iPon Cikkek

Gigabyte Aivia Osmium - nem kezdi ki az idő vasfoga

Dátum | 2013. 07. 04.
Szerző | Morte
Csoport | EGYÉB

Kissé rendhagyó lesz ez a teszt, mivel január óta ilyen billentyűzetem van (Cherry MX Red kapcsolós, magyar verzió), így a hosszútávú tapasztalataimat is megoszthatom veletek. A Brown kapcsolós változattal, amely USA kiosztással büszkélkedhetett egy tesztpéldány segítségével ismerkedtem meg. Az Aivia Osmiumot kifejezetten gamereknek ajánlja a Gigabyte: a strapabíró, 50 millió leütésre hitelesített mechanikus billentyűzet öt makrózható gombbal, szabályozható erősségű háttérvilágítással és hangerőszabályozóval rendelkezik, öt különböző profilt kezel és egyszerre 64 gomb lenyomását képes érzékelni. A Red kapcsolós változat kék színű háttérvilágítással, a Brown fehérrel rendelkezik. Nézzük, hogyan is néz ki és mit tud ez a masszív felépítésű, több mint másfél kilós drágaság!

Az Osmium ilyen kulturált dobozban érkezett, kinyitás után látszott, hogy a csomagolás belül is igényes: a billentyűzet formázott szivacságyban feküdt, a tartozékoknak (gombkiszedő és 4 extra gomb) külön rész volt kialakítva. A csatlakozók végeit védőkupak takarta, ezeket levéve aranyozott csatlakozók néztek vissza 18 karátos vigyorral: egy USB 2-es magának a billentyűzetnek, egy a rajta lévő USB 3-as csatlakozónak, és két minijack a fülesnek ill. a mikrofonnak. Kissé meglepődtem, hogy a dobozban nem találtam semmiféle diszket, csak kézikönyv gyanánt egy papírlapot a leírással és instrukciókkal, amelyek a honlapra irányítottak a szoftver letöltéséhez.

Az Osmiumot igen találóan a természetben megtalálható legnagyobb sűrűségű elemről nevezték el, már a csomagolásból kivéve érezhető, hogy súlyos, masszív darabbal van dolgunk, amelyből nem sajnálták ki az anyagot. A billentyűzet teste matt fekete, a szintén matt, UV-borítású gombok fénye kissé selymesebb, és tapintásra is kellemesen finomak, érezhetően minőségi műanyagokból készültek. A gombokon a feliratok kopásállóak, tisztán olvashatóak és megfelelően kontrasztosak ahhoz, hogy nappal háttérvilágítás nélkül is láthatóak legyenek (a jó öreg első szériás Logitech G15-ömről, melyet egyébként nagyon szerettem az előbbiek nem voltak elmondhatóak).

A gombok tetejének kialakítása a hagyományos hengeres formát követi, a sorok oldalról nézve ergonomikusan, ívesen helyezkednek el. A négy extra gombot a sorok eltérő kialakítása miatt a makró, az alfanumerikus, vagy a funkciós billentyűk helyére tehetjük be, az ábrák jól jöhetnek pl. MMO-k játszása közben. A gombokat a mellékelt célszerszám segítségével rendkívül egyszerű kiszedni és visszarakni, az alájuk bejutott por, hajszálak és egyebek könnyen eltávolíthatóak.

Mivel a makro gombok felül helyezkednek el, WASD-s játékok közben jóval nehezebb őket elérni, mintha oldalt lennének. Nyilakkal játszó eretnekként nekem ez nem jelent gondot, a makrókat amúgy is csak munkához használom, de aki sokat szeretne játék közben makrózni, annak nem árt ezt a tényt is figyelembe vennie. Aki beleszeretett a billentyűzetbe, és gondja van a makró gombok elérésével, annak azt tudom ajánlani, hogy használjon olyan programot (pl. Autohotkey), ami lehetővé teszi bármely gomb programozását.

