iPon Cikkek

Három szünetmentes tápegység bemutatója

Dátum | 2010. 12. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Manapság a szünetmentes tápegységek szerencsére egyre több háztartásban vannak jelen, ugyanis sokan kezdik felismerni az általuk kínált előnyöket, kezdve a folyamatos áramellátástól a túlfeszültség-védelmen át a hálózati zavarszűrésen keresztül a telefonvonal és a helyi hálózat védelméig. Ezek között a termékek között rengeteg féle modellt találunk, de egy elhibázott választás hatására elveszítjük a termék legfőbb előnyét, vagyis azt, hogy egy esetleges áramkimaradás alkalmával nem lesz képes elegendő ideig árammal ellátni rendszerünket az adott UPS, ha nem fordítunk kellő figyelmet a rendszerünk számára megfelelő példány kiválasztására. Tisztában kell lennünk azzal, hogy konfigurációnk pontosan mennyit fogyaszt (műszeres méréssel kideríthető) és ennek megfelelően némi ráhagyással kell megválasztanunk azt a szünetmentes tápegységet, amely képes áramszünet esetén néhány percig üzemeltetni az adott rendszert annak érdekében, hogy dokumentumainkat menthessük és a számítógépet szabályosan kikapcsolhassuk. A tartási időt nem érdemes kicentizni, ugyanis arra is gondolnunk kell, hogy idővel esetleg lecseréljük konfigurációnkat egy komolyabbra, ami esetleg néhány tíz wattal többet fogyaszt, mint az előző. A probléma akkor is fennáll, ha jelenlegi gépünkben cserélünk processzort vagy videokártyát és a fogyasztás megugrik.

Elengedhetetlen, hogy a szünetmentes tápegységek világában tisztában legyünk néhány fontos alapfogalommal annak érdekében, hogy valamelyest képben legyünk a termékekkel kapcsolatban, illetve kellő alapossággal tudjuk kiválasztani az igényeinknek legmegfelelőbb UPS-t. Az alapfogalmakat, illetve azokat a fogalmakat, amelyek a UPS egységekhez és a tápegységekhez szorosan kapcsolódnak, a következő oldalon szedjük csokorba és néhány mondatban ismertetjük is, hogy mit érdemes tudni velük kapcsolatban. Néhány tévhitet is megpróbálunk majd eloszlatni, de mielőtt még ezekbe belevágnánk, tekintsük meg tesztünk versenyzőinek legfontosabb paramétereit. A szükséges információkat az alábbi táblázat tartalmazza.


Ahogy az látható, többféle árkategória és többféle gyártó termékei is jelen lesznek a bemutatóban, igaz, az itt felsorakozó szünetmentes tápegységek csak a legolcsóbb árkategóriát képviselik. Igény esetén a továbbiakban egyéb modelleket is górcső alá helyezhetünk majd, hogy minél pontosabb képet tudjunk mutatni a rendelkezésre álló kínálat tekintetében.

Most a rövid bevezető után ugorjunk fejest a mélyvízbe és tisztázzunk néhány alapvető fogalmat, amelyekkel mindenképpen tisztában kell lennünk. Nem kell félni, nem jeges a víz és nem is túl mély.

Alapozó

Az elkövetkező oldal folyamán a szünetmentes tápegységekkel kapcsolatban felmerülő fogalmakat ismertetjük. Ilyen például a teljesítménytényező-korrekció, amit PFC-ként szokás emlegetni (Power Factor Correction), de mindenképpen ki kell térnünk a VA és W mértékegységek közötti különbségekre is. A következő komolyabb témakör a szünetmentes tápegységek kimeneti jelalak és felépítés szerinti fajtáit fogja kitárgyalni, majd a végén némi segítséget adunk ahhoz is, hogy könnyedén meghatározhassuk az adott rendszerhez szükséges UPS terhelhetőségét annak érdekében, hogy megfelelő tartási időt érhessünk el. Nos, akkor vágjunk is bele.

A tápegységeket alapvetően két csoportba oszthatjuk: az egyikben a lineáris tápegységek, míg a másikban a kapcsolóüzemű tápegységek foglalnak helyet. Előbbiek 50% körüli, míg utóbbiak 70-85 vagy akár 90% körüli hatásfokkal is rendelkezhetnek. A számítógépekben jelen lévő tápegységek utóbbi, azaz a kapcsolóüzemű tápegységek közé tartoznak.

PFC - Power Factor Correction

A PFC, vagy más néven a teljesítménytényező-korrekció azért fontos, hogy az elektromos hálózatból érkező áram lehető legnagyobb része alakuljon át hatásos teljesítménnyé (P), vagyis az adott rendszer - legyen szó akár egy villanymotorról vagy egy számítógépről - ne terhelje nagyobb mértékben a hálózatot, mint amekkora mértékben az indokolt lenne, ne vegyen fel több teljesítményt, mint amit felhasznál, tehát a látszólagos teljesítmény és a hatásos teljesítmény értéke azonos legyen, vagyis lehetőleg ne keletkezzen meddő teljesítmény. A meddő teljesítmény a villamos hálózat számára felesleges plusz terhelést, az energiaszolgáltató számára pedig veszteséget okoz, amit egyes országokban meg is fizettetnek a fogyasztókkal. Hazánkban csak a hatásos teljesítményért fizetünk (kWh), ugyanis a villanyóra azt méri, a meddőt (kVA) nem. A cél az, hogy a fogyasztón átfutó feszültség és áram egymással fázisban legyenek, tulajdonképpen erről próbál meg a lehető leghatékonyabban gondoskodni a teljesítménytényező-korrekcióért felelős - ha jobban tetszik, fázisjavító - áramköri elem, legyen szó aktív vagy passzív megoldásról. Az ohmos/wattos típusú villamos fogyasztók esetében a fenti probléma nem jelentkezik (pl.: fűtőszálak), de a kapacitív (pl.: kondenzátoroknál) és induktív (pl.: tekercseknél) fogyasztóknál igen: ez utóbbiaknál fáziseltérés jön létre a fogyasztón folyó feszültség és áram között, vagyis létrejön egy fázisban helyes és egy fázisát tekintve helytelen összetevő. Az az összetevő, amelynél a feszültség és az áram nincs fázisban, felesleges terhelést ró a fogyasztóra, a vezetékre és magára a villamos hálózatra is, ugyanis ebben az esetben az áram rész nem alakul át hatásos teljesítménnyé, nem végez munkát, hanem "kárba megy".  A teljesítménytényező (cosφ - cosinus fi) értéke 0 és 1 között helyezkedik el, ezt a számot pedig az effektív teljesítmény és a komplex teljesítmény hányadosaként kapjuk meg és azt mutatja meg, hogy a látszólagos teljesítmény mekkora hányada végez munkát. Az 1 tekinthető az ideális értéknek, ekkor ugyanis a hálózatból felvett energia maximális mértékben hasznosul, de ez a valóságban igen ritkán van így, legalábbis a nem ohmos fogyasztók esetében. Erre még visszatérünk.

A teljesítménytényező-korrekciót az egyszerű villanymotoroknál egy fázisjavító kondenzátorral is meg lehet oldani, de a bonyolultabb készülékeknél a teljesítménytényező-korrekciót sokkal komplexebb áramkörök végzik. Ezzel el is jutottunk a PC-s tápegységekhez. A számítógépek tápegységében az említett problémát kétféle módszerrel oldják meg: az egyik passzív teljesítménytényező-korrekcióval (eléggé kihalófélben van), míg a másik az aktív teljesítménytényező-korrekcióval próbál javítani a helyzeten. A fázisjavítás mellett egyébként azt is meg kell akadályozni, hogy a különböző zavarok és felharmonikusok visszakerüljenek a hálózatba és ezáltal "szennyezzék" a hálózati feszültséget. Ez utóbbira most nem térünk ki, hiszen egyrészt ez a témakör egy komplett önálló cikket is megérdemelne, másrészt a többséget még ekkora mélységben sem érdekli a téma.

Visszatérve a PFC kérdésre: manapság az aktív PFC-t használják szélesebb körben, mindjárt kiderül, hogy pontosan miért. Ami viszont már most nagyon fontos: a teljesítménytényező nem egyenlő a hatásfokkal! A PFC nem javítja a tápegység hatásfokát, ez csak egy elterjedt tévhit. A másik tévhit sem igaz, amely szerint a PFC egyenlő a túlfeszültség-védelemmel.

A leírást végig próbáltuk úgy összeállítani, hogy az a háttérinformációkkal nem rendelkező felhasználók számára is érthető és emészthető legyen, így a profiktól előre is elnézést kérünk, ha egy-egy témába nem megyünk bele részletesebben, nem célunk.

Passzív (kvázi) PFC

A passzív PFC-vel ellátott tápegységek manapság már nem töltenek be meghatározó szerepet a piacon. Ezeknél a termékeknél a teljesítménytényező-javítása kizárólag passzív áramköri elemekkel történik, amelyek az aktív megoldással szemben sok helyet foglalnak és nehezek (vasmagos tekercs). Passzív PFC alkalmazásakor a teljesítménytényező értéke átlagosan 0,75 és 0,95 közötti értéket vehet fel. A teljesítménytényező nem összekeverendő a tápegység hatásfokával! Két külön dologról van szó. 

A passzív PFC-s megoldások adott feszültségre vannak hangolva (230V vagy 110V) és tulajdonképpen vezérlőelemként viselkednek az áramkörben. Egyes tápegységeknél egy kapcsoló segítségével van mód a 110V-os és a 230V-os bemeneti feszültség közötti átváltásra is. Ez utóbbira az aktív PFC esetében nincs szükség, mindjárt el is mondjuk, hogy miért.

Aktív (Full) PFC

Ennél a teljesítménytényező-javító megoldásnál a passzív áramköri elemek (tekercs, kondenzátor, ellenállás) mellett aktív áramköri elemeket is alkalmaznak (pl.: IC, azaz integrált áramkör). Az aktív PFC többféle módszerrel is megvalósítható, de ezek már tényleg a mélyvizet képviselik és az átlagfelhasználók számára nem is bírnak túlzott jelentőséggel. Az aktív PFC-s megoldások széles bejövő feszültségtartományban képesek üzemelni: a technológiával ellátott tápegységek általában (kialakítástól függően) 90V és 270V közötti bemenő feszültség kezelésére képesek, méghozzá teljesen automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül. Az aktív PFC-vel rendelkező tápegységek teljesítménytényezője 0,95 feletti értéket képvisel, a modern megoldások pedig már majdnem maximális, azaz 0,99-es teljesítménytényező elérésére is képesek. Az aktív PFC-t normáli szinusz jelalakkal való együttműködésre tervezték, ezért van az, hogy az aktív PFC-s tápegységek gyártói az esetek többségében egyértelműen felhívják a felhasználók figyelmét arra, hogy ezeket a termékeket nem ajánlott kvázi szinuszos jelalakkal működő szünetmentes tápegységekkel együtt használni, ugyanis a kvázi szinuszos UPS-eket az aktív PFC-s tápegységek hajlamosak túlterhelni, ami szélesőséges esetben az UPS leállásához vagy akár a meghibásodásához is vezethet. Persze ez utóbbi probléma akkumulátoros üzemmód esetén jön elő, amikor a kvázi szinusz jelalakú váltakozó áramot előállító DC-AC inverter működésbe lép.

Érdekesség, hogy a PFC nélküli tápegységek teljesítménytényezője átlagos terhelés mellett 0,6-0,7 közötti értéket képvisel.

A voltamper (VA) és a watt (W) viszonya

A szünetmentes tápegységeknél a gyártó az adott eszköz nevében mindig a VA értéket tünteti fel, az csak ritkán szerepel a leírásban, hogy a termék pontosan hány wattal terhelhető (ez az információ a termék dobozán és a felhasználói kézikönyvben szinte mindig megtalálható). A rutinosabbak számára ez nem okoz fejfájást, de sajnos a többség esetében felvet egy komoly problémát: a vásárlók hajlamosak a VA értéket egy az egyben Wattra alakítani, tehát sokak gondolkodnak úgy, hogy 1000VA = 1000W. Ez nagyon nem így van!

Fentebb már foglalkoztunk a teljesítménytényező fogalmával, ezt most újra elő kell vennünk. Az aktív és passzív PFC-s tápegységek esetében a cosφ értéke 0,8 és 0,99 között változik attól függően, hogy milyen termékről, illetve passzív vagy aktív PFC-s megoldásról van-e szó (ez nem egyenlő a tápegység hatásfokával, az egy külön történet). A szünetmentes tápegységeknél és a PFC nélküli tápegységeknél a cosφ értéke 0,6-0,7 körül helyezkedik el, de többnyire 0,6-tal kell megszorozni az egység nevében szereplő VA értéket ahhoz, hogy megkapjuk a valós terhelhetőség értékét. A VA értéket az adott hálózat,illetve a kötések méretezése miatt adják meg, azaz magát a hálózatot tulajdonképpen akkora mértékben terheli az adott szünetmentes tápegység, amekkora VA értéket megad a gyártó. Ez a szám olyan országokban is fontos, ahol nem kWh, hanem kVA alapú elszámolás van a fogyasztók és a szolgáltató között.

