iPon Cikkek

Gigabyte Aivia Uranium - kitartó és különleges

Dátum | 2013. 10. 17.
Szerző | Morte
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Gigabyte Aivia szériája kifejezetten játékosoknak készült igényes perifériákból áll, az Uranium a vezeték nélküli egércsaládjuk legújabb tagja, és egyben az Aivia M8600 utódja is. A Gigabyte gondolt egy nagyot és a programozható memóriát ezúttal nem az egérben, hanem a GHOST Macro Station elnevezésű töltőállomásban helyezte el, megnövelve ezzel a töltés nélküli használati időt, ami így 50 óra lett. A másik nagy újítás a dokkolóra szerelt mini OLED monitor, amely különböző hasznos információk megjelenítésére képes, és segítségével a beállítások, profilok között is válthatunk. Nézzük, mit rejt a doboz, és vizsgáljuk meg részletesebben, mit is kínál nekünk ez a szokatlan felszereltségű rágcsáló!

A termékcsaládra jellemző színváltós Aivia logóval díszített külső borító egy szép fekete díszdobozt rejt, amelyben az egér, és a mini monitorral felszerelt töltődokk mellett találunk még 2 db NiMH 2100mAh-s újratölthető akksit, tartalék talpkészletet, tisztítókendőt, promó kártyákat, valamint egy igényesen elkészített, lekerekített sarkú, színes kézikönyvet is.

A két oldalán Ghost logóval díszített mutatós dokkolóállomás két USB csatlakozóval köthető gépünkhöz. A monokróm OLED monitor fényerejét a tetején található két gombbal állíthatjuk 5 fokozatban (azonnal le is vettem 3-asra, mert alapban elég erős fehér fénye van). A kijelző dőlésszöge függőlegesen állítható.

Mire szolgál ez a monitor? Például jelzi, hogy épp töltjük-e az egeret; ha nincs töltőre rakva a rágcsáló, akkor pedig az akksi telítettségét mutatja. Láthatjuk rajta, hányas számú profilt használjuk éppen (ezt egyébként az alján lévő világító Aivia logó színe is jelzi), mekkora érzékenységre van állítva az egér, és mekkora az aktuális report rate, azaz másodpercenként hányszor jelenti a rágcsáló a pozícióját. Az Aivia logónak még "lélegző effektet" is beállíthatunk, ha ez a szívünk vágya. Ez a kis monitor talán sokak számára felesleges luxusnak tűnhet, a jelentősége abban rejlik, hogy játék közben válthatunk makrókészletet, profilt anélkül is, hogy ki kéne lépjünk, vagy át kéne váltsunk az egér szoftverre.

A dokkolóállomás egy kihúzható, 50 cm-es mikro-USB csatlakozós kábelt is rejt, ennek segítségével használat közben is tölthetjük az egeret. Ha éppen nem etetjük vele a rágcsálót, akár mobiltelefonunkat is ráköthetjük (kipróbáltam, iszonyú gyorsan feltöltötte). Az egér kb. három óra alatt töltődik fel teljesen. A legelső feltöltés után az aljánál és bal oldalán némi melegedést észleltem, de ez a későbbi feltöltések során már nem fordult elő. A töltést mutató százalékos kijelző 10-es fokozatokban vált, ezzel sikerült meglepnie, mert olyan sokáig állt 100%-on, hogy azt hittem, nem működik. Az aksik telítettsége a 90%-ot a használatba vételt követő 2. nap közepén érte el úgy, hogy összesen 5 óra játék és 7 óra általános használat volt az egér mögött. Az aksik állás közben csak nagyon lassan merülnek: 6 napnyi (144 órányi) ácsorgás után mindössze 10%-kal csökkent a töltés mértéke. Elmondhatjuk tehát, hogy az ígért 50 óra játékidő biztos megfelel a valóságnak.
Külsőre az egér nagy méretű, formájának robusztusságán néhány jól elhelyezett ívvel igyekeztek szelídíteni tervezői. Erős, strapabíró műanyagból készült, gumírozott részeket a görgő borításán kívül nem tartalmaz. Az ezüstös színű gombok jól mutatnak a matt fekete felületeken. A rágcsáló belsejében 5600 DPI-s Philips gyártmányú twin-eye lézer szenzor található, amelynek érzékenysége szoftveresen 6500 DPI-ig feltornázható.