A Windows gomb kiiktatása a játékra tervezett billentyűzeteknek mondhatni kötelező része, az Osmiumnál sem maradhatott ki, a jobb oldali Ctrl mellett található a WinLock gomb szolgál erre a nemes célra. Külön multimédiás gombok nincsenek, az irányító funkciókat az fn és a megfelelő funkciós billentyű (F1-F4) együttes lenyomásával érhetjük el. A magyar változat QWERTZ kiosztású, nagy enterrel, amelyen érdekes módon francia "entrée" feliratot találhatunk, ami azért is különös, mert a numerikus részen már rendesen "enter" szerepel. A másik "érdekesség", hogy a felső számsorban a számok közül a 7-es láthatóan pár mm-rel feljebb van, mint a többi szám. Az USA kiosztású változatnál a felső számsorban a számok mellett vannak a jelek, ennek a háttérvilágítás szempontjából van jelentősége, a ledek ugyanis a kapcsolók fölött vannak, így a számok és a jelek is egyenletes megvilágítást kapnak. A magyar gombok készítőinek figyelmét ez a kis design ötlet elkerülte, és a hagyományos egymás alatti elrendezést követték, így a számok alsó része már kevésbé látszik sötétben, ha nem toljuk fel erősebbre a háttérvilágítást. Mechanikus billentyűzet lévén minden gombhoz külön led tartozik, ami egyenletes megvilágítást biztosít minden részen, a fent említett kis hiányosságtól eltekintve, ami egyébként nem különösebben zavaró.

A vaskos, harisnyázott kábel hossza 2 méter, pontosan középen csatlakozik be a billentyűzet testébe. Alul nincsenek kábelrendezők, de a majdnem 1 cm vastagságú kábelköteget nem valószínű, hogy bárki is be akarná, vagy tudná gyűrni a klaviatúra alá. Bal oldalt felül helyezkedik el az öt programozható makró gomb, tőlük jobbra pedig a háttérvilágítást ill. a hangerőt szabályozó két gumírozott borítású, egérgörgőhöz hasonló tekerő található, melyek nyomógombként is funkcionálnak. A világításnál a gombnyomás a ki-be kapcsolást szolgálja, a hangerőszabályozónál a hang némítható el vele. A fényerő analóg módon, finoman állítható a diszkréten halványtól egészen a szemkiütősen erősig. A tekerőkhöz is külön ledek tartoznak, így sötétben is gyorsan megtaláljuk őket. Nagyon megszerettem ezeket a görgőket, gyors, kényelmes és egyszerű a használatuk. A jobb felső sarokban találhatóak a szokásos NumLock, CapsLock és ScrollLock kijelzők, ezek fényereje állandó, így sajnos nem igazodik az általunk beállított háttérvilágítás erejéhez, ahogy a nagy világító Aivia feliraté sem. Az Aivia felirat egy nagy nyomógombot takar, amellyel a profilok között válthatunk, a kiválasztott profil függvényében kék, zöld, piros, lila, vagy világoskék színben világít. Ezt a fényt nem lehet kikapcsolni, mindig világít, de aki szereti az ilyesmit, az bekapcsolhatja a breathing effektet, amitől a felirat lassú, sejtelmes pislogásba kezd, mint Gizike a harmadik feles után.

A billentyűzet jobb oldalán található az USB 3.0-s, a fülhallgató- és a mikrofon csatlakozó, és hátul még egy USB 2.0-s port is befigyel. Alul leszedhető kéztámaszt találunk, ennek használatát hosszú távon is nagyon kényelmesnek találtam. A billentyűzetnek négy kihajtható lába van, melyek két irányból is csúszásmentes gumiborítást kaptak, így nyitott és csukott állapotban is stabilitást biztosítanak a súlya miatt amúgy sem könnyen mozdítható Osmiumnak.

