iPon Cikkek

Gépösszerakó extra, Paks 3-mal nyakon öntve

Dátum | 2017. 04. 05.
Szerző | Svindler
Csoport | EGYÉB

A mai napon elindítottuk vadonatúj, szórakoztató videós rovatunkat YouTube-on, aminek első része egy új konfigurációnak az építésével foglalkozik.
Mivel pár percben nem lehet megváltani a világot, ezért természetesen meg sem próbáltuk, komolyabban a témát inkább ebben az írásban boncolgatjuk majd. De nem kell megijedni, nem egy enciklopédiát raktunk le az asztalra, mindössze szeretnénk pár hasznos tanácsot adni az új számítógépben gondolkodóknak, néhány konkrét konfigurációval nyakon öntve (köztük a videóban is látott Paks 3-mal). Az alapok Gép vásárlásánál két dolgot nem árt, ha gyorsan letisztázunk magunkban: mi(k)re szeretnénk használni az új gépet és úgy nagyságrendileg mennyi ideig kéne kihúznia. A felhasználási területek már alapból meghatározzák milyen erős konfigurációra van szükségünk. Átlagfelhasználásra (böngészés, irodai alkalmazások, sorozatnézés, stb.) bőven elég egy viszonylag egyszerű, alap konfiguráció, és nem is kell már a következő évben fejlesztenünk rajta, míg néhány munkához már bizony komolyabb izomzatot kell villantania a gépünknek (3D tervezés, képmanipulációk, stb.), ha nem akarunk megőszülni a sok várakozástól. Gyermeküknek gépet venni vágyó szülőknek van egy rossz hírünk. Amikor tanácsot kérnek tőlünk, és megkérdezzük mire lesz a gép, sokszor halljuk, hogy „csak játékra kell”. Nos, az jó, csak attól függően mennyire gondoljuk komolyan, pont a játékok igénylik a legerősebb konfigurációkat… Lehet persze költséghatékony gépeket építeni (mutatunk is rá példát), de készüljünk fel rá, hogy azért ez nem a netezgetős kategória, és sűrűbben szorul frissítésre vagy cserére.
Áttérve az időtállóságra, két út áll előttünk: vagy olyan konfigurációt kell vegyünk, ami később könnyen fejleszthető, vagy már eleve egy erős gépet kell összerakni. Előbbi jól hangzik, de tele van buktatókkal, a tapasztalataink szerint a legtöbb esetben ha nem csak memóriát vagy háttértárat akarunk bővíteni, akkor jó eséllyel több alkatrész is cserére szorul majd. Csak egy egyszerű példa: az Intel a második generáció óta használja az LGA-1151-es processzor foglalatot, ami azt jelenti, hogy 1-2 év múlva foglalat váltás lesz, az akkori processzorok nem mennek majd a mostani alaplapokkal, tehát minimum azt is cserélni kell majd. AMD fronton épp most indult el az új AM4-es platform, tehát az egy jó ideig velünk lesz még valószínűleg. A válogatáshoz általános tipp még, hogy mivel könnyű elveszni a termékek tengerében, használjunk szűrőket a kereséskor. Az iPonnak elég fejlett a szűrő rendszere, így ha van bármi, amit már előre eldöntöttünk, akkor szűkítsük a termékek körét, máris kezelhetőbb lesz minden. A Gépösszerakó oldalunk pedig tele van előre összeválogatott konfigurációkkal, amiket folyamatosan frissítünk, tehát aki nem akar bajlódni a válogatással, ott két kattintással választhat egy számára megfelelő gépet magának. A következő oldalon gyorsan átfutunk azon, hogy a különböző alkatrészeknél mire érdemes figyelni, majd mutatunk pár konkrét konfigurációt is.
Alaplapok Az alaplappal már platformot is választunk, hiszen a foglalata meghatározza, milyen processzorokat képes fogadni (éppen ezért jó eséllyel fordítva lesz, és a processzorhoz választunk alaplapot), valamint milyen memória passzol bele (napjainkban a legtöbb esetben ez DDR4-es). Válogatásnál figyeljünk ezekre a függőségekre, vagy használjuk a Gépösszerakót, ami megteszi ezt helyettünk. A régebbi alaplapoknak általában frissíteni kell a szoftverét ahhoz, hogy támogassa az új processzorokat, így ha szükséges, kérjünk UEFI (amit még manapság is sokan hívnak BIOS-nak) frissítést, a szervizben megcsinálják. Ha komplett gépet rendelünk összeszereléssel, akkor ez szükség esetén automatikusan része a csomagnak, nem kell fájjon a fejünk miatta.
Aki sűrűn olvas minket, annak biztos feltűnt, hogy már jó ideje nincsenek alaplaptesztek, amik segíthetnének a választásban. A helyzet az, hogy azért nincsenek, mert semmivel nem segítenének jobban, mint a gyártó honlapján az adott alaplap leírása. Manapság annyi minden van a processzorokba integrálva, hogy a sebesség semennyire sem múlik az alaplapon, azok az idők véget értek, maximum a tápáramkör hűtésének hatásfokát vizsgálgathatnánk, az meg nem túl sok embert érdekel. Rengeteg extrát adhatnak azonban a rendszerünkhöz az alaplapok, mert tele vannak vezérlőkkel. Manapság már alapértelmezett, hogy gigabites hálózati vezérlő csüng rajtuk, és „hangkártya” is van a fedélzetükön, aminek viszont a minősége elég változó. Általában a jobban felszerelt alaplapokon minőségibb példányok vannak, amik a felhasználók nagy részének bőven elegendőek, a többiek pedig még mindig válogathatnak a mára sajnos egyre csökkenő dedikált hangkártya kínálatból. Ezt leszámítva manapság az alaplapok esetében szerencsére nincs akkora minőségi szórás, mint régen, de ha integrált videó vezérlőt használunk (például egy olcsó netezgetős gépnél), akkor figyeljünk arra, hogy az alaplapon meglegyenek a szükséges videó kimenetek (ha például rá akarjuk kötni a TV-re, akkor legyen rajta egy HDMI csatlakozó). Processzorok Na ez már viszont az a témakör, aminél érdemes teszteket olvasgatni! Miért? Nos, ahogy a videóban is van, ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a processzorokat, akkor két fontos rész van a specifikációjukban: a magok száma és az órajel. Az, hogy hány magos processzorra van szükségünk, megint csak a felhasználástól függ. Netezgetni és alapvető dolgokra bőven elég kettő, a játékok már meghálálják manapság a négyet, de e fölé csak akkor érdemes menni, ha használunk is olyan szoftvereket, amik tudnak mit kezdeni a sok maggal. A magasabb órajel pedig mindig jól jön. Ettől függetlenül a konkurens gyártók termékeit nem lehet csak ezen szempontok alapján összevetni, mert az architektúráik miatt óriási különbségek lehetnek közöttük. Ezért lehet az, hogy míg magok számában és órajelben kb. párban volt az Intellel az AMD, mégsem voltak elég erős termékei az utóbbi években. A helyzet pont most változott meg a RYZEN processzorok érkezésével. A felsőkategóriát nem is olyan rég teszteltük, érdemes átfutni a cikken, a középkategóriás példányok pedig április 11-én jelennek majd meg, úgyhogy nemsokára alapos elemzés is várható róluk. Videókártyák A processzorok alapvetően határozzák meg a gépünk teljesítményét és ugyanez igaz a videókártyákra is, de már csak bizonyos felhasználási területeken. Komolyabb 3D-s játékok alatt például nincs is ennél fontosabb, és manapság sok professzionális szoftver is képes kihasználni a videókártyák erejét. A már sokat emlegetett netezgetős géphez viszont elég a processzorba integrált is (már ha épp van benne).
