iPon Cikkek

Hordozható háttértárak A-tól Z-ig

Dátum | 2010. 03. 24.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | ADATTÁROLÁS

Manapság teljesen megszokott dolog, hogy az ember pendrive-val, esetleg kisebb méretű külső merevlemezzel mászkál a városban. Bármikor, bármilyen helyzetben jól jöhetnek, ráadásul egyre több adat fér rájuk. Nem mindegy viszont, hogy amikor szükségünk van a tárhelyre, ahhoz milyen gyorsan tudunk hozzáférni. Olykor csak pár másodperc áll rendelkezésünkre, hogy dokumentumokat másoljunk fel, sokkal égetőbb viszont az a probléma, amikor kifejezetten nagy mennyiségű adatot szeretnénk elvinni A-ból B pontba és nem a háttértár típusa, hanem annak csatlakozója szab gátat a sebességnek. Mai tesztünkben eSATA-s eszközöket dobáltunk bele egy jó nagy kalapba, hogy utána egyesével előhúzva őket kiderüljön, mit ér a valóságban a gyors szabvány és tényleg mindenhol akkora ugrást jelent-e, mint azt várjuk. Ahhoz, hogy teljes legyen a teszt, megnéztük ugyanezeket a termékeket USB-n is, plusz melléjük tettünk három, kizárólag ilyen csatlakozóval rendelkező portékát, hogy lássuk, milyen sebességgel bírnak az átlagos, olcsó megoldások.

A résztvevők (nagyításhoz kattints a képre!)
Öt pendrive-ot és két merevlemezt találunk a már említett kalapban, melyeket egy nyolcadik versenyző egészít ki. A táblázatban nem szereplő külső merevlemez a notebook teszteknél használt programokat tartalmazza és egy teljesen átlagos USB-s rack-ben foglal helyet. A Hitachi 120 GB-os notebook vinyója az USB-s, nagy kapacitású, de kisméretű hordozható merevlemezek sebességét hivatott bemutatni. A PQI U172P névre hallgató pendrive-ja képviseli a teljesen hétköznapi flash memóriás, hurcolászásra befogott USB kulcsokat.

A teszteléshez a már bemutatott 3D-s képességekkel rendelkező Asus G51J notebookot használtunk, amelynek csak sima mezei eSATA csatlakozója van, tehát áram leadására nem képes. Ez azért fontos, mert a hordozható gépek egy jó része szintén nem képes rá, így meg akartuk vizsgálni, hogy előállhat-e olyan helyzet a mindennapokban, amikor semmire nem megyünk egy ilyen csatlakozóval.

ABC sorrendben haladva elsőként az Asus szuper vékony eee PC-k mellé szánt külső merevlemezét vizsgáltuk meg. Bár a gyártó honlapján semmit nem találunk a termékről, ettől még létezik, ráadásul nagyon pici dobozban kapott helyet.


A termék mellé egy hordozásnál hasznosnak vélt pántot és némi leírást kapunk. Kábelre semmi szükség, ugyanis a rack aljából kihajtható egy USB végződés, amellyel hasonlóan a pendrive-okhoz, közvetlenül a gépre csatlakoztathatjuk a mini HDD-t.


A 30 GB-os 1,8”-os merevlemez a Seagate-től származik és az Everest szerint a fordulatszáma mindössze 3600 rpm az Asus által megadott 4200 helyett. Cache memóriája 2 MB, csatolófelületként pedig még a régebbi ATA133-mast használja. Működése során gyakorlatilag semmilyen zajt nem produkált, ráadásul 28 fokos hőmérséklete is nevetségesen alacsonynak mondható. A HDD-n grátiszban megtaláljuk a Norton Internet Security 2009-es változatát, amelyet 60 napig használhatunk.

Következő három versenyzőnket egy kalap alatt vizsgáljuk, ugyanis azonos gyártótól érkeztek, ráadásul a háromból kettő csupán kapacitásában tér el egymástól. A Silicon Power eSATA/USB-s pendrive-jai ugyanúgy flash memóriá(ka)t használnak, mint egy normál USB kulcs, csak valószínűleg többet és gyorsabbat, így az olvasás mellett az írási sebesség is jelentősen megnőhet az átlaghoz képest.


