iPon Cikkek

Hewlett-Packard Probook 4510s: (vissza)fejlődés

Dátum | 2009. 07. 20.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Napra pontosan két hónapja járt nálunk utoljára HP noti, akkor a Pavilion dv6-ot teszteltük és használhatóságát erősen megkérdőjeleztük. Nem sejtettük, hogy 60 nap elteltével kapunk egy ennél is használhatatlanabb konstrukciót, amit ráadásul mégcsak nem is zsemle árban mérnek. A ProBook egy teljesen új konstrukció, elsőként a 15,6”-os 4510s-t vettük szemügyre.


Processzor: Intel Core 2 Duo T6570 2,1 GHz 2 MB cache 800 MHz FSB
Memória: 2x1 GB DDR2-800 CL6-6-6-18
Chipset: Intel GM45
Videokártya: Intel GMA X4500MHD
Hangkártya: Analog Devices AD1984A HD Audio
Kijelző: 15,6 (1366x768, Glare-Type)
Merevlemez: Western Digital WD2500BEVT-60ZCT1 (250 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA)
Optikai meghajtó: HL-DT-ST GT20L DVD-RW
Hálózati kártya (LAN): Marvell Yukon 88E80720 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): Intel WiFi Link 5100AGN 802.11n
e-SATA: nincs
HDMI: van
Mobil internet: nincs
Modem: nincs
TV tuner: nincs
Távirányító: nincs
Webkamera: van
FireWire: nincs
Bluetooth: van
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 6 cellás 47 Wh
Operációs rendszer: Windows Vista Home Basic SP1
Tömeg: 2,59 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 181 ezer forint

Teljesen átlagos notebooknak tűnt a specifikációk alapján a HP ProBook-ja, tulajdonképpen mindenből a megszokott minimumot kapjuk ebben az árkategóriában.


Bár egy rejtett partícióról vissza tudjuk állítani a rendszert, a cég mellékeli a Vista install lemezt, a drivereket és alkalmazásokat tartalmazó CD-t és az Office 2007 30 napos próbaverzióját is.

Első csalódásunk a gép bekapcsolását követően ért minket. A hűtőrendszer éktelen zajjal kelt életre és bármit csináltunk, nem igazán akart elhallgatni. Windows telepítés közben néha elcsendesedett, de ez csak másodpercekig tartott, rövid időn belül újra zajongani kezdett. A legnagyobb probléma az volt, hogy akkumulátorról működtetve a gépet semmivel nem lett halkabb, pontosan ugyanazokat a jelenségeket produkálta, mint konnektorról táplálva. A BIOS-ban lévő “Fan always enadbled when AC power” opció kikapcsolása semmit nem változtatott a ventilátor működésén. Nem igazán értjük a mérnököket, hiszen üresjáratban 40, terhelve pedig 67 fokot mértünk, amit nyugodtan lehetett volna feljebb engedni, ha a zajszint megkívánja. Márpedig itt meg.


Az Intel processzor-elnevezései lassan már kaotikus rendszert testesítenek meg, a T6570 egy 2100 MHz-en üzemelő kétmagos chip, amely 800 MHz-es rendszerbusszal és 2 MB L2 cahce-sel bír. Fontos tudnunk a jövőre nézve, hogy nem támogatja a virtualizációs technológiát, így nem képes futtatni a Windows 7 Windows XP virtuális gépét. Tipikus fogyasztása 35W, ezzel a legéhesebb Core 2 Duo-k közé tartozik.

Memóriából 2 GB-ot kapunk, ráadásul azt is két darab egy gigás modul formájában, így bővítésnél jó eséllyel mindkettőt ki fogjuk szedni a gépből és feltesszük a polcra. A maximális támogatott mennyiség 8 GB, de 4 GB-os modulokat egyelőre horror áron és nagyon nehezen lehet csak beszerezni.


A Western Digital Scorpio Blue-jával ezúttal is meg voltunk elégedve, a remek teljesítményhez tartozó alacsony zajszintet bármelyik leendő tulajdonos díjazza majd. A forró napok ellenére szerencsére nem produkált kirívóan magas hőmérsékletet.