A GTX 1080 Ti most a leggyorsabb a kapható kártyák közül
Hogy az aktuális kínálat sebességéről képet kapjunk, itt is tesztekből érdemes tájékozódni. Nemrég járt nálunk a csúcskategóriás GTX 1080 Ti, annak itt olvasható az elemzése, a belépőszinttel és a középkategóriával pedig utoljára a GTX1050 ürügyén foglalkoztunk. Ha nem akarjuk átnyálazni az egész tesztet, érdemes csak az összefoglaló diagramra vetni egy pillantást, mert azonnal látszik rajta, hogy viszonyulnak egymáshoz a mostani kínálat kártyái. Memória Itt csak a típusra, az órajelre és a mennyiségre kell figyelni, viszonylag egyszerű téma. Manapság a legtöbb platform DDR4-es memóriákat használ, csak pár eltűnőben lévő platformnál találkozhatunk DDR3-mal. Érdemes nem a legkisebb órajelű változatokat venni ha éppen kicsi az árbeli különbség, mert még ha az aktuális processzorunk nem is tud mit kezdeni a magasabb órajellel (nem támogatja), később még jól jöhet, processzorcserénél, vagy eladásnál (tehát például ha marginális az árkülönbség, válasszunk inkább DDR4-2400-as vagy 2667-es példányokat 2133 helyett). Hogy mennyi elég? Nos, mi minimum 4 gigabájtot szoktunk ajánlani, de a játékgépekbe és munkagépekbe már jobb ha inkább 8-cal indítunk. Fontos, hogy párosával vegyük a modulokat, mert így lehet kihasználni a többcsatornás memóriavezérlők előnyeit. Tehát például 8 gigát egy 8 gigás KIT-ben vegyünk (két darab négy gigás modul van benne). Nagyon fontos még megemlíteni, hogy az extrém magas órajelű memóriák tuningnak számítanak, a processzortól is függ, hogy menni fognak-e az ígért órajelen. Háttértárak Ide sorolnak be a merevlemezek és az SSD-k. Előbbiek olcsóbban nyújtanak nagy tárhelyet, utóbbiak meg veszettül gyorsak (elég csak az utoljára tesztelt Samsung 960 Pro családra gondolni, de van átfogó tesztünk az olcsóbb régiókból is). Igazából teljesen egyéni preferencia kérdése, hogy kinek mire van szüksége és mekkorára. Ha nem akarjuk letölteni a fél internetet, akkor egy kisebb SSD-n is elférhetünk és nagyon gyors, reszponzív rendszerünk lesz. Persze lehet egyszerre mindkettő is a gépben, ilyenkor az SSD-re szokás telepíteni a rendszert és a használt programokat, míg a merevlemezen az adatainkat tárolhatjuk. Az olcsóbb rendszereknél pedig természetesen elég egy HDD.
Az újgenerációs M.2-es SSD-k aprók és nagyon gyorsak
Tápegységek Nagyon fontos, hogy a tápegységeken nem érdemes spórolni. Bár nem függ tőle a gép sebessége, és hát a funkcionalitásához sem ad semmit, egy gyenge minőségű tápegység elég változatos hibákat okozhat, és kihullik minden hajszálunk, mire rájövünk, hogy ez a ludas. Egy jó tápegység viszont akár több konfigurációt is kiszolgálhat egymás után. Fontos, hogy nem kell feleslegesen kilowattos termékeket venni, hiába van ráírva egy középkategóriás grafikus kártyára, hogy ajánlott egy 600 wattos táp mellé, azt csak a gyengébb minőségűek miatt kénytelen odaírni a gyártó. A lényeg, hogy arra figyeljünk, a 12 voltos tápágon hány ampert képes leadni az adott táp (ez a gyártói honlapokon mindig megtalálható információ), és ha lehet, csak egy 12 voltos tápág legyen. Az olcsó tápok általában siralmasan teljesítenek a névleges teljesítményükhöz képest a 12 voltos ágon, pedig szinte minden azt használja. Egy minőségi 450-500 wattos tápegység nagyobb teljesítményt képes leadni ezen az ágon, mint egy rosszabb 600-as, és valószínűleg jóval nagyobb lesz az élettartama is (arról nem is beszélve, hogy a garancia is több év rá). A költséghatékonyabb tápegységeknél elég jó például a Chieftec GPS szériája vagy az FSP Hexa+ sorozata, kicsit feljebb pedig már olyan kiváló példányok kaphatóak mint az FSP Hyper széria, de említhetnénk még többek között a Be Quiet és az EVGA termékeit is, a kínálat óriási. Ezekből már lehet kapni moduláris változatokat is (például Hyper M széria), amiknél csak a szükséges kábeleket kell bekössük magába a tápegységbe, így nem lóg ki belőle feleslegesen egy tucat, tehát könnyebb rendet tartani.
Így néz ki általában a gyártók honlapján az a táblázat, ami azt mutatja, hogy melyik tápágon mekkora teljesítményt képes leadni az adott táp
Gépházak Ez egy igencsak szubjektív régió, mindenkinek más tetszik, de arra azért érdemes figyelni, hogy legyen a háznak jó szellőzése és kábelmenedzsmentje. Ha nem lógnak mindenhol kábelek a gép belsejében, akkor két ventilátor (egy elöl, egy hátul) is elég lehet az átszellőztetésre még a meleg nyári napokon is. Csak néha vegyük le az oldallapot és szabadítsuk meg a gépünket a felgyülemlett portól (a nívósabb házak mosható, könnyen kihúzható szűrőkkel is rendelkeznek, hogy megkönnyítsék a tisztítást).
