iPon Cikkek

GTA Online - Raboljunk időt!

Dátum | 2013. 10. 24.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

SimCity, Diablo III, GTA Online. Látszólag semmi közös nincs ebben a három címben, hiszen az első egy kedves, városépítgetős stratégia, a második egy fantasy szörnyhentelés, a harmadik pedig egy bűnözőszimulátor. Egy dologban azonban párhuzamot lehet vonni köztük: mindegyik online működik, és mindegyik rajtja katasztrofális volt. Azonban míg a Maxistól és a Blizzardtól ezt egyáltalán nem vártuk volna, a Rockstar esetében még megbocsátható a dolog, elvégre most először viszik el igazán többjátékos irányba a Grand Theft Auto-sorozatot. Tulajdonképpen várható volt, hogy nem lesz minden zökkenőmentes - ettől függetlenül persze ez továbbra sem egy elfogadható dolog. Ezen túl azt is bele kell számolnunk a helyzet értékelésekor, hogy a GTA V talán még a vártnál is sikeresebb, irgalmatlan mennyiségű ember játszik vele, akiknek tetemes része vélhetően azonnal ráugrott az online-ra annak megjelenésekor. Az ilyen jellegű játékoknál azonban jellemző, hogy a kezdeti hatalmas lelkesedés után a játékosállomány az első napok, vagy hetek után némileg lecsökken egy jóval kezelhetőbb mennyiségre. Így ott van az örök dilemma a készítők előtt: vegyenek vagy béreljenek egy csomó szervert az első napok rohamaira, esetleg próbálják meg enélkül átvészelni a dolgokat? Persze a megjelenést követő két hétben nem csak az infrastruktúra hátráltatta a GTA Online-t, hanem vélhetően a programkóddal sem volt rendben minden, hiszen folyamatos csiszolással a Rockstar azért tudott javítani a helyzeten. Akárhogy is, ahogy az várható volt, a kezdeti túlzottan is hatalmas roham normális méretűre csökkent, a stúdió éjt nappallá téve fejleszti a hátteret, így a GTA Online lassan, de biztosan játszhatóvá vált. Most már semmi nem akadályozhat meg abban, hogy barátaiddal, ismerőseiddel, vagy éppen ismeretlenekkel együtt belevesd magad Los Santos városának forgatagába, másodszor is.

