iPon Cikkek

Górcső alatt az MRT hálózati adattárolói

Dátum | 2010. 09. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | EGYÉB

Korábban már számos hálózati adattároló rendszert (NAS) teszteltünk, amelyek között a belépő szintű megoldások piacát és a felsőkategóriás szegmenset megcélzó modellek egyaránt jelen voltak. A teszteknek köszönhetően már több ütőképes modellre is rátaláltunk, igaz, ezek rendszerint az átlagfelhasználók pénztárcájának túlságosan megterhelőek, másrészt pedig sok-sok olyan szolgáltatást is kínálnak, amelyekre átlagembereknek az esetek többségében bizony egyáltalán nincs szükségük.

Ezúttal az MRT termékpalettájának egy szeletét helyeztük górcső alá, ezek az olcsóbb megoldások közé tartoznak. A gyártó neve a NAS-ok piacán sokak számára csenghet ismeretlenül, de pont ezért semmilyen előítéletünk nem volt, se pozitív, se negatív.

Az MRT egyébként egy 2002 júliusában alapított vállalat, amely tajvani székhellyel rendelkezik. A cég kutatás-fejlesztéssel és termékek gyártásával egyaránt foglalkozik, termékpalettáján főként számítógépes kommunikációs eszközök találhatóak, úgy mint NAS/DAS megoldások, USB szerverek, hálózati kártyák, valamint internetes adatmegosztó eszközök. 2005-től kezdve a vállalat kutató-fejlesztő központot hozott létre Indiában, ahol többek között adatmentő, biztonságtechnikai és P2P szoftverek fejlesztésével is foglalkoznak, ezzel egy időben pedig különböző beágyazott rendszerek számára is fejlesztenek alkalmazásokat. Aki kíváncsi a vállalat termékpalettájára, az itt tekintheti meg. A gyártó weboldalán található termékek többsége idehaza is kapható, méghozzá kedvező áron.

A kis alapozó után most végre térjünk rá a lényegre, vagyis vessünk néhány pillantást cikkünk szereplőinek pontos műszaki paramétereire. A hálózati adattárolók mind a Windows, mint a Linux, mind pedig a Mac OS alapú rendszerekkel képesek hatékonyan együttműködni.

A termékek műszaki paraméterei.
A NAS-ok eléggé átlagosak és jól látszik, hogy ezekkel a termékekkel a belépőszintű megoldások piacán keresgélő vásárlókat kívánja célba venni a cég. A gépek a hálózati adattárolók piacán fontosabbnak számító szolgáltatásokkal fel vannak vértezve, és még torrent és mldonkey kliensük is van, de egyéb extrára ne számítsunk (pl. webszerver).

Szolgáltatások.A termékek bemutatásánál az egyszerűbbtől a bonyolultabb felé haladunk, így a sort ezúttal az egyetlen 3,5 hüvelykes merevlemez helyet kínáló modellel kezdjük. A termék Single Bay Giga Nas név alatt fut, termékkódja pedig 35HD-NAS-E. Ez a modell egy helytakarékos megoldás, amely a felhasználók többségének bőségesen elegendő lehet, amennyiben nem szempont a RAID támogatás, illetve a webszerver szolgáltatás jelenléte. A szerkezet egy átlagos, különleges dizájnelemektől mentes dobozban érkezik, amelynek oldalán meglepő részletességgel tűntette fel a gyártó az egység pontos specifikációit. Ez kellemes meglepetés, igaz, több gyártóra is jellemző megoldás.

Doboz - 1.Doboz - 2.


A dobozt kinyitva magát a hálózati adattárolót pillanthatjuk meg először, amely antisztatikus csomagolásban várja, hogy rátaláljunk. A szerkezet alatt a kellékeket találjuk egy kartonlappal elválasztott kis rekeszben. A kellékek sorában csak a legszükségesebbek vannak jelen: az MRT egy telepítő lemezt, egy Ethernet kábelt, valamint egy tápadapert mellékel a NAS-hoz. Extrák nincsenek a dobozban, de tulajdonképpen nincs is rájuk szükség, hiszen mindent megkapunk, ami csak kellhet.

Kellékek
A telepítő lemezen a NAS megtalálásához szükséges kis segédprogram, a felhasználói kézikönyv digitális változata, valamint a Windows alapú PC-re telepíthető adatmentő- és szinkronizáló szoftver van jelen. A szoftverkörítésre nem lehet panasz, hiszen sallangmentes, könnyen kezelhető alkalmazásokat kapunk az egységhez, de ezekről később még bővebben is beszélünk majd, most koncentráljunk magára a vasra.

A kicsomagolás után egy kis fekete doboz kerül a szemünk elé, amelynek előlapján két darab led, hátlapján pedig egy USB 1.1-es csatlakozó, egy Gigabites Ethernet port, valamint a táp adapter csatlakozója foglal helyet. A NAS ezen kívül egy kapcsolót is tartalmaz, amellyel elindíthatjuk. Ez a megoldás nem egy szokásos kétállású kapcsoló (On-OFF mód), hanem egy billenő kapcsoló, amit elég mindössze egy másodpercig "on" állásba tolni ahhoz, hogy elinduljon a rendszer. A termék előlapja mögött két darab kék led foglal helyet, amelyek közül az egyik a NAS bekapcsolt állapotáról, míg a másik a merevlemez aktivitásáról árulkodik. A ledek fénye meglehetősen erős, ezért éjszaka bevilágítják az adott szobát, ahol helyet kap a NAS. A termék 120 x 180 x 50 mm-es mérettel rendelkezik, súlya pedig merevlemez nélkül is 700 gramm. Üröm az örömben, hogy a hátlapon található USB 1.1-es port csak nyomtatómegosztásra használható, adatmegosztásra nem: hiába csatlakoztatunk a géphez pendrive-ot, vagy külső merevlemezt, annak tartalma nem lesz látható sem a NAS kezelőfelületén, sem a NAS könyvtárszerkezetén belül. És ez a tulajdonság sajnos a másik két modellre is vonatkozik.

