iPon Cikkek

Hogyan keressünk rejtett dimenziókat?

Dátum | 2012. 04. 11.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Amennyire tudjuk, életünk négy dimenzióban zajlik, ebből három alkotja a teret, egy pedig az időt. A kísérleti részecskegyorsítók egyik célja annak kiderítése, hogy létezhetnek-e az ismerteken kívül más dimenziók is a világegyetemben. Az extra dimenziók létezése ugyanis az univerzum számos rejtélyes tulajdonságára adhatna választ.

A részecskék viselkedését négy alapvető erő irányítja mai tudásunk szerint: az elektromágnesség, a gravitáció (vagy tömegvonzás), valamint az erős és a gyenge kölcsönhatások. A négy közül a gravitáció a leggyengébb, viszont ez az egyetlen olyan erő, amely mindenre hat, aminek van tömege, hatótávolsága pedig végtelen, így nagy távolságokban (pl. csillagászati méretekben) ennek hatása a döntő. Kisebb távolságok esetén hatását viszont könnyedén legyőzik a nála erősebb kölcsönhatások. Gondoljunk csak egy egyszerű hűtőmágnesre: a mágnes egyrészt sajátos tulajdonságainak köszönhetően vonzódik az ajtóhoz, másrészt hat rá a Föld gravitációs ereje is. Ha elég közel tartjuk a fémfelülethez, akkor rögtön az ajtóhoz tapad, mintha nem is foglalkozna az alatta elterülő bolygó hatásával.

M. C. Escher: Relativitás
Az elektromágnesség elektromosan töltött részecskék között hat, magába foglalja az elektromosság és a mágnesség összetett hatásait. Meglehetősen nagy erejű és hatótávolságú kölcsönhatás. A gyenge kölcsönhatás felelős az olyan atomi skálán fellépő jelenségekért, mint amilyen a béta-bomlás. Az erős kölcsönhatás a protonokat és a neutronokat tartja össze az atommagban, ennek létezése nélkül például a hélium két protonja szétrepülne az elektromos taszítás miatt.

A fizika egyik célja, hogy minden kölcsönhatás leírható legyen egyetlen közös elmélettel, vagyis minden kölcsönhatást visszavezethetni egyetlen alapkölcsönhatásra. Fontos lépés volt a nagy egyesített elmélet felé például annak felismerése, hogy az áram töltött részecskék mozgása. Ezzel egyesült az elektrosztatika és az elektrodinamika. Az elektromosságot és a mágnesességet a Maxwell-elmélet egyesítette, a gyenge, az erős és az elektromágneses kölcsönhatást pedig a részecskefizika standard modellje, a részecskék kvantummechanikai elmélete. A következő lépés a gravitáció beolvasztása lenne a többi közé, ez azonban eddig nem járt sikerrel.

A negyedik kölcsönhatással rengeteg problémájuk van az elméleti fizikusoknak. Régóta foglalkoztatja a kutatókat például az, hogy a gravitáció miért sokkal gyengébb a többi kölcsönhatásnál. Az egyik feltételezés szerint ennek oka az lehet, hogy a tömegvonzásnak csak egy töredékét tapasztaljuk meg, mivel a gravitációs erők egy, esetleg több másik dimenzióra is hatnak, ezeket azonban nem vagyunk képesek érzékelni.Ezeket az extra dimenziókat nem feltétlenül úgy kell elképzelni, ahogy a science fiction irodalomban és a filmekben megjelenítődnek, vagyis nem valószínű, hogy alternatív világokat tartalmaznak. A jelenlegi feltételezések szerint azért nem tudunk ezen dimenziók létezéséről, mert egyszerűen túl aprók ahhoz, hogy észleljük jelenlétüket. Ennek jobb megértéséhez képzeljük el, hogy egy kifeszített kötélen sétálunk. Ekkor csak előre vagy hátra tudunk haladni, ha nem akarunk leesni, így ebben a szituációban gyakorlatilag olyan a helyzetünk, mintha a térnek csak egy dimenziójában léteznénk. Ha azonban magunk helyett egy hangyát helyeznénk ugyanarra a kötélre, neki már más lehetőségei is lennének: képes lenne előre, hátra és a kötél felületén körbe is mozogni. Vagyis pusztán a méretbeli különbségnek köszönhetően ugyanaz a kötél, amelyet mi egy térbeli dimenziónak érzékeltünk, a hangya számára már két dimenziót jelent.

