iPon Cikkek

Gyorsteszt: Asus különlegességek

Dátum | 2010. 08. 04.
Szerző | Terrayon
Csoport | MULTIMÉDIA

ASUS CineVibe

Mai tesztünkben az ASUS két érdekes különlegességgel fogunk megismerkedni, a CineVibe vibrálós fülessel és a Cine5 (5.1-es hangzást imitáló) hangszórókészlettel. A következő oldalakon a velük szerzett tapasztalatainkat foglaljuk össze.

Az elnevezés ellenére a CineVibe-nak nem sok köze van a mozihoz, viszont a rövidítés Vibe része valóban a készülék kulcstulajdonságára, a beépített vibráló motorokra utal. A fejhallgató ezzel a mélyhangok füleinkre gyakorolt rezgéseit hivatott utánozni, így nemcsak a dobhártyákat, hanem a füleink külső részét is képes megrezgetni. És hogy mire jó ez? Az effekt bekapcsolásával a füles a nagy mélynyomók erejére emlékeztet minket, ebből áll a különlegessége. A készülék amellett, hogy alkalmas zenehallgatásra, telefonbeszélgetésekhez is ideális, ugyanis baloldalon egy lehajtható mikrofon kapott helyet, a fejhallgató tehát headset-ként is üzemel. A CineVibe számítógépünkhöz USB-n keresztül csatlakozik, és ebből már sejthető, hogy beépített hangkártyát is tartalmaz, amit a gyártónak a vezetékre szerelt hangerőszabályzó dobozkában sikerült elrejtenie. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk mit rejt a headset doboza.


A CineVibe mellé gyakorlatilag semmit nem kapunk, a dobozban csak a készülék és annak leírása található, telepítő lemez nincs hozzá. Ezt akár pozitívumnak is elkönyvelhetjük, ugyanis a csatlakoztatás után semmi dolgunk nem volt, a Windows 7 zokszó nélkül ismerte fel USB Headset Venus HS-P10 néven, nem igényelt külön drivertelepítést. A telefonbeszélgetéseinkhez szükség van az eszköz kiválasztására és némi finomhangolásra, de ezt bármilyen headset-tel meg kellene tennünk. Egyéb beállításokra viszont nincs szükség, tehát igazi „plug and play” eszközzel van dolgunk.


A füles már első ránézésre is egy pofás darab, a festéssel szépen eljátszogattak. Külső része elegáns fehér színt kapott (létezik fekete is), a belső rész fekete, a fülpárnák mögött pedig egy piros csíkkal dobták fel a látványt. A felhasznált anyagok is kiválóak, a headset igen masszív, és a mikrofon is csendesen hajtható le. Ezt egyébként nagyjából 160 fokban lehet megtenni, tehát eléggé hajlítgatható ahhoz, hogy soha ne legyen útban. A fejpánt alatt párnázott védő anyagot találtunk, hogy kényelmes legyen, ez finom műbőrből készült. A fejméret is beállítható, és meglehetősen stabilan tartja a beállított méretet, így biztos nem kell aggódnunk amiatt, hogy később esetleg feladná a szolgálatot és összecsúszna. Természetesen a fejhallgató hangszórói is kaptak párnázást, ezeket még finomabb műbőrből készítették el, hogy igazán kényelmes legyen. A fejhallgató hangszórói teljesen kihajthatók előrefelé, és eléggé tág keretek közt mozognak, hogy könnyedén a füleinkre simuljanak. A füles vezetéke csak egyik irányból csatlakozik, így kevésbé alkalmatlankodik, a zsinór tövében pedig némi merevítés is található, nehogy idővel megtörjön. A vezeték egyébként közepesen merev és nem túl súlyos.


A hangerőszabályzást a beépített hangkártya dobozán végezhetjük el, ami a másfél méteres kábelen található. A vezérlés digitálisan, két gomb segítségével történik és szoftveres módon, tehát az operációs rendszer hangerőszabályzóját állíthatjuk vele. Ahogy a hedset-eknél szokás, mikrofonnémításra is van lehetőség. Ezért egy dedikált gomb felel, elnémításkor pedig egy piros lámpa figyelmeztet minket, hogy most hiába beszélünk. A dobozka oldalán van még egy tolókapcsoló, mely a készülék igazi mutatványáért felel. Ezzel lehet ugyanis a vibrálást bekapcsolni, illetve a hangszín is megváltozik kissé: némi mély és magas kiemelésre számíthatunk.


