iPon Cikkek

HD4870X2: az új csúcsragadozó

Dátum | 2008. 09. 03.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az előző generációs kártyáknál már mindkét nagy gyártó hozzányúlt a többchipes megoldásokhoz, hogy megszerezhesse, vagy éppen megtarthassa a leggyorsabb kártyáért járó címet. Ennek hála az utóbbi félévben a driverekben nagy hangsúlyt fektettek a többchipes/többkártyás rendszerek optimalizálására. Emlékezzünk csak vissza, az első tesztünkben a 3870X2 még rengeteg játékban gyengélkedett, míg pár hónappal később, már csak nagyon kevés akadt amivel problémái voltak. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az ATI minél hamarabb a piacon akarta tudni a legfrissebb fejlesztését a Radeon HD4870X2-t, kihasználva azt, hogy az nVidia jelenleg erre nem tud mit felmutatni. A GTX2x0 széria óriási magméretét elnézve jó eséllyel még egy ideig nem is fog (ráadásul 2x512 bit memóriasín már igen költséges lenne). Így az ATI-nak minden esélye megvan arra, hogy huzamosabb ideig birtokolja a leggyorsabb kártyáért járó címet. Ha szoftveres oldalon nincsenek gondok… Lássuk hát a mai felhozatalt:


Mint az előző generáció erőlegénye, úgy éreztük a 9800GX2-nek is helye van a tesztben. Bár az ára jelentősen csökkent - tulajdonképpen lefeleződött megjelenése óta –, attól még nagyon jó viszonyítási alap. A GTX280 pedig az aktuális zászlóvivő az nVidiánál és árban is közel áll az új ATI-hoz, így egy percig sem volt kérdéses, hogy tiszteletét kell tegye itt. Ahogy az adatokból is látszik, az új X2 tulajdonképpen teljesen olyan, mint két darab 4870-es, MHz-re egyeznek az órajelei is. Nem variáltak vele, mint anno a 3870-nél. Az adatokhoz csak azt vegyük még hozzá, hogy a memória effektív órajele GDDR5 esetén már négyszeres szorzóval jön ki, ezért az óriási memória sávszélesség.


A hozzánk érkezett példány a Gigabyte műhelyéből került ki, ám teljesen a referencia design szerint van felépítve. Bár a GTX280 mellé téve a hűtési megoldása még kisebbnek is tűnhet, ez elég csalóka a GTX-et takaró műanyag lemez miatt. Egy biztos, az ATI mérnökei nem spóroltak az anyaggal, az új Radeon elég nehéz jószág lett.


Már a sima 4870 se érte be kevés táppal, így aggódtunk, hogy komolyabb hűtés híján nagyon hangos lesz a kártya. Szerencsére kellemes csalódásként ért minket hogy nem az. Hosszabb terhelés után is csak GTX280 körüli hangja van (ami azért nem mondható halknak), míg a 9800GX2 bizony még mindig tud üvölteni. Kicsit furcsa volt, hogy a vele egy időben kiadott 8.8-as Catalyst nem volt hajlandó őt felismerni, így a hozzá adott meghajtót voltunk kénytelenek használni, valószínűleg nincs sok különbség.

Tesztgép
Alaplap: Gigabyte P35-DS3
Processzor: Intel Core2Duo E8400@3.6GHz
Memória: Geil Ultra 2x1GB DDR2-800 KIT
Tápegység: Corsair TX650W
Operációs rendszer: Windows Vista SP1
Driverek: Gyári (HD4870X2), GeForce 175.19 (9800GX2) és 177.41 (GTX280)


Itt természetesen érvényesül a papírforma. Az eredményeket elnézve a Radeonnál még az is előfordulhat, hogy processzorlimithez érkeztünk, mert tippre egy kicsit még ennél is többet vártunk.


Ezt a játékot, már lassan 2560x1600-ban kéne tesztelni, óriási sebességre képes mindegyik kártya. Élsimítás mellett már érvényesül a GTX280 gigászi sávszélessége és lenyomja a GX2-t, de az új Radeon közelébe egyikük sem ér fel.


A Quake wars bizony eléggé processzorlimites ilyen kártyák mellett, még 3.6GHz-s Core2-vel is. Hasonlóba botlottunk a GRID-nél is, így nem is került bele a tesztbe.


Lost Planet alatt is eléggé fej-fej mellett halad a mezőny. Azt tudjuk, hogy nagyon szereti a memória sávszélességet, így nem csoda, hogy a GTX280 se marad le a többiektől, sőt…


A World in Conflict, most végig DX10 rendererrel ment, ami mint tudjuk nem igazán kedvez az ATI-nak, de ilyen erős kártyáknál úgy voltunk vele, hogy adunk neki egy esélyt. Az eredmény, hogy a GTX280 ha csak egy hajszállal is, de erősebb az X2-nél.Crysis alatt a CrossFire rendszerek sosem remekeltek, egyszerűen nem elég jó a hatásfokuk vele. Így nem csoda, hogy a GTX280 képes leelőzni könnyedén mindkét kártyát.


Bioshock alatt viszont a régebbi tapasztalatok alapján igen erős a CrossFire. Így elég valószínű, hogy itt is processzorlimitbe ütköztünk a Radeon esetében.