Egy általános felhasználásra szánt gépet már viszonylag olcsón össze lehet rakni, de arra azért figyeljünk, hogy ha abszolút a nulláról indulunk, akkor szükségünk lesz még billentyűzetre, egérre, monitorra is, és opcionálisan DVD olvasóra/íróra (azért nem vettük bele a konfigurációba mert egyre kevesebben igénylik manapság). A bemeneti eszközök pár ezer forintba kerülnek, monitorok pedig vannak 25 ezer forinttól a csillagos égig attól függően mik az elvárásaink (méret, képminőség, sebesség, stb.). 120 ezer forintból kényelmesen ki lehet jönni, erre már csak az operációs rendszer költsége jöhet rá, egy Windows licenc manapság 30 ezer forintba kerül, vagy 38-ba, ha nem OEM változatot kérünk. Az OEM hozzáköti magát az alaplapunkhoz, így ha lecseréljük a gépünket, új rendszert kell venni. Alaplapot direkt nem emeltünk ki név szerint egyet, mert egyrészt sűrűn változik a kínálat, másrészt olyat válasszunk, ami rendelkezik a megfelelő kimenetekkel. Amennyiben nem vagyunk biztosak benne, hogy mire lesz szükségünk, vannak olyan lapok, amiken ott van az összes fontosabb csatlakozó. Az olcsóbbak között ilyen például az ASROCK H110M-HDV R3.0, a GIGABYTE GA-B150M-HD3 vagy az ASUS H110M-PLUS. Bár az előző oldalon azt írtuk, párosával vegyük a memóriákat, itt mégis csak egyetlen 4GB-os modul szerepel. Ez azért van, mert DDR4-es memóriából nem nagyon kapni 2GB-os példányokat. Az egyetlen előnye a helyzetnek, hogy később könnyen bővíthetjük a gép memóriáját egy második modul beillesztésével, a sebessége is nőni fog ettől valamennyire, főleg integrált grafikus vezérlő használata mellett.
A GameBase konfiguráció belépő a játékok világába, ennél gyengébb gépet mi nem ajánlanánk indításnak, az olcsóbb videókártyák például sokkal gyengébbek, így kevés spórolásért komoly teljesítménytől eshetünk el. A GameBase két fő ponton tér el az előző oldali konfigurációtól: egyrészt alapból egy 8 gigabájtos memóriacsomagot ajánlunk hozzá (de ha a szükség úgy hozza, lehet egy darab 4 gigás modullal indítani) másrészt ebbe már került dedikált videókártya. Az RX460 4GB és a GTX1050 2GB között nem könnyű dönteni. Utóbbi kicsit gyorsabb, előbbi viszont nem fog kifogyni a memóriából néhány játékban. Körülbelül 20%-kal magasabb áron már lehet kapni GTX 1050 Ti 4GB-os kártyákat is, azok gyorsabbak ezeknél és alapból 4 gigásak, ha belefér, érdemes az erősebb kártyára szavazni. Azt azonban ezúttal se feledjük, hogy ha teljesen nulláról építkezünk, még szükség lesz az előző oldalon említett billentyűzet, egér, monitor trióra (és opcionálisan operációs rendszerre és optikai meghajtóra). Középkategóriás dilemmák Van egy középkategóriás konfigurációnk is iPon GameLine néven, de úgy döntöttünk, hogy ebben a cikkben nem szerepeltetjük, mert jelenleg nincs olyan processzor, amit jó szívvel ajánlanánk bele. A Pentium G4650 ugyanis olyan jól sikerült, hogy a teljesítmény alig marad el a Core i3-as processzorokétól, amik nagyságrendileg kétszer annyiba kerülnek, és jelenleg nincs alternatívájuk, a Core i5 pedig már egy komolyabb ugrás árban. Jövő héten érkeznek az AMD középkategóriás RYZEN processzorai, azok talán majd változtatnak egy kicsit a helyzeten. Amint megvannak az új teljesítmény eredményeink, frissítjük a mai írást egy középkategóriás konfigurációval. A GameBase-hez képest egyébként két komoly eltérés szokott lenni, a videókártya és a processzor. Utóbbiból jövő héten kiderül mi az, ami szerintünk jobb, kártyát viszont már most is tudunk ajánlani: a GeForce GTX 1060 3GB és az RX470 4GB is nagyon jó választás. Hasonló áron vannak, és a teljesítményük is eléggé hasonlít, játékfüggő, hogy melyik veri meg épp a másikat egy kicsit, átlagban nagyon marginális a különbség. A Radeon előnye a plusz 1GB memória, a GeForce-ok pedig kevésbé melegszenek, könnyebb belőlük halkabb példányt kifogni. Átmenetileg a Pentium is képes őket kihajtani sok játékban (tehát használható az előző konfiguráció is ezekkel a kártyákkal), tehát az is egy működő taktika lehet, hogy az előző gépbe veszünk erősebb grafikus kártyát, és majd később lecseréljük a processzort ha szükséges.
A GamePro már egy vérbeli játékgép olyan grafikus vezérlővel, ami ha nincsenek extrém elvárásaink, akkor minden játékhoz elég, még magas minőségi beállítások mellett is. Az SSD gondoskodik a villámgyors működésről, a Core i5-7600K pedig hosszútávon is egy jó processzor, egy ideig valószínűleg nem lesz szükség a cseréjére. A jövő héten érkező RYZEN processzorok azért még megszorongathatják egy kicsit, úgyhogy a teszteket érdemes lesz olvasni ezzel kapcsolatban. Amennyiben ennek a gépnek raknánk össze egy költséghatékonyabb változatát, úgy elhagyhatjuk belőle az SSD-t, használhatjuk 8 gigabájt memóriával és maradhat az 1TB-os merevlemez is (vagy ha nagyobbat veszünk és azon lesz a rendszer, akkor arra figyeljünk, hogy 7200rpm-es legyen). Akkor megáll az egész 340 ezer forint környékén, plusz a már sokat emlegetett kiegészítők (billentyűzet, egér, monitor, opcionálisan operációs rendszer és optikai meghajtó).
Ahogy ígértük, a videóban szereplő vadállat is itt van. Ennél a gépnél a költséghatékonyság már abszolút nem volt szempont, a jelenleg kapható legerősebb videókártya került bele egy brutálisan gyors SSD társaságában, villámgyors és nagy méretű memóriákkal, és csupa minőségi alkatrésszel. A videóban látható gamer billentyűzet egy ASUS Strix Tactic Pro, ami azon kevés mechanikus billentyűzetek egyike, ami kapható magyar kiosztással, egérnek pedig egy ASUS Strix Claw-ot használtunk. A monitor a Samsung játékosoknak szánt C27FG70-ese, de biztatnánk mindenkit, hogy nézzen körül, nagyon dinamikusan fejlődik a gamer monitorok piaca. Egy ideje már akár 34 colos extra-szélesvásznú csodákat is hazavihetünk, a GTX1080 Ti pedig könnyedén alkalmazkodik a felbontásukhoz, hiszen még 4K-s játékra is ajánlható. Hozzáértőbb olvasóinkban talán felmerül, hogy ha már nem számít a költséghatékonyság, akkor miért nem egy hat-, nyolc- vagy akár tízmagos processzort választottunk. Nos, a tapasztalataink szerint négy magtól kezdve manapság inkább az órajel számít még a játékoknak, sok játékban egy Core i7-6800K pl. rosszabbul teljesít, mint a 7700K (amire azért nehéz lenne ráfogni, hogy olcsó lenne). Persze ha mondjuk kettő GTX 1080 Ti-t szeretnénk kihajtani… na az már egy másik történet. ;)
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

