iPon Cikkek

GTX580: Fermi csúcsra járatva

Dátum | 2010. 11. 22.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A Fermi architektúra startja márciusban egy kicsit döcögősen indult. Az nVidia a GT200-zal szerzett tapasztalatok ellenére is úgy döntött, hogy egy óriáschipet tesz le az asztalra, ami mindent visz, és ezt összeköti egy gyártástechnológia váltással is. Főleg utóbbi okozta a problémát, mert a cégnek nincsenek akkora tapasztalatai a gyors váltásban, mint riválisának, így nem véletlen, hogy az eddigi chipek első példányai általában nem a legkisebb elérhető csíkszélességet használták, emlékezzünk csak a G80-ra (8800GTX) vagy a GTX280-ra (GT200). Ettől függetlenül az nVidia kénytelen volt bevállalni a rizikósabb utat, mert egy bő 3 milliárd tranzisztoros szörnyeteget nem tudtak volna 55nm-en realizálni. Kockáztattak és bebukták, mert az jött, amire nem lehetett felkészülni, a TSMC szenvedett az átállással, méghozzá nem is kicsit. A Radeonok startját ez annyira nem érintette, egyik se csak papíron indult el, viszont elég nehéz volt beszerezni a gyorsabb példányokat az első hónapokban, a HD5970 például ritka volt, mint a fehér holló. Az első Fermi alapú GPU, a GF100 végül annyit csúszkált, hogy mire hivatalosan megjelent március végén, már DX11-es Radeonok armadája várta, lefedve majdnem minden árszegmenst 10 ezer forinttól a csillagos égig.

A presztízs miatt nagyon fontos volt hát, hogy az első két kártya, a GTX480 és a GTX470 jól sikerüljenek, főleg az előbbi, ami a leggyorsabb egy GPU-val szerelt kártya címéért szállt harcba. Persze az lett volna az igazán nagy győzelem ha sikerül a HD5970-et is megközelíteni, de ez nem jött össze, méghozzá két okból. Az egyik az, hogy bár el tudták kezdeni a sorozatgyártást, pocsék volt a kihozatali arány, és ezért nem tudtak teljes értékű chipet árulni, egy SM tömböt le kellett, hogy tiltsanak. Ha ezt összeadjuk azzal, hogy az órajelek se verdesték az eget, akkor könnyen belátható, hogy a GPU terveit nem sikerült tökéletesen a TSMC 40nm-es gyártósoraihoz szabni. Ezen felül viszont ott a második ok, a driverkérdés. Az új architektúra új szoftvert igényel, és bár volt miből kiindulni, azért közel sem voltak tökéletesek az első meghajtók. Az eredményt már mindannyian ismerjük: egy kártya, amit mumus helyett használnak a paksi atomerőműben, simán felveszi a versenyt a HD5970-nel ha hangerőről van szó, de sajnos nem veri meg annyira a HD5870-est, hogy azt mondjuk wow.

Ez volt hát a döcögős és nem túl erős kezdet, amit ráadásul egy kényszerkártya követett (GTX465), ám utána végre elkezdett felfelé ívelni a Fermik csillaga. Először is az nVidia lerakta az asztalra a máig legjobb ár/teljesítménnyel rendelkező kártyáit, a GTX460-asokat, amiknél végre fellélegezhettek azok is, akik nem ismernek el más chiptervezőt. A GTX460 sikerét segítette az is, hogy a driverek minden hónapban egyre jobbak lettek, így mint azt ma már tudjuk, volt még tartalék szépen a kártyákban.  Érdemes összehasonlítani, hogy mit produkált a GTX480 anno a HD5870-nel szemben, és mire képes a mai tesztben: egy komoly kétszámjegyű erősödésnek lehetünk szemtanúi százalékban. Miközben mindenki az új kártyákkal foglalkozott, a GTX-ek megszívták magukat, ám az AMD kihasználva a lépéselőnyét elkezdte kiszórni a Radeonok 6000-es sorozatát. Nekik is volt mit javítaniuk, elvégre az nVidia nagyon elkezdte nyomni, hogy tesszelációt mindenhova, aminek az alkalmazására kaptunk végül irreális példát is a Heaven benchmark extreme módjában. A Radeonok csúnyán elvéreztek ezekben a tesztekben, hiszen nem volt esélyük azzal szemben, hogy a GeForce ha muszáj képes az összes shaderrel a geometriára gyúrni. Kellettek hát az új AMD kártyák, amik el is kezdtek szállingózni.

Ismerős?
Eközben persze az nVidiánál se lazsáltak, még melegek voltak az első GF100-as GPU-k, amikor már bőven az optimalizált változatukra gyúrtak, így kaphattuk most kézhez bő fél évvel később a GF110-et. Forradalmi újításokra nem kell számítani, de sok kicsi sokra megy elv alapján végre megkaptuk azt a kártyát a GTX580 személyében, amire már márciusban is vártunk, csak GTX480 néven. Teljes értékű GPU 512 shaderrel, 64 textúrázóval és magasabb órajeleken. A fenti ábrát bárki könnyen összekeverheti a GF100 blokk diagramjával, a változások mélyebben gyökereznek, és talán kettőt érdemes kiemelni közülük. A GF100 kivételével az összes Fermi architektúrás GPU textúrázója képes 16 bites lebegőpontos (FP16) számokon műveleteket végezni egyetlen órajel alatt, a GTX480-nak ehhez még kettő kellett (a Radeonoknak is kettő kell). Ezt most feljavították, és lehetségessé tették, hogy grafikus módban is fel lehessen úgy osztani az SM blokkok gyorsítótárait, ahogy arra eddig csak GPGPU üzemmódban volt lehetőség (48k L1, 16k megosztott). Ez néhány shadernek jót tesz, így lehet tovább optimalizálgatni a drivert. Elviekben csökkentették a fogyasztást is, de ennyi, ez a GF110, egy némileg polírozott GF100, ami ezúttal már tényleg nem a HD5870-nel akarja felvenni a versenyt, hanem a HD5970-nel. Legalábbis addig, amíg meg nem érkezik decemberben az igazi ellenfele.

ASUS GTX580

Az ASUS majdnem referenciakártyája járt nálunk. Csak azért majdnem, mert kapott egy leheletnyi tuningot, +10MHz-et a GPU-nak. Ez nem sok, de a tisztesség kedvéért mi visszavettük, hogy az eredmények egy átlag GTX580 sebességét tükrözzék. Ha összehasonlítjuk a kártyát a GTX480-nal akkor hátulról azt vehetjük észre, hogy leszámítva a csavarhelyeket és a hűtő légbeszívó nyílását, szinte semmi sem változott, majdnem ugyanarra a nyákra ráültették a GF110-et. Ha megfordítjuk, akkor viszont ott van a hírekben már sokat emlegetett új hűtő, ami hőcsövek helyett már hőkamrát használ. Ezen örömteli újítás okán kezdjük is rögtön egy jó hírrel, a GTX580 tényleg halkabb elődjénél. Üresjáratban alig hallani, míg terhelésre csúcskártyához méltóan megjön a hangja, de már nem visít úgy, mint a HD5970 (a GTX480 megtette ugye), teljesen tűrhető.


Az energiát ugyanúgy egy hat- és egy nyolctűs PCI-E tápcsatlakozón keresztül szívja magába a GF110, mint a GF100 és a kimenetek között sincs semmi változás: két DVI és egy mini-HDMI fogad minket, ez a legtöbb felhasználónak bőven elég, de arra érdemes odafigyelni, hogy ha nem mini-HDMI > HDMI kábelt veszünk, hanem átalakítót használunk, akkor az beakadhat a gépházba, sajnos futottunk már bele ilyenbe, a Chieftec kuckónkkal.

A mezőny

Íme, meglehetősen impozáns társaságot sikerült összegyűjtenünk a mai teszthez:

Egyenruhás kártyák
A két legkisebből ráadásul rögtön kettőt-kettőt is hoztunk, hogy megnézzük mire képesek CrossFire-ben, illetve SLI-ben. Gyári órajeleken jelenleg ez a hat kártya a legerősebb, de árban nagyon eltérnek egymástól, a HD6870-est megkaphatjuk már 60 ezerért is, míg a HD5970-ért akár 160 ezret is ott kell hagyni a kasszánál. Nem véletlen tehát, hogy kíváncsiak voltunk mi lenne ha ez helyett inkább vennénk kettőt a kisebbekből. Érdekességképpen, mivel a HD6800-as tesztből kimaradt a méretarány, így néznek ki egymás mellett a GeForce-ok és a Radeonok (a két kép egymáshoz képest nem méretarányos).

GTX470, GTX480, GTX580HD5970, HD5870, HD6870
A teszt előtt már nem maradt más hátra mint vetni egy pillantást a tényekre, feketén-fehéren, számokban kifejezve ilyen a mezőny:


Ha csak a számokra hagyatkozunk, akkor a GTX580 maximálisan 17%-kal lehet gyorsabb a GTX480-nál. Erre rájönnek még a kisebb-nagyobb optimalizációk, amik teszttől függően vagy segítenek, vagy nem. Kezdjünk is bele, jöhet a diagram áradat!