Feltéve persze, ha sikerül túltenned magad a rettenetes karakterkészítőn. Nem feltétlenül vártam a The Elder Scrolls-játékokhoz hasonló mennyiségű lehetőséget és végtelen számú csúszkát, de a jelenlegi rendszer legfeljebb papíron mutat jól. Klasszikus értelemben véve nem határozhatjuk meg a főhősünk kinézetét, hanem előre generált figurákat kell beállítanunk az apai és anyai nagyszülőkhöz, majd meghatározhatjuk, hogy azok gyerekei (tehát a mi szüleink) mennyire hasonlítsanak rájuk, végül pedig így jön majd ki, hogy a mi karakterünk hogyan is fog festeni. Ezt követően néhány apróságot (pl. arcszőrzet) még beállíthatunk, illetve a pontelosztás helyi megfelelőjeként megszabhatjuk, hogy emberünk mivel tölti el egy átlagos napját - ha például a 24 óra tetemes részében bűnözéssel foglalatoskodik, akkor a vezetésben jártasabb lesz, ha pedig bulizik, akkor a lövésben, viszont kevesebb kitartással vág neki a kalandnak. Szerencsére a GTA-tól megszokott módon később számos lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy módosítsuk, vagy épp különböző ruhákkal és kiegészítőkkel elfedjük karakterünket, amennyire csak lehet, így nem kell a kezdéskor létrehozott szörnyszülöttet bámulnunk hosszú-hosszú ideig. Márpedig az teljesen nyilvánvaló, hogy akinek a GTA V tetszett, az hosszú ideig el tudja foglalni magát a GTA Online-nal is. A kezdést követően egyértelművé válik, hogy ugyanazzal a Los Santosszal van dolgunk, mint a rendes játékban, a multiplayer nem követelt semmilyen látványbeli, vagy más jellegű áldozatot, továbbra is egy hatalmas, tartalommal és látnivalókkal megtömött játszótér áll a rendelkezésünkre. Kezdéskor szerencsére rögtön egy ismerős arcba botlunk: Lamar köszönt minket, akit a sztori alatt már alaposan megismertünk. Ő ad nekünk egy pisztolyt és megtanít néhány alapvetésre.
Először beleugorhatunk egy kis versenyzésbe, némi lövöldözésbe egy rosszul sikerült rablás után, és szerencsére viszonylag hamar új ruhákat is aggathatunk rosszul sikerült hősünkre. Mivel már minden élesben megy, könnyen előfordulhat, hogy más játékosok is lesznek a környéken, ha pedig valaki velünk egyszerre kezdte volna el a mókát, akkor akár az eddigieket is teljesíthettük volna közösen. Ez az egész dolog annyira észrevétlenül és jól működik, hogy amikor beültem az autóba, hogy kiraboljam az első italboltomat, egyszerre feltűnt, hogy az autóban ülő karakterek mellettem nem NPC-k, hanem bizony igazi játékosok. Igen, mintha egy szimpla egyjátékos küldetést indultam volna el teljesíteni. Ez pedig igaz az egész GTA Online-élményre: akár egyedül akarunk lenni, akár többen, akár szeretjük a meglepetéseket, akár nem, ez a játék bizony mindig tartogat valamit, ami miatt gyakorlatilag letehetetlen. Alapvetően 16 játékos csatlakozhat be egyszerre egy világba, ami első hallásra ugyan kevésnek tűnhet egy akkora területre, mint Los Santos, de hamar rájöhetünk, hogy ez nincs így. Előrelátható, hogy ha emelnének a limiten, akkor az egész csak káoszba fulladna. 16 játékossal sikerült eltalálni azt a kellemes egyensúlyt, amikor még mindig van valami érdekes történés, de nem feltétlenül botlunk bele minden sarkon valami elvetemült bandába. Természetesen egy ilyen online játék hangulatát elsősorban az határozza meg, kikkel játszunk együtt. Ha minden egyes alkalommal hasba lőnének, mielőtt bármit is kezdhetnénk, nos, az nem feltétlenül lenne előnyös. Éppen ezért a GTA Online lehetővé teszi, hogy a teljesen véletlenszerű játékosok helyett kizárólag barátokkal, vagy akár egyedül is nyomulhassunk. A barátokat behívni egyébként roppant egyszerű: csak hívjuk fel őket mobilon, hogy jöjjenek már játszani. És szerencsére ugyanezt megtehetjük in-game is: simán rájuk csöröghetünk, így még az egyjátékos módban is utolérhetjük őket, ha épp ott lógatják a lábukat.

