iPon Cikkek

Half Minute Hero: Super Mega Neo Climax Ultimate Boy

Dátum | 2012. 10. 08.
Szerző | dragon83
Csoport | JÁTÉK

Meglehetősen váratlan vendég köszönt be hozzánk az elmúlt napokban, egy régi ismerős, akivel pár évvel ezelőtt egy teljesen más platformon volt lehetőségünk megismerkedni. Nevezzük csak „Fél Perces Hősnek” az illetőt, ugyanis meg van az a képessége, hogy harminc másodperc alatt megmentse a világot. Ő a főszereplője annak a játéknak, amely 2010-ben jelent meg a Sony PSP kézikonzoljára, nagy benyomást téve a vásárlókra és a kritikusokra egyaránt. A stílszerűen Half Minute Herónak keresztelt program igazi retro élményt nyújtott, legalábbis ami a grafikai megjelenítést illeti, ugyanis a játék 8 bites megjelenítést alkalmazott, azaz alig pár színből, és kis kockákból épült fel a világ és a karakterek nagy része, sajátos bájt kölcsönözve a látványnak. A Half Minute Hero sokáig PSP exkluzív volt, és ennyi idő elteltével nem is számítottunk rá, hogy más platformra is ki fogják adni. Nagy meglepetésünkre először Xbox 360-ra, most pedig személyi számítógépre is megjelent a Marvelous Entertainment alkotása. Mindenféle részrehajlás nélkül annyit elmondhatunk, hogy a három elérhető verziót figyelembe véve az Xbox 360 tulajdonosokkal szúrtak ki a leginkább, akik egy megcsonkított programot kaphattak kézhez, amiből számos olyan elem hiányzott, ami szerepelt a PSP-s verzióban (igaz, volt azért pár újdonság is). Szerencsére a PC-s közösségnek nem kell szomorkodnia, hiszen nem hogy kevesebbet, de sokkal többet kaptak, mint konzolos társaik.

A Gonosz Nagyúr kastélyánál
A Half Minute Hero nem csak a grafikai megjelenítése miatt érdekes, hanem játékmenete is igazán egyedi. A fejlesztők célja az volt, hogy a szerepjátékok fontos elemeit kissé leegyszerűsítve őrült tempóra gyorsítsák a játékmenetet, miközben még folyamatosan gúnyt is űznek az RPG műfajból. Nincsenek órákig tartó grindelések, a harcok szó szerint csak másodpercekig tartanak, és a szintlépés is pillanatok alatt történik. Első hallásra talán furcsának tűnhet ez a mechanizmus, de nagyszerűen működik. Mielőtt azonban bemutatnánk a játékmódokat, érdemes röviden áttekinteni, hogy miben tér el a játék PC-s verziója a PSP-s változattól. Az első és legfontosabb dolog, amire már a menübe történő belépéskor rádöbbenhetünk, hogy a grafika egy alapos ráncfelvarráson esett keresztül. A korábbi 8 bites, kockás képek helyén kézzel rajzolt, kissé animés beütésű darabokat találhatunk. A stílusbeli különbség ég és föld a két változat között, és őszintén szólva nekünk nem igazán jött be ez a váltás. Az eredeti játék báját pont a retro nézet adta, az új megjelenítés viszont ezt nyomokban sem tartalmazza, ráadásul a karakterek sem festenek túl jól. Jó hír viszont, hogy nem erőltették ránk a fejlesztők ezt az újdonságot, ugyanis a menüben egy gombnyomással visszaállíthatjuk a 8 bites stílust. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a program nem menti ezt el, így minden indításkor újra váltanunk kell, mivel alapesetben az új nézet fogad minket. A kétfajta grafikai stílus érdekes módon az elérhető játékmódokat is befolyásolja. A klasszikus megjelenítés mellett a PSP-s verzióban látott módokkal játszhatunk, míg ha az új látványt választjuk, akkor az Xbox 360-as játék módosított, és sok helyen megcsonkított darabjait próbálhatjuk ki. Utóbbiról még ejtünk szót, de előtte lássuk, hogyan is működnek az eredeti változatok.