1.2.3.


Az előlap szerszámok alkalmazása nélkül, egyszerűen levehető, ugyanis azt csak mágneses lapkák tartják a helyén, szám szerint négy. A kis korongok meglepően erősen rögzítik az előlapot, de ez csak elsőre tűnik fel, a későbbiekben pedig jobb esetben úgysem kell majd szétszedegetnünk a rendszert. A merevlemez öbölben egy 3,5 hüvelykes SATA 3 Gbps-os egység kaphat helyet, de ha SATA 1,5 Gbps-os adattárolót pakolunk a NAS-ba akkor sem történik baj,ugyanis a szerkezet a régebbi SATA szabvánnyal is kompatibilis. A merevlemezt egy rugós kis rögzítő fül tartja a helyén, amit ha benyomunk, a merevlemez háta mögött elhelyezett rugók kitolják azt, így a HDD könnyedén kiemelhető, ha szükséges. Ötletes megoldás. A NAS alján sajnos semmilyen talp vagy gumiláb nem található, így a szerkezettől, pontosabban a benne elhelyezett merevlemez motorjától könnyedén berezonálhat az adott tárgy (asztal, polc, stb...), ahol a NAS helyet foglal. A teszt alkalmával a dolog nem jelentett komolyabb problémát, de egy gumilap alkalmazásával azért érezhetően csendesebb, vagyis rezgésmentesebb lett a NAS közvetlen környezete, szóval azt a négy  gumilábat nem érte meg lespórolni, amennyiben felhasználóbarát termék építése volt a cél... A termék oldalán sincsenek talpak, sőt, a NAS-t az oldalára állítva nem is stabil és ugyanúgy berezeg tőle minden.

4.5.6.


Az elektronika és a merevlemez hűtéséről egy kisméretű ventilátor gondoskodik, amit saját szemmel ugyan nem láttunk, de a ház méretei alapján sacc/kb 3 cm-es átmérővel büszkélkedhet. A ventilátor hatékonya hűti a rendszert, ezzel nincs is semmi baj, azzal viszont van, hogy hiába járt nálunk egy vadonatúj készülék, a kis légkeverőnek már most olyan hangja van, mint ha szénné lenne kopva a csapágya, azaz nagyon-nagyon zavaróan kerreg. Ha a ventilátor fordulatszámát a merevlemez terhelése vagy a hőmérséklet alapján szabályozná a rendszer, akkor ez a kerregés nem lenne akkora baj, elviselhető lenne a zaj, de így, hogy folyamatosan maximális fordulatszámon, zavaró hanghatások közepette pörög a ventilátor, egyáltalán nem nevezhető felhasználóbarátnak. A NAS tesztjekor egy asztali multimédia lejátszóval a multimédia szerver szolgáltatást is leteszteltük, ám a velünk egy szobában lévő NAS a hangos ventilátora miatt eléggé elrontotta a kikapcsolódásra szánt néhány óra felhőtlen szórakozását.

Maga a NAS összességben dizájnját és felépítését tekintve kifogástalan terméknek minősülhetne, csak az a fránya ventilátor ne rontaná el a pozitív összképet. Ez pedig nagyon illúzió romboló.

Nézzük is inkább a következő modellt, amelyben már két darab 3,5 hüvelykes formátumú SATA vagy IDE merevlemez kaphat helyet.A második termék már két darab 3,5 hüvelykes merevlemez számára kínál helyet, ennek megfelelően a Dual Bay Giga Nas nevet és a 35HD-DUAL-NAS-E termékkódot viseli. Ez a szerkezet ugyanolyan dizájnnal rendelkező dobozban érkezik, mint "egylemezes" társa, ám itt a karton doboz már valamivel nagyobb és nehezebb is.

Doboz - 1.Doboz - 2.


A doboz belsejében először ismét a fehér, antisztatikus csomagolásban helyet foglaló hálózati adattárolót pillanthatjuk meg, és ha továbbmegyünk, akkor az előbbinél bőségesebb körítésbe botlunk. A gyártó ehhez a termékhez már egy combosabb táp adaptert mellékelt, amely a noteszgépek táp adaptereihez hasonló felépítéssel bír, azaz egy külön 230V-os három eres tápkábel is csatlakozik hozzá. Ezen felül kapunk két MOLEX->SATA tápkábel átalakítót, valamint két SATA adatkábelt is, ezek később fontos szerephez jutnak. A sort a szokásos Ethernet kábel, valamint a telepítő lemez folytatja. Utóbbin ugyanaz a szoftverkörítés található, mint amit a Single Bay Giga Nas esetében már megismerhettünk: a digitális felhasználói kézikönyv, az adatmentő szoftver, valamint a NAS megtalálásában segédkező kis alkalmazás bújik meg a CD-n.

Kellékek - 1.Kellékek - 2.


A kellékek után vessünk néhány pillantást a kétlemezes hálózati adattárolóra is. Az egység tetszetős fekete-ezüst dizájnnal érkezik, amely letisztult, elegáns megjelenést kölcsönöz neki. Egylemezes társával ellentétben ennél a modellnél már nem alumínium, hanem műanyag házat alkalmazott a gyártó, amely ugyanúgy érzékeny az ujjlenyomatokra, mint ha az egylemezes modellhez hasonló fém borítást használtak volna. Jó hír, hogy a műanyag ház legalább nem zongoralakk fekete, hanem matt fekete borítással érkezik, ami nagyon jó pont, így ugyanis nem karcolódik olyan könnyen.

