iPon Cikkek

Hewlett-Packard Probook 6360b

Dátum | 2011. 06. 24.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Februárban járt nálunk a HP belépő üzleti szériájának legnagyobb kijelzővel rendelkező tagja, amellyel nagyon elégedettek voltunk és fényes jövőt jósoltunk neki, hiszen nem mindenki engedhet meg magának egy 300-350 ezer forintos Elitebookot. A Probook 6550b ugyanakkor egy szintén masszív konstrukció volt, némi tudásbeli csorbáért cserébe 100 ezer pengővel kellett kevesebbet hagynunk a kasszánál. Már akkor sejthető volt, hogy az Intel Sandy Bridge architektúrájára épülő Core processzorcsalád megjelenése után csak idő kérdése, hogy a HP mikor dobja piacra a Probook legújabb generációját. Bár a nagyobb kijelzővel rendelkező változatok már május végén megjelentek, a 13”-os verzió debütálása már júniusra csúszott.


Ritkán fordul elő velünk, hogy egy prototípust kapunk tesztelésre, de most ez volt a helyzet, így bár a készülék külsejét tekintve maximálisan megegyezik azzal, amit a felhasználók a boltok polcain találnak majd, minden, ami jelen írásunkban „elhangzik”, fenntartásokkal kezelendő. A legújabb Probookok elődeikhez képest nem sokat változtak, az eltérés inkább kívül, mintsem belül keresendő. Továbbra is a fő tulajdonságok közé tartozik a magnézium-alumínium burkolat, a dokkolhatóság, a pointstick (alias pöcökegér), a cserélhető optikai meghajtó és a 3 év garancia. Az Elitebookhoz képest ugyanakkor vannak természetesen hátrányok, vagy inkább nevezzük ezeket tudásbeli különbségeknek. Az optikai meghajtó helyére ugyanis csak merevlemezt vagy üres, ún. súlycsökkentő borítást tehetünk, másodlagos akkumulátort nem. A billentyűzet szintén nem világítható meg felülről, valamint a felső burkolat is kevésbé robusztus (nincs benne merevítés). Míg az Elitebookok az NVIDIA Quadro 3D gyorsítóit használják a processzorba integrált Intel HD Graphics 3000 mellett, addig a Probookok be kell, hogy érjék egy mezei Radeon HD6470M-mel.

A szükség viszont nagy úr, így lássuk, mit kaptunk a gyártó hazai képviseletétől a nyár első igazán forró napjain készült tesztünkhöz.


A 6360b-t elég szépen megpakolták, látható, hogy újságíróknak szánt változatról beszélünk. Ez a modell a család egyetlen olyan tagja, amely csak és kizárólag integrált videokártyával kapható, de ismerve a HD Graphics 3000 erejét, a célközönségnek aligha lesz ezzel problémája. Fontos tudnunk, hogy ez a generáció szakít az elődök széles processzor kínálatával, amely azt jelenti, hogy csakúgy, mint az Elitebookoknál, a Core család legolcsóbb példányai (konkrétan a Core i3 modellek) kiesnek a palettáról, így a leggyengébb CPU, amivel meg tudunk rendelni egy ilyen készüléket a Core i5-2410M. A merevlemez ma már természetes, hogy percenként 7200-at pörög egy üzleti notebookban, a gyártó több mint egy éve állt át a lassabb modellekről. Opcionálisan SSD-vel is (128, illetve 160 GB) kérhetjük természetesen bármelyik Probookot és meglepő módon nem annyira elszállt a gyártó árazása, ha a flash memória alapú tároló mellett döntenénk. Már a legkisebb akkumulátor is hatcellás, de lehetőségünk van a szokásos hosszú életű telepek mellett egy igencsak izmos, kilenccellás 100 Wh-s akksi begyűjtésére is, amellyel a gyártó szerint akár 16 órán keresztül is képes működni a kis gép egy feltöltéssel – impresszív adatok. Sajnos úgy fest, hogy a HP végleg elpártolt a HDMI mellől és a legújabb generációnál is a DisplayPort mellett tette le a voksát. Bár létezik 6360b ExpressCard foglalattal is, mi egy chipkártyák olvasására alkalmas SmartCardos változatot kaptunk. Egyelőre elég borsos áron kínálják a legújabb Probookokat kis hazánkban, a kifutó szériákhoz képest egy bő 20 ezer forintos felárat tapasztalhatunk.