A profilok és makrók kezeléséhez használható Peripheral Utility Ghost Engine (amely XP, Vista és Win 7 kompatibilis) letöltése mellet ajánlott a firmware frissítése is, amely kijavítja az Osmium tulajdonosok körében közismert beakadó gombos hibát - ez egy olyan időnként felbukkanó szoftverhiba, ami miatt a billentyűzet úgy viselkedik, mintha az egyik gombot megnyomtuk volna, és folyamatosan lenyomva tartanánk, vagy a gomb fizikailag leragadt volna, holott még a közelében sem voltunk. A firmware frissítő utility-t a hivatalos Aivia fórumra való regisztrációt követően külön kérésre e-mailben elküldik. A későbbi szériáknál valószínűleg már javították ezt a hibát, a Brown kapcsolós verziónál, amely jóval a Red után jött ki, már nem találkoztam vele.

A Peripheral Utility Ghost Engine szoftver barátságosan egyszerű kezelőfelületén az Osmium mellett meglepetésemre feltűnt a szintén Gigabyte M8000X egerem is, de a beállításait innen nem tudtam elérni. A Gigabyte tervei szerint a szoftver irányítópultként fog szolgálni az összes perifériájukhoz, az újabb modelleknél (pl. Krypton) már működik ez a dolog. Az egerem egy régebbi darab, de már dolgoznak rajta, hogy vele is együttműködjön a szoftver.

Az irányítópultról a billentyűzet beállítása mellet elérhetjük a hivatalos oldalt és a fórumot is, ill. frissíthetjük a szoftvert. A Profiles rész alatt láthatóak a színekkel jelzett profilok, alattuk az öt programozható gomb, amelyekhez Basic módban az előre beállított alapfunkciókat rendelhetjük hozzá.

Komolyabb makrókat a Macros rész alatt állíthatunk össze magunknak, összesen 100 különböző makró tárolására van lehetőség. Beállíthatjuk, hogy csak billentyűzet, vagy billentyűzet és egér inputot is akarunk-e megadni, ez utóbbinál a gombnyomásokat, az egérgörgő tekerését és még ez egérkurzor pozícióját is rögzíthetjük. A késleltetéseket felvehetjük, beállíthatjuk fix időre, vagy ki is iktathatjuk őket. Nemcsak egyszerű leütéseket, de kombinációkat is bevihetünk. Felvétel ill. összeállítás után is kényelmesen és egyszerűen drag and droppal átrendezhetjük, átalakíthatjuk a különböző lépéseket.

Az egyetlen, amit a hiányoltam az az általam beállított programok elindítása, a Logitech G15 szoftverében volt ilyen funkció és nagyon sokszor hasznát vettem - az Osmiumnál lehet ugyan ilyen makrókat írni, de ez jóval körülményesebb. A profilok között is csak manuálisan válthatunk, nem lehet őket hozzárendelni különböző programokhoz (megint csak összehasonlításképpen: a G15-nél a profilváltás automatikusan történt, ott viszont nem mindig működött tökéletesen).