1.3.2.


 A NAS előlapján három led is van, amelyek a hálózat és a merevlemez aktivitásról, valamint a NAS működéséről árulkodnak. A készülék oldalán és elején semmi extrát nem találunk (pl.: kártyaolvasó). A termék hátulján a szellőző rácsok mögött egy 60 mm-es ventilátor teljesít szolgálatot, amely sajnos ugyanúgy hangoskodik, mint a Single Bay Giga Nas esetében már megismert kisméretű társa, ám ez esetben annyiból rosszabb a helyet, hogy itt már hallható szélzaj is társul a kerregéshez. Cserébe talán a "csapágyzaj" egy fokkal elviselhetőbb, mint az előző modell esetében. Egy szó, mint száz: ezt a terméket sem ajánlatos a TV közelébe tenni, ha nyugodtan akarjuk végignézni kedvenc filmjeinket és sorozatainkat. A termék hátulján egyébként ugyanazokat a csatlakozókat találjuk, mint a Single Bay Giga Nas esetében: egy USB 1.1-es portot a nyomtatószerverhez, egy Gigabites Ethernet csatlakozót, egy táp adapter csatlakozót, valamint egy bekapcsoló gombot és egy reset mikrokapcsolót. A bekapcsoló gomb szerepét ezúttal sem egy klasszikus kétállású kapcsoló tölti be: a gyártó ennél a modellnél is egy billenő kapcsolót alkalmazott, amit ha egy másodpercre "on" állásba kapcsolunk, már indul is a rendszer.

4.5.6.
Ahogy az a képeken is látszik, a szerkezet oldallapját gyárilag nem rögzítik, a rögzítéshez használatos csavarok egy külön kis tasakban lapulnak a NAS házán belül. Ha már a NAS belsejénél tartunk, nézzük is meg közelebbről. A gép két merevlemez számára kínál helyet, amelyek a megszokottal ellentétben nem csak SATA 1,5 Gbps-os vagy SATA 3 Gbps-os, hanem akár IDE csatolófelülettel is rendelkezhetnek. A ház belsejében a NAS alaplapján két darab SATA portot és egy IDE portot találunk, bal oldalon pedig a kondenzátor erdő mögött a két MOLEX tápcsatlakozó vezetékeinek vége látszik. Ezeket a kábeleket sajnos nem ragasztották a PCB-hez a szokásos átlátszó ragasztóval, úgyhogy érdemes velük vigyázni, nehogy "elszakadjanak" a helyüktől. Ezt a problémát utólag akár ragasztópisztollyal is orvosolhatjuk, mi legalábbis saját felelősségünkre ezt tennénk. Tény az is, hogy jobb esetben úgysem szedegetjük szét napi rendszerességgel a NAS-t, így a gyári megoldás is kibírja a strapát.

7.8.9.

A mellékelt tápkábel átalakítók és a SATA kábelek használatával könnyű kábeldzsungelt varázsolni a pici házba, így mindenképpen érdemes kábelkötözőt használni és némi figyelmet fordítani arra, hogy a kábelek ne legyenek a ventilátor útjában, ugyanis félelmetesen komoly szélzajt tud így generálni a rendszer.  A lenti képen látható elrendezés az elrettentő példa szerepét tölti be.

Némi igazítgatás után szerencsére szépen el lehet rendezni a kábeleket. A merevlemezeket  - legyenek azok SATA vagy IDE csatolófelülettel ellátott megoldások - a keretek kiszerelésével tudjuk csak behelyezni a kialakított fiókokba, de ez nem egy bonyolult művelet, hiszen csak négy csavar tartja a keretet. A gyártó a szükséges csavarokat mellékelte a merevlemezek beszereléséhez, a fekete csavarok pedig a ház oldallapjának rögzítésekor jönnek majd jól. A rendszer összességében felhasználóbarát módon szerelhető, így nehézségekbe biztosan nem fogunk ütközni.

10.
A gyártó egyébként 2 x 500 GB-ot említ a támogatott adattároló kapacitás esetében, ám nálunk két darab 1 TB-os Samsung merevlemezzel is gond nélkül megbirkózott a rendszer. Amennyiben két merevlemezt pakolunk a termékbe, úgy RAID 0, RAID 1 és JBOD támogatás egyaránt rendelkezésre áll. 

Érdekesség, hogy a NAS alaplapján ezúttal is egy ARM9-es sorozatú központi egység teljesít szolgálatot, amely 300 MHz-es órajellel büszkélkedik.Tesztünk utolsó és egyben legnagyobb szereplője egy négylemezes modell, amelyben SATA 1,5 Gbps-os vagy SATA 3 Gbps-os csatolófelülettel ellátott 3,5 hüvelykes merevlemezek kaphatnak helyet. A termék ugyanolyan dizájnnal ellátott dobozban érkezett, mint az előző oldalakon bemutatott társai. A karton doboz belsejében ez a modell már külön szivacskeretek között foglal helyet, a tartozékok pedig a tetejére pakolva, illetve alatta foglalnak helyet.
 
