iPon Cikkek

Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony

Dátum | 2009. 11. 05.
Szerző | Daks
Csoport | JÁTÉK

Luis Fernando Lopez. Szegény családból származó dominikai fiatalember, aki sok sorstársához hasonlóan valahogy sosem tudott beilleszkedni az amerikai mindennapokba. Már gyermekkorában is problémás volt, a társadalomnak viszont akkor fordított végleg hátat, mikor 17 évesen lelőtte az egyik tanárát. A pedellus diákokat molesztált, köztük Luis húgával is volt dolga, és bár senkinek sem fog hiányozni, hősünk az önbíráskodása miatt mégis javítóintézetbe került. A börtön persze nem nevelte meg, sőt egyre mélyebbre süllyedt, rossz életű emberekkel találkozott, gengszterekkel barátkozott, szívességeket vállalt, a szabadulása után pedig annak rendje, s módja szerint be is szippantotta őt Liberty City sötét alvilága. Az alvilág, melyben olyan maffiózók tevékenykednek nap mint nap, mint Niko Bellic, a kegyetlen szerb bevándorló, vagy éppen Johnny Klebitz, a The Lost Brotherhood motorosbanda vezére.

Maisonette 9, az éjszakai élet központja
Az október 29-én megjelent The Ballad of Gay Tony a Grand Theft Auto IV második kiegészítőlemezeként Luis mindennapi életébe vezet be minket. A helyszín ezúttal is Liberty City, a történet pedig nem mással nyit, mint az alapjátékból már ismert Three Leaf Clover küldetéssel. A McReary testvérek Niko Bellic segítségével épp kipakolják a városi bankot, az eseményeket most azonban egy másik szemszögből láthatjuk, Luis-t ugyanis túszként tartják fogva az épületben. A megmenekülés után kezdetét veszi az új sztori, hősünk egy gyors rendőri kikérdezés után elindul, hogy felkeresse régi barátját, a drogproblémákkal küzdő, de alapvetően jó üzletembernek, és dörzsölt maffiózónak számító Antony Prince-t, vagyis Gay Tony-t, a Maisonette 9 diszkó és a Hercules melegbár, finoman szólva is liberális irányelveket követő tulajdonosát.

Hősünk ezúttal sem finomkodik
Az egyjátékos kampány során rengeteg szívességet kell tennünk nem csak Tony-nak, de Luis mamájának is, aki nem ért egyet a fia életvitelével, hatalmas szíve miatt mégsem képes eltiltani tőle Henriquét és Armandót, akik évek óta mindig csak bajt hoznak a fejükre. A későbbi események során találkozunk Yusuf Amirral, a város legújabb arab ingatlanbefektetőjével, továbbá megismerhetjük még Brucie és Mori Kibbutzot, Ray Bulgarint, valamint Liberty City többi, minden hájjal megkent rosszfiúját, akiknek folyton akad valami piszkos, elintézésre váró ügyük. A történetszövés érdekessége, hogy nem csak a banki melónál van visszautalás a korábbi játékokra, de pályafutásunk során több alkalommal is találkozhatunk Nikoval és a motorosbandával. A három történet a Museum Piece küldetésben teljesen összefolyik, valamint a Diamonds in the Rough és a Collector's Item feladat is újra feltűnik, persze más aspektusból.

A The Ballad of Gay Tony teljes mértékben a Grand Theft Auto IV-re épül, ha DLC formában szerezzük meg, akkor még az eredeti játék is szükségeltetik a futtatáshoz. Most először viszont kaptunk bolti kiadást is, a The Lost and Damnedet is tartalmazó Episodes from Liberty City teljesen önálló kiegészítőlemezként került forgalomba, dupla csomag lévén pedig a játék indításakor választani lehet, hogy melyik kalandban szeretnénk részt venni. A lemezes változatban emellett három teljesen új rádióadót is köszönthetünk, a Vice City FM, a RamJam FM és a Self-Actualization FM csak itt érhető el, ezeken kívül viszont teljesen ugyanazt kapjuk, mint a letölthető tartalomtól.
 