Az extra dimenziók létezését több elmélet is számításba veszi: a húrelmélet például legalább 11 dimenzió jelenlétét feltételezi. Ez utóbbi elmélet a részecskéket kiterjedt objektumokként, húrokként és membránokként kezeli. A húrelmélet különféle változatainak célja szintén a gravitációs kölcsönhatást leíró általános relativitáselmélet és a kvantummechanika egyesítése. Egyik változatában, az M-elméletben a húrokon és membránokon kívül magasabb dimenziós objektumokat létezését is feltételezik. Jelenleg nincs semmilyen kísérleti tény, amely a húrelméletet igazolná. Világos azonban, hogy míg az extra dimenziók jelenlétének igazolása megerősítheti, addig ezek létezésének cáfolása semmissé teheti a húrelmélet érvényességét.

Mindezek tudatában még nagyobb jelentőségű az az eredmény, amelyet a Nagy Hadronütköztető CMS-detektorának kutatói nemrég tettek közzé, miszerint amennyiben léteznek extra dimenziók, ezek olyan helyen rejtőznek, ahol a CERN által bevetett eszközökkel nem lehet megtalálni őket. A húrelmélet híveinek további csapást jelenhet, hogy a Fermilab is mostanában hozta nyilvánosságra a DZero-kísérlet adatainak elemzését, amely szintén nem utal arra, hogy az ismerteken kívüli más dimenziók is léteznének. A DZero a működését tavaly szeptemberben beszüntető Tevatron részecskegyorsító egyik fő vállalkozása volt, elsődleges célja pedig a részecskefizikai standard modell tesztelése. Az intézmény ugyan bezárta kapuit, de még mindig rengeteg adat vár elemzésre az elmúlt évek méréseiből.


A kutatók mindkét detektor esetében ugyanazzal a módszerrel dolgoztak: a részecskék hullámtermészetét kiaknázva kutattak a rejtett dimenziók után. Egy üres térben mozgó részecske ábrázolható egy átlagos helyzete körül nem eltűnő hullámcsomaggal. Ez egy különböző rezgésszámú hullámokból összetevődött hullámvonulat, amely egy adott időpontban csak egy bizonyos térrészben van jelen, és ez a hullámvonulat a térben mozog. Ha a test hullámcsomagjának kiterjedése a test méreténél nagyobb, akkor a hullámtermészet jelei felismerhetővé válnak. Ilyenkor a részecske pontos helyéről nem beszélhetünk, mert a hullámcsomagon belül bárhol ott lehet.

Ha a részecskét egy hullámcsomagjának hosszánál kisebb dobozba tesszük, akkor a doboz faláról visszaverődő hullámok interferálni fognak egymással. Ez azt jelenti, hogy a részecskét csak a doboz kitüntetett pontjain, és az ezen térpontok által meghatározott energiaállapotokban találhatjuk meg, mégpedig azokon a pontokon, ahol a hullámok felerősítik egymást.

