iPon Cikkek

Három hálózati HP nyomtató bemutatója

Dátum | 2011. 03. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Ezúttal három üzleti HP nyomtatót vettünk szemügyre közelebbről, amelyeknél azt vizsgáltuk, hogy milyen szolgáltatásokat kínálnak, milyen felépítéssel rendelkeznek és mennyire nevezhetőek gazdaságos megoldásoknak.

Egy nyomtató kiválasztása

Mielőtt még rátérnénk a nyomtatók bemutatására, mindenképpen érdemes néhány dolgot tisztázni, amelyek nyomtatóvásárlás előtt merülhetnek fel. Ki kell választanunk, hogy milyen típusú nyomtatót szeretnénk (tintasugaras vagy lézer) és azt is el kell döntetnünk, hogy milyen funkciókkal rendelkezzen a termék. A végén a működtetési költségek kiszámolásával pontot is tehetünk az ügy végére.

Első körben pár nagyon fontos kérdést kell tisztáznunk, amelyek segítenek meghatározni, hogy mely irányba induljunk el. Mindenek előtt el kell döntenünk, hogy kizárólag monokróm nyomtatóra van-e szükségünk, azaz fekete-fehér nyomatokat készítünk-e, vagy olyan terméket keresünk, amellyel színes dokumentumokat is ki lehet nyomtatni.

Fekete-fehér nyomtatás esetében viszonylag egyszerű a helyzet, főleg ha sokat nyomtatunk: válasszunk egy minőségi monokróm lézernyomtatót, ami hosszú ideig kiszolgálhat minket és amely az előzetesen kalkulált havi oldalterhelést képes kiszolgálni. Színes nyomatok készítésénél már kicsit bonyolultabb a helyzet, érdemes több szempontot is vizsgálni, például azt, hogy mekkora terhelhetőségre van szükségünk napi szinten, azaz nagyságrendileg mennyi oldalt fogunk kinyomtatni az adott nyomtatóval. Amennyiben napi szinten kevesebb, mint 25 oldalt nyomtatunk, akkor számunkra megfelelő választás lehet egy tintasugaras nyomtató, míg ha napi szinten 100 oldalnál nagyobb mértékben kívánjuk a nyomtatót terhelni, akkor érdemesebb lézernyomtatóban gondolkodni. A kettő között még tovább finomíthatjuk a képet. Ha a költségek jelentik a legfontosabb tényezőt, akkor (bár most sokan meg fognak lepődni) érdemes a tintasugarasra szavazni, ha viszont egyéb előnyökre van szükségünk, mint például a tartósságra bármilyen médián, vagy a nagy havi terhelhetőség, akkor a lézerre tegyük a voksunkat, elvégre sokkal kevésbé érzékeny a papír minőségére.

A mai teszt középpontjában tintasugaras, üzleti kategóriás nyomtatók állnak. Mivel a tintasugaras nyomtatókról csak úgy általánosságban is több oldalt lehetne írni, ezért ettől most eltekintünk, de igény esetén jelentkezünk egy alapozóval, mert nagyon sok érdekességet rejt a téma (milyen tinta típusok vannak, milyen festékpatron-rendszerek  vannak, mi a gazdaságosabb, mennyi ideig bírja ki egy átlagos- és egy minőségi fotópapíron a kinyomtatott kép, stb.).

Lássuk akkor hát a mostani felhozatalt!

Műszaki paraméterek, ár és garancia.
Mint az a táblázatból is látható, lesz itt minden az "átlagos" nyomtatótól a csúcskategóriáig.

Papírkezelés.
A bemutatóban szereplő nyomtatók szolgáltatások és terhelhetőség tekintetében egyaránt különböznek, az viszont közös bennük, hogy mindannyian irodai felhasználásra, üzleti felhasználók számára készültek és mindannyian rendelkeznek legalább vezetékes hálózati támogatással.

A rövid bevezető után nézzük a nyomtatókat közelebbről, egyenként.

Bemutatónk első szereplője egy egyszerűbb, üzleti felhasználóknak szánt hálózati nyomtató, amely gazdaságos működtetést és teljesen alap funkciókat kínál, amelyek összességében kielégíthetik egy kisebb miretű iroda nyomtatással kapcsolatos igényeit. A tesztre kapott termék esetében - mivel sajtópéldányról volt szó - nem álltak rendelkezésre maradéktalanul azok a kiegészítik, illetve kellékek, amelyek a kereskedelmi forgalomba szánt csomagokban jelen vannak, így ezek mindegyikéről nem tudunk képet mellékelni.


A fenti fotón a nyomtatóhoz tartozó tápegység és a tápkábel látható, de rajtuk kívül minden Officejet 6000-es sorozatú nyomtatóhoz kapunk még egy telepítő lemezt, amelyen a szükséges szoftverek és a nyomtató felhasználói kézikönyvének digitális változata lapul, valamint kapunk még némi leírást is, amelyek az üzembehelyezésben és a termék működtetésében nyújtanak segítséget. A készülékhez természetesen kapunk egy induló patroncsomagot is, így azonnal megkezdhetjük a dokumentumok és képek nyomtatását, csak megfelelő minőségű papírt kell szereznünk az adott nyomtatási feladathoz. 

Fontos megemlíteni, hogy - ahogy a legtöbb HP nyomtatónál - úgy ennél a modellnél sem képezi a csomag részét az A-B típusú USB 2.0-s kábel, amellyel a terméket a számítógéphez lehet kapcsolni. Vásárlás előtt az USB 2.0-s kábel meglétéről a HP hivatalos weboldalán, az adott termék oldalán tájékozódhatunk, ott ugyanis a specifikációk között arról is beszerezhetünk némi információt, hogy pontosan mi lapul a nyomtató dobozában.
Maga a termék 458 x 389 x 164 mm-es mérettel rendelkezik, súlya pedig 4,8 Kg, azaz nem nevezhető sem nagynak, sem pedig nehéznek. A fekete-fehér színösszeállításban pompázó nyomtató letisztult, egyszerű dizájnnal érkezik és funkciógombokkal sincs túlbonyolítva.


A készülék előlapján a papírtartó és papírkiadó tálca felett a bal szélen egy bekapcsoló gombot találunk, amely mellett a papírhoz, a nyomtatási feladat megszakításához és az Ethernet konfiguráció állapotjelentésének kinyomtatásához szükséges gombok helyezkednek el. Jobbra haladva négy piktogramot láthatunk, amelyek az egyes patronokhoz tartoznak. A LED-del is ellátott piktogramok figyelmeztetnek, ha az adott patron cseréje szükségessé válik. A termék előlapján tulajdonképpen mást nem is találunk. Azt azért érdemes megemlíteni, hogy a nyomtató 250 oldalas lapadagoló tálcát és 50 oldal tárolására képes papírtároló tálcát kínál. A papírtároló kapacitás külön kiegészítő segítségével nem növelhető. Azt is fontos kihangsúlyozni, hogy a nyomtató ugyan képes duplex oldalak kinyomtatására (nyomtatás a lap mindkét oldalára), de ezt a funkciót manuálisan kell elvégezni (nekünk kell visszarakni a lapokat), automatikus duplex nyomtatásra nincs mód.