73. GodIikE
2017.04.05. 12:17
lol...rákerestem hogy tényleg gyárt e az asus pohártartót .

Monitor kimaradt. ha 1080p a monitor akkor fölösleges a 1080TI
Proci hűtőt ti sem gondoltátok komolyan
Alaplap fölöslegesen ilyen drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. magerg
2017.04.05. 12:28
PAKS 3-ban miért nem vízhűtés van egy feleslegesen túlárazott alaplap helyett?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. Ch00ler
2017.04.05. 12:38
Nah, ez megint egy jo topik lesz
Egy gepet ossze lehet rakni 5 ezer felekeppen. Kinek mi a fontos.

Pl. szamomra a magyar billentyuzet kifejezetten hatranyos, igy nem is veszek ilyesmit.

Most eppen egy gep osszeallitasa elott allok. De meg kell mondjam, hogy komolyan elgondolkoztam azon, hogy varok meg par hetet es megvarom a Ryzen 5-os procikat. A tegnapelott kiszivargott tesztben eleg jol teljesitett az i5-7400-al szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. JohnAmanar
2017.04.05. 13:05
Hát.. ez nem is olyan sokban különbözik a konfigomtól. SSD-n, alaplapon kis wow faktor vesztéssel sokat meg lehetett volna spórolni. Nyilván itt nem ez volt a cél. ^_^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. BiroAndras
2017.04.05. 13:20
Videokártyából ezen a szinten érdemesebb hibrid hűtésűt venni, mert sokkal csendesebb, lényegesen magasabb órajelen lehet hajtani, az ára is vállalható, és a beszerelése is egyszerű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. JohnAmanar
2017.04.05. 13:23
Erősen gondolkodtam az MSI féle HAWK X-en, de végül túlságosan tartottam a meghibásodásoktól. Pl.: pumpa. Sosem volt még folyadék hűtésem. Azért így léggel elég hangos tud lenni a 1080 is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. thestock
2017.04.05. 13:44
Remélem nem csak Paks 3 szintű gépekről lesz szó, sokakat érdekelhet egy sima aggregátor is Személy szerint kíváncsi lennék olyan tesztekre is hogy régebbi konfigokat mennyire lehet mondjuk bővíteni. Értem ezalatt hogy mondjuk egy 1155-ös i3 mondjuk milyen mai videókártyával varázsolható gámer géppé.
A videó szerintem egész jól van megcsinálva, csak a srác egy kicsit "sok"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. RaimiHS JohnA...
2017.04.05. 13:47
Nem kell tartani meg van az tervezve nekem elhiheted tulaj vagyok és leszek is még
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. Meteoreso
2017.04.05. 14:03
Hű 720 ezer egy játékgép ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. Qqtyin thest...
2017.04.05. 14:09
Mivel a PCIex slot ugyanaz és visszafelé is kompatiblis sokáig, szinte bármelyikkel ami neked tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. kazsakke
2017.04.05. 14:14
en szemely szerint belefaradtam abba, hogy sulyos szazezreket oljek egy "gamer" gepbe, hogy aztan 2-3 evvel kesobb a toredekeert esetleg eladhassam es meg tobb penzert vegyek egy ujat
ebbol a cikkbol is latszik, hogy ha az ember maxon akarja a legujabb AAA-s jatekokat jatszani ahhoz tenyleg egy paks3 kell, csak ugye az atlagember nem tud az oroszoktol kolcsont felvenni ra
szoval reszemrol ev vegen veszek egy scorpiot (vagy akarmi lesz a neve), a meglevo 100+ steam jatekommal meg meg eljatszogatok a mostani PC-men egy darabig, dolgozni meg ott a laptop
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. ChoSimba kazsa...
2017.04.05. 14:30
Egy számítógép nem befektetés, mint egy ingatlan. Inkább mint egy autó, sima elértéktelenedő használati tárgy.
Ha nem teheted meg, hogy 2-3-4 évente cseréld, akkor ne vegyél újat. Autóból sem tud mindenki újat venni.
Az autó értéke ott van, hogy gyorsabban jutsz munkába, időt nyersz vele.
A számítógép értéke ott van, hogy szórakozást nyújt. Ha tudsz mással is szórakozni ennél kevesebből, akkor tedd azt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. kazsakke ChoSi...
2017.04.05. 14:44
megtehetnem, csak tobbe nem erzem szuksegesnek, illetve aranytalannak erzem az ar novekedeset a generaciok kozott a teljesitmeny novekedesehez kepest
eddig sem befekteteskent tekintettem ra, az auto amugy kivalo pelda, az is konkretan fele annyit er azutan hogy kigurultal vele a szalonbol
nyilvan nem miattam fog csodbe menni a PC gamer piac, de azert elgondolkodtato lehet hogy ittvagyok 20+ eve verbeli PC jatekoskent, soha nem volt konzolom es ilyen szinten kiabrandultam a platformbol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. BiroAndras kazsa...
2017.04.05. 14:46
A konzol se feltétlenül olcsóbb, met a játékok sokkal drágábbak rá. Ráadásul ma már a konzol is lényegében PC, csak dizájnosan csomagolva, ezért teljesítményben is nehezen tudnak lépést tartani a gamer PC-kkel. Ha a konzol szintű grafika is elég neked, akkor egy PC se drága, és nem kell évente cserélni. Ha sokat játszol, akkor csak a Steam-es akciókkal megtérülhet egy középkategóriás gamer PC ára a konzolokhoz képest. És a PC sok esetben egyszerű bővítéssel modernizálható, nem kell feltétlen az egészet cserélni. Játékoknál tipikusan a GPU a szűk keresztmetszet, az pedig szabadon csereberélhető. Egy PC több dologra is használható, mint egy konzol. Ha meg laptop kell, az se gond, ma már a gamer laptopok se olyan rettenetes drágák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. thestock Qqtyi...
2017.04.05. 14:46
Rosszul fogalmaztam. Nem a foglalat a lényeg,hanem hogy melyik processzort melyik videókártyával érdemes párosítani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. BiroAndras kazsa...
2017.04.05. 14:53
Az ár növekedés inkább a forint romlása miatt van. PErsze bejátszik az is, hogy az Intel és az nvidia kvázi monopol helyzetben van a felső kategóriában.
Emlékszem, 20-25 éve az volt a mondás, hogy egy csúcs gép mindíg kb. 4000 dollárba kerül. Ez még most is így van, szóval nem nőttek az árak. Sőt, ha az inflációt is nézzük, akkor még csökkentek is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. JohnAmanar Raimi...
2017.04.05. 15:07
Köszi! Lehet egy CPU hűtő cserével megismerkedek vele, aztán, ha beválik jöhet a GPU-ra is. ^_^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Gyurkov
2017.04.05. 15:48
Csak 16GB RAM? Nekem a 7+ éves gépembe van annyi, 64 GB ma már a minimum!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. BeZol
2017.04.05. 16:26
Néhány játékban egy rx 470, 3gb-os gtx 1060 is jó egy i3 mellé, de alapvetően 1050Ti-nél erősebbet nem érdemes mellé venni.
Innentől lép színre az i5, amivel egyes játékokban +50% fps is lehet (ahol épp kevés volt már i3), viszont ez szépen dob egyet az áron, és akkor már el lehet menni gtx 1070-esig (+50% kakaó egy gtx 1060-hoz képest). Ha valaki csak fullHD monitoron (1080p) játszik, akkor ennél erősebb videókártyát felesleges venni, aki pedig gtx 1070-esnél is erősebb teljesítményt akar, akkor oda már jöhet egy i7 is, mert már egy 4.8-5ghz-re húzott csoda i5 is kevés pár játékban, de ez még per pillanat nem vészes, csak biztosan nem jövőbiztos választás.
A grafikát picit visszavéve szinte ugyanolyan szép a kép mint full grafikán, tehát nem feltétlen éri meg erősebb rendszerbe beruházni.
Aki ezek után konzolokkal jön, annak üzenném, hogy low-medium beállítás PC-n az, amit a konzol hoz, az a böszmesok töltési idő kiéget, az éves online játék díj 16ezer talán, és a játékok is 1,5-szer annyiba kerülnek, és ezek után még csak nem is multifunkciós annyira a konzol mint a pc. Tehát amit kezdeti beruházásnak megspórolsz, azt majd szépen bevasalják rajtad úgy hogy észre sem veszed. Ha csak 1-2 játékkal fogsz játszani, akkor azt mondom oké, egyébként a pc jobb választás.

A ryzen teszteket tényleg érdemes megvárni, már csak 1 hét.

Z170-es lapokhoz létezik bclk bios, tehát ha 6xxx-es K jelzés nélküli i3-i5-i7-est vásároltok (ezek alap órajelben gyengébbek mint a 7xxx-esek, egyébként azonos órajelen egyforma erősek), akkor bclk tuning segítségével 4.4-4.5GHz-re húzhatóak a processzorok (annak ellenére h nem K jelzésűek!), legyen az egy használtan már 25ezerért is kapható i3-6100, egy nagyon pocsék órajelekkel rendelkező i5-6400-as (ehhez éri meg a legjobban, kb. 20ezer Ft-tal olcsóbb így a proci, mintha i5-6600K-t vennénk, igaz az 4.8-5ghz-en is mehet megfelelő hűtéssel), vagy egy i7-6700-as, amin már csak 10%-ot lehet így húzni.

