iPon Cikkek

Hálózati adattárolók különböző igényekre szabva

Dátum | 2010. 10. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Korábban már számos hálózati adattárolót teszteltünk, amelyek között sok ütőképes és néhány kiábrándító termék is volt. Ezúttal egy kifejezetten olcsó, átlagfelhasználóknak szánt Netgear NAS-t, egy, a Plextor által készített hálózati adattárolót, valamint a korábban tesztelt négylemezes Netgear NAS kétlemezes változatát látjuk vendégül egy teszt erejéig.

Az újdonságok egymástól teljesen eltérő árkategóriákban foglalnak helyet, de egy közös azért mindenképpen van bennük: mindannyian kétlemezes megoldások, amelyekben két darab 3,5 hüvelykes asztali merevlemez helyezhető el. A termékek SATA 1,5 Gbps-os, illetve SATA 3 Gbps-os csatolófelülettel ellátott adattárolókat fogadnak és tökéletesen alkalmasak hálózaton keresztül történő fájlmegosztásra, sőt, még a különböző multimédia lejátszók kiszolgálására is, ugyanis mindannyian rendelkeznek DLNA támogatással. További közös tulajdonság, hogy mindhárom termék esetében van lehetőség számítógépünk adatainak automatikus, folyamatos mentésére, ugyanis a NAS-okhoz minden esetben jár adatmentő szoftver, ami Mac OS és Windows alatt egyaránt működik. Természetesen igény esetén saját jól bevált adatmentő alkalmazásunkat is használhatjuk.

Hogy a legújabb tesztalanyok pontosan milyen specifikációkkal rendelkeznek? Nos, ezzel kapcsolatban az alábbi kis táblázat tartalmazza a szükséges információkat:


A specifikációk után szokásunkhoz híven azt is megpróbáltuk táblázatba foglalni, hogy melyik eszköz milyen szolgáltatásokkal áll a felhasználók rendelkezésére, illetve milyen fontosabb, említésre méltó szoftveres tulajdonságokkal rendelkezik. Íme a táblázat:


Most, hogy végre megismerkedtünk a a hálózati adattárolók specifikációival és arról is lehullott a lepel, hogy papíron pontosan milyen különbségek vannak az egyes eszközök között, essünk neki végre a bemutatónak, amelyből megtudhatjuk, hogy mi lapul a NAS-ok dobozában, illetve azt is, hogy milyen felhasználói kezelőfelülettel érkeznek.

A Netgear MS2000-es hálózati adattárolója, amit Stora néven is szokás emlegetni, egy igazán vonzó megoldás a maga 25000 forint alatti ajánlott végfelhasználói árával. Igaz, ebben az összegben még nincsenek merevlemezek, de a kétlemezes NAS-ok között ez a gép kifejezetten olcsónak számít, sok gyártónak jó ha egylemezese van ennyiért.

1.2.A termék egy teljesen átlagos dobozban érkezik, ami nem különösebben informatív, de azért a NAS-ra jellemző legfőbb tulajdonságokról ad némi képet. A doboz belsejében egy szivacsos csomagolásban foglal helyet maga a hálózati adattároló: a szivacsszerű csomagolás tartalmaz kisebb "fiókokat" is, amelyekben a tartozékok lapulnak. A NAS-t kivéve egyből szemünk elé tárulnak a kellékek is, amelyek között tulajdonképpen semmi extra sincs.

Leírások.Kellékek.


A Netgear a Stora-hoz egy telepítő lemezt, valamint egy gyors üzembehelyezési útmutatót mellékel; előbbin a NAS-hoz szükséges kiegészítő alkalmazások foglalnak helyet, köztük a PC-re telepíthető biztonsági adatmentésekről gondoskodó kliens program is. Ezen kívül kapunk a NAS-hoz egy notebook stílusú táp adaptert is, amelyhez természetesen a szükséges tápkábelt is mellékelték. A sort az Ethernet kábel zárja, amely Gigabites hálózatokban történő alkalmazásra is tökéletesen megfelel. A kellékek listája ugyan nem valami bőséges, de egyrészt a jóval drágább termékekhez sem kapunk az esetek többségében extrákat, másrészt most egy kifejezetten "olcsó", otthoni felhasználóknak szánt megoldásról van szó, amely inkább ár/érték arányával próbál hódítani a piacon, úgyhogy nem is igazán voltunk csalódottak, a lényeg megvan.

A tartozékok felsorolása után ismerkedjünk is meg magával a hálózati adattárolóval. A Stora gyárilag igen tisztességesen lefóliázva érkezik, de ez a fényes műanyag borítást elnézve bizony egyáltalán nem csoda. A NAS előlapján egy kis fehér matrica díszeleg, amely a termék tetején is folytatódik. Ez a matrica felhívja a figyelmünket arra, hogy a NAS-t ne használjuk pohártartóként, az ugyanis egy veszélyes vállalkozás, mert ha véletlenül kiborul a pohár tartalma, akkor a könnyelműségünkért adatainkkal és akár NAS-unkkal is fizethetünk attól függően, hogy éppen mi volt abban a pohárban. De ez mindegy is, épeszű ember számára felesleges figyelmeztetés. A matrica eltávolítása után hozzá is férünk a NAS előlapjához, amelyet felfelé kell elmozdítani ahhoz, hogy a mögötte megbújó merevlemez öblökhöz is hozzáférhessünk.

1.2.
A termék két darab 3,5 hüvelykes  SATA 1,5 Gbps-os vagy SATA 3 Gbps-os csatolófelülettel ellátott merevlemez számára kínál helyet, amelyek működtethetőek mind RAID 1-es, mind pedig JBOD módban. A RAID 0-s mód sajnos nem áll rendelkezésre, de adatvédelem szempontjából egy otthoni átlagfelhasználónak úgyis inkább a RAID 1-re van szüksége, ha pedig a tárhely a lényeg, akkor ott a JBOD. A termék előlapján az állapotjelző ledek alatt egy USB 2.0-s portot is találunk. Érdekesség, hogy a felhasználói kézikönyv szerint ehhez az USB 2.0-s porthoz USB hub is csatlakoztatható, így több USB 2.0-s adattárolót is az egységhez tudunk kapcsolni, viszont a nyomtatószerver akkor is csak egy nyomtató kezelésére hajlandó, hiába csatlakoztatunk a rendszerhez több nyomtatót. Az előlap hátoldalán négy darab szivacsszerű téglalap is látható, amelyek a merevlemezeket fixen a helyükre rögzítik és mellesleg rezgéselnyelő funkciót is betöltenek.