Tesztkonfiguráció
Alaplap: Gigabyte X58A-UD3R
Processzor: Intel Core i7-930@3,73GHz
Memória: 3x1GB Kingmax DDR3-1333
Grafikus kártyák: ASUS GTX470, GTX480, GTX580, HD5870, HD5970 és HD6870
Tápegység: Chieftec 850W
Operációs rendszer: Windows 7 Home Premium 64bit minden frissítéssel
Driverek: Catalyst 10.10(e), GeForce 260.99 és 262.99


Mivel csökkentett fogyasztást ígértek, ezért nagyon kíváncsiak voltunk arra, hogy ebből mi valósul meg. A 10%-kal megnövelt órajel és a teljes értékű mag nem éppen olyan dolgok, amik a fogyasztás csökkentését segítenék elő. Hogy egy kis borsot törjön a tesztelők orra alá az nVidia, és leszorítsa az extrém alkalmazások alatt a GF110 fogyasztását, épített a kártyára egy megfigyelő áramkört, ami a driverrel együttműködve lenyomja az órajeleket, ha túlzott terhelésnek tennénk ki a kártyát. Ejnye… Elvileg szoftveresen megkerülhetetlen a dolog, ám a GPU-Z fejlesztőjének mégiscsak sikerült megkerülnie az eljárást a program legfrissebb változatával, mi pedig voltunk annyira kegyetlenek, hogy éltünk is a lehetőséggel és használtuk. Az eredmény egy árnyalattal nagyobb fogyasztás, mint a GTX480 esetében, az a mínusz 6W a TDP-ben inkább plusznak tűnik. Ugyanez a helyzet régebbi játékok esetében is (pl. Crysis Warhead), de az nVidia kérte, hogy ha lehet mindenki nézze meg a kártyát DX11-es terhelés alatt is, erősen mutogatva az olyan programokra amik a tesszelátort is piszkálják. Nem vagyunk mi semmi jónak az elrontói, természetesen megnéztük ezt is. A H.A.W.X. 2 lett a tesztalany és tényleg fordul a kocka, de egetverő különbségek nincsenek, ha átlagoljuk az eredményeket, akkor azt mondhatjuk, hogy közel azonos a fogyasztása a két kártyának. A H.A.W.X. 2 tesztben viszont nem mérvadó a HD5970 fogyasztása, mert a tesszelátora lefogja, a FurMark tesztben látjuk, hogy tud kb. annyit enni, mint a két GTX, de két GPU-val ez nem is csoda. Elhagyva az izzasztó tesztek világát, Windows hátteret nézegetve egyébként megváltozik a helyzet, a GTX580 beéri olyan kevés naftával, mint egy HD6870. Nagyon dicséretes!

Csak egy megjegyzést tennénk még a fenti diagramhoz: a GTX470 SLI nem bírta a 10 perces FurMarkos terhelést, és elkezdett játszani a forróbb kártya órajelével, ami miatt először 540W körüli fogyasztást mértünk. Éppen ezért kénytelenek voltunk pillanatnyi adatokra hagyatkozni az első egy-két percből, a valós teljes fogyasztás 700W körül lehet.


A hőmérsékletek is szépen alakulnak, a GTX580 az új hűtőnek köszönhetően egyértelműen hűvösebb mint elődje, legyen szó teljes terhelésről vagy üresjáratról, teljesen mindegy. A GTX480 nem szabályozta le magát, így elment egész 107 fokig (ott már féltünk), a GTX470 100-nál bemutatott nekünk ahogy fent említettük, de játékok alatt nem sikerült így leizzasztani, mindig hozta amit kellett. Ettől függetlenül az új GTX-ekből csak akkor építsünk SLI-t ha egynél több kártyahely van alaplapunkon a két PCI-E x16-os slot között, különben egy melegebb nyári napon bajba kerülhetünk.

Tuning

Bár a mai játékok mellett igazából semmi értelme tuningolni egy GTX580-ast, azért megnéztük mi a maximum, amit ki lehet csavarni a mi példányunkból. A GPU-ban még 10% tartalék volt, a memória viszont már egy kis emeléstől is fagyásokat okozott, így nem erőltettük a tuningját, hagytuk alapon, pár MHz-ért kár kisérletezgetni.


Jöjjön hát a lényeg, lássuk mire képes a GTX580 élesben, hiszen az nVidia szerint akár 30%-os gyorsulást is képes felmutatni elődjéhez képest. Elég sok tesztprogramot bevetettünk most is, hátha találunk egy olyat, amiben ezt el tudjuk érni.

Megjegyzés: a mai teszthez nem sikerült óriásmonitort szereznünk, így minden teszt 1920*1080-as felbontáson ment le. Reálisan nézve még a GTX580 tulajoknak se nagyon van 2560-as monitoruk, úgyhogy a legtöbb embernek úgyis ezek az eredmények mérvadóak.


Hopp, íme egy +30%-os eredmény, egyből kezdésnek. Erős, de csak a Vantage-nek már nehéz hinni, lapozzunk is, hogy megy-e ez valós játékokban is.


A Call of Pripyat alatt már csak a várt 15% körüli eredményeket látjuk mindegyik tesztben. Ami viszont sokkal érdekesebb, az az, hogy a GTX580 a HD5970 körül táncol.


A Resident Evil 5 szereti az erős processzorokat, méghozzá nagyon. Ezért bele is futottunk az első CPU limitünkbe. Az, hogy a GTX580 pár fps-sel a többiek felett végzett valószínűleg mérési hiba, másképp elképzelhetetlen, hogy a többiek ennyire egy helyen végezzenek.


A Lost Planet 2 egy érdekes játék, az alatta ketyegő, gyorsan DX11-esített MT Framework pedig még mindig az nVidiának kedvez. Végignézve párszor a benchmarkot igazából nem értjük, hogy mi terhel rajta annyira, mert bár az összkép egész jó, néhol láthatunk még igénytelen megoldásokat is. Mindenesetre a Radeonoknak valószínűleg kell még egy-két driver mire alkalmazkodnak.


A Final Fantasy XIV benchmark sajnos ablakban fut, ami nem igazán kedvez az SLI-nek és a CrossFire-nek. A CF egész konkrétan nem működött, az SLI pedig olyan borzasztó hatásfokkal, hogy inkább fel sem tűntettük az eredményeket. Pedig ez tipikusan egy olyan játék, ami a Radeonoknak kedvez. Ennyi driverfejlődés után nem igazán látunk sok olyan programot, amiben a HD5870 képes lenne leverni a GTX480-at, itt mégis ez a helyzet.


A H.A.W.X. 2 ha bekapcsoljuk a tesszelált felületeket akkor eléggé leterheli a tesszelátorokat, hiszen a benchben látható hegyes területeket mind feldolgozza. Ennek köszönhetően a HD5970 teljesítményét lehúzza a tesszelátora és a HD6870 megveri a HD5870-et. Attól függetlenül viszont, hogy az nVidiának kedvez a játék, az SLI profil egyelőre bugos hozzá, olyan rémesen ugrált az fps, hogy végül a két GTX470-et kihagytuk a buliból. Aggódni persze itt sem kell, mert még a leggyengébb eredményt elért HD5870 is 60fps felett van, mindegyik kártyával tökéletesen játszható a játék, csak van amelyikkel v-sync használatával meg se moccan a számláló.


AvP-ben mint mindig, most is a beállításokon múlik, hogy mennyire gyorsak a kártyák. Az alapbeállítás pedig csak a textúrák minőségében és az élsimításban tér el a maximálistól, különös, hogy ennyit esnek a Radeonok tőle, de még így is a HD5970 került ki győztesen a két csúcstartó közül.


Újabb nVidia kedvenc játék, ami imádja a Fermiket, mintha erre született volna. Persze akárcsak a HawX esetében, játszhatatlanságtól itt sem kell tartani a „kisebb” kártyákon.


Úgy látszik egyszer fent, egyszer lent, Crysis alatt megint a Radeonok erősek, kíváncsiak vagyunk a jövőre érkező új Crysis 2-ben mi lesz a helyzet, hiszen ha sikeres lesz, akkor lehet, hogy sokan fogják licencelni az új Cryengine-t.


Hónapokkal ezelőtt szerepelt nálunk utoljára a Metro 2033, amiben bár akkor erősek voltak az nVidia kártyák, a megjelenítés hagyott némi kívánnivalót maga után. Azóta jöttek új driverek és maga a játék is frissült, többek között kapott egy benchmark programot is, hát adtunk neki egy esélyt. Azt láthatjuk, hogy a hasonló kategóriában lévő GF-ek és Radeonok körülbelül egy szinten vannak.


A WiC nem igazán tud újat mutatni, még mindig szereti a memória sávszélességet.


A Mafia 2 a Radeonok játszóterévé vált, ezen az új GTX sem tud segíteni, a HD5970 otthagyja.


JC2-ben már jóval kiegyenlítettebb a helyzet, hárman-hárman fej-fej mellett haladnak.


A Far Cry 2 sem kecsegtet túl sok izgalommal, a várható sorrend alakult ki.


Megint csak magunkat ismételhetjük, ha Bad Company 2, akkor Radeon. Lépjünk is tovább.


Ami a Radeonoknak a Bad Company, az a GeForce-oknak a Modern Warfare, azzal a különbséggel, hogy utóbbi nem túl megterhelő, így mindenen nagyon sok fps-t lehet benne elérni. Bár időközben kijött a Black Ops, még megvárunk pár frissítést mielőtt használni kezdjük, mert amikor még nálunk volt a GTX580, nagyon ugrált az fps.

Ahogy erősödtek a Fermi-k az új driverek hatására, úgy tettek szert néhány játékban kirívóan magas különbségre a konkurenciával szemben. Ilyen például a Borderlands, ami nem igényel erőművet, de a GF-ek sokkal több fps-t képesek felmutatni benne. Mivel ez erősen befolyásolva az összesített diagramot, és ezáltal a szelektív látásúak véleményét, ezért bevezetünk a diagram mellé egy felsorolást is, hogy ki hány játékban nyert, hogy tisztább legyen a kép és ne azért legyen valakinek előnye, mert 2-3 szoftverben nagyon elhúzott. Mindjárt látni fogjuk erre miért van szükség.


Megnyert tesztek száma:
HD5970: 6
GTX580: 5
Döntetlen: 4

A százalékos ábrából most is kihagytuk természetesen a Vantage eredményeket, ahogy minden mást is, amiben gondjaink voltak. Jelen esetben ez a Resident Evil 5-öt és a Final Fantasy XIV-et jelentte. A megnyert tesztek számába viszont ezt a kettőt is beszámítottuk, mert jól tudjuk, hogy előbbit a GF nyerte volna, míg utóbbit a Radeon. Döntetlennek számítottunk mindent ahol 5 százalékos, vagy annál kisebb különbség volt a két kártya eredményei között.

