iPon Cikkek

Hewlett-Packard Pavilion G6: AMD Llano bagóért

Dátum | 2011. 11. 02.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Alig egy hónapja járt nálunk a Hewlett-Packard legújabb Probookja, amelynek szívét az AMD Llano platformja adta. A megújult architektúra legfontosabb ismérve a processzorba integrált nagyteljesítményű videokártya, amelynek ereje CPU-tól függően változik. A négymagos A6-3410MX után igyekeztünk egy jóval olcsóbb gépet szemügyre venni, hiszen nem titkolt szándékunk volt, hogy testközelből is megismerkedjünk az egyre több hordozható gépben megtalálható A4-3300M-mel.


A „bagó” jelző és a Pavilion név egy címben való emlegetésére bizonyára sok olvasó húzza majd fel a szemöldökét, de nekik is el kell fogadniuk a tényt, hogy a HP tovább bővítette palettáját és a korábban csak a közép és felsőközép kategóriában jelen lévő modellcsalád immáron tartalmaz egy abszolút belépőszintű tagot is. A G6 nagyjából 120 ezer forinttól indul és a legdrágább modell is megáll 180 ezer alatt. Széria felszereltség a sorozatra korábban is jellemző Altec Lansing hangrendszer, illetve a garanciaidő is minimum 2, olykor 3 év. Bár a G6 Intel és AMD platformmal is megvásárolható, nálunk az utóbbival szereltek vannak túlsúlyban. Az Inteles változatok szinte kivétel nélkül integrált videokártyával várják leendő tulajdonosaikat, míg az AMD-s verziók elérhetők dedikált VGA-val is (a tesztből kiderül, van-e értelme felárat fizetni érte).


A táblázatból kitűnik, hogy egy teljesen mezei gépről van szó, az újdonság varázsát kizárólag az eddig nem létező típus megjelenése és az AMD új architektúrájának felbukkanása jelenti. A 4 GB memóriát egyben kapjuk meg, amit továbbra is nagyon szeretünk, más kérdés, hogy az A6-3410MX-nél nagyon visszahúzta a processzorban lévő grafikus mag teljesítményét, ha kizárólag egy RAM modullal használtuk, meglátjuk, hogy az A4-3300M-nél mennyire drasztikus az egycsatornás mód használata. A mi G6-unkban egy 500 GB-os merevlemez volt, amely az emelkedő HDD árak mellett igazán figyelemre méltó, ugyanakkor se eSATA-t, se USB3-at nem kapunk, a vezetékes hálózati kártya is csak 100 MBites és az operációs rendszerről is magunknak kell gondoskodnunk. A vételárat elnézve megállapítható, hogy ennyi pénzért viszonylag nagyot kell domborítania a gépnek.


Szomorú, hogy a HP-nál továbbra sem divat az, hogy a Windows nélküli notebookokhoz mellékeljék a drivereket tartalmazó lemezt, ami nem csak azért gond, mert a Windows 7 se a vezetékes, se a vezeték nélküli hálókártyát nem ismeri alapból, habem azért is, mert a gyártó oldalán kutatva nem találjuk meg az itthon kapható G6-ok felét, így kicsit több munkát igényel, hogy beszerezzük őket. A tápegység egy mezei 65W-os példány, nagyjából két órára van szüksége ahhoz, hogy teljesen feltöltse a hatcellás telepet.

A Probooknál panaszkodtunk egy sort a zajos hűtőrendszer miatt, nos, ettől itt nem kell tartanunk, ugyanis a G6 még a legkeményebb igénybevétel mellett is viszonylag csendes, átlagos használat mellett pedig pláne. A hőmérsékleti adatok is jól alakultak, üresjáratban 39, maximális terhelés mellett 67 fokot mértünk, ami teljesen elfogadható egy kétmagos processzortól és egy papíron igencsak használhatónak tűnő videokártyától. További jó hír, hogy nem csak belül, de kívül se volt meleg a gép, könnyedén lehetett az ölünkben tartani anélkül, hogy félteni kellett volna bármelyik testrészünket is.