A Settings részben a profilokat és a már említett breathing effektet kapcsolhatjuk ki és be ill. a billentyűzetben lévő memóriát törölhetjük. Minden beállításunk és makrónk ebben a memóriában kerül elmentésre, nekem ez pont kapóra jött, mivel nemrég gépet cseréltem, így a költözésnél gond nélkül át tudtam hozni mindent. A makrókat importálhatjuk és exportálhatjuk is.
Nézzük meg, mi az, amit az Osmium specifikációi ígérnek (hosszú élettartamú Cherry MX kapcsolók, 64KRO), és mit jelent mindez a számunkra! Ehhez egy kicsit be kell tekintsünk a mechanikus klaviatúrák világába is. Mechanikus kapcsolók A mechanikus billentyűzetek onnan kapták a nevüket, hogy a rajtuk lévő minden egyes gombhoz külön mechanikus kapcsoló tartozik. A manapság leginkább elterjedt olcsóbban előállítható membrános billentyűzetek belsejében egy egyszerű gumilapot találunk, amelyen kis benyomható kupolák vannak kialakítva a gombok alatt. A számítástechnika hőskorában a billentyűzetek közül sok mechanikus volt (közülük számos darab még ma is tökéletesen működik), később a számítógépek tömeges elterjedésével felmerült az igény az alacsony előállítási költségű, olcsó billentyűzetekre, és ezek kiszorították mechanikus társaikat, melyeket mostanában kezdünk el újra felfedezni. A legelterjedtebb mechanikus kapcsolókat a Cherry cég gyártja, közkedvelt MX-sorozatuk a 80-as évek közepe óta létezik, a Red változat viszonylag fiatal, 2008-ban került bemutatásra. A Brownokat 1994-ben vezették be, és sokoldalúságuk miatt gyorsan a népszerűvé váltak.
A Brown és Red kapcsoló képe
A mechanikus kapcsolók 50 millió leütést bírnak ki, ami kb. 20 év használatnak felel meg. Az átlag membrános billentyűzetek élettartama ennél jóval rövidebb (1-10 millió leütés), mert anyagaik idővel elfáradnak, kiszáradnak. Ez különösen a gombok alatti membránra igaz, amely a használattól függően ráadásul a különböző helyeken más mértékben veszíti el rugalmasságát. Ezt onnan vehetjük észre, hogy kellemetlen érzés lenyomni bizonyos a gombokat, mintha valami ragacsos szószban lennének. Sajnos ez a probléma nemcsak az olcsó árkategóriás darabokat érinti, példának megint csak a G15-ömet tudom felhozni, amelynél 6-7 év használat után kezdtem észrevenni ezt a jelenséget (amellett, hogy más részei is töredezni, mállani kezdtek, a csúszásgátló gumitalpak pedig szó szerint szétolvadtak). Mechanikus kapcsolók esetében már a kezdetektől eleve biztosított, hogy minden gombnál azonosak legyenek a működési paraméterek, és még hosszú évekig azok is maradjanak. A kifejezetten játékosoknak kifejlesztett Cherry MX Red kapcsolóknál a lenyomáshoz szükséges erő 45 g, a gombok 2 mm-nél aktiválódnak (a billentyűút hossza a teljes lenyomásig 4mm). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gombokat egy átlag membrános billentyűzethez képest könnyebb megnyomni, és azok gyorsan reagálnak mozdulatainkra. Maguk a kapcsolók hangtalanok, kattanást csak akkor hallani, ha teljesen lenyomjuk a gombokat (a mechanikus darabokat sokan vádolják azzal, hogy hangosak, de ez főleg a kattogós Blue-knak köszönhető). A membrános billentyűzetek gombjainak lenyomása esetén viszonylag pontatlan visszajelzést kapunk arról, hogy a gomb mikor aktiválódott. A mechanikus kapcsolók közül a Blue és Brown MX kapcsolóknál ez a visszajelzés nagyon pontos, az előbbinél karakteresebb, az utóbbinál finomabb, ezért is ajánlják Blue-t gépeléshez, és tekintik a Brownt általános használatra ideálisnak. A kifejezetten játékokhoz kifejlesztett Red és a Black kapcsolóknál nincs visszajelzés, ezeknél a gyorsaság a fontos (a játék hevében úgyis tövig lenyomjuk a gombokat). A Red tulajdonképp a játékos mechanikus billentyűzetnél gyakran használt Black lightosabb verziója, ezért aki már próbálta a Blacket (pl. a legendás Steelseries 6G vagy 7G-n), és úgy érzi, hogy tetszett neki, de túl nehéz volt lenyomni a gombokat, annak a Red jó választás lehet.
Brown kapcsolók, fehér világítás az Osmiumon
A Brown kapcsolók lenyomásához szintén 45 g erő szükséges, és ezek is 2 mm-nél aktiválódnak, de a fent említett visszajelzés miatt érzésre hangyányival nehezebb teljesen lenyomni őket. A teljes lenyomás egyébként nem is szükséges, ha megtanuljuk, hogy nem kell tövig nyomni a gombokat, elég csak a visszajelzésig, akkor jelentősen növelhetjük gépelési sebességünket. Ehhez a technikához a Blue kapcsolók a legalkalmasabbak, de már a Brownok segítségével is érhetünk el szép eredményeket.
Red kapcsolók, kék világítás az Osmiumon
Membrános billentyűzet használata után a Red kapcsolók szokatlanul levegősnek és könnyednek tűnhetnek, amit szokni kell, én legalábbis így voltam vele. A membránosról Brownra való áttérés zökkenőmentesebb lehet, mivel ezek érzésre jobban hasonlítanak a hagyományos darabokhoz. A G15-höz hasonlítva a Brown kicsivel erősebb, karakteresebb (és hajszálpontos) visszajelzést ad a kapcsoló aktiválódásakor. A két mechanikus kapcsolót összehasonlítva a Redet használni olyan, mintha sima autópályán haladnánk, a Brown pedig apró kavicsokkal leszórt útra emlékeztet. Nagyon sokat használom naponta a billentyűzetemet, és úgy tapasztaltam, hogy az Osmium Redjeivel kevésbé fáradnak az ujjaim. A billentyűzet kitűnően bevált a játékokhoz, gépeléshez viszont sokáig nem éreztem kényelmesnek a gombokat a visszajelzés hiánya miatt, bár idővel hozzászoktam a levegős érzéshez. A Brown kapcsolókkal érezhetően könnyebb volt a gépelés, és játékhoz is kitűnőnek találtam őket, viszont annyira hozzászoktam a Redekhez, hogy most már nem cserélném le őket másra, de ha anno kapható lett volna a Brown változat, akkor azt veszem, és valószínűleg most arról mondanám ugyanezt. Ízlés, szokás dolga, kinek mi tetszik, úgy érzem, hogy alapvetően a kapcsolók típusán áll, vagy bukik, hogy valakinek bejönnek-e a mechanikus billentyűzetek, előfordulhat, hogy aki első alkalommal nem a neki leginkább megfelelő típust választja, az csalódik. Mivel nem éppen olcsó darabokról van szó, érdemes kipróbálni a különböző kapcsolókat. A fentiekben csak a legelterjedtebb négyről szóltam, de sokféle egyéb változat is létezik. Vannak gyártók, akik többféle kapcsolóval ellátott darabokat is gyártanak kifejezetten kipróbálásra, sajnos nálunk ilyesmi egyelőre még nem kapható.
A 64 Key-Rollover (64KRO) azt jelenti, hogy az Osmium 64 billentyű egyidejű lenyomását is gond nélkül érzékelni tudja. A jelenleg leginkább elterjedt membrános klaviatúráknál ez a szám blokkolással mesterségesen 2-3-ra van korlátozva (2KRO, 3KRO), hogy ne ütközzünk bele abba a technológia sajátosságaiból (mátrix áramkörök) adódó hibába, hogy több gomb egyszerre történő megnyomásakor a billentyűzet le nem nyomott szellemgombokat is érzékel (Ghosting). Az Anti-Ghosting eredetileg a Ghosting jelenség kiiktatását jelentette, de egy ideje a marketingesek ezt a terminológiailag nem helyes, de jobban hangzó kifejezést kezdték el használni az NKRO helyett, és ma már ez a nagy gyártók által elfogadott hivatalos elnevezés. (N a blokkolás nélkül egyszerre lenyomató gombok száma, ha mindet lenyomhatjuk, az a teljes NKRO). A 2-3 gombos korlátozás gépelésnél általában nem jelentkezik problémaként, játékoknál viszont annál inkább, ezért kezdtek a gyártók kifejezetten játékosoknak készült billentyűzeteket készíteni. Sok gamingnek titulált billentyűzetnél viszont csak a WASD-résznél és annak környékén oldották meg a gondokat, és ott sem mindet, így az egzotikus billentyűkombinációkat használók továbbra is beleütköztek a problémába (szeretett G15-öm, hozzád beszélek, emlékszel, amikor egyszerre akartam átlósan menni a nyilakkal és közben előcsalni a térképet? Vagy egy időben előremenni, ugrani és ütni?). Nyilvánvalóan sosem fogunk egyszerre 64 gombot lenyomni, miért van akkor szükség ekkora számra? Valójában nincs, a 64KRO jelentősége abban rejlik, hogy többfajta lehetséges kombinációt is lefed, így abban a nyugodt tudatban játszhatunk, hogy még akkor sem fogunk problémákba ütközni, ha ketten játszunk egy billentyűzetről multiban, és mindkettőnk karaktere átlós futás közben guggolva kinéz a sarok mögül, miközben fegyvert vált, a térképre is vet egy pillantást és közben zongorázik.