A nyomtató tetejét kinyitva elénk tárul a mechanika egy része, valamint előbújik a patronokat tartalmazó kis tároló is, persze csak akkor, ha a nyomtató bekapcsolt állapotában nyitjuk fel a fedelet. A patronok cseréje rendkívül egyszerűen és gyorsan történik és mivel itt a nyomtatófej is a patronokban van, így külön nyomtatófej-cserével nem kell bajlódni, ami kényelem szempontjából jó, de gazdaságossági szempontból már megoszlanak a vélemények a hasznosságáról. A termékhez HP 920-as patronokat kapunk induló készletként.Maga a nyomtató havi szinten maximum 7000 oldal kinyomtatására képes, azaz ez a maximálisan engedélyezett terhelés, amit elvisel. A termék 192 MHz-es processzorral és 32 MB-nyi memóriával rendelkezik és a szokásos USB 2.0-s port mellett kínál egy 10/100 Mbps-os Ethernet csatlakozót is.

A nyomtató maximum 600 dpi-s minőségben képes monokróm nyomatok készítésére, míg színes dokumentumok vagy fényképek esetén maximum 4800 x 1200 dpi-s felbontás alkalmazására van lehetőség. A termék fekete-fehér módban A4-es oldalból vázlat minőségben maximum 32 oldalt képes elkészíteni percenként, míg színes lapoknál ez az érték maximum 31 oldal/perc lehet. A lap telítettsége és az alkalmazott minőség természetesen jelentősen befolyásolja az elérhető sebesség mértékét.

SzoftverA nyomtatóhoz a telepítő cd-n a szükséges illesztőprogramon kívül megkapjuk a HP Szolgáltatóközpontot is, amely segít a nyomtató menedzselésében és elénk tárja mindazokat a beállításokat, amelyekre a leggyakrabban szükségünk lehet. A telepítő lemezen egy Photo Essential 3.5 névre keresztelt kis alkalmazás is helyet kapott, amely az esetleges fotónyomtatásban segédkezik. A HP Szolgáltatóközpont mellett HP Update néven egy frissítő alkalmazást is kapunk, amely segít a nyomtató szoftvereinek naprakészen tartásában.

A fenti képeken látható szoftver mellett némi érdekességet is tartogat a nyomtató. A termék tartalmaz egy egyszerű webes kiszolgálót, amelyen keresztül a nyomtató IP-címének beírása után egyből egy konfigurációs menüben találjuk magunkat, ahol a nyomtatóval kapcsolatos legfontosabb beállításokat elvégezhetjük.

1.2.3.4.5.6.7.


8.9.10.11.12.13.14.
A nagyon hasznos webes kiszolgálót felhasználónévvel és jelszóval védhetjük az illetéktelenek elől.

Bemutatónk második szereplője, az Officejet Pro családba tartozik és az Officejet Pro Wireless 8000 típusjelzést viseli. A termék Officejet 6000-es társánál valamivel nagyobb, 494 x 479 x 180 mm-es mérettel, illetve 7,8 kilogrammos súllyal érkezik.


Ehhez a nyomtatóhoz ugyanazokat a kiegészítőket kapjuk, mint az előző oldalon bemutatott társához, azaz a csomag egy tápadaptert, egy tápkábelt, a szükséges leírásokat (felhasználói kézikönyv, üzembehelyezési útmutató), valamint a telepítő lemezt rejti.

A felsoroltak mellett természetesen az induló nyomtatópatron készletet sem spórolja le a gyártó, sőt, még két nyomtatófejet is kapunk, ugyanis ennél a modellnél a nyomtatófejek a patrontól külön kapnak helyet, köztük pedig rugalmas csövek teremtenek kapcsolatot.


A nyomtató előlapján, a bal szélen található ajtó mögött bújik meg a négy patron, míg a két nyomtatófejet a fedél felnyitása és egy, a szerkezet bal oldalán elhelyezett, kipattintható ajtó alatt találjuk. A készülék hátulján ezúttal is csak egy 10/100 Mbps-os Ethernet portot és egy USB 2.0-s csatlakozót találunk, de ennél a modellnél már egy beépített 802.11 b/g WiFi adapter is rendelkezésre áll, amit nagyon egyszerűen működésre lehet bírni egy külön varázsló segítségével.


A nyomtató hasonló dizájnnal rendelkezik, mint Officejet 6000-es társa, azzal a különbséggel, hogy ennél a modellnél a fekete műanyag betéteket zongoralakk-fekete "fényezéssel" látták el, ami elegáns megjelenést kölcsönöz, de egy idő után sajnos igen karcossá válhat, akármennyire is vigyázunk rá. A termék előlapján ezúttal is ugyanazokat a kezelőszerveket találjuk, mint az előző oldalon bemutatott modellnél, most viszont egy picit más a sorrend. A bal szélen a patronokat szimbolizáló piktogramok láthatóak, tőlük jobbra pedig a papírkezeléssel, a nyomtátásai feladat megszakításával és a hálózati konfiguráció lekérdezésével kapcsolatos kezelőszervek találhatóak. A jobb szélen a bekapcsoló gomb zárja a sort.Az Officejet Pro 8000 Wireless szintén 250 lapos kapacitással bíró lapadagolóval érkezik, a papírtároló tálcán pedig összesen 150 lap kaphat helyet. Ennél a modellnél is lehetőség van duplex nyomtatásra, viszont itt már nem kell kézzel forgatnunk a lapokat, a fordítást a nyomtató mechanikája itt már saját maga is képes elvégezni, ami gyorsabb, kényelmesebb munkavégzést tesz lehetővé.

Az Officejet Pro 8000 Wireless esetében egyébként a processzor szerepét már nem egy 192 MHz-es, hanem egy 384 MHz-en ketyegő példány tölti be, viszont memóriából ugyanúgy 32 MB-nyi áll rendelkezésre, mint a 6000-es modell esetében. Ez a nyomtató havi terhelhetőség tekintetében több, mint a dupláját nyújtja Officejet 6000-es társának: míg a 6000-es modell havi 7000 oldalas terhelhetőséggel rendelkezik, addig az Officejet Pro 8000 Wireless esetében már akár havi 15000 oldal kinyomtatására is van lehetőség.

Szoftver

1.2.3.

A HP Officejet Pro 8000 Wireless nyomtatóhoz is megkapjuk a HP Szolgáltatóközpont névre keresztelt szoftvert, amelynek segítségével könnyedén és gyorsan elvégezhetjük a nyomtatóval kapcsolatos beállításokat, ellenőrizhetjük a tintaszinteket és elvégezhetjük a nyomtató csatlakoztatásával kapcsolatos teendőket, ha azokat a szoftverek telepítésekor nem tettük volna meg.