Látható, hogy a 8 és 16 GB-os verziók gyakorlatilag csak térhelyben (na és persze az árban) térnek el, csomagolásuk teljesen azonos. A 32 GB-os változat már egy másik családot erősít, a dobozon hirdetik is a magasnak titulált 90/50 MB/másodperces adatátviteli sebességet.


Fontos tudnunk, hogy a 8 és 16 GB-os pendrive-ok mellé kapunk egy mini USB kábelt, melynek segítségével USB-n is tudjuk használni őket. Szintén ez a kábel kell akkor is, ha olyan eSATA-s gépre szeretnénk csatlakoztatni őket, amely áramot nem képes biztosítani a nagysebességű porton keresztül (ide tartozik a tesztgép is). Ezzel szemben a 32 GB-os változat egy csúszkát kapott, mellyel kiválaszthatjuk, hogy a kettő közül melyik csatlakozót szeretnénk használni. Ez abból a szempontból jobb megoldás, hogy nem kell feltétlenül USB kábelt cipelnünk magunkkal ahhoz, hogy az eSATA porttal nem rendelkező gépeknél is használni tudjuk az eszközt. Nagy hátrány viszont, hogy csak és kizárólag olyan számítógépekkel képes kommunikálni eSATA-n keresztül a Silicon Power nagysebességű pendrive-ja, ahol az adatfolyam és az áramellátás ugyanazon az egy csatlakozón keresztül zajlik. Éppen ezért a tesztben kizárólag USB-n keresztül tudtuk tesztelni a gyártó szélsebes portékáját, igaz, következtetéseket ebből is le tudtunk vonni.

A Verbatimtól két termék vendégeskedett nálunk, vegyük őket sorra. Az első az előbb látott Silicon Power kulcs ellenfelének is tekinthető, ugyanis szintén 32 GB-os kapacitással bír és eSATA csatlakozóval is rendelkezik.


A dobozban találunk egy leírást, melynek hátoldalán egy termékkulcsra lehetünk figyelmesek. Ezzel az amúgy csak 30 napig használható EasyLock nevű szoftvert regisztrálhatjuk be.

EasyLock: egyszerű kezelőfelülettel rendelkező, adatok titkosítására használható program
A program 256 bites AES titkosítást használ, melynek segítségével védetté tehetünk olyan adatokat, amelyeket nem szeretnénk minden, a termékkel kapcsolatba kerülő egyén orrára kötni. A titkosított állományok rejtettek és struktúrájukat az alkalmazás megváltoztatja, így nem lehet tudni, eredetileg milyen és hány fájl vagy mappa került védelem alá az eszközön. A védett adatokat csak a szoftver segítségével érhetjük el, így azt minden esetben kötelesek vagyunk a pendrive-on vagy azokon a gépeken tartani, ahol a titkosított adatokhoz hozzá szeretnénk férni.


Bár a Verbatim pendrive-ja a Silicon Powerrel megegyező kialakítást kapott, nagyon fontos különbség, hogy az előbbihez jár egy olyan kábel, amely egyaránt képes hagyományos és árammal rendelkező eSATA portokkal is együtt működni. Sajnos a Silicon Power külső SSD-je már nem volt nálunk, hogy megvizsgáljuk a gyorsabbik csatlakozón nyújtott teljesítményét.

Tesztünk legnagyobb, legnehezebb és egyben legtöbb adatot tárolni tudó meghajtóját tisztelhetjük a Verbatim külső merevlemezében, mely 1 TB-os változatban járt nálunk.


A termék mellé egy külső tápegységet, egy USB és egy eSATA kábelt kapunk. Természetesen itt sem maradunk szoftver nélkül, a cég a Nero BackItUp 4-es verzióját mellékeli a lemezen (amelyet érdemes máshova is elmenteni egy meggondolatlan formázásból adódó problémát megelőzve).