Időnként társakat is szerezhetünk magunk mellé

A single player menübe belépve a Hero30, Evil Lord30 és a Princess30 lehetőségek fogadnak minket. Játékmenetükben ezek teljesen eltérnek egymástól, bár a történet szempontjából van köztük egy kis kapcsolat. A Hero30 a legkidolgozottabb játékmód, tulajdonképpen erre épül a Half Minute Hero. Ezt elindítva egy hőst kell irányítanunk, akinek minden pályán 30 másodperce van arra, hogy megállítson egy gonosz szörnyet, mielőtt az elpusztítja a világot. Meglepő módon ez a fél perc nagyon sok mindenre elég, hiszen minden rohamtempóban zajlik a játékban. Hősünk mérgezett egérként szaladgál a pályán, villámgyorsan felderítve a környéket, miközben pillanatok alatt leszámol az útjába kerülő szörnyekkel. Időnként egy-egy faluba is betévedhetünk karakterünkkel, ahol gyógynövényeket, fegyvereket, páncélokat vásárolhatunk az időközben összeharácsolt aranyból. Gyakran találkozunk olyan emberekkel is ezeken a helyeken, akik érdekes információkat osztanak meg velünk az adott pályáról, vagy épp a ránk váró veszélyekről, de apróbb mellékküldetéseket is adhatnak. Szerencsére, amíg bent vagyunk a faluban, addig nem pörög az óra, így van időnk nyugodtan olvasgatni. De akármilyen ügyesek is vagyunk, bizony gyakran elő fog fordulni, hogy a rendelkezésükre álló 30 másodperc nem elég a főellenség legyőzésére. Ilyenkor jön jól az Idő Istennőjének segítsége, aki elkísér minket a kalandunkon, és pénzért cserébe hajlandó visszaállítani az időt, hogy ismét fél percünk legyen. Ez persze egyre drágább mulatság, hiszen igencsak zsugori istennőről van szó. Az elmondottak alapján látható, hogy a játékmenet igen egyszerű, de nagyon élvezetes, ráadásul a pörgős tempónak köszönhetően meglehetősen addiktív. Az sem utolsó szempont, hogy az egészet egy könnyed, humoros hangulat lengi körül, köszönhetően a szerepjátékokat kifigurázó párbeszédeknek.

A falvakban végre megpihenhetünk
A Hero30 mellett belekóstolhatunk az Evil Lord30 módba is, ami teljesen más mechanizmusra épül, mint elődje. A főszereplő is más, ugyanis ezúttal egy rendkívül hiú, önmagát a világ legszebb férfijának tartó gonosz varázslót irányíthatunk. Az ő célja az, hogy valahogy feloldja a kedvesét sújtó átkot, ami miatt az egy denevérré változott. A játékmenet ezúttal inkább a taktikára épül, ugyanis hősünkkel lényeket kell idéznünk, amelyekkel le kell győznünk a pályán lévő ellenségeket. Három különböző szörny áll rendelkezésünkre, egy erős, lassú, közelharci behemót, egy gyors, de gyengébb harcos, illetve egy távolsági fegyverekkel operáló lény. A harcrendszer nagyon egyszerű, tulajdonképpen a kő-papír-olló elvre épül. Elég arra figyelni, hogy milyen típusú ellenség van a pályán, nekünk pedig pont olyan lényt kell idéznünk, ami ellene a leghatásosabb. Természetesen az időlimit itt is 30 másodperc, de az Idő Istennőjének köszönhetően ezúttal is lehetőségünk van plusz másodperceket nyerni, ha van elég aranyunk. Bár rossznak semmiképpen sem mondanánk, ezt a játékmódot nem találtuk olyan érdekesnek, mint a Hero30-t, ugyanis változatosságban eléggé elmarad attól.