Az egerek mérete néha csalóka lehet, pl. egy hosszú, de karcsú darab, amelynek nem magas a fara, kisebb kézzel is kényelmesen megfogható. Az Uranium széles és hosszú, az eleje és a hátulja is viszonylag magasan helyezkedik el, hátának kialakítása inkább egyenes, mint íves. Az alábbi ábrán látszanak a pontos méretei, és az is, hogy a gyártó mekkora kézmérethez ajánlja. Az én viszonylag kisebb méretű kezem még pont beleesett az ajánlott alsó határba, és éreztem is, hogy ezt a rágcsálót bizony nem nekem tervezték, de ennek inkább a hát laposabb kialakítása kombinálva a méretekkel volt a fő oka, nem önmagukban a méretek.

A gyártó oldalán az egér adatai között aksikkal együtt 170 g szerepel súlyként, én ennél többet, 182 g-ot mértem. Ez kicsivel nehezebb, mint az átlag, összehasonlításképp: a képen is látható súlyozható Logitech G5 a legnagyobb súlyokkal megrakva 154 g, a nem súlyozható Gigabyte M8000X pedig 148 g.

A négyirányú görgő sima, recék nélküli gumírozott felületű. A görgetés érzésre szokatlanul lightos - egyéni preferencia kérdése, hogy ki mit szeret, szerintem lehetne egy kicsivel nagyobb ellenállása, főleg, ha tekintetbe vesszük, hogy egy markosabb legényeknek készült darabról van szó. A két alap gomb viszonylag halk, de az útjuk mintha kissé hosszú lenne, nekem időnként gondjaim voltak a megnyomásukkal, de lehet, hogy ez csak annak a következménye, hogy túl nagy volt nekem az egér és nem értem el a megfelelő pontot.

A görgő alatt található pöcök, amely a felbontás váltására szolgál (800/1600/3200/5600 DPI) kényelmesen használható, és jól helyezték el ahhoz, hogy görgetés közben ne aktiválhassuk véletlenül. Az alatta található két gombbal, amelyekkel alapban a kijelzőn lévő menüben tudunk navigálni, hasonló a helyzet. Két, hüvelykujjal nyomható gombot (G3, G4) találhatunk a bal oldalon, ezek elég nagyok, hogy ne kelljen őket keresgélni, és nincsenek útban az egér mozgatása közben sem. A bal oldali alapgomb bal szélén még két gomb (G1, G2) kapott helyett, ez az elhelyezés szokatlan, de igen praktikus, a gombok mutatóujjal kényelmesen elérhetőek, és itt sem fenyeget az a veszély, hogy véletlenül aktiváljuk őket. Én magam kifejezetten örültem neki, hogy az egér jobb oldalán nem találtam gombokat, ezek használatát mindig is nehézkesnek éreztem más egereknél (persze ez is egyéni preferencia kérdése).

Az egér alátét nélkül is tökéletesen működött, még a nem teljesen sima fa asztalon is hibátlanul teljesített. Játék és általános használat során a fent említett gombnyomáson kívül nekem csak a súly jelentett problémát, hosszabb használatnál jobban fárasztotta a kezem, mint az általam megszokott könnyebb, ívesebb kialakítású rágcsálók, de egy nagyobb tenyerű felhasználónak valószínűleg ez nem fog gondot okozni.
Az Uranium telepítés nélkül is működik, de a beállításokat és a makrókat az Aivia termékeknél használatos Ghost Macro Engine nevű központi szoftver kezeli, melynek legfrissebb verzióját a Gigabyte terméktámogató oldaláról tölthetjük le.

Az egérnek 5 különböző profilt állíthatunk be, és összesen 70 makrót tárolhatunk. Makróinkban lehetőség van a kurzor koordinátáinak rögzítésére, a késleltetések beállítására, valamint billentyűleütés és egér kombókat is használhatunk. A kész makrókat fel lehet tölteni a hivatalos fórum makro központjába, ahol ha publikussá tesszük, akkor minden felhasználó számára elérhetőek lesznek, de akár privát makróinkat is tárolhatjuk itt. A makrókon kívül az egér gombjaihoz az előre elkészített gyári beállítások közül is választhatunk, illetve billentyűlenyomásokat is rendelhetünk hozzájuk.

Alapban egy Ghost logós képernyővédőt kapunk a kiegészítőre, de lehetőségünk van saját kép rajzolására is. A profilok, makrók és a képernyővédő mellett a szoftver segítségével beállíthatjuk az érzékenységet, a report rate-et (max 1000Hz), a görgő viselkedését és lehetőség van időzített események beprogramozására is.