Doboz - 1.
A rendszerhez jár a korábban már megismert kis telepítőlemez, amelyen a szokásos alkalmazások és a felhasználói kézikönyv tanyázik. A kellékek sorában az Ethernet kábel mellett egy tápkábel, egy gyors üzembehelyezési útmutató, valamint egy fura kis csomag található, amelyben pici öntapadós lapkák foglalnak helyet. Ez utóbbi jelentőségét első körben nem sikerült felismerni, ám a lapkák mellett található leírás láttán egyből megvilágosodtunk. A lapkák nem a NAS lábaiként funkcionálnak, hanem a merevlemezekre kellenek, hogy azok jól illeszkedjenek a helyükre. A gyártó ezt a különös megoldást azzal magyarázza, hogy vannak az átlagosnál hosszabb merevlemezek, amelyeknek be kell férniük a NAS-ba, ám ezek miatt az átlagos egységek számára kb. 2 mm-rel nagyobb a hely a kelleténél, így a merevlemez csatlakozói nem érintkeznek megfelelően a NAS nyomtatott áramköri lapján található SATA adat- és tápcsatlakozókkal, így a NAS nem is "látja" az adott merevlemezt. A kis lapkák a merevlemez elejének jobb oldali szélére passzolnak - ha szemből nézzük az adattárolót, akkor bal oldalra - és lehetővé teszik, hogy a rögzítő mechanizmus a helyére engedje az érintkezőket. Nincs ezzel a megoldással semmi baj, de mi van akkor, ha egy-egy merevlemez idővel tönkremegy? Kényelmetlen lesz átragasztani egyik HDD-ről a másikra a lapkákat, már ha egyáltalán lehet. Jó, persze, nem egy nagy dolog a problémát megoldani, de akkor is furcsán néz ki ez a ragasztgatós, hézagolós "sufni tuning". Mindegy is, lehet, hogy ez csak minket zavar, így inkább foglalkozzunk a NAS többi részével.

Kellékek
A merevlemezek fiókjait rejtő rész ezúttal is egy levehető mágneses ajtó mögött kapott helyet, az előlapot pedig gyárilag egy fólia védi, amit használat előtt természetesen le kell szedni. A kellékek bemutatásánál már feltűnhetett, hogy nem láttunk táp adaptert, csak egy egyszerű, mezei tápkábelt, ennek pedig egészen egyszerű oka van: ahogy az az egyik lenti képen is látszik, a tápegység a NAS alján kapott helyet. A szerkezet előlapján egy kétsoros monokróm LCD kijelző is található, amely hasznos információkkal szolgál a termék működésével kapcsolatban. Ezen a kis megjelenítőn folyamatosan váltakoznak a hasznos információk: hol a szabad tárterület mennységéről, hol az IP-címről, hol a RAID tömb állapotáról, hol pedig a NAS nevéről árulkodik a megjelenítő, amit sajnos sem szoftveresen, sem pedig hardveresen nem lehet kikapcsolni. A kijelző tetszetős kék háttérvilágítással érkezik, ami sötétben sajnos zavaróan sok fénnyel árasztja el az adott helységet.

1.2.3.


A NAS oldalán semmi különlegességet nem találunk, az alján viszont örömmel vehetjük észre, hogy erről a modellről már nem spórolták le a gumi lábakat. A termék hátulján ismét csak a szokásos csatlakozókat, illetve gombokat találjuk. A gyártó a szerkezeten elhelyezett egy USB 1.1-es portot a nyomtatószerver funkcióhoz, egy Gigabites Ethernet portot, egy tápcsatlakozót, egy bekapcsoló gombot valamint egy reset mikrokapcsolót.
Érdekesség, hogy ez a modell egylemezes társához hasonlóan már fém házzal rendelkezik, ami a súlyán is meglátszik: a NAS merevlemezek nélkül 3000 grammot nyom a mérlegen

4.5.6.
7.8.9.
10.

A rendszerbe helyezett merevlemezek hűtéséről egy 80 mm-es átmérőjű ventilátor gondoskodik, ami sajnos folyamatosan maximális fordulatszámmal pörög, akár kell, akár nem, és ennek megfelelően hangos is, méghozzá nagyon. A zaj a csapágy "zörgéséből" és jelentős mennyiségű szélzajból tevődik össze, azaz eléggé zavaró. A helyzetet nagyban javítaná, ha a gyártó alkalmazna valamiféle fordulatszám-szabályzó mechanizmust, de ezt sajnos legnagyobb bánatunkra nem teszi. A helyzet már akkor is javulna, ha valami minőségi, csendes ventilátort helyeznének a rendszerbe, bár a ventilátor mögött kialakított műanyag szellőző valószínűleg annak a légkeverőnek a zajszintjét is megemelné. Így vagy úgy, sajnos az MRT hálózati adattárolóiban alkalmazott ventilátorokról egyáltalán nem alakult ki pozitív vélemény, pedig egy olyan eszköznél, amely a nap 24 órájában a hét minden napján üzemel, fontos lett volna erre a kérdésre egy picit jobban odafigyelni nem csak a négylemezes, hanem a másik két NAS esetében is, mert mindegyiknél fennáll ez a hiba.

A hálózati adattárolók esetében ugyanazt a szoftvert alkalmazza a gyártó, pontosabban ugyanazt a kezelőfelületet. Az egységek szolgáltatások tekintetében ugyanazt kínálják, kivétel ez alól a RAID támogatás, ami értelemszerűen modellenként változó, az egylemezes példánynál pedig természetesen hiánycikk. A szoftver bemutatásánál így egyszerű dolgunk van, hiszen a merevlemez kezeléssel kapcsolatos menü kivételével mindegyik menüpontban ugyanazt találjuk az összes terméknél. Az alábbiakban a szoftver legfontosabb tulajdonságait menüpontokra lebontva mutatjuk be. Mielőtt elkezdenénk a bemutatót, vessünk néhány pillantást arra a segédprogramra, amely megkeresi nekünk a hálózatunkon lógó NAS-t. A segédprogram használata helyett a routerünket is bevethetjük a cél érdekében: a DHCP szervert engedélyezve a DHCP kliensek között könnyedén fellelhető a NAS, amelynek IP címét akármilyen webböngészőbe beírva könnyedén el is juthatunk az admin felületig.