Tehát én játékra a következőket ajánlanám:

Belépő:
- h110-es lap
- G4560 proci (a h110-es laphoz kell biosfrissítés, amit megvételkor kérni kell, különben nem ismeri fel ezt a processzort!!!)
- 8gb ram
- 4gb gtx 1050Ti
- SSD és/vagy HDD, kinek mi a prioritás
- vmi vacak gépház
- gyári procihűtő jár a procihoz, elég az

Közép:
- Z170 alaplap
- i5-6400 proci
- GTX 1060 3GB v. GTX 1070 (+50% erő)
- 8 v. 16gb ram (alapvetően még tudtommal egy játékhoz sem kell 16gb)
- 256GB SSD a windowsnak és a játékoknak(legolcsóbb is jó, a játéktöltési idő egyforma gyors egy 550mb/s-es és egy 2400mb/s-es SSD-vel is!!!)
- 1TB HDD (vagy nagyobb) a letöltéseknek
- egy jó kis léghűtés (érdemes halkat kinézni): pl. be quiet pure rock (10-12ezer körül meg kell álljon)
- gépháznak meg olyat, amibe tutira elfér a léghűtés és még szimpatikus is (20ezerből meg kell álljon)

Felső:
- Z170 lap (ide sem kell marha drága, elég a legolcsóbb, csak érdemes megnézni mit tudnak, van beépített wifis, több usb csatlakozós, ezek a horror árazásúak igazából lehúzások, csak a maximalistáknak jó)
- i7-6700K (ezt most még tuningolni sem kell)
- 16gb ram (intelnél játékokhoz teljesen mind1, hogy 2133mhz v. 2400mhz, a lényeg, hogy ha minimális a különbség, akkor a nagyobb órajelűt érdemes venni, de igazából csak a mennyiség számít a játékoknál)
- SSD és HDD a középkategóriához hasonlóan
- GTX 1070 (ennél erősebbet anyagilag baromság, érdemes megnézni melyek a leghalkabbak, pl. msi gaming széria nagyon-nagyon-nagyon halk minden kategóriában, de érdemes jobban utána járni)
- kezdésnek ide is jó egy 10-12ezer Ft-os léghűtés, maximalistábbak kinézhetnek nagyobbat is, és már akár vízhűtésen is lehet gondolkodni, de ezeknek sincsen sok értelme, annyi h 4.6-4.8ghz helyett 4.8-5ghz-en mehet a gép, de ide már deliddelés is elkélhet, annyit meg nem ér a +20-30ezer Ft kiadás az extra hűtés miatt, meg ilyenkor jöhet jól a 30-40ezer Ft-os alaplap helyett a jóval drágább... Szerintem egy csövesnek is oda lehetne adni a pénzt ennyi erővel.
- Az 1080Ti nagyon pöpec kártya, olyan bő 60%-ot ver rá egy 1070-esre, cserébe 140ezer Ft-os tutira halk és gyors egyedi hűtésű 1070-es helyett 220ezertől indul az alap, nem egyedi hűtésű, jóval hangosabb 1080 Ti, amilyet szerintem nem szabad venni, ami pedig rendes halk lesz, az meg jó horror áron lesz majd, de ennek ellenére ez a csúcsok csúcsa, aki pedig 4K-ban akar maximális grafika mellett játszani, annak csak ez a jó választás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. kailee
2017.04.05. 16:46
Nem ártana mondjuk ha az IPON végre berakná a gép-összerakóba az AM4-es alaplap szűkítést, mert most a cikkben ugyan leírták, hogy azt is lehet nézni, de még se lehet, mert nincs benne Mivel nincs benne az alaplap kategóriákban így egyetlen egy AM4-es alaplappal sem lehet most összeszerelni ott. -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. s_otto BeZol
2017.04.05. 16:48
Hol hallottad az 1080 ti hangját?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. BeZol s_ott...
2017.04.05. 17:26
39decibel kontra 35decibel, van akit zavarhat, érdemes képben lenni, mert vagy a videókártya, vagy a procihűtő az, ami a leghangosabb szokott lenni, és ha már az egyikből halkat vettünk, a másikból is érdemes lenne, különben szinte ugyanott vagyunk, ez lett volna a lényeg. Nagyot hallók előnyben persze.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. eriol
2017.04.05. 18:02
A PAKS 3 -ból kimaradt a HDD. Hol fogom tárolni a poreszt családi fényképeket!?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Szabop88 kaile...
2017.04.05. 18:15
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. thestock eriol
2017.04.05. 18:45
Így van, tessék!
https://ipon.hu/webshop/product/wd_160gb_7200_rpm_8_mb_sata2_wd1600avvs/1538870
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Philo
2017.04.05. 18:48
A táp elég karcsú egy ilyen géphez. Már ami a minőségét illeti.
Inkább egy jóféle Seasonic Platinumot tolhattatok volna bele....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Terror
2017.04.05. 19:07
Hááát nekem ez a fake humorizálás meg jópofizás nem jön be, de sok sikert kívánok a sorozathoz.

Amúgy aki eddig nem tudott összerakni egy gépet magától, az ez után a videó után sem lett okosabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. barbik Terro...
2017.04.05. 20:17
s1151es konfig alá betolni egy 108 ezres alaplapot insta fail. Ennyiből még egy 2011-v3 is kijön ahol 2 vga esetén már kell a 6 mag.Tovább nem is néztem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. PACSA Gyurk...
2017.04.05. 20:27
Kedves nagyképű barátom.

Elárulok 1 nagy titkok a ram nem a legfontosabb dolog a gépbe. Nem erre kell költeni több 10K forintot
amúgy 8Gb a minimum. 16GB bőven elég.

Azért mert neked sok pénzed van még nem kellene nagyképűsködni, ráadásul hülyeséget beszélsz.

I3 as proci kihajt minden VGA-t még a 1080Ti-t is. Csak akkor lesz gond ha számítási teljesítményre van szükség 1 játékban.
Erről van teszt is, de most nincs kedvem megkeresni.

Lényeg mire kell és mennyit akarsz rákölteni.
100K ból nem lehet gamer gépet csinálni max 1 nagyon szépen világító dobozt.
VGA kell kb 50-60K-ért,DDR4 ram min 8 gb, 1151/AM4 fogalaltos proci,
SSD( nem muszály M2-es jó a sima SATA-s)+1 alaplap 20K ért tök mindegy milyen chipset-el. Minőségi táp max 20K ért.


Ezt lehet fejleszteni 1 darabig, 1155-ös konfigok is simán futnak pedig az se mai csirke.

Olyan helyen dolgoztam ahol rengeteg gépet raktunk össze és láttam a tesztek eredményét. Tudom miről beszélek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. csabi02
2017.04.05. 21:20
...tehát,a 8giga húzott DDR3 az visszafogja a gémet,egy extrém drága 64gigányi DDR4-hezépest
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Cathaya PACSA
2017.04.06. 08:01
Egy I3 sohasem hajt ki egy GTX 1080Ti kártyát, nekem már az I5 4460 is bennhagy a Furyban jó 20-30 FPS-t egyes játékokban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. BeZol Catha...
2017.04.06. 08:26
4k-ban szerintem kihajtja (ugye oda kell a legkevésbé a proci és leginkább a vga)
Hát ha senki nem akar sokat hagyni a videókárytában (még ha 1-2 játékban több fps is lehetne), akkor i3 mellé max 1050Ti, i5 mellé max 1070 (de már gtx 1060-assal is bottleneckelhet, tehát én csak K verziós proci mellé vennék 1070-est, egyébként 1060), és csak az i7-esek mellé jöhetnek az erősebbek, és még az 1080Ti sem probléma akkor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. gery84
2017.04.06. 09:36
Elég igényes kis videó lett!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. sks7891 BeZol
2017.04.06. 09:48
Én is most jártam ki 1150 platformon a i3-4170--->i5-4670K--->i7-4790K utat mellette egy GTX1060 Gaming X 6G kártyával.


És tényleg nőtt az FPS-em az általam preferált játékban (MWO) i5-ről i7-re váltás után. Nem volt akkora ugrás mint i3-ről i5-re váltás esetén de volt. Szerintem is kell egy i5 már egy gtx1060-hoz, különben elég sok FPS 'beragadhat' a kártyába bizonyos játékokban.

