iPon Cikkek

Gépösszerakó: építsd magad a PC-d!

Dátum | 2008. 11. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

 A számítógép építés manapság már sokak számára egyáltalán nem jelent kihívást, ám még mindig rengetegen vannak, akik nem mernek belevágni a feladatba, ugyanis nem sajátították el az ehhez szükséges alapokat. A helyzet egyáltalán nem bonyolult, az elkövetkező pár oldal keretein belül most azoknak szeretnénk segíteni, akik elég elszántak ahhoz, hogy gépet építsenek, de valami oknál fogva eddig még nem mertek hozzákezdeni.

Fontos, hogy jó házat válasszunk. (A kép csak illusztráció.)
Egy konfiguráció összerakását egy nagyon fontos művelet előzi meg: hosszú napok vagy akár hetek alatt össze kell vadászni a számunkra, és a pénztárcánk számára legmegfelelőbb alkatrészeket, amelyek minimális kompromisszumra kényszerítenek. Mindenekelőtt fontos eldönteni, hogy pontosan milyen gépet szeretnénk, mennyire fontos a csendes működés, illetve mekkora összegből gazdálkodunk. Ha ez megvan, akkor el lehet kezdeni a nézelődést és a válogatást.  Mi most ezeken a teendőkön egyszerűen átlépünk, és azt az ideális helyzetet vesszük alapul, hogy minden szükséges alkatrész a rendelkezésünkre áll, azaz sikerült meghozni a - remélhetőleg jó – döntést.

Jó hűtés: a meghbízható rendszer egyik alap pillére.
Akármilyen gépet is választunk, fontos, hogy gondoskodjunk az alkatrészek megfelelő hűtéséről. A legjobb választás egy olyan ház lehet, amelyben megfelelő számú és méretű ventilátor hely áll rendelkezésre, az sem baj, ha ezeken a helyeken gyárilag nincs légkeverő, legalább az általunk legjobbnak és leghalkabbnak ítélt ventilátort építhetjük be a gépbe. A ház elejére érdemes egy 8 vagy 12 cm-es ventilátort helyezni, ami bejuttatja a friss levegőt a rendszerbe, ezzel együtt pedig a merevlemez(ek) hűtéséről is gondoskodik. A ház hátsó részébe szintén érdemes egy 8 vagy 12 cm-es házhűtő ventilátort helyezni, ám ez az egység már a meleg levegő kifújásáért felel majd.

A cikkben szereplő gép, amelynek összerakását módszeresen dokumentáltuk, tulajdonképpen egy egyszerű irodai konfiguráció. A rendszernek elsősorban megbízhatónak kell lennie, a teljesítmény irodai alkalmazások használata miatt csak másodrendű szempont, viszont a bővíthetőség kulcsfontosságú volt az összeállítás megtervezésekor.

Az első lépések

A gép összerakása előtt a rajtunk található töltést vezessük le (földeljük magunkat, de ne a szó szoros értelmében :)), például egy radiátor megfogásával, ugyanis a statikus töltöttség elég rossz hatással van az egyes alkatrészekre, az érzékeny elektronika könnyedén meghibásodhat, ha rajta keresztül vezetjük le a töltést. Erre a tényre sokáig felhívták a felhasználók figyelmét, de manapság valahogy nem említik meg a dolgot.


Amennyiben ezzel az egyesek számára kissé mulatságosnak ható dologgal megvagyunk, készítsük elő a szereléshez szükséges alkatrészeket, valamint egy normális minőségű, hosszú csillagcsavarhúzót, amivel az egyes alkatrészek csavarjainak rögzítését fogjuk elvégezni. Alapvető szabály, hogy folyamatosan rend legyen körülöttünk, ezzel ugyanis számos kellemetlenség megelőzhető, plusz nem akadályozzuk saját magunkat a szerelésben. A rövid, és sokak számára egyértelmű tanácsok után nézzük, mivel is érdemes kezdeni, ha egy komplett gépet kívánunk összerakni.

Az alaplap, a processzor és a memória


Még mielőtt az alaplapot beszerelnénk a kiszemelt házba, érdemes a processzor, a processzorhűtő és a memóriamodulok rögzítését elvégezni. A processzorhűtő felhelyezésekor nagy erőhatást kell kifejteni, hogy a helyükre pattanjanak a rögzítő lábak, így ezt – ha egy mód van rá – akkor ne a ház belsejében végezzük el. Ezzel a módszerrel sokkal hatékonyabban és kényelmesebben dolgozhatunk, kezdők számára fokozottan ajánlott betartani a tanácsot.

Intel LGA 775-ös processzorfoglalat.
Intel processzor és processzorfoglalat.
A fenti képen látható a processzorfoglalat, valamint körülötte a négy furat, amelybe az Intel processzorhűtőjének ún. Push-pin típusú lábai illeszkednek. A jobb felső sarokban, a sárga memória foglalatok fölött helyezkedik el a processzorhűtő ventilátorának tápcsatlakozója, amely egy négytűs csatlakozó. A processzor behelyezésénél csak egy dologra kell figyelni: a CPU két szélén található egy-egy bevágás, ezek a bevágások a processzorfoglalatba illeszkednek, így fordítva még véletlenül sem tudjuk betenni a CPU-t a helyére, maximum, ha nagyon erősek vagyunk. A processzor beillesztése után a foglalat fedelének lehajtása van hátra, majd ez után a rögzítő füllel le kell zárni a foglalatot, ami szintén egy egyszerű mozzanat.