Ha vannak extra dimenziók, akkor a hullámcsomagnak ezekre is ki kellene terjednie. A rejtőzködő dimenziókat önmagukba forduló kis objektumokként szokták elképzelni. Ha egy dimenzió kellően kicsi, vagyis rövidebb, mint a belékerülő részecske hullámcsomagjának hossza, akkor ugyanúgy, mint a doboz esetében interferencia lép fel. Az ilyen dimenziókban csak bizonyos kitüntetett pontokban létezhet tehát a részecske, ami egyúttal specifikus energiaállapotokat is jelent. Ez utóbbiból viszont az következik, hogy az adott méretű dimenzióban csak meghatározott tömegű részecskék létezhetnek, mivel tömeg és energia arányos egymással a speciális relativitáselmélet értelmében. Ilyen a diszkrét tömegű részecskék felbukkanása után kutat tehát a DZero és a CMS.Sajnálatos módon az általunk ismert és mindenütt jelenlevő három térbeli dimenzió meglehetősen kiterjedtnek mondható, így semmiben sem hasonlít az előbb leírt dobozokra. Ebből következően mindenféle tömegű részecskék előfordulhatnak az általuk meghatározott térben, ahogy ezt meg is teszik. Vagyis egy óriási „háttérzajban” kellene észlelni az aprócska rejtett dimenziók specifikus tömegű részecskéit.

Az említett kísérleti összeállításokban ilyen részecskék kimutatása nem sikerült. Az eredmények alapján nincsenek rejtett dimenziók a 260 GeV (DZero) körüli, illetve a 2,3‒3,8 TeV (CMS) közötti mérettartományban. A Nagy Hadronütköztetőben pár napja a korábbinál egy teraelektronvolttal magasabb, tehát 8 TeV-os energiaszinten zajlanak a protonütközések, 2013 végére pedig el akarják érni a 14 TeV-os szintet. Az energiák növelésétől nagy felfedezéseket várnak a kutatók, remélhetőleg izgalmas évek következnek tehát a részecskefizikában. Ami a húrelméletet illeti, temetni talán még korai lenne, de egy biztos: kettővel ismét növekedett azon kísérleti eredmények száma, amelyek igazolhatták volna a sokat vitatott teória elemeit, de mégsem tették.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. raiden
2012.04.11. 12:24
ééérteeeeeem?!?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. gyenesmart...
2012.04.11. 13:46
Nem vagyok fizikus. Ha jól értem akkor lehet, hogy mi is egy kis dimenzióban vagyunk, mint a hangya a kötélen. Lehet, hogy a 4. dimenzió már univerzum méretű ezért nem vagyunk képesek érzékelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mtrx220
2012.04.11. 14:13
nem jól érted, mi most a 4. dimenzióban vagyunk. a 4. az idő, mint tényező.
ami viszont tény, hogy dimenziókat lejjebb tudunk érzékelni, feljebb nem. ez a bibi, szóval akármit is csinálunk nem fogjuk tudni meglátni a magasabb dimenziókat. egyrészt nem érjük fel aggyal, másrészt nincsenek erre műszereink sem.
akkor fogjuk tudni, ha változik az érzékelésünk, fejlődünk, stb. de ez innen már sci-fi, nem csak az hogy tudunk-e, hanem hogy egyáltalán akar-e fejlődni az emberiség tovább?
úgy vélem, hogy már kimaxoltuk a jelenlegi szintet egyébként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. freyr
2012.04.11. 15:16
Érdekesek ezek az elméletek. Ezek kutatására kéne fókuszálnia az emberiségnek és harmad annyi gondunk sem lenne úgy általában az életben, mint most.
Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy ha találnak bizonyítékot más dimenziók létezésére, akár méréssel, akár annak hiányával (mondjuk megtalálják a gravitont, amint épp eltűnik látszólag a semmibe) utána mi jön?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. arn
2012.04.11. 17:16
szvsz eloszor dimenziotranszformacioval azt kellene megvizsgalni, hogyan valtoznak az altalunk ismert 3 dimenzios jelensegek (gravitacio pl) "tesztelheto" (2d, 1d) viszonylatban. innen valamennyire lehetne kovetkeztetni, hogy valamire miert nincs magyarazat az altalaunk ismert terdimenziokban. ezt sose vizsgalta senki?