Ha pedig ez sem lenne elég, akkor 100 dollárért (aprópénz) játékon belül is bármikor passzív módba tehetjük magunkat: ilyenkor senki nem tud fegyverrel ránk támadni, ugyanakkor mi sem tudjuk ezt megtenni - a dolog kicsit hasonlít mondjuk a World of Warcraft PvE-szerverein található kapcsolóhoz. Annak viszont továbbra is fenn áll a veszélye, hogy például autóval elgázolnak, vagy rád esik egy repülőgép, de az ilyesminek áldozatul esett polgárok már járulékos veszteségnek számítanak Los Santosban. Alapvetően az ember amúgy sem azért csatlakozik be egy online világba, hogy egyedül legyen, a GTA pedig sikeresen érezteti velünk a többiek jelenlétét. A játék fontos részei az egyszerű rablások: bármikor megfoszthatjuk egy kisebb zsák pénztől az éjjel-nappali áruházakat, italboltokat és benzinkutakat, de könnyen futhatunk olyasmibe, hogy velünk egy időben más is gondol erre, és keresztezi utunkat, aminek a végén együtt menekülhetünk a rendőrök elől. Az együttműködés egyébként mindig előnyös: amíg mi a pénztárossal rámoltatjuk össze a zsetont, addig a barátaink kint állhatnak egy gyors járgánnyal, lelépésre készen. Ilyenkor persze osztozni kell a pénzen, vagy ha a társunk nem éppen a szívünk csücske, akkor le is durranthatjuk, és eltehetjük a teljes zsákmányt, miután sikerült megszabadulnunk a rend őreitől. Ha úgy érezzük, hogy valaki nagyon aljas módon viselkedett velünk, akkor bármikor vérdíjat tűzhetünk ki a fejére, így ilyenkor megjelenik a többiek térképén, és indulhat az embervadászat. A Rockstar sikeresen elérte, hogy ha belevetjük magunkat a bűnözésbe, akkor úgy kövessék egymást az események, hogy konkrétan ne tudjunk elszabadulni a játéktól. S persze ha éppen nem csinálunk semmit, akkor is láthatjuk, hogy a világ él: a magasban repülőgépek kergetik egymást, az egyik utcában lövöldözés megy, máshol valaki éppen egy rablás közepette ordibál az alkalmazottakkal, és amíg mi ezen merengünk, egy autós üldözés suhan el mellettünk.
Gyakorlatilag mindent csinálhatunk többen is, amit a sima GTA V-ben egyedül, legyenek azok sportok, vagy éppen ejtőernyőzés a levegőben. S ami a leginkább megdöbbentő, hogy a GTA Online mindegyikben rendkívül élvezetes tud lenni, még akkor is, ha ezek a minijátékok külön-külön lebontva nyilván nem olyan összetettek vagy kidolgozottak. Ha például a többiekkel benevezünk egy autóversenybe egy kijelölt, viszonylag egyszerű pályán, azt hihetnénk, hogy majd sekélyes élményben lesz részünk, hiszen a GTA autóvezetési modellje egyszerűen nem teszi azt lehetővé, hogy olyan szintű komoly verseny alakulhasson ki, mint egy kifejezetten erre fókuszáló autós játékban. S tény, nem olyan élményben lesz részünk, mint mondjuk egy GRID 2-ben, viszont hatalmasakat fogunk nevetni az első kanyarban egymásra kenődő, karambolozó, felboruló autókon, és tulajdonképpen ez a lényeg - jól szórakozunk. A GTA valahol legbelül sosem vette egészen komolyan magát, és ez itt is visszaköszön (jó értelemben véve). A csoportos tevékenységek az autóversenyzésen túl kiterjednek olyan elterjedt játék típusokra is, mint a deathmatch, a team deathmatch, vagy éppen a horda mód, egészen olyan, kissé összetettebb versenyekig, mint amikor repülőkkel elindulunk egy célpont felé, kiugrunk, majd autókkal teljesítjük az utolsó szakaszt. Az egyik legemlékezetesebb mégis az volt, amikor egy csapattal terepmotorokon menekültünk, miközben a második csapat vadászgépekkel próbált meg leszedni minket. De az olyan dolgokból is jöhetnek ki szórakoztató szituációk, mint amikor a kedvenc autókereskedőnk kijelöl ellopásra egy különleges kocsit, amire aztán hirtelen az összes játékos rámozdul, és azé lesz a jutalom, aki visszajuttatja. Nem is sorolom tovább, mert ahogy a sima GTA V-nél, az online-nál is elképzelhetetlen mennyiségű tartalmat tettek a játékba a készítők, és amikor már azt hinnénk, hogy nincs több, mindig felfedezünk valami újat. Amikor pedig már azt hinnénk, hogy tényleg vége, akkor jön egy kizárólag lila, pimpelt verdákkal közlekedő banda, és szétlövi a hátsónkat... A nagy meglepődés után 5 perccel már azon agyalhatunk, hogy mi milyen elmebeteg bandát hozzunk létre, és hol legyen a törzshelyünk.