El tudom képzelni, hogy a jövőben a kijelzővel kapcsolatban még több opció áll majd rendelkezésünkre, mivel rengeteg lehetőség rejlik benne, pl. mutathatná a pontos időt, a rendszer hőmérsékletét, a procik leterheltségét, extra információkat a játékokban, de akár teljes mini játékokat (Pong, Tetris) is megjeleníthetne, a Logitech mini monitorral felszerelt billentyűzeteihez hasonlóan. Reméljük a Gigabyte nem fogja kihagyni ezt a ziccert.
Az Uraniumot leginkább a felszereltsége az, ami érdekessé teszi és kiemeli a gamer egerek sorából. Az okos energiagazdálkodásnak köszönhetően hosszú ideig bírja két töltés között, és nagy pozitívum, hogy töltés közben is használhatjuk, ami előnyt jelent a vezeték nélküli egereket kedvelő játékosok körében. A kijelző egy érdekes extra, ami viszont sajnos megdobja az egér árát, így az Uraniummal szimpatizálóknak alaposan el kell gondolkodniuk a vásárláson. Aki úgy dönt, hogy nem tud élni nélküle, az még vegye figyelembe a kezének méretét, mert ez a rágcsáló inkább a nagyobb tenyerűek barátja lehet. Ezt leszámítva viszont nem igazán tudunk kötekedni, pontos volt, gyors és hibákkal sem találkoztunk a használata alatt (pl. dupla klikkelés egy gombnyomásra). Az egeret a Gigabyte-tól kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. SnowCat
2013.10.17. 10:13
Aivia M8600 igazi utódja akkor lenne ha szimmetrikus lenne, de sajnos nem az, pedig bejövős.
Jó lenne valami szimmetrikus is a Aivia M8600 helyére, azt sajnos gari időn belül kétszer kellett javíttatnom,de ez sokkal strapabíróbbnak tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. mocsok92
2013.10.17. 12:41
Szerintem meg gigabyte-ból perifériát vásárolni bűn. hiába tűnik strapabírónak, nem az, és garanciánál meg csak szerencsétlenkednek. tapasztalat, gk-k8100 v2-es billentyűzet. soha többet giga...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Str33twise
2013.10.17. 14:54
mocsok92: Kifogtál egyetlen gyártási hibás terméket...

Képzeld, ugyanazt a 8100 v2-t cseréltem le a Deathstalker Ultrám-ra, viszont NEM azért, mert bármi bajom lett volna vele. Hibátlanul tette a dolgát, sőt, amióta egy jóbarátomnak adtam, azóta is hibátlanul működik! Nofene...

A Gigabyte mindig is a stabil középértékes, de hatékony megoldásairól volt ismert. EZ tény. Azzal, hogy a gk 8100 második szériájával voltak gondok, szintúgy tény.


Személyeskedést abbahagyni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mocsok92
2013.10.17. 15:47
most hazudtoltad meg saját magad haver! kifogtam egyetlen gyártási hibás terméket? aztán meg leírod hogy a második szériával voltak (amúgy még mindig vannak) gondok, tény. akkor most wtf? nincs itt semmiféle személyeskedés, úgy tudom bárki leírhatja a véleményét. volt giga lapom, az északi hídról kb lefolyt a borda, videókártyán elpukkant a kondi 3hónaposan. ezek után, nem hogy perifériát nem ajánlok senkinek sem a márkából, de kb a márkát is úgy ahogy van semmibe nézem. és amint látod, az első hozzászólásban is szerepel, az egeret is gari időn belül 2x kellett javíttatni. szerinted véletlen?
off.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mocsok92
2013.10.17. 15:52
ja, még valami. ezt a te hozzászólásodból fogom idézni, amit a billentyűzethez írtál:
"2., A bill. hangerőszabályzó része eddig tökéletesen működött, viszont. Körülbelül 5 perce nekem is leadta azt a problémát, amit már annyian említettek előttem - folyamatosan villog, emellett szolidan állítgatja a hangerőt, sőt, nálam a némító funkció akadt be csúnyán."

