iPon Cikkek

Hello 47 - Exkluzív interjú David Batesonnal!

Dátum | 2015. 02. 13.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

David Batesont aligha kell bárkinek is bemutatni. A Dél-Afrikában született, jelenleg Dániában élő színészt a többség a mindenre elszánt, hidegvérű profi bérgyilkos, a 47-es ügynök szinkronhangjaként ismeri. E mellett azonban pályája egyéb területein is bizonyított már. Nem volt könnyű, de sikerült megnyernünk őt egy e-mailes interjúra, reméljük Ti is olyan örömmel olvassátok, mint amilyennel mi készítettük! Először is engedje meg, hogy megköszönjem mind a magam, mind pedig a szerkesztőség, és az olvasóink nevében az interjút. Ön valódi világpolgár, számos országban megfordult, mielőtt letelepedett volna Dániában, és mindenhol színészként kereste a kenyerét. Mi vonzotta ehhez a pályához? Az igazság az, hogy nem én választottam ezt a hivatást, hanem a hivatás választott engem. Gyerekként eszem ágában sem volt színésznek állni. Aztán kaptam egy egyetemi ösztöndíjat, és a hallgatói tanácsadó, aki már az első találkozásunk előtt kiértékelte az általam kitöltött pályaválasztási tesztet, azt mondta, egy évig járjak drámaszakra, mert az majd segít abban, hogy eldöntsem, hogy újságíró, vagy építész legyek-e. Szerintem ő már akkor tudott rólam valamit, amivel én nem voltam tisztában. Minek vallja magát leginkább? Színpadi, filmes, vagy szinkronszínésznek? Őszintén élvezem mindhármat. Talán a filmes munkák a legnehezebbek, és a legunalmasabbak a forgatás közbeni hosszas szünetek miatt. Ugyanakkor, rendkívül érdekes arra gondolni, hogy mennyi ember is dolgozik rendkívül keményen azon, hogy akár csak egyetlen pillanatnyi felvételt is rögzíteni tudjunk. A színházi munkát azért szeretem, mert ott a filmekkel ellentétben, amiket jelenetenként veszünk fel, egy szívet-lelket igénylő, elejétől a végéig tartó folyamat részese lehetek. Ezen felül, egy színtársulaton belül irigylésre méltó a bajtársias légkör. Ráadásul a színházban azonnali visszajelzést kapsz a közönségtől. Nincs is annál nagyobb megtiszteltetés, mint hogy a közönség szinte dédelget a figyelmével és szeretetével. Arra ösztökél, hogy olyan hűen kövessem az író és a rendező elképzeléseit, amennyire csak tőlem telik. 2014-et méltán nevezheti karrierje egyik csúcspontjának. Ön narrálta a minőségre rendkívül kényes, és csak a legjobbakkal dolgozó NASA GeneLab – This is GeneLab c. kisfilmjét, valamint, kitüntették a New Yorkban megtartott első szinkronhang-díjátadón. Mesélne erről a két eseményről egy kicsit bővebben?
Még mindig nehezen érem fel őket ésszel. Először a NASA kifejezetten az én hangomat akarja, amikor millió más szinkronszínész közül választhattak volna az Egyesült Államokban. Aztán a Discovery Hatalmas Hajók c. műsoránál nyújtott közreműködésemért megnyerem a legjobb férfi hangnak járó díjat a tévés promóciók kategóriájában. Tudtam, hogy jelöltek, de nem gondoltam rá. Ez a munka egyébként azért is érdekes volt, mert az előre megírt bevezető után improvizálnom kellett a szöveget. A következő hónapban az Államokba utazok, hogy megpróbáljak némi pénzt látni ezekből a friss sikerekből. Rajongói jelentős része leginkább a 47-esként ismeri, holott gazdag filmográfiával bír. Ha egy filmjét ajánlhatná csak számukra, melyik lenne az, és miért? Az elmúlt pár évben a szinkronmunkákra, a színházra, és a TV-filmekre fókuszáltam. A legutóbbi sorozat amiben itt Skandináviában játszottam, a Livvagterne volt, amiben egy CIA-ügynököt alakítok, akinek viszonya van a dán rendőrség első számú vezetőjével!