Az Aqua KeyTest szoftvernek és fejlett tesztelési technikámnak (rátettem a billentyűzetre egy nehéz könyvet) köszönhetően látható az eredmény: 64 gombot így sem sikerült egyszerre megnyomnom, de a képernyőn minden egyes lenyomott billentyű megjelent. A technikát továbbfejleszte kézzel-lábbal és pokróccal viszont sikerült 64-nél többet lenyomni. Tudnak valamit a Gigabyte-nál. A billentyűzetek képességeinek van még egy igen egyszerű tesztje: mindkét shiftet lenyomva tartva végignyomkodjuk a gombokat, vagy begépeljük a klasszikus tesztmondatot, amely az angol abc összes betűjét tartalmazza (the quick brown fox jumps over the lazy dog) és hozzátesszük még az árvíztűrő tükörfúrógépet is, hogy a magyar ékezetes betűk is képviselve legyenek. Már ezen az egyszerű teszten is sok billentyűzet elvérzik, ha a két shift mellett még a Caps Lockot is lenyomjuk, akkor még több lesz az áldozat. Egyéb kombinációk, melyek gondokat okoznak, így alkalmasak tesztelésre: sdc, asx, wde, esdf, waq, a nyilak és a közelükben lévő gombok, stb. Az Osmium a fenti teszteken és játék közben kiválóan teljesített, nem találtam olyan kombót, amit ne érzékelt volna tökéletesen.
Az Osmium személyében igen masszív, minőségi, tartós anyagokból készült és jó felszereltségű mechanikus billentyűzettel lehetnek gazdagabbak a tulajdonosok, amely várhatóan még hosszú évekig fogja őket szolgálni. A magyar változatnak vannak ugyan apró hibái, de ezek inkább a kisebb bosszúság /megmosolyogtató érdekesség kategóriába sorolhatóak. A szoftver kezelése egyszerű, gyorsan elsajátítható, a makrókészítő részben nagyon sok lehetőség rejlik, persze ez sem tökéletes, de mivel és újabb modellek megjelenése is várható, számíthatunk rá, hogy még tovább fogják fejleszteni. Az Osmium nem olcsó, de a mechanikus billentyűzetek között ez az ár nem számít magasnak, és ha azt nézzük, hogy ennyiért egy háttérvilágítással, makro-gombokkal és egyéb extrákkal felszerelt, valóban játékosoknak kifejlesztett darabot kapunk, akkor jó vételnek számít.