A készülék mellé csak egy 65W-os tápegységet kaptunk, de a forgalomba kerülő változatoknál se halmoz el minket a gyártó extrákkal, mindössze némi papír alapú olvasmánnyal kapunk csak többet.

Sajnos a korábbi jó tapasztalatok némileg romlottak, már ami a legújabb Probook 6360b hűtőrendszerét illeti. A képet némileg árnyalja, hogy a februári időjárásnál jóval melegebb volt a teszthelyiségben is (legalább 5 fokkal), valamint egy, a korábbinál erősebb processzort kellett lehűteni jóval kisebb helyen. A valóságban mindez azt jelenti, hogy normál használat mellett a legkisebb Probook kellemesen duruzsol, ám semmiképpen sem nevezhető zajosnak (akkumulátorról üzemeltetve kifejezetten halk), maximális terhelésnél viszont már megjön a ventilátor kedve egy kis mozgáshoz, de hosszútávon még így sem válik elviselhetetlenné a dolog. A hőmérsékletek elég szélsőségesen alakultak, ugyanis az üresjárati 41 fok maximális terhelés hatására 88-ig emelkedett, ebben a nagy különbségben valószínűleg szerepe van az új processzorok remek energiamenedzsmentjének is. A burkolat felül sehol nem melegszik át, alul is csak a szellőzőnyílásnál érezhetjük melegebbnek a készüléket, ölben még könnyedén tartható.


Már említettük, hogy a legújabb Probookok csak Core i5 és i7 processzorral rendelhetők, nálunk viszont így sem a leggyengébb, hanem az egyik legerősebb modell járt. Az i5-2540M a maga 2.6 GHz-es alap órajelével már önmagában sem számít lassú CPU-nak, de Turbo Boosttal egészen 3.3 GHz-ig képes feltornászni magát, amely több mint durva egy ekkora mobil gép esetében. A 4 GB memóriát kivételesen egyetlen modulként kaptuk meg, amely örömteli akkor, ha szeretnénk 8 GB-tal dolgozni, viszont szerencsétlen abban az esetben, ha nem tervezzük a bővítést, ugyanis így átmenetileg egycsatornás memória módot kapunk, amely következtében kicsit visszaesik a memória sávszélesség (bár még így is brutális), amely kihathat a 3D-s teljesítményre. A Windows által kiosztott pontszámok túl sok elemzést nem igényelnek, mindenki számára tudva levő, hogy a processzorba integrált videokártya a rendszer gyenge pontja – ha a nyers teljesítményt vesszük alapul.


A merevlemez igencsak gyors volt, viszont hőmérsékletéről nem tudtunk érdemi információt kinyerni a rendszerből. Kézrátétellel nem tűnt ijesztően forrónak, és a zajszintjével abszolút meg voltunk elégedve. Ha gyárilag előtelepített operációs rendszerrel vásároljuk meg a gépet, akkor a helyreállító partíciók mellett egy 278 GB-os rész áll a rendelkezésünkre.


Ergonómiailag már az előddel is nagyon meg voltunk elégedve, szerencsére a HP mérnökei nem akartak minket megfosztani ettől a remek élménytől az új generációnál sem. A magnéziumból készült ház remek minőségérzetet eredményez, a felső burkolat viszont nem kapott merevítést, így egy Elitebook után gyengének érezhető. A zsanérok viszont fémből vannak és nagyon erősek, így ezekkel valószínűleg hosszabb távon se lesz probléma. a Hátlap kialakítása teljes egészében megváltozott – akárcsak az új Elitebooknál – hiszen a korábbi csavarozós megoldásokkal ellentétben most elég egy reteszt elhúzni és az egész hátsó takarólemez lejön egyben. Praktikus megoldás, ám hosszabb távon gondok lehetnek vele, hiszen a műanyag gyengülésével némi zörgésre kell majd felkészülnünk. A memória modulok cseréjéhez, illetve bővítéséhez sajnos ki kell szednünk a billentyűzetet, ugyanis a RAM-ok az alatt helyezkednek el.