Ahogy említettük, a CineVibe vastag fülpárnákat kapott. Ez meg is hozta gyümölcsét, mert rövidtávon igazán kényelmesnek bizonyult, de még hosszabb időn keresztül is viszonylag kényelmes tudott maradni, bár a fejpántot mi egy kicsit szorosnak találtuk. A kezelőszervekkel egyszer sem volt probléma, és a dobozka rendkívül könnyű, így olyan mintha ott sem lenne. A kényelemmel tehát nem volt gond, no de mi a helyzet a hangminőséggel? Ahogy említettük különálló hangkártyára nem lesz szükségünk, mert azt már tartalmazza a készülék, de ahogy az ilyen megoldásoknál lenni szokott, ennek előnyei és hátrányai is vannak. Akik az integrált hangkeltők minőségéhez szoktak, nem fognak csalódni, mert a CineVibe tisztán szól és viszonylag sok részlet átjön, de akik már korábban beszereztek egy jobb különálló hangkártyát, azoknak rossz hír, hogy a fülessel nem tudnák kihasználni azt. A vibrálás igazán realisztikussá teszi a megszólalást, a plusz mélykiemelés miatt pedig azt hinnénk, hogy a hanghullámok okozzák ezt, tehát a készülék füleink rezgetését egyáltalán nem mesterkélt módon éri el. Egy kicsit viszont kellemetlen volt számunkra az ilyenkor hallható 200Hz körüli mélykiemelés. Az üreges hangzást nem mindenki szereti, kicsit olyan érzésünk támadt, mintha egy vödörben lenne a fejünk, és ezt filmek, játékok és zenehallgatás alatt sem jó hallani. A plusz kiemelés kikapcsolható, de ilyenkor a vibrálásról is le kell mondanunk, ezzel pedig a füles lényege veszne el. A hangerővel nincs probléma, a készülék azokat is bőven képes kiszolgálni, akik a magas hangerőt kedvelik. Kár, hogy hangja kissé kihallatszik, így irodában és olyan helyen, ahol másokat zavarhatunk, már lejjebb kell vennünk a hangerőt. Hogy ejtsünk néhány szót a mikrofonról is, beszélgetéseink alatt mindig érthetőek voltunk, az érzékenység a zajszűrés ellenére is megfelelő volt, és használat közben zavaró mellékhangok sem jelentkeztek. A füles eme részével tehát maradéktalanul elégedettel voltunk.

Végszó

A CineVibe egy ötletes és kényelmes fejhallgató, mely megépítés szempontjából nagyon jóra, hangminőségét tekintve viszont csak közepesre vizsgázott. A beépített hangkártyánál biztosan léteznek kifinomultabb megoldások, de valószínűleg passzol a füles képességeihez. Bár a hangminőséggel nincs sok baj, a füles közép-mély tartományának kiemelése nekünk nem tetszett, ezt szokni kell. A vibrálás remek érzést ad - nem is értjük, hogy ezt mások miért nem vezették még be -, és a készülék headset-ként is remekül helytállt, így már csak a termék végső árazására leszünk kíváncsiak. 10 ezer forint környékén el lehetne gondolkozni rajta annak, akit érdekel a különlegesség, de tartunk tőle, hogy ennél többet kell majd lerakni érte az asztalra, úgyhogy maximum ínyenceknek szól.

ASUS Cine5


Most ismerkedjük meg az ASUS Cine5 készülékével. A kis helyigényű hangszóró azok számára nyújthat megoldást, akiknek nincs lehetőségük egy hagyományos 5.1-es hangrendszert elhelyezni a szobában, azonban a sztereo hangzásnál többre vágynak.


A hangszórók meglepetésünkre egy egészen kisméretű dobozban foglalnak helyet, a lakkozott fekete borítás és az ezüstszínű krómkeret elegáns összképet nyújtanak. Felül találjuk a bekapcsoló és hangerőszabályzó gombot, kétoldalt pedig bass-reflex nyílásokat, melyek még komolyabbá teszik a látványt. A hangszórókat elölről egy selyem védi a külső behatásoktól, itt látható a márkajelzés is, a csatlakozók pedig hátul találhatóak. A készülék gumitalpakat kapott a nagyobb stabilitás érdekében, ám ezeket a mellékelt tüskékre is lecserélhetjük (ennek további haszna is van, de erről később).