A Call of Duty egy érdekes jószág, attól függően, hogy hol tesztelünk, teljesen más eredményeket kapunk. Jelenlegi teszt a játék bevezetőjében készült, az esős, hajón lévő éjszakai pályán. A zárt gyakorlótéren viszont az elején körülbelül egyformán teljesít a GTX és az X2, míg a 9800 ott is le van maradva. Valószínűleg a meghajtók fejlődésével a fenti helyzet áll majd be.


Itt is szépen működnek a többchipes megoldások, esélyt sem hagyva a GTX280-nak.

A HD4870X2 a leggyorsabb kártya? Ha átlagoljuk az eredményeket, akkor bizony az. Ám még bőven van hová fejlődni, és valószínűleg lesz is sebességnövekedés a közeljövőben a meghajtók fejlődésével. Mondjuk a Crysishoz például nem fűzünk túl sok reményt, mert már az előző generáció hatásfokát sem sikerült az egekbe emelni alatta, de ki tudja mit hoz a jövő. Az ATI-nak most kell kihasználni a helyzetet és erősíteni a pozícióját amennyire csak tudja, hiszen jelenleg minden kategóriában van ütőképes kártyája. Összegezve, annak aki a jelenlegi csúcskártyát szeretné mindenképpen ajánlott vétel. Csak Crysisra tartsa meg a GTX-ét :)


Az árban egy bő 10-essel olcsóbb GTX280 sem panaszkodhat, előnye, hogy mivel egy chipes megoldás, ezért sokkal stabilabb teljesítményt nyújt, körülbelül mindig tudhatja, mire számítson az ember. Ám ahol jó hatásfokkal megy a CrossFire, ott esélye sincs. Érdemes még kitekinteni a 9800GX2-re is, amely bár sokszor az utolsó helyen zárt és még hangos is, mégis a mostani árával nézve nagyon jó teljesítményt nyújt. Csak bírja az ember táppal őket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Svindler
2008.09.03. 15:42
Jogos, kiegészítettem a tesztkonfig információit, mi egy Corsair TX650W-t használtunk a teszthez, ennél sokkal kevesebbel már nem mertem volna nekiesni, főleg a húzott Core2 mellett. Már szemet vetettem Joker kolléga fogyasztás mérőjére, legközelebb már mérek fogyasztást is nagykártyás tesztnél (kicsinél nincs értelme, mert az eszköz pár W-ot tévedhet és kb ennyi is a különbség köztük).

Egyébként ahol processzorlimitált volt az ATI ott vagy azért mert már egyszerűen túl erős volt, és nem bírta kihajtani a proci, vagy más kártya is limitált volt. Utólag néztük meg magasabb felbontáson a World in Conflictot és kb ugyanezeket az eredményeket kaptuk. Ezért is maradt most ki az Unreal, mert az megeszik akármekkora processzort az ilyen szörnyek mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Alamos
2008.09.03. 18:05
bocsi oli hogy lebabázlak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Fix3r
2008.09.03. 18:19
Mire lessz játék 4 magra addigra a q9650-ekkel is el lehet majd bújni. Amúgy egy e8500 vagy 8600 már simán megy 4ghz-fölé és stabil.
Esetleg érdemes lenne még1 tesztet majd a 8.9-es catalystal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Fix3r
2008.09.03. 18:41
Hát igen sajnos van néhány "selejtes" darab de az eddigi tapasztalatok alapján azért az e8xxx szériát rendesen meglehet huzatni.
Ph-n egyik gyereknek e8500 még stabil volt 4,7ghz-n is de 4-ig simán lehet huzni 1.3v körül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alamos
2008.09.03. 18:41
oli köv. kérdés a számodra:
Hány MHz-en dolgozik az L2 cache?

A helyes válasz rá:
Annyin amennyin a proci ketyeg. Vagyis ha 4,4 GHz akkor az is 4,4 GHz-en slisszol el kb. 2000x min. gyorsabban, mint a DDR3-2000 MHz-esed durván CL4-es késleltetéssel. Már ha lenne ilyen, ugyanis a proci L2 Cache késleltetési ideje mindig CL1.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pluto
2008.09.03. 20:38
Mostanában sztem is kicsit drágábbak letek,csak azt nem tudom hogy ez a nagykereskedők miatt van,vagy az Ipon miatt.

Úgy 2 év múlva majd én is veszek egy ilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Svindler
2008.09.03. 22:52
Azért itt vannak elég téves információk.
Az ASUS HD4870X2-t gyorsan körbenéztem az összes kisker keresőn és _nálunk_ a legolcsóbb. Túl van árazva? Igen, de nem mi áraztuk így hanem az Asus, nem növeltük rajta a hasznunkat. A tesztben szereplő Gigabyte például olcsóbb. Az MSI és a Sapphire is olcsóbb, csak jelenleg nagyon hiánycikkek.
A doboz nélküli "kamionról pottyant" Radeonokat meg hadd ne vegyem komolyan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Multitask
2008.09.04. 00:05
Az Asus mindig is szeretett drágábban eladni mindent... :/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!