1.2.3.4.5.6.

1.2.3.4.

A Photo Essential 3.5-ös szoftver mellett ennél a nyomtatónál már egy Photo Creations nevű segédprogramot is kapunk, amely a fényképek rendezésében és fotóalbumok kezelésében segít, sőt, fotóalbumok és poszterek létrehozására is módot ad.

Photo Essential - 1.Photo Essential - 2.Photo Creations

A fent említett alkalmazások mellett természetesen most is rendelkezésre áll a nyomtatóba épített mini webszerver, amely a HP Officejet 6000-es modellhez képest számos extra szolgáltatást kínál. Az Officejet Pro 8000 Wireless esetében nem csak a tintapatronok szintjeit ellenőrizhetjük, hanem azt is, hogy különböző lefedettségű dokumentumokból nagyjából mennyit nyomtathatunk még addig, míg végleg ki nem fogynak a patronok.

1.2.3.4.5.6.7.

A webes felhasználói kezelőfelület a nyomtató legfontosabb tulajdonságainak beállítására is lehetőséget ad. A rendszer fejlett hálózati szolgáltatásokat is kínál és nyomon követhetjük vele, hogy mely felhasználó pontosan mikor és hány oldalt nyomtatott a készülék használatával.

8.9.10.11.12.13.14.
Rendkívül hasznos szolgáltatás, hogy az előre megadott e-mail cím(ek)re riasztás esetén értesítést tud küldeni a nyomtató. A riasztási eseményt egyebek mellett kiválthat például papírhiány, kifogyott patron, nyomtatófej-hiba, nyitva hagyott nyomtató fedél, vagy akár elakadt papír is.

15.16.17.18.19.20.21.

A rendszer képes Proxy kezelésre, emellett kínál mDNS, SNMP és WINS támogatást, sőt, még a WS-Discovery és a WSD Print protokollokat is támogatja.

22.23.24.25.26.27.28.29.30.31.32.33.34.35.36.37.38.39.40.41.42.

A webes felhasználói kezelőfelületen keresztül állapotjelentést is kérhetünk a nyomtatóval kapcsolatban, sőt, néhány funkció tesztelésére is van mód. A szoftver összességében rendkívül ütőképes, ha olyan kisebb irodai környezetbe, vagy otthoni irodai környezetbe szánjuk, ahol a fent említett szolgáltatásokra szükség van. Ha valakinek felkeltette a figyelmét, akkor érdemes átböngészni a képeket, bemutatnak minden lehetőséget.

Jelenlegi bemutatónk legkomolyabb résztvevője nem más, mint az Officejet Pro 8500A Plus e-All-In-One. Ez a nyomtató egy hamisítatlan multifunkciós készülék, amely nem csak jó minőségű nyomatok készítésére, hanem fénymásolásra, szkennelésre és faxolásra is tökéletesen alkalmas, sőt, még a gyártó ePrint technológiáját is kiaknázhatjuk vele, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül a nyomtatónak küldjünk elektronikus leveleket, amelyeket aztán a termék - számítógép alkalmazása nélkül - képes azonnal ki is nyomtatni. A nyomtató e-mail címét másoknak is megadhatjuk, ám ezt érdemes körültekintően tenni, valamint érdemes listát is készíteni azokról a kontaktokról, akik számára engedélyezett az ePrint szolgáltatás használata.

A HP full extrás tintasugaras multifunkciós nyomtatója nem csak tudását, hanem méretét tekintve is nagy. A nyomtató 502 x 428 x 308 mm-es mérettel rendelkezik, súlya pedig nem kevesebb, mint 12,65 Kg.

A nyomtató dobozában minden szükséges kiegészítőt megtalálunk, ami a termékhez kellhet, kivéve az A-B típusú USB 2.0-s kábelt, amit külön kell megvásárolnunk. A termékhez kapunk gyors üzembehelyezési útmutatót, felhasználói kézikönyvet, telepítő lemezt, tápkábelt és tápadaptert, valamint egy telefonkábelt is. A dobozban lapul még a két nyomtatófej (bíborvörös és ciánkék, valamint fekete és sárga), plusz az induló HP 940-es patronkészlet is a négy darab patronnal.

A nagy fekete multifunkciós nyomtató hatalmas zongoralakk-feketében pompázó felületekkel rendelkezik, viszont oldalán és hátulján matt fekete műanyag borítást találunk. A csillogó fekete bevonat elegáns megjelenést kölcsönöz a terméknek, de mint azt az Officejet Pro 8000 Wireless-nél elmondtuk, úgy ennél a terméknél is meg kell említenünk, hogy fokozottan ügyelni kell a felület tisztítására, ugyanis könnyedén karcossá válhat.


A multifunkciós egység rendkívül tetszetősre sikeredett. A termék jobb oldalán láthatunk egy nagyméretű, 10,9 cm-es CGD kijelzőt, ami érintő funkcióval is rendelkezik és tulajdonképpen úgy néz ki, mint ha egy iPhone-t beépítettek volna a nyomtató előlapjába. A kijelző kényelmes menüvezérlést biztosít, igaz, néha kissé pontatlanul vagy egyáltalán nem érzi, hogy megérintettük, de egy kis idő után ki lehet tapasztalni a kezelés mikéntjét, utána pedig gyorsan és hatékonyan lehet használni ezt az igencsak látványos kezelőszervet. A tetszetős kijelzőről lejjebb egy videót is megnézhetnek majd az érdeklődők.


A nyomtató jobb oldalán találunk még egy memóriakártya-olvasót is, amelybe SD/SDHC, Memory Stick, xD vagy MMC típusú memóriakártyák egyaránt helyezhetőek (ezekről lehet közvetlenül nyomtatni, vagy elmenteni rájuk szkennelt képeket). A memóriakártya-olvasó alatt a nyomtató bekapcsoló gombja helyezkedik el, amely zöld LED-es világítást kapott és amely készenléti állapotban pulzáló fény bocsát ki. A memóriakártya-olvasó felett egy USB 2.0-s port is található, amelyre PictBridge kompatibilis fényképezőgépet, esetleg Pendrive-ot vagy egyéb USB-s adattárolót csatlakoztathatunk, a nyomtató menüjének segítségével pedig könnyedén kiválaszthatjuk a kinyomtatni kívánt fotókat.

A nyomtató bal oldalán egy pici ajtó mögött bújnak meg a tintapatronok (ciánkék, bíborvörös, sárga és fekete), míg a nyomtatófejeket szintén a bal oldalon, a papírtálca feletti komplett "emelet" kinyitásával találjuk meg. A rendszer 250 lap fogadására képes lapadagolóval érkezik, a papírtartó tálca kapacitása pedig ezúttal is 150 lap. Kiegészítőként vásárolhatunk egy második 250 lapos lapadagoló tálcát is, ha az igényeink indokolják. Ha már a lapoknál tartunk: ennél a nyomtatónál is 15000 A4-es oldalban határozták meg a maximális havi terhelhetőséget csak úgy, mint Officejet Pro 8000 Wireless társánál.