A GTA Online mindenki számára ingyenesen hozzáférhető, aki megvette az alapjátékot, ugyanakkor mikrotranzakciókra épít és okkal feltételezhetjük, hogy jönnek majd letölthető tartalmi csomagok is hozzá. Az egyensúlyt azonban sikerült közel tökéletesre belőni. Tevékenységeink során nem csak pénzt szerezhetünk, hanem RP-t (reputation point) is, ami által szinteket léphetünk, és így hozzáférhetünk új fegyverekhez, fegyvermodokhoz, autókhoz, alkatrészekhez, ruhákhoz, kiegészítőkhöz, és persze új küldetésekhez. Mivel ezek szinthez vannak kötve, hiába tesz bele valaki rengeteg valós pénzt a játékba, a legfontosabb dolgokat így is csak akkor fogja tudni elérni, ha eleget játszott. Amiben kétségtelenül előnye lesz viszont, az a legtutibb autók és a legjobb lakások megvételének lehetősége, de ennyi még talán belefér.
A GTA Online pontosan azt hozta, amit vártunk tőle: megoszthatjuk barátainkkal Los Santos változatos és hatalmas városát a környező vidékkel, és az összes jópofa dologgal, amit megismertünk az egyjátékos mód során. Az már csak külön öröm, hogy a lehetőségeink még bővültek is… Talán egy kicsit lassan indul be a játék és talán az elején még nem is annyira nyilvánvaló, hogy később mennyi szórakozást nyújthat és milyen mennyiségű tartalom vár ránk, de nem érdemes feladni, a még mindig jelen lévő technikai problémák ellenére sem. Végső esetben megéri várni még akár egy-két hetet is, és azután belevetni magunkat ebbe az utánozhatatlan online élménybe.

Platformok: Xbox 360, PlayStation 3 Tesztplatform: Xbox 360
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Lacroix
2013.10.24. 11:24
Grafika 9, mondom "wow megnézem a képeket". Azt kilencet kicsit lefele tükrözném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Benny
2013.10.24. 12:14
jöjjön már pc-re könyörgöm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. hpeter105
2013.10.24. 13:01
PS3 és xBox360 már nem valami erős szerkezet, pláne az xbox képvilág, ami szerintem csúnya, de ha jön PS4-re és One-ra akkor PC-re is illene kiadni... 1:1-ben konvertálható az arhitektúra miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Lacroix
2013.10.24. 13:28
1:1-ben konvertálható architektúra?! Azért nem éppen. Hasonló, de azért ez nagy túlzás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mikej95
2013.10.24. 15:27
Mostani konzolokhoz mérten szép grafika, de PC-n már 2009-ben volt ilyen és szebb...


Az M$ már nyilatkozott erről, de gondolom a PS4 feldolgozóegysége is tele lesz extra egycélú áramkörökkel és erre jön még, hogy az nV kártyák értelemszerűen nem támogatják a Mantle API-t és még optimalizálni is KELLENE a sok-sok lehetséges hardverre(de az általában lemarad, mert úgy kevesebb munka és az emberek egy része inkább konzolt vesz, hogy jobban fusson és pár évig szebben is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. maci
2013.10.25. 13:55
A Mantle-t a konzolok sem támogatják. Viszont 1:1 portolás tényleg nem lehetséges, még akkor sem ha csak amd apu-n akarják majd futtatni. Konzolokban van pár cucc, amit az apu-k nem tudnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Atesz1987
2013.10.25. 14:18
Ugyan online még nem próbáltam, nekem nagyon tetszik a játék. Nagyon ódzkodtam a konzolos gta-tól, de végül rávettem magam, hogy megvegyem. Nem bántam meg. Ugyan már meg van 1 éve az xbox, de alig játszottam vele, a párom nyomta ezeket a kis cuki játékokat, én meg bf-el csgo-al nyomtam pc-n. Aztán megjelent a gta 5... most éreztem rá igazán a konzol ízére. Besüpeddek a puha fotelba, megnyomom a kontrollert, és 2 perc múlva játszom. Igaz a lövöldözés nem az igazi, de megszoktam. Viszont kontrollerrel jobb vezetni, de még repülni is. Ezzel a kettővel meg jóval több időt töltünk, mint a lövöldözéssel. Nekem a 42" samsung fullhd tv-n tetszik a grafika, nem is kell nekem több. Engem megvettek. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. earendil Atesz...
2013.10.25. 14:51
Részemről, csak annyi, hogy klikkelek 2-őt, beülök controllerel a tv elé és játszom. PC-m van, nem költöttem rá 150k-t az elmúlt 5 év alatt összesen, és a legújabb játékok is bőven a konzol grafika felett mennek (való igaz, nem a legfrissebb fps-eket próbáltam).