Példa:

Vegyünk alapul egy 1000VA-es szünetmentes tápegységet. Ahhoz, hogy megtudjuk a valós terhelhetőségét, az 1000VA-es értéket meg kell szoroznunk a cosφ értékével, mondjuk 0,6-tal. A művelet után 600W-ot kapunk eredményül.

Érdemes megjegyezni.

Jelalak - avagy a négyszögjel, a kvázi szinusz jel és a normál szinusz jel

Négyszögjel


A szünetmentes tápegységek DC-AC invertere típustól függően háromféle jelalakkal állíthatja elő a 230V-os 50Hz-es frekvenciájú váltakozó hálózati feszültséget. Első körben van a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, a négyszögjel. Ekkor a 230V-os kimeneten négyszög formájú jelalakkal jelenik meg a hálózati feszültség, ami a szinuszos jelalakra tervezett fogyasztók nagy részének táplálására nem alkalmas. A négyszögjel a villanymotorok és a transzformátorok tekercseit túlmelegíti, így csökken a hatásfok és károsodhat az adott tekercs is. Ezt a jelalakot szerencsére a szünetmentes tápegységek esetében nem használják.

Kvázi, vagy más néven közelített szinusz jel


A másik jelalak a kvázi szinusz, amit közelített szinusz hullámnak is szokás nevezni. Ez a jelalak szintén lépcsőzetesen épül fel, de már jobban hasonlít a valódi szinusz jelhez. A kvázi szinusz jelalakkal egyes tápegységek és egyes aktív PFC támogatással ellátott tápegységek sajnos nem tudnak megfelelően együttműködni, így erre mindenképpen érdemes figyelmet fordítani és olyan tápegységet választani, ami a tapasztalatok alapján együttműködik az adott UPS-szel. Esetünkben az APC szünetmentes tápegységét le is nullázta egy Chieftec táp. A hivatalos állásfoglalás szerint az APC (és feltehetően egyéb gyártó) szünetmentes tápegységeihez nem szabad Delta belsővel ellátott Chieftec tápegységet alkalmazni (GPS széria), mert a két termék nem kompatibilis egymással, így a táp túlterhelheti és tönkreteheti az adott szünetmentes tápegységet. Erre a problémára az egyik megoldás az lehetne, hogy passzív PFC-vel ellátott tápegységet választunk a kvázi szinuszos UPS mellé, ami azért nem járható út, mert ezek a tápegységek ritkák, mint a fehér holló, maximum használtan lehet rájuk szert tenni, a fenti előnyök miatt inkább az aktív PFC-s tápok jellemzőek napjainkban. A másik lehetőség az, hogy eleve szinuszos jelalakot kibocsátó UPS-t veszünk, de ez a többség számára azért nem járható út, mert a szinuszos szünetmentes tápegységek újonnan drágák. Pont ezért legyünk nagyon körültekintőek, érdemes utánajárni, hogy adott UPS mely tápegységekkel kompatibilis, és ha ragaszkodunk egy típushoz, akkor válasszunk olyan tápegységet amivel biztos menni fog.

Normál szinusz jel


Ha már ennyit beszéltünk a harmadik kategóriáról, akkor ejtsünk pár szót róla is. A legjobb megoldás egy szinuszos jelalakkal dolgozó UPS beszerzése, ami sajnos drága és a benne alkalmazott DC-AC inverter sajátosságai miatt hatásfokban és melegedés tekintetében sem mondható tökéletesnek, viszont ugyanolyan jelalakkal (normál szinusz hullám) állítja elő a 230V-os váltakozó áramot, mint ahogy azt a konnektorból kapjuk. Ebből következik, hogy a szinuszos jelalakkal dolgozó szünetmentes tápegységről bármilyen fogyasztó működhet, ami a 230V/50Hz-es elektromos hálózatra lett tervezve és ami nem ró nagyobb terhet az UPS vállára, mint amit az elbír. Erre, vagyis az UPS terhelhetőségének helyes megválasztására is hatalmas figyelmet kell fordítani, ugyanis ha alulméretezzük az UPS-t, akkor áramszünet esetén nem lesz elegendő időnk az adatok mentésére és a rendszer szabályos leállítására, sőt, extrém esetben a szünetmentes tápegységet túl is terhelhetjük.

A szünetmentes tápegységek típusai

A szünetmentes tápegységeket nem csak a kimeneti feszültség jelalakja szerint lehet csoportosítani, hanem felépítésük szerint is. A szünetmentes tápegységek topológiájuk alapján az alábbi csoportokba tartozhatnak.
 


Mi most főleg a készenléti és a vonali interaktív szünetmentes tápegységeket fogjuk kitárgyalni bővebben, ugyanis ezek a típusok azok, amelyekkel az átlagfelhasználók találkozhatnak. Aki esetleg a többi tápegység csoport pontos paramétereire is kíváncsi, az vessen néhány pillantást a lenti táblázatra, illetve fusson át ezen a pdf-en.

Forrás: APC

Készenléti szünetmentes tápegység

Forrás: APC
Ezt a típust kifejezetten az átlagfelhasználók asztali számítógépei mellé ajánlják, ugyanis a készenléti UPS-ek olcsón előállíthatóak, stabilan működnek és zavarszűrés, illetve túlfeszültség-védelem szempontjából is megfelelnek az átlagfelhasználói igényeknek egy olyan környezetben, ahol a hálózati feszültség stabil, nincsenek számottevő feszültségingadozások. A készenléti szünetmentes tápegységek esetében a készenléti jelző azt jelenti, hogy a szünetmentes tápegység normál üzemmódban egy szűrőn keresztül a bemeneti hálózati áramot használja a konfiguráció, illetve a konfigurációk táplálására. Áramszünet esetén egy kapcsoló a DC-AC inverteren keresztül a rendszerben található akkumulátorral kapcsolja össze az adott számítógépet. A folyamat alkalmával kapcsolási idővel is kell számolni. A készenléti szünetmentes tápegységek megfelelő szűrő és túlfeszültség-levezető áramkör használatával megfelelő mértékű zajszűrést és túlfeszültség-védelmet kínálnak az adott rendszer számára. A termékek előnye továbbá a kis méret és a jó hatékonyság is.

Vonali interaktív szünetmentes tápegységek (AVR Boost)

Ezek a UPS-ek tulajdonképpen a készenléti szünetmentes tápegységekkel vannak rokonságban, ennek megfelelően szintén offline megoldásoknak számítanak, viszont a készenléti szünetmentes tápegységekhez képest kínálnak némi előnyt is, még ha meg is tévesztik a felhasználókat. Ezeket a termékeket kisebb irodai környezetben, webkiszolgálóknál és átlagfelhasználóknak szánt megoldásoknál is használják. A vonali interaktív szünetmentes tápegységeknél az inverter folyamatosan üzemel: zavartalan hálózati áramellátás alkalmával fordított módban működik és tölti az akkumulátort, míg áramkimaradás esetén az akkumulátorral kapcsolja össze az adott konfigurációt. A rendszer előnye, hogy az inverter folyamatos működése miatt jóval kisebb az átkapcsolási idő és a készenléti UPS-ekhez képest a szűrés is jobb. Ezeket a termékeket azonban nem szabat összekeverni a valódi vonali interaktív szünetmentes tápegységekkel, amelyeket szokás online UPS-eknek is hívni.

Forrás: APC
További előny, hogy a vonali interaktív szünetmentes tápegységek esetében egy feszültségszabályzó transzformátor (ún. autotranszformátor) is jelen van, amelynek segítségével a feszültségingadozások bizonyos határokon belül ( általában +/- 15%) úgy is kiküszöbölhetőek, hogy emiatt nem kell akkumulátoros módba váltania a rendszernek, azaz kímélhető az akkumulátor (AVR Boost funkció). A vonali interaktív tápegységek jó hatásfok mellett dolgoznak és megbízhatóan működnek, így rendkívül népszerűek a piacon és rendkívül elterjedtek is.

Az AVR Boost funkció hátránya, hogy noha az akkumulátor tartási idejét kisebb feszültségingadozások alkalmával nem fogyasztja, de nagyobb feszültségingadozás alkalmával hirtelen, kis időre nagy mértékben leterheli a rendszert és vele együtt az akkumulátort is azáltal, hogy egy pillanatra akkumulátoros módba vált. Ez utóbbi az online szünetmentes tápegységeknél nem fordulhat elő.

Online vagy kettős konverziós szünetmentes tápegységek

A kettős konverziós online szünetmentes tápegységek nagy előnye, hogy a bemeneti feszültségtől függetlenül folyamatos, stabil tápellátást tudnak biztosítani a rájuk kapcsolt fogyasztók számára és ezt a tápellátást a hálózati zavarok sem befolyásolják. Ezek a szünetmentes tápegységek nagyteljesítményű (10kVA<) kivitelben készülnek és két darab invertert tartalmaznak, mint ahogy az a nevükből is sejthető. Az egyik inverter a hálózati feszültséget egyanárammá alakítja (AC->DC), míg a másik az így létrehozott egyenfeszültségből újra váltakozóáramot hoz létre (DC->AC). A két inverter között foglal helyet a rendszer akkumulátora (vagy akkumulátor csomagja), amelyet a bemeneti inverter tölt. Mivel az akkumulátor és az inverterek folyamatosan használatban vannak, sőt, az akkumulátorról a rendszer némi áramot is felvesz, így áramszünet esetén ennél a megoldásnál nem kell kapcsolási idővel számolni.

Forrás: APC
A dupla konverziós inverterek ugyan kvázi ideális kimeneti jellemzőkkel bírnak, de felépítésük jellegéből fakadóan életciklusuk alacsony, mivel egyrészt rossz hatékonysággal dolgoznak, másrészt pedig összetevőik a folyamatos használat miatt hamarabb tönkremennek. Ezeket a hiányosságokat a delta átalakítású szünetmentes tápegységek kiküszöbölik, viszont ahogy a dupla konverziós, úgy a delta konverziós termékek sem az átlagfelhasználók igényeit és pénztárcáját veszik célba. Akit nagyon érdekelnek a delta konverziós szünetmentes tápegységek, itt nézhet utána, hogy miként épülnek fel.

Hidegindítás

A szünetmentes tápegységek leírásában találkozhatunk a hidegindítás kifejezéssel. Ez annyit jelent, hogy megfelelően feltöltött akkumulátor(ok) esetén áramszünet alkalmával is bekapcsolhatjuk a szünetmentes tápegységre kapcsolt konfiguráció(ka)t, amennyiben a rendszer jól méreteztük. Ekkor az adott számítógép szünetmentes tápegységről indul és arról is működik, amíg az akkumulátorok bírják töltéssel.

Hogyan válasszuk ki az ideális modellt?

Elsősorban tisztázni kell, hogy mekkora összeg áll rendelkezésre. Ha ezzel megvagyunk, akkor már látjuk, hogy szinuszos (50-80 ezer Ft között kezdődnek) vagy kvázi szinuszos modell fér-e bele a költségvetésbe. Amennyiben előbbi, azaz szinuszos szünetmentes tápegységet választunk, akkor különösebb plusz teendő nincs, csak meg kell határozni, hogy mekkora terhelhetőségű modellre van szükség. Amennyiben kvázi szinuszos UPS-szel szemezünk, akkor fontos, hogy leellenőrizzük, hogy az adott modellel gépünk tápegysége kompatibilis-e. A keresett információt az adott gyártó weboldalán (UPS vagy PSU), illetve szakmai fórumokon keresztül szerezhetjük be, de véleményünk szerint aktív PFC-s tápegység esetén törekedjünk a szinuszos szünetmentes tápegység használatára, de ha ezt nem tehetjük meg, akkor viszont áramszünet esetén minél hamarabb kapcsoljuk ki gépünket, természetesen szabályosan. El kell döntenünk, hogy igényeljük-e a telefonvonali, illetve a LAN túlfeszültség-védelmet, vagy sem, majd ezek után le kell mérnünk a konfigurációnk fogyasztását, lehetőleg terhelt állapotban, hogy még hatékonyabban tudjuk kiválasztani a szükséges UPS-t.

A konfiguráció fogyasztását érdemes műszeres méréssel ellenőrizni. Erre a célra párezer forintért beszerezhetünk olyan fogyasztásmérőt, amelyet a fali konnektorba vagy hosszabbítóba kell helyezni, majd a konnektorjába a mérendő fogyasztót is csatlakoztatni kell. Ez kényelmes megoldás és hellyel-közzel használható eredményt is ad. A másik lehetséges megoldás egy online konfigurátor használata lehet, amely asztali számítógépünk legfőbb paraméterei alapján próbálja megsaccolni annak fogyasztását. Ilyet például az APC weboldalán találunk. A fogyasztás ismeretében már el is kezdhetünk keresgélni. Amennyiben megtaláltuk a számunkra megfelelő modellt, érdemes a típusjelzése alapján rákeresni, hogy nincsenek-e negatív tapasztalatok vele kapcsolatban. A negatív tapasztalatokat könnyű lesz megtalálni, mert tele vannak vele a fórumok. A biztonság kedvéért, ha valami kérdés merül fel a termékkel kapcsolatban, amelyre sehol sem találunk választ, töltsük le a termékhez a gyártó oldaláról a hivatalos felhasználói kézikönyvet, abban ugyanis jó eséllyel rálelhetünk a keresett információra.