Akcióban a NOOSE tank
Az újdonságoknál maradva meg kell még említeni azt a rengeteg autót, fegyvert, kiegészítőt és egyebet, melyek mind-mind az új résszel érkeztek. A The Ballad of Gay Tony-ban összesen hét új stukker van, kapunk új pisztolyt, aranyozott uzit, robbanótöltényes shotgunt, két új gépfegyvert, új snipert, egy jópofa, távolról aktiválható robbanószert, sőt visszatért a San Andreas nagy sztárjának számító ejtőernyő kiegészítőnk. Járműből is akadnak újak, van új személyautó és sportkocsi, Mercedes és Rolls-Royce Phantom hasonmás, golfkocsi, NOOSE tank, két új versenymotor, több új hajó, és egy gépfegyveres helikopter is – úgyhogy nem kell aggódni, lesz mivel útnak indulnunk.
 
Kampányunk egyik legemlékezetesebb jelenete
A játékmenet a klasszikus sémára épül. Átlagos verőemberként kezdjük a munkát, aztán ha sikeresek vagyunk, akkor egyre több, és nagyobb embert ismerhetünk meg, míg nem lassan eljön az az idő, mikor mi kezdünk el parancsolgatni másoknak. A kalandok nagyon izgalmasak, szemtanúi lehetünk Tony lecsúszásának, belekóstolhatunk Yusuf házi swinger partijaiba, van amikor egy hatalmas yachtot kell elsüllyesztenünk, míg máskor tankkal kell menekülni a városban. Persze a sztori módon kívül ezúttal is van élet, Liberty City nem kevesebb, mint tizenöt basejump helyszínnel szolgál számunkra, az ejtőernyős ugrások alatt pedig mindig vár valami különlegesség is – például néha helikopterből kell kiugrani, néha pedig egy mozgó járműre kell megérkezni. Ezen kívül a vérre menő bunyók helyszínéül szolgáló Underground Fight Clubban felcsaphatunk ketrecharcosnak, elmehetünk golfozni, részt vehetünk a helyi drogbandák háborújában, továbbá a bárban lehet ivóversenyt rendezni a VIP vendégekkel, illetve táncolhatunk is, melyben ha ügyesek vagyunk, még alkalmi szexpartnerre is találhatunk.

A szokásos értékelési pontok tekintetében kicsit bajban vagyunk, a The Ballad of Gay Tony ugyanis teljesen a Grand Theft Auto IV-re épül rá, ilyen kiegészítő esetében pedig a technikai fejlődés hiányát nem is lehet negatívumként kezelni. A Rockstar által fejlesztett 2006-os RAGE Engine azért még mindig nagyon keményen helyt tud állni, a grafika nem tűéles, de az összkép nagyon szép, a kinézet egyedüli speciális problémája most, hogy golfozáskor nem látni, hova célzunk, de ez már tényleg szőrszálhasogatás. A játék futtatásához viszont ezúttal is szükség van merevlemezre, ha DLC-ként jutunk hozzá, akkor a letöltés miatt, ha pedig bolti formában, akkor a gyorsítótár miatt. Ha ugyanis nincsen HDD az Xbox 360-unkban, és a játékot kizárólag lemezről futtatjuk, akkor ezúttal is késve töltenek be a textúrák, sőt nem ritka az sem, hogy a semmiből csak elénk varázsolódik egy betonfal, vagy egy teherautó. De valamit valamiért, aki GTA-zni akar, az vegyen vinyót is!
 
Liberty City utcái ezúttal sem ússzák meg a látogatásunkat
A hangok terén szintén jól teljesít a The Ballad of Gay Tony, a lemezes kiadással elérhető  három új rádióadó például kifejezetten jópofa lett. A Vice City FM a 80-as évek slágereit játssza az Emotion korábbi műsorvezetőjének, Fernando Martineznek a tolmácsolásában, a RamJam FM-en igazi reggie számokat lehet hallani, míg a Self-Actualization FM pihentető chillout muzsikákat ad a nap teljes egészében. Ez utóbbi kellemes, viszont annyira nem illik a GTA hangulatához, a főszereplő rossznak egyáltalán nem mondható, de nem is karakteres hangjával együtt megérdemel egy pontlevonást itt a játék, de mint a grafikánál, igazán itt is csak a szőrös szívünk dolgozik igazán.
 
Autó, motor, helikopter? Mit úriaskodjunk?
A játékélmény úgy tökéletes ahogy van, akinek bejön a GTA világa, az a The Ballad of Gay Tony-t is szeretni fogja. A történet nagyszerű, a visszautalások egyszerűen fantasztikusak, a küldetéssorozat kellően hosszú, a base jumpoknak és a többi hasonló elfoglaltságnak köszönhetően pedig még akkor is hosszú órákig elvan az ember a játékkal, ha már elintézett minden feladatot. A szavatosság viszont kap egy mínuszt, ugyanis immáron harmadszorra látjuk a játékot, minden ugyanaz mint a GTA IV-ben és a The Lost and Damnedben, csak épp a sztori és a szereplők változtak meg, így pedig aki nem rajongója a sorozatnak, az lassan beleunhat a kalandokba.