Nem maradhatunk értékes felszerelés nélkül

Ugyanez elmondható a Princess30-ről is, amely egy hercegnőről szól, akinek fél perce van arra, hogy kimenjen a kastélyból, megoldjon egy feladatot, és visszatérjen. A sztori szerint a lány a rejtélyes betegségben szenvedő apjának keres gyógymódot, ám mindig csak egy rövid időre hagyhatja el otthonát, ezért kell sietnie. A játékmenet ismét változott az előzőekhez képest, ezúttal egy shoot ’em up stílusú mókába csöppenünk bele, ugyanis a hercegnőnek csak egy dolga van, a pályán előre haladva szétlőni minden ellenséget. A játékmenettel komolyabb gondunk ezúttal sem volt, hacsak az nem, hogy ez sem sikerült olyan változatosra, mint a Hero30. Ha befejeztük az imént kivesézett három játékmódot, akkor megnyílnak előttük a titkos lehetőségek. A Knight30-ben egy lovaggal kell megvédünk egy varázslót a rátörő ellenségtől, a Hero300 és a Hero3 lehetőségekben pedig a Hero30-t játszhatjuk újra végig, csak épp 300, illetve 3 másodperces időlimittel. Nem elírásról van szó, tényleg három másodpercünk van arra, hogy a pályákon megcsináljuk a feladatokat. Természetesen az Idő Istennőjénél továbbra is vissza lehet állítani az időt, de így is csak a legkeményebb játékosok élhetik túl ezt a játékmódot.

A Gonosz Nagyúr az Evil Lord30 játékmódban
Cikkünk elején ígértük, hogy az új grafika alatt elérhető játékmódokat is kivesézzük, íme álljon itt egy rövid bemutató azokról is. Sajnos eredeti formájában csak a Hero30 játszható, ugyanis minden más (Evil Lord30, Princess 30, Knight30) át lett alakítva. Ezek korábban mind egyedi játékélményt kínáltak, viszont most ugyanolyan lett a játékmenetük, mint a Hero30-nek, csak épp más főszereplővel, ráadásul ezek csak egy (!) pályát tartalmaznak, igaz az egy hosszabb darab. Nagy szerencse, hogy a PC-s változatban elérhetőek a hagyományos játékmódok is, ugyanis ebben a formában ez az eredeti játék meggyalázása lenne.

A Princess30 módban az akcióé a főszerep

Bár véleményünk szerint ez a játék inkább az egyjátékos módra épül, helyet kapott benne egy 2-4 főre tervezett online multi is. Ennek keretében 10 egyedi pályán tehetjük próbára gyorsaságunkat és ügyességünket. A cél az, hogy mi győzzük le először a főellenséget, aki 30 másodperc múlva elpusztítja a világot. A szabályok nem igazán változtak a single módhoz képest, csak most más hősök is szaladgálnak a pályán, így nem lehet sokáig húzni az időt. Minél hamarabb fel kell fejlődnünk, hogy megtámadhassuk a boss-t, mielőtt még a riválisaink teszik ezt meg.

A grafikai megjelenítésről nem igazán lehet mit mondani, a képek magukért beszélnek. A 8 bites megjelenítés természetesen 3 évtizedes lemaradásban van a mai színvonalhoz képest, de épp ez adja a játék egyediségét. Természetesen választhatjuk az új grafikát, de amint írtuk, ez egyrészt nem sikerült túl szépre, másrészt ezt választva nem érhetőek el a klasszikus játékmódok. A hangzás terén viszont nagyon kitettek magukért a fejlesztők. Stílusában ez is a retro korszakot idézi, ha hasonlítanunk kellene valamihez, akkor a régi Nintendós, Playstation-ös korszak szerepjátékait hozhatnánk fel példának. Irányítási problémával szerencsére nem találkoztunk, a játék billentyűzettel és gamepad-del is nagyon élvezhető, annak ellenére, hogy a nyitóképernyőn a fejlesztők a kontrollert ajánlják a programhoz.

Íme az új grafika. Nem szeretjük.
Nem tagadjuk, minket nagyon hamar megnyert magának a Half Minute Hero PC-s verziója. A program mindent tartalmaz, amit szerettünk a PSP-s változatban, plusz nyújt egy-két extrát is, aminek köszönhetően mindenképpen megéri a maga 2000 forintos árát. Aki szeretne kipróbálni egy teljesen egyedi, könnyed szerepjátékot, az ruházzon be rá, nem fog csalódni.

Értékelés: 9/10

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Zoe01
2012.10.08. 21:48
Már PSP-n is imdádtam, hatalmas játék. A menü theme meg még mindíg bűntet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!