Méltó ellenfél a leggyorsabb kártya címért is
Összegezve a látottakat könnyen belátható, hogy a két VGA nem bír egymással, a meccs döntetlenre végződött. Ez ragyogó hír az nVidiának, hiszen attól függetlenül, hogy nem tudta elvinni a leggyorsabb videókártya trófeáját, szintre hozta magát egyetlen GPU-val. Azt sajnáljuk, hogy fogyasztani is annyit fogyaszt az az egy GPU, mint a konkurenciánál kettő, de ezt leszámítva csak jót lehet mondani a GTX580-ról: kisebb, halkabb, kevésbé driverfüggő és olcsóbb. Ez egyértelmű győzelem, az AMD-nek csökkentenie kell a HD5970 árát, ha ki akarja szórni a készleteket a HD6990 érkezése előtt. A GTX480-hoz képest viszont átlagban csak 15%-os a növekedés, majdnem pont annyi, mint amit az órajelnövekedéstől és a plusz 32 shadertől vártunk. Ennyit az egyéb optimalizációkról.

A teszt érdekessége volt a két GTX470-es és a két HD6870-es összekötve, amik kicsit kevesebbe kerülnek az új GTX480-asnál mégis erősebbek, de azt mérlegelni kell, hogy megérik-e a többletfogyasztást és az erősebb driverfüggőséget. Az viszont biztos, hogy ha valaki összeköt két HD6870-est, akkor kb. annyi monitort köt rájuk amennyit nem szégyell.

A közeljövő

Foglalkozzunk zárásképpen egy kicsit azzal, hogy mit várhatunk a következő 1-2 hónapban. Az nVidia új sorozatnévvel elkezdi kiszórni az eddigi chipjeit egy kicsit polírozva, engedélyezve mindent shadert, plusz, hogy a hibás példányokat is el lehessen adni, természetesen lesz GF110 is csökkentett képességekkel. Utóbbi lesz a GTX570, előbbi a GTX560. A GTS450-ben csak a memóriavezérlőt piszkálták, túl sok tartalék nincs benne a GT430-ban pedig nincs semmi, úgyhogy kérdéses, hogy az alsóbb régiókban mit fognak csinálni, mert az AMD azt sem fogja érintetlenül hagyni. Először jön a 6900-as széria (6950,6970,6990) az új Cayman GPU-val, ami már a VLIW4 architektúrát használja és többek között két tesszelátorral és erősebb ROP egységekkel rendelkezik, komoly konkurenciát állítva a felsőkategóriában, mert pont ott fog sokat gyorsulni, ahol kell. A két GPU-s 6990 csak jövő év elején érkezik, de a következő pár hónapban számítunk a GTX595-re, amit még nem tudunk hogy old meg az nVidia, mert a ma látott fogyasztási adatokból kiindulva erősen vissza kell majd fogni a GPU-kat, hogy használható kártyát alkossanak, ez pedig kedvezhet a HD6990-nek. Mindenesetre izgalmas hónapok jönnek az biztos, mindkét GPU tervező vállalat elsüti az összes puskaporát, ami előbb-utóbb árháborút is jelenthet, ha nem bírnak egymással.

A tesztben szereplő kártyákat az Asus magyarországi képviseletétől, a Ramiris Europe Kft.-től és a CHS Hungary Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

149. csab959
2010.11.23. 00:23
Egész tűrhetően teljeít a GTX480-hoz képest az 5-ös.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
148. jozsefm
2010.11.23. 00:59
Gratula jó teszt lett és elég politikus végeredményt hozott.
Mi lessz itt reggel??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
147. jozsefm
2010.11.23. 01:12
Hegyezheted a billentyüket, lessz dolog bőven !
Bár,,.. az utóbbi időben egészen kulturált a hangnem ,jót tett a fegyelemnek pár ember hosszabb, rövidebb, ideig való pihentetése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
146. XtreemX
2010.11.23. 01:27
Egész jó lett a kártya
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
145. rini
2010.11.23. 01:30
Gratulálok a jó teszthez. Egyszerű és jól érthető a konklúzió is.

A kártyáról tényleg csak azt lehet mondani, hogy ennek kellett volna lenni a 480-as kártyának és akkor teljesen máshogy álltak volna hozzá az emberek. A beépített védelemnek a magam részéről nagyon örülök. A legrosszabb része viszont még mindig a memória vezérlő. Látható,hogy kicsit javítottak rajta de ez még mindig nagyon kevés. Ki kellene már dobni és egy modernebb verzióra cserélni, mert baromira visszafogja a kártyát. A másik ilyen gondom, hogy megemelhették volna a textúrázok számát mert ez a 64 igencsak karcsú ehhez a kártyához. Minimum 80 körüli vagy inkább több kellene, hogy igazán jól tudjon teljesíteni. A 200-as sorozat 280-as kártyái is többet tartalmaztak. Ez szerintem visszafogja a teljesítményben de a 104 is ezért tud jobban teljesíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
144. DeathAdder
2010.11.23. 03:22
Azta

Hat nagyot neztem ,hogy elintezi az egesz mezonyt a GTX 470 SLI..
De azt legjobban, hogy a 6870 CF-t is..

Hat hihetetlen,de mar lassan belehet vasarolni 2 drb GTX470-et ( Ha nemis vadonat ujat ) egy GTX480 arabol

Es akkor vegyunk 160 ezerert 5970-et ,vagy 140-ert GTX580-at?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
143. Menthix
2010.11.23. 03:53
Nagyon szép teszt, erre sem számítottam éjnek évadján.
Repülnek ezek a kártyák, micsoda teljesítmények!
Az 580 hasít, ahogy az várható volt, de az SLi és CF hatásfokára sem lehet panasz.
Izgatottan várom a NAGY 6-osok tesztjét is.

Jajjjj, csak Tirexi ide ne találjon. Isten óvjon bennünket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
142. DeathAdder
2010.11.23. 04:41
Miert?
igaz meg nem ismerem

Hat nem tudom,de engem elgondolkodtat a 3way SLI GTX 470 vagy valami hasonlo

GTX 570 SLI ,vagy GTX 580 + GTX 2xx-en gondolkodtam,de ez most megrenditett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
141. gery84
2010.11.23. 05:26
Hát ezek az AMD-s kártyák ütni fognak rendesen!!! Most láttam először olyan tesztet ahol a GTX470 lenyomja a 5870-et!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
140. Csaber
2010.11.23. 08:25
jó kis teszt lett
off: hiányolom mindkét tábor fanjait örömmel olvastam volna hozzászólásaikat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
139. jozsefm gery8...
2010.11.23. 08:54
Nos ha alaposabban elolvasod a tesztet akkor látod az okot, erre is meg arra is ,hogy némileg más, ez az redmény mint az eddig megjelent tesztek: a kártyákat nem tesztelték nagyopbb felbontásokon és itt nincs benne az összesitésben a 2560x1600-as felbontás, az összesitett eredményben.Ez az a terület ,ahol a RadeOnok abszolut fölényt élveznek és javukra billenzi a mérleg nyelvét.

A cikkk szerzöjéhez: a tuninggal kaocsolatosan: ugy nem próbáltátok a huzást,hogy meg volt kerülve a beépitett védelem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
138. neofery
2010.11.23. 08:54
Az Nvidia felzárkózott high end-ben.Elég kiélezett és ez a jó szerintem.Jövőre érdemes elgondolkodni egy elfogadható DX11-es kártyán mert addigra a mostaniak ára esik szerintem.Jó teszt.:-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
137. Kange
2010.11.23. 08:57
Azért nem ártott volna a legfrissebb Catalyst-t használni.
Valamint azt sajnálom, hogy nem olyan képet csináltatok a kártyákról, amin össze lehet hasonlítani a kártyák méretét. (Ugye írtátok, hogy nem méretarányos a két kép)

De érdekes lesz az elkövetkező pár hónap, az biztos. Hosszú idő után ismét az nV van lépéselőnyben, csak kérdés, hogy meddig?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
136. kiskoller
2010.11.23. 09:07
grat a tesztért!
amugy írtó szép ez a kártya... összehasonlítva a gtx480hoz, ég és föld
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
135. Tirexi
2010.11.23. 10:39
Nekem akkor szóljatok ha 5970 helyett végre 6990-el teszteltek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
134. somakb
2010.11.23. 11:22
Ha azt nézzük, hogy egy HD5970-ben 2*2,15 azaz 4.3 mrd tranzisztor van, míg a GTX580-ban <3mrd, azaz másfélszeres tranzisztorszámmal hozza ugyanazt a HD5970, mint a GTX580 akkor nem rossz ez a teljesítmény
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
133. jozsefm
2010.11.23. 11:30
Ahhoz először meg is kéne épiteni!Ha jól tudom az ASUS két GF104-re tervezett megolgása is csak a tesztpéldány stádiumba jutott.A mérési erdemények, és az egyéb gondok miatt le is álltak a projrkttel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
132. jozsefm somak...
2010.11.23. 11:31
Ugyanazt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
131. norman81
2010.11.23. 11:32
Semmiképpen sem rossz teljesítmény ugyan,de egy "vadiúj" vga még jó ,hogy hozza az egy évvel ezelőtt megjelenő vga teljesítményét tranyó/tranyó szinten! Nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
130. somakb norma...
2010.11.23. 11:48
tranyó tranyószinten ? 3mrd tranyó vs 4.3 mrd ez azt jelentené hogy a hD5970-nek kb 1,5 szer erősebbnek kellene lennie De ugye nem. Nézhetjük egyeneként gpu szinten, csak ott meg az a baj, hogy ez nem túl összemérhető, ugyanis azonos architektúra esetén a számolóegységek vagy tranzisztorok számának növekedésével nem lineárisan nő az alkalmazásokban mérhető teljesítmény. Azaz ha, 3,2 mrd tranyóból állna a cypress, az biza nem jelenti azt, hogy 1,5 ször lenne erősebb, mint a mostani 1600 shaderes. Ez megfigyelhető mindkét oldalon. Minél alacsonyabb kategóriájú vga-t nézel, annál jobb a számolóegységek száma/alkalmazásokban mérhető teljesítmény arány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
129. norman81
2010.11.23. 12:02
Valahogy éreztem én, hogy kicsit bövebben kellet volna fogalmaznom. Szal arra értem ,hogy most felépitéstől függetlenül(gpu-k száma stb...) tranyó szinten jobb az Nv azonos órajel mellett.Teszt: [LINK]
Egyetértek abban hogy hiába lenne 3.2mrd tranyós a cypress,igaz hogy nem képes 1.5x gyorsabb teljesítményre,mivel ez már egy 1 éves model.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
128. Szaby59
2010.11.23. 12:10
Ez a tranzisztorozás olyan, mint a "bitezés".
Eltérő architektúra, eltérő megvalósítás, nem lehet összehasonlítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
127. _DiEGO_
2010.11.23. 12:14
Széép , de majd ha a szintén ezévi AMD is betolja a nagyokat , akkor vessük össze a tudást/teljesítményt és NE egy több mint 1 éves kártyával...