Azért egy i3+1080TTi párosítást ne erőltessük szerintem. #bottleneck#
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. thestock Philo
2017.04.06. 10:33
Mindenki javítana valami apróságon...preferált márkák, kisebb-nagyobb elvárások stbstb.
Btw szerintem ez a táp bőven jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. tibaimp
2017.04.06. 14:08
Tetszik ez az elemzés, szerintem jó lett. Az alaplapon szerintem a Paks3-ban tényleg lehetett volna kicsit spórolni és mondjuk 32GB ramot tenni a gépbe, de persze ez már csak részletkérdés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. u4mzu4
2017.04.06. 14:17
Ki kellene tényleg pofozni a gépösszerakót: ATX-es alaplapot ne engedjen ITX házba (oké, erre van figyelmeztetés), tápos házba ne kérjen tápot, AM4-es alapokat Ryzenhez lehessen választani, és az SSD-k közé kerüljenek fel az M.2 foglalatos cuccok, mert jelenleg csak az őskori SATA van.
Elsőre mondjuk ennyivel elégedett lennék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. amazing u4mzu...
2017.04.06. 14:42
Koszi, beirom fejleszteshez.
a.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. piter tibai...
2017.04.06. 14:54
En nem raknek 1080ti kartyat akarmilyen alaplapba.De ez en vagyok.De tegyuk hozza hogy tenyleg huzos az ara.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. PACSA Catha...
2017.04.06. 15:00
Szia

Nem ezt a tesztet kerestem, de itt is látszik, hogy az I3 és az I7 között 7970-el nem sok különbség van.

Tudom,hogy a 7970 nem mai kártya, de az elv ugyanaz lenne 1080-al is.
Attól még, hogy az I3+1080 párosítás hülyeség és nincs értelme szerintem 1 tavalyi játékban ugyanazt az eredményt hozná mint I7+1080 kombó.

https://prohardver.hu/teszt/intel_core_i3_es_i5_haswell_alapokon/nyomtatobarat/teljes.html

Nagyon sokan meglepődnének, ha valaki csinálna 1 hasonló tesztet megint csak pl 1080 vagy 1070-el. Lehet kiderülne, hogy elég lenne jó pár játéknál az i3 is az I7 helyett.
Nekem I5 6500 van. Nekem ez mindenre elég ha bővítenék csak VGA-t cserélnék semmi mást. Több évig elég lesz az I5
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. u4mzu4 amazi...
2017.04.06. 17:01
Ó, köszi! :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. tomm27 PACSA
2017.04.06. 17:02
Csak azt felejtik el az emberek hogy szép és jó megy a játék de mellette semmi mást nem csinálhatsz egy chrome elhal mellette nem beszélve a háttér folyamatok tiszta futásáról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Cathaya PACSA
2017.04.06. 18:02
Az I3 teszteknél nagyon sok helyen beesik a FPS 30 alá nem beszélve hogy az újabb játékok kérik a 4 magot és nem HT -t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. sks7891 PACSA
2017.04.06. 18:08
7970-nél (280x) a 1080 legalább 2x (3x) erősebb. Ha erre rászámlod azt is, hogy a teszt 3 éves még nagyobb lesz az eltérés, ha csak nem feltételezzük azt, hogy a játékok CPU igénye nem változott 3 év alatt semmit.

Ha rékeresel youtube-on, akkor van teszt, amiben Tomb Raider alatt 3x több FPS-t hoz egy i7 az i3-hoz képest.

1080Ti-hez meg egy i3 még nagyobb bottleneck. 30e Ft-os procihoz nem sok ember vesz 1080Ti-t, mert aki 300e forintot kiad egy VGA-ra annak minden FPS számít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. PACSA sks78...
2017.04.06. 19:38
Én is azt mondom, hogy nem vesz senki ilyen konfigot. Ebben igazad adok neked.

Nem tudtam ,hogy van ilyen teszt a youtube-on.

Akkor én tévedtem az I3-al kapcsolatosan.

Abban egyetérthetünk, hogy nagyon fontos az hogy "mihez kell a gép és mennyit pénz van rá"

A konfig nagyon sokféle lehet. Mindenkinek megvan a kedvence. Vitázni évekig lehetne: Intel Vs AMD, Geforce Vs AMD, stb.

Ui: Videó jó volt, nekem tetszett. Kicsit több segítséget adott a hozzá nem értőknek.
Bár nem vesézte ki, hogy hiába 3Ghz 1 proci ha csak 1 celeron és nem pls I3,5,7 Vagy sempron VS ryzen.
Elég a 8gb nem kell 64 Gb
Táp ne nevenincs legyen ami kinyírhatja az összes komponenst. Mekkora tápot vegyünk, stb.
Viszont jópofa volt. Köszönöm szépen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. TigerCat
2017.04.06. 22:47
Tökjó a videó és cuki a kutya. Jöhet a következő...
:-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. malvoisen
2017.04.06. 23:44
Ranezesre:

A video 8:23, ebbol 1:15 (jo indulattal 1:10) csak az intro. N+1-ik TechTube csatorna (persze magyar, az nagyon kell, igy most N+1-k verzioban fogom tudni, hogy az i3+1080 az mar bottleneck). Az iPon tamogatja (persze, nem a gyarto), ahol tesztek mar csak elvetve vannak, inkabb csak Jools hoz le cikkeket random temakban. Szimpla masolasa a kulfoldi TechTube csatornaknak.

Fenyes jovot josolok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Timer PACSA
2017.04.07. 08:08
"I3 as proci kihajt minden VGA-t még a 1080Ti-t is. "

Ezt remélem, viccnek szántad, bár annak is elég sz@r.

Ugyanezt tudnám elmondani magáról a videóról is; értem én, hogy a fiatalság egy jelentős része ma már debil (akinek nem inge...), de azért egy iPontól ennél jóval többet vártam. Úgy 15 éve, amikor belecsöppentem az informatika világába, nem az volt a trend, hogy azért, mert én hülye voltam mindenhez, megpróbálva kiszolgálni az én igényeimet, mindenki, aki jobban értett a dolgokhoz, szintén kreténre váltott. Akit komolyabban érdekel a téma, elméletben nem egészen 1 hét alatt kiképezheti magát foglalatokból, tehnológiákból, szabványokból, erőviszonyokból, optimális párosításokból, stb. Aztán jöhet a hálózat, a szoftveres rész, a kiegészítők világa, perifériák jellemzői, és megint csak stb. Attól, hogy végig néz egy ilyen videót, még hülye marad mindenhez, mert nyitott kapukat dönget (az amúgy nem kicsit modoros) jutyúber. Ha valaki komolyan gondolja a gépekkel történő munkát, szórakozást,, először művelje ki magát fórumokból, online médiából, tesztekből, nyomtatott sajtóból, utána próbáljon meg magának összerakni egy gépet, és ebből többet tanul majd, mint 200 ilyen videóból.