pl egy szimpla fereglyukas modell azt is feltetelezi, hogy ami 2 dimenzioban ket targynak latszik, az valojaban 3 dimenzioban egy. a 3 dimenzios vilag valtozasai a 2 dimenzios vilag ket (vagy tobb) szegleteben jelentenek valozast. siman elkepzelheto, hogy a gravitacio is valamifele xedik dimenzios hatas, csak nem latjuk a forrast, csak a hatasat erzekeljuk.

a gond az egesszel az, hogy ezt sose fogjuk latni, csak a hatasat erezni, viszont kiserletekkel tudunk kovetkeztetni, hogy milyen hatasok varhatoak, amire jelenleg nem tudunk magyarazatot talalni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. crowly
2012.04.11. 17:39
Egy dimenzió nem kell, hogy kicsi legyen ahhoz, hogy ne vegyük észre. Lehet pontosan akkora mint az általunk ismert 3. Amíg a számunkra észlelhető energiák nem mozognak abba az irányba addig nem vesszük észre. Egy mód van, hogy mégis lássuk, rá kell venni a részecskéket, hogy beforduljanak a feltételezett kanyarba vakon. Ők is kb erről beszélnek. De ehhez szerintem egyáltalán nem kell, hogy kicsi legyen a dimenzió. Csak azt kell kitalálni, hogyan tudunk abba az irányba fordulni

Az idő csak akkor lehet 4. dimenzió ha lehet benne utazni. Elfogadom. De ha nem lehet, akkor talán nem más mint az ismert 3 dimenzióban lévő energia aktuális pozíciója. Ami ha épp nem mozogna egyáltalán akkor nem is lenne idő amiről beszélnénk. Az idő ilyen értelemben inkább csak egy elméleti dolog ami segít felfogni az eseményeket, de nem feltétlenül egy külön dimenzió.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. _DiEGO_
2012.04.11. 18:03
Szerintem minden a tanítás módszerén alapul ... amit az ember megtanul , raktároz az agyunk , a bevitt adatokból mit tudunk kihozni ... mit rak össze , mire képes ?
Lehet , hogy a tanítás nem stimmelhet valahol., valamit másképp kellene. Agyunkat is betudják csapni ugye a 3D filmekkel - hogy annak lássuk ... Akkor egy sokkal fejlettebb életforma akár láthatatlan is tud lenni számunkra , mert nem engedik , hogy lássuk . Biztos hogy valamit másképp kellene alapból tenni csak arra kellene rátalálni , hogy mi is az . Matek-Fizika-Biológia és Találmányok-Űrkutatás-Tudomány-Technológia . Valami olyat kellene tanítani - ami előre viszi emberiséget ... Mi lehet az ami hiányos,hiányzik ? illetve nem jól nem helyesen tanítják ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. freyr
2012.04.11. 19:34
_DIEGO_: te most filozofálsz kérlek szépen. Szerintem nem kell nagyon elmerülni az ilyen kérdésekben, szerintem elég lenne, ha az emberek megismerni, felfedezni, megérteni akarnák az ismeretlent, nem megszabadulni tőle a leggyorsabb úton (háború például). Ezen a tanítás nem segít, az egész emberiség gondolkodásmódjának kéne változnia hozzá. Erről szól részben az előző hsz-em első bekezdése, ha minden ember azzal foglalkozna, hogy kibővíthessük az emberiség természettudományos tudását, háborúk sem kellenének, lenne épp elég dolga mindenkinek.