Majd az a teszt lesz az ideális mérvadó valós teszt , miután mindegyik 2010-es fejlesztés/kiadás .
De amúgy faja a teszt... grat és thy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
126. norman81
2010.11.23. 12:20
Szaby59: Dehogynem! Nézd meg a linket. Pont ez a lényege ,hogy architektúrátol és megvalósitástól függetlenül ki-ki mit tud kihozni egy adott gpu-bol xy tranzisztor felhasználásával. Mert ugye nagyon nem mind1 hogy mennyi az annyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
125. bdfhz
2010.11.23. 12:37
10-15 százalékkal növelt teljesítmény azonos, vagy kicsit alacsonyabb fogyasztás mellett fél év fejlesztés után. Jó ez, de egyáltalán nem rendkívüli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
124. dongo84
2010.11.23. 12:40
Úgy látom GTX 470-ből is csak akkor érdemes SLI-t építeni ha van már vízhűtés az ember gépében....különben nyáron tényleg kigyullad.
Szemben a HD6000-es szériával. Nekem a 6850 820MHZ-re húzva sem megy terhelve FURMARK-al 62 celsius fölé. Ráadásul mellette még az UNIGENE tesztprogramját is tuttattam 8*os élsimítással...stressz teszt volt no.
Azért megnéztem volna még egy 6850 Crossfire-t (88db ezresből kijön és az ára csak esik csak esik.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
123. Szaby59
2010.11.23. 12:44
Akkor hasonlítsuk már össze a fogyasztást is.
Elvileg az AMD VGA-nak 1.5x többet is kellene fogyasztania, de nem így van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
122. dongo84
2010.11.23. 12:55
Khm... nem is kellett nagyon keresni. Crossfireban a HD 6850-esek simán hozzák a HD 5970 szintjét..néhol még 5-10%-ot rá is vernek, tesztoldaltól illetve teszttől függően. Ár érték arányban szerintem a legnyerőbb választás. Pláne ha még esne a kártya ára 4.000Ft-ot...akkor már 79.900-ból kijönne egy 5970 teljesítménye és még a fogyasztása is alig több a két kártyának. Itt összevetik a GTX 470 SLI-jével is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
121. jozsefm bdfhz
2010.11.23. 13:17
Csakhogy ezek a tesztek mint azt a szerző irja is ,-ha jól értem- a szabványt megkerülö beállitási lehetőség, kiaknázásával születtek..??

Mivel csökkentett fogyasztást ígértek, ezért nagyon kíváncsiak voltunk arra, hogy ebből mi valósul meg. A 10%-kal megnövelt órajel és a teljes értékű mag nem éppen olyan dolgok, amik a fogyasztás csökkentését segítenék elő. Hogy egy kis borsot törjön a tesztelők orra alá az nVidia, és leszorítsa az extrém alkalmazások alatt a GF110 fogyasztását, épített a kártyára egy megfigyelő áramkört, ami a driverrel együttműködve lenyomja az órajeleket, ha túlzott terhelésnek tennénk ki a kártyát. Ejnye… Elvileg szoftveresen megkerülhetetlen a dolog, ám a GPU-Z fejlesztőjének mégiscsak sikerült megkerülnie az eljárást a program legfrissebb változatával, mi pedig voltunk annyira kegyetlenek, hogy éltünk is a lehetőséggel és használtuk. Az eredmény egy árnyalattal nagyobb fogyasztás, mint a GTX480 esetében, az a mínusz 6W a TDP-ben inkább plusznak tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
120. csicsoblad...
2010.11.23. 13:21
1GPU-ról beszéltek, szóval 1db cypress-t nézz. Azt a gpu-t kéne megnövelni +40% tranzisztorral, hogy egálban legyenek (3mrd vs 3mrd), szóval alíg lenne jobb fogyasztásban, míg teljesítményben jó ha a GTX480-at megütné, szóval kb 15%-al lassabb lenne a GTX580-nál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
119. norman81
2010.11.23. 13:22
Szaby59. JAJA!! Nem bizony!!! Hála a kiváló mérnöki tervezésnek/teljesitménynek!!!!
Teljesítmény / W-ban bizony ég és föld a két gyártó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
118. DeathAdder
2010.11.23. 13:27
..mindenesetre egy "kozepes" SLI/CF (470,6870) egy CSUCSkategoriassal szemben komolyan meggondolando dolog ,mint ar es mint teljesitmeny szempontjabol is.

Es szerintem pont aza fasza,hogy a tesztek 1920x1080-ba tortentek, mert a legtobb felhasznalo ezt a felbontas hasznalja.. (tobbek kozott en is )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
117. Heroes27
2010.11.23. 13:34
de az h a 470 elverte az 5870-et, az driver miatt van, mert nemtom az h jött ki nektek SV? Ennyire sok lenne a gerforce kedvelő játék?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
116. DeathAdder
2010.11.23. 13:47
...viszont ha azt nezed akkor meg sok volt a Readeon kervelo jatek is..
Volt ahol szepen elverte egyik a masikat

ez egy olyan erdekes dolog
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
115. gery84
2010.11.23. 13:49
Sok emberen meglepödők hogy AMD proceszoros gépük van és fikázák az AMD!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
114. jozsefm Heroe...
2010.11.23. 14:09
Driver!!
Pontosan ez az a terület ahol az AMd-nek végre össze kéne kapni magát,láthatod,a megjelenésük óta mit gyorsultak az NV kártyái ugy a GTX-480 mint a GTX-470. Elég csak arra gondolni ,hogy a bevezetéskori tesztekben még a 480-is éppen-éppen 10-% körüli előnyben volt az alapórajeles 1GB-os 5870-hez képest,mostanra pegig már-már, lassan egy 470-es is tultesz rajta a neki kedvező körülmények között, főleg ilyen kis felbontásoknál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
113. somakb
2010.11.23. 14:09
Az összesítő táblázatot nézve 59%-al erősebb volt ebben a tesztben a GTX580 a HD6870-hez képest, és 47%-al pedig a HD5870-hez képest.

Ha ezeket nézzük, akkor szükség is lesz, hogy a HD69xx-ek ne csak a HD68xx-eknél legyenek 30-50%-al gyorsabbak, de a még a HD5870-hez nézve is necces lesz ennyi többlettel, hogy befogják a GTX580-at.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
112. DeathAdder
2010.11.23. 14:19
józsef m. igazad lehet, mert valoban amikor meg ezek a kartyak debutaltak akkor ugy remlett ,hogy az 5870 sz*rra verte a 470-et..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
111. Menthix
2010.11.23. 14:20
DeathAdder, egyet is értek, meg nem is. Jó, hogy 1920x1080-ban készültek a tesztek, mivel magyarember kb ezen a felbontáson játszik max, de valóban jó lenne azt is látni, hogy mégnagyobb felbontáson milyen a skálázódás. 1920x1080 vs 2560*1600 és pl ugyanezek 3x eyefinity-ben.
Talán majd egy átfogóbb teszt lesz iPontól?


....oké, Tirexi, majd szólunk! -dehogy-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
110. Svindler
2010.11.23. 14:26
jozsef: játékok alatt nem lép fel a szabályozás, ezért kell a driverrel is összedolgoznia az nVidia megoldásának és ezért is lehet megkerülni. A tuningot egyébként a megkerüléssel együtt csináltuk, a teszteket pedig nem, mert azoknak úgyis mindegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
109. carraroxt
2010.11.23. 14:27
Kár a gőzért! Legfeljebb egy hónap múlva úgyis kiderül mit tudnak a valódi konkurencia ellen. Az meg azért nem olyan nagy érdem, hogy be tudott hozni egy előző generációs, és már raktársöprés alatt álló terméket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
108. jozsefm gery8...
2010.11.23. 14:29
gery84

Az nem fikázás ha az ember reálisan ,ismerve az általa használt rendszert,nyilatkozik annak előnyeiről de ,hátrányiról is.Akkor meg mint jelen esetben is, teljesen jogos kritika,a felhasználó részéről ha még igaza is van.

Ez puszta szemlélet kérdése, és helyesebb is mint a mellett törni lándzsát,hogy azért jobb mert nekem ilyen van ,vagy mert Intel-vagy Nv,vagy AMD!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
107. DeathAdder
2010.11.23. 14:39
Hat nemtom a 6970-tol mit vartok,azt lathattuk, hogy a 6870 telesitmenybe nem tudta megfogni az 5870-et, ahogyan a 6850 sem az 5850-et.
Szerintem ugyanez lesz az 5970 vs. 6970-el is.

Tehat picit elore iszom a megve borere,de ezt szerintem a GTX580 nyerte meg (az egy chippesek kozul)

Nagy kerdes lesz viszont a 6990 vs. gtx580,az lesz a mindent eldonto kupadonto
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
106. dongo84
2010.11.23. 14:48
DeathAdder te melyik univerzumban élsz...néha azért olvass híreket!
FELVILÁGOSíTÁS KÖVETKEZIK:

6870 NEM AZ 5870 UTÓDJA
6850 NEM AZ 5850 UTÓDJA
6970 NEM AZ 5970 UTÓDJA
MERT
6870 ÉS 6850 az AMD középkategóriás kártyái
6970 és 6950 az AMD felső ill, felső-közép kategóriás kártyái

6990 lesz az 5970 UTÓDJA...mivel két magos lészen és ABSZOLÚT felsőkategória!!!