Maga a nyomtató 1200 x 1200 dpi-s minőség mellett képes monokróm dokumentumok nyomtatására, míg színes dokumentumokat és fényképeket akár 4800 x 1200 dpi-s minőségben is kinyomtathatunk a készülékkel. A gyártó monokróm A4-es dokumentumok esetében, vázlat módban 35 lap/percben állapította meg a nyomtató maximális sebességét, míg színes A4-es dokumentumok nyomtatásakor, ugyancsak vázlat módban 34 oldal/perces maximális sebesség érhető el. Természetesen ezek az adatok most is nagyban függenek a nyomtatandó oldal telítettségétől és felbontásától, azaz jobb minőségben, telítettebb oldalakat a fentieknél alacsonyabb sebesség mellett lehet kinyomtatni.

A nyomtató tetejét kinyitva a síkágyas lapolvasóval találjuk szembe magunkat, ami maximum 215,9 x 355,6 mm-es dokumentumok beolvasását teszi lehetővé. A szkenner 4800 dpi-s maximális optikai felbontás és 24-bites színmélység mellett képes dolgozni. A szkennerhez egy automatikus lapadagoló is tartozik (ADF), amely több, akár 35 oldal automatikus beolvasását is lehetővé teszi, maximum 216 x 356 mm-es méretig. A síkágyas lapolvasó a fénymásoló funkció alkalmával 1200 x 600 dpi-s felbontást kínál és lehetővé teszi a beolvasott dokumentumok 25% és 400% közötti átméretezését is. A termék percenként akár 35 fénymásolatot is képes elkészíteni, de a sebesség természetesen itt is nagyban függ attól, hogy mennyire "részletes", mennyire telített a forrásdokumentum, amit éppen le kívánunk másolni. Egyszerre maximum 99 másolat készíthető.


Végül, de cseppet sem utolsó sorban, rendelkezésre áll egy beépített fax is. A fax 99 gyorstárcsázási szám eltárolására képes, memóriájában pedig 100 darab A4-es méretű oldal kaphat helyet. A fax foglalt vonal esetén képes az automatikus újratárcsázásra és a kéretlen faxok blokkolására is.

A nyomtató hátoldalán a duplex egységet látjuk, a bal szélen pedig az 10/100 Mbps-os Ethernet port, az USB 2.0-s csatlakozó és a két darab RJ-11-es csatlakozó foglal helyet. Utóbbiak a telefonvonal csatlakoztatásához és egy telefon bekötéséhez szükségesek.

Szoftver

A HP Officejet 8500A Plus-hoz is megkapunk minden szükséges szoftvert. A nyomtató érintőkijelzőjén keresztül az összes fontos szolgáltatás igénybevételére van lehetőség, természetesen számítógép alkalmazása nélkül. PC-ről is kezdeményezhetünk nyomtatási és szkennelési feladatokat, valamint az összes fontos beállítást is elérhetjük.


1.2.3.
Eszköztár - 1.Eszköztár - 2.Eszköztár - 3.Az eszköztár segítségével könnyedén ellenőrizhetjük a patronok töltöttségi szintjét, sőt, a különböző tisztítással és kalibrálással kapcsolatos feladatok elvégzésére is van mód. A hálózati kapcsolat beállítása gyerekjáték: a vezetékes vagy vezeték nélküli hálózati kapcsolatot mind az érintőkijelző, mind pedig a számítógépes segédprogram segítségével beállíthatjuk. Annak érdekében, hogy könnyedén digitalizálhassunk dokumentumokat és azokat szerkeszthető formában is elmenthessük, megkapjuk a HP I.R.I.S. szoftvert, ami nem más, mint egy OCR, azaz optikai karakterfelismerő alkalmazás. A beolvasott dokumentumokat könnyedén konvertálhatjuk szerkeszthető fájllá, ám a karakterkonvertálás hatásfoka nagyban függ attól, hogy mekkora kontrasztkülönbség van a háttér és a karakter között, illetve milyen állapotban volt a beszkennelt dokumentum.

Eddig tulajdonképpen semmi eget rengető érdekességet nem láthattunk, leszámítva az ötletes, érintőkijelző alapú vezérlést. A nyomtató rendelkezik egy különleges szolgáltatás támogatásával is, ami az ePrint nevet viseli. A szolgáltatás segítségével regisztrálhatjuk nyomtatónkat, így az egység kap egy e-mail címet, ami egy betűkből és számokból álló kódsor. Az ePrint Center weboldalon könnyen és gyorsan beállíthatjuk a szolgáltatás tulajdonságait, sőt, igény esetén ki is kapcsolhatjuk azt, akár a nyomtató érintőkijelzőjén keresztül, a termék menüjében is.

ePrint - 1.ePrint - 2.ePrint - 3.ePrint - 4.Az ePrint szolgáltatás lényege, hogy a nyomtató e-mail címére érkezett dokumentumokat a nyomtató kinyomtatja, ami sok esetben lehet kényelmes, hiszen akár mobilról is küldhetünk nyomtatandó anyagot. Érdemes rá odafigyelni, hogy csak egy zárt kör számára tegyük elérhetővé a nyomtató e-mail címét, amelyben csak általunk megbízhatónak ítélt felhasználók vannak. A rendszer egyébként akár összesen 10 csatolmányt is képes kezelni, összesen maximum 5 MB-os méretig. Az ePrint használatához nem kötelező regisztrálni a nyomtatot, de a regisztráció természetesen ad néhány plusz funkciót, amelyek egyébként nem érhetőek el. Az ePrint centeren belül menedzselhetjük a felhasználói fiókunkat, láthatjuk, hogy ki mennyit nyomtatott és az éppen futó nyomtatási feladat megszakítására is van mód. A rendszer 24 órán át tárolja az e-maileket.

Ez ePrint rendszernek van még egy hatalmas előnye: nem kell hozzá semmiféle driver. Bárhonnan küldhetünk a támogatott formátumok közül valamit a nyomtatónak és az feldolgozza azt (pl. pdf, office formátumok, szövegfájl). Egyébként itt jön a képbe az e-mail alapú riasztás lehetősége is: ha az e-mailben kapott dokumentum nyomtatása során a rendszer hibát észlel (papír elakadás, kifogyó papír, kifogyó patron, egyéb hibák...), akkor a megadott e-mail címekre a nyomtató beépített webszervere értesítést tud küldeni, így azonnal tudhatjuk, ha valami baj van, és nem hazaérve ér majd minket meglepetés (vagy haza/munkahelyre is telefonálhatunk, hogy gond van a nyomtatóval).
 
