iPon Cikkek

Hewlett-Packard Elitebook 8560p: Emeli a tétet

Dátum | 2011. 08. 09.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Ősszel járt nálunk a Hewlett-Packard felsőkategóriás üzleti sorozatának, az Elitebooknak a 14”-os változata, amely minden elismerésünket kivívta, hiszen remek anyaghasználatának, masszív házának, kiváló billentyűzetének és halk működésének hála elnyűhetetlen érzést kölcsönzött nekünk arra az egy hétre, ameddig nálunk vendégeskedett. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és több HP gép is megfordult a kezeink között, viszont mostanáig kellett várnunk, hogy megkaparinthassuk a gyártó legújabb Elitebookjait, azok közül is elsőként a 15,6”-os verziót, a 8560p-t.


A változások már az előzetes szórólapokon és marketing anyagokon tetten érhetők voltak, hiszen nem csak belsejét, de külsejét tekintve is szakított a gyártó korábbi generációjával. Az Intel Arrandale architektúra természetesen már a múlté és méltán népszerű Sandy Bridge vette át a helyét, de gondolják el, milyen izgalmas lehet az új széria, ha a hardverváltozás az újdonságok közül a legkevésbé érdekes a listán. A márka hazai képviselete látszólag semmit nem akart a véletlenre bízni, hiszen az egyik legjobban felszerelt modellt küldte el szerkesztőségünkbe.


Gyakorlatilag a mobil internet kapcsolatra képes 3G modemen kívül mindent megkapunk, amire szükségünk lehet. Nagysebességű adatátvitelt USB 3.0 és eSATA csatlakozókon keresztül is lebonyolíthatunk, mikor éppen melyik kell, hogy kéznél legyen, de van kikapcsolt állapotban is áramot biztosító USB 2.0-s port is. Bivaly erős processzor, sok memória, gyors merevlemez, dedikált videokártya, dokkolási lehetőség, 3 év garancia. Sokáig lehetne sorolni a legújabb Elitebook érdemeit, de minket inkább az érdekelt, mi bújik meg a felszín alatt, hiszen jó specifikációt bármelyik gyártó tud alkotni, kiváló notebookot viszont nagyon kevesen. A 32 bites Windows-ért üzleti szegmensről lévén szó, nem haragudhatunk, de jó tudni, hogy természetesen 64 bites rendszerrel is megvásárolhatjuk a gépet.


A termék mellé szinte hihetetlen mennyiségű kiegészítőt kapunk, amelyet már a szokásosnál háromszor nagyobb dobozból is sejtettünk. A tesztgép különlegessége egyértelműen a dokkoló egység volt, amelyhez nem egy, hanem rögtön két tápegységet is kaptunk. A rengeteg csatlakozó mellett ugyanakkor fel kell, hogy hívjuk a figyelmet arra is, hogy az egység sajnos nem támogatja az USB 3.0-s szabványt, így, ha szeretnénk élvezni az új technológia előnyeit, mindenképpen a notebookhoz kell csatlakoztatnunk a kívánt eszközöket. A három video kimenetből egyszerre kettőt tudunk használni, ezt is érdemes fejben tartani. Sok vállalat használ mind a mai napig soros portot, így ők bizonyára értékelni fogják, hogy mind a gépen, mind a dokkolón megtalálható egy-egy ilyen csatlakozó. A képeken ugyan nem szerepel, de akárcsak eddig, most is kapunk egy táskát és egy USB-s optikai egeret a készülék mellé.

Az előd modellnél keserű szájízzel vettük tudomásul, hogy az integrált videokártya ellenére bizony tud zajt és meleget is produkálni a gép, az ott mért 74 fokos csúcshőmérséklet inkább átlagos, mintsem jó eredménynek számított. Nos, a helyzet az, hogy ezen a téren a 8560p sem dicsekedhet, ugyanis üresjáratban is közel 50 fokos hőmérsékletet mértünk mind a processzor, mind a videokártya részéről, míg maximális terhelés hatására mindkét hardver hőmérséklete bőven 80 fok fölé kúszott. Ettől függetlenül nem csapott nagyobb zajt, mint a tavaly ősszel nálunk járt 8440p, és a burkolat sem adott át túl sokat a felforrósodott levegőből.