A processzor rögzítése után a CPU hűtő következik. A hűtő alján előre felvitt paszta található, ehhez véletlenül se nyúljunk. A hűtőt helyezzük fel az alaplapra úgy, hogy a rögzítő lábak a furatokba passzoljanak.

Intel processzorhűtő.
Ezután az egyik lábon található fekete kis műanyag fület nyomjuk le, amíg egy kattanást nem hallunk. Ha ez megvan, a vele átlósan szemben lévő füllel, és a maradék két rögzítővel is csináljuk ugyanezt. Fontos, hogy a rögzítő láb fehér része tökéletesen illeszkedjen a furatba, azaz az alaplap hátsó részén jól látható legyen, ugyanis csak így tudja megfelelően megtartani a CPU hűtőt. Egyes alaplapoknál, mint például a Gigabyte X38-DQ6, különösen nehéz a processzorhűtő  utolsó lábának rögzítése, ami az alaplap hátulján elhelyezett réz lap számlájára írható, ugyanis kissé feszül tőle az alaplap.

AMD processzor
AMD Phenom processzor AM2+-os foglalatban.
Nem lenne teljes a kép, ha az AMD Socket AM2-es processzorfoglalatáról és a processzorhűtő rögzítésének menetéről nem tennénk említést. Az AMD processzorainál egy aranyszínű háromszög jelöli a CPU megfelelő pozícióját, ennek köszönhetően egyszerűen a foglalatba varázsolható a CPU.

AMD AM2-es processzorfoglalat és az azt körülvevő hűtő rögzítő keret.
AMD processzorhűtő.
A processzor behelyezése után a foglalat mellett található kis kart le kell nyomni, így a rögzítő mechanizmus a helyére szorítja a processzort. A fenti képen látható a foglalathoz tartozó hűtő. Az egység két füllel kapcsolódik az alaplapon található műanyag kerethez, a két fül csatlakoztatása után a fekete elforgatható kart kell lenyomni, majd ezután rögzül a  hűtő

A processzorok után jöhet a memória rögzítésének folyamata. Ez a módszer DDR1-es, DDR2-es és DDR3-as memória modulok esetében tökéletesen megegyezik.


A processzor és a hűtő felszerelése után mielőtt az alaplapot a gépházba szerelnénk, bepakolhatjuk a memória modulokat is. A memória modulok rögzítésekor a foglalaton elhelyezkedő „fognak” és a modulon található bevágásnak találkoznia kell. A 240 tűs memóriafoglalat DDR2-es és DDR3-as változatban egyaránt elérhető, mindkét típuson máshol helyezkedik el az említett fog, illetve máshol található a memória modulon a bevágás is, így egyik típus a másikkal még véletlenül sem keverhető össze.


Példánkban egy DDR2-800 MHz-es Kingston memória párossal próbáljuk szemléltetni az összerakás menetét. A memória foglalatbiztosító füleinek kinyitása után a modult először behelyezzük a slotba, majd a ram egyik, illetve a másik oldalát finoman lenyomjuk, amíg a rögzítő fül be nem pattan. Először a processzor felől elhelyezkedő ramot tegyük be, úgy könnyebb a dolgunk. A DDR3-as modulok behelyezése ugyanígy történik, így arra külön nem térünk ki.


A fenti képen nagyon jól szemügyrevehető a DDR2-es és DDR3-as memóriafoglalatok közötti fizikai különbség. A kép egy ASUS P5KC alaplapról készült, amely mind DDR2-es, mind pedig DDR3-as memóriatámogatással bír, persze egyidejűleg csak egyik memóriaszabvány használható. Ahhoz, hogy a DDR2-es memóriák kétcsatornás módban működjenek, a modulokat az A1 és B1 vagy A2 és B2 slotokba kell helyezni, ha két ramot használunk. Kétcsatornás aranyszabály A1+A2 = B1+B2.

A tápegység

Ha ezekkel a mozzanatokkal megvagyunk, akkor jöhet a számítógépház előkészítése. Először is a tápegységet fogjuk beszerelni. A tápegységhez alap esetben mellékelnek a gyártók négy darab csavart, amellyel a terméket a számítógépházba illeszthetjük.

A táp. Fontos, hogy megbízható legyen.
A tápegységen első ránézésre rengeteg furcsa kábel foglal helyet, de nem kell kétségbeesni, az alábbi kis kép segítségével rendet rakhatunk a kábelek között, azaz megtudhatjuk, hogy pontosan melyik, milyen célt szolgál.