KAPISHI? AKKOR jól van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
105. norman81
2010.11.23. 14:49
Azt is vedd figyelembe,hogy a 6850/70 nem az 5850/70-et váltja hanem az 57xx szériát.

szerk: megelőztek....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
104. DeathAdder
2010.11.23. 14:51
KAPHISEEE
Nem vagyok radeonos es nam vagom, en kerek elnezest

Csak legyen igazad
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
103. dongo84
2010.11.23. 14:53
Ezt magyarázom... hogy középkategória. Tehát ami most 6850 / 70 ...ha nem lett volna az átszámozás, valószínűleg HD6750 / 70 névvel került volna a boltokba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
102. jozsefm Svind...
2010.11.23. 14:53
Svindler

Köszi a választ.
Akkor ha jól értem a Ti általatok tesztelt példány a többlet fogyasztást engedélyező\"korlátozás\", feloldása mellett sem volt tuningolható? Mert én azt gondoltam,hogy esetleg ennek a funkciónak a használata mellet lesz meg a másik 15% többlet, Még akkor is ha a memória órajeleket nem is sikerül emelni/ ez szerintem ugy-sem lenne korlátozó tényező a 384bit,3696MHz-es 1,5GB-nyi memória mellett/ de én azt gondoltam volna ,hogy ezen funkcio mellett a GPU órajelekt sikerül feltornászni alposan legalább a 6870-es 900MHz-es értékére.
Ha viszont a többlet fogyasztás ellénére ez nem megy akkor tényleg nem stimmel valami!
Főleg annak fényében,hogy mint tudjuk a 6990-ben is lesz egy bizonyos Turbo mod, melyet az AMD Overdrive-ben az auto-tune funkcio ,mellett ,vagy helyett engedélyezhetünk ,jelentősen megelve mint a GPU, mint a memória órajeleket./ hasonlón az Intel féle Turbo Boost-hoz, vagy a saját X6-osban már müködő,Turbo Core-hoz/.Ezért is szólnak az előzetes hirek ,a várható fogyasztásról 220-300W,-vagy még felette is értékekről.
Már csak az a kérdés marad hogy a 6870-hez mérhető 30-50%-os növekedés ennek a tuning funkcionak az aktiválása vagy a kártya gyári állapotban történő alap kiadás esetére értendő!
Mert ha ez még plusz lesz, akkor itt alapos meglepi lesz néhány emberkének!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
101. dongo84
2010.11.23. 14:55
Nincs gond, én is csak két széria óta vagyok Radejános. Azelőtt csak dzsefrijeim voltak. Elnézést a tájszólalásért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
100. Svindler
2010.11.23. 15:19
József: csak fesz emeléssel tudtunk volna továbbmenni, de szvsz nem éri meg azért a 40-50MHz-ért. A mi tesztkártyánkban ennyi volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
99. Solero77
2010.11.23. 15:21
A H.A.W.X.2 teszt semmit sem ér. Itthon van 3 gép is és egy másfélszer gyorsabb és újabb ATI-t elvert egy régi Nvidia több mint kétszeresen. Azaz itt valami nem stimmel. Ez nem driver hiba. A teszt a sz.r!!!
Amúgy a GTX 580 szépen muzsikál, de a GTX 595 már a tdp korlát miatt közel nem lesz akkora előrelépés mint az ATI-nál a 5970 utódja, a 6990.
Az Nvidia kártyáim a memóriák miért nem hasítanak 4800-5000MHz-cel?
Miért olyan nagy a mag és meleg?
Az ATI miért nem használ végre 512bites memóriavezérlőt?
Van itt hiba bőven mindkét oldalon.
Most az Nvidia a király, gondolom még max egy hónapig.
Az ATI-nál az új architektúra és a két háromszög számítás egy órajelre az eddigi egy helyett elméletileg hatalmas előny lesz. A kisebb magkevesebb energiát igényel és kevesebb hőt termel. Ja és az új architektúrában ez még 10%-kal kisebb. Talán mp3-ba kellene az Nvidiának tömörítenie a GPU-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
98. carraroxt
2010.11.23. 15:26
Azért, ha nem haragszik senki, én egy kicsit újraértelmezném a végszót. A két kártya közti összesített különbség ~3% (ez akár hibahatáron belülinek is tekinthető).
Most nézzük meg azokat a játékteszteket, amelyikben valamelyik legalább 20%-al elhúzott, és azt is vajon miért! :

Stalker Day: 21% a HD5970 javára (valószínűleg a nagyobb látótávolság az erősebb textúrázásnak kedvez, a többi "napszakban" kiegyenlített)
AvP alap: 31% a HD5970 javára (Beállításfüggő, maxon kiegyenlítettebb)

HAWX: 73% a GTX580 javára (tesszeláció, teljesen ok, a HD6870 is viszonylag erős)
Borderlands: 24% a GTX580 javára (??? , de a többkártyás rendszerek mindegyike feltűnően rosszul skálázódik)
Modern Warfare 2: 31% a GTX580 javára (???, erősen egyoldalú optimalizációnak tűnik)

Na ennyi! Mindenki értelmezze szájíze szerint.
Egyébként, jó a teszt, és külön elismerés a késő esti munkáért!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
97. Solero77
2010.11.23. 15:30
Svindler, tőled mással kapcsolatos dologban hol lehetne kérdezni, mert egy MSI P55GD65 lappal van egy kis gondom?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
96. rini
2010.11.23. 15:52
Azt is figyelembe kell venni, hogy a memória mennyiség igénye például nagyban befolyásolja majd az eredményt. Mivel a 6970 például 2 gigával jön, az azt fogja jelenteni, hogy később fogy ki a memóriából így sokkal jobban fog teljesíteni 2500 vagy nagyobb felbontásokban. Ha még ehhez képjavító eljárásokat is használunk akkor pedig még inkább. Viszont olyan felbontásoknál ahol elég a gtx580 memória mennyisége ott nem biztos, hogy gyorsabb lesz a 6970. Vagy ne adj isten kidobnak olyan 580-as kártyákat amelyeken 3 giga lesz a memória mennyiség. Végül is mindegy mert az emberek legnagyobb része 1280 és 1920 közötti felbontást használ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
95. DeathAdder
2010.11.23. 15:59
De hogyan lehet egyaltalan 2560x1600 felbontasban jatszani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
94. jozsefm Svind...
2010.11.23. 16:09
Svindler

Köszi a választ,ezek szerint ez nem egy direkt laboroknak szánt külön erre célra felkészitett gyári darab, volt ,hanem egy olyan mezei példány melyet bárki megvehet itt a Web-Shopban.
Gondolom ezek a mérések már régebben készültek, a kártyákat meg már vissza kellet adni, pedig jó lett volna egy-két mérés főleg az 5800-as szériánál a 10.11. CCC-vel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
93. Fzoltan
2010.11.23. 16:19
Solero77: Tudtommal az AMD kártyák sávszélessége nem korlátozó tényező a felépítésük miatt (hub). Az nVidia crossbar felépítése több sebből vérzik, ezért is fogynak el hamarabb az nVidia kártyák ugyanannyi memóriamennyiség mellett. Javítsatok ki, ha tévedek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
92. Fzoltan
2010.11.23. 16:21
Solero77: Elfelejtettem, hogy olvastad ki a cikkből, hogy nVidia a király? Az 5970 több játékban nyert, a %-os különbség mérési hiba is lehet. Maradjunk annyiban, hogy ugyanúgy teljesítenek (persze játékfüggő...). És még csak most jönnek a 69xx-ek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
91. scholes9
2010.11.23. 16:22
"Csak egy megjegyzést tennénk még a fenti diagramhoz: a GTX470 SLI nem bírta a 10 perces FurMarkos terhelést" LOL, amúgy a Furmark nem mérvadó, mivel játékokban közel sem melegszenek ennyire...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
90. Fzoltan
2010.11.23. 16:25
scholes9: Igen, viszont képet adhat arról, hogy egy gyengén szellőző házban melyik videókártya állna le először. (De gondolom kevés olyan gyengén szellőző ház van, amiben 470SLI van...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
89. DeathAdder
2010.11.23. 16:32
mindenesetre elgondolkodtato hogy 3way SLI 470-et csinalhatunk DURVAN egy GTX580 arabol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
88. DeathAdder
2010.11.23. 16:36
Sott!megkockaztatnam, hogy GTX580 SLI is csak par FPS-el HA elhagyna egyaltalan a GTX470 tri-SLI-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
87. jozsefm Death...
2010.11.23. 17:17
És veszel hozzá azbeszt boritásu házat?


Sz.
Ámbár azt már betiltották,mindegy akkor klingerit-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
86. rabib
2010.11.23. 17:17
Nagyon jó teszt lett, gratulálok!
A kártya szerintem jó lett, hasonló fogyasztás és kisebb hőtermelés és zajszint mellett erősebb a GTX480-nál néhol csak egy kicsivel, néhol sokkal. GTX570 lesz körülbelül a GTX480-as szintjén teljesítményben. Egy ilyen kártya, vagy egy GTX470 vagy HD6870 manapság, és még pár évig tuti elég lesz minden játéknak DX11-ben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
85. ThePoweR rabib
2010.11.23. 17:26
Amint kijönnek a csak DX11-es játékok az összes jelenlegi kari meg lesz halva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
84. Heroes27 ThePo...
2010.11.23. 17:29
driverekkel fogják majd jobban kompenzálni őket. Persze ha fogják...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
83. rabib ThePo...
2010.11.23. 17:32
Mi hal meg? Elég baj is lenne, ha kinyiffanna a GTX470-em Crysis 2 alatt.