A Windows pontszámok természetesen szép nagyok voltak, amelyen nem lepődtünk meg. Ha csak a processzor erejét tekintjük (maximális órajele 3.4 GHz), akkor egy erős középkategóriás asztali gép teljesítményét könnyedén hozná a gép. A videokártya már egy kicsit más tészta, a 160 shader egységgel rendelkező Radeon HD6470M ugyan támogatja a DirectX 11-et és grafikus processzorának órajele is magas, de a csekély memória sávszélesség egy kicsit visszafogja a kártya erejét. Korábban a HP az NVIDIA olcsóbb Quadro NVS modelljeit építette felsőkategóriás üzleti gépeibe, de úgy látszik, hogy mára ők is belátták, hogy a mobil szegmensben az AMD jobb alternatívákat kínál. Ugyanakkor sajnálatos tény, hogy a Quadro opciót teljesen kiszedték a szériából, így aki például AutoCAD-ezni szeretne, annak be kell érnie az AMD Radeonjaival. Szintén érthetetlen, miért nem lehetett megoldani a váltogatható videokártyák lehetőségét, hiszen üresjáratban bőven elég a processzorban található Intel HD Graphics 3000, ráadásul az üzemidőn is lehetett volna vele javítani. A sok memóriát kedvelőknek örömteli hír, hogy a manapság átlagosnak mondható 4 GB egyetlen modulként került bele a 8560p-be, így a másik foglalatba könnyedén beletehetünk még egy ugyanilyet.


A merevlemez mindössze 250 GB-os volt, viszont egytányéros (nem meglepő módon), így hihetetlen gyors működést produkált a mobil HDD-k körében. A 100 MB/s-ot megközelítő fájlkezeléses értékek messze a kategória legjobbjává teszik. A Fujitsu vinyó előnye továbbá az alacsony zajszint is és bár szenzorral nem lehetett a hőmérsékletét kideríteni, a hátsó burkolat levétele után kézrátétellel megállapítottuk, hogy ezen a téren sincs szégyenkeznivalója a negyed terás egységnek.

Bár üzleti gépeknél szinte teljesen elhanyagolható szempont a hangszórók minőségének kérdésköre, mi természetesen nem hagyhatjuk ki ezt a részt tesztünkből, hiszen minden más modell esetében is fülre vételezzük a miniatűr membránokat. Nos, ezen a téren már a 8440p is büszke lehetett gyártójára, de a 8560p-nek sikerült még egy lapáttal rátenni erre a sikerre. Azt nem mondanánk, hogy zenehallgatásra nem találunk jobb vételt ennyi pénzért, de jó tudni, hogy ha kell, nem csak a prezentációkban lévő hangokat érdemes vele megszólaltatni.


Talán az egyik, ha nem a legfontosabb változás a gép külsejét érintette, amely a korábbi Elitebookokhoz képest jelentősen megváltozott. Az előző 8-as generáció viszonylag sokat örökölt a korábbi családból, a mostani 8560p viszont teljesen új dimenzió a HP üzleti vonalán. Egy csavart nem tudnánk mondani, amely közös a most futó és a leköszönő modellben, de ez nem is feltétlenül baj. A korábbi generációt is nagyon szerettük és az újjal sem vagyunk másképp. A dizájn egyre inkább tolódik el a MacBook Pro felé, talán ezért lehet külföldi fórumokon szkeptikus megjegyzéseket olvasni a termékkel kapcsolatban, ám ha a sajtósok véleményét is átfutjuk, akkor rögtön látható, hogy ez a hasonlóság abszolút jót tett a szériának. A továbbra is magnéziumból és alumíniumból készülő burkolat rettenetesen robusztus, tényleg elpusztíthatatlan érzést kölcsönöz a gépnek. Az alsó burkolat teljesen megváltozott, most már elég csak eltolni az akkumulátor rögzítésére szolgáló pöcköt és egy erőteljes mozdulattal eltávolíthatjuk az alkatrészeket takaró fedőlemezt. Látható, hogy egy területen a HP még mindig a Lenovo után kullog, ez pedig a merevített váz kérdésköre, amelyet utóbbi évek óta alkalmaz, jelen tesztalanyunk gyártója pedig továbbra sem óhajt bevezetni. Tény, hogy lehet élni RollCage nélkül, de nagyon várjuk már a pillanatot, amikor nem csak egy márkánál emelhetjük ki a létezését. A zsanérok piszok erősek, ettől függetlenül viszonylag könnyedén nyitható és csukható a készülék, a korábbi nem túl sikeres mechanikus zárszerkezetet egy látszólag életképesebbre cserélték.