A hangszóró tetején látható tekerőgomb a hangerőszabályzáson kívül a készülék kikapcsolásáért is felelős. Ha megnyomjuk, egy kék Led villan fel, ezzel jelezve a bekapcsolt állapotot. A jókora méretű koronggal élmény a tekergetés, egy kicsit a régi rádiókra emlékeztet minket. Bár a hangrendszert hátul, a csatlakozóknál egy kapcsolóval is áramtalanítani lehet, sokkal elegánsabb megoldás a tekerőgombot nyomkodni. Egyetlen negatív észrevételünk ezzel kapcsolatban, hogy a kék Led fénye sötétben már zavaró lehet, és ha már fény figyelmeztet minket a bekapcsolt állapotra, jobb lett volna, ha a hangerő helyzetéről is kapunk valami tájékoztatást.


A hangszórót a már meglévő hangkártyánkhoz kell csatlakoztatni, ebben segít a színkódolás. Ezt a mellékelt három eres jack kábel segítségével tehetjük meg, méghozzá analóg összeköttetéssel. A hat csatorna maradéktalanul eljut a készülékhez, azonban a hangszóró nem rendelkezik mélynyomóval, ami kihasználná ezt (az LFE csatorna hangja eloszlik a beépített hangszórókon). A bemenetek mellett egy fejhallgató kimenet is helyet kapott, továbbá itt található a tápegység csatlakozója is. A dobozban a Cine5 hangszórón, külső tápegységen és az audio összekötő kábelen kívül már csak egy kézikönyv található.


Az egyszerű összeszerelés után nyugtáztuk, hogy a hangrendszernek semmilyen alapzaja nincs (bár ezt a hangkártya is nagyban befolyásolja). Az elhelyezésre csupán annyi figyelmet szenteljünk, hogy lehetőség szerint a monitor elé kerüljön, mi pedig 30-150 cm-es távolságban helyezkedjük el tőle, de ez nem lesz nehéz tudva, hogy egy monitort 40-60 cm-ről ajánlott nézni. A Cine5 szerényen meghúzódik a kisebb asztalokon is, tehát nem sok helyigénye van, valamint telepítése és kezelése is egyszerű. Essen néhány szó azonban a hangzásról is, elvégre azért veszünk meg egy hangszórót, hogy hallgassuk is. A hangszórót kipróbáltuk integrált (Realtek HD audio) és különálló hangkártyával is (X-Fi XtremeMusic). A különbség nagy volt, tehát érdemes legalább egy Audigy szintű kártyával rendelkezni, mielőtt bármilyen hangszóróvásárlásra adjuk fejünket. Kicsit meglepődtünk, hogy a Cine5 hangzása többnyire semleges. Nincsenek durva magas és mélyhang kiemelések, a hangszórót hosszútávon sem volt fárasztó hallgatni. Bár a bass-reflex nyílásoknak köszönhetően az alsóbb tartományban van némi kiemelés 80Hz környékén, ezt mi inkább pozitívumnak könyveljük el, nem árt, ha a hangszóróknak van némi „erejük”. Ennél mélyebb tartományba ugyanis nem képes lemenni a hangdoboz, de mi ezt már elfogadhatónak tartjuk, nagyjából erre képesek az asztali sztereo hangszórópárok is. Egy mélynyomó földrengető erejét tehát nem várhatjuk el tőle, úgy tűnik, a mozi atmoszféráját már csak a térhangzás hozhatja szobánkba. És itt jönnek képbe a hangszórótüskék, melyek a gumitalpak helyére csavarhatók be. Bár a gyártó ajánlása szerint ezeket a rezonancia csökkentésére és a látvány fokozására ajánlott felszerelni, a hangszóró megemelésében is remek szolgálatot tesznek. A Cine5 ugyanis előrefelé sugározza a hangokat, de mi felülről szeretnénk hallgatni, éppen ezért érdemes csak az első tüskéket felszerelni, hogy a hangdoboz kissé megdőlve a füleink irányába sugározzon.


Ezzel a kis trükkel kitágítható a tér, de tény, hogy az ASUS hangszórójának így sem sikerült a valódi 5.1-es hangrendszerek világába kalauzolnia minket. Bár a hagyományos sztereo rendszerekhez képest nagy előrelépést tett (ugyanis a sztereo kép rendkívül széles), a csatornák helyzete csak úgy határozható meg egyértelműen, hogy külön-külön megszólaltattuk azokat és közben tudtuk, hogy mire kell figyelni. Játékok és filmek alatt ez már nem volt ilyen egyértelmű, a térhangzás csatornák alig szóltak bele a hangzásba, de egy 2.0 rendszerhez képest még így is teltebb, gazdagabb élményben volt részünk. A hangerő az asztali hangszórókhoz képest megfelelő, de a 15 Wattos (RMS) összteljesítménytől nagy csodát ne várjunk, egy nagyobb szobában már gondban lehetünk vele.