crowly: abban igazad van, hogy az idő, mint dimenzió létezésére nincs bizonyíték. Ez is pont olyan elmélet, mint a többi dimenzió, csak a legtöbb alacsonyabb rangú tudós szerintem szeret nem belegondolni abba, hogy lehet az általa elképzelt világmodell egy alapos kibővítésre szorul. Mint amikor a newtoni fizikát kibővítette a relativitás. Nem cáfolt rá semmire, csak új modellek mellett magyarázott meg dolgokat. Az idő részéről is ez hiányzik, nincs olyan elméleti modell, amivel leírható lenne az idő, épp emiatt most egyszerűbb dimenzióként kezelni. De majd jön egy újabb elmélet egyszer, ami újrafogalmazza a (tér)dimenzió jelentését és az idő lehet kívül esik ezen, illetve újrafogalmazza az idő jelenségét is, amitől nem változik meg semmi, nem lesznek cáfolva az eddig megfigyelt és igazolt idővel kapcsolatos jelenségek (például az időtágulás vagy hogy az okozat megelőzheti az okot), csak épp új értelmet nyer majd minden. Ez tehát nem rossz gondolkodás, csak hiányos ismeret. Viszont mivel az eddig felállított modellek mellett megállja a helyét, hogy az idő a negyedik térdimenzió... miért használnának más kifejezést? Amíg eleve nincs bizonyíték n térdimenzió létezésére, addig mindegy is, hogy mi a negyedik. Egyébként nem minden elmélet gondolja, hogy az idő térdimenzió lenne, például lineáris algebrában n térdimenzióval számolnak, de egyik sem az idő, ha jól emlékszem. Mondjuk gyakran számomra az sem világos, hogy a cikkekben megkülönböztetnek-e dimenziót és térdimenziót... nyilván ez sem mindegy, de ha negyedikről beszélnek, akkor térdimenzióról kell beszélni, hisz abból van három. De gondoljunk csak a 4 dimenziós hiperkockára. Ott sem az idő a negyedik, sőt, n térdimenziós lehet és egyik sem az idő. Szóval az elméletek ellentmondanak azért egymásnak néhol erősen. Főleg hogy ez mind csak matematika egyelőre. Ott pedig bármit lehet igazolni vagy cáfolni.
Az időutazás meg megint érdekes kérdés, erre kevésbé komolyan én azt szoktam mondani, hogy ha lehetséges lenne, nem beszélhetnénk erről, mert valami vadbarom a jövőben, amikor az emberiség rájön hogy kell, úgyis visszamenne "rossz" időbe és elpusztítana mindent, amit ismerünk. Egyébként nagyon paradox az időutazás gondolata, erre jó például a húrelmélet, ami lehetővé teszi nemcsak az M elmélet szerinti 11 térdimenzió, de párhuzamos univerzumok létezését is (bár ha jól tudom nem kell húrelmélet a párhuzamos univerzumok elméletéhez, elég Schrödinger macskája). Feltehetjük ezek szerint tehát, hogy az időben lehet nem lehet utazni, csak egy alternatív univerzumot lehet előidézni egy múltbeli időpillanatba való belépési kísérlettel, de megérkezni már egy másik univerzumba fogunk, ahonnan nincs is visszaút. Ezzel kikerüljük a paradoxonokat és nem szükséges az időnek, hogy térdimenzió legyen. Tehát elméleti síkon erre is van megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MassKilla
2012.04.12. 02:13
freyr, az írásod végére reagálva, igen erről szól kábé a Sliders nevű jó kis sorozat D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. arn
2012.04.12. 11:17
_DiEGO_: egy negyedik terdimenzionak csak a harom dimenzios vetuletet tudnad elkepzelni, a kiterjedeset nem. ahhoz, hogy a ket dimenzioban mukodo 3dt erzekelni tudd, ahhoz az kell, hogy legyen harom dimenzios tapasztalatod. mivel ez a negyedik dimenziorol nincsen meg, igy hiaba vetitenenek neked harom dimenzioba "4ds" filmet, csak egy katyvaszt latnal belole (arrol nem is beszelve, hogy 3ds abrazolasunk sincs rendes).

ez egy baromi jo video a terdimenzioeszlelesi problemakrol:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9VS1mwEV9wA
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. CyberPunk6...
2012.04.12. 23:59
Na akkor beszállok én is, a 4. dimenzió azt jelenti, hogy van egy az x-y-z tengelyre egyszerre merőleges 4. tengely, az 5. dimenzióban van egy 5. tengely ami merőleges a másik 4-re és persze azok is mind egymásra. stb...