Érdemes kicsit elemeznünk a fent látható Windows 7 pontszámokat, ugyanis megérnek egy misét. Az evidens, hogy a négymagos A6-3410MX processzor által kapott 6,9-es pontszámot az A4-3300M a maga két magjával (legyenek bár azok magasabb órajelűek) meg se tudja közelíteni, viszont a többi szám az igazán érdekes – ezek ugyanis pontosan ugyanazok, amelyet a jóval drágább Probooknál láttunk. Elképzelhető, hogy a két integrált AMD videokártya (6520G, 6480G) között nem lenne különbség? Kell lennie, hiszen papíron láthatóan gyengébb az utóbbi – gondoltuk a tesztek előtt. Az érdeklődésünk itt némileg erősödött a portéka iránt, hiszen a 6520G igencsak erősnek számít az integrált VGA-k piacán (konkrétan a második legerősebbnek, de az első helyen is az AMD egyik Radeonja áll), és ha 120 ezer forint körül megkapnánk közel ugyanazt a sebességet, az nem lenne egy rossz biznisz. Természetesen most is megnéztük, mekkora gyorsulásra számíthatunk egy második memória modul megvásárlásával, illetve mennyit veszíthetünk, ha ezt nem tesszük meg. A Microsoft szerint semmit, hiszen a két modullal lefuttatott tesztnél mindössze a memória sávszélességet mérő részpontszám ugrott meg (7,2-re), a többi változatlan maradt. Voltunk annyira nagyvonalúak, hogy megengedhessük magunknak, hogy kételkedjünk ebben az eredményben. Természetesen a Turbo Core funkciót az A4-3300M is megkapta, így az alap 1,9 GHz-es órajelet egészen 2,5-ig képes megemelni, ha az előre megszabott TDP korlát ezt engedi.


A fél terás Toshiba merevlemez egy teljesen mezei, percenként 5400-at pörgő példány, se kategóriája legrosszabb, se kategóriája legjobb eredményeit nem tudja megközelíteni. Zajszintje alacsony, bár ha nagyon fülelünk, a nagyon halk hűtőrendszer miatt akár észre is vehetjük ténykedését. Ugyanakkor a hőmérsékletét több program segítségével se sikerült kiderítenünk, mindenesetre kézrátétellel abszolút nem tűnt melegnek, ami jó hír.

Bár a hangrendszer az Altec Lansingtól származik, ez legfeljebb a lelkünknek jelenthet megnyugvást, a fülünknek biztosan nem. Elvitathatatlan, hogy a magas hangok nagyon szépen szólnak a készüléken, de ezzel nagyjából minden jó tulajdonságát ki is veséztük, amellyel különbözne az átlagtól.


A Pavilion G6 nem csak árcédulája miatt nevezhető olcsónak, hanem a gyártásnál felhasznált anyagok miatt is. A készülék nagy részén, ahol az ember szeme üres felülettel találkozhat csillogó műanyagot látunk, ez alól egyedül a kijelző körüli káva a kivétel. A fedőlap bár divatos, a közepe természetesen sérülékeny, de ez ebben a kategóriában megszokott, így nem rónánk fel igazi hátránynak. A fontosabb alkatrészek cseréje, illetve bővítése gond nélkül megoldható, egyedül az akkumulátort kell eltávolítanunk hozzá és kitekerni két csavart. A zsanérok valamivel erősebbnek tűnnek, mint a hasonló áron kapható gépek, de a fényes műanyagból készült szerkezet ettől függetlenül nem viseli majd könnyen a mindennapos cipelést hosszabb távon.


A billentyűzet egy fura jószág, mert hiába kaptak a gombok matt felületet, simán meglátszik rajtuk a használat már alig fél perces gépelés után is. A gombok stabilitása átlagos, de kombinálva a klaviatúra kicsivel átlag alatti alátámasztásával nem túl rózsás a helyzet. Ha ehhez hozzávesszük még, hogy a billentyűzet nagyobb igénybevétel mellett igencsak zörög, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a készülék ezen része csalódás, ismerve a gyártó többi modellcsaládját és azok klaviatúráit – vagy akár a régebbi Pavilionokét.


A touchpad se volt sokkal jobb, felülete csúszós a felhasznált anyag miatt és ezen az apró pöttyök se segítenek, amelyek hálóként terülnek el a hasznos felületen. A bal és jobb egérgombok viszonylag könnyedén nyomhatók, de nyomáspontjuk nagyon fent van. A készülék csak az alap multitouch műveleteket támogatja, a két- és háromujjas érintéseket például már nem, de ez lassan sajnos sztenderddé válik.