Bár a Grand Theft Auto mindig is az egyszemélyes, remete játékmenete miatt volt sikeres, a rajongók nyomására a készítők a negyedik részből már nem hagyták ki a multiplayer módot sem. És ahogy az előző kiegészítőnél, úgy most sem maradhatott el ennek felturbózása, frissült a free mode, a deathmatch, a team deathmatch, a race és a GTA race játékmód, illetve a szabadon kóborlós játék variánsaként bemutatkozott egy teljesen új, base jumping tips névre keresztelt feature is, mely az új ejtőernyős lehetőségeket hivatott átültetni az online felületre.
 
Egy multiplayer pillanatkép
Remek játék lett a The Ballad of Gay Tony, egyszerűen sugárzik belőle a régi GTA-k hangulata, minden perc egy valóságos élmény, amit az ember eltölt vele a gép előtt. A játékmenet tökéletes receptúra szerint készült, a hangulat pazar, a történet remek, az újdonságok száma is igen szép, a homárbár szál pedig hozza a Rockstaros fiúktól jól megszokott provokatív stílust. Már csak két dologért kell nagyon drukkolni, először is, hogy a fejlesztők ne hagyjanak fel ezeknek a remek kis kiegészítőlemezeknek a gyártásával, másodszor pedig, hogy mindezt megtapasztalják végre a PC-sek is – hiszen nem vitás, egy GTA billentyűzettel és egérrel az igazi!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. nattila77
2009.11.05. 11:27
"nem vitás, egy GTA billentyűzettel és egérrel az igazi!" remélem ez csak valami ironikus vicc a végén
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. nedcoleman
2009.11.05. 11:30
Csatlakozom az elôttem szólóhoz. Pc - GTAIV - !gamepad
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Daks
2009.11.05. 12:38
Egyszer próbálok udvarolni a PC-seknek, akkor is ez a hála! Hát szép )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. axe
2009.11.05. 13:07
nyugi daks én osztom a véleményed
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. leviske axe
2009.11.05. 14:12

+1

 

Bár én eleve nem vagyok híve a konzoloknak, csak PC-n játszom.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tomycz
2009.11.05. 14:31

Szerintem nagyszerű a játék - kicsit erről is legyen szó, ne csak a megszokott és unalmas PC vs. konzol vitáról.

A GTA 4-et PC-n játszottam végig, Gay Tony-t Xbox360-on, van tapasztalatom az írányítás szempontjából. Szvsz PC-n sokkal idegesítőbb volt a kameramozgás.

Nekem Xbox-on sokkal jobban 'átjönnek' a játékok, az irányítás,mozgás,lövés pedig megszokás kérdése.

 

Jah és kiváncsi vagyok mikor fognak a PC-sek ezzel játszani?!?!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Ellerszale
2009.11.05. 14:51
Nekem van kontrollerem is eredeti XBOX 360-as, és billentyűzet+egér párosom is, szerintem az utóbbi a nyerő tényleg De a kontroller sem megvetendő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. _SammY_
2009.11.05. 16:38
nekem valamiért akad a játék Ha tudtok valami megoldást akkor kérlek mondjátok el Gépem: AMD x4 955 BE 4870 1GB Vapor-X 4GB OCZ DDR3 ram és eléggé akad játék közben pedig ezzel a géppel illene majd maximumon futnia Patch segíthet? Megéri felrakni? Előre is kösz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Svindler
2009.11.05. 16:43
Persze hogy meg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tib-bee
2009.11.05. 16:42

Patchet mindenképp rakd fel. Nekem ennél gyengébb gépen fullosan megy, minden szaggatás nélkül. Az 1.3 vagy 1.4 -est rakd fel.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. trexiHD
2009.11.14. 15:19
Nemtom nekem is valami szarakszik , pedig nem mondhatom a gépemre h szar
Core2Quad q9550 ,Gtx 275 ,4gb geeil black dragon rammal .
És valamiért szaggadt . Az egész játék szarul van optimalizálva szertintem.

Haveromnak sokkal szarabb gépe van és fut neki rendeeseen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!