A nyomtató az Apple AirPrint technológiáját is támogatja, így könnyedén nyomtathatunk dokumentumokat iPhone-ról, iPod Touch-ról vagy akár iPad-ről is, természetesen vezeték nélkül.

1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.15.16.17.18.19.20.21.22.23.24.25.26.27.28.

A HP Officejet Pro 8500A Plus esetében is rendelkezésre áll egy webszerver, amelyen minden olyan beállítást elérünk, amit az Officejet Pro 8000 Wireless esetében már bemutattunk, sőt, még jónéhány extra szolgáltatást is kapunk. A webes felhasználói kezelőfelület lehetőséget biztosít dokumentum szkennelésre, de emellett a faxbeállítások és a hálózati beállítások elvégzésére is van mód. A beszkennelt dokumentumot akár automatikusan is továbbíthatjuk a megadott e-mail címre vagy e-mail címekre.

29.30.31.32.33.34.35.36.37.38.39.40.41.42.43.44.45.46.47.48.49.

A HP Digital Fax szolgáltatásának köszönhetően a beérkezett faxokat automatikusan továbbíthatja a rendszer a megadott e-mail címekre, vagy a megadott hálózati mappába (tehát nem kötelező kinyomtatni az érkező anyagot), sőt, akár még memóriakártyára is menthetjük őket, de ezek az opciók a szkennelt dokumentumok esetében is rendelkezésre állnak. Szkennelésnél olyan okos opciókat is beállíthatunk, hogy az adott dokumentumot melyik, a hálózaton megosztott könyvtárba mentse a rendszer, és azt is megadhatjuk, hogy milyen formátummal rendelkezzen a dokumentum (pl.: fekete-fehér PDF). Ezt az opciót számítógép használata nélkül is beállíthatjuk, ehhez csak a nyomtató jól áttekinthető felhasználói kezelőfelületét kell használnunk, ami az érintőkijelző segítségével gyerekjáték. Kényelmes opció, így ugyanis az irodai dolgozók több dokumentum érkezésekor beállíthatják, hogy a számlák menjenek a könyvelő számítógépének megosztott mappájába, a szállítóleveleket pedig szkennelés után egyszerűen továbbíthatja a nyomtató például a raktáros számítógépének megosztott mappájába. Mindezt - mind említettük - beállíthatjuk számítógép alkalmazása nélkül, a nyomtató felhasználói kezelőfelületén keresztül, mielőtt az adott dokumentumcsoport szkennelését elindítottuk.
 
Az Officejet Pro 8000 Wireless esetében már megismert hálózati szolgáltatásokon felül Syslog szolgáltatást is kínál a nyomtató, sőt, a eszközbeállításokról biztonsági másolatot is készíthetünk, amit igény esetén vissza is lehet állítani. Extra szolgáltatás, hogy a HP Officejet Pro 8500A Plus egy igen jól konfigurálható tűzfalat is tartalmaz, amit egyszerűen be lehet állítani a helyi hálózati viszonyoknak megfelelően.

50.51.52.53.54.55.56.57.58.59.60.61.62.63.
Összességében tehát szoftver és hardver tekintetében nem lehet panaszunk a termékre, de ez ebben az árkategóriában már el is várható.
 
A szoftver bemutatása után most végre ismerkedjünk meg a nyomtató menüjével is. A készülék érintőkijelzőjén keresztül minden fontos beállítás elvégzésére lehetőség van, sőt, még extra szolgáltatásokkal is találkozhatunk, méghozzá az Apps menüben. Ez a menü hasznos kis alkalmazásokkal van telepakolva, amelyek között találunk űrlap sablonokat kínáló segédprogramot, sudoku tábla nyomtatására képes alkalmazást, sőt, még olyat is, ami a Yahoo-ról összeszedi a legfrissebb híreket és nyomtatott formában tárja elénk. A szoftver ezen kívül rajzfilmekkel kapcsolatos tartalmakat is kínál, mint például kifestőket, papírrepülő hajtogatásához szükséges mintákat és egyebeket, amelyeknek a gyerkőcök biztosan örülni fognak. A rendszerhez egyébként további alkalmazások is letölthetőek, méghozzá innen. A menü felépítéséről és a fent említett Apps menü tartalmáról az alábbi videó ad képet. 

 

Tapasztalatok

Az általunk kinyomtatott dokumentumok optikai vizsgálata után nem igazán találtunk minőségbeli különbségeket az egyes szereplők nyomatai között, de ez manapság talán annyira nem meglepő, már egy ideje a legtöbb nyomtatónál nincsenek gondok a kinyomtatott kép minőségével. A monokróm dokumentumok szépek voltak, a karakterek élesek, nem elmosódottak és az ábrák esetében sem tapasztaltunk hibákat - egyszerű, általános 80 grammos papírt használtunk. Összességében elmondható, hogy a fekete-fehér nyomatokhoz (általános szöveges dokumentumok) elég a 300 dpi-s felbontás is, ugyanis az emberi szem 300 dpi felett nem igazán képes különbséget tenni a felbontások között, így általánosan a nyomdákban is ezt a felbontást szokták alkalmazni az esetek többségében. A fotóknál már lehet jelentősége a magasabb felbontásnak, ugyanis így "részletgazdagabbnak" hat a kép.

A nyomtatók beüzemelése és beállítása  egyébként gyerekjáték volt mindhárom esetben: gyakorlatilag a szoftverek telepítése után azonnal használhatjuk is az adott rendszert, ha mindent a nyomtatóhoz mellékelt gyors üzembehelyezési útmutató szerint teszünk (például a szoftverek telepítése előtt NEM csatlakoztatjuk a nyomtató a rendszerhez, csak akkor, ha erre a telepítő alkalmazás "megkér" minket).

A HP Szolgáltató Központ segítségével a különböző beállításokat könnyedén elérhetjük, sőt, azt is figyelemmel kísérhetjük, hogy mennyi tinta van még a patronokban. Ez utóbbi funkció becslésen alapul, így nem teljesen pontos, de támpontnak tökéletes. Az egyes nyomtatókhoz mellékelt szoftverekről az adott készülékeknél már beszámoltunk, sőt, a korábbi oldalakon a beállításokat tartalmazó menükről is közöltünk képeket, így aki kíváncsi ezekre, lapozzon vissza a megtekinteni kívánt nyomtató oldalára.