Ezzel a szoftverrel találhatjuk meg a NAS-t a hálózaton, ha kezdők vagyunk.
Ha a NAS megvan, akkor már csak be kell lépni az Admin felületre. Ehhez a digitális felhasználói kézikönyvet mindenképpen érdemes virtuálisan átlapozni, ugyanis ott találjuk meg az alapértelmezett felhasználói nevet és jelszót. Ez egyébként mindhárom készülék esetében admin/admin. A jelszót az első belépés után feltétlenül változtassuk meg!

A System, azaz Rendszer menüpont

Igaz, hogy az Admin felületre belépve a rendszer először a merevlemezzel kapcsolatos beállításokat kínálja fel, ám mi most mégsem ezzel, hanem a System, azaz Rendszer menüponttal kezdjük a bemutatót. Természetesen a későbbiekben még kitérünk a Disk Tools menüpont bemutatására is, ami modellenként eltérő beállításokat tartalmaz.
 
Nos, a System fülön első körben a NAS-sal kapcsolatos legfontosabb információkat találjuk, úgy mint a készülék nevét, az IP címét, a Firmware verzióját és a kliens, azaz az admin felülethez éppen kapcsolódó PC IP címét.

System 1.System 2.System 3.


A következő menüpont a hálózattal kapcsolatos beállításokat rejti (LAN Settings). Ebben a menüben beállíthatjuk a NAS nevét, valamint azt is, hogy statikus vagy dinamikus IP címet használjon. Az első esetben mi magunk adhatjuk meg a kívánt IP címet, míg a második esetben a router osztja ki a NAS számára az éppen szabad IP címet, ami a router beállításaitól függően időről-időre változhat. Érdemes fix IP-t használni. A következő menüpont már a dátummal és idővel kapcsolatos beállításokat tartalmazza. Itt megadhatjuk a pontos dátumot és időt, valamint az időzónát is. A termékek mindegyike rendelkezik NTP támogatással, ami annyit tesz, hogy az előre beállított vagy az általunk megadott időszerverekről képesek lekérdezni a pontos időt, így a NAS belső órája mindig pontos lesz.

A következő három menüpont a rendszerkonfiguráció mentésével és helyreállításával kapcsolatos, a harmadik pedig a szoftverfrissítés elvégzését teszi lehetővé. A rendszerkonfiguráció mentését érdemes elvégezni, hiszen így egy jól beállított rendszer konfigurációt könnyedén megőrizhetünk és bármikor vissza is állíthatjuk, ha esetleg valami rendszerhiba miatt elvesznének a beállítások. A mentést a Save, a visszaállítást pedig a Restore menü használatával végezhetjük el. A következő opció a firmware frissítéssel kapcsolatos, ám erre nem lesz szükségünk. Hogy miért? Nos, a gyártó úgy gondolta, hogy biztos, ami biztos alapon nem teszi elérhetővé a NAS-okhoz tartozó szoftver frissítéseit a letöltések között, amit azzal magyaráz, hogy szeretné elkerülni a felhasználói figyelmetlenségekből eredő problémákat. A gyártó nemes egyszerűséggel azt tanácsolja, hogy vegyük fel a kapcsolatot a disztribútorral, ha szeretnénk a NAS szoftverét frissíteni. A konzekvenciát ki-ki maga vonja le.

System 4.System 5.System 6.
A következő menüpontcsoport elején a csomagkezeléssel kapcsolatos menüpontot találjuk. A download ikonra kattintva eljutunk a gyártó hivatalos weblapjára, ahol a NAS-hoz tartozó programcsomagokat, illetve alkalmazásokat találjuk. A PC-re való kliens programok nagy része - a Sancho kivételével - a CD-n is jelen van, viszont a NAS-hoz tartozó programokat érdemes letölteni és telepíteni. A csomagokat egyenként töltsük le, majd a NAS kezelőfelületéről tallózzuk ki és várjunk türelmesen, míg az adott alkalmazást a rendszer telepíti. Egy újraindítás után már használható is a programcsomag (TorrentFlux, MLDonkey, Syabas médiaszerver). A PC-s programok között a CD-n is megtalálható adatmentő alkalmazást, valamint a NAS megtalálásában segédkező kis programot, illetve a Sancho klienst találjuk.

System 7.System 8.System 9.A következő menüpont segítségével az e-mail értesítőt kapcsolhatjuk és állíthatjuk be, ami egy hasznos szolgáltatás. Ha a NAS-ban található merevlemezekkel baj van, akár meghibásodás, akár az, hogy megtelt a tárterület, akkor a rendszer e-mail értesítőt küld a megadott e-mail cím(ek)re. Az utolsó menüpontban a rendszer újraindítására, illetve leállítására nyílik mód.

Account, azaz felhasználók és felhasználói csoportok menedzselése

A hálózati adattárolók szoftvere lehetőséget biztosít felhasználók és felhasználói csoportok létrehozására. A felhasználók esetében beállíthatjuk, hogy mely könyvtárakhoz férhetnek hozzá és milyen jogokkal rendelkezhetnek (írási vagy csak olvasási), sőt, még tárhely kvótát is beállíthatunk, így csak annyi tárhelyet vehetnek igénybe, amennyit mi engedélyezünk. A felhasználót csoportba is sorolhatjuk.

Account 1.Account 2.Account 3.
A felhasználói csoportoknál szintén meghatározhatjuk, hogy annak tagjai mely mappákhoz férhetnek hozzá. A Share almenüben megosztott mappákat hozhatunk létre.

Server: a különböző szolgáltatások beállításainak lelőhelye

A Server menüpont a NAS szolgáltatásainak beállításait tartalmazza. Itt indíthatjuk el az iTunes szervert, a médiaszervert, valamint a torrent klienst és az MLDonkey klienst, igaz, utóbbi hármat magunknak kell telepítenünk, ahogy azt fentebb már említettük.