Heroes27
Így van, a drivereket szokták javítgatni, és a kártyák néha napján még gyorsabbak is lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
82. jozsefm rabib
2010.11.23. 17:41
rabib:

A kártya szerintem jó lett,...>>>6970 majd ha azt a tesztet olvastuk!
Akkor értékelhetjük igazán
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. csicsoblad...
2010.11.23. 17:45
Nekik ez nem érdekük. Minél szarabbul fut, nekik annál jobb, mert cserélheted le a kártyát, ha nem akarsz diavetítést. Ezért az olyan DX újításokat, ami a sebességre megy rá pláne nem fogják használni. A +erőforrás elmegy a sz*r optimalizációra, meg jó esetben egy minimálisan jobb grafikára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. ThePoweR rabib
2010.11.23. 17:52
Nem úgy hogy meghal/tönkremegy hanem teljesítményileg. Crysis 2 nem only DX11 lesz. Tudod majd DX10-be is futtatni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. Svindler
2010.11.23. 17:55
Solero: PM-ben, de alaplapokról attól függően, hogy beállításokkal kapcsolatos kérdésed van, vagy hibáid, inkább Jokert vagy a garis/szervizes srácokat kérdezném

József: a 10.10e már majdnem 10.11, ha megnézed a leírását utóbbinak, akkor alig tud már pluszt felmutatni. Egyébként meg a szokásos szerencsénk volt az AMD-vel, aznap adták ki a drivert amikor mi szépen visszaadtuk a Radeonokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. DeathAdder
2010.11.23. 18:07
Szerintetek mire lesz kepes a 6970 az 580-hoz kepest?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. rabib Death...
2010.11.23. 18:21
A HD6970 az körülbelül a HD5970 teljesítményét hozza majd egy GPU-val. A GTX580-nál gyorsabb lesz legalább 10%-kal szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. rabib ThePo...
2010.11.23. 19:14
Igen, arra gondoltam, bár ha DX11-es lesz, akkor miért futtatnám DX10-ben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. ThePoweR rabib
2010.11.23. 19:20
Nem az a lényeg. Hanem hogy DX10-be is tudod futtatni. Majd ha csak olyan lesz hogy DX11-es karin hajlandó elindulni akkor meghalnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. patrik2991
2010.11.23. 19:21

DeathAdder
..mindenesetre egy "kozepes" SLI/CF (470,6870) egy CSUCSkategoriassal szemben komolyan meggondolando dolog ,mint ar es mint teljesitmeny szempontjabol is.
Es szerintem pont aza fasza,hogy a tesztek 1920x1080-ba tortentek, mert a legtobb felhasznalo ezt a felbontas hasznalja.. (tobbek kozott en is )

gratulálok akk nézd meg ezt: http://www.w3schools.com/browsers/browsers_resolution_higher.asp igaz ez a netezők aránya, de azért aki játszik az általában netezik is (és aki nem játszik az is netezik ez igaz )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. rabib ThePo...
2010.11.23. 19:34
Akkor biztosan. A 7600 GT-m is elvitte a GTA IV-et, de már alapbeállításokon is szaggatott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. jozsefm Svind...
2010.11.23. 19:38
Svindler

Kösz. Reméljük még lesz idén lehetőség a 6970-6950-es tesztre is, és bizom abban ,hogy ujra megkapjátok ahhoz a tesztsorhoz is a mostani teljes mezőnyt,nem kell az előzó mérési ereményeket használni, az lenne egy igazi meccs és csemege,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. jozsefm patri...
2010.11.23. 19:42
Hát ez valóban meglepő, igy már érthetőbb a tesztekben alkalmazott felbontások többsége,
January 2010
Resolution % of Total
1280x1024 18.2 %
1280x800 17.3 %
1440x900 10.5 %
1680x1050 10.0 %
1920x1200 4.6 %
1366x768 3.6 %
1920x1080 2.3 %
1152x864 2.1 %
1600x1200 1.4 %
1280x768 1.2 %
Other 4.8 %
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. DeathAdder
2010.11.23. 20:24
Mihez is kell gratulalnod?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. drherbyke
2010.11.23. 20:47
Én vagyok a 85.
Kíváncsi leszek az előttem szólóknak kinek lesz gtx580 kártyája az elkövetkezendő 1 -2 hónapban.
Jellemző a magyarra, 1280x1024 ben játszik és radeon 5790 e van i7 960 nal.
Szájtépés van meg magamutogatás.
Na ezért sikeresek a hardvergyártók, kik fél évente újítanak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. rabib drher...
2010.11.23. 20:57
Így is van. Nem sok embernek lesz GTX580-as kártyája, többek között nekem sem. Én abba a 2,3%-ba is tartozom a 18,2 mellett, de a GTX470 még 1920-ba is bőven elég, nagyon bőven. i5 750 van, hogy nem bírja kihajtani 1920-ban. Akkor egy ilyen GTX580-as kártyát tuti nem hajtana meg rendesen. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ha megvan az a stabil 30 FPS, akkor már jól játszható a legtöbb játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. rini
2010.11.23. 20:59
Mi ebben a meglepő? Eddig is teljesen nyilvánvaló volt, hogy az 1280x1024 a leg- elterjedtebb felbontás. Az más kérdés, hogy ezekhez a mostani csúcs kártyáknál ezt felesleges elvégezni mert aki ilyen kártyát vesz az ne akarjon 1280-ban játszani. Az 1280-as felbontású kártyák csúcsa valahol a 450 és 5750 környéke és attól lefele található. Ezeknél még érdemes használni tesztekben ezt a felbontást az elterjedtsége okán. Soká lesz még az a trend, hogy ez megfordul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. rabib rini
2010.11.23. 21:04
Hát azért én nem bírtam magammal mikor meglett a GTX470, és csak játszottam 1280x1024-ben vele egy-két játékkal, és majd megőrültem, mikor megláttam, hogy hány FPS-sel megy a játékok többsége, a VGA meg nincs is kihajtva, a processzor erőlködik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. zuldker
2010.11.23. 21:07
Hali !
5970 akart az lenni.
Amúgy ezzel a mi vált mit nem nagyon értek egyet, de ez az én véleményem.
Az meg hogy a 6870es kari középkategóriás hm... 60e ért kicsit soknak találom, mi lesz itt lassan eljutunk ahhoz mondjuk jövőre hogy 100e ft lesz a középkategóriás kari. Az amúgy nem azt jelenti hogy kb közepes felbontással meg textúrázással meg ilyenekkel futtat egy új játékot? De sokan itt azt írják hogy full hd minden max és milyen szépen fut, akkor ez nem a középkategória, értem ezt a 6870re, sztem. De amúgy azt tényleg elárulhatná nekem valaki hogy ha van egy 22es vagy 24es moncsija, minek oda egy olyan kari ami nem is ott teljesít nagyot, hanem 15000*9800-ba, akik meg azt mondják hogy most veszek egy ilyen karit mondjuk 580ast hogy ne kelljen 3 évig cserélnem, az fogja 1 éven belül úgy is lecserélni mert hogy a számozása már nem az igazi meg a dx18 nem fut rajta. Mondjuk ha ez az kaszt nem létezne nem is lennének ilyen über brutál karik , amik már csak a teljesítmény felvételben és melegedésben tudnak nagyokat produkálni, na jó meg a szinti tesztekben. És mire használják ugye ezt a teljesítményt, multiban neten ha már az fps-ed 100alá esik nem vagy király, kivéve a limitált játékokban. Mer akinek magas az fsp-je meg a pingje kicsi az a pálya királya. Tehát már megint sok esetben nem az a jobb aki tényleg jobb csak az aki gazdagabb. Na van 1-2 ilyen ember, én is tettem ilyent, aztán a 90 Fps-be limitált cod 6 után úgy gondoltam elég nekem egy 460 gtx is 30e körül oszt kész majd ha 50e alá esik a 6870 akkor veszek azt, de ez csak az én véleményem, sztem.

Üdv
Grof-Zero
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. jozsefm rini
2010.11.23. 21:11
Nem elsősorban az 1280x1024 első helye lepett meg hanem az 1920x1080 2.3 % részesedése mellyel a futottak még kategóriában van, én a felsőházba tippeltem volna, a csucskártyák hireinél tapasztalható hsz. csaták alapján!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. DeathAdder
2010.11.23. 21:21
Szo sincs itt 100 fps feletti teljesitmenyrol.
Mondjuk a Crysis2-vel az 580 nyakam ra,hogy nagyon megfog birkozni,es ha nem teszunk melle egy PhysX kartyat kulon, akkor lehet a max. felbontas,AA,AF stb.. a 20 fps-t fogja kerulgetni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. jozsefm Death...
2010.11.23. 21:33
Mire a Crysis2 megjelenik.., pedig direkt az NV kérésére, és pénzéért halasztották el ,irták át pont a GTX-580-ra.Csak nehogy addigra ,a megjelenő RadeOn-ok megint megtréfálják, és ők arassák le a babérokat mint most is.!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. vargasando...
2010.11.23. 21:40
Hát én is 1280x1024-ben fogok játszani ha majd gyenge lesz az új játékokhoz a HD 5850 de hát azért még reménykedek hogy minimum 3 évig élvezhetően lehessen vele játszani
Ha meg nem húzza ki addig akkor megette a fene
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. DeathAdder
2010.11.23. 21:46
Nem fogjak, nyugi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. _DiEGO_
2010.11.23. 21:50
Kíváncsi leszek az előttem szólóknak kinek lesz gtx580 kártyája az elkövetkezendő 1 -2 hónapban.
Jellemző a magyarra, 1280x1024 ben játszik és radeon 5790 e van i7 960 nal.

Ide ugye egy 22" 1080p full HD monitor dukál minimum, vagy ettől csak nagyobb felbontás - mert ATI ereje innen kezd kibontakozni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Phantomstr...
2010.11.23. 22:02
Cirka egy éves csúszással sikerült kiadni az IGAZI GTX480-at. Nem rossz
Csúnya is lenne, ha ennyi idő után nem tudna az új GTX a HD5970-nel menni.

A 6870 CF teljesítményét elnézve, valahova az 5970 környékére várom a 6970-et.
Az már tényleg be fogja indítani az árversenyt.

A GTX470 szereplése engem is meglepett. Egy hónapja a 6800-asok tesztjében még elkalapálta az 5870.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Balucsek
2010.11.23. 22:12
Szerintem azért a 1280x1024 elsősége inkább a netes mérésnek és a jelentős mennyiségű irodai, intézményi gépék miatt van de ha pl a steam eredményét nézed ott erősen más képet láttok majd:http://store.steampowered.com/hwsurvey/ itt már a fullHD a harmadik és a 1680 x 1050 vezeti a mezőnyt bár igaz még itt is második az 1280x1024
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. north8
2010.11.23. 22:19
Csinos kis karesz az szent....de az ára se kutya...
Asszem még jó darabig beérem a GTX 260 SO-val....Civ 5-höz 1680x1050-ben böven jó... :-)
De ez az Sli dolog egyre jobban piszkálja a csőröm....lehet hogy ráduplázok a kártyámra...
Amúgy tetszeik a cikk, gratula!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. jozsefm Phant...
2010.11.23. 22:21
Én már nem vagyok benne biztos ,hogy a 6870, vagy a 6870CFX erdményéből kell kiindulni az előzetes kalkulácioknak!