A Gigabyte Aivia Osmium Brownt a Gigabyte-tól kaptuk tesztelésre, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. skripton
2013.07.04. 10:48
Azok a G gombok elég rossz helyre kerültek szerintem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Hakurei
2013.07.04. 12:09
Ha lenne végre tenkeylessböl is magyar vevö lennék rá, addig marad a szeretett CM Quickfire rapidom US kiosztással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Split
2013.07.04. 13:55
K8100-as Aivia billentyűzetemre én sem panaszkodnék, ha a makró gombok működnének tiszességesen. Ez a "ghost" vagy mifene olyan gányul megírt szofter hogy arra szó nem létezik (de a terméktámogatásra sincs szó... na meg az sem létezik ).

Összességében aki le tud mondani arról, hogy a funkcióbillentyűket használja az nyugodtan vehet K8100-at is, mert szépen világít a magyar billentyűkiosztás mellett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Zelbacsi
2013.07.04. 13:56
"ha ketten játszunk egy billentyűzetről multiban, és mindkettőnk karaktere átlós futás közben guggolva kinéz a sarok mögül, miközben fegyvert vált, a térképre is vet egy pillantást és közben zongorázik" DD
Mi Mortal Kombat 2-zni próbáltunk, és amikor az egyikünk Kitanával legyezőt pörgetett, a másik meg már nem tudom mit csinált, de elég volt egyetlen gombot lenyomnia, és ezt az egészet a billentyűzet úgy érzékelte, hogy bizony mi ALT+Q-t (vagy valami hasonló volt a mortalból a kilépés) nyomtunk, és repültünk a DOS promthoz a meccs közepén. Istenem azok a gagyi gumis billentyűzetek. Mire rájöttünk mi van, miért lépdel ki folyton a játék... Aztán megegyeztünk, hogy oké, akkor Kitanát nem szabad használni. Na akkor előjött ugyanez más karakterekkel is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Georg17
2013.07.04. 14:20
Nagyon jó írás! Köszönet a szerzőnek.

