iPon Cikkek

Ghostbusters: The Video Game teszt

Dátum | 2009. 06. 26.
Szerző | Chocho
Csoport | JÁTÉK

Mostanában nagy divatja van a retró filmek feltámasztásának, hiszen mind Rambo, mind Rocky, de még a nagy Indiana Jones is átesett egy-egy (hol jobb, hol rosszabb) ráncfelvarráson. Az egyik utolsó olyan produkció, ami várat magára a legendás Szellemirtók széria harmadik része, ami felett egyelőre a Sony bábáskodik, s melyet a japán óriáskiadó a legfontosabb projektjének tart a Pókember 4 mellett. Ám mivel a premier még a messzi távolba vész, kellett egy kis ébresztő a filmek régi és új rajongóinak, hogy addig se felejtsék a zseniális négyes szellemeskedéseit. A sok kiadói huzavona és platformügyi káosz után már-már joggal nevezhettük a Ghostbusters játékot a világ leghányatottabb sorsú programjának, mire végül mégis megjelent, és kész szembe nézni a vele szemben támasztott hatalmas elvárásokkal. De vajon sikerül-e neki lenyűgöznie bennünket?

Főhősünk, aki... nos, aki senki...
"Who you gonna call?"

A filmek játékba oltott folytatása ma már egyre elterjedtebb módszerré válik, és mivel egy ideig nem volt biztos a 3. Szellemirtók film elkészülése, a fejlesztők - és az ötletgazda Dan Aykroyd - jó módszernek látták, ha élnek ezzel a relatíve új lehetőséggel. Történetünk 1992-ben játszódik, amikor is a klasszikus brigád elérkezettnek látja az időt egy kis bővítésre, már ami a legénységet illeti. Itt lép a képbe a játékos, a "friss hús", akit azért alkalmaznak, hogy elsőként a terepen is tesztelje az új felszereléseket. Életveszélyes meló ez, olyannyira, hogy a mi drága Peter Venkmanünk figyelmeztet is: be ne merjünk mutatkozni, mert nem szeretne túl jóban lenni velünk abban az esetben, ha valami történne, ahogy anno azzal a "másik fickóval". Innét csöppenünk hát az eseményekbe és nézünk farkasszemet a szellemirtók egy hétköznapjának kellemetlenségeivel.

Azok a régi szép idők...
Az első igazi probléma, hogy főszereplőnknek se neve, se hangja, és még a fizimiskája is kötött. Úgy néz ki, mint egy tejfelesszájú újságárus, és ez nem teszi túl szimpatikussá. Maga a történet egyébként van olyan színvonalas, mint a filmeké, sőt, nem egy gonosztevő egyenest a vászonról köszön vissza (a habcsókember, esetleg a nyálkás zöld izéke - Slimer -, aki a rajzfilmben hőseink barátja volt - ezt máig nem értem amúgy), és még előre is halad pöttyet a mozikhoz mérve. Az igazi aduász azonban a klasszikus sztárnégyes szerepeltetése. A poénok, a szinkronok minősége, a stílus... Mind-mind olyan szintet üt, hogy képes kiterjeszteni ránk azt a hangulatot, amit a filmek óta semminek sem sikerült leutánoznia. Brávó!

"Van egy használaton kívüli protonfegyverük? Az öcsikémnek kéne."

A korábbi szellemirtó-játékok ott szúrták el a dolgokat, hogy a játékmenetet oda nem illő, felesleges dolgokkal tömték tele. Ilyen itt szerencsére nincs, a program ugyanis azt nyújtja, amit mindenki elvár: szellemirtást, de keményen. Az alapok nagyjából a Dead Space-ben látotthoz hasonlítanak, vagyis kapunk egy váll fölötti third-person nézetet, amin át is minden szükséges információt a hátunkon cipelt protonpakkról olvashatunk le. Ha ellenség van a közelben, odakapjuk az egeret, rányomunk a gombokra, és már meg is vagyunk. Mint minden professzionális szellemirtónak, nekünk is csapdába kell csalnunk a súlyosabb rémeket, míg kisebb szörnyecskék (támadó lávakutyák, életre keltett falilámpák) ellen a protonfegyver elsődleges tüzelési funkciója is bőven megteszi. Ha valami nagyobb akad a horgunkra, akkor először le kell gyengítenünk a sugárral, majd a "be kell fognunk", hogy a földre dobott csapdához vontathassuk. A harcok nagyon jól hozzák a filmekben látott akció hangulatát, és ráadásul még látványosak is. Az egyetlen nagy hátrányuk az, hogy a szellemek piszkosul gyorsan mozognak (némelyek még teleportálni is tudnak), így a célzás kissé nehézkes, sőt, egyes helyzetekben már frusztráló.