A folyadék elvezetésre képes billentyűzet közelről és messziről is kiköpött MacBook Pro koppintás, de a legjobb az egészben, hogy nem csak a megjelenést, de a gépelés komfortérzetét is sikerült átemelni a patinás modellből. Billentyűzetvilágítás továbbra sincs, illetve van, de mégse. A webkamera mellett megtaláljuk ugyan a kávába bújtatott és gagyi módon nyomásra előpattintható miniatűr lámpát, de amint elkezdünk gépelni, a kezünkkel gyakorlatilag el is vágjuk a fény útját, így legfeljebb az ujjainkat tudjuk jobban kiismerni a sötétben, a gombokat biztosan nem.


A touchpad óriási méretnövekedésen ment keresztül, gyakorlatilag kétszer akkora, mint az eggyel korábbi modell esetében és ez nagyon jót is tett neki, hiszen a 8440p/8540p-nél valljuk meg, kicsi volt a rendelkezésre álló terület. Itt gigászi, utoljára ekkora navigálásra alkalmas placcot a már említett MacBook Pro-nál láttunk. A multi-touch mozdulatokat is támogató touchpad felülete ugyanakkor nagyon finom műanyagból készült (szemben az üveggel), egyetlen hátránya, hogy a használat hamar meglátszik rajta (lásd kép) és pár hét után kemény feladat lesz a foltok eltüntetése. A bal és jobb egérgombok, valamint a pöcökegérhez (Pointstick) tartozó gombok egyaránt puhán, halkan és könnyedén járnak, használatuk során úgy érezzük, hogy egy minőségi gépet kaptunk a pénzünkért.


A csatlakozók garmadájáról már volt szó a bevezetőben, de érdemes megemlíteni még, hogy az ExpressCard mellett megtaláljuk a kategóriában elengedhetetlen SmartCard olvasót is, a memóriakártya olvasó viszont egészen hátulra, az USB2-es foglalatok alá került. A jól bevált kék színt esztétikai okokból nem kapták meg az USB 3.0-s csatlakozók, de az SS feliratot igen. Ettől függetlenül érdemes tudnunk, hogy ezek a portok a jobb, míg a régebbiek a bal oldalra kerültek. A HDMI-t végleg nyugdíjazta a cég az üzleti gépeknél, a 8560p-n is már csak DisplayPortot találunk (melyet természetesen átalakíthatunk egy külön beszerezhető adapter segítségével HDMI-re).

A billentyűzetvilágítás a fényérzékelő megnyomásával aktiválható
A készülék egyik nagy erőssége a nagylátószögben olvasható 1600x900-as matt kijelző. Bár színvilága alapbeállítás szerint kicsit hideg (és enyhén lilás), ezt szoftveresen korrigálva láthatjuk, hogy egy nagyon jó panelt kapunk, amelynek mind a vízszintes, mind a függőleges látószöge jobb az átlagnál, de főleg előbbiben nyújt kiemelkedőt. A fényerő tartomány nagyon tág keretek között szabályozható, van külső fényérzékelő és természetesen a szöveg megjelenítés is borotvaéles. A panel a kisebb felbontásokat is meglepően jól kezeli, ha esetleg bárkinek szüksége lenne a natívtól eltérőre. A HD webkamera ugyanakkor inkább átlagos képminőséget biztosít, mintsem kiemelkedőt, de a dupla mikrofonos kiegészítéssel remekül használható konferenciabeszélgetések lefolytatására.


