iPon Cikkek

Hearthstone – Knights of the Frozen Throne

Dátum | 2017. 08. 16.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

Mi a több mint 3 éve töretlen siker titka? Most kivételesen nem csak a varázslatos Blizzard recept, mely szerint olyan játékot kell készíteni, amit könnyű tanulni, de mesterfokon űzni kész művészet. Még csak nem is az, hogy Warcraft hősökkel van tele a HS, akiket sokan ismernek és szeretnek, hiszen ilyen alapon az Elder Scrolls Legends-nek is tarolnia kéne. Még a megjelenés időzítése sem mondható telibe találtnak, hiszen számítógépeken (és telefonokon) a HS volt az a játék, ami gyakorlatilag elindította a gyűjtögetős kártyajáték őrületet, hiába létezett már régen is hasonló alternatíva (pl.: a 2009-es Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers). Ha tehát feltesszük a kérdést, hogy miért népszerűbb CCG mint a Magic, az Elder Scrolls Legends vagy mint bármelyik más konkurense, akkor én azt mondanám válasznak, hogy a jó támogatás miatt. És most nem arra gondolok, hogy fantasztikusan kiegyensúlyozott (khm… a jade druid még mindig OP, de legalább a quest rugót lenerfelték), hanem arra, hogy ideális ütemben jönnek hozzá a kiegészítők.
Váltakozva kaptuk az egyjátékos kalandokat behozó és a tisztán új kártyás expanziókat, így iszonyatos mennyiségű lap került a játékba a start óta. Éppen ezért, hogy megkönnyítsék a helyzetét az új belépőknek, tavaly megalkották a Standard és a Wild játékmódot. Az utóbbiban az összes létező kártyát használhatjuk, míg az előbbiben csak az utolsó két kalendáriumi év kiegészítői, plusz az alapvető (Basic) és a klasszikus (Classic) kártyák tehetők be a 30 lapos paklinkba. Ez egyrészt azért jó, mert könnyebb kiegyensúlyozni a játékot, ha nem kell az összes lapot szem előtt tartani, másrészt nem annyira riasztja el a kezdő játékosokat, hiszen nem kell mindenáron begyűjteniük a 2 évesnél régebbi kártyákat. Harmadrészt pedig nem ragadnak be hosszú távon bizonyos népszerű pakli összeállítások és lapok. Ennek érdekében vettek már ki klasszikus kártyákat is, áthelyezve őket a ’Hall of Fame’-be, ilyen például Sylvanas és Ragnaros, az előbbi szinte minden második dekkben ott volt. Persze a fő indok a kezdők bevonzása volt, de sajnos nekik így is elég sokat kell a játékra költeni, ha el akarnak érni valamit, ráadásul a shopban az aktuális szezon kiegészítőit tudják csak megvenni, így a régi egyjátékos kalandokról teljesen lemaradnak, illetve a korábbi tisztán paklis kiegészítőknek a lapjait is csak gyártani tudják a már meglévő kártyáik összetöréséből származó arcane dustból. A jelenlegi szezon a Mamut éve (Year of the Mammoth), a Standardban játszható kiegészítők pedig a Whispers of the Old Gods, a One Night in Kharazan, a Mean Streats of Gadgetzan, a Journey to Un’Goro és cikkünk tárgya, az új Kights of the Frozen Throne.
A Knights of the Frozen Throne egy különleges kiegészítő, tekintve, hogy van benne egyjátékos tartalom és kártyacsomagokat is lehet venni ilyen témában (135 új kártya jött be). A kaland rész szokás szerint most is több fejezetre van osztva, az augusztus 10-ei megjelenéskor így csak a prológus (1 boss) és az első fejezet (3 boss) jött ki, a második és harmadik fejezet 1 illetve 2 héttel később követik majd a startot. Fontos különbség a korábbiakhoz képest, hogy most nem kell megvenni az egyjátékos tartalmat, de cserébe a végigvitelért járó jutalom is szerényebb. A prológusban azért mindenki kap egy ajándék legendary-t, hogy kipróbálhassa az egyik hős átalakulást (erről később), az első fejezetért viszont már csak egy kártyacsomag jár. Nem mellékes az sem, hogy mostantól kezdve nem nyithatunk már olyan legendás lapot, ami megvan, így nem kell amiatt bosszankodnunk, hogy ugyanazt bontjuk ki többször. Továbbá, hogy a peches játékosoknak is kedvezzenek egy kicsit, azt is megcsinálták, hogy minden kiegészítőnél az első 10 megbontott csomagunkban fixen van legalább 1 legendás lap.
Most pedig ideje rátérni, hogy milyen is valójában az új kiegészítő. Ami a körítést illeti, most is fergetegesen ötletes és humoros témákkal jöttek a készítők, a Warcraft legnagyobb anti-hőse, a Lich King egy még sosem látott oldalát mutatja meg nekünk és csak úgy ontja magából a HS zsargonnal megspékelt poénjait. A normál módja a kalandnak most is körülbelül csak hangulatépítésre jó és arra, hogy legyen némi fogalmunk, hogy milyen taktikával is kell majd nekimenni a nehéz fokozaton a kihívásoknak. A Heroic módról viszont még nem tudok nyilatkozni, mert egyelőre nincs benne a játékban. Remélhetően, ha kijött az összes fejezet, az is megnyílik majd.