Server 1.Server 2.Server 3.


Server 4.Server 5.Server 6.Server 7.A menüpont legelején a fájlszerverrel és a DHCP szerverrel kapcsolatos beállításokat találjuk, de a nyomtatószerver és a maces kliensek számára fontos Bonjour szolgáltatás engedélyezésével kapcsolatos menü is ebben a témakörben kapott helyet. A menük értelemszerűek, beállításuk különösebb nehézséget nem okozhat. Érdekesség, hogy a torrent kliens és az MLDonkey kliens aloldalán egy-egy gombot is találunk, amelynek lenyomása után megnyílik az adott kliens ablaka.

Torrent kliens.

MLDonkey kliens.
A torrent kliens meglehetősen ütőképes: nem csak seedelni tud, hanem különböző nagy torrent oldalakon is képes keresni, ahogy az a fenti képen is látszik. A kliens nagyon jó, így a szoftver ezen része kellemes meglepetést okozott. Eddig az általunk tesztelt készülékek legjobb torrent szoftverét láthattuk az MRT készülékeinél. A torrent klienshez alapértelmezett felhasználónévként a mysql szócskát kell beírni, a jelszó pedig 123456.

Sancho - 1.Sancho - 2.Sancho - 3.


A termékekhez a gyártó weboldaláról letölthetjük a sancho névre keresztelt kis segédprogramot, amely a NAS-hoz kapcsolódva tájékoztat minket az aktuális forgalmi statisztikáról, illetve arról, hogy a különböző le- és feltöltések hogy állnak, sőt, újabb letöltések indítására és keresésre is módot ad.

Backup: adatmentő szolgáltatások Nas-on és PC-n

A NAS egyes mappáit vagy teljes tartalmát folyamatosan menthetjük egy másik NAS-ra a backup menü segítségével. A cél NAS adatainak megadása után a folyamatot időzíthetjük, így a rendszer folyamatosan készíti majd a mentéseket, azaz a NAS tartalmát biztonságban tudhatjuk.

NAS Backup 1.NAS Backup 2.


PC Backup 1.PC Backup 2.PC Backup 3.Természetesen arra is van lehetőség, hogy a PC tartalmának egy részéről, vagy teljes tartalmáról mentsét készítsünk, erre a telepítő lemezen található kis segédprogramot kell használni, amely a SyncQuickBackUp v4.30-as nevet viseli. A szoftver használata rendkívül egyszerű: készíthetünk időzített mentéseket, amelyek lehetnek teljesek, vagy szinkronizáció alapúak. Utóbbi esetben a rendszer csak a legutóbbi mentés óta megváltozott fájlokat, illetve az újonnan a rendszerre került fájlokat adja hozzá a meglévő mentéshez.

Log Files: minden fontos mozzanatot dokumentál a rendszer

A Log menüben a NAS-sal kapcsolatos különböző történésekről szerezhetünk információt. Itt nagyobb témakörökre bontva minden előzmény megtalálható, ami a hálózati adattárolóval kapcsolatban történt, így ez egy hasznos menüpont.
 
Log

A menüt túl sokat szinte biztos, hogy nem fogja használni egy átlagfelhasználó, de esetenként bizony jól jöhet a megléte.

Különbségek a Disk, azaz merevlemez kezelés menükben

Ahogy azt már korábban is említettük, a hálózati adattárolók között szoftver tekintetében egyáltalán nincs különbség. Az egyetlen szoftveres rész, amelyben a termékek különböznek, az a merevlemez kezeléssel kapcsolatos, de ez a különbség a hardveres felépítésből fakad. Ami közös a három hálózati adattárolóban, az az, hogy mindhárman FAT32, EXT2 és EXT3 fájlrendszerek támogatásával érkeznek, így a bennük elhelyezett merevlemez vagy merevlemezek választásunktól függően az említett fájlrendszerek valamelyikével könnyedén formázhatóak.

Single Bay 1.Single Bay 2.Single Bay 3.
Az egylemezes - illetve a többi termék esetében is - a rendelkezésre álló merevlemez(ek) megformázása után a rendszer mindig a Disk menüt dobja fel belépés után, ahol a tárterület különböző statisztikáival találjuk szembe magunkat. A termékek ugyan nem szolgálnak információval azzal kapcsolatban, hogy a bennük elhelyezett merevlemez vagy merevlemezek pontosan milyen üzemi hőmérséklet mellett dolgoznak, de ezt az adatot a SMART listából egy kis bogarászás után kiolvashatjuk.

Dual Bay 1.Dual Bay 2.Dual Bay 3.Dual Bay 4.

A kétlemezes modell esetében már nem csak a merevlemez fájlrendszerét választhatjuk ki, hanem azt is, hogy milyen RAID módban üzemeljen a rendszer. Amennyiben a RAID 0 vagy RAID 1 módok nem felelnek meg, úgy lineáris JBOD módot is választhatunk, amely a két különböző  vagy azonos adattároló kapacitással rendelkező merevlemezt összefűzi egy nagy meghajtóvá. Ekkor ha akár csak az egyik merevlemez is megsérül, akkor adatainknak búcsút mondhatunk. Ha a biztonságra törekszünk, válasszuk a RAID 1-es módot, azaz a tükrözést.

Quad Bay 1.Quad Bay 2.Quad Bay 3.Quad Bay 4.

A négy darab merevlemez számára helyet biztosító egység fenti két társától annyiban különbözik, hogy már RAID 5-ös támogatást is kínál. Mivel nem volt lehetőségünk négy darab 3,5 hüvelykes asztali merevlemez alkalmazására, így ugyanúgy két darab HDD-t pakoltunk a rendszerbe, mint a kétlemezes modellnél.