3.4.
Az előlapon egyebet nem találunk, a Stora hátulján viszont van még néhány érdekesség. A tápcsatlakozó mellett egy Gigabites Ethernet csatlakozó is megbújik, míg mellette egy piros karikában a Reset mikrokapcsoló helyét látjuk. A jobb szélen maga a bekapcsoló gomb található, ami szokás szerint ebben az esetben is egy egyszerű nyomógomb, amit 1 másodpercre megnyomva már indul is a rendszer. A termék leállításához 4 másodpercig kell nyomva tartani a gombot, mint azt már a többi készüléknél megszokhattuk. Egyes gyártók öt másodperces időközt is használnak a kikapcsolási folyamat elindításánál.

5.
 
A termék hátlapjának felső részén láthatunk két furcsa kart. Hasonló megoldást már a Dlink DNS-323-as kétlemezes hálózati adattárolójánál is szemügyre vehettünk: a két kar tulajdonképpen arra való, hogy meghúzásukkal az adott merevlemezt kilökhetjük a helyéről, persze csak akkor, ha előzőleg a termék előlapját már levettük. A karok túl sokat nem mozdítanak a merevlemezen, így a kivétel nehézkes, hiszen a kar megmozdítása után a HDD éppen hogy csak kilóg a bővítőhelyről. Szerencsés esetben úgysem kell cserélgetni a merevlemezeket, így ez az apró kis kellemetlenség elnézhető.

A NAS gumiborítással ellátott lábakon áll, így nem rezegteti meg az adott asztalt vagy polcot, amin éppen helyet foglal. A merevlemezek és a rendszer hűtéséről egy 60 mm-es ventilátor gondoskodik, amely a NAS tetején foglal helyet és amely a korábban vizsgált megoldásokhoz képest igen halkan dolgozik. A ventilátor működéséről egy pici szélzaj árulkodik, de a motor zúgását nem lehet hallani. A NAS összességében tehát csendesnek mondható.

Most, hogy fizikailag már megismertük a Stora-t, lássuk, hogy mit képes nyújtani szoftver oldalon.

Setup

Az egység első indításakor egy beállító menün kell átküzdenünk magunkat, amely a telepítő lemez borítékán elhelyezett termékkulcs mellett néhány fontos információt is kér. Ehhez a menühöz legegyszerűbben a CD-n található Stora Agent névre keresztelt segédprogrammal juthatunk el, de ha be van kapcsolva a routeren a DHCP szerver, akkor a DHCP kliensek listájában hamar megtaláljuk a Storát és annak IP-címét, így az IP címet a webböngészőbe írva kezdődhet is a NAS beállítása.

Miután beállítottuk a NAS nevét, valamint a felhasználói fiókunkat, a rendszer megkezdi a Stora konfigurálását. Ahogy ez készen van, egyből egy kellemes meglepetés is ér minket: a Stora automatikusan megnézi, hogy van-e hozzá friss firmware, majd amennyiben van, úgy azt le is tölti és telepíti is. Ez mind persze csak akkor történik így, ha rendelkezésre áll internet kapcsolat.

1.234.5.
Menü

A beállítások és a frissítések elvégzése után be is léphetünk a webes kezelőfelületre. A NAS a mystora.com-on keresztül távolról is elérhető, persze ehhez a routert megfelelően be kell állítani. A termék belépő oldala már egy kissé gyanús, és ahogy elénk tárul a felhasználói kezelőfelület, a kezdeti lelkesedésünk rendesen alábbhagy.

A szoftver segít a router beállításában.
A lehangoló GUI fekete háttérrel, fehér menüpontokkal rendelkezik, sehol semmi grafikai elem, ami feldobná egy kicsit a hangulatot. Ennél még a Planet termékének kezelőfelülete is barátságosabb volt, no de lépjünk túl ezen és vegyük sorra, hogy milyen beállításokat kínál a NAS.User Preferences

A főmenüben első körben azt állíthatjuk be, hogy az adott felhasználó esetében milyen nyelv legyen alapértelmezett, illetve mi történjen akkor, ha fájlmásolás közben a másolni kívánt és a rendszeren lévő fájl azonos. Itt az is beállítható, hogy a friss megosztások a családi felhasználói fiókkal rendelkezők (vendégek) számára is elérhetőek legyenek-e. Találunk itt még olyan opciót is, ami az új megosztások médialejátszók számára történő elérhetőségét befolyásolja, valamint lehetőség van a súgó, azaz a tippek kikapcsolására is. 

1.2.3.

A következő menüben már a rendelkezésre álló tárhellyel kapcsolatos információkat találjuk, de Smart adatokat és merevlemez hőfokokat ne keressünk, azok ugyanis sajnos nem állnak rendelkezésre. A felhasználóval kapcsolatos beállítások között az utolsó helyen a jelszóváltás található, amelynek kezelése értelemszerű.

Server Preferences

A szerver beállításai között első helyen engedélyezhetjük, hogy fájljainkat megossza a NAS, valamint beállíthatjuk az alkalmazni kívánt munkacsoport nevét is. A Registration menüpontban a Stora nevét változtathatjuk meg, ami az internetről történő elérhetőséget is befolyásolja. Ezt nem árt szem előtt tartani. Az értesítések (Notifications) menüpontban megadhatjuk azokat az e-mail címeket, amelyekre fontos esemény alkalmával értesítést küld a rendszer (hibák, frissítések, egyéb megjegyzések). A hálózati szolgáltatások (Network Services) opcióval engedélyezhetjük a helyi hálózaton, illetve az interneten keresztül elérhető FTP szolgáltatást.

1.2.3.4.5.6.


A LAN Connection menü értelemszerűen a hálózati beállításokat tartalmazza: engedélyezhetjük a DHCP szerver használatát, de akár saját IP címet is adhatunk a NAS-nak. Az utolsó menüpont a dátum és idő automatikus vagy manuális beállítására ad módot. A NAS támogatja az időszerverrel történő szinkronizációt, így az idő beállítását képes automatikusan elvégezni. Az ország és a város megadása a megfelelő időzóna alkalmazása miatt szükséges.

Administration

Az utolsó nagy témakör az adminisztrációs lehetőségekkel kapcsolatos. Létrehozhatunk új felhasználókat, akiknek jogokat adhatunk (admin vagy vendég kategóriába sorolhatjuk őket). Persze itt fejlett kvóta- és csoportkezelésre még véletlenül se gondoljunk, hiszen egy teljesen átlagos, otthoni környezetbe szánt megoldásról van szó. Természetesen a már meglévő felhasználók adatait is szerkeszthetjük. Érdekesség, hogy alap esetben összesen csak három felhasználói fiókot hozhatunk létre, de ha előfizetünk a prémium szolgáltatásra, akkor már nincs limit a felhasználók számában, sőt, új szolgáltatások is elérhetővé válnak. Erről további információk a lap alján találhatóak, bár igen kevés az esélye, hogy idehaza bárkit is érdekeljen ez a lehetőség, főleg, hogy természetesen fizetős. Ebben a szekcióban lehetőség van még a NAS leállítására és újraindítására, valamint az említett prémium szolgáltatás előfizetését is kezdeményezhetjük (Stora Premium Subscription).