A termékek tulajdonságait már kitárgyaltuk, valamint a bevezető alapján már az sem titok, hogy az egyes nyomtatók pontosan mennyibe kerülnek. Ezek fontos adalékanyagok egy nyomtató vásárlásánál, de az, hogy az adott termék fenntartási költségei miként alakulnak, még fontosabb. Most az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogy a bemutatóban szereplő nyomtatókhoz tartozó patronok, illetve egyéb kellékanyagok mennyibe kerülnek és pontosan mennyi oldal kinyomtatására elegendőek. A kinyomtatható oldalak számát egyébként mind a fekete, mind pedig a színes nyomtatás esetében egységesített ISO szabvány határozza meg. A szabvány meghatározott tesztdokumentumok kinyomtatásával állapítja meg egy-egy tintapatron oldalkapacitását. A teszt a fekete nyomtatásnál úgy zajlik, hogy a teszteljárás keretén belül addig nyomtatják az adott dokumentumot, míg a patron ki nem fogy. Ezt az eljárást összesen háromszor végzik el, majd az eredményekből átlagot vonva megkapják, hogy a patron az adott nyomtató esetében mennyi oldalra elég. Fontos megemlíteni, hogy az egyes nyomtatók esetében ugyanazzal a patrontípussal más és más eredmények jöhetnek ki, tehát nyomtató-patron párosokat tesztelnek. A HP az adott nyomtató esetében a hozzá tartozó kellékanyak oldalkapacitását mindig feltünteti a nyomtató dobozán, így ezt vásárlás alkalmával mindenképpen érdemes leolvasni és megjegyezni.

Az megint más kérdés, hogy a teszt által meghatározott oldalkapacitás a valódi oldalkapacitástól eltérhet, méghozzá azért, mert a felhasználók nem mindig ugyanazokat az oldalakat nyomtatják: van, amikor a lefedettség mértéke magasabb, van, amikor alacsonyabb, így mindig más mennyiségű tinta kell egy-egy oldalhoz. Természetesen a lefedettség mellett a nyomtatási minőség is megszabja, hogy egy-egy tintapatron mennyi oldalra elég, így a lent szereplő számoktól a valódi költségek mind pozitív, mind pedig negatív irányba eltérhetnek, viszont az egyes modellek közötti összehasonlításhoz bőven megfelelnek a hasonló számítások.

Fogyasztás

A nyomtatók esetében megvizsgáltuk, hogy miként alakul a fogyasztás üresjáratban, illetve akkor, ha egy dokumentum nyomtatására kerül sor. A mért eredményeket az alábbi kis diagram összesíti.


A nyomtatók közül a 6000-es és 8000-es modellek szinte teljesen azonos fogyasztás mellett üzemeltek, a multifunkciós Officejet Pro 8500A Plus pedig néhány wattal többet kért a működéshez, mint kisebb testvérei, de ez a plusz funkciók és a plusz elektronika miatt érthető. Rendhagyó módon nem csak a fogyasztást (W - watt), hanem a látszólagos teljesítmény (Voltamper - VA) is feltüntettük a diagramon.

A kellékanyagok árai

A fentiekből látható, amit eddig is sejthettünk: a nyomtató fogyasztása csak az üzemeltetési költségek egy igen kis részét képezi, ennél jóval fontosabb szempont az, hogy a kellékanyagok mennyibe kerülnek. Az alábbi felsorolás az aktuális, webáruházunkban megvásárolható kellékanyagok árát szemlélteti.

Officejet 6000

Officejet Pro 8000 Wireless és Officejet Pro 8500A Plus


A 80 grammos A4-es fénymásoló papír 500 darabos kiszerelésben 700 és 1000 forint közötti áron kapható, de a speciális  papírok (pl.: fotópapír) és a minőségi A4-es papírok ennél jóval drágábbak. Összességében az egy oldalra jutó költségek kiszámolása komplex feladat, mert ha objektívek akarunk lenni, akkor a nyomtató várható élettartamától kezdve a bekerülési- és szervizköltségeken, valamint az áramfogyasztáson át a kellékanyagok áráig mindent összeadva kell leosztatnunk a költségeket egyetlen fekete vagy színes oldal nyomtatási költségeinek kiszámításához. Ekkor még mindig nem szabad elfelejteni, hogy csak azt kapjuk meg, hogy 5%-os lefedettség alkalmával nagyjából mekkora költségre lehet számítani.

Patron + nyomtató + papír: ettől a háromtól függ a nyomtatási minőség

A fenti patronárakra a többség biztos, hogy azt mondja: ezek nagyon-nagyon drágák! Tény, ennél olcsóbban is meg lehet oldani a nyomtatást, például utángyártott vagy utántöltött patronokkal, viszont itt már több probléma is felmerülhet. A dolog azzal kezdődik, hogy vannak olyan utángyártott patron sorozatok (sajnos a legtöbb), amelyek silány minőségűek és spórolás helyett csak plusz költségekre számíthatunk, ha őket alkalmazzuk. Természetesen az utángyártott patronok között is vannak jobb minőségű példányok, viszont általánosságban elmondható, hogy ha minőségre van szükségünk és fontos feladathoz kell a lehető legjobb minőségű nyomatokat elkészítenünk, akkor érdemes eredeti kellékanyagokkal dolgozni.

A HP például az eredeti, fekete patronoknál pigment alapú tintákat használ, amelyek a lap felületére kerülnek, nem szívódnak be a papír mélyebb rétegeibe, így rendkívül gyorsan, szinte azonnal száradnak. Ezáltal a papír nem lesz hullámos, nem maszatolódik el és a végeredmény is minőséginek hat majd. Az utángyártott patronoknál vízbázissal dolgoznak, aminek szüksége van száradási időre és amiből több kell, mert a tinta beivódik a papírba. A másik érv, amit a szakemberek az eredeti patron javára írnak az az, hogy eredeti patronnal egy fotó - a nyomtató képességeihez mérten - színhelyes lesz, míg az utángyártott patronoknál előfordulhatnak eltolódások bizonyos színek irányába, ami rontja a felhasználói élményt.

A másik sarkalatos pont, amely az eredeti és az utángyártott patronok között jelentkezik, az az, hogy az utángyártott patronoknál nem tudjuk követni az oldalfelhasználás mértékét. Míg az eredeti patronnál - a legfrissebb technológiánál - a rendszer figyelmeztet minket, ha a patron kifogyóban van, illetve kifogy, addig utángyártott patronnál ilyesmire nincs lehetőség. Ez akkor kellemetlen, ha mondjuk több tíz oldalt nyomtatunk ki egyszerre, magára hagyjuk a nyomtatót, majd mire visszaérünk, azt látjuk, hogy a 60 oldalból 10 jó, a többi a kifogyó patron miatt használhatatlan, mert vagy csíkosak, vagy kompletten hiányzik róluk egy-egy szín. Az eredeti patronnál ilyesmi csak akkor fordul elő, ha a rendszer figyelmeztetése ellenére tovább használjuk a kifogyottnak ítélt patront. Egy-két oldalt még hiba nélkül ki is tudunk majd nyomtatni, de a harmadik-negyedik oldalnál már jelentkezni fog a tintahiány. Ez azért lehetséges, mert a modern patronoknál a tintaszint-érzékelő a patron fuvókájánál van, így pontos értesítést tud adni, ha kifogy egy-egy patron, vagy egy-egy szín, rendszertől függően.