Ebből már eleve látszik, hogy elképzelni nagyon nehéz.

De lehet fokozni a dolgot. A két dimenziós dolgokat egy dimenziók határolják, a háromdimenziós dolgok pedig kétdimenziósakból épülnek fel, egy negyedik dimenzióbeli tárgyat három dimenziós határ"felület" (itt helyesebb a határtest kifejezés inkább) vesz körbe. és így tovább...

leképezni viszont nem olyan nehéz, ahogy egy 3d kockát is meg tudunk rajzolni 2d-s felületen, úgy egy 4 vagy több dimenziós tárgyat is meg tudunk jeleníteni 2 vagy 3 dimenzióban.
Viszont a külseje kicsit másként változik, mivel itt a megszokott transzformáció fordítottja van. Gondoljunk bele, hogy milyen egy kocka lerajzolva két dimenzióban. Milyen 3D-ben és próbáljuk elképzelni, mit láthat a térbeli kockából egy 2d-ben vizsgáló valaki. metszetet lát. Tehát ha alulról nézzük, (egy 2d-s szemlélő nézi a 3d-t), akkor azért lényegesen le van butítva a dolog, míg ha egy nagyobb néz kisebbet, (3d-ben élő, néz egy 2d-be vetített dolgot), egész jól közelít.

Aki jó koordinátageometriából az könnyen át tudja gondolni, hogy milyen kiterjeszteni az ismereteit. hiszen alapból mindenki síkban kezdi megtanulni, aztán kiderül, hogy térben pont ugyanaz, és így bármikor hozzávehetünk még n darab dimenziót, persze ábrázolni nehéz lenne.

egy kis kedvcsináló az elmélkedéshez:
http://www.youtube.com/watch?v=HqpCXchkB4Y

itt a kocka egydimenzióból elmegy 6 dimenzióig. végig ki van számolva a 2d metszete a dolognak, hiszen ugye a 3d-t is kétdimenzióban látjuk a monitoron, szóval a szabály szerint ez ki van számolva.
Valójában amikor továbblép a 3d-ből a 4d-be, akkor az a kocka a kockában a valóságban úgy néz ki, hogy egy olyan kocka, amit oldallapok helyett kockatestek határolnak, tehát nem lapjai vannak, hanem azok a valóságban szabályos kockák, itt téglatestnek tűnnek a torzulás miatt, de valójában olyan kockákból áll, mint ami előtte a 3d-nél volt látható, majd az 5. dimenzióban a 4 dimenziós elemekből épül fel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kovan027
2012.04.13. 17:01
CyberPunk666 - Nem biztos, hogy merőleges rá. Ez csak ortogonális rendszerben igaz. Amúgy meg egy lineáris tér dimenziója a lin. tér bázisvektorainak a száma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. I.Jozsef83
2012.04.13. 19:39
a 4. dimenzió azt jelenti, hogy van egy az x-y-z tengelyre egyszerre...