Zajszint

A hálózati adattárolók bemutatásánál ugyan már kitértünk arra, hogy a termékek beépített hűtőventilátora mennyire hangos, de ha valaki esetleg átugrott az említett sorok felett, akkor annak most pár sorban összegezzük a tapasztalatokat. Az egylemezes modell esetében a 3 cm-es átmérővel rendelkező légkeverő egy új terméknél is úgy kerreg, mint egy agyonhasznált csapágyas ventilátor. Ez a tény nagyban rontja a felhasználói élményt, ha ugyanabban a helységben foglal helyet az éppen üzemelő NAS, ahol mi tévéznénk.

A kétlemezes modellnél már egy nagyobb, 60 mm körüli átmérővel rendelkező ventilátor helyezkedik el, amely szintén hangosan kerregve látja el a feladatát, viszont itt már némi szélzaj is társul a hanghatások mellé. Ez az egység kerregés tekintetében valamivel halkabb, mint egylemezes társa.

A négylemezes változat már egy 80 mm körüli átmérővel rendelkező hűtőventilátort kapott, amely kisebb társaihoz hasonlóan egyfolytában maximális fordulatszámmal üzemel. A ventilátor rendkívül nagy zajt csap, amihez tekintélyes mennyiségű szélzaj is társul, egyszóval ez az egység sem helyezhető a televízióval egy szóbába, ha érzékenyek vagyunk a zajra. Márpedig erre a zajra mindenki érzékeny.

Hőmérséklet

A hálózati adattárolók rendkívül hangos ventilátorainak legalább annyi előnye van, hogy nem hűtik rosszul a merevlemezeket. Az egylemezes modellnél 39-44 Celsius fok körüli, a kétlemezesnél 36-41 Celsius fok körüli, míg a négylemezes változatnál 34-38 Celsius fok körüli üzemi hőmérsékletet mértünk a műszeres mérés során, amelyek közül az első érték az üresjárati, míg a második a terhelés melletti hőfokot jelzi.

Fogyasztás

A termékek fogyasztás szempontjából átlagosak, legalábbis, ha a korábban nálunk járt hálózati adattárolókkal vetjük őket össze. Az alábbi táblázat mind az üresjárati, mind pedig a terhelés melletti fogyasztási értékeket tartalmazza.

Fogyasztás.
Összességében az MRT hálózati adattárolói a korábban tesztelt termékekhez hasonló fogyasztási értékek mellett dolgoznak, legalábbis az egy- és kétlemezes modellek. A négylemezes egység esetében a fogyasztás már sokkal kedvezőbb: a Netgear négylemezes termékével összehasonlítva ez a NAS több, mint 10W-tal kevesebbet fogyaszt mind üresjáratban, mind terhelés alkalmával, de azért az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az MRT készüléke sokkal egyszerűbb hardver köré épül, mint a Netgear-é. A Netgear egységében is ugyanúgy két merevlemezt helyeztünk el a korábbi teszt alkalmával, ráadásul ugyanolyanokat, mint most az MRT Quad Bay Giga Nas modelljében, így az eredmények összehasonlíthatóak.

Sebesség

A sebesség vizsgálata előtt csodálkozva vettük észre, hogy a gyártó weboldalán az egy- és kétlemezes modelleknél 15 MB/s körüli maximális átviteli sebességről szól a specifikációkat tartalmazó felsorolás, míg ugyanez az érték 12 MB/s körüli maximális adatátviteli sebességet kínál a négylemezes modell számára. Ez utóbbinál ha a NAS-ról másolunk, akkor a gyártó állítása szerint akár 25 MB/s-os adatátviteli értéket is elérhetünk. Ezek a sebességek egy Gigabites Ethernet porttal ellátott terméktől nem túl szívderítőek.

A NAS-ok esetében egy Gigabites Ethernet porttal ellátott PC-ről, CAT6-os kábeleken, és egy Gigabites TPLink routeren keresztül másoltunk fájlokat és azt vizsgáltuk, hogy mekkora az adatátvitel átlagsebessége. A látott értékektől megdöbbentünk és egy másik konfigurációval is megpróbáltuk a másolást, ahol ugyanezek az eredmények jöttek ki.

Másolás PC-ről NAS-ra.
Az egylemezes modellnél 6500 kbyte/s-os  sebességet sikerült elérni, míg a kétlemezes modellnél már 9500 kbyte-os sebességet mértünk. Az adatátviteli sebesség sajnos folyamatosan ingadozott mindkét esetben. A négylemezes modell, amelyben két darab 1 TB-os Samsung merevlemez foglalt helyet, 12500 kbyte/s-os sebességről indította a másolást, ami 11500 kbyte/s körüli folyamatos adatátviteli sebességre állt be, igaz, néha-néha 10000 kbyte/s alá csökkent. A merevlemezek minden esetben EXT3-as fájlrendszerre alapoztak. A teszteket, ahol lehetett kipróbáltuk RAID 0, RAID 1 és JBOD módban is, de sajnos nem történt változás.

Single Bay Dual NAS (35HD-NAS-E)

Az egylemezes modell szolgáltatások tekintetében ütőképes: a torrent kliens képes seedelni és meglehetősen sok beállítást engedélyez, valamint az MLDonkey kliensnek sincs miért szégyenkeznie. A piros pontot azonban, amit ez ér, szinte azonnal el is vesszük a rendkívül zavaróan hangos ventilátor és alacsony adatátviteli sebesség miatt. A 23000 forint körüli árkategóriában a gép megfelelő lehet, a Planet korábban nálunk járt termékénél mindenképpen jobb, de a ventin nehezen tesszük túl magunkat. Amennyiben a NAS-t lehetőségünk van egy külön helységbe elhelyezni, ahol nem halljuk a ventilátor hangját, akkor jól járhatunk vele.