1.2.3.Sokkal hasznosabb dolog, hogy a csatlakoztatott USB-s adattárolókat a NAS menüjéből is formázhatjuk (FAT 32 vagy NTFS fájlrendszerrel), de az adattároló állapotáról és adattároló kapacitásáról is kapunk némi információt. A PC-s biztonsági mentések esetében jelszavas védelmet is alkalmazhatunk, amelyre mind a Windows Backup, mind pedig a Time Machine (OS-X) szolgáltatások beállításakor szükség lesz, ugyanis csak a jelszó megadását követően indulhat el az adatmentés. Ebben a menüben a NAS-on tárolt biztonsági mentések egy gombnyomással törölhetőek, amennyiben szükséges (Wipe gomb). A termékhez természetesen jár egy Mac OS X és Windows alatt is működő, rendkívül könnyen kezelhető automatikus adatmentő szoftver (Desktop Mirror), de ha már rendelkezünk egy jól bevált adatmentő alkalmazással, akkor azt is nyugodtan használhatjuk.

4.5.6.Egy menüponttal lejjebb a RAID tömb állapotáról tájékozódhatunk és ha szükséges, itt elvégezhetőek a kellő beavatkozások is. Például RAID1 tömb létrehozása vagy a meglévő tömb újraépítése. Az utolsó opció az időzített be- és kikapcsolásért felel: a hét minden napjára beállíthatjuk, hogy a NAS mikor kapcsoljon ki- és be, ami hatékony energiagazdálkodást alkalmazását teszi lehetővé.

7.8.9.Végül ejtsünk pár szót arról is, hogy mit kapunk, ha előfizetünk a prémium szolgáltatásra, amely egyébként 30 napig ingyenesen kipróbálható a Stora tulajdonosok számára. Eléggé sajnálatos dolog egyébként, hogy ezek a szolgáltatások fizetősek, pedig ha nem lennének azok, verhetetlen lenne a termék a maga kategóriájában. Mondjuk tény, hogy így sem rossz, sőt.

A prémum szolgáltatás egy évre 19,99 dollárba kerül. További információk a gyártó hivatalos weboldalán találhatóak. Az átlagfelhasználók többsége minden bizonnyal ezek nélkül a szolgáltatások nélkül is elégedetten használhatja majd a NAS-t.

1.2.
A Stora webes kezelőfelülete egyébként a megosztott fájlok megtekintését is lehetővé teszi (média szerver funkció), sőt könyvtárak másolására és létrehozására is módot ad. Lehetőség van még a képek elforgatására és az USB-s adattárolók kezelésére is, azaz a szoftver ezen részére nem lehet panasz.

Hasznos hivatkozások

A Plextor megoldása, amely a NAS2L névet kapta, már egy drágább hálózati adattároló. A terméket 44000 forint körüli áron lehet elérni, de ezért cserébe jóval szebb, sokkal áttekinthetőbb kezelőfelülettel érkezik és jóval több szolgáltatást is kínál, mint a Netgear Storája. Ám ennek ugyebár ára van, méghozzá a Storáéhoz képest 20000 forinttal magassabb ár. És itt ugye merevlemezek nélküli árakról beszélünk.

1.2.A Plextor termékének doboza semmi extrát nem tartalmaz, legalábbis kívülről, így kár a témára több szót pazarolni. A doboz belsejében egy külön kartondobozban foglalnak helyet a tartozékok, beleértve a felhasználói kézikönyvet és az alkalmazásokat tartalmazó telepítő lemezt is, extrákat viszont itt sem találunk. A hálózati adattárolóhoz tulajdonképpen a megszokott kellékeket kapjuk: a gyártó egy tápadaptert, egy Ethernet kábelt, valamint egy európai és egy angol szabványú tápkábelt mellékel a géphez az említett felhasználói kézikönyv és a telepítő lemez mellett. A csomagban egy pici visszazárható tasakot is találunk, amelyben néhány csavar foglal helyet, ezek akkor jönnek jól, amikor majd a merevlemezeket próbáljuk beszerelni a rendszerbe. A kellékek között ugyan tényleg nem találunk semmi extrát, de ami szükséges, azt viszont maradéktalanul tartalmazza a csomag.

LeírásokKellékek


A tartozékok után most már jöhet a NAS, amely tetszetős, lakkfekete festéssel büszkélkedik, igaz, ebből a fotók sokat nem adnak vissza, a ház oldalait öntapadós fólia védi a szállítási sérülésektől (ezt használatbavétel előtt nem árt eltávolítani). A NAS előlapja sem tér el fényezésében a többi részétől, viszont itt már nem alumíniumot, hanem műanyagot használt a gyártó. Az előlapon a bal alsó sarokban az állapotjelző ledeket találjuk, középen pedig maga a bekapcsoló gomb foglal helyet. A bekapcsoló gombtól jobbra egy "copy" feliratú kis állapotjelző led látható, amely akkor világít, ha az előlapi USB 2.0-s portra adattárolót csatlakoztatunk és megnyomjuk a Copy gombot. Ekkor a rendszer beállításainktól függően felmásolja a NAS-ra az adattároló tartalmát, de az is beállítható, hogy csak az utolsó másolás óta megváltozott fájlokat szinkronizálja a termék, ehhez viszont addig kell nyomvatartani a gombot, amíg a NAS nem sípol egyet. Minden a beállításoktól függ, de ezekre majd még visszatérünk a következő oldalon.

1.2.

A NAS jobb- és bal oldalán semmi extrát nem találunk, mint ahogy a tetején és az alján sem. A NAS alján négy darab gumilábat helyeztek el, amik a merevlemezek és a ventilátorok rezgéseit próbálják elnyelni, méghozzá nem is rossz hatásfokkal. A NAS hátulján azért természetesen találunk még néhány fontos csatlakozót: a bal szélen a tápadapter csatlakozója, mellette a Gigabites Ethernet port RJ45-ös aljzata, míg ettől jobbra egy USB 2.0-s csatlakozó és egy RESET mikrokapcsoló látható.

3.4.

5.6.7.8.
9.10
A ház fedlapját három darab csavar rögzíti, amelyek alap esetben kézzel is könnyedén kicsavarhatóak, de első alkalmommal azért legyen kéznél egy csavarhúzó is, biztos, ami biztos. A csavarok eltávolítása után a fedlap könnyedén leszedhető, így hozzáférünk a két darab 3,5 hüvelykes merevlemez fogadására előkészített bővítőhelyhez, amelyek csak az előlap felől fogadnak adattárolókat. Emiatt tehát az előlapot is le kell pattintani, amit összesen négy darab műanyag fül tart. Az előlaphoz futó kábeleket nem kell lecsatlakoztatni, ugyanis azok engednek annyit, hogy az előlapot lehajthassuk, amíg a merevlemezeket beszereljük. A HDD-ket a mellékelt csavarokkal tudjuk a helyükre rögzíteni. A feladat pár perc alatt még a rutintalanok számára is könnyedén teljesíthető. A NAS egyébként SATA 1,5 Gbps-ps vagy SATA 3 Gbps-os csatolófelülettel ellátott merevlemezek kezelésére képes, és nem túl meglepő módon ez a modell sem kínáló HotSwap támogatást.