Ilyet se látni a CNN-en!
Mivel a játék erősen sztori orientált, az egész program lineáris lett. Mindig csak egy út van, amit a készítők jól a szánkba is rágnak, így elakadni gyakorlatilag lehetetlen, még csak az agytekervényeinkre sem nagyon van szükség. Kicsit szomorú, hogy az amúgy elég rövid végigjátszás - kb. 5 óra - alatt egy percre sem engedik el a kezünket, de a hangulat és a harcok izgalma még ezt a keserű pirulát is le tudja nyeletni velünk. Furcsamód, a Szellemirtók játék azzal adja el magát, hogy akármekkora szarvashibákat ejtsen is, tudja, az atmoszférát imádni fogjuk. Jól süt ez a hozzáállás a pályákról és ellenfelekről is. A nagy részüket láttuk már korábban, így akár ismétlődéssel s vádolhatnánk a játékot, de nem fogjuk, mert olyan jól sülnek el dolgok, hogy elejétől a végéig élvezzük majd a Ghostbusterst.

Úgy tűnik, a művésznő kicsit túl magasra vette azt a hangot... már lebeg.
Mivel a szellemirtók sosem dolgoznak egyedül, a csapat végig elkísér majd bennünket, és sziporkázó beszólásaik mellett még a segítségünkre is lesznek. Kifejezetten tetszett, hogy nem csak golyó... akarom mondani ektoplazma-fogónak jók, hanem külön-külön is megállják a helyüket, és mivel sokszor előfordul, hogy azt se tudjuk, merre kapjuk a protonsugarunkat a nagy káoszban, ez tényleg jól jön. Az AI tehát jó, és maguk a szellemek is kellő kihívást nyújtanak. Lesz pár bossharc is, ám ezeknél kiábrándító a tény, hogy legyőzni őket sosem mi fogjuk. Inkább csak harcolunk velük egy kis ideig, aztán jön egy bejátszás, és abban végignézhetjük, ahogy a nagy csapat hidegre teszi a már egyszer fűbe harapott gonosztevőket. Kapunk egy vállveregetést, esetleg egy kissé cinikus "Szép volt bajnok..." is telik tőlük, és ennyi, megyünk tovább.

"Ray, ha legközelebb megkérdezik, hogy isten vagy-e... felelj igent!"

A Ghostbusters tehát jól kezd, és a végéig tartja is magát, de sajnos az újrajátszhatósági értéke a nullához közelít. Vannak ugyan gyűjthető nyomok és extrák megnyitására is lehetőségünk van, de ha egyszer végeztünk, nem fogjuk úgy érezni, hogy csak ezekért megéri még egyszer nekiveselkedni a kampánynak. A hangulat még elviszi a hátán a dolgot, de mindenen már az sem segít. Nem ártott volna egy kicsit nagyobb szabadság, több lehetőség, mert így ugyan a Szellemirtók egy jó játék lett, a kiválótól borzasztóan messze van. Tovább rontja a dolgokat, hogy a PC-s változat nem kapott multiplayert, ami megbocsáthatatlan. Konzolokon lehetőség van a kooperatív játékra, s az tuti, hogy rávesz minket még pár tucat óra szellemirtásra, de mindez a számítógépeken is sok lehetőséget ígért. Erre nem. Hát szép.

Ez történik, ha sokat szellemeskedünk... ne, ne üssetek!
Az irányítással sem voltam megelégedve. A kameranézet nem a legjobb, mert nagyon sokszor nem látjuk, mi van az orrunk előtt, és mivel átugrani nem nagyon lehet az objektumokat, a harcok alatt ez könnyen a földre küldhet bennünket. Gyógyulni amúgy magunktól tudunk, és mentés sincs, csak checkpointok. Utóbbiak szerencsére elég gyakran, de annak azért jobban örültem volna, ha tudom, mikor ment a program. Erről ugyanis nem értesít. Bosszantó apróságok ezek, amiket ki lehetett volna küszöbölni egy kis odafigyeléssel.

Egy átlagos nap New Yorkban...
A hangulatot egyébként igyekeznek fokozni, amikor csak lehet. A forgatókönyv hosszú és tartalmas, és mivel nagyon sok átvezető animációval találkozunk majd, fontos megjegyezni ezek rendezésének minőségét is. Dramaturgiailag nagyon ott vannak a szeren, a baj csak az, hogy ez egy játék, nem interaktív film. Jó dolog, ha vannak hangulatos átvezetők, de ahhoz kell a megfelelő arányú gameplay is.

"Azt hittem, hogy Gozer férfi..."

A körítést tekintve nem sok bajunk lehet. A grafika nagyon szép, a színészek modelljei pedig minden eddig látottnál részletesebbek, és ez nem vicc. A mimika, a beszédstílus, a textúrák, a poligonszám.... mind-mind első osztályú munka. A pályák textúrái is nagyon szépek, noha a játék vége felé kissé kopnak, gondolom az időhiány miatt. A design jeles, a zene egyszerűen tökéletes, a szinkronról pedig akkor sem tudnék rossz szót mondani, ha satuba szorítanák a fejem. Viszont mindezen jónak ára van. A Ghostbusters gépigénye néha horribilis, a tesztgépen pl. (4400+, HD3870, 6 giga RAM) a belvárosi helyszíneken annyira szaggatott még minimális grafikai beállításokkal is, hogy csak a csodának hála tudtam továbbjutni. Aki teheti, szerezzen be egy atomerőművet, mert ez még Paksnak is sok, vagy nemes egyszerűséggel PS3-mon játssza a játékot, mert azon ilyen gond nincs. Apropó, PS3! A Ghostbusters ideiglenesen PS3 exkluzív Európában, így a PC-s változat is csak tengerentúli rendelés esetén érhető el. (Figyelem! A képek a tizedét sem adják vissza annak, amit a játék futás közben produkál.)