A fontosabb tápcsatlakozók.
Ahogy az a fenti képen is látható, a nagy, 24 darab csatlakozóból álló egység nem más, mint az ATX tápcsatlakozó, ami az alaplap megfelelő pontjára illeszkedik. Az alatta elhelyezkedő négytűs aljzat a Floppy meghajtóra passzol, ezt a meghajtót az újabb gépekből már száműzik, de még mindig hasznos lehet, ha BIOS frissítésre kerül a sor, ugyanis sokan nem bíznak a Windows alatt üzemelő frissítő programokban. A jobb alsó sarokban látjuk a Molex és a Sata tápcsatlakozókat, előbbi a régebbi optikai meghajtókra, illetve merevlemezekre csatlakozik – néha a komolyabb alaplapok is igényelik ezt a csatlakozó fajtát, amin plusz áramot kaphatnak -, míg a mellette lévő SATA tápcsatlakozót a modernebb merevlemezekhez és optikai meghajtókhoz használhatjuk. A képen egy Molex-Sata tápátalakító formájában mutattuk be a két megoldást, ez az átalakító sokszor hasznos lehet, ugyanis a legtöbb tápegységen csak két ilyen SATA tápkábel található, így kénytelenek vagyunk átalakítót használni, ha több meghajtót szeretnénk építeni a rendszerbe. Az alaplapok egy részéhez kapunk ilyen átalakítót, de az olcsóbb termékeknél – mint amilyen a cikkben szereplő G31-es lap is – bizony hiánycikk ez a kábel. Régebben kérdésként felmerült, hogy a SATA 1,5 Gbps-os és a SATA 3 Gbps-os merevlemezek tápkábelei és adatkábelei megegyeznek-e, a kérdésre a válasz: igen, teljes mértékben.

Távtartók: ezeket kell felcsavarozni az alaplaptálcára.
A táp beszerelése után az alaplap rögzítéséhez szükséges távtartó csavarokat kell az alaplaptálcára felcsavarozni.

Csavarok nélkül.Csavarokkal.

A művelethez a legtöbb nevesebb gyártó egy kis segítséget is nyújt: nevezetesen a tálca alsó részére felírja, hogy melyek azok a furatok, amelyekbe csavart kell helyezni, mondjuk ATX, mikro-ATX vagy mini-ATX alaplapok becsavarozásakor. Esetünkben a Gigabyte háza is ilyen volt, így a dolgunk rendkívül egyszerű. Rövid videót a cikk végén mellékelünk a folyamatról.

Az alaplap csatlakozói, ezek elé kerül az említett takarólemez.
A távtartó csavarok beszerelése után nincs más teendőnk, mint az, hogy a gyártó által mellékelt hátlapi takarólemezt beillesszük a házba. Ez a folyamat rendkívül egyszerű, a takarólemez szélein 1-1 kis bütyök található, ami a ház hátulján lévő kivágás szélei mögé kapaszkodik. A bepattintás nem megy mindig könnyedén. Az alaplaphoz tartozó takarólemez a csatlakozók függvényében változik, így egy esetleges alaplapcsere alkalmával szinte biztos, hogy a takarólemezt is cserélni kell.

Az alaplapon található néhány tűcsatlakozó, amelyek a ház bekapcsoló gombját, a gombban vagy a gomb mellett található ledet, a reset gombot, illetve a HDD aktivitást jelző ledet és a beépített rendszerhangszórót fogadják. A következő teendőnk csak első hallásra tűnhet nehéz feladatnak: a ház kábeleit a megfelelő csatlakozókba kell illeszteni. Ezt a műveletsort kissé nehéz elvégezni, ha már az alaplap a házban van, legalábbis egy kezdő építő számára mindenképpen. Amire szükség lehet az nem más, mit az alaplap felhasználói kézikönyve. A felhasználói kézikönyvből keressük ki a leírást, ami az alábbi csatlakozósorhoz nyújt segítséget. A feliratok az alaplapon rendkívül picik, így a könyv nem árt, ha kéznél van.

A Gigabyte alaplap csatlakozói.
Az ASUS Q-Connector névre hallgató megoldása. Néha igazán jól jön.
A fenti képen láthatóak a csatlakozók. Az ASUS mellékel olyan adaptert a termékeihez, amelyhez először a ház gombjainak és ledjeinek csatlakozóját lehet bedugni, majd az egész adaptert egyetlen mozdulattal csatlakoztathatjuk a házban található alaplaphoz. Ez egy kényelmes megoldás, sajnos a mostani Gigabyte lap esetében ez nem áll rendelkezésre. A bekapcsoló- és reset gombok polaritását ha megcseréljük, akkor egyáltalán nincs katasztrófa, ellenben a ledek esetében már nincs helye a hibának. Az +MSG- feliratú csatlakozóhoz a bekapcsoló gomb ledjének aljzatát kell hozzárendelni. A +HD- csatlakozó a merevlemez aktivitását mutató ledhez tartozik, míg a +PW- és a –RES+ csatlakozók a bekapcsoló- és reset gombokhoz kellenek. A jobb oldali négytűs csatlakozó a hangszóróé. Összességében elmondható, hogy minden alaplap esetében érdemes a csatlakozók bekötése előtt néhány pillantást vetni a felhasználói kézikönyvre, abban ugyanis részletesen le van írva, hogy melyik lábakhoz melyik csatlakozót kell párosítani.

Most, hogy a kábelek csatlakoztatásán túl vagyunk, végre bekerülhet a helyére az alaplap is. A beszerelés nagyon egyszerű, először az alaplapi kivezetéseket tartalmazó oldalt kell becsúsztatni a takarólemezhez, majd néhány csavar rögzítésével végleges helyén tudhatjuk az új jövevényt. Az alaplap behelyezésekor lehetőleg a deszka széleit fogjuk, és ne kövessük az a már-már gyakorlattá vált példát, amely szerint a CPU hűtőt fogva emelik be a lapot a helyére.


