aki nem ért hozzá, az ne ugasson bele. Pont, hogy egyik fő haszna, hogy a GMO növények pl nem tudnának keveredni az őshonos fajokkal. Ugyanis ez a fő probléma. Előbb utóbb úgy is mindenki GMO növényeket, és tenyésztett hússzövetet fog enni, mivel a Föld és a mezőgazdaság képtelen eltartani ezt a gyors ütemben nővekvő parazita populációt amit embernek nevezünk.

Ha ilyen eszközökkel biztonságosabbá tehető ez a folyamat, vagy olcsóbbá és egyszerűbbé tehetőek a génmanipulált élőlények létrehozása az csak jó nekünk (ami mondjuk óriási előny, ha számba vesszük egy e.coli mimindenre képes molekuláris biológia, orvosi kutatások stb terén pl)

Ezellen kár is harcolni, előbb utóbb szükség lesz rá, különben egymás torkának ugrunk az élelmiszerért és a maradék kizsákmányolt termőföldekért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Renhoek
2013.10.28. 15:36
Ez egy remek eszköz a génsebészetnek, ahogy az objektumorientált génsebészet is. Láttam egy filmet erről, de sehol nem találom sajnos... A lényeg, hogy OOP elvek alapján létrehozod a programot, a gép kikeveri megfelelő üvegcsékbe az alkotóelemeket, te meg szépen összeöntöd. Kész a floreszkáló patkány, vagy a gyógyszert termelő e.coli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. enisherpa
2013.10.28. 22:02
Renhoek: Az ember 2.0 nem fog egymás torkának ugrani. Ezt a problémát legkésőbb az 1.5 verzióban megoldják. Az ember 2.0 engedelmes lesz és békés, és megeszi a GMO-t ha arra utasítják.

Vásároljon ön is ember 2.0-t a gyáraiba. 10%-kal gyorsabban dolgozik, 5%-kal alacsonyabb fogyasztás mellett, mint az 1.5-ös verzió.
Amennyiben erre az ipon cikkre hivatkozik, vásárláskor további 5% kedvezményt kap az első 5 db ember árából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. benczeb90
2013.10.29. 09:18
@enisherpa

Köszönöm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Simba Renho...
2013.10.29. 10:07
A morális dolgot nem a GMO-kra értettem, te misztifikálod ezt túl, csak hogy bele rúghass a másikba. Magam sem ellenzem azt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. agyturbini...
2013.10.29. 12:09
Nem tunt fel senkinek (enisherpa benczeb90)
Hogy mar most is igy van? Jaaaaaaaaaaa nem persze mert ti is az amerika almot alusszatok a tobbivel egyutt. A legtobb orszagban mar most a tokesek rabszolgai az mberek(igen mert nem azt csinalodamit akarsz hanem amit a penzed megenged illetve az idodbol kitelik) Ha nincs penzed akkor dolgoznod kell ergo nem lesz idod...Es ugye a lakossag 90-95 % a letfenntartasert kuzd ergo azert dolgozik hogy elhessen, mert a bevetele majd 100% elmegy a letfenntartasra, akkor ez nem rabszolgasag? Dehogynem csak ugye meg egy ket diplomat osszekell hozza szedni hogy ezt belassuk....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Renhoek
2013.10.29. 14:35
Még így is jobban él a 90%-unk mint bármely harmadik világbeli országban... Majd akkor beszéljünk rabszolgaságról, ha vernek, ütnek, láncon tartanak, éheztetnek... Vagy enyhébb verzióban egy vietnámi ruhaüzem pl. Itt jólét van, rohadt nagy jólét, úgy kb több milliárd emberhez képest luxuskörülmények között él az ország lakossága... Ne feledjük, lehet még sokkal de sokkal rosszabb is.