Balucsek: kösz! akkor mégsem lőttem annyira mellé!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. jozsefm _DiEG...
2010.11.23. 22:32
Szia

Összejött:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. petimanus
2010.11.23. 23:46
Én kb ilyen eredményre vártam...Nem értem minek mennek ilyenekről a felháborodás. HA nem tetszik AMD-t veszel, ha meglátod a dolog vonzatát, akkor ezt vásárolod, ha meg nincs pénzed, akkor nem érint. Mellesleg már nagyjából leszűrhető volt, hogy a 8000-es geforce-ok óta(elnézést, azelőtti sorozatokra nem hivatkozok, mert onnan nem vagyok tájékozott) a páratlan számú szériák csak az előzőek kipofozása, valódi változások/fejlődések a páros számú szériákban megy végbe.

Ami nagyon fog érdekelni nvidia oldalról az igazából a GTX 560, esetleg a GTX 570, ha bejön 80 ropi alatt...GTX 570 80 ropi alatt Delíriumos álom?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. jozsefm petim...
2010.11.24. 09:03
Nem olyan nagyon deliriumos az! Ketdetben az 560 lesz 80-alatt és az 570 is 100-alatt fogy lenni még nyitáskor is,mivel a konkurencia se alszik,és ezeknek az árazását a 6870 és az érkező 6950-es fogja limitálni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. rini
2010.11.24. 13:22
Azért érdekes, hogy ilyen szempontból az nV is előre tervezett. Látható, hogy nem csak az AMD-nek volt B terve. Lehet, hogy késett a Fermikkel, de felkészítette őket előre egy ugrásra ha a konkurencia lép valamit. Erre pedig lehetett számítani hiszen sokat késtek a piacra dobással a Fermikkel. Ha a 460-at körülbelül 15%-al megemelik hasonlóan mint az 580-at akkor már képes lehet megfogni a 6870-et. Így az nV az egész területet lefedi ezzel az egy kártya módosított verzióival. 460SE<460/1G<560. A 768-at nem írom mert kifutó széria. Mindezt úgy hogy a gyártási költség minimálisan változik hiszen csak a órajeleket kell megemelni, illetve a letiltott dolgokat engedélyezni némi simogatással egybekötve. Ráadásul most ezek után a kártyák után egy darabig nemigen fognak érkezni ilyen kategóriájú kártyák a piacra. Itt kezdődhet számunkra a jó világ mert így csak árversennyel lehet harcolni és nem újabb termékekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. jozsefm rini
2010.11.24. 13:55
A 480>>580 eredményeket látva én kissé szkeptikus vagyok a 460>>560 viszonylat jóslatokkal. Szerintem nem lesz elegendő, elfogadható fogyasztási értékek mellett.
Ráadásul a memória vezérlőt is kukázni kéne,kérdés ,hogy ezek után árban ,hogyan lesz képes versengeni a 6870-nel, főleg ,ha ott is rendberakják végre a drivereket,mert annál meg még abban van szerintem 10-15% tartalék!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. rini
2010.11.24. 14:37
Az nem vitás, hogy kukázni kéne a memvezérlőt, sőt a textúrázok számát is érdemes lenne emelni mert ez az 56 igencsak gyengus. Viszont ha megkapják az 580-ban használt memóriákat és képes azt kezelni, akkor komoly sebességnövekedés lehet nála a pluszokkal együtt. Ha a fogyasztása is így marad ahogy most van, tehát nem változik akkor ez nem probléma. Az 580-as kártyáé sem változott pedig itt is ilyen fejlesztések történtek.

Én a driverektől nem várnék ennyit. Egyes programokban előfordul jelentős fejlődés de általánosan, sok programra levetítve nem szokott jelentős eltérés lenni. Ha megnézed a driverek készítői leginkább bizonyos játékokra gyúrnak. Leginkább azokat fejlesztik amelyeket nevesebb lapok tesztelnek. Ha viszont kitekintesz ebből a körből driverszinten, akkor alig van fejlődés, sőt sokszor visszalépés jelentkezik. Ezért elmondható nyugodtan, hogy átlagosan az első driverhez képest a fejlődés nem éri el az 5 %-ot néhány kivételes játék kivételével. Például az 5850/70 már hosszú idők óta nem léptek előre sebesség szinten. Egyszerűen nem tudnak többet kipréselni a fejlesztők. Ezzel szemben a 6850/70 most egy kicsit fog gyorsulni de az is megáll nemsokára. A következő komolyabb gyorsulásra körülbelül márciusig kell várni amikor teljesen átszervezik a Catalistet. Ez minden évben megtörténik de ezután már megint csak ilyen épphogy vagy semmilyen növekedés várható. Innentől ráadásul az előző generációs kártyák tulajdonosai semmi jót nem várhatnak mivel náluk a hibajavításokon kívül nem fog előrelépés jelentkezni. Az átalakítás az új kártyák architektúrájához lesz hozzá igazítva és nem a régihez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. jozsefm rini
2010.11.24. 16:06
Ha a fogyasztása is így marad ahogy most van,
-ez az amit kétlek ,Ahogy mondtad is az 580 jobb, de mint ott is láttuk még mindig nem elég jó vezérlője és a+ nagyobb sebességü memóriák+a feloldott részek eggyüttes többlet fogyasztása,ami kérdéses,és akkor még nem beszéltünk a nem éppen optimálisan összeállitott GPU. ugyancsak elég alacsonyan tartott órajeleiről, amin megint csak emelni kéne.No ez az ami eggyütt, vagy nem megy ,vagy akkora áttervezést igényel ,hogy a megjelenése már idejét mult lenne. Arról nem beszélve,hogy ilyen áron eladható GF-104-alapon ez egyáltalán kivitelhezhető-e.

Driver téren teljesen egy véleményen vagyunk,sőt én továbbmennék, én is azt látom Kb. a 10.9-es CCC-óta ,mióta várható volt a 6000-es sorozat, már megszünt a gyakorlatilag az előző széria csucskártyáinak támogatása ,jól látható az utábbi idők aktuális driverekkel, alapórajelen végzett méréséiben, a tesztek során kevesebb fps.van sokszor, mint a tavaszi eredményekben.Egyetlen szerencséje a rev 1-es tulajoknak van ,hogy mi roppant könnyen kihozhatunk egy 1000/1400MHz.-es tuningot a kártyáinkból és ez pont elég,hogy pótoljuk erővel, ami nem megy ésszel.De a rev.2.-es tulajok már ezt a lehetőséget se kapták meg, csak ha valamely eleve OC.-s verziot vették .Tehát nem csak driver ,de még hardver szinten is megágyaztak- nem tul sportszerü módon- a 6800-as szériának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. rini
2010.11.24. 16:32
Nem elég jó. Ez így van. De akkor azt is láthatod, hogy az 580-ban is ez történt. Jobb memóriákat kapott, feloldták a letiltott részeket és mégsem nőtt a fogyasztás, hanem inkább csökkent egy pindurkát. Gondolom ez a csökkenés a jobb minőségű és kevesebb tranzisztoroknak köszönhető. Ezt az 560-as kártyánál is meglehet tenni. Még csak nem is várom el tőle, hogy kevesebbet fogyasszon, csak azt,hogy ne nőjön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. jozsefm
2010.11.24. 17:10
Idézet Svindler-től:Az eredmény egy árnyalattal nagyobb fogyasztás, mint a GTX480 esetében, az a mínusz 6W a TDP-ben inkább plusznak tűnik.
Ráadásul a 460-nak 560-ként sokkal többet kéne javulnia nint azt a480>> 580-tette,hogy alapórajelen pariban legyen a 6870-el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. rabib jozse...
2010.11.24. 17:28
Nekem A3-as a kártyám.

Gainward GTX580 Golden Sample

Kár, hogy nem 512 bites lett a GTX580 2 GB-nyi videomemóriával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. jozsefm rabib
2010.11.24. 17:54
Az 512 bit-hoz sokkal jobban bele kellett volna nyulni architekturálisan is,nemcsak "polirozni" a GF-100-at, és akkor mégtovább csuszott volna,bár szerintem ez lett volna a kisebb gond.A 2GB-nyi memória megintcsak tovább növelte volna a már igy is csak trükkösen kezelhető fogyasztást. a kettő eggyütt meg még feljebb vitte volna az előállitási költséget, és ezáltal az eladási árat is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. rini
2010.11.24. 18:02
Az hogy ezt irta kicsit ellentétben áll a grafikonokon látottakkal. Nézd meg jobban. Ezt is neki kellett csinálnia.

[LINK]

Mindössze a mérés szerint 5 Wattal fogyaszt többet dx 10-es játék alatt míg a másik mérés szerint dx 11-ben 10 Watt-tal kevesebbet. Ez majdnem ugyan az. A lényeg nem is ez hanem az alapon futó fogyasztása, ahol 30 Watt-tal fogyaszt kevesebbet üresjáratban az elődhöz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. jozsefm
2010.11.24. 18:17
Átfutottam mégegyszer a tesztet,de nem találtam ,hogy üresjáratban mennyire veszi vissza az órajeleit, akkor mondana többet a -30W.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. rini
2010.11.24. 19:03
Az a 30 csak 20 mert elgépeltem de a 3. oldalon ott van az üresjárati fogyasztás mindkét kártyánál. Hogy mennyire veszi vissza az most teljesen mindegy mert a fogyasztás a lényeg és nem az órajel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. kiskoller
2010.11.24. 19:21
én a kövi csíkszélességet várom, ennek a ferminek nagyon betett a TSMC bénázása, látszik hogy nem ekkora méretre lett tervezve....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. _DiEGO_
2010.11.24. 19:44
Nekem A3-as a kártyám.

Gainward GTX580 Golden Sample
Kár, hogy nem 512 bites lett a GTX580 2 GB-nyi videomemóriával.