parancsolj. és ennek fényében írtad az előbb, hogy nem azért cserélted, mert bármi bajod lett volna vele. hibátlanul tette a dolgát? ezért mondom, saját magadat hazudtolod meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ThomasStev...
2013.10.17. 20:46
mocsok92: érdekes valószínű már moderálták a kolegát de így viszont a te hozzászólásod lett finoman szólva agresszív. Nah mindegy....
Érdekes és persze mindenkinek lehet negatív tapasztalata egy adott márkával (persze az is érdekes és én nem is vitatom, hogy ennyi giga termék "pukkant" el nálad)Félre ne érts nem személyeskedem és nem arra célzok, hogy esetleg veled lenne a probléma. De tényleg nem.... Nekem is ott pihen egy gari lejárta után 1-2 hónappal meg állt Thermaltake 680as tápegységem ja és egy még előtte megadta magát tehát ez a második. Mindez 36ezerért.
Tehát nem védek egy adott márkát sem mindig azt veszem ami megtetszik vagyis ár érték arányban jó.
Viszont a következő gépem alaplapja Gigabyt GA-X48T DQ6, tápja egy ODIN 800GT és van még egy 300N Wifi kártyám mind köszönik nagyon jól vannak immár 2008óta.
Ja és nem akkor kapcsoltam be a gépem először és utoljára.
Szinte (azaz elutazok...stb.)minden nap megy minimum reggel és este összesen ismétlem minimum 5órát. De az utóbbi két éve tuti többet mert a feleségem is az én gépemen lóg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim Thoma...
2013.10.18. 07:09
ThomasSteve

"érdekes valószínű már moderálták a kolegát de így viszont a te hozzászólásod lett finoman szólva agresszív."

Szépirodalmi stílusú esszé ahhoz képest amit eltávolítottam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. bpeter91
2013.10.18. 10:32
faxa, bár amit extrában tud az számomra nem annyira jelentős hogy akár gondolkodjak egy ilyen vásárlásán, főleg hogy nem rég vettem meg az elődjét, az Aivia-t
Az előttem hozzászólókhoz:
Perifériákban megszívtam gigabyte-al, legalábbis egér ügyileg. Billentyűzetből olcsó 3000ft-s giga multimédia billem van, tökéletesen kiszolgál. Egér ügyileg ez az utolsó esélye a cégnek. Volt GM 6600-am, egy év után ledöglött, volt Force M9-em fél évente ledöglött. Last Chance ez az AIVIA.
Alaplapilag, meg elég jól bírja nekem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Gerg_19
2013.10.18. 16:18
giga videokártyámat 1 hónap alatt 3x cserélték ki.. végül egy másik márka lett belőle, pedig giga lapba ment volna bele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. raiden
2013.10.18. 18:49
Csak hogy szítsam a kedélyeket: Nekem eddig volt 2 giga alaplapom (s775,am3+), illetve egy hd3450-es vga-m. Egyikkel sem volt gond sose, azt leszámítva, hogy az s775-ben nem tudtam belőni a ramom 1066-ra - ami mellesleg lehet, hogy a geil hibája... illetve valljuk be, a 3450 nem egy bonyolult szerkezet... Szóval, a kommenteket olvasva lehet, hogy csak én voltam szerencsés... VAGY én voltam az egyetlen aki NEM BUZERÁLTA szét a gépét... Mert divat manapság rommá húzni mindent, meg "tesztelgetni". Aztán amikor egy ilyen baleset után feljön a delikvens a fórumra, akkor arról nem szól a fáma, hogy hogyan is volt a "3 hónap alatt elsült a kondi"-történet. Nyilván én sem verném a nyálam - főleg itt iponon - hogy amit tőlük vásároltam, rommá húztam, elfüstölt, aztán az ipon meg cserélte... Gyanítom a farkamra is lépnének...

Szóval egy szó mint száz, én fenntartásokkal kezelem az "elfüstölt a cuccom, mert ratyit gyártanak" c. fejezeteket.

Az egérről meg annyit, hogy bár én elégedett vagyok a giga cuccaimmal, azért meg kell hagyni, hogy perifériák terén csak a trendet próbálják követni, illetve részesedni próbálnak a szegmensből. De én ha perifériát veszek, akkor olyan gyártó termékét választom, amelyik már letett egy s mást az asztalra... pl logitech. Az mx518-am egy kontakthibát leszámítva (amit javíttattam egy ötszázasért) 5 éve szolgál hibátlanul.

Szóval én azt mondom, hogyha a perifériákkal szemben prémium az elvárás, akkor vásároljatok prémium kategóriás gyártótól. Mert prémium minőségű perifériát olyan gyártótól, nem fogsz kapni, amelyiknek nincs múltja ebben a szegmensben. Márpedig a gigának nincs múltja, és erősen maximum is csak középszerű gyártó. A giga ilyen téren azoknak az (urambocsássmeg') vérpistikéknek gyárt, akiknek aztán mindegy, hogy mit kap, csak legyen 5000 dpi, még nézzen ki jól. Mert bizony ebből is dől annyi lé, hogy megérje próbálkozni, mint a kutyák.