Sokat tud és korlátlanul használható a Verbatim külső merevlemeze mellé járó Nero BackItUp
A szoftver alapvetően biztonsági mentések kezelésére hivatott, ezen belül viszont elég sokat tud, ráadásul magyar nyelven kommunikál a felhasználóval. Az automatikus és kézi mentésen kívül létrehozhatunk előre meghatározott időpont(ok)ban végrehajtásra kerülő, kizárólag az általunk meghatározott állomány típusokat archiváló feladatokat is, így lehetőségünk van pl. csak képek biztonsági mentésére is több mappából egyszerre.


A fekete rack csupán elöl kapott fényes burkolatot, amely némileg rontja az összhatást, de nem vészes. A külső meghajtó összes többi része fémből készült, és minden, a működéshez szükséges csatlakozót hátul találunk. Szintén itt kapott helyet a ki-bekapcsoló gomb is. Bár alul találunk lyukakat, a vinyó nem sokat szellőzik tőle. A fekete dobozban található merevlemez egyébként a Samsung F2 Eco Green szériájából való (HD103SI), percenként 5400-as fordulatszámra képes, 16 MB cache memóriája van és SATA2-es csatolófelülettel rendelkezik. Működés közben csak véletlenszerű műveleteknél volt képes zajongani (igaz akkor elég hangosan), a mindennapos írási/olvasási műveleteknél többnyire csendben volt. Hőmérséklete 35-40 fok körül alakult, de feljebb nem nagyon tudtuk vinni. Ebben alighanem szerepe volt a mögötte lévő, 4 centis ventilátornak is, amely alacsony zajszinttel tette a dolgát.

A tesztelések során természetesen a szintetikus programok voltak túlsúlyban, lássuk ezek közül az ATTO Disk Benchmarkot.

SP 8 GB (eSATA)SP 8 GB (USB)SP 16 GB (eSATA)SP 16 GB (USB)
SP 32 GB (USB)Verbatim 32 GB (eSATA)Verbatim 32 GB (USB)
Verbatim 1 TB (eSATA)
Verbatim 1 TB (USB)Asus eee 30 GB (USB)Hitachi 120 GB (USB)PQI U172P 8 GB (USB)

Mind a kisebb, mint a nagyobb fájloknál jól látható, hogy az eSATA-nak komoly előnye van az USB-vel szemben. Fontos látnunk, hogy az előny nem azt jelenti, hogy a 30-35 MB/másodperces maximális érték felett teljesít ugyanaz az eszköz eSATA csatlakozóra dugva, hanem kisebb fájlok kezelésénél is jóval gyorsabban végzi el ugyanazt a műveletet, még akkor is, ha a sebesség töredéke a maximálisan elérhetőnek. Jól látható, hogy az 1 TB-os külső merevlemez (amely természetesen a leggyorsabb volt a mezőnyben) is csak azt az 5-7 MB-os értéket képes hozni USB-n keresztül 4K-s mérésnél, amit a többiek. Az átlagos pendrive szerepét betöltő PQI U172P írásban alaposan lemarad, olvasásban viszont állja a sarat. Bár nem tudtuk tesztelni a Silicon Power 32 GB-os külső SSD-jét eSATA-n, az USB-s eredményekből jól látszik, hogy minden okunk megvan rá, hogy elhiggyük a gyártó által előrevetített 90/50 MB-os értékeket. A Verbatim azonos kapacitással bíró egysége ezt alá is támasztja, hiszen USB-n nagyon hasonlóan teljesített az előbb említett SP-hez képest. Furcsa volt látni, hogy egy azon sorozaton belül a 16 GB-os pendrive lassabb írási tempóra volt képes, mint 8 GB-os társa.

Második tesztünk a szintén sűrűn használt és elfogadott CrystalDiskMark volt. A szekvenciális méréseken felül itt már véletlenszerű műveleteket is végeztünk, a grafikonokban is ezek közül emeltünk ki kettőt.