Csatlakozókból nagyon keveset kapunk, mindössze 3 USB és egy 1 HDMI áll rendelkezésünkre, ahogy a bevezetőben már említettük, se USB3, se eSATA, se egyéb extrák – ez megfelel a kategória átlagának, de egyre több készülékben találhatjuk meg az eSATA-t. Az tény, hogy a mindennapos használathoz ennyi bőven elég.

A kijelző egy teljesen mezei 15,6”-os fényes, LED-es háttérvilágítással rendelkező panel, annak minden előnyével és hátrányával. A fényerő tartomány nagyon tág, kellően alacsony a minimális és kellően magas a maximális érték, így sötét szobában és napsütésben is ugyanúgy használható a készülék, más kérdés, hogy utóbbinál a rendkívül tükröződő felület némileg befolyásolja majd az élvezeti értéket. A színvilág egy picit hideg, de akár a Windows 7 beépített kalibrátorával is percek alatt helyrehozható. Egyetlen komolyabb hibája talán a bal szélen lévő bevilágítás, de ez alacsony fényerőnél látható csak. A kávában található webkamera ugyanakkor nappali fény mellett nyújt csak elfogadható képet.

A négymagos A6-3410MX után kicsit szkeptikusan vártuk a csupán kétmagos A4-3300M érkezését, hiszen az alapjait továbbra is az előző generációs Athlon, illetve Phenom processzorok adták.


Ahogy a grafikonon is látható, az AMD belépő kétmagos processzora gyakorlatilag meg se tudja közelíteni az egyre olcsóbbá váló Core i3-2310M-et, így nagy kérdés volt, hogy a benne lévő Radeon HD6480G mennyire képes ezt ellensúlyozni, azaz mennyivel nyújt jobb teljesítményt, mint egy átlagos integrált, esetleg dedikált videokártya.


Sokkal. A Core i3-makban található Intel HD Graphics 3000-nél helyenként akár 30-40%-kal is gyorsabb, ráadásul nem ritkán tényleg hasonló sebességre képes, mint a drágább AMD processzorokban lévő 6520G. A memória sávszélességre a 6480G is kényes, így aki játszani is szeretne ezzel a videokártyával, az feltétlenül két RAM modult használjon a leendő notebookjában.


Természetesen megnéztük, hogy a dedikált videokártyák mezőnyében hogy szerepel a 6480G és elképedve vettük tudomásul, hogy gyakorlatilag a 6520G-hez hasonlóan gyorsabb a HD6470M-nél és nagyjából a GeForce GT 520M-nek felel meg – egy processzorba integrálva. Attól függetlenül, hogy másodjára állapíthatjuk meg, mennyire életképes rendszer az AMD Llano architektúrája, kénytelenek vagyunk a felhasználók agyával is gondolkodni. Szép és jó mindez, de mi hasznom nekem abból, ha egy processzoron belül kapom meg mindazt, amire szükségem van, hiszen ezért a pénzért kaphatok hasonló sebességű gépet akár Windows 7-tel is?


Erre a kérdésre mi magunk is keressük a választ, főleg azok után, hogy túl voltunk az akkumulátoros teszteken, amik jó eredményeket hoztak ugyan, de közülük csak a maximális terhelésnél kapott eredmény láttán tudtuk megemelni a kalapunkat, hiszen azok a gépek, amelyek hasonló sebességre képes dedikált videokártyával szerepeltek jócskán a Pavilion mögött végeztek. Talán ez lehet az egyetlen fegyvertény a Llano mellett, igaz, ez nem elhanyagolható.

Az értékelést kezdjük magával a géppel, tehát a HP Pavilion G6-tal. Úgy gondoljuk, hogy a készülék ismerve a család jelenlegi és korábbi modelljeit, egyszerűen nem érdemli meg a Pavilion jelzést, hiszen az átlagnál alig jobb Altec Lansing hangrendszeren kívül semmi olyan tulajdonsága nincs, ami miatt erre érdemes lenne. Ha a névválasztástól eltekintünk, akkor a mérleg egyik oldalára a jó kijelző, a hosszú üzemidő, illetve a halk és hatékony hűtőrendszer kerül, a másikra viszont olyan dolgok, mint középszerű billentyűzet és touchpad és a csillogó műanyagok túlzásba vitele. Talán érthető, miért alakultak ki bennünk vegyes érzelmek a készülékkel kapcsolatban. Igazából lehúzni nincs értelme, mert a pozitív résznél elég fontos dolgokat találunk, viszont dicsérni se, mert sajnos a negatívoknál is.