Az alaplapunk a helyén van, így most már jöhetnek a további alkatrészek is, ám mindenekelőtt csatlakoztassuk a tápegység 24 tűs ATX csatlakozóját, illetve a +12V-os 4 tűs csatlakozót is az alaplap megfelelő részeihez. Mindkét foglalat úgy van kiképezve, hogy csak egyféleképpen lehet őket csatlakoztatni, szóval nincs hibalehetőség.

Most külön videokártya nem kerül a rendszerbe, de azért a főbb tudnivalókat összefoglaljuk a témával kapcsolatban.


Napjainkban még ugyan elvétve lehet kapni AGP-s (Accelerated Graphics Port) foglalatba illeszkedő videokártyákat, de a kínálat nagy részét már a PCI Express foglalatba passzoló termékek teszik ki. A fenti képen látható csatlakozók közül tehát a legfelső lesz érdekes, ha gépbővítésre kerül a sor. A PCI Express x16-os slotot videokártyákhoz használatos. A PCI Express szabványt tulajdonképpen az Intel fejlesztette ki 2004-ben, majd ezután a PCI Express 1.1-es szabvány megkezdte hódító útját. A 2007-es év évgén debütált a 2.0-s szabvány, amely egyes újabb alaplapokon lelhető fel. A 2.0-s szabvány visszafelé kompatibilis az 1.1-es verzióval, így a régebbi videokártyák gond nélkül használhatóak az új alaplapokban.


Hat tűs PCI Express tápcsatlakozó.
Egyes videokártyák áramfelvétele magasabb, mint amit az alaplapi sín ki tud szolgálni, ezeket a kártyákat egy vagy akár két külön tápcsatlakozóval kell ellátni. A tápegységeken nem minden esetben vannak ilyen PCI Express tápcsatlakozók, ennek vásárlás előtt az adott gyártó oldalán érdemes utánanézni. A videokártyákhoz a gyártók szoktak mellékelni Molex - PCI-Express tápátalakítókat, de ebben az esetben is érdemes a gyártó oldalán tájékozódni, nehogy otthon érjen minket kellemetlen meglepetés.

Merevlemez és optikai meghajtó

A merevlemez és a DVD-író beszerelése rendkívül könnyű. Alapesetben a meghajtókat a számukra kijelölt bővítőhelyekre kell behelyezni, majd a mellékelt 4-4 darab csavarral rögzítenünk kell őket. A manapság kapható házakban már csavarmentes rögzítést is kínálnak a gyártók, esetünkben is ez volt a helyzet. Ekkor csavarozni nem, csak a gyártó által kialakított rögzítési metódus használatával kell rögzíteni a meghajtókat. A DVD-írók és egyéb optikai meghajtók 5,25 hüvelykes bővítőhelyre passzolnak, az asztali merevlemezek pedig a 3,5 hüvelykes slotokba helyezhetőek.

A merevlemez bal oldalán a SATA tápcsatlakozója, mellette pedig a SATA adatkábel csatlakozója helyezkedik el.
Az optikai meghajtókból és a merevlemezekből IDE és SATA változatok vannak forgalomban. A különböző perifériák adatkábelei az alábbi képen láthatóak. A különböző tápkábeleket már korábban bemutattuk, de itt most ismét beszúrjuk őket, hogy jól látható legyen az egyes változatok közötti különbség.

A különböző adatkábel típusok.
A cikkben SATA merevlemezt és IDE optikai meghajtót szereltünk be a gépbe, így mindkét típus összeszereléséről láthatunk egy pici bemutatót. Manapság már túlnyomórészt a SATA termékeket építik be az új konfigurációkba, az IDE foglalat felett lassan eljár az idő.

Káosz a kábelek között

A rendszer alkatrészeinek beépítése után még egyáltalán nincs vége a munkának, ugyanis a bepakolt kábelek között illik rendet tenni, hogy a ház szellőzése akadálymentes legyen, illetve ne kerüljön a ventilátorok útjába semmilyen kábel. Fontos szempont az is, hogy a rendszer belsejének illő - nagyjából - szépen kinéznie, így az esztétikus elrendezésre mindenképpen szükség van.

 Kábel-káosz a gép besejében. De már nem sokáig.A megoldás kulcsai: a kábelkötegelők.
A kábelek között nagyon egyszerűen rendet teremthetünk, ehhez mindössze néhány darab kábelkötegelőre van szükség, amelyek összefogják a kábeleket és az általunk meghatározott helyen és pozícióban rögzítik őket. Néhány ilyen kis rögzítő felhasználása után rá sem lehet majd ismerni a gépre. A kábelkötegelők rögzítése után egy hosszabb műanyag szál lóg majd ki mindegyikből, amit egyszerűen egy csípőfogó segítségével levághatunk, így tényleg esztétikussá válik a gép.

A valamivel rendezettebb rendszer

Pár perc és néhány darab kábelkötegelő elhasználása után már egész szépen alakul a rendszer. Az egyes kábeleket érdemes úgy rögzíteni, hogy némi rugalmasságot azért hagyunk nekik, ha esetleg szerelésre kerül a sor, akkor se legyen gond azzal, hogy a kábeleket egyszerűen lehetetlen elmozdítani, mert annyira feszülnek. A túlzott megfeszítéssel a csatlakozókat is károsíthatjuk, valamint nagy rá az esély, hogy az egyes kábelek megtörhetnek.