A merevlemez és az elektronika hűtéséről egy 80 mm-es átmérőjű ventilátor gondoskodik, amely viszonylag halkan végzi a rá bízott feladatot. Az egység valamivel hangosabb, mint a Stora hűtőventilátora, de még bőven tűréshatáron belül van, azaz nappaliban nyugodtan elhelyezhető, csak ne várjunk hangtalan működést. Érdekesség, hogy a gyártó a SATA adat- és tápcsatlakozókat tartalmazó nyomtatott áramköri lapot úgy alakította ki, hogy azon néhány szellőzőt is elhelyezett, hogy a merevlemez(ek) megfelelő hűtéshez juthassanak. Sajnos a hűtés hatásfokát nem tudjuk ellenőrizni, ugyanis a termék nem közli a merevlemezek hőmérsékletét és a SMART adatokat sem.

11.

A Plextor hálózati adattárolója már sokkal szebb és sokkal több szolgáltatást kínáló kezelőfelülettel, illetve szoftverrel érkezik, mint a Netgear Storáé. Persze csúnya lenne, ha nem így lenne, ugyanis a két készülék között 20000 forint körüli árkülönbség mutatkozik, mint azt korábban már említettük.

A NAS admin menüjében - amit a mellékelt PX-NAS segédprogrammal könnyedén megtalálunk és ahova admin felhasználónévvel és 1234 jelszóval lehet alap esetben belépni - az első oldalon egy összegzést találunk, amely a rendszer pillanatnyi állapotáról ad némi képet. Itt megtaláljuk a szolgáltatások állapotáról árulkodó információkat, de arra is választ kapunk, hogy milyen processzor- és memória kihasználtság, valamint milyen processzorhőfok mellett üzemel a gép. Természetesen az adattárolók állapotáról és a NAS-hoz éppen csatlakozott felhasználó(k)ról is tájékoztat minket a rendszer, de a merevlemezek hőfokáról sajnos nem.

System Setting

1.2.3.

A System setting almenüben a NAS nevét, rövid leírását és a munkacsoportot állíthatjuk be, míg a következő menüpontban a dátummal és idővel kapcsolatos beállítások kaptak helyet. Ez utóbbinál az időzóna mellett kijelölhetjük a használni kívánt időszervert is annak érdekében, hogy a rendszer órája mindig pontosan járjon. A termék a téli- nyári időszámítás alkalmazására is fel van készítve: az egyes időszámítások pontos életbe lépésének idejét mi magunk állíthatjuk be.

Storage

1.2.3.

A Storage menü a NAS tárterületének konfigurálását teszi lehetővé. A termékben elhelyezett merevlemezeket RAID0, RAID 1 vagy akár JBOD módban is használhatjuk. Ebben a menüpontban az USB portokon keresztül csatlakozó adattárolók kezelésére és formázására is lehetőség van.

Network

1.2.
A Network almenü a hálózati beállításokat tartalmazza: megadhatjuk, hogy a NAS statikus vagy dinamikus IP címet használjon-e, beállíthatjuk az elsődleges és másodlagos DNS szerverek IP címét, de ezen kívül a webes adminisztrációs felülethez külön portot is rendelhetünk a maximális biztonság érdekében. A Jumbo Frame mód engedélyezésére szintén itt van mód, mint ahogy a hálózatdiagnosztikai szerver kiválasztására is. Alap esetben átlagfelhasználók számára az utóbbi nem bír túl nagy jelentőséggel. A NAS esetében lehetőség van arra, hogy ne routeren keresztül, hanem közvetlenül csatlakozzon az internetre: ez a funkció a PPPoE menü mezőinek kitöltésével aktiválható.

Applications

Az Applications, azaz alkalmazások menüpont első opciója az FTP szerver beállításait tartalmazza. Itt megadhatjuk a maximálisan csatlakozó felhasználók számát, időlimitet adhatunk meg, de emellett a le- és feltöltési sebességet is korlátozhatjuk, amennyiben szeretnénk. A médiaszervernél lehetőség van a funkció ki- és bekapcsolására, valamint azt is megadhatjuk, hogy a rendszer mely megosztásokat tegye elérhetővé a különböző lejátszók számára és melyeket ne.

Letöltő kliens.
Az iTunes szerver funkció bekapcsolására is itt van mód. A Download Service az internetes letöltések kezeléséért felel, köztük a torrent fájlokéért is, amelyeknél van lehetőség visszaosztásra, azaz  a Seed funkció használatára is. Amennyiben akarjuk, úgy a rendszer a letöltés befejezéséről e-mailben értesít minket, de ehhez először meg kell adni az értesítéshez használt a e-mail címet vagy címeket. A web publishing szolgáltatás segítségével a különböző könyvtárak akár interneten keresztül is megoszthatóak. Ehhez a router megfelelő beállítására és DDNS szolgáltatás igénybevételére is szükség van.

1.2.3.4.A Broadcasting szolgáltatás egy igazán jópofa megoldás, amellyel a különböző, folyamatosan frissülő digitális tartalmak beszerzésére van lehetőség, méghozzá RSS csatornák alkalmazásával. Itt beállíthatjuk, hogy a NAS automatikusan letöltse-e a friss tartalmakat (például friss alkalmazások), vagy mi manuálisan szeretnénk-e ezt elvégezni. Amennyiben az automatikus letöltés mellett döntünk, akkor a rendszer az admin könyvtáron belül, a csatorna nevével ellátott könyvtárba tölti le a friss tartalmakat. Hasznos funkció.

5.6.7.8.A következő opció a nyomtatószerver beállításait tartalmazza, míg alatta a Copy/Sync gombbal kapcsolatos beállítások elvégzésére van mód. Itt beállíthatjuk, hogy a csatlakoztatott USB-s adattároló tartalmát új könyvtárba kívánjuk-e menteni, vagy esetleg egy, a NAS-on tárolt mappa tartalmával kívánjuk-e szinkronizálni. Utóbbi esetben a Copy gombot mindaddig nyomva kell tartani, míg a NAS nem sípol egyet. Ezután elkezdődik a szinkronizáció. A Package menüpontban további alkalmazásokkal láthatjuk el a rendszert, amelyek között DynDNS szoftver, NAS adatmentő alkalmazás és PHP MyAdmin csomag is található, hogy csak a legfontosabbakat említsük, de például ha eMule kliensre is szükségünk van, még azt is találunk a listában.