A billentyűzet tökéletes. Az alátámasztása megkérdőjelezhetetlen, a gombok nyomáspontja a létező legjobb, egész egyszerűen a HP ezt most nagyon eltalálta. Sajnos háttérvilágítást ezúttal sem rendelhetünk pluszban, talán ez az egyetlen hátránya a klaviatúrának. Bár mi angol kiosztással teszteltük, képen láttuk már franciával is, abból kiindulva a magyaron is elképzelhető, hogy – bár fordított L alakú, de – kicsi lesz az Enter.


A touchpad a billentyűzet példáját követi, tehát remek. A felület anyaghasználata példás, nagyon könnyen siklik rajta az ember ujja, ráadásul maszatot és ujjlenyomatot sem hagyva maga után. Maga a felület nagysága átlagos, de kényelmesen lehet használni. A gombok mind a touchpadnál, mind a pointstick-nél kiválóak, halkan és puhán járnak, holtjátékuk gyakorlatilag nincs.


Rengeteg csatlakozót kapunk, egyedül a HDMI hiányzik a listáról, mint már említettük azt a bevezetőben. Sajnos USB 3.0 támogatás nincs és egyelőre nem is lesz, ezt úgy látszik, megtartja a gyártó az Elitebookoknak, ott ugyanis gyakorlatilag szériaként jár. Talán az üzleti szegmensben dolgozó vásárlóknál ez nem lesz szempont, de az árba nyugodtan beleférhetett volna és egyáltalán nem ez az az opció, amiért valaki Elitebookot fog venni. A szellőzőnyílás a gép hátsó felére került, ami jót tesz a nominális zajszintnek és se a jobb, se a bal kezeseket nem irritálja külső egér használatánál.

A kijelző szintén a gép egyik erőssége, mert bár látószöge csupán átlagos, viszont síkba dönthető, matt és remek színvilággal rendelkezik már alapbeállítással is. A betűk tűélesek, így a 6360b-n kiválóan lehet szöveget olvasni. A fényerő tartomány elég tág, így mind nappal, mint éjszaka találunk megfelelő opciót az olvasáshoz, böngészéshez vagy éppen a munkához. A HD felbontású webkamera is szép képet biztosít, de a színekkel kicsit hadilábon áll. A hozzá társított mikrofon remek hangminőséggel bír.


Furcsa módon a processzor teszteknél az eggyel gyengébb Core i5-tel teljesített egy szinten a HP-ban lévő 2540M, bár ennek oka valószínűleg az egycsatornás memóriakezelésben keresendő. A PCMark eredményeknél is jól látható – a videokártyás teszteket leszámítva – hogy elég szélsőségesen viselkedik a gép, néhol túlteljesíti a tőle elvárható szintet, néhol pedig jócskán elmarad tőle. Szerencsére a mindennapos használat során inkább gyorsnak fogjuk érezni, köszönhetően a processzornak és a merevlemeznek. Az, hogy a grafikon mit mutat már egy egészen más eset.


A videokártyával nem most találkozunk először, de megismerkedésünk óta nem sikerült hihetetlen nagy gyorsulásra szert tennie, így nagyobb elemzésbe most mennénk bele. Elég, ha tudjuk, hogy az egyik leggyorsabb integrált megoldásról van szó, de ez nem lesz sokáig így, nemsokára elárasztják a piacot a Llanos notebookok.


Ami nagyon fontos, az az akkumulátoros üzemidő és ott nem áll rosszul a 6360b. A hét és fél órás maximum nem tekinthető rossznak, ahogy a filmnézéssel összehozható közel négy sem. Ha a hatcellás telep 55 Wh-s kapacitásából indulunk ki, akkor elképzelhető, hogy a 100 Wh-s kilenccellással tényleg elmegy közel 13 órát a kis gép. Furcsa, hogy maximális terhelés mellett a Fujitsu Lifebookja bírta a legtovább.