Emészthető végeredmény, de azért lenne még teendő a kábelekkel.
A fenti képen látható állapot egy irodai gép esetében már nem mondható rossznak, de azért még lenne mit dolgozni vele, hogy igazán szép képet fessen a rendszer belseje. Mivel a gépház nem plexi oldallappal rendelkezik, így ez marad a végleges állapot. Kétségtelen tény, hogy meg lehetne ezt valósítani szebben is, most az időhiány ennyit engedett.

Az egyes hardverelemekkel kapcsolatban remélhetőleg sikerül néhány hasznos információra rávilágítani, amelyeknek köszönhetően néhányan rászánják majd magukat, hogy megépítsék saját számítógépüket. Igény esetén a jövőben foglalkozhatunk részletesebben egy-egy hardverelemmel is..

Ahhoz, hogy a cikk hasábjain keresztül bemutatott gépösszerakási segédlet könnyebben emészthető legyen, illetve lássuk a gyakorlatban is, hogy miként zajlik az alkatrészek beszerelése, egy nagyobb lélegzetvételű videót is készítettünk, amelyben némi leírás is található, hogy a folyamatok még érthetőbbek és világosabbak legyenek. Íme, a kis videó:


A kisfilm alapján már elindulhatunk a gépösszerakás rögös útján, a rutint úgy is csak egyféleképpen lehet megszerezni: sok-sok gépet kell összeraknunk, az elméleti segítség ehhez sajnos kevés. Ha a videó és a leírás után még esetleg maradnának kérdések, akkor azokat szívesen fogadjuk a cikk fórumtémájában.

Ha kezdőként gépösszerakással próbálkozunk, akkor a biztonság kedvéért kérjünk meg egy hozzáértő barátot vagy ismerőst, hogy felügyelje a folyamatot, illetve ellenőrizze a végeredményt. Érdemes.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

56. Svindler
2008.11.21. 17:40
vissza a cikkhez

Elnézést kérünk némi technikai probléma miatt nem működött a cikk fórum hozzászólás részlege, ám elvileg mostantól nem lehet probléma.

Jöhetnek az észrevételek, kérdések, megjegyzések a cikkel kapcsolatban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. J.o.k.e.r
2008.11.21. 17:49
Köszönjük! Remélem, lesz olyan, akinek hasznos a rövid kis bemutató.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. pluto
2008.11.21. 17:52
Az vicces hogy azt írjátok hogy ne a processzorhűtőnél fogjuk meg az alaplapot, erre amikor rátettétek az alaplapra a processzorhűtőt pont a hűtőn keresztül tettétek le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. J.o.k.e.r
2008.11.21. 17:57
Igen, ez reflex-szerű mozdulat volt, kíváncsi voltam, hogy mikor veszik észre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Tyrel
2008.11.21. 18:17
Nagyon jó ötlet ez a cikk és szépen, igényesen meg is van csinálva, a Youtube-os videón még külön meg is lepődtem.
Szerintem nagyon sok embernek segítetek ezzel, érdemes lenne valamilyen módon Sticky-vé tenni a fő oldalon is. (hogy a következő tesztek után is könnyű legyen rátalálni)

Lehet még sokan örülnének a folytatásnak is, pl. népszerűbb (Award és AMI) BIOS-ok fontosabb beállításainak jelentéséről egy leírás, meg esetleg videókártyákra és processzorokra a különböző aftermarket hűtők felszereléséről is lehetne még írni meg ilyesmik...