Ami az AMD Llano platformjának egyik legolcsóbb tagját illeti, alapvetően tetszett nekünk és elégedettek vagyunk a cég munkájával. Ami a legnagyobb bajt jelenti, az az, hogy az ilyen processzorral szerelt notebookok jellemzően olyan régióban indulnak harcba, ahova már az Intel is betette a lábát a Core i3-makkal, ráadásul nem ritkán dedikált videokártyákkal. A másik probléma házon belülről jön, ugyanis a kifutó Athlon processzorral és Radeon HD6470M-mel szerelt gépek néha olcsóbbak vagy kis felárért cserébe Windows 7-et tartalmaznak és sebességben gyakorlatilag nem sok különbséget mutatnak egy A4-3300M-hez viszonyítva. Ahol tényleg előnyre tesz szert az új architektúra, az az energiamenedzsment hatékonysága, ennek köszönhetően a legizzasztóbb igénybevétel mellett majdnem kétszer annyi ideig képes kihúzni áramellátás nélkül, mint a már említett konkurencia, és ezt figyelembe véve már nem is rossz választás, de teljesítményben vannak alternatívái.


A cikkben szereplő Hewlett-Packard Pavilion G6 notebookot a Ramiris Europe Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ jó kijelző
+ jó összteljesítmény (AMD Llano architektúra)
+ halk és hatékony hűtőrendszer
+ hosszú üzemidő
+ 2 év garancia

Kontra:
- továbbra is két RAM modul kell a legjobb teljesítményhez (a grafikus vezérlőnek)
- középszerű billentyűzet
- középszerű touchpad
- túl sok a csillogó műanyag
- kérdéses ár/érték arány

Hivatalos honlap: Hewlett-Packard
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. Svidi
2011.11.02. 12:23
Ha nálatok a "hasonló sebességű" egyenlő a kisebb teljesítménnyel, akkor valóban kapható win7-tel is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Alvin_ti42...
2011.11.02. 12:38
Svidi: A hasonló nálam azt jelenti, hogy közel azonos, ami lehet kisebb és nagyobb is. Ha nem lenne eltérés, akkor egyenlőnek írtam volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. PH-User
2011.11.02. 12:48
Sziasztok!

Ha vásárolok egy ilyen laptopot és kicserélem a merevlemezét egy 7200RPM-es Toshiba-ra, akkor ugrik a garanciája?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Zabalint
2011.11.02. 13:57
Korrekt gép lenne, csak 2 baja van:
1. Fényes kijelző.
2. HP
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Alvin_ti42...
2011.11.02. 13:58
PH-User: Természetesen nem, bármikor garanciavesztés nélkül kicserélheted a merevlemezt akár SSD-re is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Axekiller
2011.11.02. 14:13
Megvan a hp 550-em utódja....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. GerryZ
2011.11.02. 14:27
Jó cikk lett, gratulálok hozzá.
Az AMD Llano valóban jó választás lehet, ha olcsó játékgépet keresünk, Dual Graphics-szel. De ami a számítási teljesítményt illeti, még van hova fejlődniük. Ahogy írtad is, hasonló teljesítményben ott van a Packard Bell TK81-es sorozata, ami valóban szintén nagyon jó vétel, főleg Windows 7 nélkül, 90-100 ezer forint környékén. Sajnos annak is van egy hátránya, ami többnyire az olcsó gépeknek is, hogy a relatíve erős hardver mellé gyenge anyagminőség társul.

Akit bővebben érdekel a TK81-es, vessen egy pillantást erre a cikkre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. PH-User Alvin...
2011.11.02. 16:36
Köszönöm válaszod, lehet, hogy később beruházok egy ilyenbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. norman81
2011.11.02. 16:45
Nem rossz kis masina.Ami érdekelne,hogy a winyó mellé be lehet szerelni egy ssd-t vagy csak 1 háttértárra van lehetőség?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Axekiller
2011.11.02. 19:08
GerryZ


több mint 6 hónapja zúzom a linkelt packard bell notit....teljesen meg vagyok vele elégedve