Véleményünk szerint érdemes arra törekedni, hogy az adott konfigurációt a szünetmentes tápegység legalább 5 percig tudja tartani áramszünet esetén, hogy kényelmesen ki tudjuk kapcsolni a gépet és az akkumulátorokat se terheljük feleslegesen. Áramszünet alkalmával azért is érdemes úgy beállítani a rendszert, hogy gyorsan kikapcsoljon, mert az akkumulátoroknak többórás töltési idejük van, így ha teljesen lemerítjük őket, akkor egy esetleges újabb áramszünet esetén nem lesz, ami megvédje a rendszert a kikapcsolástól, mivel az akkumulátoroknak nem lesz elég idejük feltöltődni. Ez utóbbi természetesen szélsőséges példa, de érdemes erre is gondolni. A VA értéket mindig számoljuk át Wattba, hiszen számunkra ez utóbbi a fontos, ehhez pedig használjuk a cosφ értékét, ami az esetek többségében 0,6. Ez utóbbi értéket jobb helyeken fel is tüntetik.

És ami a legfontosabb: Delta belsővel ellátott Chieftec tápegységet (GPS sorozat egyes tagjai) ne kössünk kvázi-szinuszos szünetmentes tápegységre, mert sírás lesz a vége. Az olcsóbb, noname tápegységeknél is érdemes odafigyelni, azaz érdemes utána nézni, hogy tapasztalt-e már valaki problémát velük, aki UPS-sel használta a kérdéses terméket.

Ha a fentieket betartjuk, komolyabb kellemetlen meglepetés már nem érhet minket.

APC Back-UPS Pro RS550 (BR550GI)

Az APC szünetmentes tápegysége egy egyszerű kis karton dobozban érkezett, amelyen a termékkel kapcsolatos összes fontosabb információ megtalálható. Ahogy az a szünetmentes tápegység típusjelzéséből is kiderülhet, ez a modell egy 550VA-es megoldás, vagyis maximum 330W-os terhelést lehet a vállára helyezni. A doboz belsejében a szünetmentes tápegység mellett a beüzemeléshez szükséges kábelek, valamint némi leírás is helyet kapott, sőt, a termékhez mellékelt telepítő lemezen a felhasználói kézikönyv digitális változata és a szünetmentes tápegységhez tartozó vezérlőszoftver is jelen van. 

Az APC a termékhez összesen két darab IEC-320-as (C14) tápkábelt mellékel, amelyek segítségével számítógépet, illetve monitort kapcsolhatunk hozzá, de egyes hálózati adattárolók, illetve nyomtatók is ilyen tápcsatlakozót használnak. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy alap esetben nem tudunk modemet, routert és egyéb olyan fogyasztót a szünetmentes tápegységre kapcsolni, amelyek ún. villásdugós vezetékkel vagy adapterrel rendelkeznek. Más kérdés, hogy mivel kvázi szinuszos szünetmentes tápegységről van szó, így megoszlik a vélemény, hogy érdemes-e egyáltalán ezeket az adaptereket, illetve tápegységeket egy ilyen UPS-re kötni, ugyanis a kvázi szinuszjel miatt az adott tápadapter transzformátora melegedhet és hosszabb távon (a tápegység típustól függően) akár károsodhat is, mint azt az alapozóban már említettük. Amennyiben mindenképpen szeretnénk normál hosszabbítót kapcsolni a szünetmentes tápegységre, akkor ezt egy szerelhető C14-es lengődugó segítségével megoldhatjuk, persze csak saját felelősségre.

Térjünk vissza a kellékekre. Az IEC-320-as (C14-es) tápkábelek mellett egy telefon kábel is helyet kapott a csomagban, valamint egy speciális kábelt is találunk, amely a hátlapon elhelyezett RJ11-es csatlakozót kapcsolja az adott számítógép vagy NAS USB portjára. Ezen a kábelen keresztül történik a vezérlés, vagyis a PC-re telepített szoftver - vagy a NAS beépített szoftvere - ezen a kábelen keresztül "értesül" az áramszünetről és ennek megfelelően hajtja végre a beállított utasításokat. A PC-s szoftver a szünetmentes tápegység monitorozására is alkalmas, de erről később bővebben is írunk majd.

A leírásokon és a kábeleken kívül most már csak a szünetmentes tápegységet találjuk a dobozban. Maga a szünetmentes tápegység 190 x 310 x 91 mm-es mérettel rendelkezik, súlya pedig akkumulátorral együtt 7,71 Kg. A termék  tetszetős műanyag házban foglal helyet, amelynek előlapján egy LCD kijelző is található. Ez a kijelző különböző hasznos információk megjelenítésére képes (hálózati feszültség, frekvencia, pillanatnyi terhelés, akkumulátor töltöttsége, akkumulátor által kínált tartási idő, stb.). Az előlap tetején, a bal szélen a hangszóró némításáért felelős gomb található, ami akkor jön jól, ha áramszünet esetén megunjuk a folyamatos csipogást. Tőle jobbra a bekapcsoló gombot találjuk, amivel a szünetmentes tápegység ki-, illetve bekapcsolását lehet megoldani, míg az utolsó gombbal az LCD-n megjelenített információt lehet beállítani. A termék nincs túlbonyolítva.A hátoldalon a felső szegmensben jobb oldalon az RJ11-es telefoncsatlakozót láthatjuk, ami nem a telefonvonal védelmét látja el, hanem egy átalakító kábel segítségével USB-n keresztül kapcsolja a szünetmentes tápegységet az adott konfigurációhoz. A bal oldalon két darab RJ45-ös csatlakozót láthatunk, amelyek a helyi hálózat védelmét látják el. A bejövő ágra a modemet, a kimenőre pedig a routert vagy router hiányában az adott számítógépet kell kapcsolni. Ezzel a megoldással megvédhetjük hálózati eszközeinket a feszültségtüskéktől, amelyek károsíthatják, extrémebb esetben pedig tönkre is tehetik azokat. A kettő között a biztosíték kapcsolója található, míg alatta a tápcsatlakozókat láthatjuk. A rendszer három darab olyan IEC 320-as (C13) tápcsatlakozót kínál, amelyek az adott készülékeknek áramszünet esetén folyamatos áramellátást biztosítanak (a tartási idő erejéig), valamint három darab olyan IEC 320-as (C13) csatlakozót is biztosít, amelyek csak túlfeszültség ellen védik meg a rájuk kapcsolt fogyasztókat. Áramszünet esetén ezeken a tápcsatlakozókon értelemszerűen nem folyik áram.

A legalsó tápcsatlakozóval a szünetmentes tápegységet az elektromos hálózathoz kapcsolhatjuk. A szünetmentes tápegység nem tartalmaz ventilátort, legalábbis a teszt során nem hallottuk, hogy működne benne légkeverő és nem is éreztük, hogy meleg levegő távozna belőle. A terméken néhány szellőző biztosítja, hogy az alkatrészek által termelt hő eltávozhasson, így az egység hálózati üzemmódban teljesen hangtalanul végzi a dolgát. Ahogy elmegy az áram, a sípolás mellett az inverter zaja is előjön: az inverter rendkívül jól hallható zizegő hangot bocsát ki.
A rendszer akkumulátora könnyedén cserélhető, ehhez csak a szünetmentes tápegység alján elhelyezett kis műanyag fedelet kell lepattintani, majd az akkumulátorra illeszkedő saruk eltávolítása után könnyedén kijön az áramforrás. A termék akkumulátora meghibásodás esetén APCRBC110 típusú akkumulátorral helyettesíthető, amit akár üzem közben is kicserélhetünk.

A termékhez adott szoftver nem egy rossz darab, a kezelőfelület informatív, jól átlátható és könnyen kezelhető. A tartási időt kétféleképpen kezelhetjük: egyrészt akkumulátorkímélő módban megmondhatjuk, hogy az akkumulátor kímélésének érdekében áramszünet esetén mikor kapcsoljon ki a rendszer. Ennél a módszernél a szoftver azt figyeli, hogy pontosan mennyi tartásidő áll még rendelkezésre, majd ha a rendszer elérte a beállított szintet, akkor kikapcsolja a számítógépet. A másik mód esetén azt állíthatjuk be, hogy hány akkumulátoros működéssel eltöltött perc után kapcsolja ki az UPS a számítógépet.

Áthidalási idő. A kép nagyobb méretben is elérhető, részletesebb magyarázattal. Katt ide!
A beállítások között a határfeszültségeket is módosíthatjuk, azaz megadhatjuk, hogy mi az a minimális, illetve mi az a maximális hálózati feszültség, amelynek elérésekor bekapcsoljon a védelem. Bármelyik limitet is érjük el, az UPS akkumulátoros módra vált.

PowerChute Personal v2.1.1
Esetünkben az APC PowerChute Personal Edition 2.1.1-es változatát mellékelte a gyártó a szünetmentes tápegységhez. Windows 7-hez már elérhető a PowerChute Personal 3.0-s kiadása is, ám ezt egy kisebb baleset miatt már nem tudtuk kipróbálni.

Ha szeretnénk összehasonlítani a termék tartási idejét más Back-UPS Pro sorozatú modellekével is, akkor kattintsunk ide.

Powercom Black Knight 600AP

A Powercom kínálatából egy kifejezetten olcsó szünetmentes tápegység érkezett, amely a Powercom Black Knight BNT-600AP típusjelzést viseli és 600VA/360W terhelhetőséggel bír. Ez a termék már egy figyelemfelkeltőbb dobozban érkezik, ami a benne lapuló UPS legfőbb tulajdonságairól is beszámol. A doboz belsejében a szünetmentes tápegység mellett megtaláljuk a legszükségesebb tartozékokat is, amelyek között egy tápkábel, egy USB kábel (A-B típusú) és egy RJ11-es csatlakozókkal ellátott telefonkábel található. A termékhez gyors üzembehelyezési útmutatót és felhasználói kézikönyvet is kapunk, sőt, a szünetmentes tápegység vezérléséhez tartozó szoftver sem hiányzik a kínálatból.

A Powercom 600VA-es szünetmentes tápegysége a Black Knight sorozatban foglal helyet. A termék 97 x 320 x 135 mm-es mérettel és 6,8 Kg-os súllyal bír. A termék az APC megoldásához hasonlóan szintén fekete műanyag házzal érkezik, ám ebben az esetben a házra nézve az anyagfelhasználás miatt azonnal látszik, hogy nem egy drágább, hanem egy kifejezetten olcsó modellel van dolgunk. Az UPS előlapján egy bekapcsoló gombot és egy, a UPS pillanatnyi állapotáról árulkodó ledet találunk. A hátoldalon ezúttal nem IEC 320-as tápcsatlakozót, hanem egyetlen normál konnektort találunk (DIN), amelybe könnyedén csatlakoztathatunk normál, villásdugóval ellátott hosszabbítót. A hátlapon ezen kívül a szünetmentes tápegység tápcsatlakozóját, valamint egy USB portot és két RJ11-es csatlakozót találunk. Utóbbiak a telefonvonal védelmét látják el.
A Powercom Black Knight 600AP esetében a burkolat rögzítő csavarjainak eltávolításával férünk hozzá az akkumulátorhoz (12V, 9Ah), amit természetesen egy átlagfelhasználó is könnyedén ki tud cserélni. A termék ezen kívül semmi különlegességet nem kínál, de ezt ebben az árkategóriában el sem várhatjuk. Ventilátor ebben a modellben sem található, azaz a termék normál üzemmódban teljesen hangtalanul működik, míg inverteres módban egy minimális zizegés azért hallható felőle, de ennek mértéke határozottan alacsonyabb, mint ami az APC korábban bemutatott szünetmentes tápegységénél jelentkezett.

A Powercom szünetmentes tápegységéhez is jár egy vezérlő szoftver, amelynek segítségével ellenőrizhetjük az UPS működését, beállíthatjuk, hogy mikor legyen be- és kikapcsolva (időzítés), valamint azt is megadhatjuk, hogy áramszünet esetén mekkora akkumulátor-töltöttségnél kapcsolja ki, vagy hibernálja a rendszert a szoftver.

UPSMON Plus for Windows
Az áramszünetről e-mail alapú értesítést is küldhet a rendszer a megadott email címre. A szoftver kezelőfelülete ugyan az előző évtizedet idézi, de működésével nincs semmi baj.