Amúgy hajrá, rátok fér a fejlesztés, csak ez nem az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. ChoSimba Timer
2017.04.07. 09:16
Na ez van, ha kiemeled a környezetéből az állítást.
Ő azt mondta, hogy:
I3 as proci kihajt minden VGA-t még a 1080Ti-t is. Csak akkor lesz gond ha számítási teljesítményre van szükség 1 játékban.
És ebben teljesen igaza van.
Egy i3-assal könnyen 100%-ra lehet terhelni egy 1080ti-t, tehát ki lehet hajtani.
Az más kérdés, hogy a hagyományos (elterjedt) értelemben véve a kihajtást ez már nem igaz. Bár van olyan játék, ahol egy kanyi fps-sel nem lesz több i7-tel sem az fps.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Timer ChoSi...
2017.04.07. 09:20
Igen. A négy éves címekben, ahol még a 2 mag dominált. Megnézném én egy multiban, mondjuk FHD mellett, mennyi lesz a különbség. Egy Dirt Rally-ban meg főleg, ott még az i5-i7 között is szakadéknyi az ugrás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Cathaya ChoSi...
2017.04.07. 09:57
Ha ráereszted egy BF1 multira az I3 ott helyben összefossa magát a GTX 1080Ti mellett és még van jó pár játék amiben hasonló csalódás lenne, az volt a kérdés hogy megfelelő e az I3 CPU a GTX 1080 Ti mellé és erre az egyértelmű válasz hogy nem az, hogy pár játékban megfelel ez nem hiszem hogy egy GTX 1080 tulajnak opció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. ChoSimba Catha...
2017.04.07. 10:13
Olvastok is vagy csak kommentelni jöttök ???
Kiemelem külön nektek a lényeget:
Csak akkor lesz gond ha számítási teljesítményre van szükség 1 játékban.

Senki nem mondta egy szóval sem, hogy egy i3 ideális a 1080ti mellé...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Timer ChoSi...
2017.04.07. 10:35
Jól van, de azt beláthatod, hogy az i3 emlegetése a 1080 mellett még viccnek is rossz! Sokkal több mai játékban jelentene limitet, mint amiben nem.

Az a baj ezzel, hogy erre jár egy noob, azt látja, hogy a zíhárom az elég még az egyik legjobb grafikuskártyához is, hát akkor megveszi az RX480 mellé. Aztán jön az első BF1 pályán jön a cummantás, hogy többnyire még az RX-hez is kevés a kraft, nem hogy feljebb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. visor261
2017.04.07. 11:24
Szerintem a videó pocsék lett. Próbál vicces lenni de nem az, technikai segítségből is csak ide oda dobálózik, kihagy dolgokat, vagy bele kezd és nem viszi végig. Vagy csináljon "vicces videókat" vagy technikai segítséget, mert a kettő egyszerre úgy látszik nem megy neki. Szerintem inkább JustVidman-nek kéne ezeket a videókat csinálnia mert akkor legalább vicces lenne. Vagy találni valakit aki olyan mint Linustechtips, Tinkernut, Kurzgesagt vagy bárki más aki rendesen levezetné a technikai részt. Lehet hogy én nem látom át az egész képet de ha a többi videó is ilyen semmitmondó lesz akkor személy szerint inkább nézek meg egy wikihow oldalt hogy mit hogyan kell csinálni. De hogy ne menjünk messzire, itt is vannak olyan cikkírók akiknek a műveit élvezettel olvasom, de ez a figura nálam még a belépőszintet se érte el.

Valaki látta már a youtube-os oldalt? https://www.youtube.com/channel/UC0442M7xyAsD9LqD-B6rLwg/videos csak nekem tűnik úgy mintha valaki most fedezte volna fel a vidózást és a youtube-ot
és spammal ezerrel mindent? Mármint értem én hogy kell egy teaser... de ilyen rövid és ennyi mennyiségben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. malvoisen
2017.04.07. 12:39
@visor261

Teljesen egyetertek. Mint lentebb irtam, a hangsulyok a videoban nem jok. Van egy intro, ami hatoda-hetede az egesznek, ami az aranyok tekinteteben nevetseges. 1+ perc semmi, utana kicsit valami.

Szerintem a valamivel van a baj leginkabb. Nem tiszta, hogy az iPon miert akarna egybol vicces lenni, vagy parodizalni barmit. Megis, maga a PAKS3 egy parodia, ugyanakkor a magyar mindennapokban meg politikai toltetet is hordoz.

Ehhez a videhoz hasonlokat bejaratott csatornak szoktak csinalni. Egy elso, hypeolt videonak (relative, a csatorna introzta sajat magat) ez megoszto. Akinek tetszik, annak leginkabb a kutya tetszik vagy a baromsag, ahogy mindenbol a (leg)dragabbat rakjak be a PAKS3-ba. Valodi haszna a videonak 0. Raadasul, ha nem lenne iPon, akkor ki nezne ezt egyaltalan?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. ChoSimba Timer
2017.04.07. 12:53
Megint ide írom
Csak akkor lesz gond ha számítási teljesítményre van szükség 1 játékban.
Ezért nincs mint belátnom, mert ez a mondat a helyére teszi az i3-at. Ha ezt nem tudod értelmezni, az nem az én bajom.

Az általad említett BF1 alatt DX11 mellett kb. a 80%-át hozza egy i5-6600k-nak, még 1% low-ban sem látványosan kevesebb. Ez mekkora viccnek tűnik ? Egy 40e-es proci vs. 70e-es proci.
Egy rx480-at még fx8370 mellé is bőven megvesznek, pedig az még az i3 szintjét sem éri el BF1 alatt. Na akkor mégis mekkora vicc az az i3 ?

És hogy konkrétan milyen játék mellett vicc az i3/1080 és mi mellett nem, azt pl. itt meg tudod nézni:
[LINK]

Akkor ezek után mégis mekkora vicc az i3/1080 ?
Optimális ? Korántsem. De nem is vicc.
Ajánlanám ? Dehogy.
Hülye aki így költi el a pénzét ? Az, de nem az én pénzem, FX procit is vesznek még egyesek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. malvoisen ChoSi...
2017.04.07. 14:12
Azon vergodtok, hogy a video hulyeseg...

Igen, az, es a csatorna is az...

Eliras(szerk)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Timer ChoSi...
2017.04.07. 15:25
"Csak akkor lesz gond ha számítási teljesítményre van szükség 1 játékban."

Beírhatod ötvenhatszor is, de meséld már el, melyik kurrens játéknak nincs szüksége számítási teljesítményre? Pláne, ha a 1080 is képbe kerül? Hát mi a tökömre veszik, pasziánszra? WoW, WoT, satöbbi kazuár témákat hagyjuk, oda senki nem vesz ilyen VGA-t. A BF1 is rossz példa - még akkor is, ha én hoztam - hiszen korunk egyik legjobban optimalizált engine-je viszi, magyarán jól elfedi a hardveres gyengeségeket. Megnézném én, mit virít az i3 mondjuk egy METRO 2033 Redux, vagy egy Assetto Corsa alatt, amikor az i5 4460 is elvérzett GTX970 mellett a gépemben az azóta beszerzett i7 4790-nel szemben.

Ne védd már a nyilvánvalóan f@szságot beszélő kommentelőt, aki állítja, hogy százmillió gépet összerakott valamikor, aztán 5 kommenttel később rájön, hogy talán mégis baromságokat beszél. Attól, hogy némely játékban az i3 megközelíti az i5 teljesítményét, korántsem vannak ugyanabban a ligában, és hatvanharmadszorra is leírom, sokkal több az olyan játék, ahol magasan elvérzik egy i3 egy i5-tel szemben, mint az, ahol nem. 20% az igen komoly különbség, és ennél csak több lesz, ha több címet is megvizsgálunk.

Én a magam részéről a vitát lezártam. i3-at multimédiás gépbe, irodai gépbe kell tenni, nem olyanba, amiben csúcskategóriás VGA van. Attól még, hogy néhány elvetemült poénból vagy tudatlanságból megteszi, ne legyen már ez elfogadott dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ChoSimba Timer
2017.04.07. 16:41
Ott a videó nézd meg. Nem egy ilyen van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. PACSA
2017.04.07. 18:35
Sziasztok

Úgy látom valaki megértette mit akartam mondani valaki nem.
Megpróbálom ismét leírni mit akartam mondani:

Köszi a youtubos videót, valahol csak 10 FPS valahol 50FPS volt a különbség az I7 és az I3 között. Az lehet valakinek sok, nekem nem az mert 50FPS körül voltak az értékek

Igen viccnek szántam mert senki nem fog venni 200-300Kért videókarit és mellé 1 30K-s procit. SOSE AKARTAM 1 ILYEN KONFIGOT ÖSSZEDOBNI
Akinek van ennyi pénze nem a procin spóról.