Térjünk vissza az eredeti kellékekre. A HP a fotópapír esetében is javasolja az eredeti HP kellék alkalmazását, ha azt akarjuk, hogy hosszabbtávon is eredeti színükben pompázzanak a dokumentumok. Ezzel kapcsolatban a gyártó egy kis összehasonlítást is készített, ami itt található.

Összességében a HP természetesen nem tiltja az utángyártott kellékanyagok használatát, de mindenképpen felhívja a felhasználók figyelmét, hogy a legjobb minőség és a legmegbízhatóbb működést csak eredeti kellékanyagokkal lehet elérni. A döntés a felhasználóé: ha az adott feladatra megfelelnek az utángyártott patronok és elégedettel is vagyunk velük, valamint az általuk nyújtott hátrányokat az ár kompenzálja, akkor nyugodtan használjuk őket, csak ne döntsünk reflexből ár alapján, mert rosszul járhatunk. Végül egy nagyon fontos dolog: a HP a saját patronjaival már évek óta garantálja, hogy azok nem fognak beszáradni. Soha. Ha rendeltetésszerűen használjuk őket. Ez nem kis előny, főleg ha ritkán nyomtatunk. Tény azonban az is, hogy a fejtisztítás miatt némi tinta kárba megy, de ennek mértéke még mindig kevesebb, mint ha egy félig tele patront ki kellene dobni beszáradás miatt. Más kérdés, hogy a beszáradt patron is menthető egyes esetekben, de ezt majd az alapozó keretein belül kitárgyaljuk.

A rövid kitérő után most már tényleg nézzük, hogy a bemutatóban szereplő nyomtatók esetében eredeti nyomtatópatronok alkalmazásával mennyi az egy oldalra jutó költség, ha csak az elfogyasztott tintamennyiséget számoljuk.

Költségszámítás

A fenti patronárak használatával megvizsgáltuk az egy oldalra jutó nyomtatási költségek alakulását is. A lenti összegek a papír árát nem tartalmazzák, ugyanis mindenki másféle típust használ: van, aki megelégszik a hagyományos "noname" papírral, mert a célnak ez is bőven megfelel; és van, akinek minőségi papírra van szüksége. A fotónyomtatás szintén egy másik történet, ott is többféle papírból lehet választani, és a fentiek alapján érdemes is minőségi megoldásban gondolkodni, ha hosszabb távon is szeretnénk megőrizni a kinyomtatott fotó eredeti színeit és a fakulás veszélyét a lehető legminimálisabb szintre akarjuk leszorítani. Fontos adalék, hogy fotónyomtatásnál a gyártó 10x15-ös fotóméretre vonatkozóan szokta megadni az oldalkapacitást.

HP Officejet Pro 8000 Wireless és Officejet Pro 8500A Plus e-All-In-One
(1 oldal költségei eredeti nyomtatópatronokkal, A4-es méretben.)
 


HP Officejet 6000
(1 oldal költségei eredeti nyomtatópatronokkal, A4-es méretben.)
 


Összehasonlítás


A fenti adatok a tényleges költségeket nem minden esetben türközik, ugyanis az oldal lefedettségétől függően ennél többe, illetve kevesebbe is kerülhet egy-egy oldal nyomtatása - ahogy azt már oly sokszor kiemeltük -, de támpontnak mindenképpen használhatóak a fenti adatok. Mindenképpen érdemes az XL patronokat választani, mert hiába drágábbak, bőven kompenzálnak a plusz tintával (nem annyival drágábbak, mint amennyivel több oldalt jelentenek).

A fenti árak gyári kellékanyagokkal lettek kikalkulálva, de tudjuk hogy népszerűek az utángyártott kellékanyagok is, amelyek az esetek többségében gond nélkül használhatóak, de egyes esetekben bizony lehet velük gond - ez pedig személyes tapasztalat, ami elég nagy patron- és tonerforgalom után gyűlt össze. Utángyártott kellékanyag vásárlása előtt érdemes az adott gyártóról érdeklődni a különböző fórumokon tapasztalatok után kutatva, ugyanis ha valami egetverően rossz, annak hamar híre megy. Ezeknél a termékeknél kellemetlen mellékhatás lehet, hogy alkalmazásukkor nem jelzi ki a nyomtató a tintaszinteket, és sokszor a márkaszervizek sem szeretnek úgy hibás terméket kapni, hogy utángyártott patronokat találnak benne.


HP Officejet 6000
A bemutatóban szereplő nyomtatók közül az Officejet 6000-es modell inkább a kevesebbet nyomtató irodai felhasználók igényeinek felel meg, őket viszont maradéktalanul kiszolgálja, ha egy kedvező árú, négy patronnal ellátott hálózati nyomtatóra van szükség. A nyomtató dizájn és felszereltség tekintetében abszolút megfelel az adott árkategóriában található konkurensek elleni harcban, viszont választás előtt érdemes az adott árkategórián belül a teljes termékpalettát átnézni; osztani, szorozni, majd meghozni a végső döntést. Az OfficeJet 6000-es modellre egyébként egy év garancia vonatkozik, ami úgynevezett HP CarePack segítségével természetesen meghosszabbítható, sőt, egyéb extra szolgáltatás is elérhető a program keretein belül. Részletek itt.


HP Officejet Pro 8000 Wireless
Az OfficejetPro 8000 Wireless akkor lehet jó választás, ha nagyobb terhelhetőségű tintasugaras nyomtatóra van szükség, amely gazdaságosan nyomtat. Ez a modell már fejlettebb hálózati szolgáltatásokat és nagyobb kapacitású kimeneti papírtárolót (50 vs. 150 lap) kínál, mint Officejet 6000-es társa. A termék gyorsabb processzort tartalmaz, mint kisebb társa és kínál vezeték nélküli hálózati támogatást is, ami különösen akkor jöhet jól, ha nem akarunk fúrni-faragni az adott irodahelységben egy Ethernet kábel miatt, illetve szeretnénk elkerülni a kábeldzsungel kialakulását. A termék esetében már nem a patronban, hanem a patronoktól külön helyezkednek el a nyomtatófejek, amelyekből kettő áll rendelkezésre: egy bíbörvörös-ciánkék és egy fekete-sárga. Az Officejet Pro 8000 Wireless 15000 oldalas havi terhelhetőségével alkalmas lehet kisebb irodákban történő felhasználásra is és jóval nehezebb papírokra is nyomtathatunk vele, mint az Officejet 6000 esetében, bár ez utóbbi átlagos irodai felhasználás esetében nem szempont.