A teljesítményteszteknél a processzorra voltunk kevésbé kíváncsiak, főleg az egycsatornás memória használat és a 32 bites operációs rendszer miatt. Jól látható, hogy itt-ott nyögvenyelősen sikerült csak megelőzni a valamivel lassabb Core i5-2520M-et, de aggodalomra semmi ok, 64 bites Windows 7 esetén (és még egy memória modullal) már nagyobb különbségeket láttunk volna, még ha nem is sokkal.


A videokártya jól láthatóan egész jól boldogul a játékokkal közepes beállítás mellett, gyakorlatilag a GeForce GT 520M-mel karöltve képviselik a középkategória alját (vagy a belépő szint tetejét, nézőpont kérdése). Az előd modellben található Quadro NVS 3100M-nél mindenképpen gyorsabb az AMD megoldása, ráadásul, mindjárt látni fogjuk, hogy nem is igazán fogyaszt többet.


Történt ugyanis, hogy a korábbinál erősebb hardver a nagyobb kijelzővel jobb üzemidőt produkált. Ilyenkor fáj belegondolni, mekkora adu ász lett volna egy váltogatható videokártya opció. Nem mintha a HD6470M olyan bődületesen sokat fogyasztana, de akkor is felesleges az esetek többségében, amikor az ember úton van és Excelezik a temérdek makróval és függvénnyel. Érdemes figyelembe venni, hogy az általunk kapott eredmények a legalacsonyabbak, amit a legújabb Elitebooktól elvárhatunk, ugyanis kapható kiegészítő akkumulátor hozzá, de rendelhetjük nagyobb teleppel úgy egyébként is – mint minden üzleti gép esetében. Aki tehát belenyúl a zsebébe, az könnyedén kihozhat akár 10 óra feletti üzemidőt is ugyanezzel a hardverrel.

Összességében mi mást is mondhatnánk, mint hogy elégedettek vagyunk a HP legújabb Elitebookjával, amely továbbra sem tökéletes, de egy stílusos és abszolút szerethető munkagép tud lenni a mindennapokban. Míg az elődről a robusztusság, a 8560p-ről inkább az elegancia az, amely sugárzik, ennek ellenére egy nagyon masszív, viszonylag halk és hosszú üzemidővel rendelkező termékről beszélhetünk. A sok csatlakozó, a jól használható dokkoló, a remek kijelző, a kiváló ergonómia mind-mind a gép erősségei közé tartoznak, míg a mérleg másik oldalán a vártnál magasabb hőmérsékletek, a váltogatható videokártyák hiánya és a továbbra is elavult billentyűzetvilágítás szerepelnek. A jól felszerelt, minden földi jóval ellátott típusokért közel fél milliót is elkérhet listaáron a gyártó, de ha összehasonlítjuk a piac többi szereplőjével, akkor láthatjuk, hogy a HP megoldása hasonló áron kelletti magát, mint a Dell vagy a Lenovo termékei. Ha fontos számunkra a gép megjelenése, a kiváló ergonómia, esetleg a kijelző minősége vagy a csatlakozók garmadája, akkor érdemes elgondolkodni a legújabb Elitebookon. Úgy gondoljuk, hogy az elpusztíthatatlanság érzését továbbra is a Lenovo biztosítja a Thinkpad T sorozattal, de szépen lassan a HP kezd egyre közelebb kerülni, és ha egyszer ők is megcsinálják a maguk teljes értékű Rollcage-ét (jelenleg csak a kijelző mögött van merevítés), akkor a Lenovo komoly gondban lehet. Ha beérjük lassabb hardverrel és gyengébb kijelzővel, akkor a 8560p-t már kicsivel 330 ezer forint felett is hazavihetjük.