Érdekes sorozat volt, mert a részeket úgy írták meg, hogy megjelenjenek bennük a történethez köthető, a valódi életben megtörténő aktuális események. A karakterem egyre komolyabb szerepet kapott benne, és az utolsó rész végleges változatában is benne volt, hogy később egy spin-offban is felbukkanhasson. Viszont, ahogy az teljesen megszokott ebben a szakmában, volt egy kis fennakadás, és a végén újraírták az egészet, a karakterem pedig ki lett vágva a történetből. Könnyen jött, könnyen ment. Első pillantásra egyértelmű, hogy önről mintázták 47-es karakterét. Milyen gyakran ismerik fel? Mostanában már nem túl sűrűn fordul elő, hogy bárki is felismerne, de amikor elkezdik reklámozni a Hitman sorozat aktuális, megjelenés előtt álló részét, akkor jóval gyakoribb, hogy észreveszik a hasonlóságot. Igaz, úgy valóban nem nehéz észrevenni, hogy Koppenhágában mindenhol ott voltak az Absolution egész épületeket lefedő plakátjai. Ha! Ha!
Alighanem én vagyok a százezredik, aki megkérdi, de hogyan került kapcsolatba az IO Interactive-val? Miképpen zajlott le a kiválasztási folyamat? Teljesen véletlen, hogy rám esett a választás. Az a hangstúdió keresett meg, ami az IO Interactive eredeti gárdájának dolgozott, ők pedig megkérdezték, hogy volna-e kedvem a munkához. Lenyűgözött a koncepció, és hogy mennyi energiát fektettek a részletek kidolgozásába, így egy percig sem haboztam. Szerencsére tetszett nekik a hangom. Mennyi időt vesz igénybe egy-egy játék hanganyagának felvétele, illetve, az arra való felkészülés? Az első résznél egyetlen, három órás alkalmat vett igénybe. Most, tizennégy évvel később egy hónapon keresztül zajlanak a munkálatok, és négy-öt, 3-4 óra hosszúságú alkalom kell ahhoz, hogy mindent felvegyünk. De összességében mindig attól függ, hogy az adott részben mennyi a dialógus. Színészként mi a véleménye a karakterről? Tragikus hős, aki a gyilkoláson kívül semmi máshoz sem ért, vagy számító és alávaló gyilkos? Netán valami teljesen más? Ritka esemény egy színész életében, hogy ilyen hosszú időn keresztül azonosítják egy karakterrel. Szerintem körüllengi némi szomorúság, mert nem igazán tudja magáról, hogy kicsoda, és hogy hogyan kellene azonosulnia a neveltetésének emlékeivel. A figura elképesztően komplex, még ha ez az esetek nagy részében nem is jön át. De a 47-es ügynök háttértörténete igencsak érdekes. Mindig igyekeztem úgy előadni a szövegeket, hogy legyen bennük egy árnyalatnyi élet iránti kíváncsiság, és egy kis melankólia. Sötét múltja van, de nem ő választotta. Ez véleményem szerint erőt ad neki, ezért bármit is hozzon számára az élet, képes helytállni. Ezen felül mindig megpróbáltam egy kis fekete humort csempészni abba, ahogy egyes mondatait kimondja, és megfogalmazza. Szerintem ez kivitelezhető, és még a karakterhez is illik. A saját életemben rendkívül hasznos segítségnek találtam a nehéz időkben a humort.
