iPon Cikkek

Horizon - Múltba révedő jövőépítés

Dátum | 2014. 02. 18.
Szerző | farkas.balazs
Csoport | JÁTÉK

Ritkán ülök le az aktuális Civilization-részhez, de ha mégis megteszem, rámegy az egész hétvégém. Végigvezetem az emberiséget az első városok telepeseitől egészen a huszonegyedik század végéig. Amikor elérkezik az űrprogram, a játék közli, hogy a határ a csillagos ég, az emberiség elérte a technológia csúcsát, már csak a galaxist kell meghódítani: győzelem. Ebben csak az a rossz, hogy ekkor már tényleg készen állok meghódítani a galaxist, csak éppen a Civilization itt véget ér, és én ott maradok ötletekkel, vágyakkal, és játék nélkül.
Még emlékszem, hogy annak idején a Master of Orion 2 mennyire jól jött ilyenkor, a csak-még-egy-kört típusú 4X stratégiai játékok másik nagy ásza volt a Civilization mellett, és ez kirepített az űrbe. A Civilization továbbfejlődött, mindig alkalmazkodott korának követelményeihez, a Master of Orion 2-típusú űrbeli körökre osztott stratégiák viszont rendre rosszabbak lettek: nem tudnak mihez kezdeni a 3D-s térrel, nem találták meg az egyensúlyt, fene tudja, mi lehetett a probléma. A Horizon talán épp jókor érkezett, mert igencsak szükség volt egy ilyen jellegű játékra. Vérbeli űr-4X-ről van szó, azaz körökre osztott „explore, expand, exploit, exterminate” jellegű stratégiai játékról. Nem mondanám, hogy ritkaság az ilyen típusú játék, csak éppen a jó 4X hiánycikk, különösképpen ami a galaktikus birodalmakat illeti. Éppen ezért nagy elvárásokkal ültem le ehhez az aprósághoz. Ez talán hiba volt, mert a fejlesztők kapacitása véges, míg a kozmosz végtelen. Nem tudom, mennyire lehet függetlennek nevezni azt a fejlesztőcsapatot, akinek már kiadója van, de maga a kiadó (Iceberg Studios) is az indie-szellemiséget támogatva egyengette az L3O nevű csapat projektjét, és a játékot nem a részvényesek, hanem a játékosok véleménye formálta. A Horizon mindenféle töredék/béta-változatban tűnt fel először, és a fejlesztők mindig a 4X rajongói közösség visszacsatolásaira hallgatva építették tovább a játékot. Felmerül tehát a kérdés, ami már egyébként a Might & Magic X esetében is ott lebegett a levegőben: ha a fejlesztőcsapat minden vélemény után toldoz-foldoz, vajon nem lesz a végeredmény olyan, mintha semmi egységes vízió nem lenne a játék mögött? Lehet-e így innovatív játékot alkotni?
Nos, maga a játék leplezetlenül régimódi és olcsó, így ezt a kérdést lazán megkerüli már maga a premissza is. Térjünk vissza abba az időbe, amikor a Galactic Civilizations és a Master of Orion formálták a műfajt: készüljünk fel egy jó adag nosztalgiafröccsre, a felfedezés örömére (nem csak az űrben, hanem a kezelőfelületen is), és talán… egy kis csalódásra is, ha hirtelen túl lelkesek lettünk a koncepció hallatán.
A történet szerint 2020-ban egy földi szonda találkozik egy földönkívüli (Kor’Tahz) szondával. Némi segélykéréssel és figyelmeztetéssel fűszerezett adatcsomagra bukkanunk. Nagyjából száz év alatt felhasználjuk az idegen adatokat, és csillagközi utazásra alkalmas hajókat építünk: ettől a pillanattól számítva az emberiség belép a nagy intergalaktikus politikai csatamezőre. Hagyomány szerint naiv, kezdő játékosként. A kerettörténet szimplasága mellett meg kell jegyeznem, mennyire meglepően jók az átvezető videók, ha nem is huszonegyedik századian minőségiek, de a zene, a felépítés igencsak korrekt, és még apró poénokat is sikerült elrejteni. A bevezető videóban például nagyot röhögtem az irányítóközpont egyik Facebookozó munkatársán.
Amennyiben újak vagyunk a 4X műfajban, választhatunk tutorialt, de csakis akkor, ha az embereket választjuk – ez összecseng a fenti kerettörténettel, a saját naprendszerünkből indulhatunk ki, és nem zavarnak össze a különböző választható lények elsőre áttekinthetetlen előnyei-hátrányai. Érdemes a feldobott szöveges ablakokat is elolvasgatni, ad némi mélységet a játéknak, és esetenként előnyökhöz is juttathat. Mindenki, aki ismeri a Master of Orion-sorozatot, azonnal nyeregben fogja érezni magát, a Horizon ennek a sorozatnak a szellemi örököse. Miután megépítettük első űrhajónkat, és felfedezzük a környező csillagrendszereket, az idegen fajok apró ablakokban mutatkoznak be, a diplomácia pedig alakulhat kiegyezésekkel, hogy „barátok vagyunk”, de ugyanitt lehet kereskedni, háborút szítani, kutatást megosztani. Az egyes naprendszerekben több bolygó tulajdonságait mérlegelhetjük, mielőtt telepeseket küldünk, ezek után pedig minden naprendszer termelését, kutatását, építészetét