Kihajtás: Ha belerakod ezt a procit a VGA működni fog. Leadja a VGA teljesítmény nagyrészét. pl 100 FPS helyett csak 75 lesz. Na és akkor mi van. Laggolni fog a játék vagy nem indul el vagy szét fog esni a kép.
Nem valószínű.

A maximalistáknak pedig üzenem, nem kell ultra giga beállítás, hogy élvezd a játékot.
Ha nem látsz minden fűszálat és nem 5 millió pixelből áll az árnyékod vagy a fal repedéseibe felfedezed,hogy a habarcs hibás, attól még tudsz játszani.
FPS játéknál nem a füvet fogod nézni.Autós játékban nem az úttest tükröződését nézed ,hogy minden épület, kismadár látszik-e.

Mint írtam, ha lenne 1 teszt 1080Ti-vel és kb 10 procival, sokan meglepődnének az eredményeken, addig csak találgat mindenki, és mindenki a saját igazát fújja, alátámasztani senki nem tudja az igazát.

Remélem felfogta mindenki a dolgot és nem kell megint elmagyaráznom, hogy nem tennék I3 mellé 1080Ti-t max 1050-et. Nem szeretnék újabb vitát generálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. csabi02
2017.04.07. 21:57
Felesleges veszekedni,felvetések voltak és amit biztosan lehet tudni,hogy egy i3 sok nagy harcossal tudja tartani a lépést bizonyos körülmények között,ameddig nem számít a sok fizikai mag,tengernyi harmadszintű gyorsítótár és az utasításkészlet arzenál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Viharlovag
2017.04.08. 23:11
Nem tudom hogy valaki említette-e már, de a G4560-hoz egy B250-es chipset a minimum ha első gép, mivel tudtommal nem támogatja natívan a H110 ezt a processzort. Ha azonban van régebbi proci bele, akkor egy BIOS frissítéssel menni fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. j.panzer
2017.04.08. 23:53
Tök jó lett ez a videó, gratulálok hozzá. Vicces, szórakoztató, tanulságos. Jah és szórakoztató. Tudom, hogy már mondtam, de akkor is.

Szóval: +1 - Csak így tovább!

Az új gépemben is i7700K van, de csak egy RX480, mert a VGA nálam 2 évente cserélődő komponens, arra sosem költök túl sokat. 16GB 3200-es RAM pipa, igaz Corsair, nem Hype. 512 GB SSD pipa, M.2 WD.
Az alaplapom egy TUF Mark 2-es.
650 RMX táp.
Ééééééés Noctuaaaaa hűtőőő. Szigorúan egy ventivel, hogy csendes legyen a gép.
No meg persze a ház oldala sem ilyen plexi sz*r, hanem jó alaposan kilyuggatott, hogy "fogja a levegő" .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. wolfwolf
2017.04.10. 21:14
Véleményem szerint 2017-ben bármely konfig SSD nélkül öngól.

"Irodai/netezgetős" konfig: 1TB HDD? Indok? Minek a rengeteg hely? A böngészőnek? Az Office-nak?
Ha az ár miatt van HDD, akkor 9000Ft-ért van 160GB-os, a konfig sebessége nem változik (marad csiga), de 6000 forinttal olcsóbb, a végösszeg lemegy 80000 alá. Így még lenne minimális(!) értelme a merevlemeznek... De 1TB???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Dombikun j.pan...
2017.04.11. 21:06
Attól h plexi még nagyon is jól tud szellőzni, főleg ha rendesen kialakítod a "szélcsatornát, amivel sokkal előbbre vagy mint egy agyonlyuggatott házzal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. SirGalad
2017.04.12. 23:27
Hát ez nem nekem szól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. thestock wolfw...
2017.04.13. 07:46
Véleményem szerint 2018-ban sem lesz öngól az esesdétlen gép
Minek a rengeteg hely? Képek,árajánlatok,PDF-ek,excel táblák,videók. Ezek bele tartoznak az irodai használatba,és bizony egy 120-as SSD gyorsan megtölthető velük. Arról nem is beszélve hogy az irodákban többnyire leszarják a gépeket, "hülyebiztosnak" kell lennie. A legkönnyebb megoldás a nagy tárhely, aztán hagy szemeteljenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kodnevmish... BiroA...
2017.04.13. 22:02
Én eladtam tavaly év végén a gamer konfigomat. Először a videókártyát (GTX 970) aztán az egész gépet egyben úgy ahogy volt. Lecseréltem az LG full HD TV-met egy Samsung 4K-ra és vettem egy PS4 pro-t. Sose fogom megbánni a döntésemet. Olcsóbb a konzolos élet. Megmondom miért! Az összes jó játékot meg tudod venni jatekaim.hu-n használtam nyomott árakon és utána kijátszás után ugyanannyiért vagy pár ezer Ft-tal többért el is tudod adni.
Megtehetném, hogy lenyelem a 20.000 Ft körüli játékok árát, de inkább kivárom amíg lemegy az ára 10k környékére és akkor veszem meg használtan. Ráadásul amit most a PS4 Pro ad játékélményben az exkluzív címeivel (Uncharted 4 vagy Horizon Zero Dawn) azt PC-n nem kapod meg. A HDR-t meg már nem is említem. A checkerboard rendering meg engem nem zavar. Sem a 30fps. Nem ezek számítanak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kozmahov
2017.04.14. 19:18
Tetszett a videó! És a Paks 3 is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Pecek_2sd kodne...
2017.04.16. 03:45
Sosem értettem ezeket az érveket, mintha platformfüggő lenne hogy vannak exkluzív játékok. Mutass rá pl arra a total warra amit a ps4 pro n élvezhetsz(vagy ha már itt tartunk, arra az fps re amit normálisan lehet játszani anélkül hogy mozgássérültszimulátornak éreznéd). Unchartedért valóban kár, na de Horizont meg köszönjük, megtarthatjátok.
Egy 130 ezres géppel is meglepően jól el lehet játszani ma(g4560+rx460), nem kell 300 ezret költeni csak a kártyára az élvezhető játékhoz, a játékok alapból olcsóbbak, ha meg vársz amíg 1-2 évesek lesznek szinte kivétel nélkül bármit meg lehet venni 15 euróért. Kényelmesebb a konzol, ez vitathatatlan, de olcsóbbnak semmiképp sem olcsóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Magrathea Pecek...
2017.04.16. 13:12
Igazából ez már egy téves percepció, hogy PC-n a Steam miatt olcsóbbak a játékok. Ha megfigyelted az utóbbi egy-két évet, az volt tapasztalható, hogy a PC-s játékok kezdő árai majdhogynem teljesen felzárkóztak a konzolosokéhoz, miközben pedig a konzolosok elkezdtek szintén egyre durvább akciókat indítani a maguk Store-jában. Meg lehet nézni például, hogy milyen játékokat akcióztak akár a legutóbbi Spring Sale-en PSN-en. Szóval én azt mondom, hogy egyre kevésbé igaz, hogy olcsóbbak a PC-s játékok. Az 1-2 éves konzolgamoknak ugyanúgy lemegy az ára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kw
2017.04.17. 23:41
én a külső videókártyákkal kapcsolatban látnék szívesen egy összfoglalót illetve tesztet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jzsgbr
2017.04.18. 13:45
nagyon kellemetlen a pufi smúzolása. modoros pojáca.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!