HP Officejet Pro 8500A Plus
Bemutatónk legérdekesebb szereplője kétségkívül az Officejet Pro 8500A Plus e-All-In-One modell volt. A nyomtató mindent tud, amire csak egy irodában szükségünk lehet, a nyomtatás mellett fénymásolni, szkennelni és faxolni is lehet vele, mindezt akár számítógép és driver nélkül is, ami nagyfokú szabadságot ad. Az Officejet Pro 8500A Plus szoftver tekintetében igen fejlett, számos hasznos szolgáltatást kínál, így jó választás lehet, ha egy ütőképes, viszonylag olcsón fenntartható multifunkciós nyomtatóra van szükségünk és a havi nyomtatási szokások nem követelik meg lézernyomtató alkalmazását. A termék ugyanúgy 940-es nyomtatófejekkel és 940 vagy 940 XL patronokkal működik, mint Officejet Pro 8000 Wireless névre keresztelt társa és költségek tekintetében is azonos kategóriában helyezkedik el az említett modellel. A termék havi szinten maximum 15000 oldalas terhelhetőséget kínál, ami kisebb irodára jellemző felhasználás esetében tökéletesen elegendő lehet. Ennél nagyobb terhelhetőség esetén már úgyis a lézernyomtatók termékpalettájáról kell válogatnunk, ami megint megérdemelne egy külön témát.

A bemutatóban szereplő termékek mindegyikét nyugodt szívvel ajánljuk, problémákba nem ütköztünk velük amíg nálunk voltak, és kategóriájukban abszolút versenyképesek. A termékek ugyan kifejezetten irodai felhasználásra szánt megoldások, de otthoni dolgozószobában is tökéletesen helytállnak, sőt, még dizájn tekintetében sincs okuk szégyenkezésre, ami egy üzleti felhasználóknak szánt terméknél alap esetben ugye másodlagos szempont

A nyomtatók esetében általános hiba, hogy néha-néha problémába ütköznek a papírfelvételnél: van hogy egy helyett két papírt vesznek fel, de szerencsére a teszt folyamán ilyet csak egyszer tapasztaltunk. Attól még megemlítjük.

Extra garancia az OfficeJet Pro modellekre

Az OfficeJet Pro modelleknél feltűnhet, hogy nem említettük a garanciát. Ezeknél a modelleknél a HP 1+2 éves garanciát vállal, ami annyit tesz, hogy az alap garancián túl ajándékba kapunk egy kétéves CarePack garanciát is, de ennek igénybevételéhez a nyomtatót mindenképpen regisztrálni kell. A garancia lehetővé teszi, hogy meghibásodás esetén a következő munkanapon, azaz egy- másfél napon belül kicseréltessük a hibás terméket, természetesen a garanciaidőn belül. A regisztrációval és a fent említett szolgáltatással kapcsolatban további információk itt találhatóak.

Garancia tekintetében további fontos információ - ami minden garanciaidőn belüli HP nyomtatóra vonatkozik - hogy probléma esetén érdemes azonnal a HP Ügyfélszolgálatához fordulni, ahol sokkal gyorsabban tudják orvosolni a problémát, mint egy egyszerű viszonteladó. Lehetőség van az úgynevezett "háztól-házig" szolgáltatás igénybevételére is, amelynek keretén belül a hibás nyomtató helyett - az ügyfélszolgálattal való konzultáció után - egy futár kivisz egy hibátlan terméket, amelybe a felhasználó átrakhatja a patronokat és elkezdheti használni. A hibás nyomtató becsomagolása után ismét hívni kell az ügyfélszolgálatot, akik futárt küldenek a hibás termékért. Fontos, hogy a garancialevél - és esetleg a számla is - kéznél legyen, ugyanis erre mindenképpen szükség van.

A HP Officejet 6000-es, Officejet Pro 8000 Wireless és Officejet Pro 8500A Plus e-All-In-One nyomtatókat a HP magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. noPublicFG
2011.03.28. 21:47
lol már! 21E-ért hálózati nyomtató? Ha ez igaz be is vásárolok belőle, kéne a céghez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. noPublicFG
2011.03.28. 21:53
...és tényleg ennyibe kerül. Miért nem találtam ilyet korábban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mythbuster
2011.03.29. 01:01
Egyébként nekem egy HP Photosmart b109n van, wifiről megy a ház másik szegletében is nyugisan elvan, amit tudni kell az ilyen 4 patronos nyomtatásról, hogy a fúvófej nem a partonon van, ergó következik korlátlanul újratölthető, így a lehető legtakarékosabb nyomtatást teszi lehetővé, 2000 forintból nyomtatok már egy éve(eredeti patronok, eddig 6 alkalommal lettek töltve és a minőség lehet jobb mint a gyári tintával) és elég intenzíven, aki tud ennél takarékosabb színessel kombinált nyomtatót azzal komoly bajok vannak ... Ja a tintaszintjelző már az első 2 hónapban kérdőjelben volt, gyakorlatilag szegény rendszernek definiálhatatlan hogy mi történik éppen vele , már le lettem sunyizva hogy nem eredeti patronokat használok, meg ezekhez hasonló űzenetekkel lettem elárasztva, de nem gáz, nyomtat ez tovább ahogy kell ...

Mellesleg megjegyezném, mikor megvettem a nyomtatót direkt nem nyomtattam színeset, és valahogy önállóan ugrottak meg a tintaszintek, 2 tesztoldalt nyomtattam ki, a hó végére 10% -ra esett a színes tinta, csak a feketét töltöttem még akkor...

Ha valaki azon brazirozik, hogy ezzel tönkrevágja a nyomtatót, akkor szeretném fölvilágosítani hogy tévhitben él, egy ilyen nyomtató ára 20 ezer, ha azt vesszük, hogy eddig 6 alkalommal töltöttem, az már még egy nyomtató ára új tintapatronokkal, és még mindíg nyomtat ahogy kell!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. J.o.k.e.r
2011.03.29. 09:32
Bizony, hogy ennyi. Én is csodálkoztam nemrég, mikor utánajártam a dolgoknak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. fpetya
2011.03.29. 14:43
Miért is kellene egy hálózati nyomtatóhoz usb kábelt csomagolni???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. J.o.k.e.r
2011.03.29. 15:47
Mert használható USB-s nyomtatóként is. Másrészt nem csak a hálózati nyomtatók mellől szokták kispórolni. A gyártó hivatalos weblapján minden modellnél le van írva, hogy jár-e hozzá az említett kábel, vagy sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. expander
2011.03.29. 22:47
Ezek a HP nyomtatók már jobbak mint a régiek? Mert eddig csak bajom volt a HP termékekkel és megfogattam hogy HP-t soha többé
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. expander
2011.03.29. 22:48
megfogad..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. szabicsorv...
2011.03.30. 08:53
A nyomtatás költségéhez csak annyit fűznék hozzá, hogy pár hónapja használok CISS folyamatos tintaellátót. 3 hónap alatt 0.5.1 cm-t esett a tinta a 75ml-s tartályból. Szerintem ez a legolcsóbb módja a a nyomtatásnak. Nem véletlen van külföldön pl. thaiföld minden közintézményben ciss rendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!