Eaton NV 1000H

Tesztünk harmadik szereplője az EATON kínálatából érkezett. A cég korábban - egészen pontosan 2007 novemberében -  felvásárolta az MGE-t, ami nagy névnek számít a szünetmentes tápegységek és a különböző, hálózati védelemmel kapcsolatos eszközök piacán, ez egyfajta garancia lehet a minőségre. Az EATON azóta kedvező árú termékeivel próbál hódítani a piacon, amelyek közül most az EATON ENV 1000H modellt vizsgáljuk meg, amely egy 1000VA-es szünetmentes tápegység. A 600W-os terhelhetőséggel bíró termék egy egyszerű karton dobozban foglal helyet, amely az előző két versenyző csomagolásánál észrevehetően nagyobb és bizony jóval nehezebb is. A kellően informatív doboz belsejében megtaláljuk a termékhez tartozó kiegészítőket és leírásokat.A gyártó két darab IEC 320 (C14) tápkábelt, valamint egy A-B típusú USB kábelt ad a szünetmentes tápegységhez. A kellékek között a felhasználói kézikönyvet és a szükséges szoftvert tartalmazó CD-t is megtaláljuk. Ahogy az a mellékelt tápkábelekből már nyilvánvalóvá válhatott, ennél a terméknél sem lehet egyszerűen megoldani a hagyományos, villásdugóval ellátott tápadapterek és tápkábelek csatlakoztatását. A cél érdekében - csak úgy, mint az APC esetében - ennél a modellnél is be kell szereznünk egy C14-es lengődugót, amit egy normál hosszabbítóra kell felszerelni, ha saját felelősségünkre egyéb fogyasztókat is működtetni akarunk a szünetmentes tápegységről. Itt hívnánk fel a figyelmet arra, hogy ez is kvázi szinuszos tápegység, azaz villanymotorok és hagyományos (nem PFC-s) trafók üzemeltetésére nem alkalmas, sőt, egyes aktív PFC-s tápegységek üzemeltetése során is tapasztalhatunk kompatibilitási hibákat (pl.: GPS sorozatú Chieftec tápok), így erre is érdemes odafigyelni. Érdemes felhívnunk rá a figyelmet, hogy a gyártó a felhasználói kézikönyvben kifejezetten tiltja a hosszabbító alkalmazását.A 205 x 145 x 385 mm-es mérettel, illetve 9,6 Kg-os súllyal rendelkező szünetmentes tápegység előlapja és anyagfelhasználása is minőségibbnek tűnik, mint az előző oldalon bemutatott Powercom modellé. Az előlapon a működéssel kapcsolatos ledek felett a bekapcsoló gombot találjuk. Az előlap alján egy csavar bújik meg, amelyet kicsavarva levehetjük az előlapot és szükség esetén könnyedén kicserélhetjük a rendszer akkumulátorát.


Az Eaton NV 1000H hátulján felül a vezérléshez tartozó USB portot találjuk, míg alatta a 80 mm-es átmérőjű ventilátor szellőzőjét pillanthatjuk meg, mellette a bejövő és a kimenő RJ45-ös LAN csatlakozókkal. Csak úgy, mint az APC termékénél, úgy az EATON szünetmentes tápegységénél is van lehetőség a helyi hálózat védelmére: a bejövő (IN) RJ45-ös csatlakozó a modemből érkező ethernet kábelt fogadja, míg a kimenővel a routert köthetjük össze, router hiányában pedig a számítógép közvetlenül is csatlakozhat erre a portra.

A hátoldalon összesen hat darab C13-as típusú IEC 320-as tápcsatlakozót találunk, amelyek a túlfeszültség-védelem mellett szünetmentes áramellátást is biztosítanak a rájuk kapcsolt fogyasztók (PC, monitor, NAS, stb.) számára.

A ventilátor jelenlétéből már sejthetjük, hogy ennél a modellnél búcsút kell mondani a hangtalan működésnek és ez sajnos így is van. A ventilátor komoly szélzaj és motorzaj mellett dolgozik, ami igen zavaró, főleg hosszabb távon, ha a szünetmentes tápegység a közvetlen közelünkben van. A gyártó alkalmazhatott volna halkabb ventilátort is, sokat javítana a helyzeten, mert ez így rendkívül zavaró, olcsó UPS ide vagy oda.

Winpower manager
Az Eaton NV 1000H-hoz jár egy WinPower névre hallgató szoftver, amely kissé elavult felhasználói kezelőfelülete ellenére meglepően nagy tudással bír. Az időzített be- és kikapcsolás, valamint önteszt mellett a rendszer képes e-mail alapú értesítéseket is küldeni a különböző fontos eseményekről, sőt, a szünetmentes tápegységet akár hálózatról is megfigyelhetjük, illetve vezérelhetjük.


Ha minden számítógépre telepítjük a WinPower szoftvert, akkor hálózaton keresztül a rendszer egyedi paraméterek alapján könnyedén le tudja állítani a konfigurációkat áramszünet esetén. Megadhatjuk, hogy melyik konfiguráció(ka)t mennyi idő után kapcsolja ki az UPS szoftvere. Kényelmes megoldás.

A termék a gyártó hivatalos leírása alapján két konfigurációval (200W) nagyjából 15 percen át tud üzemelni teljesen feltöltött akkumulátorok esetén. Hogy ez a gyakorlatban is így van-e, az hamarosan kiderül. Az Eaton ENV 1000H belsejében egyébként két darab 12V-os feszültségű, 7Ah-ás kapacitással rendelkező energiaforrás lapul.

Tesztek

A tesztek alkalmával azt vizsgáltuk, hogy egy adott konfiguráció számára mennyi ideig képesek áramot biztosítani az egyes szünetmentes tápegységek, természetesen teljesen feltöltött akkumulátorral. Ezzel együtt azt is megnéztük, ami sokakat érdekelhet: lemértük, hogy az adott konfiguráció mennyit fogyaszt szünetmentes tápegységgel és szünetmentes tápegység nélkül, valamint a szünetmentes tápegység önálló, fogyasztók nélküli energia felvételét is megvizsgáltuk.

A szünetmentes tápok terheléséhez egy Core i7-920-as processzorból, Radeon HD 4890-es videokártyából, egy SSD meghajtóból és egy merevlemezből álló konfigurációt használtunk, amelyben egy 500W-os Enermax Modu 87+ tápegység foglalt helyet, ami 80Plus Gold minősítéssel és aktív PFC támogatással egyaránt rendelkezik. Az asztali gép önmagában, monitor nélkül 150W-ot fogyasztott üresjáratban, míg a hozzá tartozó 21,5 hüvelykes képátlójú Samsung monitor 23W-os fogyasztás mellett üzemelt. A komplett rendszer tehát 173W-nyi terhelést helyezett a szünetmentes tápegység vállára. A teszt alkalmával a számítógép végig üresjáratban üzemelt, azaz a fent említett fogyasztás állandó volt. Ez a hiteles mérés szempontjából fontos információ.

Első körben tehát megvizsgáltuk, hogy töltött akkumulátorral és töltődő akkumulátorral mennyit fogyasztanak a szünetmentes tápegységek. A mérést úgy végeztük el, hogy egyetlen fogyasztót sem csatlakoztattunk az adott UPS-hez.


A fogyasztásmérés után belevágtunk a tesztelésbe. A szünetmentes tápegységek akkumulátorai egy teljes éjszakán át töltődhettek, így a teszt megkezdésekor mindegyik energiaforrás maximális töltöttségi szinten volt. A fent említett rendszer számára az alábbi tartási időt kínálták a szünetmentes tápegységek:


Azt le kell szögeznünk, hogy a fenti adatok a maximális tartási időt mutatják, vagyis  az akkumulátor teljes lemerítésével maximum ennyi ideig lehet üzemeltetni az említett Core i7-es konfigurációt. A rendszert nem terheltünk komolyan mérés közben, tehát játék esetén még ennyi tartási idő sem áll rendelkezésre, vagyis áramszünet alkalmával ne nagyon akarjuk befejezni az adott pályát.

Akármelyik gyártó terméke mellett is döntünk, fontos, hogy a rendszer fogyasztásának megfelelően válasszuk ki a szünetmentes tápegységet. Érdemes némi ráhagyással számolni (kb +20%) annak érdekében, hogy egy esetleges gépbővítés után se kelljen lecserélni a szünetmentes tápegységet azért, mert áramszünet esetén már nem képes megfelelő ideig üzemeltetni a megnövekedett fogyasztás mellett működő rendszert.

Végszó

Az alapozónak és a teszteknek köszönhetően remélhetőleg könnyebb lesz majd kiválasztani a megfelelő szünetmentes tápegységet, még ha az nem is a tesztelt példányok közül kerül ki. A szünetmentes tápegység kiválasztásakor körültekintően kell eljárni, mint ahogy ezt már többször is említettük a cikk folyamán, de ezt nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos szempont.

Azt is el kell döntenünk, hogy milyen összegből gazdálkodhatunk és ennek megfelelően az elérhető legjobb termék megvásárlására kell törekedni. A kvázi szinuszos szünetmentes tápegységek esetében mindenképpen ellenőrizni kell az adott gyártó weboldalán található tápegység-kompatibilitási listát - már ha rendelkezésre áll ilyen -, de az is jó módszer, ha fórumokon kérdezősködünk körbe, mielőtt meghoznánk a végleges döntést, ugyanis így időben kiderülhet, ha rossz döntés meghozatalára készülünk. A GPS sorozatú és a Delta belsővel rendelkező aktív PFC-s tápegységeket ne használjuk szünetmentes tápegységekhez, ugyanis több gyártó termékeivel is inkompatibilisek, így biztos, ami biztos alapon válasszunk inkább egy másik tápegységet vagy ha mindenképpen meg akarjuk tartani a hőn szeretett Chieftec tápot, akkor csak és kizárólag szinuszos szünetmentes tápegységet nézzünk hozzá (pl.: APC Smart sorozat) és készüljünk fel, hogy nem lesz olcsó mulatság.

APC Back-UPS Pro RS 550 (BR550GI)
A tesztben szereplő termékek közül az APC BackUPS Pro RS550-es modellje jól vizsgázott, szolgáltatásai és hangtalan működése egyaránt tetszett, igaz, ahogy az inverter áramszünet esetén működésbe lép, egyből lőttek a csendnek és jól hallható zizegéssel - no meg csipogással - tudatja a termék, hogy itt bizony baj van, de ez természetes.

Powercom Black Knight BNT-600AP
A Powercom Black Knight 600AP egy átlagos konfiguráció mellé jó választás lehet. Ennél a szünetmentes tápegységnél pozitívum, hogy nem kell bajlódni az IEC 320 C14-es típusú hosszabbító készítésével, ugyanis a hátlapon egy normál konnektor fogadja a hosszabbítót, illetve a fogyasztót. Azt most is megemlítjük, hogy mivel kvázi szinuszos termékről van szó (a másik két modell is az), eszünkbe ne jusson villanymotorral ellátott terméket működtetni a szünetmentes tápegységről, ugyanis az adott készülék a nem megfelelő jelalak miatt károsodhat. A modem és a router tápegysége elvileg el fogja bírni a módosított szinusz jelet, ám ha az adott adapter esetében rendellenes melegedést, a készülék esetében pedig rendellenes működést tapasztalunk, akkor ne használjuk őket a szünetmentes tápegységgel. Ekkor muszáj valódi szinuszos jelalakkal dolgozó tápegységet beszerezni.

Eaton ENV 1000H
Az Eaton ENV 1000H típusjelzéssel ellátott szünetmentes tápegysége kisebb irodában, akár több konfiguráció szünetmentes tápellátását is el tudja látni attól függően, hogy az adott konfigurációk és a hozzájuk tartozó monitorok mennyit fogyasztanak. Mint minden esetben, úgy vásárlás előtt most is el kell végezni egy gyors számítást, hogy biztosan megfeleljen az adott környezetbe a kiszemelt termék. Az Eaton szünetmentes tápegysége szoftver és szolgáltatások tekintetében egyaránt jól vizsgázott, viszont zajszint tekintetében egy hatalmas fekete pontot kell beírnunk neki, ugyanis a ventilátora rendkívül hangos. Érdemes lenne a gyártónak elgondolkozni a légkeverő cseréjén, mert ez így sokat ront a termék használati értékén. Más kérdés, hogy át/teljesítmény arányban az APC termékével összehasonlítva igen jónak tűnik az Eaton ENV 1000H és rossz tapasztalatokat nem is hallottunk vele kapcsolatban, így érdemes lehet elgondolkodni rajta, mint egy lehetséges esélyesen.