9.10.Ezennel megérkeztünk a következő nagyon hasznos menüponthoz, az Auto Upload-hoz, amely automatikus feltöltés funkciót kínál a Flickr és YouTube szolgáltatásokhoz, amennyiben rendelkezünk felhasználói fiókkal. Mielőtt a funkciót beállítanánk, lépjünk be mindkét felhasználói fiókunkba, de erre a rendszer később úgyis megkér minket. Az egyszerű beállítások elvégzése után mindkét esetben beállíthatunk egy úgynevezett Watch Foldert, ami egy, a NAS által megfigyelt könyvtár. Érdemes külön yt-autoupload és flickr-autoupload könyvtárakat létrehozni, hogy a későbbi kellemetlenségeket elkerüljük. Nevezetesen azt, hogy privát, másra nem tartozó fényképet vagy videót esetleg véletlenül is feltöltsön a rendszer az említett oldalakra. Beállíthatjuk a késleltetést is: a rendszer nem azonnal, hanem az általunk megadott idő letelte után tölti fel a fotókat vagy a videókat, ami sok esetben jöhet jól. Összességében a funkció használata rendkívül egyszerű, gyakorlatilag percek alatt elvégezhetőek a szükséges beállítások. Mindkét szolgáltatás hasznos, így sokan fognak nekik örülni.

Sharing

A Sharing témakörben a felhasználókkal, felhasználói csoportokkal és a megosztásokkal kapcsolatos beállításokat találjuk. Itt lehetőség van felhasználók létrehozására, csoportba sorolására, sőt, még kvótát is rendelhetünk hozzájuk. A csoportok esetében külön kvóta alkalmazására nincs mód.

1.2.3.

A megosztásoknál megadhatjuk a megosztani kívánt könyvtár nevét, tulajdonost rendelhetünk hozzá és engedélyezhetjük is. A megosztott mappánál bekapcsolhatjuk a hálózati lomtár funkciót, de még azt is beállíthatjuk, hogy az adott könyvtár elérhető legyen-e a médiaszerveren és interneten keresztül vagy ne. A könyvtárnál arra is van mód, hogy publikussá, azaz mindenki számára elérhetővé, vagy priváttá tegyük.

Maintenance

Az utolsó nagy témakör a rendszerrel kapcsolatos legfontosabb beállításokat tartalmazza. A Power fülön beállíthatjuk, hogy hány percnyi tétlenség után küldje a rendszer készenléti állapotba a merevlemezeket, illetve azt is, hogy ha rendelkezésre áll UPS (szünetmentes tápegység), akkor mekkora az a minimális kapacitás-szint, amelynél a NAS már elkezdheti bezárogatni az alkalmazásokat és kikapcsolni magát az esetleges adatvesztés elkerülésének érdekében. Ebben a menüpontban az időzített be- és kikapcsolással kapcsolatos beállításokat is elvégezhetjük. A ki- vagy bekapcsolással kapcsolatos időzítés lehet napi, heti, sőt akár havi szintű is, mindezt órára, percre pontosan be lehet állítani.

1.2.3.4.5.6.


A log fülön a rendszerrel kapcsolatos fontosabb események naplóját találjuk, míg a Configuration menüpontban a NAS beállításait menthetjük el egy külső fájlba, amit aztán később bármikor vissza is tölthetünk. Az SSL fülön engedélyezhetjük az admin felület esetében a HTTPS protokoll használatát, de lehetőségünk van SSL tanúsítvány beimportálására és alkalmazására is. Az FW Upgrade menüpont a rendszerszoftver kényelmes frissítéséről gondoskodik és képes automatikusan ellenőrizni, hogy van-e friss szoftver a NAS számára. A Shutdown menüpont a NAS leállítására és újraindítására használható.

A beállítások elvégzése után így néz ki a főoldal.
 
Hasznos hivatkozások:

A harmadik versenyző ezúttal a Netgear kínálatában helyet foglaló ReadyNAS Duo lett, amely egyébként 53000 forint körüli áron érhető el kereskedelmi forgalomban. Az RND2000-es típusjelzéssel büszkélkedő hálózati adattároló teljesen átlagos dobozban érkezik, ami nem különösebben informatív, no de mire a termék dobozát saját kezünkben tarthatjuk, addigra azért már lehet némi fogalmunk azzal kapcsolatban, hogy mit is tud a NAS.

1.2.A csomag belsejében ennél a modellnél is egy külön kartondobozban találjuk a kellékeket és a leírásokat. A NAS-hoz kapunk egy gyors üzembehelyezési útmutatót, valamint egy telepítő lemezt, amelyen ezúttal is a különböző segédprogramok foglalnak helyet. A kellékek között van még egy Ethernet kábel, egy tápkábel, valamint egy tápadapter is, amely gyakorlatilag ugyanúgy 60W-os, mint a Netgear Stora esetében.

Leírások.Kellékek.


A Netgear ReadyNAS Duo előlapja a szokásos állapotjelző ledek mellett tartalmaz egy bekapcsoló gombot, egy Backup gombot, valamint egy USB 2.0-s portot is. A Backup gomb ugyanazt a funkciót tölti be, amit a Copy gomb: az előlapi USB 2.0-s portra csatlakoztatott adattároló tartalmát egy előre beállított könyvtárba másolja a NAS, de a tartalom szinkronizációjára is van mód csak úgy, mint a Plextor termékénél. A szellőzőráccsal ellátott ajtó mágnesek segítségével záródik: a mágnesek elég erősen fogják az ajtót, így elsőre szokatlanul nagy erőkifejtéssel tudjuk csak kinyitni azt, aztán később, mikor már hozzászoktunk a megoldáshoz, zökkenőmentesen megy majd az ajtónyitás.

1.2. 1.2.6.
A Netgear ReadyNAS Duo előlapja a szokásos állapotjelző ledek mellett tartalmaz egy bekapcsoló gombot, egy Backup gombot, valamint egy USB 2.0-s portot is. A Backup gomb ugyanazt a funkciót tölti be, amit a Copy gomb: az előlapi USB 2.0-s portra csatlakoztatott adattároló tartalmát egy előre beállított könyvtárba másolja a NAS, de a tartalom szinkronizációjára is van mód csak úgy, mint a Plextor termékénél. A szellőzőráccsal ellátott ajtó mágnesek segítségével záródik: a mágnesek elég erősen fogják az ajtót, így elsőre szokatlanul nagy erőkifejtéssel tudjuk csak kinyitni azt, aztán később, mikor már hozzászoktunk a megoldáshoz, zökkenőmentesen megy majd az ajtónyitás.

A NAS hátulján a 60 mm-es rendszerhűtő ventilátort találjuk, mellette egy Kensington porttal. A bal alsó szegmensben a tápadapter csatlakozója bújik meg, jobb oldalon pedig egy RJ45-ös Ethernet port és két darab USB 2.0-s csatlakozó foglal helyet.