Valaki tudna írni pár példát magyar kiosztású RED ill. BLACK kapcsolós bill.-re?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. jocek
2013.07.04. 16:20
Én úgy tudom hogy, egyenlőre ez az egyetlen magyar kiosztású mechanikus billentyűzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. havasi87 jocek
2013.07.04. 16:29
TESOROnak is vannak magyar kiosztású mechanikus billentyűzetei kék/barna/piros/fekete kapcsolókkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gKomor
2013.07.04. 18:37
vajon van esely ra hogy kaphato lesz itt az iponon a brown valtozat, angol kiosztassal?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mocsok92 skrip...
2013.07.04. 21:50
@split: "nyugodtan vehet K8100-at is"
aha. lehet hogy neked még a V1-es verzió van, de a V2 egy rakás szar. szóval nem kéne ilyen kijelentést tenni, egy amúgy full szériahibás perifériáról. olvasgasd a véleményeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jocek
2013.07.04. 21:52
Hát nem tudom én 3 hete nyúzok egy V2-őt és eddig hibátlan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Avisto
2013.07.05. 03:15
Annak hogy a kapcsoló milyen színű mi a jelentősége?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.07.05. 04:39
Más tulajdonságai vannak. Barna pl gépeléshez ideális.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. prohlep
2013.07.05. 10:37
Jó lenne, ha a webáruházban lenne KÖNNYEN megtalálható, cherry MX brown kapcsolós billentyűzet kínálat.

Sajnos a laptopok kényszerű kompromisszuma miatt túlzottan elterjedt, hogy a billentyűzet sapkák tapintani való felső felületei összessége egy közös síkra illeszkednek.

Nagyon örülnék, ha lenne egy külön marketing kategória arra, hogy a legfelső és legalsó sor közti sorok mélyebben vannak, ... ugyanis ez kétségtelenül sokkal ergonomikusabb, mint bármilyen, akár fél mila feletti laptop síksága.

Saját véleményem szerint az Ipon elég széleskörben ismert ahhoz, hogyha importál fél tucat gyártó különféle mechanikus billentyűzeteit, akkor az ELÉRHETŐSÉG miatt szerintem fél év sem kell ahhoz, hogy BILLENTYŰZET FÜGGŐ életmódot folytatók vagy arra kényszerítettek összességében kereskedelmileg jelentős mennyiséget vásároljanak.

Biztos, hogy piaci rést lehetne megkaparintani, ha az alábbi linkek szellemében a webáruház rendszeres látógaói elé lenne tárva a megvásárolható lehetőség:

http://deskthority.net/wiki/ANSI_vs_ISO

http://deskthority.net/wiki/Return_key

http://deskthority.net/wiki/

Ezen a wikin megtalálható minden jelentős gyártó:

http://deskthority.net/wiki/Category:Brands_%26_companies

és aki mer az nyer alapon annak is látom értelmét, ha OEM gyártóval legyártatni mondjuk ezer magyar billentyűzetet, ... miért ne találna gazdára?