A tesztben szereplő Eaton ENV 1000H a Ramiris Europe Kft-től, a Powercom Black Knight 600AP-t a Kelly-Tech KFT-től, az APC Back-UPS Pro RS 550-es szünetmentes tápegységet pedig a Cédrus KFT-től kaptuk kölcsön, amiért ezúton szeretnénk köszönetet mondani!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

48. Fzoltan
2010.12.31. 16:44
Az Eatonnal kapcsolatban én nagyon pozitívan csalódtam, bár nekem csak 600-as van, abszolút megfelelő (lakóhelyemen elég gyakori a feszültségingadozás - átlagban kb. 215 volt a feszültség -, a táp nélkül sokszor újraindult a gép). Az enyémben nincs ventillátor, emiatt teljesen csendes. A telepítő CD-n lévő programok abszolút hasznosak, semmi csicsa, csak a funkcionalitás. Negatívumként azt tudom felhozni, hogy miután sikerült elvesztenem a CD-t, és újraraktam a rendszert, az interneten keresgélve nem vagy nehezen találtam meg a telepítendő programokat; továbbá ha bekapcsol a táp, idegesítő hangon és gyakran csipog... az APC sokkal kellemesebb ezen a téren, talán "komolyabb" a csipogása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. justin
2010.12.31. 17:15
Nekem APC RS800 van a tápegység Enermax, ECO 80+ EES400AWT. Akkumulátoros táplálás esetén a tápegységből berregés hallatszik, ami gondolom nem túl bíztató, bár egyiket se fogom csak ez miatt lecserélni, mert még nem volt gond, és a tápot drágán az UPS-t meg olcsón sikerült beszerezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. XtreemX
2010.12.31. 18:13
Egy 800-850 wattot fogyasztó gép esetében,milyen szünetmentes tápegység ajánlott?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. legyes
2010.12.31. 18:29
justin: Ha megvan még a doboza az Enermax-nak, akkor látni fogod rajta a feliratot, valamint a kis könyvecskében is több helyen figyelmeztetnek, hogy: NE HASZNÁLJ KVÁZISZÍNUSZ-OS UPS-t, csakis valódi színuszost. A berregés minden bizonnyal azt jelenti, hogy a tápegység küzd a felhasználói hülyeséggel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. legyes
2010.12.31. 18:43
XtreemX: Szerintem ha a lakás fűtése nem a gépről megy, akkor alaphelyzetben nem eszik 200W-ot sem. A szünetmentesek amúgy is arra vannak kitalálva, hogy Control+S, Win+R, shutdown -s -t 0 -f (shutdown /r /t 0 /f) és kész.
Az elektronika a lényeg, hogy mit bír kisajtolni abból az 1-2 akkuból.

Aki APC-t vesz, ellenőrizze az akkuk csatlakozását. Különben csúnya meglepiben lehet része, akár kis- akár nagykategóriás UPS-ről van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. XtreemX
2010.12.31. 18:54
Játék közben eszik ennyit 2 GTX 480 + i7 960 4.5GHz-en...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. tibaimp
2010.12.31. 19:46
XtreemX: az fasza!! gratula a konfighoz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. XtreemX
2010.12.31. 20:48
Köszönöm,de igazából leginkább csak játékra lett véve. Nincs kedvem 1-2 évente újítgatni,és tanulva a GTA 4 iszonyatos gépigényéből,én felkészülve várom a következő konzolgenerációval bekövetkező grafikai ugrást,hogy akkor sem kell váltanom egyből. Bár beismerem nagyon sokat eszik a gép... Lehet 2 radeon 5870 jobb lett volna. Már mindegy,physx meg cuda(sokat konvertálok) amúgyis jól jön nekem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. kiskoller
2011.01.01. 00:42
XtreemX nem akarlak elkeseríteni, de amikor bekövetkezik a next-gen ugrás, akkor már középkategóriás sem lesz a géped és fölsölegesen fog áramot zabálni. A next-gen játékokhoz meg már iszonyat kevés lesz az a 2 kari szerintem. Főleg hogyha azt is belekalkulálod hogy addigra venni fogsz egy(vagy több) nagyobb monitort, nagyon felbontással, esetleg 3D-s monitort, ott meg el fog vérezni csúnyán a VGA. A Procidat viszont biztos nem kel cserélned jóóó időre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. prohlep
2011.01.01. 01:18
XtreemX: Játék közben 2 GTX 480 + i7 960 4.5GHz-en ... 800-850 wattot fogyaszt

Ha nem akarsz szivni, akkor 140 rugoert APC Smart-UPS SUA1500I a klasszikus megoldas: 1500*0.6=900, ez valszeg rendesen kibirja, mert rendes szinuszt ad 5% torzitason belul.

Tovabba nem kell kezzel bajlodnod aramszunet eseten: a SMART azt is jelenti, hogy nem csak lehozza a gepedet, hanem megmondhatod a tapegysegnek, hogy amikor visszajon a halozat, akkor eloszor toltse fol onmagat legalabb 90%-ra, es csak azutan adjon ellatast a gepre, es hasonlo finomsagok.

SMART tehat azt jelenti, hogy egy TELJESEN ONMAGARA HAGYOTT GEP, ha jol allitod be a dontesi hatarokat (fel tucat dontest kell hoznod), akkor AKARMILYEN aramszunet, visszajon, megint elmegy, megint visszajon, szoval tenyleg akarmi tortenik, az sem fog ki a rendszeren.

Tanszeki szobamban levo kis gepem nagyon-nagyon regota fut egy kis 620 wattos DE viszont SMART rendszeru tapegysegrol (SC620I, 55 rugo) ugy, hogy kozben mar volt mindenfele erdekes esemeny az egyetemi epuletben, de a szunetmenteshez nem kellett nyulnom, rendesen elvezerelte onmagat, es mindig volt gep, amikor annak volt ertelme, ... minden kulso beavatkozas nelkul.

Mellesleg, akinek 300 watt alatt fogyaszt a rendszere, es van luxus-penze, annak rettenetesen tudom ajanlani az SC620I keszuleket, nagyon kiforrott csalad masodik legkisebb tagja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Sheldon
2011.01.01. 12:41
A cikkben szereplő powercom black knight kompatibilis-e egy 400W-os FSP Blue Storm II-esssel?

BUÉK mindenkinek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Vendég-Ven...
2011.01.01. 13:54
J.o.k.e.r:

Kérlek, mondd meg, ezeket az UPS-eket be lehet-e úgy állítani, hogy áramszünet esetén a gépet ne lekapcsolják, hanem hibernálják.

prohlep: Ugyanezt kérdezem tőled is a kommentedben említett APC-vel kapcsolatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Fzoltan
2011.01.01. 15:09
Vendég-Vendög: Az én gyengébb minőségű Eatonom alapbeállítása a készenléti mód, úgyhogy szerintem a többi is tudja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. XtreemX
2011.01.01. 15:33
kiskoller:
Remélem ezt viccnek szántad,jót nevettem rajta.
Hőtermelés miatt legfeljebb egy gtx 560/Radeon 5950 teljesítményű vga kerülhet a következő generációs konzolokba... de inkább még gyengébb teljesítményű. És nekem van kettő,még ezeknél is erősebb kártyám. Maradjunk annyiban hogynem aggódok,mert 0 az esély annak hogy a gépem közelébe érjen a következő generációs xbox vagy ps. Ami a monitort illeti,nekem nem kell 3d,egy sima fullhd-s 26 collos monitorom van,nagyobb is mint kellene,ne lesz ez cserélve vagy 5-6 évig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. XtreemX
2011.01.01. 15:36
prohlep :
Köszönöm a választ,azthiszem elkezdek spórolni Nincs kedvem hozzá hogy a raid -ba tett vinyóimról elszálljanak az adataim,meg persze ahhoz se hogy meghibásodjon bármi a gépben. Sajnos felénk havonta jellemző az áramkimaradás,igaz legtöbbször csak 1-2 másodpercre,de az bőven elég ahhoz ugye hogy a gép kikapcsoljon..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. kiskoller
2011.01.01. 15:50
XtreemX
Egyrészt a köv. generációs konzolok nem most fognak kijönni, valszeg egy-két VGA generációval később, akkor meg a gtx480 ez középkategóriás kártya lesz. Főleg ha azt feltételezzük hogy a gtx560 a 470 teljesítményét fogja visszaadni, akkor ha még belekalkuláljuk a csíkszélességcsökkenést (ami elmaradása csökkenti a fejlődést ebben a szegmensben) akkor egy közép-alsó kategóriás kártya lazán fogja hozni a kártyád teljesítményét.

Másrészt elfelejted azt a tényt, hogy az akkori PC-s mércéhez képest az Xbox grafikai teljesítménye sem volt magával ragadó, viszont a konzolok nagy előnye az optimalizáció. Megírnak egy next-gen játékot konzolra, az kihasználja a VGAban rejlő lehetőségek 80-90%át, kijön ugyanaz a játék PC-re és ha 50%ot kiaknáz már örülhetsz. (Most nem a GPU terheléséről, hanem az optimalizációról beszélek)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. J.o.k.e.r Vendé...
2011.01.01. 15:59
Először is boldog, sikerekben gazdag, ám gondokban és problémákban szegény új esztendőt kívánok mindenkinek!


Az Eaton és a Powercom esetében a szoftverben külön menüben lehetett kiválasztani a leállítás típusát és ezeknél szerepelt a hibernálás funkció, az APC szoftvere pedig alapból úgy települt, hogy bekapcsolta a hibernálás funkciót.

Egyszóval igen, mindháromnál van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. CsSNet
2011.01.01. 20:45
Szeretném felhívni a figyelmet egy apróságra. A meddő és a látszólagos teljesítmény (az alapozó résznél leírtakkal ellentétben) egyáltalán nem ugyanaz.
A gyártók által megadott érték a látszólagos teljesítmény (U*I), jele: S, mértékegysége: VA. A meddő teljesítmény az U*I*sinφ összefüggéssel számítható, ennek a jele a Q, mértékegysége a VAr (volt-amper-reaktív). Ez könnyen belátható, hiszen ha a fáziseltérés 0, akkor sinφ=0, amiből következik, hogy Q=0; ekkor pedig S=P, tehát a hatásos teljesítmény megegyezik a látszólagossal (U*I*cosφ=U*I, ha a cosφ=1, ez pedig φ=0 esetén teljesül).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. J.o.k.e.r CsSNe...
2011.01.01. 20:58
Köszi az észrevételt! Javítom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. expander
2011.01.01. 21:27
Szerintem sokkal jobbak lennének ezek ha szabványos 220V-os csatlakozókat lehetne rákötni és nem ilyen tápkábelt. A APC Back-UPS ES sorozat ez miatt sokkal jobb választás és erre bármi más ráköthető. Talán ezt idővel felismerik a gyártók...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. iteq47
2011.01.01. 21:33
@expander
sztem az azért van mert míg a fali csatik különböznek, addig a gépcsati az megegyezik mindenhol(?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. sfsxnight
2011.01.01. 23:02
Kompromisszumos megoldás annak aki jót akar, és nem vastag a buksza:
Használt APC smart szinuszos szünetmentes. Vaterán olcsón lehet kapni. Kb fél éve vettem apc smart 700-at, hozzá használt riasztórendszerekből kiszerelt jó állapotú akksikat gombokért, és nagyon meg vagyok elégedve a cuccokkal. Új akksi se drága hozzá: 2800/db(1év gari) és 2 kell bele. Körülnéztem, most éppen ez éri meg nagyon:
[LINK]

18000ft ért jó állapotú márkás apc szinuszos 700VA-s(450w) szünetmentes tápegység új akkukkal, 1év garanciával..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. prohlep
2011.01.01. 23:27
"Nincs kedvem hozzá hogy a raid -ba tett vinyóimról elszálljanak ..."

"... áramszünet esetén a gépet ne lekapcsolják, hanem hibernálják?"

Az en fejemben akkor kezdett picit rendezodni a kep, hogy egy konkret rendszeru szunetmentes mire jo es mire nem, amikor elkezdtem az altalam latott informaciokat a kovetkezo 3 kupacba csoportositani.

1: mire kepes a szunetmentes ONMAGABAN, tehat egy hozza kapcsolt szamitogep altali vezerles nelkul (ebbe nem szamit bele az olyan vezerles, amikor egy szamitogeprol ELORE bekonfiguraljuk a szunetmentest, hogy MAJD adott esetben mit csinaljon ONMAGABAN).

2: milyen adatokat kepes a szunetmentes ONMAGAROL szolgaltatni az adatkabelen (vagy esetleg interneten) keresztul hozzacsatolt gep szamara.

3: a vedeni kivant eszkoz (tipikusan szamitogep, de idonkent jol jon, ha a halozat meg hasznalhato marad a szamitogep leallitasa soran, tehat lehet vedendo az ehhez kello halozati szekoz is), tehat a vedeni kivant eszkoz MIT TUD KEZDENI a szunetmentestol kapott informaciokkal.

Pici kitero, hogy el ne felejtsem: epp a napokban vettem eszre az Ipon kinalataban olyan halozati adattarolot, amely ezen 3. kerdesben arra kepes, hogy egy hozzacsatolt szunetmentes jelzesere ugy reagaljon, hogy szepen serulesmentesen leallitja a benne leve fajlrendszert es rendben kikapcsoljon.

Visszateres: ha egy szunetmentesnek van kommunikacios kabele (marpedig szerintem legalabb 1990 ota ez a helyzet), akkor az abszolut minimum, amit azon keresztul meg tud mondani, hogy "elment a halozat es most aksirol futok". --- ez ugye 2-es kerdeskor.

A hozzaszolasom elejen idezett MINDKET KERDESHEZ boven elegendo ennyi informacio a szamitogep szamara. Es ettol kezdve maris a 3-as kerdeskorhoz csuszunk at: mi tud ezzel az informacioval kezdeni a szamitogep. Ez tehat szoftver kerdes a szamitogep oldalan.

Ne szalljon el a RAID, vagy hibernalas, ... ugy vettem eszre, hogy arra a legegyszerubb szoftver ellatottsag is mindig kepes, hogy AMINT kap egy "akksirol futok" jelzest a szunetmentesrol, AZONNAL teljesen korrektul lehozza a rendszert vagy szokvanyos leallitasba, vagy pedig hibernalasba.