A jól bevált FrontView

A Netgear ReadyNAS Duo esetében a gyártó ugyanolyan kezelőfelülettel ellátott szoftvert alkalmazott, mint amit egyik korábbi tesztünkben, a nagytestvér RND4000-es modell esetében kiveséztünk. Aki kíváncsi az említett szoftver felépítésére - amely egyébként a FrontView nevet viseli -, az itt tekintheti meg korábbi cikkünk erre vonatkozó részét. Amennyiben valaki saját maga szeretne szétnézni egy ReadyNAS hálózati adattároló konfigurációs menüjében, természetesen annak sem kell csalódnia, ugyanis a Netgear erre is lehetőséget biztosít. A próbához látogassunk el ide.


A NAS nagyobb testvéréhez hasonlóan szintén kínál X-RAID támogatást, azaz amennyiben eleinte csak egy merevlemezzel szeretnénk használni a terméket, de a későbbiekben egy további merevlemezzel bővítenénk az adattároló kapacitást, akkor erre természetesen van lehetőségünk. A rendszer egyébként RAID0 és RAID 1 támogatással áll a felhasználók rendelkezésére. Az alábbi táblázatból kiderül, hogy a négylemezes nagytestvérrel ellentétben ez a modell nem kínál online tárterületbővítési lehetőséget, illetve hot-spare támogatást, valamint a megosztás szintű kvótakezelés is hiányzik a repertoárjából.

Összehasonlítás.
Magára a szofverre az említett okok miatt eredetileg ki sem akartunk térni, ám történt egy érdekes esemény, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, ugyanis a különböző fórumokon bóklászva úgy tűnik, hogy nem egyedi esettel állunk szemben, hanem egy szélesebb körben is ismert hibával.

Corrupt Root: avagy ne essünk rögtön kétségbe, ha bekövetkezik a baj

A NAS-t a teszt végeztével gyári állapotra szerettük volna visszaállítani, így a RESET gombot 10 másodpercig nyomva tartottuk annak érdekében, hogy visszaálljanak az alapbeállítások. Amennyiben 30 másodpercig tartjuk lenyomva a RESET kapcsolót, úgy a NAS egy komplett szoftver újratelepítést hajt végre. A folyamat elején van egy 10 perces időkeret, amikor a RAIDAR szoftverrel elérhetjük a terméket és különböző beállításokat végezhetünk rajta. Esetünkben annyi történt, hogy elindítottuk a folyamatot, de hosszú percek elteltével sem történt semmi, legalábbis látszólag. A RAIDAR segédprogram elindítása után az állapotnál ez a felirat fogadott minket: "Corrupt Root". No, innentől kezdve semmire sem reagált a NAS. Lehetett RESET gombot nyomogatni, újraindítani, akkor sem történt változás. Némi keresgélés után találunk egy leírást, ami megmutatta a kiutat az igen kellemetlen helyzetből. Most ezt szeretnénk megosztani, hogy ha esetleg valaki szintén belelép az említett csapdába, akkor ne essen kétségbe, mert nem túl bonyolult a megoldás. Nem egy egy-két perces műveletről van szó, azt már most leszögezhetjük.

Az alábbi műveletsor a Sparc processzorral szerelt ReadyNas konfigurációk mindegyikénél alkalmazható (Duo, NV+, 1100, X6/600, NV/1000). Az x86-os alapokon nyugvó termékek, azaz a ReadyNas Pro Business és Pioneer Edition típusú, valamint a ReadyNAS NVX Business ás Pioneer Edition modellekhez, illetve a ReadyNAS 2100-as és ReadyNAS 3200-as készülékek esetében más eljárást kell alkalmazni, amelyről további információkat itt találnak az érdeklődők.

A ReadyNAS Duo, és a korábban említett ReadyNAS sorozatú hálózati adattárolók esetében a Corrupt Root hiba javításához első körben szükségünk lesz egy USB-s adattárolóra, mondjuk egy pendrive-ra, amelyen nincsenek adatok. Ahhoz, hogy sikeres USB Boot Recovery műveletet hajthassunk végre, nem árt, ha emlékezünk arra, hogy milyen firmware volt a NAS-on. Amennyiben ebben nem vagyunk biztosak, úgy alkalmazzuk a legfrissebb firmware-t. Ekkor a leírás szerint OS reinstallra nincs szükség, ha csak nem felejtettük el az admin jelszavunkat. Ez a firmware helyreállítás a leírás szerint nem veszélyezteti a NAS-on tárolt adatok biztonságát, ugyanis a rendszer, ha boot közben hibát tapasztal, nem csatlakoztatja (mount) a meghajtókat, így az adatok is érintetlenek maradnak. Mivel esetünkben ekkor a merevlemezeken már semmi sem volt, így ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk, így mindenki saját felelősségére hajtsa végre a leírtakat!

Először is szükségünk lesz az említett firmware-re, amelyet innen lehet letölteni. A rar fájl tartalmát csomagoljuk ki a C:NTRawrite könyvtárba annak érdekében, hogy később egyszerűbb dolgunk legyen és nevezzük el usb.img-nek, hogy ne kelljen fél óráig írni a parancssorba a nevét. Ha ez megvan, szerezzük be az NTRawrite alkalmazást, amely Windows 2000/XP/Vista/7 operációs rendszerekkel egyaránt kompatibilis, legyen szó 32- vagy 64-bites kiadásról. Mi 64-bites Windows 7 Ultimate szoftverrel próbáltuk az alkalmazást és hibátlanul működött.

Ha ezzel megvagyunk, csatlakoztassuk a pendrive-ot és jegyezzük meg a betűjelét. Esetünkben ez d: volt, így a későbbiekben eszerint írjuk le a teendőket. Indítsuk el rendszergazdai jogokkal a parancssort (CMD), majd pötyögjük be az alábbi sorokat:

C:Documents and SettingsuserDesktop>cd
C:>cd NTRawrite
C:NTRawrite>NTRawrite -h
NTRawrite v1.0.1 by Blake Ramsdell <
bcr@users.sourceforge.net >
Creates a diskette from a diskette image file.
usage: NTRawrite [--noverify] [--reverse] [-n] [-h] [-f image_file] [-d drive]
--noverify Skips verification step.
--reverse Saves diskette to image file instead.
-n Don't wait for the user to insert a diskette.
-f image_file Disk image file to place on diskette.
-d drive Drive specifier to put diskette image on.
-h Display usage.
C:NTRawrite>NTRawrite -f c:NTRawriteusb.img -d d:
NTRawrite v1.0.1 by Blake Ramsdell <
bcr@users.sourceforge.net >
Please insert a diskette and press any key.
Copying image file c:NTRawriteusb.img to floppy drive D.

Miután a rendszer felírta a képfájlt a pendrive-ra, még végrehajt egy ellenőrzést is. Miután ez kész van, az alábbi pár sor fogad minket:
 

Copying image file c:NTRawriteusb.img to floppy drive D.
****************************************]
Verifying image file c:NTRawriteusb.img with floppy drive D.
****************************************]
Completed!