Végszó

Az ASUS Cine5 hangrendszere egy becsülendő próbálkozás. Kicsi, könnyű telepíteni, hangminősége sem rossz, és egy sztereo hangszórópárral szemben valódi előrelépést jelent, de egy 5.1-es hangszórókészlettel (akár a legolcsóbbakkal) szemben már nem tudja felvenni a versenyt, ezért el kell döntenünk magunkban, hogy a kis hely érdekében mennyit vagyunk hajlandók áldozni a térhangzás oltárán. A vételár egyelőre nem ismert, de arra számítunk, hogy egy jobb 2.1-es rendszer áráért lesz kapható.
A CineVibe-ot és Cine5-ot az ASUS Magyarországtól kaptuk tesztelésre. Köszönjük!


                                  

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Ecku01
2010.08.04. 19:30
Valakinek van esetleg 5.1-es vagy netán 7.1-es fülese? Ha van akkor mennyire van meg a térhatás( egy 5.1-egy hangfalrendszerhez képest)? és a mély hangoknál milyen a füles (arra gondolok, hogy az 5.1-es hangfalrendszernél kicsit beleremeg a falak, ablakok, a testem, viszont ez azért fülesnél elég elképzelhetetlen, szóval a fülesnél milyenek a mély hangok)? és melyik a jobb (hangzásra) egy 5.1-es füles vagy egy 5.1-es hangfalrendszer (pl ugyanattól a gyártótól ugyanabban az árkategóriában)?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. twollah
2010.08.04. 20:12
Nem ajultam el ezektol az Asus cuccoktol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tom101
2010.08.04. 21:01
Ecko01 nekem volt egy zalman 5.1-es fülesem, őszintén szóla nem igazán van meg a térhatás, a mindent remegtető effektek természetesen sehol, a hangminősége pedig egyszerűen csapnivaló. Messze kerülendő! A többiekről nem tudok semmit de én a helyedben nem költenék komolyabb összeget térhatást igérgető fülesre még próbaként sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Insignia
2010.08.04. 21:54
Ecko01 a Logitech G35-öt tudom ajánlani nekem bejön a térhangzása
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. felziusz
2010.08.05. 01:14
nekem a mélynyomóm kék ledje iszonyat zavaró. le is van ragasztva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Ecku01
2010.08.05. 09:21
Nem is gondolkoztam 5.1-es füles vásárlásán. Csak érdekelt mert még sose volt olyan a fejemen és kíváncsi voltam hogy milyen. (nekem 5.1-es hangfalrendszerem van). Köszönöm a válaszokat !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Anzal0te
2010.08.05. 16:48
A Geniusnak is volt már vibrálós fülese. Tehát vehetjük úgy, hogy bepróbálkoztak már vele más gyártók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. TheDj
2010.08.05. 17:04
Nekem egy Trust fülesem volt rezegtetős és bár nem egy nagyon nagy márka, mégis nagyon szépen szólt. (mondjuk csak stereo)
A zenéknél nagyon bejött de a játékoknál még jobb volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kajafun
2010.08.05. 17:07
Nekem is eszméletlen kicsi a szobám de nem vennék ilyen kis mütyűr 5.1 utánzó dolgot, főleg ha még nem is jó semmire. Én ugy oldottam meg hogy a frontok az asztalon, a rearok a székemre rögzítve, a sub meg télen melegíti is a lábaimat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester
2010.08.06. 16:23
Nekem egy Trust 5.1esem van, imádom.. a hangja kellemes, a mélyek tényleg mélyek, a motor is teszi a dolgát. Panelba tökéletes ha csak egyedül akarok 5.1ben szórakozni és mindezt úgy hogy ne zavarjam a szomszédaim.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bbalazsb
2010.08.06. 21:03
Én az egyesült királyságban élek, és itt kapható mindkét cucc: a füles 60-70, a hangszóró 130-140 fontot kóstál... Lehet számolgatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gylovag
2010.08.08. 16:36
Annyiért egy icipicit rablás fényes nappal. Persze a lottómilliárdosnak is el kell valamire költeni a pénzét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!