Nagyon tetszik a kezdeményezés, grat hozzá, csak így tovább Ipon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. J.o.k.e.r
2008.11.21. 18:34
Köszönjük!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. J.o.k.e.r
2008.11.21. 19:18
(Vendég_Zola _* @ 2008 Nov 21, 19:09) Helló
A CPU és a h?t?je közé nem kell egy kis paszta?
Az AMD és az Intel gyári h?t?in gyárilag rajta van a paszta. Külön ki is emeltük a cikkben, hogy a pasztás részhez ne érjen a user.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. J.o.k.e.r
2008.11.21. 19:34
A SATA/IDE/Floppy kábeleket az alaplaphoz minden esetben mellékelik, egyes esetben SATA - Molex tápátalakítót is adnak a gyártók, de a tartozékok listájának utána kell nézni vásárlás előtt. A videokártyához szükséges tápátalakítót meg a videokártya doboza szokta tartalmazni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Balu92
2008.11.21. 19:36
Nagyon jó lett a cikk.Én csak kiváncsiságból olvastam.Gratula hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. J.o.k.e.r
2008.11.21. 19:39
(Vendég_donbig_* @ 2008 Nov 21, 19:35) Helló! Köszi a cikket,végre egy képekkel illusztrált leírás. Magam tervezem összerakni a közeljöv?ben a gépemet, számomra nagyon hasznos volt a bemutató. Tyrelhez csatlakoznék, örülnék a folytatásnak -videókártya, estleg ha van valami plusz tennivaló két merevlemez vagy optikai meghajtó beszerelése esetén stb.- mindennek ami egy kezd?nek jól jöhet.
Persze, rengeteg hasznos trükkr?l lehet írni, plusz az egyes témákat sokkal mélyebben is ki lehet vesézni. Eben a cikkben kifejezetten az összeszerelésen volt a f? hangsúly, de igény esetén természetesen folytathatjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. J.o.k.e.r
2008.11.21. 20:06
Tápcsati: tessék szépen csatlakoztatni azt a maradék 4-es csatt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. dawidhunga...
2008.11.21. 20:42
Én kb 1-1,5 hónapja rendeltem Tőletek a gépemet és nemvoltam egsézen biztos magamban és körülbelül 2órán át kerestem egy épkézláb leírást ilyen témában és persze hogy nemtaláltam sehol....Tehát akkor nekem nagyonjól jött volna nekem tehát kondolom h most másnak is jólfogjönni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. J.o.k.e.r
2008.11.21. 21:03
(Vendég_Tápcsati_* @ 2008 Nov 21, 20:47) Nah, csatlakoztattam, és elolvastam a wikit is, de okosabb nem lettem t?le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. twollah
2008.11.21. 21:31
Tetszett.
Lesz folytatasa?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. imkovacs
2008.11.21. 22:29
Hm végig olvastam, nagoyn tetszik, gratulálok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. J.o.k.e.r
2008.11.21. 23:30
(Vendég_xyz_* @ 2008 Nov 21, 22:19) én sem csatlakoztattam a 4pint, helyette 8pinest kellett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. J.o.k.e.r
2008.11.21. 23:33
(Vendég_cvc_* @ 2008 Nov 21, 23:03) Régebben halllottam hogy kell valami paszta a cpu és a h?tés közé, hogy jobb legyen a kapcsolat. Igaz ez vagy nem kell?
Igen, ez így van. A gyári h?t?kön alapól megtalálható ez a paszta, az egyedi, kereskedelmi forgalomban külön kapható hüt?k mellé meg az egyes gyártók egy pici "fecskend?" szer?ségben vagy tubusban adják a pasztát. Összességében javítja a h?átadást a processzor felülete és a processzorh?t? között. Néhány fokot (1-2-3) úgy is lehet nyerni, ha felpolírozzuk a CPU h?t? talpát és utána nyomunk rá pasztát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. imkovacs
2008.11.22. 08:20
Az szép lehetett THOR08
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. danee91
2008.11.22. 12:08
A gond csak az, ahány alaplap, annyiféle BIOS...Persze sok az azonosság, csak más BIOS-nál(Award, AMI, stb) máshogy nevezik az adott dolgot. Tuningról meg ne is beszéljünk. Egyes lapokban 6x annyi dolgot lehet állítani tuning alkalmával, mint másokban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. pluto
2008.11.22. 12:21
Hát nekem igazából az tetszett ebben a legjobban, meg már az előző ilyen cikkben is, hogy ti ezzel foglalkoztok, ebből éltek és mégis megmutatjátok mindenkinek érthetően hogy hogy kell összerakni egy PC-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. bszoke88
2008.11.22. 17:36
jó cikk, jó az indíttatás is, csak így tovább
a videó is nagy és az aláfestő zene is nagyon bejön
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Svindler
2008.11.23. 11:37
Bt.: Szívesen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Mifee
2008.11.24. 06:20
ez mind szép és jó... de remélem mindenki tudja, hogy ez egy külön szakma.
és a garancia egyből elszáll, ha valamit rosszul csináltok, úgyhogy csak óvatosan és ésszel! ha nem megy bele ne erőltessük

Balu
a bios alapbeállításával is elindul a gép, néha azért érdemes előtte meggyőződni honnan akar butolni. cd-dvd, winyo, usb,...stb
és még sorolhatnám mi mindent lehet állítgatni, de majd ez is megér egy elemzést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. bszoke88
2008.11.26. 21:28
NKing
az szép :lol:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. north8
2008.12.03. 14:02
Hello! Szerintem korrekt a cikk és kezdőknek illetve kellő gyakorlattal nem rendelkezőknek rengeteg hasznos dolgot tartalmaz. Gratula!!! Saját magunk földelése a szerelés előtt: jó hogy erre külön felhívtátok a figyelmet, mert tényleg fontos. Én kb. 2 hónapja magam raktam össze a vadiúj álom PC-m, legalább megtanultam rendesen mit hová kell csatlakoztatni... persze egy sokkal hozzáértőbb haver hathatós közreműködésével, amit minden hozzám hasonló ,,amatőr természetbúvárnak" ajánlok,mert ha egyedül nem megy, abból csak erőltetés, törés, káromkodás és persze kidobott pénz lesz ami a mai árakat figyelembe véve nem biztos hogy olyan nagyon megéri. Mégegyszer gratula a cikkhez!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Vorian
2008.12.09. 20:33
Nagyon tettszett a cikk, azt hiszem ez volt az utolsó löket ami rávitt hogy gépet építsek. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem hogyha dobozos intel procit veszek akkor a dobozban lesz a sokat emlegetett gyári hűtő vagy azt külön kell beszerezni? (és ha benne is van a gyári hűtő mennyire éri meg rögtön venni vmi mást?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Balu92
2008.12.09. 21:08
Vorian:

A gyári hűtő hozzá jár.Nem kell másik hűtő, csak akkor vegyél ha tuningolsz.Amúgy meg elég a gyári.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Thunderzol...
2008.12.13. 02:13
Bár valaki már lejjebb szóba hozta, de lemaradt, h az IDE kábelt helyesen hogy kell bekötni?
Mi van akkor, ha nincsenek a kábelek feliratozva?
Egyik vége az alaplapra... na de melyik vége? Könnyű felismerni, mert a két végén van egy-egy csatalkozó, és az egyikhez közel van még egy csatlakozó. Na ez az egymáshoz közel levő két csati a "leágazás", ezekre kell az IDE eszközöket kötni, a túlsó vége pedig megy az alaplapra.
A kábel végi eszköz a "Master", a középen levő pedig a "Slave". Érdemes a "Cable Select" opciót mellőzni. (Bár manapság már ritkán, de gondot okozhat, különösen mobil racknél.)
Rendszer-winchestert pedig lehetőleg az elsődleges IDE portba kössünk, annak is a "Master" végére. Ennél csak az a jobb, ha SATA rendszerHDD-t használunk.
A Cable Select pedig annyit tesz, h az alaplaptól való távolság határozza meg az eszköz "rangját". Így lehet jól összekutyulni a dolgokat ismeretlen gép mobil rackjével. :rolleyes:

És a Floppy bekötése? (Amennyiben a floppyn, ill. az alaplapon levő csatlakozó nincs műanyagba öntve), naaa, mi is az a piros csík a kábel szélén? B)
Az a piros csík nem más, mint segítség a bekötéshez, az jelöli az 1-es számú tüskét, így könnyen azonosítható az alaplapon, és a Floppyn is. Ha a Floppyn nincs feltüntetve, akkor az 1-es tüske a Floppy szélén van, nem a közepén. Bár érdemes a Floppyt eleve kihagyni a rendszerből.

Nekem elég régi (torony)házam van, nem tudom, az újabb építésű házakban is ki lehet tolni az alaplapot tartó lemezt egy sínen csúsztatva, miután néhány "létfontosságú" rögzítő csavart eltávolítottunk? Az se rossz, kicsúsztatva az alaplap és a PCI és egyéb bővítmények felszerelhetők anélkül, h a ház akadályozna a szerelésben.

A Socket A foglalatról, és annak lesarkazásáról is írhattatok volna egy pár sort, bár szvsz semmi extra nehézség nincs abban, pedig egykor legendák keringtek kettétört, vagy csak simán csavarhúzóval átdöfött alaplapokról..
Egyszerűen megfelelő méretű csavarhúzót kell használni a művelethez. Nem egy műszerészcsavarhúzót. (Ami egyébként a többi cucc bekötéséhez, felszereléséhez tökéletes.) És valóban rá kell dőlni az egész testsúllyal a gépre, de ettől még roncsolás nélkül végezhető a szerelés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. bszoke88
2008.12.13. 14:07
(Thunderzolee @ 2008 Dec 13, 02:13) A kábel végi eszköz a "Master", a középen lev? pedig a "Slave".
nekem pont fordítva +y. 1x már vitatkoztunk ezen, ki kell próbálni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Noumena
2008.12.15. 20:35
Az összerakásoknál sosem látom hogy tennének a CPU ra hűtőzsírt a BOX procikon alapból van egy réteg???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Balu92
2008.12.15. 21:18
Noumena:

Box=hűtő
Tehát van hozzá alapból egy gyári hűtő.A réteget asszem neked kell feltenni.De nem nehéz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. bszoke88
2008.12.16. 19:11
általában a hűtőn már rajta van 1 réteg paszta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Coyote87
2009.01.11. 00:26
Olvasgattam én is nálatok az összerakásról, szakmabeli vagyok jó magam is kb 2 éve pakolgatom össze öket.
Nem lenne rossz elinditani egy tuning rovaot sztem na mega driverek boot beállítás ram időzítés mhz ek esetleg plusz áram aminek kell na meg a hdd-k kezelése(ACHI mode=Sata mod, Ata mod stb.)
Everest mérések ha kell esetleg segíteni is tudok benne. :rolleyes:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. odinian
2009.07.07. 16:26
Jó nagyon most ez alapján próbálom összerakni a gépet,viszont az a helyzet,hogy 4890em van és gigabyte 460w superb amin csak 1 6pines csati van viszont a kártyán 2.A kártyához adtak egy molexes átalakítót amin 2 molex fej van.Ilyenkor mind a 2-t rá kell csatlakoztatni 2 a tápbólk kiálló molexre??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. peter90
2009.07.07. 16:51
Nem, csak dísznek van rajta. :rolleyes:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. danee91
2009.07.07. 16:54
Igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. lamer_rich...
2009.07.17. 22:31
Hello.