Hewlett-Packard ProBook 4510s teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 5220
PCMark05 (Graphics): 2102
PCMark05 (HDD): 4866
Cinebench10: 4224 (3 perc 29 másodperc)
Memória olvasás: 5452 MB/s
Memória írás: 4056 MB/s
Memória másolás: 4119 MB/s
Memória késleltetés: 84,8 ns
CPU Queen: 8864
CPU PhotoWorxx: 5862
CPU Zlib: 26915 kB/s
CPU AES: 7748
FPU Julia: 3867
FPU Mandel: 1984
FPU SinJulia: 1034


Külsejét tekintve a ProBook nem igazán tér el az eddigi HP koncepcióktól, a csillogó fedlap eddig csak a Pavilion sorozat kiváltsága volt. A legnagyobb problémával akkor szembesülünk, amikor megfordítjuk a gépet. Gyakorlatilag egyetlen csavart sem látunk, így az otthoni csere-berélgetésnek félig-meddig lőttek, ha nem akarunk garanciális problémákkal a későbbiekben bajlódni.


A billentyűzet teljesen átalakult, a dv6-os szériához hasonlóan a ProBook is megkapta a numerikus padot, ennek eredményeképpen kicsit balra tolódtak a betűkből álló gombok. Két probléma van ezzel a klaviatúrával: az egyik, hogy túlságosan sok hely van az egyes gombok között, így nehézkessé válik a gyors gépelés, a másik, hogy nagyon kemények is egyben. A gombok körüli rész süllyesztett a felső részhez gépest, ráadásul csillogós műanyagból készült, így nagyon hamar gyűjti a koszt és az ujjlenyomatokat.


A touchpad akár jó is lehetett volna, ha nem tapadna ennyire az ember kezéhez. Ezáltal nehézkessé válik az ujj mozgatása. A bal és jobb egérgombok felhasználóhoz közelebbi vége nyomódik csak be, amivel nem lenne gond, ha a touchpadot körülvevő burkolat nem lenne magasabb síkban. Ezáltal az ujjunkat nem tudjuk közelebb húzni a gombok nyomkodása után, hanem szinte merőleges irányból kell, hogy kifejtsük az erőnket. A legnagyobb gond viszont kétségkívül a touchpad és az azt körülvevő felület anyaghasználata. A gumírozottnak tűnő műanyag fél perc alatt befoltosodik a zsíros emberi kéztől és a “kosz” eltávolítása mérföldekkel több időt vesz igénybe ennél (lássuk be, kesztyűben senki nem fog gépelni).


A 4510-en nem sok kimenetet találunk, oldalra került a 4 USB, a LAN, a D-Sub és a HDMI csatlakozó (ez utóbbi hangot is képes továbbítani az Intel videokártya ellenére). Hátulra semmi nem került, elöl pedig a fejhallgató kimenet és a mikrofon bemenet kerültek a multikártya-olvasó mellé. Az apró kapcsolóval a vezeték nélküli hálózatot tudjuk aktiválni vagy épen letiltani. Multimédiás kiegészítőket az ExpressCard/34 foglalatba tudunk pakolni.

A kijelző LED-es háttérvilágítást kapott, ez meg is látszott a homogenitásán és a fényerején egyaránt. Az egyetlen probléma a túlságosan hideg színhőmérséklet volt, de ezt szoftveresen lehet korrigálni. A szövegmegjelenítés tűéles volt, a minimális fényerő  is kellően alacsonynak bizonyult.


A webkamera 2 Mpixeles és meglepően jól teljesített, igaz mozgáskövetése nem volt éppen a leggyorsabb. Mindennapos használatra, akárcsak a többség, ez is megfelel. Kár, hogy a gép kinyitásánál nagy valószínűséggel rajta fogunk tapicskolni az optika előtti védőrétegen.