A karaktermodellekre egy szavunk sem lehet
Egy szó mint száz, a Ghostbusters jó lett, de az apró hiányosságai épp elegek ahhoz, hogy ne kezelhessük kiemelkedő alkotásként. A játékmenet néha repetitív, a sztori "túl sok", a gépigény magas, de ennek ellenére is szerethető, és ez a lényeg. A rajongóknak kötelező, az újoncoknak pedig ajánlott, ellenben a filmnek ez már nem lesz elég, szóval tessék felkötni a gatyát, kedves Sony!

Chocho

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. KrisszGoD
2009.06.26. 18:54
VISSZA A CIKKHEZ

Nálam röccenés nélkkül(30fps+) futott a gépemen(X3 3510MHz, HD4830 512MB, 2GB RAM). De sokan mondják, hogy optimalizálatlan. Ja és maximális beállításokon 1280x1024ben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. 4264adam
2009.06.26. 20:20
De nem midenkinek van hd4000 családos vga-ja.Remélem hogy, az enyim egy HD3870/GDDR4 lesz!!ÉS 1024*768-on fog menni max-on.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Victore
2009.06.26. 20:53
Egyik kedvencem lett, remek játék. És hát igen, kábé ez az eddigi leggépigényesebb játék, nekem HD4850-esem van, de van hogy beröccen bekapcsolva az élsimítást. De abszolút játszható és imádom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Tirexi
2009.06.26. 23:43
HD Gameplay: http://www.youtube.com/watch?v=r_NrY91bnUI...re=channel_page
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Richard83
2009.06.27. 08:49
Nekem 940BE proci, HD4870, 4 giga ram és 1920x1200-ba zúztam minden maxon elkezdtem játszni kicsit lassabban olvasta be a játékot viszont nem szaggatott, igaz utánna abbahagytam nem volt kedvem zavarázgatni a szellemeket de 2-3missiot lejátszottam szaggatás mentesen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Chocho
2009.06.27. 10:13
Irigyellek titeket. :-/ Nekem néha hajmeresztő volt a sebesség. De elképzelhető, hogy ez valami rendszerbeli hiba miatt van, ugyanis előbb visszatöltöttem a belvárosi pályát, és lássatok csodát, max grafon is jól futott (30-40 fps-t mért a Fraps).

Ami az optimalizáltságot illeti, furcsa madár a Ghostbusters. Nagyon sok ellentmondásos beszámolót olvastam eddig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Blade0012
2009.06.27. 13:03
Látom a Terminator Salvation cikkről már lemondhatok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Chocho
2009.06.27. 13:14
Ha kipróbálod a Terminatort, nem siratod majd...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zwiebel
2009.06.27. 13:59
Sziasztok!

Azt nem tudjátok véletlenül, hogy a tengeren túli változatban található-e már magyar felirat?

Előre is köszi.

Csak azért kérdem, mert gondolom az ua. lesz mint amit itt kiadnak csak később vagy nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 4264adam
2009.06.27. 14:34
Miez a terminátornál hogy min vga:HD38XX serial ajánlott:HD480XX serial.

hogy lett ilyen nagy gépigényü egy filmes játék???Még emlékszem mikor kijött az IRONMAN és alig volt gépigénye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. VergilX
2009.06.27. 17:02
Hát.ez az a game,aminek ritka a motorja. a grafikához képest horibilis a gépigénye.
Ezen a konfigon:Intel Core2 Duo E8200@3,8GHz
Gigabyte EP45-DS3
2x2Gb Kingmax ddr2 800@950Mhz
Sapphire HD4870 512Mb

tökéletesen fut maxon,a monitorom még egy régebbi darab,igy csak 1280*1024 et tud,de tervbe van egy 24"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Gpety
2009.06.28. 07:12
Igaz az, hogy csak korlátozott számban lehet feltelepíteni és ha ez lejár, akkor dobhatjuk a kukába a lemezt?
Kíváncsi volnék, hogy nekem hogyan futna, a VGA-m hasonló (kvázi olyan) a tesztkonfigban szereplővel, de szerintem ott is inkább a 4400+-os Athlon 64 X2 volt a ludas, az még ezt a kártyát sem képes kihajtani. (Sőt messze nem képes. )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Roninka
2009.06.30. 00:59
VergilX: ilyen config-ba ilyen ramok ? lol..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Nurba
2009.07.10. 22:26
Nekem tetszik a gém! Éppen befejeztem a CoJ2-t és belekukkantottam ebbe....hár rácuppantam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!