Tehat mielott meg folytatnam, tudomasom szerint BARMELY, tehat a tesztben bemutatott szunetmentesek is ALKALMASAK a ket megkerdezett baj kivedesere: nem dol ossze a RAID, lehet hibernalast kerni.

Mivel ezek voltak a talan a leg-aggodobb kerdesek, es ezek kezelesere is elegsegesnek hiszem a legegyszerubb szunetmenteseket is, ... akkor jogos a kerdes, hogy mire valok a komolyabb rendszeru szunetmentesek, kulonosen az 1-es kerdeskor, ami lathatoan nagyjabol foloslegesnek tunik a leg-aggodobb kerdesek eseten.

Az csak egy dolog, habar a legfontosabb, hogy megvedjuk a fajlrendszerunk integritasat (ugye azert van veszelyben, mert a gyorsasag kedveert KENYES informaciok vannak memoriaban tarolva es csak kesessel kiirva a faljrendszerbe, tehat egy aramkimaradas eseten ezen kenyes informaciok vesznek el es valhat akar onellentmondova is a fajlrendszer es sok fajlunk elerhetetlen, esetleg korrupt is).

De mi lesz a szunetmentessel egy aramszunet eseten. Na, ez mar 1-es temakor.

Peladul: kepes-e a szunetmentes a benne levo akksit azzal kimelni, hogy nem fut foloslegesen, ha a gep mar biztonsagba helyezte magat a riasztas alapjan?

Ez nemtrivi feladat a szunetmentes szemszogebol: honnet tudja, hogy a gepnek mar folosleges ellatast adni?

A gep megmondhatja a szunetmentesnek, hogy "mar MAJDNEM kesz vagyok". De ugye ez az uzenet feltetelezi, hogy a gep meg nincs teljesen kesz, azaz legalabbis meg kepes legalabb ezt a "majdnem kesz vagyok" uzenetet lekuldeni a szunetmentesnek. De akkor a szunetmentes azzal a kerdessel nez szembe, hogy ok, majdnem kesz, de meg mennyit varjon a teljesen kesz-ig?

Csak azt tudom BIZTOSAN, hogy az APC SMART sorozat es annal komolyabb szunetmenteseknek meg lehet mondani, hogy e vegso bucsu uzenet UTAN meg hany percig fusson a szunetmentes es csak utana kapcsoljon ki.

Ahol nem ilyet hasznalok, ott mindenutt feltetelezem, hogy a felhasznalo az aramszunet lattan megvarja, mig a gep a riasztas miatt szepen biztonsagba helyezi magat, es utana KEZZEL kikapcsolja a szunetmentest. Gyakran hasznalok kulonbozo generacios APC BACK sorozatu tapokat (attol fuggoen hova ulok le dolgozni), ezek kevesebbek a SMART sorozatnal, es teljesen biztos, hogy ezek egyike SEM KAPCSOL KI azutan, hogy a gep biztonsagba helyezte onmagat. Csak annyi van, hogy ezeknek a led-jein latszik EGY PISLANTAS formajaban, hogy a szamitogep tapegysege mikor ment ATX tipusu alvo uzemmodba (azaz csak a standby 5V-ot szolgaltatja a gep belseje fele).

Mi is a SMART eset, ... gondolom nem-APC markanal is van valami fantazia nev ugyanerre a technikai szintre.

SMART az, amikor az 1-es kerdeskor tekinteteben eleg sok dolgot ONALLOAN megcsinal a szunetmentes, termeszetesen ez osszefugg azzal, hogy ilyenkor a 2-es kerdeskor tekinteteben elegendoen sok sajat belso allapot jelzo adatot kepes a szunetmentes erzekelni.

Tipikus 2-es dolgok: akksi toltottsege szazalekosan, aktualis bejovo feszultseg, aktualis kimeno feszultseg, aktualis terheles, varhato futasido az aktualis terhelest feltetelezve, szunetmentesen beluli homerseklet.

Tipikus 1-es dolgok: szamitogep bucsu uzenete utan hany perccel alljon le a szunetmentes, a nevleges feszultsegtol valo MILYEN merteku elteresnel lepjen akcioba a szunetmentes (peldaul 206 Volt alatt segitesen akksirol), a szunetmentes kikapcsolasa utan hany percig NE legyen hajlando visszakapcsolni, legalabb hany perce legyen FOLYAMATOS a halozati ellatas hogy aztan szoba jojjon a visszakapcsolas, legalabb hany szazalekra toltodjon vissza az akksi mielott hajlando visszakapcsolni, stb.

Asszem ez utobbiak azok a tulajdonsagok, amikkel eletemben eloszor talalkozva, nagyon elgondolkodtam, es egy ido utan azt mondtam: hat teljesen igazuk van, ezekkel torodni kell, ha NINCS JELEN A FELHASZNALO, aki ezekrol OSZTONOSEN dontene.

Mikor van ilyen eset? Nyilvan a felugyelet nelkul futo kozos csaladi halozati adattarolo: aramszunetkor mindenki fut a sajat cucca utan, es kozos lonak meg turos a hata. Kevesbe nyilvanvalo, de barkivel megeshet, hogy fut a gepe, fontos dolgok megnyitva, es csonget a postas, vagy le kell ugrani a szemettel, vagy (elnezest, de) WC-re kell menni, vagy fontos telefonbeszelgetes jon kozbe, stb, ... es eppen kozben beut egy aramszunet. De van, aki letoltogetes miatt hagyja ugy futva a gepet, hogy egy oraig a kozelebe sem megy, talan lakason kivulre tavozik.

Bocs, tovabbi fontos 1-es lehetoseg: hany perc akksirol futas eseten NE szoljon a szunetmentes a rabizott szamitogepnek!

Ezzel kapcsolatban fontos hazai ismeret: ha elmegy a halozat a kornyekbeli TULTERHELES miatt, akkor a tulterhelt kozpont PONTOSAN 1 perc mulva MEGPROBAL visszakapcsolni. Ha sikeres, akkor kesz, az eset elfeledve. Ha nem, egy TOVABBI 1 perc mulva ISMET megkiserli az automatikus visszakapcsolast. Ha ez vegre sikerul, akkor az egesz incidens elfeledve. Ha nem, akkor SOHA TOBBE nem probalja meg AUTOMATIKUSAN visszaallitani a kornyek aramellatasat.

Ez tobb szemszogbol is fontos szabvany.

Lehetoseget ad arra, hogy a visszakapcsolasra nem kepes fogyasztoktol megszabaduljon az adott korzet. Peldaul ezert csinalnak sok legkondit direkt ilyenre, hogy nem kapcsol vissza automatikusan.

Szunetmetnes szemszogebol azer fontos, mert Magyarorszagon azt tunik egy lehetseges jo dontesnek, hogy az elegendoen SMART tapot megkerjuk, hogy 3 percig ne is szoljon arrol, hogy akksirol megy. En ezutan viszont AZONNAL lehozatom a gepeket. Majd a bucsuuzenet utan csak 5 perccel kapcsolom ki a szunetmentes inverteret, hogyha valami gubanc van az elbucsuzas utan, akkor legyen valamennyi tartalek ido egy hosszabb time-out kivarasara. Aztan a visszakapcsolashoz eloirok legalabb 5 perc folyamatos halozati ellatast es friss aksik eseten 90%-ot, regi akksik eseten 50%-ot (mert regi akksi nem tud feljonni 90%-ra, es akkor nem fog AUTOMATIKUSAN visszajonni a rendszer).

Szamitogepen futo szoftveren mulik, hogy folyamatosan lekerdezi-e az akksi toltottseget, es en 70% alatt (regi akksinal 30% alatt) lehozatom a rendszert, mondvan, hogy gyanus, ha 3 perc alatt (ameddig az akksirol futas nincs bejelezve) lement legalabb 90-rol 70-re vagy legalabb 50-rol 30-ra az akksi toltottsege.

Osszessegeben, a tesztben bemutatott kategoriaju szunetmentesek bosegesen elegendoek, ha olyan gepet vedunk, amelynek futasa kozben gyakorlatilag folyamatosan a gep kozeleben vagyunk. Ha felugyelet nelkuli helyzetet akarunk vedeni, akkor szerintem mar celszeru az APC SMART jellegu kategorian elgondolkodni, de szerintem annal kevesebb nem eleg, illetve adodhat olyan helyzet, ami megszivatja a rendszer nem elegendoen smart dontesi rendszeret.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. XtreemX
2011.01.01. 23:40
kiskoller :
Azt elfelejted hogy nekem sli-m van? Vagy hogy kizárt hogy 2 vga mag(chip) legyen konzolba,hőtermelés miatt? Ne nevettesd már magad ki... Bármit ráteszek,főleg mivel az árat is elfelejtetted,hogy (be kell szűkítség 500-600$-ba max) hogy a gépem simán hozni fogja a next gen konzolokat. Ez a gép ami nekem van még 3 év múlva is 1200$ körül lesz csak összerakható...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. justin legye...
2011.01.02. 00:46
Utána nézetem de a leírásában nincs leírva ilyesmi, de ma délután végig túrtam az Enermax support fórumát, és ott írta a supportos az egyik kérdezőnek, hogy valamikor idén frissítették a termékekhez adott leírásokat, úgyhogy valószínűleg csak idéntől szerepel a leírásokban.
Egyébként amikor vettem akkor tudtam, hogy aktív PFC-s táphoz szinuszos UPS kell, de nem is ehhez a géphez lett kifejezetten véve. Van egy Dell Optiplex GX110 letöltőgépen, az barátkozik vele mert jó régi, és elmegy róla vagy másfél órát is. De ha már egymás mellett üzemel a két gép így rádugtam a nagygépet is. Napközben ha van hosszú áramszünet akkor úgyis mindig lekapcsolom a nagygépet, de már egy ideje (kopp, kopp, kopp) csak maximum 5 másodperces kimaradások vannak annyit meg az aktív PFC-s táp is kibír, bár mikor rákötöttem a szünetmentesre megmondtam neki, hogy vagy megszoksz ,vagy megszöksz mert mást nem kapsz.
Régóta akartam szünetmentest de két éve még 20-25 ezret kértek az aukciós oldalakon egy aksi nélküli SMART 600-ért. Az általam megvett RS 800 akkor egy éves volt, de zsírúj akkucsomaggal adták 12000 jó magyar forintért, és azért ez eléggé baráti ár, úgyhogy ennyiért nem akartam kihagyni.

OFF! Részemről az a véleményem, hogy már 2005 környékén az összes kváziszinuszos szünetmentes tervrajzát el kellet volna égetni úgy ahogy van, de még mindig ott tartunk, hogy jó sokat gyártanak belőle, pedig már szinte minden komoly elektronikai kütyüben aktív PFC-s táp van. Bár lehet, hogy a szünetmentes gyártók szövetkeztek a táposokkal, és gondolták fogyasztó társadalomban senki nem várja ki a garancia elbírálás hosszú tortúráját hanem inkább vesz mindenből újat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. bszoke88
2011.01.02. 06:59
ha a szg. tápok aktív pfc-sek és ez nem működik együtt a kváziszinuszos UPS-el, akkor minek gyártanak ilyet?

mi kerül 20-30k-ba a szinuszósító áramkörben?? én, még úgy is, h nem volt időm rendesen utánanézni, 5k alatt össze tudnám rakni. egy barátom mondta, h volt a kezében javításra egy szinuszos táp és a szinuszósító áramkör 6 alkatrész volt. azóta is szidja magát, amiért nem írta le, hh volt.

már eleve nem tiszta, h mi kerül egy szünetmentesen 30k-ba, de azt mondjuk jobban elhiszem, mint ezt a szinusz kérdést.

prohlep
minek kell az UPS-nek lekapcsolnia, ha a gép már lekapcsolt? stanby-on nem fogyaszt csak egy pár wattot, azt meg bírnia kellene a szünetmentesnek, nem? ha készenléti módba történik a leállítás, azaz memóriába mentünk, akkor, ha elmegy az a kis áram is, akkor elveszik minden. jó, tudom, h ott a hibernálás...

vki kérdezte, h miért nem lehet minden szünetmentesen villásdugós aljzat. sztem azért, mert nagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. sleepingdr...
2011.01.02. 07:28
Na jól belémoztátok a parát, 2 éve használok GPS sorozatú Chiftec tápot APC UPS el... Azt tudtam, hogy kváziszinuszos az UPS, de azt nem gondoltam, hogy ilyen nagy gáz van ezzel a kombinációval, hogy kinyirják egymást.