Tessék nézelődni (a teljesség igénye nélkül) a logitech, razer, SteelSeries, és roccat háza táján... Ha kicsit drágább is, szerintem megéri spórolni még egy hónapot..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jocek
2013.10.19. 19:50
Az utolsó mondatodból az első három cég oké... de pont a roccat.. Nálam a giga alatt vannak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog
2013.10.20. 13:57
Kicsit vicces ez a nagy itelkezes it a markak felett.
En speciel elcsereltem egyszer az Osmiumot egy Vengeance k90-re,mert az megis csak Corsair,ket napot nem birtam ki vele,jot vissza az Osmium.
Egereknel is lementek a szokasos probak foleg Logitech es Razer koroket futottam,a Razer meg el is ment,de a Logitech az ultra gagyi.Az eger vegul is Roccat lett.
Azutan jott a fules problema.Na itt mar szoba sem jott mondjuk egy logitech.
Kiprobaltam ket razert a Kraken-t es a Blackshark-t.A kraken eleg turheto is volt,de a Blackshark sokkal jobban tetszett (es tetszik is a mai napig),viszont az meg kenyelmetlen volt rovid hasznalat utan.
Kiprobaltam meg egy Mionix Zeid fulest,ami talan a legjobb ami nekem a fejemen volt,csak sajnos nincs belole terhangzassal megaldott.
Corsair Vengeance 1500,nem rossz,csak eppen a terhangzas nem nagyon van jelen.
Turtle Beach mar jobb volt,de orult draga,vegul is Egy Roccat Kave lett a nyertes,ami picit kenyes,de teljesen jo a maga 65 euros araert.Azok koze tudnam sorolni,amik egesz nap a fejemen lehetnek,megsem faraszto.
Kiprobaltam meg par Mionix Egeret es Ozone egeret es a mechanikus billentyujuket,de a hattervilagitas hianya miatt azok kiestek.Azutan ott volt a Das billentyuzet,amirol mindenki azt mondta,hogy uber.lehet,csak eppen irto gagyinak nez ki,legalabb is nekem.meg a QPad is jobban tetszett nala,ami kb otodebe kerul.Amugy a probalgatasaim soran a Logitechben hatalmasat csalodtam,szonte semmi sem tunt jonak,vagy erzodott szuper kenyelmesnek toluk.A Mionix sok kivalo cuccal rendelkezik,es a Roccat meg az Ozone is ok,az Ozone Radon egererol csak szuperlativuszokban tudnak beszelni,de vegul is kisse nagynak talaltam,bar azota sem voltam olyan jo BF-ben mint azzal.A meret problemak miatt nem arra esett a valasztasom.
A Razer meg sokszor nevetseges szarsagokkal vakit,pl az Imperatoron a mechanikus csuszka,az oldalgombok pozicionalasahoz kb botrany igy 2013-ban 100 euro felett.
Egyedul a Steelseries maradt ki teljesen,de azokhoz nem volt hozzaferesem,hogy probalgassam,en meg ugy nem veszek semmit szinte,hogy ne teszteljem akar csak egy par percig is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. raiden
2013.10.20. 22:25
A térhangzás szerintem leginkább a hangkártyádtól függ... én a 3000 ft-os genius fülessel ugyanolyan pontosan tudtam lokalizálni az eseményeket egy fps játékban, mint más az SS fülesekkel ... mióta integrált hangkártyám van, azóta pontatlan ilyen célra a füles...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bpeter91
2013.10.21. 13:22
térhangzás nagyon is függ a fejhallgatótól is. Jelenleg használok külső hangkártyát Lexicon Alpha, és egy AKG K240-es fejhallgatóval. Egy egyszerű füles után egy K240-es ég és föld. Eleve az hogy nyitott még jobban kiadja a teret.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jocek
2013.10.23. 15:47
Több havernak is volt az első generációs Roccat Kone-ból rövid időn belül mind tropa lett. Nekem 3 éve van meg a logi g500 hibátlan a mai napig. A G35-ről lekopott a bőr de egy rövid mail-ezés után küldtek is egy újat ingyen. Lehet nem egy Turtle Beach minőség a logi de a támogatásuk messze a legjobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ninjatune
2013.10.25. 10:44
Visszatérve a termékhez: engem érdekelt az ára, hát utánanéztem. A legolcsóbb amit találtam 177 USD volt, azaz kb. 37500 Ft, ami, mire ideér vámmal és áfával lehet 50ezer is. Ennyi pénz szerintem teljesen irreális egy egérért, akármennyit is tud. Bár nyilván nem én vagyok a célközönség, de nem hiszem, hogy Magyarországon sokat el fognak adni belőle...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!