A hat cellások között gyengének mondható 47 Wh-s telep meglepően jól teljesített, minimális fényerőn percre pontosan 5 óráig bírta a dokumentum-olvasós tesztet. Teljes fényerőn se sokat csökkent a használati idő meglepő módon, igaz a zenehallgatós-internetezős felhasználás már jobban beleharapott az akksiba, de ilyenkor is kibírta több mint 3 és fél órán keresztül.Nagyon csalódottak vagyunk a HP első ProBookja láttán. Egy bevált és bizonyított billentyűzetet eldobtak egy modernebb kinézetű, de kétségtelenül rosszabb klaviatúráért. A touchpadet átültették a legolcsóbb 550-es szériából, az anyaghasználat a legtöbb helyen hagy némi kívánnivalót maga után, ráadásul az otthoni bővíthetőséget is rendesen megnehezítette a cég. Sajnos a mindennapos használatot ezen kívül megkeseríti az átlagnál sokkal-sokkal zajosabb működés, amivel a felhasználó nem tud mit kezdeni. Kár mindezért, mert a serpenyő másik oldalán a jó kijelző, a HDMI Audio és a kellemes akkumulátoros üzemidő állnak. Ilyen erős Acer, Lenovo és Toshiba konkurencia mellett szerintünk a HP-nak esélye sincs nagyobb sikert elérni az új szériával, bár lesznek olyanok, akik bízva a patináns márka vonzerejében beruháznak majd egy 4510s-be. Részünkről viszont semmiképpen sem ajánlott vétel.

A Hewlett-Packard ProBook 4510s-t a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ jó kijelző
+ jó akkumulátoros üzemidő
+ HDMI Audio
+ elfogadható hangszórók

Kontra:
- borzasztóan zajos működés
- erősen koszolódó anyagok
- ergonómiai bakik...
- ...és ebből következően nem túl élvezetes mindennapos használat

Hivatalos oldal: Hewlett-Packard
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. twollah
2009.07.20. 12:44
VISSZA A CIKKHEZ

A zaj egy atlagosan hangos irodaban fel sem tunhet senkinek.
A zaj erzekelese amugy is szubjektiv dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Duvy
2009.07.20. 12:50
Nekem 1 dv5-ösöm van, és bár kívánhatnám, hogy hangosabb legyen,
hűtő kb 60-65fok körül kezd pörögni, addig meg éééégeti a combom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Mifee
2009.07.20. 15:41
hát nem is tudom...ha megnézzük a képeket csak egy szellőzőrács van rajta. vajon honnan kapja a többi levegőt?
szerintem egy laptopnál is célszerű több szellőzést kialakítani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2009.07.20. 22:00
twollah: "A zaj egy atlagosan hangos irodaban fel sem tunhet senkinek. A zaj erzekelese amugy is szubjektiv dolog."

Akinek rendszeresen van dolga sok különböző géppel, abban kialakul a rutin, hogy hű most sokkal több a zaj a szokásosnál. Ez ugyan szubjektív, de hitel adható neki.

Cikkíró: "Két probléma van ezzel a klaviatúrával: az egyik, hogy túlságosan sok hely van az egyes gombok között, így nehézkessé válik a gyors gépelés, a másik, hogy nagyon kemények is egyben."

Nekem pont az tetszik, hogy mostanában kezdenek újra megjelenni rések a billentyűk között. Remélhetőleg lassan visszáll az a régi BEVÁLT geometria, hogy a billentyűsapka nem nagyobb a rendelkezésre álló térköz 2/3-ánál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. perempe
2009.07.20. 23:49
Ma láttam felsőkategóriás notikat: a reptéren persze nem nehéz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mixmano2
2009.07.23. 15:21
Nem 185e Ft hanem 125e Ft ez a notebook...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alvin_ti42...
2009.07.23. 15:42
Igen, a legolcsóbb változat valóban annyiba kerül, csakhogy mi nem azt teszteltük, ha megnézed, hanem a második legdrágábbat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Salcay
2009.07.27. 03:16
nekem egy HP 6820s-em van, abban van ATI X1350-es 128-as VGA... 150 körül vettem még 2008 szeptember körül. 250-es vinyó, 2GB RAM, Intel Core2Duo 2Ghz proci... Bt, WiFi, DVD-RW + Lightscribe... totál jól megy, pedig nyüstölöm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!