A pendrive-ot most már szabályosan eltávolíthatjuk. A NAS-t kapcsoljuk ki, majd a pendrive-ot csatlakoztassuk az
előlapi USB 2.0-s portra. A bekapcsoló gombot nyomjuk be és tartsuk is benyomva 20 másodpercig. A merevlemezekhez tartozó ledek öt másodpercenként villognak, a negyedik ilyen villogásnál el is engedhetjük a bekapcsoló gombot. A recovery folyamat elindul és ezt az LCD kijelzővel rendelkező változatnál (RND4000) mi magunk is nyomon követhetjük. A ReadyNAS DUO-nál csak abból tudhatjuk meg, hogy véget ért  helyreállítás, hogy a NAS magától kikapcsolt.

Amennyiben ez megtörtént, kapcsoljuk be a terméket, majd 1-2 perc eltelte után a RAIDar alkalmazáson belül már látni is fogjuk. Egy gonddal kevesebb.

Hasznos hivatkozások:

 

Tapasztalatok

A hálózati adattárolók esetében ezúttal is megvizsgáltuk, hogy hogyan alakul a fogyasztásuk, mennyire hangos az általuk alkalmazott ventilátor, illetve Gigabites Router alkalmazása mellett pontosan milyen írási- és olvasási sebességeket tudnak garantálni. A hőmérsékletekről ezúttal csak dióhéjban írunk, ugyanis a Plextor terméke csak a processzor hőfokát közölte, a Netgear Stora pedig semmilyen hőmérséklet információt nem adott, így túl sok összehasonlítanivaló nincs.

Fogyasztás

A hálózati adattárolóknál háromféle állapotban vizsgáltuk az átlagfogyasztást: az első alkalmommal maximális terhelés alatt, utána üresjáratban, majd a legvégén megvártuk, hogy az egység lekapcsolja a merevlemezeket és ekkor is megnéztük, hogy mekkora fogyasztás mellett üzemel az adott rendszer. Mindhárom NAS esetében két egyforma merevlemezt használtuk (Samsung HD103SJ, 1 TB).


A termékek között mindhárom állapotban jelentkeztek a különbségek, ám ezek csak hosszabbtávon forintosíthatóak, azaz az alacsonyabb fogyasztásból származó előny észrevehetően csak sokára jelentkezik. Mindenesetre így, hogy minden termék azonos merevlemezekkel üzemelt, egész jól látszanak a köztük lévő fogyasztáskülönbségek.

Sebesség

A sebességtesztek alkalmával vegyesen másoltunk a NAS-okra kis és nagy fájlokat, és a NAS-ról a PC-re is vegyesen érkeztek a különböző méretű fájlok, így hatékonyan ábrázolható, hogy milyen átlagteljesítményre képesek a termékek olvasás és írás tekintetében.A Stora igen kellemes meglepetést okozott, ugyanis annak ellenére, hogy a NAS egyszerű, mint egy faék, írás és olvass tekintetében bizony szépen leiskolázta a mezőnyt. Jó, a sebességért cserébe itt a puritán kezelőfelülettel és a kevéske szolgáltatással kell megbarátkozni, de a termék általános otthoni adattárolónak ennyiért mindenképpen tökéletes választás az eddigi tapasztalatok ismeretében. A Plextor és a Netgear hálózati adattárolói sajnos nem mondhatóak valami gyors megoldásoknak, pedig áraik és szolgáltatásaik ismeretében ezeknél az eredményeknél azért többet vártunk. A teszt alkalmával most is a jól bevált TP-Link routert használtuk (WR-1043ND) a korábban alkalmazott CAT6-os Ethernet kábelek társaságában.

Zajszint

Objektív eredményekkel ezúttal nem szolgálhatunk, viszont érzékszervi úton (hallás) szerzett tapasztalatainkat mindenképpen leírjuk. A termékek közül kezdjük a sort a Storával. Ez a hálózati adattároló folyamatosan azonos sebességgel üzemelteti a beépített rendszerventilátort, amely csak minimális szélzajt generál, ez pedig kétméteres távolságból, filmnézés közben egyáltalán nem zavaró, tulajdonképpen nem is hallható, csak ha nagyon odafigyelünk.

A Plextor megoldása már alkalmaz némi fordulatszám-szabályzást, természetesen terhelés függvényében, viszont ez a ventilátor sem mondható hangosnak. A teszt alkalmával tulajdonképpen egyszer sem bocsátott ki zavaró hangokat a NAS, maximum a merevlemezek motorját és fejeit lehetett hallani, amikor másolással maximálisan leterheltük az adattárolót. Azt azért egyértelműen leszögezhetjük: ha csak kicsivel is, de ez a termék hangosabb, mint a Stora.

A Netgear RND2000-es hálózadi adattárolója, azaz a ReadyNAS Duo bekapcsolásnál rendkívül komoly hangzavart csap: ekkor a ventilátor motorjának zaja és némi szélzaj hallható. A hanghatást egy alacsony fokozaton pörgő hajszárító motor hangjához tudnánk hasonlítani. Szerencsére, ahogy a boot folyamat véget ér, a ventilátor fokozatosan elhalkul, majd teljesen elcsendesül, így pedig már egyáltalán nem zavaró a zajszint. Komolyabb igénybevétellel sem sikerült a ventilátort zajongásra bírni, így csak a boot folyamat alatti hangzavarral kell megbarátkozni, ezt viszont normál esetben nem sokszor fogjuk hallani.

Ezek a hálózati adattárolók tehát nyugodt szívvel ajánlhatóak otthoni környezetbe, ugyanis egyáltalán nem hangosak.

Hőmérséklet

A hőmérsékletek elemzésénél ismét nehéz helyzetben vagyunk, ugyanis a mezőny ebből a szempontból elég gyenge. A Netgear Stora gyakorlatilag semmilyen információt nem ad sem a merevlemezek, sem pedig a rendszer processzorának hőmérsékletéről, így ennél a terméknél sajnos nem kerülhet sor a hőfokok kielemzésére.

A Plextor NAS2L már egy fokkal jobb, ugyanis ez a modell legalább a processzor hőmérsékletét közli velünk, viszont a merevlemezekét nem köti az orrunkra, legalábbis az általunk tesztelt terméken, a legfrissebb szoftver alkalmazása mellett sem találuk meg a keresett hőfok értékeket. A processzor egyébként üresjáratban és alacsony terhelés alkalmával 39 Celsius fok körüli hődokon ketyeg, de ha leterheljük a NAS-t - ami nem egy nehéz feladat, már egy egyszálon futó másolással is gond nélkül kivitelezhető -, akkor a CPU hőfoka 47 Celsius fokig kúszik fel.