Csak az 550-em is megérett a cserére és ez nagyon ígéretesnek tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm
2011.11.02. 19:36
A fél terás Toshiba merevlemez
Bocs, de Te is ....?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Alvin_ti42...
2011.11.02. 20:20
norman81: csak egyetlen 2,5"-os meghajtónak van benne hely, így vagy SSD vagy HDD.
józsef m.: mi a gond?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. norman81
2011.11.02. 20:43
hmmm akkor elvileg beépítő kerettel a dvd helyére be lehetne pakolni a winyót,miután felkúszott a win7 az ssd-re!
Egy öregedö Acer 5110-et kellene lassan lecserélnem erre a gépecskére +64gb ssd + 4gb ram + beépitökeret a winyónak és kb 160k körül meg is volnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. beleutomaz...
2011.11.02. 21:47
Tetszett a teszt es a vegen az eredmenyek talalasa. Szep munka!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. beleutomaz...
2011.11.02. 21:50
A garancia vesztes gyartotol fugg. Van hogy igen, ugrik a garancia.
Mindig meg kell nezni mire is van garancia es milyen korulmenyek kozott.
Ha rosszat szoltam sajnalom de igy van. Jo pelda ra az Asus 1215N.
A memoria cserehez csak egy kis hatlapot kell leszedni de a vinyoert szet kell szedni az egeszet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vardar
2011.11.03. 15:23
Én egy nagyon hasonló gépet vettem 131 ezerért még augusztusban, eredeti Win7-el, még hozzá [őt]. Akkor jobb vételnek volt mint valami Athlon II és szerintem ez még ma is áll.
Amikor vettem az új Llanoról akkor még nem találtam egy épkézláb tesztet se, erről a konkrét laptopról meg pláne nem. Naponta néztem a webáruház árait, hasonlítgattam össze a termékeket és ez tűnt a legjobb választásnak. Hogy miért?
- Alacsony TDP és fogyasztás, ezáltal hőtermelés, ami nem elhanyagolható akkor, ha szeretnéd elvinni előadásra, hogy a jegyzetelj. Csendes, sokáig bírja, így szerintem egyetemre tökéletes.
- A processzor teljesítménye se katasztrofális, bár ezt a TurboCore-t még nem sikerült elcsípnem CPU-Z-vel, de biztos működik, én elhiszem az AMD mérnökeinek [Ellenben az órajel folyamatosan ugrál, egyenletes terhelésnél is, nem úgy mint, az asztali 5050e-m, de ez legyen a legkevesebb bajom) Ráadásul az L2 is magonként 1 MB, ami nem minden Athlon IIről mondható el.
- Leginkább mégis a videovezérlő győzött meg. A wikipédia ATI vezérlőkkel foglalkozó oldala 24/7 nyitva volt, folyamatosan olvastam, elemeztem. A Llano 240 shardere sokkal több, mint a kategória hasonlóié (4250-5470-6470), amik max 180-al rendelkeznek.(Éppen ezért nem is értem a cikkíró meglepődését, szerintem teljesen alap dolog, hogy még alacsonyabb órajelen is erősebb a 6480G mint a 6470. Ha nem így lenne, akkor akadnék ki, de elég erőteljesen.) Az 5650 és az erősebb mobil videokártyás laptopok, pedig nekem már a megfizethetetlen kategóriát képviselték, viszont játszani szeretek, ezért egyértelmű volt a Llano.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. djbundy
2011.11.03. 17:27
Én pedig ezt [LINK] ajánlom még egy kis rammal, tehetősebbeknek ssd-vel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sanyix
2011.11.03. 21:22
Régen az volt a mondás, hogy az erős gpu-s noti azé' drága mert ki kell vezetni a pciex-et az alaplapon. Viszont jöttek az erős APU-k és pont ugyanolyan drágák, ha erős gpu van bennük, pedig semmit sem kell kivezetni... Most jöhez az azé' drága mer' CSAK!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. north8
2012.05.07. 17:11
Van egy ilyenem, csak Core I-5-tel és HD6470-el, ja és 750-es winyóval. 155 ezerért vettem az E betűs műszaki áruházlánc-nál..ők 5 év garit adtak. Szerintem korrekt kis jószág merem ajánlani. Az anyaghasználat tényleg lehetett volna jobb is, de a célnak megfelel, ebben az árkategóriában ne várjon senki sokkal jobbat, tudok játszani is rajta és az árcimkétől sem kaptam agyvérzést. A 2 GB RAM-ot kissé keveslem, illik megduplázni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!