Most fogok gépet venni egy teljesen új gépházba:

Asus Black & Silver Midi Tower PC Computer Case
ARCTIC COOLING Fan 12 PWM
ARCTIC COOLING AF8025 PWM
ASUS P5Q
CORSAIR VX550W
INTEL Core2 Quad Q9550 2.83GHz 775 BOX
ARCTIC COOLING Freezer 7 PRO
SAPPHIRE HD4870 2GB GDDR5 VAPOR-X PCIE
GEIL 4GB DDR2 1066 CL5.0 D/C BLACK DRAGON
Western Digital Caviar Black 640GB (7200rpm) SATA 32MB

Az lenne a kérdésem hogy mikor rakom össze a gépet akkor nem lesz nehéz az alaplapra bekötni a gép világítását. Vagy az meg van rajta jelölve hogy mit hova kell?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. leviske
2009.07.21. 17:12
Meg van jelölve és különben is az ASUS elég felhasználóbarát ezen téren. Tehát szinte minden téren kapsz majd segítséget a bekötögetéseknél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. danko78
2009.10.23. 21:31
Sziasztok!

Sok helyen néztem gépösszerakásról segítségeket, de sehol nem találtam egyértelmű választ arra, hogy kell e alátét az alaplap házhoz való rögzítéséhez.

Szükség van erre vagy ez nem olyan fontos?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Lancelot23
2009.10.24. 12:17
danko78!
Mindenképpen kell hogy tud rögzíteni a ház oldalára a lapodat másként nem nagyon lehet. Illetve szerelhetőségbe is jó ha le van rögzítve a lap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. medorim
2009.10.24. 13:17
A gépösszerakóval a gondjaim:
- winchestert nem lehet mellőzni,
- 2 videokártyát nem lehet kiválasztani (crossfirex)
- a memóriák ömlesztve vannak, könnyen lehet, hogy nem kompatibilisek az adott kiválasztott alaplaphoz a gyári leírás szerint.

Alap-dolgokhoz kiváló.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. danko78
2009.10.25. 02:18
(Lancelot23 @ 2009 Oct 24, 11:17) danko78!
Mindenképpen kell hogy tud rögzíteni a ház oldalára a lapodat másként nem nagyon lehet. Illetve szerelhet?ségbe is jó ha le van rögzítve a lap.

Nem jól fogalmaztam!
A kérdésem az lett volna, hogy az alaplap, csavar és a ház között kell e kerámia vagy valamilyen szigetel? alátét?
Nem okoz zárlatot vagy valamilyen más problémát, ha ezt nem építem be?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. arkman
2009.10.25. 12:31
Nem kell mivel úgy van megcsinálva az alaplap, hogy ahol a rögzítési pontok vannak, ott el van szigetelve az áramköröktől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. crawshayi
2009.11.04. 19:40

sziasztok!

segítséget szeretnék kérni a ddr3 memória beszereléséhez az alaplapba! nem igazán értettem a cikkből a dual channeles "aranyszabályt"

adott egy gigabyte p55 ud2 alaplap és 4gb geil value dual channel cl9 kit

 

a kérdés az lenne, hogy ugye az alaplapon 2x2 ddr3 memoria slot van és a két darab memoriamodult hogyan kell belerakni? a szorosan egymásmellett levőkbe kell mind a kettőt, vagy a két pár slotból az egyik kettesbe és a másikat a másik kettesbe?

 

nem igazán értem mi az a dual channel és mi a különbség ha kitet veszek vagy ha két darabot külön!

 

köszi a segítséget előre is!

 

hétfőn este 10kor rendeltem meg a gépet innen és ma 11kor ide is ért...nem rossz

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. GerryZ
2010.07.01. 17:15
A kábelrendezésnél megoldható, hogy a kábelek az alaplap mögött legyenek elvezetve a jobb szellőzés miatt, és hogyan?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Qouzey Gerry...
2010.07.01. 18:38
Hát az gépház függő hogy meg oldható-e, ha van cable management akkor meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. GerryZ Qouze...
2010.07.01. 18:47
Egy Thermaltake VL80001W2Z V3-ról lenne szó. Ha esetleg nincs benne ilyen funkció, akkor az alaplapi tálca mögött elvezethetem a kábeleket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Qouzey Gerry...
2010.07.01. 19:25
Megpróbálhatod de arra figyelj hogy úgy nem biztos elég hosszúak a tápkábelek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. GerryZ
2010.07.01. 19:27
Kedvezőtlen vezetési tényező nem lesz? (Áramütés, elektromosság az ház falában, stb...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Qouzey
2010.07.01. 19:30
Emiatt úgy gondolom nem kell tartanod. Bár az a táp ami neked van alapból bizonytalan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. GerryZ
2010.07.01. 19:41
Az a mostani gépem, de itt már az új konfigurációról van szó (Coolermaster RealPower M520)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Qouzey
2010.07.01. 20:02
Ez a táp amit írtál tudtommal moduláris így csak annyi kábelt kell használnod amennyire szükség van. Úgy gondolom akkor már rendesen el lehet helyezni a házba a kábeleket anélkül hogy elvezetnéd az alaplap alatt. De majd látod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Svindler Gerry...
2010.07.01. 20:19
Quizeynek igaza, a moduláris táp jó dolog, csak nézd meg a CM honlapját, hogy ami kell az elég hosszú-e, mert amit lehet tényleg érdemes elvezetni a tálca mögött (hirtelen nem néztem utána a háznak tudja e, de gondolom igen, azért választottad)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sepoka88
2012.04.05. 22:05
honnan szerzek ilyen távtartókat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm sepok...
2012.04.05. 22:10
Milyen távtartóra gondolsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sepoka88
2012.04.05. 22:18
alaplap és a gépház között ami van(kell).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!