Nem használom akkuról sokáig, nincsen felügyelet nélküli gépem, csak akkor megy a gép, ha ott vagyok, akkor meg leállítom, ha áramszünet van. Viszont elég sürün van ingadozás, amikor az UPS kapcsolgat. A kérdésem, hogy ilyenkor is lehet gáz, ha csak pár másodpercre megy akkuról a chieftec? Illetve a többi cucc? (router, modem, ilyesmik) A tesztben emlitett "APC-Chiftec incidens" hogyan történt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Joachim21 sleep...
2011.01.02. 09:51
Én is néztem EATON-nak azt a magas villásdugós sorozatát, de sztem nekem is Delta belsős a chieftec-em, ezért aztán nem ruháztam be az ünnepek alatt egy szünetmentesbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. prohlep
2011.01.02. 17:17

Chieftec egy konkret tipusaval jart egy baratom talan 4-5 eve ugy, hogy a kvazi-szinuszos APC szunetmentes viszonylag nevetsegesen keves, tehat 120 Watt koruli terhelesnel SEM fogadta el, hanem a tulterheles-vedelem ledobta magarol (azaz nem termelt az inverter, hanem csak egett a voros led), de semminek sem lett maradando baja, csak epp nem mukodott.

Ugy latom, hogy nagyon sok kvazi-szinuszos szunetmentes nagyon sok aktiv PFC-s tappal megy, ... szerintem ezert gyartanak ilyen olcsobb es hazi (es szemelyes jelenletu) korulmenyekre tokeletesen elegendo szunetmenteseket.

Azt viszont nem tudom, hogy ahol baj van es NEM APC a szunetmentes, ott meg szokott-e serulni valami. APC-nel azt latom, hogy eleg korrektul vedi magat, ... talan mert igy nekik is olcsobb es kevesebb vita a garancia.

Nem vagyok APC elfogult, hanem csak alig ismerek mas tipust, ... azokbol viszont csak nagyon mezitlabas, direkt olcso tipusokat. De azokkal sem volt bajom. Csak azt nem tudom, hogy ez parositasi szerencse, vagy egyszeruen a nem-APC termekek is teljesen korrektek.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. prohlep
2011.01.02. 17:42

"Minek kell az UPS-nek lekapcsolnia, ha a gép már lekapcsolt? stanby-on nem fogyaszt csak egy pár wattot, azt meg bírnia kellene a szünetmentesnek, nem?"

Ultrajogos felvetes, persze hogy birnia kell azt a kis fogyasztast es melegedest, hogy invertal a szinte semmire.

Bugyuta valaszom: ha kepes kikapcsolni az invertert, akkor az megjobb erzes nekem.

Ertelmesebb valaszom: ha nem kapcsoltatom ki az invertert, de a szamitogep mint intelligensen kommunikalo eszkoz all vagy legalabbis hibernalva van, akkor a szamitogep nem tudja lekerdezni a szunetmentest, hogy "meg mindig akksirol futsz, vagy mar vegre van halozat, es akkor en ujraeledhetek es fogyaszthatok jo sokat".

Elkepzelhetonek tartom, hogy tavolabbi jovoben lesz egy szabvany, hogy a standby allapotban levo alaplap kepes legyen a szunetmentessel ertelmesen kommunikalni.

Most viszont csak arra tudok hagyatkozni (legalabbis jobb megoldas egy-gepes szituacioban nem jut eszembe), hogy amennyiben ugy van beallitva a BIOS, hogy amikor halozati ellatast kap a tapegyseg, akkor rogton induljon is el a gep, akkor ...

... ha legalabb annyi ideig nem kap meg inverterrol sem ellatast a gep tapegysege, hogy teljesen lecseng a tapegyseg altal szolgaltatott standby 5V, akkor valoban be fog indulni a gep, amint ellatast kap.

Ezert olyan fontos 1-es csoportba tartozo tulajdonsag, hogy egy szunetmentes kepes-e arra, hogy annak ellenere, hogy visszajott a halozati ellatas, de megis az eloirt idomennyiseget KIVARJA, es csak azutan ad ellatast a szamitogepnek.

Mert maskulonben egy ROSSZUL IDOZITETT aramszunet utan ALLVA MARAD a gep:

ehhez csak az a pech kell, hogy mire lejott a gep es mire engedtuk kikapcsolni a szunetmentest, eppen azutan 5-10 masodperccel jon vissza a halozati ellatas, es akkor a szamitogep standby 5V meg a tap-kondik tartalma miatt all, es a szamitogep nem tekinti a visszajovo ellatast olyan helyzetnek, hogy a BIOS szerint el is induljon a gep.

Az ilyen rossz idozitest nem tekintik az alaplapok aramszunetnek, mert fogalmuk sincs arrol, hogy a standby 5V pusztan a kondenzatorok jovoltabol maradt folyamatos.

Ezert olyan fontos, hogy egy FELUGYELET NELKULI szunetmentes kepes legyen NE TUL GYORSAN visszajonni!

--- Tobbgepes esetben persze van ertelme a szunetmentest futva hagyni. Intezetunkben aramszunet eseten a MEGFELELO SORRENDBEN vannak lehozva a szerverek, de a 8 kW-os szunetmentes allva marad ket okbol:

1: futva marad egy nagyjabol 18 Wattot fogyaszto mini-ITX gep, amely az internetes domainunk kiszolgalasat folyamatosan tartja (ez azert sem baj, mert ha mi folyamatosak vagyunk, akkor nincs olyan res, amikor egy cracker az eppen nem futo domain kiszolgalasunk helyebe tudna ugrani)

2: ez a kis gep Wake On Lan modon barmelyik gepet inditani tudja, es altalaban egy ugrodeszka jelleggel barmi megnezheto rajta keresztul

3: a futva marado szunetmentes latja el az APC 230 Voltos konnektor sorozatunkat, amely valojaban egy celszamitogep ethernet csatlakozoval. Ezen ethernet kapcsolaton keresztul le lehet kerdezni minden egyes konnektor pillanatnyi terheleset Wattban, minden egyes konnektor ki-be kapcsolhato, stb.

4: Mivel az intezeti rendszer eleg osszetett, es nagyon nem mindegy az egyes szerverek elinditasi sorrendje, ezert tobb lehetoseg van. A kis gep jo sorrendben indit, figyeli az inditas eredmenyet, es attol fuggoen inditja a kovetkezot. Ezt az interneten keresztul kapcsolgathato konnektorokkal teszi inkabb, mint a Wake On Lan-nal, igy biztonsagosabb. Es mindezt lehet kezzel is csinalni. Ilyenkor jol jon a Console Over Ethernet, mert latni az eppen inditott gep indulasi fazisat is, vagy akar be lehet menni a BIOS-aba is, stb.

Biztonsagi megfontolasbol tudtommal mostanaban a kezi ujrainditas a szabvany eljaras, ... amely a vilag barmely internetes pontjarol lehetseges, ha valaki tudja, hogy mit szabad csinalni es mik a csapdak.

Nem szivesen beszelunk rendszerunk szuzies eredmenyessegerol, nehogy felkeltsuk a nehez feladatokra kivancsi crackerek erdeklodeset.

Az egeszbol a lenyeg: van olyan eset, amikor ertelmes a szunetmentest futva hagyni.

De szerintem az ilyen extrem helyzetektol eltekintve nekem jobban esik leallitani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. prohlep
2011.01.02. 17:52

Mielott meltatlanul rossz hiret keltenenk a Chieftec tapegysegeknek, azelott felhivom a figyelmet, hogy EGY KONKRET BELSO (asszem Delta) eseterol van szo.

Olyannyira, hogy amikor a baratom szivott (#29 hozzaszolas), akkor en ugyanolyan APC szunetmentes es SZINTEN Chieftec, es raadasul ugyanolyan sorozatu tapokkal NEM szivtam.

A kulonbseg mindossze az volt, hogy mig en 400W-os tapokkal dolgoztam akkoriban, a baratom vett egy asszem 550 Wattosat, es annak valszeg mas volt, eppen ez a peches volt a belseje.

Az az erzesem, hogy nem tul kiterjedt a baj. Mindossze az az idegesito, hogy aki eppen vasarolni akar, az belesetal-e a keves baj egyikebe.

Tehat nincs mas, mint elore tajekozodni, rakerdezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. sleepingdr...
2011.01.02. 18:44
Akkor ezek szerint, ha már egy jó ideje megy a chieftec-APC kombó, akkor nagy gáz már nem lehet. Kicsit megnyugodtam, hogy nem fogok egyszer füstre ébredni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. J.o.k.e.r sleep...
2011.01.03. 15:55
Nálunk konkrétan egy Delta belsős Chieftec táp végezte ki a szünetmentes tápot, méghozzá alig 20 másodperces akkumulátoros üzem után... Ahogy a cikkben írtuk és ahogy prohelp is említette, csak akkor kell félni, ha Delta belsős Chieftec tápegységről van szó, illetve vásárlás előtt minden esetben tájékozódni kell, hogy az adott tápegység az adott szünetmentes tápegységgel képes-e együttműködni.

A legmegbízhatóbb információt a szünetmentes tápegységek gyártóinak hazai képviseletétől lehet beszerezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kiralyandr...
2011.01.03. 22:06
Nekem Chieftec GPS-550AB-A (Smart Series 550W) van az otthoni gépben, és vettem hozzá annak idején egy APC Back-UPS CS 650EI szünetmentest. Az első áramszünetnél derült ki, hogy egyetlen másodpercig sincs tartás, azonnal elesik a rendszer. Semmi nem ment tönkre, csak mintha nem is lenne UPS. Felhívtam az APC Magyarországot, ahol a hibaleírást hallva azonnal azt kérdezték, hogy Chieftec tápegységem van-e. Közölték, hogy ebben az esetben vagy másik tápegységet, vagy másik szünetmentest kell vennem, lévén ismert tény, hogy a jelenleg (akkoriban) kapható egyik Chieftec tápegység sem képes együttműködni az APC Back sorozatba tartozó modelljeivel, ugyanis az aktív PFC technológia nem "szereti" a négyszögjelet, csak a tiszta szinuszosat, tehát ha ACP, akkor csak a Smart sorozat felelne meg ehhez a géphez.

A boltban teljes konfigurációt rakattam össze, és ahhoz vettem a szünetmentest is, és ők nem jelezték előre az esetleges problémát (nem tudták, vagy leszarták). A munkahelyemen ugyanilyen táp volt, és mivel ott sok a gép, elvégezhettünk pár tesztet, különböző tápegységekkel és szünetmentesekkel. Nem emlékszem a részletekre (hülyeséget meg nem akarok írni), ezért csak a végeredményt mondom. Az a Chieftec ment APC Back UPS-sel is, de csak akkor, ha annak lényegesen nagyobb volt a terhelhetősége, mint amennyi elméletileg szükséges lett volna. Egy 900W-os Back gond nélkül tartotta bármeddig a GPS-550AB-A modellel szerelt gépet, de kisebb már nem. Volt ott akkoriban még egy kisebb kváziszinuszos Eaton is, annak sem volt semmi baja ezzel a Chieftec-kel.

A jelenségről akkor a hazai forgalmazót nem jutott eszünkbe megkérdezni, de a velünk rendszeres kapcsolatban lévő beszállítók szervízes kollégáit megkérdeztük erről. Állításuk szerint még soha nem hallottak ilyesmiről (no comment).

Otthonra végül az lett a megoldás, hogy eladtam a Back-et, és vettem nagyon olcsón egy használt Smart-ot (azóta is megy).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Vendég-Ven...
2011.01.04. 03:38
Én jópár éve vettem Powercom UPS-t. Két-három évi üzem után úgy tűnt, hogy a benne lévő akku tönkrement. Vettem bele ugyanolyan paraméterű új akkut, de azzal sem működött. Nem volt hajlandó tölteni az akkut, pontosabban látszólag feltöltötte, de valójában semmit nem töltött bele, mert amint kihúztam a dugót a konnektorból, azonnal lekapcsolt. Nem igazán értem a dolgot. Mivel az új akku paraméterei azonosak voltak az eredetiéivel, csak arra tudok tippelni, hogy az UPS-ben elállítódott egy referencia-feszültség és ezért a kisütött akku üresjárati feszültségét már teljesen töltött állapotnak tekinti. (Régebben egy jószerivel noname - valami Longlife volt a neve - UPS-sel ugyanilyen tapasztalatom volt.)

Ha valakinek van tippje vagy tapasztalt hasonlót, örömmel venném a tanácsát.

Ezzel kapcsolatos egy másik kérdésem is. A fentiek miatt Powercomot nem szívesen vennék, viszont használt APC Smartokat szép számmal hirdetnek a neten, elég jó áron. Ezeknél előfordul hasonló jelenség? Vagy azonos paraméterű más gyártmányú akkukkal is jól mennek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. prohlep
2011.01.04. 14:03
APC Smart eseten a magyarorszagi APC kepviseletnek vannak szerzodott emberei, akik a csere kapcsan elvegzik az APC elektronika UJRAKALIBRALASAT. Ugy hallottam, hogy van olyan lehetoseg is, hogy valahova beviszi az ember a tapot es bekalibraljak, ... ilyenkor nincs kiszallasi dij, rezsi oradij es hasonlok.

Egy 200 ezeres kaliberu tapnal az akksi bele 50, kiszallas es rezsioraber tovabbi 20, azaz 70-bol kijon, hogy ujra fiatal es friss a 200 ezres kaliberu szunetmentes. Izles es szallitoeszkoz kerdese, hogy valakinek van-e kedve egy ilyen 50 kilos keszuleket becipelni valahova, kivarni, es hazahozni.