Képességeivel ismét levett minket a lábunkról a Hewlett-Packard legújabb Probookja. Masszív, ergonómiailag tökéletes, kijelzője is pazar, ugyanakkor gyors, sok csatlakozója van és megfizethető. Más kérdés, hogy az igazán átütő sikerhez még csökkennie kell a bevezető árnak, hiába a három év garancia és a jó hírnév. Ha ez megtörténik, akkor az elvártnak némileg hangosabb hűtőrendszer ellenére is különösen ajánlott minősítést érdemel majd a HP legújabb üdvöskéje, addig „csak” simán ajánlott, félkövérrel írva.
A Hewlett-Packard Probook 6360b-t a gyártó magyarországi képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ remek kijelző
+ kiváló billentyűzet
+ kifejezetten jó touchpad
+ minőségi magnézium burkolat
+ sok csatlakoztatási lehetőség
+ már alap kiépítésben is gyors hardverek
+ hosszú akkumulátoros üzemidő
+ 3 év garancia

Kontra:
- a hűtőrendszer lehetne egy picit halkabb
- HDMI és USB 3.0 még opcióként sem választható

Hivatalos oldal: Hewlett-Packard
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. malvoisen
2011.06.24. 15:53
Alvin: második bekezdés, utolsó előtti mondat: a keresett megfejtés a "robusztus". Olyan szó nincs a magyar nyelvben, hogy robosztus. [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. serif91
2011.06.24. 16:02
hát mi 1 sony vaio-t vettünk full hd 17 vagy 18as kijelzővel
500gb hdd blue ray olvasó
geforce 330m
4gb ddr3 1333mhz
és core i5el
270ért
20e ft különbségért nem kapsz +180gb helyet meg jobb vga-t + i5öt szerintem és azért 1 sony cucc sem olcsóbb szerintem mint 1 HP
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. DEV14
2011.06.24. 16:12
De a sony vaio-n csillogós monitor van ami hátrány ehez képest, ez sokkal masszívabb mint az a sony-s müanyag kaszni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. nightmare1...
2011.06.24. 16:18
A táblázatban i3 van i5 helyett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. insanity22...
2011.06.24. 20:09
serif91

Teljesen más kategória a kettő a méretük miatt. Ha lenne két teljesen egyforma hardverű gép, de az egyik 13"-os, a másik 17"-os kijelzővel, egyértelműen a 13-as lenne a drágább, hiszen sokkal jobban meg kell tervezni a hűtést a kis hely miatt. Szóval az általad említett géppel értelmetlen hasonlítgatni.

Egyébként hihetetlenül elcseszték a kurzorbillentyűket, szó nélkül kellene kirúgni azt aki jóváhagyta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Alvin_ti42...
2011.06.25. 14:54
nightmare: köszi, javítottam még tegnap
malvoisen: én is hibásan használtam eddig ezek szerint, köszi a kiigazítást, természetesen javítom a szövegben is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. stefiboy
2011.06.26. 16:42
őőőőőő azért 250ezres gépbe igazán beférhetne jobb videokari.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. insanity22...
2011.06.26. 18:23
stefiboy

Nem tudom eldönteni, hogy poénból vagy komolyan írtad-e, de remélem előbbi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Riddick77
2011.06.27. 13:13
Az ár/értékarány mutatója nem valami jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. CARBON46
2011.06.27. 13:38
Van pofájuk ennyit elkérni egy integrált vidi karis lószarért? Ez lopás fényes nappal!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. insanity22...
2011.06.27. 13:47
CARBON46

Vegyél inkább 2540p-t, az csak 450 ezer integrált videokártyával. Sötétség...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Sermi
2011.06.28. 09:49
insanity228: hagyd rájuk gondolom ők ilyen "gamer" MSI gépeken nőttek fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Stanki6
2011.06.28. 11:29
Ez egy Probook nem arra lett kitalálva, hogy játszanak rajta.....
Ez a kategória ugyanaz, mint pl.:Lenovo Thinkpad T-széria..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sermi
2011.06.28. 18:03
Stanki6: azért annyira nem egy kategória. Egy T széria már inkább az Elitebokokkal van egy szinten. Ezt a HP-t inkább az R szériához lehetne hasonlítani (bár ez úgye épp megszűnik a Lenovonál).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!