A Hewlett-Packard Elitebook 8560p-t a márka hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!


Pro:
+ minőségi fém burkolat
+ remek matt kijelző
+ jó billentyűzet
+ kiváló touchpad
+ rengeteg típusú csatlakozó
+ dokkolási lehetőség
+ cserélhető optikai meghajtó
+ második akkumulátor hely
+ gyors hardverek
+ 3 év garancia
+ dokkoló (modellfüggő)

Kontra:
- terhelésnél lehetne egy kicsit halkabb…
- …és hűvösebb
- azonos kondíciók mellett a legnagyobb ellenfél (Lenovo Thinkpad T520) olcsóbb

Hivatalos oldal: Hewlett-Packard
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. Sermi
2011.08.09. 12:16
Nem rossz gép, elfogadnám bár elég húzós ára van. Viszont az előd dizájnja valahogy számomra tetszetősebb volt. Nem is tudtam hogy az EliteBookokban nincs TP RollCage szerű merevítés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. insanity22... Sermi
2011.08.09. 15:05
Mindig is volt az EliteBook-okban MgAl váz. Honnan gondolod, hogy nincs benne?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Alvin_ti42...
2011.08.09. 19:02
A kijelző mögött valóban van merevítés, viszont a hardver körül nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Alvin_ti42...
2011.08.09. 19:04
insanity: ki mondta, hogy nincs magnézium váz a gépben? Én merevítésről beszéltem, a kettő nem ugyanaz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. piter
2011.08.09. 19:49
Es ez miert is lett elite?A dokkolo miatt?
Vagy el lett irva,vagy hulyeseg 4Gb ram es egy Gb vga win7 32 bit!Szerintem az 64bit.
A proci oke de a tobbi atlagos!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Alvin_ti42...
2011.08.09. 20:09
piter: a specifikációkon túl kéne jutni Ajánlott olvasmány a 8440p-ről szóló cikk korábbról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. piter
2011.08.09. 20:24
Alvin en tuljutottam!Amit leszedek belole az az hogy jo anyag es dokkolo van hozza!
Remek keperny,szerintem meg nem!
Olcso?Egyaltalan nem!Ennek az araba egy ssd is belefert volna dokkolo helyett!
B-r combo vagy valami!Az oke hogy cserelheto de+love!
Ennyiert lazan lehet venni jobbat is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Alvin_ti42...
2011.08.09. 20:59
mondj jobbat és mondd meg légy szíves, miben jobb Blu-Ray-jel a cégek kitörölhetik a feneküket konkrétan. Képzelj el egy legalább KKV-t, de inkább multit, ahol napi 8-10 órában nyúzzák a gépet és cipelik keresztül-kasul a városban, mondjuk olykor vidékre is. Az SSD-t aláírom, beleférhetett volna a pakkba, ezért írtam a cikk végén, hogy a nagyjából 100 ezer forinttal olcsóbb modellt érdemes szemügyre venni.

"mit leszedek belole az az hogy jo anyag es dokkolo van hozza!"
Az anyag(használat) és a felszín alatt megbújó technológiák a lényeg. A zsanér, a merevítés, stb. Ezek talán a legfontosabb részei egy üzleti gépnek. SSD pedig valójában csak azoknak alternatíva, akik be merik vállalni a plusz kockázatot az adatvesztést illetően (ne feledd, ezek a gépek jellemzően kifutnak a 3 éves garanciaidőből, mire eladják őket a cégek).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. malvoisen
2011.08.09. 22:47
Bár a 8440p-s cikkből sok mindennel nem értek egyet, a Blu-Ray abszolút nem illik itt a képbe, sőt lassan már semmilyen optikai meghajtó sem. Ahogy a háztartások (eddig az USA-ban) állnak át a Hulura és a Netflixre, úgyanúgy a cégek is a felhőben tárolnak, így lassan senki nem írkál kék korongokat. Az ár pedig ilyenkor nem a kajapénz rovására megy, ezért is srófolják fel. Amúgy mi a baj a 16:9-el, ha 900 soros?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Alvin_ti42...
2011.08.09. 22:53
malvoisen: mivel nem értesz egyet a 8440p-nél? Nem kötözködés, csak érdekel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Alvin_ti42...
2011.08.10. 00:16
Mikrobi: úgy konfigurálod, ahogy akarod, a plusz 4 GB RAM nagyjából 10 ezer forintba kerül, a 64 bites Windows felára pedig gyakorlatilag nulla. Pár cég kénytelen kompatibilitás miatt 32 bites rendszert használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. malvoisen
2011.08.10. 00:19
Alvin (többieknek inkább OFF):