Kisebb Smart tapoknal mas a helyzet, egy hatizsakban realis erofeszites szallitani. Szerintem az ujra kalibralast nem erdemes elsumakolni. A szunetmentes szereny mertekben, de vegulis fogyoeszkoz. Ahogy printernel is idorol idore kelleket kell vasarolni, ezert is nevezik kelleknek, ... a szunetmentesnel is kellek az akksi es az ujrakalibralas.

Azzal nem vagyok tisztaban, hogy mi laikusok nem tudjuk-e ingyen kivaltani az ujrakalibralast, peldaul amikor ontesztet kerunk a szunetmentestol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. prohlep
2011.01.05. 20:22

Eletvedelmi rele egyre tobb haztartasban van. 30 mA-es fi-rele azt csinalja, hogy amennyiben a fazisokon es a foldon folyo aramvektorok szummajanak abszoluterteke tullepi a 30 mA-t, akkor olyan gyorsan leoldja az aramellatast, hogy az aramuteses ember szinte eszre sem veszi, hogy meghalhatott volna.

Azonban ilyen rele le tud oldani olyantol is, hogy a villanytuzhely vagy mas haztartasi gep szigetelese NEM ELEGSEGES, es magas paratartalom eseten szivarog rajta az aram. Ez hasznos, mert meg azelott megtudjuk a problemat, mielott a szivargas nagyobba fejlodne es valakit tenylegesen agyoncsapna.

Szunetmenteshez egy ugy kapcsolodik, hogy 1998-ban szereltem magamnak fi-relet a lakasomra, ... es az elso ket honapban 3 berendezesrol derult ki, hogy szivarog, peldaul parasabb idoben leviszi a fi-relet.

Es ezzel a szamitogep aramellatasat is, ... de szerencsere az szunetmentes tap megtartotta a gepet.

Azota a keszulekeim rendben vannak, es evente --- attol fuggoen hogy mennyi epitkezes van a kornyekunkon --- 2-3 de neha feltucat alkalommal is megvedi a gepeimet a szunetmentesek.

Mindezt csak azert irtam, hogy AJANLOM mindenkinek, hogy aki nem laptopot hasznal, az szanja el magat egy szunetmentesre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. nattila77
2011.01.08. 00:04
XtreemX!

"Azt elfelejted hogy nekem sli-m van? Vagy hogy kizárt hogy 2 vga mag(chip) legyen konzolba,hőtermelés miatt? Ne nevettesd már magad ki..."

Gondolom egykoron te a mostani konzolgent megelőzően is feszítettél két 6800assal SLI-ben, hogy ezt nem fogja kifingatni a nextgen: aztán 2005 novemberében gondolom legörbült a szád... na, pont így fogsz járni a két radiátorral is a gépedben - a kérdés már csak a MIKOR ))

Nekem amugy pont egy ilyen - tesztben is szerepelt - powercom van itthon és mivel nem tudtam a kváziszinuszos bajokról, az elmult 3-4 évben vígan használtam rajta a következő eszközöket: delta passziv pfc-s 300W-os tápos gép, dlink és linksys routerek, planet gigabites switch, dsl majd kábelmodem, projektor.

Mázlim volt ezekszerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. prohlep
2011.01.08. 19:58
"... az elmult 3-4 évben vígan használtam rajta a következő eszközöket: ... ... ... , projektor."

Fontos, hogy veletlenul elojott a PROJEKTOR kerdese.

Szunetmentesnel altalaban a szamitogep, idonkent a halozati eszkozok ellatasa kapcsan szoktunk beszelni.

Pedig meg ma is a legtobb projektor NEM KEPES ONMAGAT megvedeni egy aramszunettol. Ez azt jelenti, hogy ugye kozismert, hogy egy projektort nem a konnektorbol huzunk ki, hanem rajta a kikapcsolog gombot ketszer megnyomva kerjuk tole, hogy szepen HUTSE LE MAGAT, es utana kapcsolodjon ki teljesen.

Azt persze nem ertem, hogy miert nem kepesek MINDEGYIK projektorba betenni egy darab AA-s akksit es egy 1.5 V-rol futo ventillatort azzal, hogy BARMI is tortenjen a halozati ellatassal, vagy barmit is "hulyul" a felhasznalo, a projektor akkor is lehuti magat, hogy NEHOGY A BENNREKEDT HOTOL DEFORMALODJON A MUANYAGOKAT TARTALMAZO KIVETITO RENDSZER.

A lenyeg, hogy SOKKAL OLCSOBB venni egy nagyjabol 300 W-os projektor ala egy legalabb 800 VA "gagyi" de olcso szunetmentest, mint kifizetni az izzocserenek becezett anyagi csodot.

Tobb szokvanyos, nagyjabol max 300W teljesitmeny felvetelu projektornal sikerrel hasznalunk "Centralion Blazer 800" szunetmentest (jelenleg eppen 14.287Ft), amely onmagarol azt mondja, hogy 800VA..480W.

De gondolom barmi mas is ugyanigy jo, amely VA tekinteteben nagyon bosegesen tullicitalja a projektor igenyet, amely egy nem tul kulonleges esetben altalaban 275..300-valahany watt szokott lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. green123
2011.01.09. 20:18
Nagyon érdekes téma és ezzel kapcsolatban bennem is felmerült pár kérdést.

Nagyon érdekesen használják a szorzókat a gyártók, mert míg egy 1000VA Black Knight powercom UPS /32000ft/ 600W-os teljeítményre képes, addig egy SUA750XLI APC /95000ft/ 750VA-rel pedig szintén 600W-ot hoz./cosinus fi 0.8-al számolnak a jó minőségű, szinuszos UPS-ok esetében?/

Ezen kívül értetlenül állok az APC honlapján lévő tartásidő grafikonok eredményei előtt, mert érdekes mód a SUA750XLI 750VA 600W és a SUA1000XLI 1000VA 800W 200W terheltség mellett ugyan annyi ideig képes tartani az eszközöket...hát nemtom de a 800W osnak lehet illene kicsit tovább tartania a 200W terheltség mellett, mint a 40 ezerrel olcsóbb SUA750XLI-nek.

Nagyon hálás lennék, ha valami UPS guru pár mondatban felhomályosítást adna a kérdéseimre, mert én már elvesztettem a fonalat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. prohlep
2011.01.10. 17:02
A tartasido elsosorban a benne levo akkumulator kapacitasatol fugg, ha hasonlo hatasfoku szunetmenteseket hasonlitunk ossze.

A vetelarat erosen befolyasolja a hasznalhatosag.

Peldaul XLI mindig eleve dragabb, mert ahhoz kulso akkumulator pack kotheto es igy a tartasi ideje jelentosen meghosszabbithato, ... de ezt viszont csak akkor vallaljak be, ha maga az inverter elektronika kepes huzamos idon keresztul izzadtsag szag nelkul invertalni. Ilyet eleve dragabb csinalni es szerintem egy picit meg is fizettetik.

Ugyanigy az az erzesem, hogy rack-be valo szunetmentes nem csupan annyival dragabb, mint amennyibe az kerul, hogy fel van vertezve rack meretezesu dobozzal es beszerelo sinekkel.

Nagyobb teljesitmeny is tobbet er, mert nem futsz ki egy kesobbi fejlesztesnel, mert jobban kihasznalhato, hiszen picit kiegyenlitik egymast a kulonbozo gepek eltero terhelesi igenyei. De sokszor nagy ertek a hely, amibol kevesebb kell, ha nagyobb a teljesitmeny.

XLI eseten kulonosen jol kihasznalhato, ha nagyobb a teljesitmeny, mert akkor nem csak a tartasi ido extrem kibovitese lehet a cel, hanem hogy elmenjunk az igert teljesitmeny jelentos szazalekaig ugy, hogy kozben nem csokken nevetsegesen kevesre a tartasi ido.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. green123
2011.01.10. 22:10
Köszönöm a választ prohlep!

A rackes szünetmentesekkel kapcsolatban is lett volna egy kérdésem, ami a múltkor lemaradt, de azt is megválaszoltad az előbbi hozzászólásoddal
Tudom, hogy az XLI-s példa kicsit extrém volt a bővíthetősége miatt, de sztem ez egy nagyon frankó kis szünetmentes a maga árkategóriájában, bár tény, hogy nem olcsó//110 az alap + 100/battery pack//, de ez legalább tart + rendes szinusz + 24/7 üzemű gépet is rá lehet aggatni.

Elvileg Powercom esetében is van ilyen bővíthetgetős változat, de én egyetlen helyet sem találtam, ahol árultak volna hozzá battery pack-ot...az APC meg ugye már a csabpól is folyik, úgyh ha valami baj lenne vele könnyebb javítani/tatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. expander
2011.01.11. 17:20
Ezek vackok mivel nem szabványos 230V-os csatlakozók vannak rajta. Gágyi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Fzoltan
2011.01.11. 18:22
expander: Azok szabványos csatlakozók. Úgy már igaz, hogy nem szabványos fali csatlakozó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sleepingdr...
2011.01.12. 07:24
expander: a cikkben el van rejtve a válasz, hogy miért nem szabványos fali csatlakozók vannak rajta!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. k3l3r0n
2011.07.04. 08:45
2006. októbere óta használok egy - most is hibátlan - Powercom Black Knight 800AP szünetmentest. Az eredeti akkunak sincs semmi baja, 10-15percig elviszi a teljes konfigot bármilyen áramszünetnél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mythbuster
2011.07.25. 02:21
Powercom BNT-800AP, 4 éves az akku kiszáradt és halott, megpróbáltam utántölteni desztilláltvízzel(4 milit hagytam pluszba lebegjen a cellák fölött), melynek eredményeképpen kreatív módon telítette be a szobát savval, a moketta ment a kukába mert fölismerhetetlenségig összeégett, semmi sem maradt belőle, megsemmisült, ezzel NE PRÓBÁLKOZZATOK ÉS NE PRÓBÁLJÁTOK KI OTTHON! A kénsav marha erős, higyjétek el a szemembe is jutott és két kézzel, két lábbal mostam ki a kádban, utána is két napig égett, szerencse nem történt nagyobb baj! Az UPS-t szétszedtem, azaz a 4 csavart ami összefogja majd be a kádba, ki az akkut belőle, és ahogy volt elektrónikástól kimostam forró vízzel, majd ki az erkényre száradni... 1 óra alatt ki is száradt utána megpucoltam az akkut leöntöttem róla a fölösleges savat, de különösebb teljesítménynövekedést nem tapasztaltam, azt használat előtt és közben kell öntögetni desztilláltvízzel mert az párolog de ha túlöntöd azt senkinek sem kívánom, tehát ha próbálkoztok is vele a cellák fölött lebegő 1-2 mm -ert is távolítsátok el mert életveszélyes lehet, viszont ha évente nem pótolod az elpárolgott vizet, az akku elhal, tehát ennek tudatában kell bánni vele! Magyarul utólag ne ápold, kuka, ha újonan vetted akkor évente pótolni kell a savat desztilláltvízzel de óvatosan vele... Szóval savat leöntöttem a tetejéről, ment vissza az UPS -be de ugyanolyan xarul megy tehát tönkrement teljesen, az akku mentehetetlen...

Holnap megyek akkus boltba és veszek egy 12V 50-70Ah -st a régi 12V 7Ah -s helyett, ezuttal zártat, melyre nem kell felügyelet, ergó masszív 30 kilós kálciumos autóaksit, majd megírom a tapasztalataimat... Ha jól számolok az eredeti 10 percre rá tudok majd verni vele pár órát és sokkal egésségesebb mert nem párolog a hidrogén, főleg nem rá az elektrónikára ami előtt még egy kreatívan legyártott szellőző is található... A töltés érdekes lessz, van egy régi böhöm nagy 16,4 voltos trafóm és egy kisebb 30 amperos egyenirányítóm , ha lessz időm összegányolok belőle egy masszív akkutöltőt, hogy ne kelljen egy hetet várnom míg az UPS föltölti a 10x erősseb akkut...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fulton
2013.03.25. 21:46
sziasztok.
Nem tudja valaki miért produkálja az APC Smart SMT750 - Chieftec GPS - 500W AB-A kombóm a következőket:
alapjáraton megy a gép 140w ot eszik- áramszünet - UPS átvált minden oké, megy minden ahogy kell.
Azonban ha a pc-t terhelem és fogyasztása felmegy pl 300w-ig, - áramszünet - az UPS szintén mutatja hogy átváltott akura, igen ám de a gép amolyan végleges "alvó állapotba" kerül. Fogyasztás 300W ról azonnal leesik 75W ra. és kész, visszakapcsolom az áramot, nem történik semmi. Ezt eljátszottam úgy is hogy az ups usb kábelét kihuztam a PC-ből.
Még valami, ha az alapjáraton üzemelő pc mellé az UPS-re kötök pl lámpákat és így terhelem az ups-t 300w-ig - ármaszünet - ups aku mód gép megy...minden megy ahogy kell. Gond akkor van ha a PC-t terhelem ugy h 300w vegyen fel, ott valamiért azonnal ledobja árramszünet esetén a gépet alvóba és onnan semmire nem reagál csak rest vagy power off.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!