Sajnálom, hogy elment ilyen irányba a GTA, hogy ugyanazt kiadják új várossal és pár új fegyverrel/járművel pár évente. A 3-al mint első 3D GTA-val játszottam, a Vice City jó is volt néha, a 4 nagyjából egy fél órára kötött le, ez meg számomra ugyanaz. Hozhatnának valami újdonságot is a játékok közé (és nem csak grafikai téren).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Atesz1987
2013.10.25. 16:38
Elég felületesen játszottál akkor a gta-val. A vice city egy nagyon hangulatos játék, a San Andreas azon a vonalon ment tovább egy sokkal nagyobb világgal, sokkal több tartalommal. A gta 4-el valóban rossz felé fordultak, de az 5-el visszahozták azt a fílinget, ami a vice cityben, meg a san andreasban volt. Vagy nem is próbáltad, vagy csak keveset játszottál. El kell jutni legalább 50%-ig mire elkezd élni a játék, addig kicsit engem is untatott. Mire végigcsinálod a missziókat, megnyílik az összes rejtett lehetőség, és kismillió dolgot lehet csinálni free ride üzemódban is. És akkor a multiról még nem is beszéltünk. Számomra nagyon jól működik a 3 karakter is, egyedül Frankint találom kicsit uncsinak, az erőltetett szlengjével, alig van benne valami érdekes. Trevor, meg Michael viszont nagyon Lol, miattuk érdemes végigjátszani. Már ha tud az ember angolul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Atesz1987 Atesz...
2013.10.25. 16:44
Az sem igaz, hogy csak szebb a grafika, meg nagyobb a játéktér. Minden alkalommal rengeteget fejlődött a játékmenet is. Persze olyan mértékű fejlődést nyílván nem tud produkálni, mint mikor 2d-vől 3d-re váltottak. De ennyiből ezt lehetne mondani minden fps-re is, hiszen a wolfenstein 3d óta minden fps csak nagyobb, és szebb pályákon játszódik. De mondhatnánk akár a cs-t is. Ott is látszólag csak a grafikája szebb a cs:go-nak, mint a cs 1.6-nak, pedig dehogy. Sokat fejlődött, az addig is tökéletes játékmenet. Nyílván egyre nehezebb lesz megújulni, de pont a gta az, aminek tényleg sikerül minden alkalommal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. qwertzzui
2013.10.25. 16:44
Ilyenkor tudom utálni a Rockstart...A konzolosok élvezkednek nem csak a singleben...de már a multiban is...Mi meg PC-sek leshetjük a gameplayeket... Aztán talán 1x kiadják PC-re is...mikor már úgy is mind1...mert a konzolosok már halálra unták, mind a singlet, és a multit is. Persze a PC-sek örülnek xx idős játéknak, mert "új" és hentelhetik egymást, miközben a konzolosok csak röhögnek rajtunk... no comment...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Atesz1987
2013.10.25. 20:32
Vegyél egy x-boxot. Nem tudom mennyiért mennek a használtak? 20-30? Nem kell jól felszerelt, sima 4 gb-os is elég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ThePoweR qwert...
2013.10.25. 21:06
OFF 4 soros aláírás szabály van a fórumon! /OFF
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. qwertzzui
2013.10.27. 23:36
Atesz1987: felesleges lenne 1 box ide. 1 játékért meg nem adok ki még + 20-30K-t, + a Gold tagságot, hogy lessem a 720p-s, maximum közepes beállítás mellett azt, amit később láthatok akár 1080P-ben max beállítás alatt. Csak ez az egész 1 elég nagy szemétségnek tűnik (konzol előny, PC "hátrány"?!).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thewilder
2013.10.28. 06:19
Ne sirjatok, már lehet előrendelni, tavasszal jön PC-re is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!