Jobban belegondolva nem is a cikkel van a baj, hanem azzal, ahogy az emberek reagáltak rá, meg azóta az üzleti tesztekre (nekem aztán az egészből egy összkép maradt meg, ami nem tetszik). De ha már kérdezted:

Szerintem itt a fórumozók többsége úgy gondol az üzleti kategóriára, hogy van valahol egy magányos üzletember, aki leginkább a porszívóügynök sztereotípiájára hajaz: csak a porszívókhoz ért, de valahogy van egy számítógépe is, neki aztán bármit el lehet adni, ami ún. üzleti kategória. Írtam már másik topicban, hogy az üzleti lehet nagyvállalati, ahol úgyis a beszerzés és az IT dönt, még többnyire a topmenedzsereknél is. Vagy lehet kisvállalati, ami inkább az árával hódítja a költségkorlátos vállalatokat és tudásban örököl a nagytestvérektől.

Meg aztán itt van ez a temérdek fícsör, amit mindig mindenki hiányol. Tapasztalatom szerint (dolgoztam multinál, illetve külföldi egyetemnél) kell egy VGA csatlakozó, mert akármilyen projektor van beépítve, a konferenciaasztalon a kivezetés VGA, adatátvitelhez pedig pár USB, mert a nagy backup úgyis felhőben fut. A Blu-Rayről lentebb már írtam, arról meg már ne is beszéljünk, mikor valaki az integrált videókártyán sipákol.

Személyes vélemény, a cikkel szemben, hogy a trackpoint a multi-touch korában teljesen elavult. Magamon vettem észre, hogy olyan gépen (márka és típus nélkül, az anyázást elkerülendő), ahol rendesen működik az utóbbi, rengeteg időt spórolok az ablakok közötti navigáláson. Egyébként is ha valahol lehet rendesen notebookon dolgozni, akkor lehet külső egeret használni. Pl. business classon lehet repülön, de economy-n felejtős.

Kedvencem még az ár kérdése. Ennyiért, meg annyiért mindenki tud valamit, csak ha működik is, az a nem mindegy (bár ezt a kérdéses cikkben egy szép hasonlattal leírtad).