A Netgear esetében a rendszer, illetve a processzor hőmérsékletéről nem kapunk tájékoztatást, de a sokkal fontosabbnak minősülő merevlemez hőfokokat szerencsére elénk tárja a rendszer. A merevlemezek üresjáratban 35 Celsius fok körüli hőmérsékleten üzemelnek, ezeket az értékeket maximális terhelés alkalmával sem sikerült 42 fok fölé tornászni.

A NAS-ok közül a legkellemesebb meglepetést a Netgear Storája okozta, amely 23000 forint körüli összegbe kerül, ám mégis ütőképes írási-, illetve olvasási sebességeket kínál és szolgáltatások tekintetében sem mondható rossznak. A termék esetében nagy feketepontot érdemel a felhasználói kezelőfelület, pontosabban az admin felület, ami elég fapadosra sikerült, pedig a sokan értékelik, ha egy tetszetős, áttekinthető menü fogadja őket. További feketepont, hogy néhány szolgáltatás elérhetőségét előfizetéshez köti a gyártó.


Ettől eltekintve nagyon nincs semmi olyan, amit felróhatnánk a készüléknek: a ventilátor halkan üzemel, a sebesség rendben van, az árat is szem előtt tartva pedig már egy szavunk sem lehet. Az első indítás utáni automatikus szoftverfrissítés meglepő volt, ezért be is vésünk egy hatalmas piros pontot. A termék összességében egy igen jó választás, ha olcsón, alap funkciókat kínáló hálózati adattárolót keresünk, amelynél fontos, hogy rendelkezésre álljon a RAID1 mód és legyen lehetőség automatikus PC adatmentésre Windows, illetve MAC OS alapú konfigurációk esetében is. Ennek fényében a Netgear Stora egyértelműen ajánlott vétel. Ha csomagokkal, azaz plusz alkalmazásokkal is bővíthető megoldást keresünk, amely akár webszerverrel, torrent klienssel és egyéb nyalánkságokkal is rendelkezik, akkor a valamivel drágább D-Link DNS-323-ra is érdemes néhány pillantást vetni.

A Plextor PX-NAS2 már egy komolyabb termék, legalábbis ha a szolgáltatásait nézzük. Írási- és olvasási sebességek tekintetében viszont már kihívásokkal küzd. Nem tartozik a leglassabb termékek közé, de egy ilyen neves gyártó termékétől azért mindenképpen többet várnánk. Az automatikus adatmentés funkciót a Memeo Autobackup szoftvercsomag biztosítja és itt már rendelkezésre áll a RAID0-s mód is, bár ennek ez esetben sok értelme nincs. Az automatikus YouTube és Flickr kép- és videófeltöltő funkció egyenesen zseniális, mint ahogy a letöltő alkalmazás is, amely a torrent fájlok letöltésével és visszaosztásával is képes megbirkózni. Az RSS alapú letöltő szolgáltatás szintén hasznos és a felhasználói kezelőfelület kinézetére, illetve kezelhetőségére sem lehet panasz.


A Plextor terméke tehát már egy sokkal ütőképesebb megoldás, amely haladó felhasználók számára is jó választás lehet A termék a webszerver funkciónak köszönhetően akár weboldalaknak is helyet adhat, azaz képes MySQL és PHP szerver futtatására. A NAS a maga 44000 forint körüli ajánlott végfelhasználói árával tényleg jó választás, de azt azért kalkuláljuk bele a történetbe, hogy az alacsony írási- és olvasási sebességek miatt kicsit hosszadalmas folyamat lesz a nagyobb fájlok másolása, főleg, ha LAN-on keresztül egyszerre több tíz GB-nyi adatot akarunk a NAS-ra varázsolni. A Gigabites Ethernet portot sajnos nem igazán használja ki a rendszer, pedig milyen jó lenne... Az ajánlott plecsnit  a leírtak fényében sajnos nem tudjuk odaadni, pedig ezt leszámítva nagyon tetszett nekünk.


Végül, de cseppet sem utolsósorban ejtsünk néhány szót a Netgear ReadyNAS DUO-járól is, amely 53000 forint körüli ajánlott végfelhasználói áron kerül forgalomba. Szoftver tekintetében nagyon jól szerepel a Netgear gépe (leszámítva a kivesézett Corrupt Boot hibát),  de a sebességgel nem vagyunk maradéktalanul elégedettek. Az azért mégsem járja, hogy a fele ennyibe kerülő Netgear Stora leiskolázza a "nagyobb testvért", ráadásul úgy, hogy az a NAS fele ennyibe se kerül. Ettől eltekintve, ha egy jó hálózati adattárolóra van szükségünk, amely plusz alkalmazásokkal még ütősebbé tehető, akkor nagyon érdemes elgondolkozni ezen a NAS-on, viszont sebessége miatt ajánlott plecsnit nem kap.

Netgear Stora
A tesztben szereplő Netgear Stora és Netgear ReadyNAS DUO hálózatoi adattárolót a Cédrus Kft,-től, a Plextor PX-NAS2L pedig a Ramiris Kft.-től kaptuk kölcsön tesztelésre, amiért ezúton szeretnénk köszönetet mondani!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. marcias
2010.10.31. 23:15
Nekem nagyon tetszik ez a Stora NAS, de hol lehet ennyiért megkapni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Svindler
2010.11.01. 02:31
Nálunk ennyi volt, csak épp elfogyott, érdemes lehet beállítani az árufigyelőt
[LINK]
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. flashboy
2010.11.01. 08:35
Engem a BUFFALO LinkStation Live 1,5TB érdekelne. Anno volt itt is 33-35 ezer Ft körül, de eltűnt, és azóta sincs. Pedig ár/érték arányban tuti verte az alsó kategóriát. Remélem felbukkan majd újra itt is, és nem lesz drágább, mint anno.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Chapell
2010.11.01. 18:59
A bootnál történő brutál ventihang általában a (legalábbis szervereknél) a porkifújó funkció, ezt BIOSban ki lehet kapcsolni. Bekapcsolásnál az összes ventit maxon járatja egy pár másodpercig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. marcias
2010.11.01. 21:29
Ha jól látom a merevlemezek 7200rpm-esek voltak. Általában ilyen felhasználásra 5400-asok is bőven jók, és akkor a fogyasztási értékek némiképp csökkentek volna (tekintve, hogy egy ilyen gépnél a HDD-k a fő fogyasztók, akár nem is kevéssel).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zevilaga
2010.11.01. 21:34
Nagyon érdekes teszt, pont mostanában gondolkozom egy hasonló megoldáson. Eddig egy régi noti + egy külső HDD tűnt a jó megoldásnak, de a teszt alapján a NetGear Stora felé hajlok.

Van viszont egy mondat az utolsó oldalon, amit javítani kell: "Az azért mégsem járja, hogy a fele ennyibe kerülő Netgear Stora leiskolázza a "nagyobb testvért", ráadásul úgy, hogy az a NAS fele ennyibe se kerül."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!