Node jöjjön a lényeg, vagyis a Knights of the Frozen Throne legfontosabb újdonságai. Az Un’Goro küldetés lapjai és az ’Adapt’ kulcsszó bejövetele után a KotFT most hős átalakító lapokkal fordít mindent a feje tetejére, és megint behoz egy új kulcsszót - bár igazából pár meglévő lény már tudott ilyet csinálni -, ez nem más, mint a Lifesteal, avagy az életerő elszívás. A Lifesteales lény annyit gyógyít a gazdáján, amennyit sebez, nem túl bonyolult a dolog. Az új hősök viszont annál érdekesebbek! Az átalakulás nem számít varázslatnak, így nem lehet semmilyen módon megállítani az ellenfél avatárjának halállovagba való átvedlését. Ez először is jár egy azonnali ’Battlecry’ hatással, majd mindenkinek valami nagyon erősre váltja le a hős képességét. Jaina például, ha a kis 1-et sebző püttyintésével megöl egy lényt, az idéz neki egy vízelementált. Már ez is elég jól hangzik, de ez még nem minden, előtte a Battlecry idéz neki ingyen egyet és összes elementálja (pl. Pyros is…) megkapja a Lifesteal kulcsszót! Malfurion se nagyon panaszkodhat, ő azzal kezd, hogy idéz két lényt (1/2-es mérges pókokat vagy 1/5 Tauntos szkarabeuszokat, választhat), a hősképessége pedig választása szerint 3-at üt vagy 3 pajzsot húz fel. A többiek is hasonlóan érdekesek lettek és persze most is vannak valamivel erősebb és gyengébb kasztok. Az új meta még nem teljesen alakult ki, de elég izgalmas ez a kezdeti 1-2 hét.
Maradva még egy kicsit a játékegyensúlynál, nem tudom, mi folyik éppen a Legend rankok környékén, de már az alsóbb ligákban (17-es szint magasságában) is az a jellemző, hogy alig kapok olyan ellenfelet, akinek nincs benne valamelyik új hősátalakító a dekkjében, vagy éppen az új Lich King legendary, ami roppant népszerű lett. Ez egy 8/8-as Taunt-os lény, ami a körünk végén idéz nekünk egy random halállovag lapot. Ezekből 8 féle létezik és vannak köztük igen erős varázslatok és egy fegyver („A” fegyver), a Frostmourne is, ami ha megölünk vele egy lényt, azt feltámasztja a mi oldalunkon, miután letörik a kard.
Vannak viszont olyan favorit dekkek, amik jól működnek minimális vagy egyáltalán bármilyen változtatás nélkül is. Ilyen például az evolve sámán, ennél beletehetjük még Deathseer Thrallt a pakliba, ami szintén egy evolve-os lap, plusz talán egy Rattling Rascalt és ennyi, gyönyörűen lehet vele tovább tarolni. A jáde druidáról vagy a murloc pallyról meg ne is beszéljünk, ezek még mindig elég jó nyerési arányt tudnak felmutatni. A kedvencem viszont egy teljesen új pakli, amely az új pap átalakítóra, a Shadowreaper Anduinra épít, ami azt csinálja, hogy kezdésnek megöl minden 5-nél nagyobbat ütő lényt, a hősképességet meg egy olyan árnyékformára váltja, ami szokás szerint kettőt sebez, de frissül minden egyes laphasználat után. Ebben az a gyönyörű, hogy a Mean Streets of Gadgetzanos legendás pap lap, Raza the Unchained lerakása után 0 manáért lehet lövöldözni! A lényeg az, hogy rengeteg érdekes új lap van, amikkel számtalan szórakoztató dekket lehet építeni. Persze most is van egy-két kissé túl erősre sikeredett kaszt/dekk, de nem rosszabb a helyzet, mint a korábbi kiegészítők indulásánál. A Knights of the Frozen Throne több tucat óra kártyázást, kikapcsolódást és némi bosszankodást ígér a hétköznapi játékosoknak és több százat a profiknak. Egy valamit mindenesetre biztosra vehettek, hogy jó néhány kiegészítőt és még jó néhány évet meg fog élni a HS, mert ha valamiben jó a Blizzard, akkor az a termékeinek a felszínen tartása és támogatása. Ezért lehet még mindig pénznyomda a több mint 12 éves World of Warcraft és vált azzá az Overwatch is, amiből esélyesen az egyik legmenőbb e-sportág lesz, ha minden úgy alakul, ahogy azt tervezik épp… A kártyákról és az újdonságokról bővebben olvashattok például a hearthstonetopdecks.com-on.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Mr_Dave
2017.08.16. 11:01
"A jáde druidáról vagy a murloc pallyról meg ne is beszéljünk"
A pirate warrit kihagytad, azzal továbbra is nagyon könnyen lehet haladni a nagy deckpróbálgatások közepette. Amúgy jó írás!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Mark29
2017.08.16. 13:09
Új kieg óta demo lockal kb. nem lehet veszíteni 10+win 1 vereség eddig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Magrathea
2017.08.25. 09:51
A Lich King valami rettenet lett. Meg kell verni minden kaszttal és megint arról szól kb., hogy 90x próbálkozol, míg egyszer szerencséd nem lesz és megvered. Legalábbis Jaina ilyen. Nem tudsz olyan dekket összerakni, amihez nem kell jó mulligan és krva sok mák... Ugyanez volt a baj a korábbi kiegeknél is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!