OEM gyártók listája (ezt a linket valahogy egy konverter elrontja)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Georg17
2013.07.05. 14:05
Szerintem ez a Gigabyte bill. egyébként minden alapvető igényt kielégít.
Ha pedig a Cherry MX RED nem tetszik valakinek, akkor ki lehet cserélni a kapcsolókat, így: [LINK]
A különböző kapcsolók ára darabonként: 1,75$ (a RED: 2$) ott, ahol én néztem
Vagy vannak olyan gyártók, ahol saját magunknak készíttethetünk billentyűzetet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 0rigami
2013.07.06. 00:56
K8100 V1-em van és eddig tökéletesen meg vagyok elégedve vele - ok, a felső rész világítás nélküli tapis-hangerőszabályzóját lerúgnám a helyéről, de amúgy nagyon jó!
Az említett begépelős gyors-teszteken az "x"-et nem veszi, a többi megy szépen. Kb 2 éves darab és habár nem vagyok egy nagy gamer, szerintem évekig ki fog szolgálni még - semmi kopás nincs rajta, igaz a porvédőjét is használom.

Ez az Osmium is kéne, de az árával nagyon nem vagyok kibékülve. Elismerem, h jó, de nekem ennyit nem ér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Harding
2013.07.08. 08:32
Régen, 20-30 éve a mechanikus kapcsolós billentyűzetek voltak a gagyik, és az IBM "clicky" keyboard volt a menő. Ez nem mechanikus, hanem Hall-generátoros (a kapcsolókban nincsenek érintkezők, amiknek találkoznia kell), vagyis nagyjából a világ végéig működik, könnyű lenyomni, világos kapcsolási pontja van.

Én szereztem egy ilyet (az utolsó darabok PS/2-es csatlakozóval készültek, a Windows gomb pedig még nem volt feltalálva). Azóta sokkal gyorsabban gépelek, és sokkal kevesebb hibával.

Az utolsó daraboknak ma már nagy kultusza van, egy külföldi kiosztású, de 102 gombos példányt is nehéz találni a neten, nemhogy magyart. Ahhoz képest ez a billentyűzet nem is drága, a többi gépemhez én is venni fogok valami ilyesmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. anzani
2014.04.09. 17:38
jó kis leírás ! thx
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Tuttu
2014.09.08. 22:55
Elég részletes teszt és véleményfejtés volt ez. Köszönjük!
Én tesoro-kat néztem és közben rátaláltam erre. Most is gigabyte bill.em van és ez is tetszik, de kell már egy mechanikus! Ez jó választásnak tűnik! Nálam
ezen a téren csak az ár/érték számít és ahogy olvastam az írást ez elég jó abba! Az az elcsúszott 7-es gomb remélem nem minden magyar példánynál megtalálható! (nekem szúrná a szemem, de ha beleszeretnék talán vállat rántanék ) Remélem itt is lesz kapható magyar verzióba!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Morte
2015.09.15. 14:04
Még mindig ezt a billentyűzetet használom, és még mindig imádom. Túlélt már számos kóla- és macskatámadást, rengeteget püföltem, éjjel-nappal nyüstölöm és még mindig pont úgyanolyan jól teljesít, mint újkorában. Egyetlen kisebb hibával találkoztam csak: a kéztámasz alatt három ponton gumiborítás volt, ezek közül kettőnek az aljáról már levált a gumi. Hozzá kel tennem, hogy rendszeresen tologatom a billentgyűzetet: ha gépelek, középen van az asztalon, ha játszom, fél méterrel balra tolom, hogy a bal kezemnek kényelmes legyen a nyilakat + a numerikust elérnie. A kihajtható tappancsok jól bírják, azokkal szerintem már nem lesz baj, nagyon masszívan vannak rögzítve, a gumi körbeöleli a tappancsok alját és az oldalát is.

A cica miatt rendszeresen le kell szedjem a gombokat és szőrteleníteni alattuk, és ezt is jól bírja a cucc. A hangerőt ill. a világítást szabályozó görgők is tökéletesen működnek, maga a világítás is, és a gombok sem kopnak. Ha véletlenül ráöntök a billentyűzetre valamilyen italt, az nem megy be könnyen a gombok alá, de ha sikerül neki, akkor sincs nagy baj, mert a kapcsolókba már nem jut be. Simán le lehet kapni a gombokat és papírtörlővel felitatni a piát.

Anyagfáradásnak sehol sincs nyoma, a cucc még mindig masszív, és úgy érzem még hosszú évekig az is marad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!