Mutatnál egy screent az AIDA64 -el a Megjelenés / GPU -ról...

de NE egy "Trialos" képet ossz meg velünk thy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. jozsefm kisko...
2010.11.24. 19:53
A Barts a Cayman és az Antilles sem.

rini
. az üresjárati fogyasztás szempontjából pont az a lényeg ,és ami még fontosabb,hogy meddig tartja ott,terhelés esetén
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. rini
2010.11.24. 20:11
Ebben szerintem tévedsz. Nem az órajelek a fontosak hanem, hogy mennyit fogyaszt alapon illetve különböző terhelési fokozatokon. A slide alapján az üresjárati fogyasztása nagyon jó. A load fogyasztásról nem írók inkább semmit mert az viszont...áh.

A képen az üresjárati fogyasztást látod. Ha böngészel, vagy filmet nézel az már nem üresjárati fogyasztás lesz hanem valamelyik energiatakarékos mód.

Abban viszont igazat adok, hogy jó lenne tudni milyen terhelésnél emeli meg az adott órajeleket és ezáltal mennyivel nő a fogyasztása például böngészésnél, filmnézésnél. Az üresjáratot és játékot már ismerjük fogyasztás szempontjából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. jozsefm rini
2010.11.24. 20:36
Igen arra lettem volna kiváncsi, és hogy ,hány órajelkapu van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. rabib _DiEG...
2010.11.24. 21:09
Tessék: A3 Szerintem GPU-Z is jó lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. jozsefm rabib
2010.11.24. 21:26
Szerintem a Megjelenités GPGPU-re gondolt!
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. _DiEGO_
2010.11.24. 21:35
Nem , GPU-Z nem jó ... nem azokra volnék kíváncsi

Miért vagy ellene amit kértem ?

csak a GPU

nem GPGPU !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. rabib _DiEG...
2010.11.24. 21:41
Majd holnap, ma már fáradt vagyok. Aida64.em nincs, csak Everest, de az nem nyitja meg valamiért a GPU részt.

József m.
GPGPU Nekem olyan érzésem van, hogy ez kicsit hiányos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Joachim21
2010.11.24. 21:47
Az összes GF100 A3-as revízióra épül ami forgalomba került, A1 A2 kukázni való volt, az A3 sem lett még tökéletes. Ezért az hogy Rabibé A3 igazából nem sok mindent árul el. Elárulhatnád Diego te is hogy pontosan melyik mutató érdekel ennyire és miért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. _DiEGO_
2010.11.24. 21:49
GPU-Z meg van 0.4.8 isSzeretem a pontosságot és azt is ha azt kapom amit kérek - ha már lehet ...

HD3850 -em akarom cserélni és mindent szeretek megnézni (csemegézni)sajátos módon ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. jozsefm Joach...
2010.11.24. 21:55
Itt egy GPU az AIDA64-ből:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. _DiEGO_
2010.11.24. 22:02
hehe ez is csak TRIAL AIDA64 ezt már mutattad nekem józsef , thyJah , és a GPU órajel teljes sebességével , valami GPU teszt fusson háttérben pl.: RTHDRIBL

igy legyen a scrren - ezer köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. jozsefm _DiEG...
2010.11.24. 22:20
Akkor jó!
A társalgóba raktam fel képet ,az AFTER. monitoron látható alapon van a ,beállitása mind a memória mind a GPU órajelnek.
AIDA Trial miért gond?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. _DiEGO_
2010.11.24. 22:49
Rejtve maradnak bizonyos információk de már újabb is elérhető... most szedtem (n)core-le 5prce
v1.20.1150
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. jozsefm
2010.11.25. 10:08
_DiEGO_: Ma leszedem azt az ujabbat én is .de mire vagy pontosan kiváncsi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Powerdream
2010.11.25. 11:52
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Powerdream
2010.11.25. 11:53
_DiEGO_: Ahogy kérni tetszett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. jozsefm Power...
2010.11.25. 12:13
Powerdream

5870CFX ! gratula !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. pal07
2010.11.25. 15:50
Aki eddig kihagyta a 480-at ez már ajánlott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. _DiEGO_
2010.11.26. 15:19
Powerdream

Köszi

szintén grat a gépedhez és thy a képet... meggyőző amit látni !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. jozsefm _DiEG...
2010.11.26. 15:59
_DiEGO_:

Mostmár igazán elárulhatnád mi is ami meggyőzött ..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. XtreemX
2010.11.27. 22:31
Mi a nagy szám 2db 5870-ben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Heroes27 Xtree...
2010.11.27. 22:45
az h jözel 200K és eléggé jo teljesítmény. De ha neked jobb van nem szóltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. lacaa666
2010.11.28. 03:27
Igen jók a 470-480-580- fóleg annak aki ismeri a riva tuner nevú progit azzal lehet tuningolni agyba főbe szépen! csak ésszel ha ílyen formán tuningolva vannak egyésszen szép teljesítmény adatokat lehet velük ˙(belőlük) kihozni mert ugyan már miért lenne jó az amit kapunk tőlük gyárilag mikor tudnak többet is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. lacaa666
2010.11.28. 03:38
595-ha így fogják hívnmi, lehet nem veri el a 6970-et gyári beálításokkal de lehet más előbb említett beálításokkal viszont igen! vagy nagy eséllyel. minden esetre ha csúcs karót akar az NV akkor lehet nem tartja be a 300watt-os lélek határt mert ha csúcs karót akkor már miért fogyasszon keveset ha már őlyan veszi meg aki képes megfizetni azt az áram töbletet amit ez a karó generál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pal07
2010.11.28. 15:12
A fogyasztás ugy sem érdeki azt aki ennyit áldoz vga-ra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. jozsefm
2010.11.28. 15:45
Annál is inkább mivel a 6000-es szeria zászlóshajója az AMD tervei szerint a 6990-es lesz.Ez fog harcba szálli a leggyorsabb kártya ciméért nem pedig a 6970-es.Az még kérdéses ,hogy az AMD látva az időközben kiadott GTX-580 eredményét ,hova fogja belőni a 6970-et.Mivel neki még két dobása is van a csucskategóriában az Nv sorozat lefutása után.

- Eretnek gondolat, de az se zárható ki ,hogy a 6970-et teljesitményben szándékosan kicsivel az 580-alá hangolják. Egy jó árképzéssel párositva,ellehetetlenitik ezzel a huzással annak piaci helyzetét.

-A 6990-el pedig a lovak közé dobják a gyeplőt. Hasonlóan az 5970-hez /konkurens nélkül a leggyorsabb cimért vivott harcban, és maig szinte megingathatatlanul örizve trónját/ már ugy áraz ahogy akar,hiszen akinek a leg-leg kell az ugyis megveszi ha 600$ ha 800$, és nem fogja számolgatni ,hogy hány db GPU van egy PCB-re szerelve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. carraroxt
2010.11.30. 14:25
Most veszem észre, hogy rendszermemória tekintetében eléggé sántára sikeredett a tesztkonfig. Nem lepődnék meg, ha 6Gb 1600-as rammal kevesebb lenne a szűk keresztmetszet, meg a torz eredmény a több GPU-s rendszereknél...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Joachim21 jozse...
2010.12.01. 13:20
Nem jobban járna az AMD, ha picivel az 580 fölé lőnék be a 6970 teljesítményét, és így áraznák alul, kompenzálva a kártya és a terméktámogatás egyéb hiányosságait?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm Joach...
2010.12.01. 13:35
Nehéz az Ő fejükkel gondolkodni, de a 6970 "tulméretezése" házon belül is konkurencia lehet a 6990-nek
Az pedig a GTX-480 érkezésekor, -5870 teljesitményének befagyasztásával az 5970 fokozott támogatásával egyidejüleg,- világossá vált, hogy nem érdekli őket az 1GPU-2GPU kérdés amin mi jókat szoktunk vitázni, Ha nagyon akarta volna illetve olyan nagyon akarni se kellett volna van -lett volna annyi tartalék ,hogy a bevezetéskori 480-szintjére ,vagy felé tornásszák és még akkor is alatta lett volna mind fogyasztásban mind hőtermelésben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ThePoweR Joach...
2010.12.01. 13:37
Az AMD inkább játékra csinál kártyát és inkább azok is veszik akik játékra használják. Nekik meg mind1 a terméktámogatás mondjuk egy AE-ben.

Ja egyébként neked mihez kell az nv terméktámogatottsága? Mit használsz amihez kell?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kiskoller ThePo...
2010.12.01. 14:14
mondjuk drivertámogatás a következő széria megjelenése után is. Esetleg normális driver a kártya megjelenésekor. Vagy Linux-os támogatás. (HD5870 alatt szaggatt az ablakok mozgatásakor a kép)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ThePoweR kisko...
2010.12.01. 14:34
És joachim valszeg Linuxot használ vagy honnan tudod? Mikor vette a GTX460-at már voltak rendes driverek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm kisko...
2010.12.01. 20:22
Milyen az 5870-ed? Többen használunk ilyet itt a forumon , de nem tapasztapaltunk efféle jelenséget?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller
2010.12.02. 16:13
józsef.m:
nem az egyém a kari, ismerősöm panaszkodott emiatt. Aztán utánajártam a neten, és bizony nagyon sok forumon panaszkodnak az AMD/ATi driverek miősége miatt. Van amikor képhibás a játék (nativ Linuxos játékokról, nem Wineről beszélek) vagy egy "komolyabb", de 2D alkalmazás kifekteti, pl egy composite ablakkezelő.
ThePower: nem, csupán leírtam véleményemet, a saját nézőpontomból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rabib
2010.12.02. 16:48
Már megént AZ Ati driver...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MZperX75
2010.12.06. 13:57
Egyre viszont nagyon kiváncsi lettem volna,nagyobb felbontásokban mintfullhd
milyen lett volna az erőviszony(mostanság egy középkategoriás vga-val is megy minden fullhd-be) ugye ezek meg felsőkategoriás csúcsok!
(szerintem 5970 ott jobb lett volna 2Giga ram is jobban skálázodik) tudni illik a radeonoknak magas felbontásokban kevésbe romlik a fps......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hmisi
2010.12.18. 14:12
Jót teszt lett. Még mindig több az nvs game? Itt 6amd és 5nv. A 400ek rendesen feljöttek, szegény 5870,sebaj jön a váltás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BBC32
2011.10.04. 21:09
Király akkor 2 db 6870 el jobban járok mint egy sima 5970 el és még olcsóbbanis kijövök!!!!!!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!