SP 8 GB (eSATA)SP 8 GB (USB)SP 16 GB (eSATA)SP 16 GB (USB)
SP 32 GB (USB)Verbatim 32 GB (eSATA)Verbatim 32 GB (USB)Verbatim 1 TB (eSATA)
Verbatim 1 TB (USB)Asus eee 30 GB (USB)Hitachi 120 GB (USB)PQI U172P 8 GB (USB)

Igencsak össze-vissza eredményeket hozott a véletlenszerű olvasással és írással operáló teszt. 4K-s méretnél itt is látszik, hogy hiába alacsony a sebesség, az USB és eSATA szabványok között ismét tátong egy nagy lyuk. Az 512K-s tesztnél könnyebben megfigyelhető, hogy a véletlenszerű írásban mennyire gyenge a szereplők többsége. A gyorsabb merevlemezeken kívül egyedül a Silicon Power 32 GB-os külső SSD-je volt képes durvább tempóra, földbe döngölve a hasonlónak vélt Verbatim pendrive-ot.

Következő tesztünkben egyszerű olvasási műveletet szimuláltunk telítettség függvényében. A megszokott HDTune helyett ezúttal a HDTach-ot választottuk erre a célra.

SP 8 GB (eSATA)SP 8 GB (USB)SP 16 GB (eSATA)SP 16 GB (USB)
SP 32 GB (USB)Verbatim 32 GB (eSATA)Verbatim 32 GB (USB)Verbatim 1 TB (eSATA)
Verbatim 1 TB (USB)Asus eee 30 GB (USB)Hitachi 120 GB (USB)PQI U172P 8 GB (USB)

USB-n minden versenyző 29-30 MB körül olvasott, egyedül az Asus lassú külső merevlemeze maradt le. eSATA-n már begyorsultak a résztvevők, bár a 8 GB-os Silicon Power SSD sebessége nem ugrott meg olyan látványosan, mint a többieké. Természetesen most is az 1 TB-os Verbatim külső HDD volt a leggyorsabb, de nem árt észben tartani, hogy ezt alapvetően nem mindennapos hurcolászásra találták ki. A hozzá hasonlóan teljesítő, szintén Verbatim 32 GB-os SSD-t viszont már annál inkább.

A szintetikus tesztek után végeztünk egy, a mindennapi használatra sokkal inkább hasonló mérést is. Feltelepítettük a DiRT2 demóját és az így kapott mappát átmásoltuk mindegyik eszközre. Természetesen az 1 TB-os Verbatim külső merevlemeznél már picit limitált minket a notebookos viszonylatban amúgy borzasztóan gyors 7200 rpm-es Hitachi HDD, de a végeredményen nem sokat változtatott.


A szintén notebookokba való külső Hitachi vinyó elképesztő tempóját nem igazán értettük, a Verbatim 1 terás jószága alaposan lemaradt mögötte, ha az USB-s eredményeket nézzük. Látható, hogy az átlagos pendrive szerepét betöltő PQI U172P mennyire lassan teszi a dolgát, gyakorlatilag kétszer annyi ideg tartott nála ugyanaz a művelet, mint a listában utána következőnél. A Silicon Power ismét legyőzte a vele azonos kapacitással bíró Verbatim SSD-t, míg házon belül a 8 GB-os verzió alaposan helyben hagyta a 16-osat, sokkal jobban, mint ahogy arra az írási tesztek alapján számítani lehetett.

A tesztek után nincs más hátra, mint hogy értékeljük a látottakat. A Silicon Power három pendrive-ként funkcionáló SSD-vel szerepelt mai tesztünkben, melyek közül mindegyiknek megvan a maga előnye. A 8 GB-os jóval gyorsabb egy vele azonos kapacitású mezei pendrive-hoz képest, viszont drágább is, igaz nem annyival, amennyivel sebesebb tempóra képes. A 16 GB-os változat hasonlóan jó tulajdonságokkal bír, de ott inkább az olvasási sebesség az, ami kiemelkedő, az írással már nem boldogul olyan jól, mint kisebb társa. Mindkét modellnél hátrányként könyvelhető el az, hogy USB-s és árammal nem rendelkező eSATA-s csatlakozás miatt a mellékelt mini USB kábelt minden esetben magunkkal kell vinnünk.