Játékosként mennyire ismeri sorozatot, illetve milyen játékokkal szokta elütni a szabadidejét, már ha hódol az efféle kedvtelésnek? Mik a hobbijai? Régebben sokkal jobban ment a játék. Most már az idősebb lányom profibb benne, mint én valaha is. Kicsit fura, hogy büszke arra, hogy az én hangomat hallja játék közben, és engem irányíthat. Nem igazában van mostanában szabadidőm. Bár nem árt ha az embernek van elfoglaltsága, néha azt kívánom, hogy bárcsak tudnám magamat klónozni, hogy legyen végre egy kis időm. Ugyanakkor persze, nagy előnye ennek az életnek, hogy abból élek, amit szeretek. Meglehetősen jól élek, szóval nincs okom panaszkodni. Csak arról van szó, hogy az élet egy pillanat alatt elillan, és jó lenne kiélvezni minden cseppjét – értve ez alatt, hogy szeretnék minél több időt tölteni a családommal. Azt hiszem, így is rendben vagyunk, de mint minden szülő, szeretném a maximumot nyújtani. Legalábbis én mindenképpen így vagyok vele! Ha! Ha! A hobbikat illetően számomra a szörfözés jelenti a világ legnagyobb élvezetét. Durbanban nőttem fel, Dél-Afrikában, és alig-alig mozdultam ki a tengerből. Koppenhágában messze nem ugyanolyan érzés élni, még ha körbe is vesz a tenger. A víz nem elég meleg, és szörfözni sem lehet rendesen. Ki kell hát várnom a nyarat, és a szokásos éves szörftúrámat Franciaországba, egészen pontosan Hossegorba és Capbretonba. Európa legjobb része véleményem szerint. 275 kilométernyi erdő, és sok szörfözésre kiválóan alkalmas tengerpart, finom ételek, és fantasztikus borok várnak rám. A háttérben lévő Pireneusokkal, valamint San Sebastian és Észak-Spanyolország érintetlen szépségével semmi sem vetekedhet. Itt Koppenhágában a házamtól északra lévő, közeli erdőségekben szoktam biciklizni. Közel élek a természethez, és még mozgok is. Soha jobbat! Min dolgozik mostanában, és mik a távlati tervei? Munkák szempontjából nagyszerűen indult az év. Iszonytató mennyiségű, jó szinkronmunkát kínáltak, és filmes meghallgatásokon is voltam. Még várom az eredményeket, szóval babonából nem szívesen beszélnék róluk. Márciusban az Egyesült Államokba utazom, de sajnos erről sem beszélhetek bővebben, de alighanem érdekes lesz. Volt egy lehetőség, ami sajnos elúszott. A hangomat adtam az Orvosok Határok Nélkül egy reklámjához, amit az eredeti tervek szerint a Superbowl alatt adtak volna le, de végül nem lett belőle semmi. Viszont még az idén érkezik egy filmem. Egy svéd független alkotás, Huldra a címe. Ha lesz bármiféle fejlemény, mindenkit értesítek róla. Ami pedig a Hitman játékok jövőjét illeti, arról egyetlen szót sem fogok mondani, szóval kérlek, ne is kérdezz. Ha ha! Köszönöm az interjút. Remélem, a 2015-ös esztendő is olyan sikerekben gazdag lesz az ön számára, mint a korábbiak. Részemről a szerencse. Minden kedves olvasónak a legjobbakat kívánom! Üdvözlettel: David Bateson
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Terror
2015.02.13. 09:22
Teljesen jó arc a fickó. Nagyon jó, hogy ilyen cikk is van az Iponon, remélem a jövőben több hasonlót is olvashatunk majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Freelancer
2015.02.13. 10:38
Az interjúért külön köszönet Szegedi Mártonnak, aki nélkül nem jöhetett volna létre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. asdsa
2015.02.13. 15:28
Érdekes cikk volt.
(elírás: "Durbanban nőttem fel, Észak-Afrikában" - egyébként lehetne hibajelentés gomb a cikkek alatt, akkor nem kéne szemetelni a kommentszekciót)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Freelancer asdsa
2015.02.13. 15:44
Valóban, Homérosz elszundított, köszönjük a korrigálást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dragon83
2015.02.13. 17:49
Le a kalappal, nem akármilyen interjút sikerült összehozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Freelancer drago...
2015.02.13. 18:30
Köszönöm. Nem akarom elkiabálni, mert nem csak rajtam múlik, de remélhetőleg lesz még hasonló interjú idén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MR_47
2015.02.13. 19:19
"Hello 47"

Üdv druszám, hogy ityeg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!