Dual Bay Giga Nas (35HD-DUAL-NAS-E)

Ez a termék egy nagyon jó megoldás, ha azt nézzük, hogy mind SATA, mind pedig IDE merevlemezek fogadására képes. Szolgáltatások tekintetében ugyanazt kínálja, mint kisebbik társa, viszont merevlemez kezelés tekintetében már van egy lényeges előnye: a termék támogatja a RAID 0,1 és JBOD módokat, amelyek közül, ha az adatbiztonság megteremtésére törekszünk, akkor nekünk a RAID 1 módot kell választanunk. Hátránya a megoldásnak, hogy két egyforma adattároló kapacitású merevlemez használatakor a teljes tárterület csak egy merevlemeznyi lesz, ugyanis a másik egységre az első meghajtó tartalmát tükrözi a rendszer, így ha bármelyik HDD megsérül, adataink akkor is megmaradnak.

Negatívumként ennél a terméknél is a hangos ventilátor és az alacsony adatátviteli sebesség tényét kell felhoznunk, igaz, ez a légkeverő már egy picivel halkabb, mint egylemezes társáé, de azért az eddig tesztelt két merevlemezes megoldások közül még mindig ez a leghangosabb. Kár, hogy a ventilátor elrontja az összképet, mert 29000 forint körüli összegért cserébe ez a kétlemezes NAS mindenképpen ajánlott vétel lehetne.

Quad Bay Giga Nas (35HD-QUAD-NAS-E)

A négylemezes változatnál a szolgáltatásokba nem köthetünk bele, sőt, kifejezetten örülhetünk, hogy ez a modell már a RAID 0 és RAID 1 támogatások mellé RAID 5 támogatást is kínál. Az egy kicsit mindenképpen vicces, hogy a merevlemez elejére "hézagoló" lapkákat kell ragasztani, hogy a HDD a helyére kerüljön, de efelett még elsiklanánk, ha a ventilátor cserébe halkabb lenne, mint a többieké, vagy legalább szabályozná a fordulatszámát a rendszer. Sajnos viszont a légkeverő folyamatosan maximális fordulatszámon dolgozik, aminek megvan az a hátránya, hogy rettenetesen hangossá teszi a hálózati adattárolót.

Az LCD kijelző nagyrészt pozitívum, ugyanis a RAID mód és állapotot, az IP és MAC címeket, valamint a rendelkezésre álló szabad tárterület mennyiségét gyorsan megtudhatjuk, de sajnos ennyi, nem dönthetjük el mi legyen rajta. A gép olyan hangos, mint a Netgear nálunk járt négylemezes terméke, ám a Netgear-nél pozitívum, hogy az az egység szabályozza a ventilátor fordulatszámát, így csak rendkívül indokolt esetben zajong a ventilátor, például bekapcsolásnál pár másodpercig, valamint  komolyabb terhelésnél. Az MRT Quad Bay Giga NAS modellje ugyan olcsóbb, mint a korábban tesztelt Netgear és Synology termékek, de közel sem kínál annyi szolgáltatást, ezen az árszinten nem várhatunk csodákat. A 65000 forint körüli ajánlott végfelhasználói ár nem tűnik rossznak, még úgy sem, ha a hiányosságokat is szem előtt tartjuk. A hangos ventilátor és az alacsony adatátviteli sebesség miatt az ajánlott vétel címet itt sem tudjuk odaítélni, pedig ha a ventilátor nem zajongana ennyire, akkor nem lenne ez egy rossz készülék, legalábbis ha meg tudunk barátkozni azzal a ténnyel, hogy türelem kell hozzá, mert nem egy szélvész.

A tesztben szereplő MRT hálózati adattárolókat a Cédrus Kft bocsátotta rendelkezésünkre, amiért ezúton szeretnénk köszönetet mondani!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. hunmyke
2010.09.29. 22:11
Ez az átviteli sebesség nagyon karcsú.
Nekünk van itthon egy kis szerver/HTPC (Intel Atom + ion) és röhögve viszi az 40-50MB/s-et fel/le még full HD film lejátszása közbe (Xubuntu alatt XBMC-vel).
Lap cirka 34k+ táp 10k-es + ház 15k volt, mit ne mondjak 63k-ba azért bőven belefért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bimbula75
2010.09.30. 11:12
Egyetértek (hunmyke-vel) nekem szintén Intel Atom D510 alaplap 2x512Mb Ram
SAMSUNG 1500GB F3 EcoGreen 5400rpm 32MB SATA2 HDD + 1Gb Pendrive rendszer számára "FreeNas" fogyasztása 25Watt és semmi hangja nincs mivel nincs benne ventilátor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hunmyke
2010.09.30. 12:17
Így van, és ha még kell sata csatlakozás akkor csak plusz raid kártya kell bele.
Jelenleg 350-es táp van a miénkben, de kicseréljük egy kisebbre. Lehet külső lesz, de így is 35 watt alatt fogyaszt 2 WD green-el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller
2010.10.03. 16:37
J.O.K.E.R.: Górcső van a címben, gondoltam szólok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vizmi
2010.10.03. 22:14
a ventillátorokat nem lehet cserélni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nagoli
2010.10.15. 15:16
Hát valóban ezek a sebességek nagyon harmatosak de a benne lévő hardver ismeretében nem is csoda csak azt nem értem hogy akkor meg minek bele a venti?
Nekem egy WD Mybook-om van és az is képes 18MB körül írásra és 28-30MB olvasásra pedig az se éppen high end NAS és még venti sincs benne.
(mondjuk cserébe melegszik is elég combosan főleg ha torrentezek vele)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!