A 32 GB-os külső SSD-k harcát, ha egy hajszállal is, de a Silicon Power nyerte. Bár csak USB-n tudtuk tesztelni, látszott rajta, hogy nagyon gyors, a névleges teljesítményére valószínűleg eSATA-n képes is. A véletlenszerű írási tesztet leszámítva ugyan nem sokkal előzte meg a Verbatim pendrive-ját, viszont 5 ezer forinttal olcsóbb nála, amely komoly fegyvertény. Hátrányként viszont meg kell jegyeznünk, hogy kizárólag olyan eSATA csatlakozós notebookokkal és számítógépekkel működik, amelyek USB-ként is funkcionálnak, tehát áramot is képesek biztosítani. A hagyományos eSATA csatlakozóval szerelt gépek esetében csak az USB-s használat lehetséges, ugyanis a Verbatimhoz járó kábelt külön jelenleg nem lehet beszerezni. Éppen ezért, ha valaki biztosra akar menni és minden körülmények között használható eszközt szeretne, az jobban jár a Verbatim portékájával, már csak azért is, mert kapunk hozzá egy titkosításra alkalmas szoftvert is.


A cég nagy méretű külső merevlemezével szintén meg voltunk elégedve. Működése során jellemzően halkan tette a dolgát, túlmelegedésre abszolút nem volt hajlamos, a ház minősége pedig (az előlap kivételével) szintén kiváló. Árát tekintve a Samsung eSATA-s Story Station-jével van egy súlycsoportban, ráadásul a merevlemez megegyezik mindkettőben (HD103SI). A Verbatim mellé kapunk egy remek biztonsági mentésre  szolgáló programot (a Samsung mellé egy egyszerűbb jár), viszont 3 helyett be kell érnünk 2 év garanciával. Tekintettel arra, hogy nem nagyon tudunk ezen kívül felhozni semmi mást, és a Verbatimé a legolcsóbb 1 TB-os eSATA-s külső merevlemez a webáruházban, így megérdemli az ajánlott plecsnit.

Az Asus 1,8”-os külső merevlemeze hiába kerül csak 10-11 ezer forintba, sebességben nem képes hozni a 2,5”-os meghajtókat még úgy sem, hogy az USB lefogja őket. Kisebb helyet foglal, és beépített kábelvégződéssel rendelkezik, de ez nagyjából minden előnye. 2-3 ezer forintos felárért picit méretesebb, de sokkal nagyobb kapacitású és gyorsabb külső merevlemezeket kapni a piacon, akár a Samsung, akár a Western Digital megoldásaira gondolunk.

A tesztben szereplő Silicon Power termékeket a Computer Emporiumtól, A Verbatim háttértárakat a Corwell Kft-től, az Asus eee külső merevlemezt pedig az Expert Computer Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Silicon Power eSATA/USB SSD 8 GB: Hivatalos oldal | Vásárlás
Silicon Power eSATA/USB SSD 16 GB: Hivatalos oldal | Vásárlás
Silicon Power eSATA/USB SSD 32 GB: Hivatalos oldal | Vásárlás
Verbatim eSATA/USB 32 GB SSD: Hivatalos oldal | Vásárlás
Verbatim eSATA/USB 1 TB külső HDD: Hivatalos oldal | Vásárlás
Asus eee Super Slim 30 GB külső HDD: Hivatalos oldal | Vásárlás
PQI U172P 8 GB pendrive: Hivatalos oldal | Vásárlás

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. kadarivi
2010.03.29. 17:43
Kiegészítésnek csak annyit, hogy 30 000-ért lehet venni nálatok
- COOLINK 3.5" SATA Fekete eSATA
- SAMSUNG 1500GB F2 EcoGreen (HD154UI)
kombót, és ennél se nagyon félek a túlmelegedéstől - bár még csak tegnap rendeltem, és szerdán jön meg, szóval majd meglátjuk
A másfélszeres kapacitás viszont elég nyomós érv a Verbatim-mel szemben, és nem hiszem, hogy bárkin is kifogna e kettőnek az összekombinálása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!