Különben meg, ha kiköltözöl tanyára és önfenntartó létet folytatsz saját gazdálkodásból az is rabszolgaság? Ugyanis ott aztán talán mégkevesebb szabadideje van az embernek. Régen a parasztok reggeltől estig dolgoztak, hogy megéljenek. Szóval minden csak viszonyítás kérdése.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. enisherpa
2013.10.29. 17:47
Agyturbinikusz: nem állítottam, hogy jelenleg sehol nincs rabszolgaság. De egy kis genetikai rásegítéssel sokkal hatékonyabban lehet kizsákmányolni. Hatékonyabb, mint a TV önmagában.
Mi még viszonylag jól állunk mondjuk Észak-Koreához képest. És sokkal rosszabbul, mint Kanada.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. benczeb90
2013.10.29. 19:07
Agyturbinikusz: Két féle rabszolgaság van. Amikor látod a rácsot az ajtón, és amikor nem. Az utóbbi trükkös, mert azt hiszed, hogy szabad vagy.
Szóval egyetértek. Egy ideje már felébredtem. Én azért teperek a diplomáért, hogy minél könnyebben törhessek ki ebből a rendszerből. Mire családom lesz, az önellátásra fogok törekedni. Lekapcsolódni szépen minden kiváltható szolgáltatásról. Aminél csak megoldható. Majd akkor. Legalábbis minél kevesebb mértékben szeretnék függni másoktól. Ha minden jól megy, a szupermarketbe csak a levélfeladás miatt kell majd járni. Egész életemben panelban laktam és elég a sárga csekkekből is. Nem diploma kell ahhoz, hogy átlásson az ember a szitán, hanem tolerancia. Az emberek legnagyobb része képtelen lenne feladni eddig meglévő értékrendszerét, ez nem az okosság, vagy memorizáló képesség függvénye. Inkább a toleranciától, rugalmasságtól, és talán az önzetlenségtől függ. Az ember akkor független, ha élete és életminősége nem függ havonta fizetendő szolgáltatásoktól. A legnehezebb a munka kiváltása lenne, azt szerintem nem lehet. Dolgozni kell. Nyugdíjas korban viszont lehetne az ember gazda, aki a saját kertjének terményeiből él, melyből jut az asztalra is és a helyi piacra is. Vidéken még standért se kellene fizetni De addig viszont tanulni kell és nyitottnak lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. benczeb90
2013.10.29. 19:32
A rendszer kisgyermekkorod óta nyomatja a jeleket, ő festeti fel benned annak a szobának a falaira a később általad észlelt és tanult világot, ameybe már eleve beleszülettél. A médiákból indirekt, az iskolákban pedig direkt, erőltetett ez a festés (tanulás). Az iskolában a minta adott, és azt mérik, hogy mennyire követed a mintát. Az oroszlán, a majom és az elefánt is egyenlő követelményeknek van kitéve: másszatok fára! Könnyen megy vagy nehezen. Felépül egy önkép magadról: jó vagyok, vagy béna. Pedig az az elefánt talán másban lenne ügyes. De a rendszer megadja a mintát. Aki jól festi ki a falait, az jutalmazva van, könnyebb neki megtöltenie azt a szép mintásra kifestett szobát minden szépel és jóval, pénzért (ami adósság). Olyannyira le van kötve a figyelme, tanulás/munka (pénzszerzésért), szórakozás (pénzköltésért), hogy nem is látja a szoba ajtaján lévő rácsokat. Ez az elégedettség a szabadság illúziója. Panem et circenses. És mindjárt nem foglalkoznak az emberek azzal, ami a háttérben van. Persze aki nem jól festi a szobáját v nem tud fára mászni, mert nem abban lenne jó, az nem kap annyi/elég 'jutalmat', számára a szoba üresebb, a rácsokat is jobban látja.
Sajnos a szobából való kijutáshoz előbb fel kell ismerni, hogy be vagy zárva. Meg kell találni az ajtót, amit sosem mondott meg neked semmilyen hivatalos szerv, hogy létezik. Még a szobáról se tudsz, hogy szoba volna, azt hiszed az az egész világod. Ha megtalálod az ajtót, az kinyitható. De csak miután kifestetted a szobát.
Vmennyit le kell tenni az asztalra ahhoz, hogy kitörhessen az ember, hogy önállósíthassa magát. Ahhoz sajnos a rendszerben előbb szolgálni kell, pénzt kell teremteni. Pénzt, ami nem is pénz. Az arany és ezüst értéktartó csak, minden más értéke bizonytalan, a rendszer fennállásáig van kvázi értéke. Ha összeomlik, a papír és elektronikus valutának eltűnik a vásárlóértéke.