Szóval a trackpointot leszámítva egy véleményen vagyunk, csak a fórumozók miatt gurul el a gyógyszerem időnként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Dom013
2011.08.10. 13:58
Trollkodtam korábban egy korábbi üzleti kategóriás laptopnál.
Le lettem szólva akkor, szóval gondoltam ha mindenki más véleményen van mint én akkor velem lehet a baj. Szóval ezt gondolom most: Ez gép külsőre gyönyörű ez tény, a 200k-s acerem ehhez képest műanyag játéklaptop, ami ráadásul egy éves sincs és most fogom másodjára kiporolni mert terhelve 90 fok fölé szökik a hőmérséklet. Az a helyzet a minőségi (400 ezer fölötti) laptopokkal hogy nagyon nehezen kopnak el. Unokatestvérem 6 éves Hpja elpusztíthatatlan. Tehát igen, egy multi amely az alkalmazottjának ilyet ad mint céges laptop, azt megértem, mert ez egy komoly cucc.
De a lelkem továbbra se engedné hogy egy ilyet alánljak bárkinek is, aki hardveren nőtt fel, és fontos volt mindig hogy fusson az xy játék az képtelen azonosulni ezzel a kategóriával, én is napokig gyakorolotam a tükör előtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Alvin_ti42...
2011.08.10. 14:32
Dom013: ezeket a gépeket ritkán is szokták megvenni azok, akiket elsősorban a hardver része érdekel egy notebooknak Viszont az alatt az 1000-1500 nap alatt, amíg használja, nincs meg az az érzés, hogy recseg-ropog és mindjárt szétesik a kezei között, DE bármelyik játékot elviszi. Az üzleti gépeket például nem is lehet akármilyen processzorral megvenni, az új Elitebookoknál azt hiszem az i5-2410M a "leglassabb", amit kiválaszthatsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Simba
2011.08.11. 10:24
Jaj hát itt a strapabíróság a lényeg nem a grafikus teljesítmény. Számolási az általában van, mert procit azt raknak beléjük. + valamilyen Quadro-t azt kész, ha kell.
Ezek a gépek igáslovak, munkára vannak tervezve. Nekem egy Thinkpad X60s-em van 2007-es gyártmány. Minden eredeti rajta és köszöni szépen még mindig jól van.
Hol lesz ehhez képest egy 150-200k-s Acer vagy MSI konzumer gép? Ennyi idő után
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. franc0 Simba
2011.08.11. 10:46
Nekem egy 2006 nyári, tehát 5 éves T60-am van (egyszerre van benne SSD és HDD), szinte gyári állapotú... Oldalakat lehetne írni miért jó egy ilyen gép, de aki nem tudja, annak nincs is rá szüksége, szal tökmindegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. twollah
2011.08.11. 22:32
4 giga ram melle a 32 bites Windows FAIL!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Simba
2011.08.12. 09:57
twollah: Ezt a gépet elsősorban vállalati környezetbe szánják, ahol használhatnak olyan speciális szoftvereket amik nem futnak el 64 bit-es Winfoson. Nálunk is van ilyen, sőt mi még XP-t használunk ráadásul na bumm...

Mikrobi: Proci elég erős notebook-os viszonylatban. 4GB RAM szintén elegendő, aztán nem nagy összeg többet belepakolni. Ha kevésnek bizonyul szépen elballagsz a szervizbe ott készségesen belerakják neked, garancia vesztés nélkül. Ha netán nem férni hozzá a memóriákhoz. De mostanában ez nem jellemző már szerencsére.
VGA fölösleges bőven elég ide a CPU-ba integrált, de ebben van egy diszkrét kártya is. SSD szintén nem létszükséglet. Azt hogy fél perccel később bootol a gép a HDD miatt kibírható.
Azt kéne felfogni hogy ezekben a gépekben nem a hardver a minden. Ráadásul vállatok veszik nagyobb tételben az alkalmazottaiknak. Ha engem megdobna a cég egy ilyennel nem mondanám hogy nem kell mert csak 4GB RAM van benne meg egy fos VGA