Na erról van szó , mert ezt tanítják ,ez van kis agyunkba betáplálva, ebből lehet alapozni ezzel lehet érvelni stb... én értem - nem biztos hogy jó a tanítás , nem biztos hogy helyes gondolkodási síkon megyünk . Talán egészen más oldalról kell majd mindezt megközelíteni ... csak sok kísérletező emberke kell és előbb utóbb sok mindenre rálel emberiség . Nekünk még lehetetlen az ami másutt alap lehet. Amit nem látunk , az nem azt jelenti hogy nem is létezik, létezhet. Még nem tartunk ott ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CyberPunk6... I.Joz...
2012.04.14. 10:02
persze, de próbáltam egy mindenki számára érthető és feldolgozható leírást adni a dologról, ami jelenleg az egyik elfogadott elmélet. szóval még csak nem is feltétlen hülyeség, aztán, ha majd bizonyítják a magasabb dimenziók létezését és tulajdonságait, akkor vagy megerősítjük vagy megcáfoljuk. de még mindig jobb, ha ezt az elméletet ismerik, mint némelyik agyszüleményt ami már mai tudásunkkal is nettó hülyeség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller
2012.04.16. 11:14
Azért tekintik az időt a negyedik dimenziónak, mert a tárgyak a téridőben haladnak (Einstein óta) és nem a térben.

Azaz Einstein előtt azt hitték, hogy ha megy valami előre 10 m/s sebeséggel, akkor a mozgás egy vektorral írható le a 3 térdimenzióban, amely "hossza" 10 m/s. Eközben meg egy láthatatlan óra szuperpontosággal egyformán ketyeg.
Einstein meg azt mondta hogy minden létező dolog "fénysebeséggel" mozog, csak nem 3 dimenzióban, hanem 3+1-ben. Tehát ekkor a testünk közel "fénysebességgel" mozog az időben, és még mozog 10 m/s-el a térben. Ha felgyorsulnák közel fénysebességre a térben, mondjuk egy űrhajóval, akkor az időben már sokkal "lassabban" mozognánk, ezért lassúlna le az idő.

Ez a magyarázat azért sántít, mert sebességről beszélek amikor az időben való mozgásról beszélek, holott a sebességet az idővel meg távolsággal definiáltuk. Egyszerűen csak képzeljük el a sebességet valamilyen adottságnak, vonantkoztassunk el a hagyományos értelmétől.

Ezt sokkal egyszerűbb 2 dimenzióval elbeszélni.
Legyen egy hangya egy nagyon-nagyon vékony (1 dimenziós) kötélen, ahol ő balról jobbra halad. Ábrázoljuk pozicióját a kötélen az x-tengelyen. Az idő múlását ábrázoljuk "függölegesen" az y tengelyen. Egy másodperc= 1000 kocka a négyzethálós füzetben, egy méter=1 kocka. Értelemszerűen minden másodpercben 1000 egységgel magasabbra megy a hangya (az y tengelyen), és pár egységgel jobbra megy (az x tengelyen), attól függöen, hogy mennyire gyorsan meg a térben. Legalábbis így gondoltuk a relativitás előtt. Einstein meg azt mondta, hogy ha a hangya nagyon nagyon begyorsul a térben, akkor a számunkra egységnyi idő alatt ő bizony csak fél egységnyit megy "fölfele" és ha nagyonagyonagyonagyon begyorsul, akkor akár végig ugyanazon a szinten maradhat, ekkor viszont egyből a papír jobb oldalán köt ki, olyan gyorsan megy az x tengelyen. Tehát ha a térben begyorsul, az időben lelassul, csak a térbeli gyorsulásnak írdatlan nagynak kell lennie, mert az időben alapból nagyon nagyon nagyon gyorsan mozgunk.

Ez valamilyen szinten meg is magyarázza hogy miért nem tudunk hátrafele utazni az időben. Ugyanaz a szituáció, mint amikor Anakin Skywalker zuhan a cirkálóval Coruscant felé a Star Wars III-ik epizódjában. Ami nekünk az idő, az neki a tér Coruscant felszíne és a cirkáló közötti vonal. Ő is nagyon nagyon gyorsan mozog benne, ahogy mi is az időben. Egy dolgot tehet (ahogy mi is) hogy benyomja a fékezőrendszereket és lassít a hajón. Mi is ezt tesszük a a térben gyorsulunk. Ettől még nem lesz Anakin 2 dimenziós, csak mert nem tudja megfordítani a cirkálónak az orrát....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!