Ha egyszer kijutsz a szobából, az nagyon durva lehet, hisz egész életedben benne voltál. Ha te benne voltál, akkor a szüleid is szobában voltak. Ha te kijutsz, akkor a családodat is kiviheted. Ez a legnagyobb ajándék, amit valaha adhatsz. A függetlenség. Persze a rendszernek a szobán kívül is van hatalma, de a téged nevelő, leszabályzó és a kihasználó programokat a szobára írták, ahova téged szántak, ahova születtél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. benczeb90
2013.10.29. 19:57
Kieg:
A határaidat ott ismered fel, hogy ami nincs a falra festve, az nem lehetséges. Így tanultál, így szerezted a logikádat, mely gyümölcsöző volt a falfestés (tanulmányaid) és munkád során. Azt mondták, hogy okos vagy. Ha a szóban forgó ajtót netán megtalálod, kinyithatod. De csak miután kifestetted a szobát. Nincs rajta még lakat, szerencsére még nem olyan világban élünk.
Az emberek mégis a pénztárcájukban lévő papírok gyűjtését és költését (s ezáltal a rendszer igazolását, támogatását, fenntartását) tartják életük céljának, vagyis azt, hogy ezt minél inkább, minél sűrűbben megtehessék. De a rendszer akármikor bemondhatja az unalmast és összeomolhat. A nagy pénzügyi összeomlások nem csak a törikönyvben szerepelhetnek. Ha valaki követi a híreket, megfelelően független forrásokból, az nem bízik abban, hogy a rendszer örökké kilábal majd a kisebb alászállásokból. A média igyekszik még a gyanú írmagját se elültetni az emberekben. A pénzügyi tanácsadók óva intenek mindenkit az egyedüli értéktartó nemesfémekbe való befektetéstől, hogy hajjaj, nagyon bizonytalan...és te meg elhiszed. (no offence) Valuta még soha nem maradt fenn túl sokáig, aminek az alapja nem nemesfém. Történelmi tény. De a rendszer ezeket a fémeket magának akarja. Az összeomlás után abból építenek majd új rendszert. El viszont nem zárhatják, az gyanút ébresztene. Na de ez egy másik téma, ez ellen nem lehet semmit tenni. De nem lesz jobb akkor, ha vmi krach bekövetkezik, azon emberek többségének, akik fel se ismerték a korlátaikat. Egy önellátó embernek és családjának valamivel több esélye lehet a túlélésre, mint egy rabszolgának, aki sose képzelte, hogy az lenne, aki az összeomlás után nem találja a helyét a világban, hisz ilyet nem festettek és festettettek ki vele a falára, de még azt se tudja, hogy szobában van.

*Jav: Persze aki nem jól festi a szobáját v nem tud fára mászni, mert nem abban lenne jó, az nem kap annyi/elég 'jutalmat', számára a szoba üresebb, a rácsokat is jobban látja.
(Na ez nem igaz, nem feltétlen látja jobban! Főleg ha nem is tud róla, hogy van. Gazdagon és szegényen is ki lehet lépni a szobából, csak kint a lehetőségek még mindig erősen függnek a szobában eddigi életedben nyújtott eredményeidtől.)


Na ez durva volt. És nagyon képletes, szimbolikus. Talán szórakozott vagyok, de őrült az nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. agyturbini...
2013.10.30. 06:23
Hat akkor megint csak elerkezutn oda amig nem sikerul az onellatosagot megteremteni addig igen is rabszolga vagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. benczeb90 agytu...
2013.10.31. 12:00
Sajnos igen. Olyan, aki hozza a kötelezőt, de kifelé tekintget. A rendelkezésre álló korlátolt lehetőségek között is lehet haladást elérni. Akinek céljai vannak, alkalmanként megjelennek olyan lehetőségek, amik abba az irányba vezetnek. Ez akármilyen életcéllal így van. Fordítva fogalmazva: amire nem figyelsz, amit nem tartasz értéknek, azt sokkal kevésbé valószínű, hogy észreveszed, tehát minden bizonnyal sosem éred el. Szerintem a szabadság is ilyen, megközelíthető. Ez a szokványos dolgozz, költs, fogyassz, fizess rezsit, szórakozz, stb (ne figyelj a valós történésekre, ne gondolkodj, töltsd ki haszontalan dolgokkal a szabadidődet) szavakkal leírható életvitel, amit az emberek többségének szánnak, és ami még elszomorítóbb, hogy amit az emberek legnagyobb többsége teljesen magától értetődőnek tart, igenis átalakítható. Persze van, ami csak sok pénzzel, de ami érték, arra képes gyűjteni az ember. Csak az a kérdés, hogy mi az érték. Rengeteg olyan dolgot veszünk, amire szükségünk(???) nincs. Sokszor még hitelre is...hihetetlen... és mindezt azért, hogy másokat elkápráztassunk, hogy nekünk mink van, vagy hogy magunkat megnyugtassuk, hogy 'haladunk a korral meg a divattal' meg effélék.
A szabadság elérésének sok aspektusa csak döntés és elhatározás kérdése. Minél közelebb vagy a függetlenséghez, annál jobb, de nincs hatalmad teljesen kilépni a rendszerből, teljesen megszabadulni a rabszolgaságtól. Legalábbis azt hiszem. Szóval itt nem arról van szó, hogy mindent vagy semmit, 1 vagy 0, hanem hogy mennyire vagy képes az életed során önállósítani magad...'hogy mennyire'. Az utakat magadnak keresed és magadnak járod azt, amit kiválasztottál. Nem megy egy csapásra sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Simba
2013.10.31. 12:05
Hát ennek a topicnak nem sok köze lett a Genomszerkesztőkhöz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. benczeb90 Simba
2013.10.31. 12:08
Senki ne haragudjon, bocsi Úgyis pár héten belül a feledés homályába merül. Mármint az, hogy ide ki mit irkált.
Kieg: Persze haladni a technikával és a szórakozás nem áll ellentétben a függetlenségre való törekvéssel, csak nem egészséges, ha ez az ember prioritás listájának legelőkelőbb helyein szerepel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!