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Fzoltan
2011.08.12. 10:51
Simba: Az én 2004-es Fujitsu Siemensem is bírja, pedig hogy szidta mindenki azt a márkát... (igaz, új korában 254e volt) A kijelző hátulján van 2 pár centis repedés, a billentyűzetnél szintén elrepedt kifele a műanyag (ahogy én használtam, ahányszor leejtettem, annyira nem meglepő), de nyikorogni nem nyikorog, és ami még fontosabb, azóta is megy. Na kb. eddig fognak menni ezek az olcsóbb laptopok is. Csak egyszeűen az nem mindegy, hogy a tárgyalópartner elé egy műanyagdobozzal állsz ki, vagy egy gyönyörű csilivili fémvázas laptoppal. Hasonlóan, mintha egy Ladával mennél tárgyalni, vagy egy Audival. Megéri a felárat az, hogy emiatt összejöhet eggyel több üzlet? Hát, nem kérdés, az biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Simba
2011.08.12. 11:17
Fzoltan:akkortájt még nem volt ennyire felhígulva a piac. És a legolcsóbb laptopok is elég drágák voltak emlékeim szerint. Tehát értsd. nem volt 90k ért gép.
A mai olcsó gépek meg nem a minőségükről híresek. Persze azok is mehetnek évekig az nem törvényszerű hogy 2 év aztán kuka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. franc0 Simba
2011.08.12. 11:32
Ez így van. A laptopok kb 200-tól kezdődnek. Az olcsó 80-150 ezres valamik arra valók, hogy a kispénzűek is kivegyék részüket a fogyasztói társadalomból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CarKiller
2011.08.13. 10:12
franc0: Szerintem az olcsó notik első notinak is jók, illetve édesanyámnak egy olyan pont elég szövegszerkesztésre, minek vegyek 200x Forintos notit, ha csak az OpenOffice kell rá?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Anteris
2011.08.14. 01:48
Őszintén szólva (lehet, hogy hülyeséget mondok, mert fingom nincs, hogy mire van szükség egy vállalatnál) szerintem, ennyi pénzért simán belehet fektetni egy MacBook Pro illetve Air-re is, ha már arról van szó, hogy milyen benyomást kell kelteni egy tárgyaláson. Szerintem a legtöbb üzleti rendszer OS X kompatibilis is, ezen felül hardwareben se szégyenkeznek, főleg, hogy az OS teljes mértékben kihasználja azt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alvin_ti42...
2011.08.14. 08:43
Anteris: Három év világgaranciás bővítés az Apple-nél bruttó 100 ezer forint (nyilván nagyobb rendelésből ebből lehet valamennyit faragni), plusz nincs 14"-os gép a kínálatukban, amit a legtöbb cég preferál. A 13,3" túl kicsi, a 15,4" túl nagy Mellesleg rengeteg olyan vállalati környezet van, ahol maga a háttér (szerverek) Windows alapú, így nem kis feladat lenne az összereszelés a különböző tanúsítványok és egyéb dolgok miatt. Arról nem is beszélve, hogy ha ugyanannyi pénzből egy cég vehet Windows-os gépeket, miért kockáztatna egy OSX-es masinával? A MacBook-ok KKV-knál talán még járható utak (bár inkább kisvállalkozásoknál szerintem), nagyvállalati környezetben biztos, hogy nem - de nem is ők a célközönség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint
2011.08.15. 15:38
@franc0:
Ez ugyanaz a sznob szöveg, mint mikor a kerékpárosok azt mondják, hogy 100 ezer alatt csak kerékpárnak látszó tárgyat lehet kapni. Holott sokan 20 ezres bicajjal közlekednek, és még csak nem is vágynak jobbra. Egy átlagos otthoni felhasználónak nem kell üzleti gép.

Egyébként pl. Dell Latitude 5520m-ről volt egy cikk nemrég, na az 125 ezerbe kerül. Szerinted az sem laptop?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Svidi
2011.08.16. 03:28
Hahó emberek, ez így szerintem nagy hülyeség. 4GB ram + 1GB vram = 5GB memória. 32 bites operációs rendszer pedig összesen 4GB-nyi memóriát tud lekezelni... Esetleg PAE. De ennyi pénzért már ne ezzel keljen szórakozni kérem szépen... "FAIL" +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kpalko
2011.08.16. 22:33
A 32 bites Win csak elírás, a HP oldalain 64 bites Win-t írnak. Azok a modellek, amelyek dokkolhatók mindig drágábbak. Persze lehet mondani, hogy a HP vagy a DELL drága, de a HP mondjuk elég korrekt ha garanciáról van szó (legalábbis nekem pozitív tapasztalataim vannak).
Volt olyan, hogy már lejárt a bolti garancia a gépről, de megnézettem Hp oldalán és ott még volt rá garancia és simán javították garanciálisan...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!