finomhangolhatjuk, már-már abszurd részletességben. Jó dolog, hogy a hajók építése sem merül ki az egyszerű klikkeldében, megtervezhetjük őket és hozzájuk adhatjuk a legújabb technológiai fejlesztéseket. A felfedezések során legendás kincseket is lehet találni a különböző naprendszerekben, ezek is gazdagítják a játékos erőforrásait. Ebben a játékban is visszaköszön a galaktikus híradó, amelyből az egyszerű statisztikai lekérések mellett egyéb érdekességeket is megtudhatunk a többi játékos helyzetéről. Nem lenne továbbá Master of Orion-klón véletlenszerű események nélkül sem, amelyeket természetesen ki is kapcsolhatunk, ha nem szeretjük a váratlan veszélyeket.
Maga a csata már kihívást nyújt, hosszadalmas és frusztráló, de a türelmesebb játékosok (akik már eleve megszokták a műfaj jellegzetességeit) valószínűleg nem fognak gyakran fennakadni ezen. A mérkőzések mérete, időtartama, a játék stílusa teljesen testre szabható, tehát aki megszereti az első menetet, valószínűleg vissza fog térni újabb kihívásokért. Persze, már csak az a kérdés, hogy megszeretjük-e. Milyen lehet 2014-ben egy olyan játék, amely már 1996-ban elérte, amit el lehetett érni? A szomorú hír, hogy a Horizon tényleg nem nyújt semmi újat. Manapság, amikor a közösségi finanszírozásnak köszönhetően egyre több retrójáték születik, a fejlődés kérdése érdekes problémát vet fel. Vajon elvárjuk egyáltalán, hogy több-más legyen? Nem ez hozta a rosszabbnál rosszabb darabokat a műfajon belül? Esetleg nem lenne érdemes megvizsgálni, hogy a régi típusú játékok egy másik irányban hogyan fejlődhettek volna? Az érem másik oldalán viszont ott van, hogy rendben, ugyanazt kapjuk, amit régen szerettünk, de akkor… miért ne játszanánk eleve a régi darabokkal?
A Horizon letisztult, nagy felbontású grafikája alatt egy régi, komplex, de áttekinthető játékot rejt, és már most nehezemre esik ennél többet mondani. Ez egy régi, háttérbe szorult műfaj definitív remake-je. Produkciós értéke korrekt, mindent kidolgoztak, amit ki kellett, ráadásul nagyon kellemes zenét dobtak egy végtelenül ismerős, ámde új játékosoknak talán túl összetett játék alá. Ha kell, kikapcsolja az embert, ha kell, kihívást nyújt, ez maximálisan tőlünk függ – a probléma akkor van, amikor hirtelen belénk hasít az érzés, hogy mennyire hiányzik az a régi játék, amelyre ez emlékeztet minket. Mert olyankor egyszerűen ki akarunk lépni, és fel akarjuk telepíteni az eredeti modellt. Ez a baj néha ezzel a műfajjal, ugye.
A Horizon minden részletessége ellenére még elég sok hiányosságot mutat, de a visszacsatolás és fejlesztés talán nem áll meg, és ez mentheti meg igazán a címet. Lehetne több faj, az egyes fajoknak saját stílusú interface-t is tervezhetnének és az sem ártana, ha némiképp felgyorsítanák az olykor hosszas töltési időket két kör között. Esetleg még egy többjátékos módot is hozzáadhatnak. Még van hová fejlődni, van mit bővíteni. A lényeg: ezeket úgy is meg lehet oldani, hogy ne tegyék tönkre a játék alapjait. A végén kötelességemnek érzem elmélkedni egy kicsit azon, kinek ajánlom ezt a játékot. Ez talán a legnehezebb kérdés. A régi 4X-erek legtöbbször az első kedvencükhöz fognak ragaszkodni, mindent ahhoz fognak mérni, és a Horizon „csak” egy a sok közül, így talán azt kellene mondanom, hogy új játékosoknak ajánlom leginkább. Legyen ez az ismerkedés origója. Ezzel viszont az a baj, hogy a filmszerű akciójátékok korában már nagyon nehéz a 4X műfajnak új játékosok felé nyitnia. Szóval, ki marad, mégis?
Az előbb említett csapat (kiegészítve néhány űrbe vágyó Civ-rajongóval) baromi jól fog szórakozni ezzel a játékkal, ha megveszi. Elindul és teljes figyelemmel fog manőverezni a galaktikus politikai-gazdasági-diplomáciai játszótéren. Garantálom, hogy nagyon sok jó órát fog biztosítani a Horizon. Azt viszont már nem garantálom, hogy egy második menetre is oda fogunk ülni. Kínos, de amiben jól teljesít ez a játék, az lesz a veszte: annyira jól felidézi a múltat, hogy a játékos egyszerűen bele fog őrülni, hogy ez nem is az a játék. Furcsa helyzet, de a Horizon a legkeresettebb műfaj hiánypótlója akart lenni, de lett belőle egy kiváló felesleg. Én ennek ellenére csak szorítani tudok neki, hogy arasson sikert, mert akkor felvirágozhat ez a nem is olyan rossz műfaj.
Platform: PC
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Asagrim
2014.02.18. 09:49
Nos, akkor leírom ide is amit steam-re:

Earth Alliance, ISN ... a szellemi tulajdon lopása már csak akkor lenne egyértelműbb ha a Har'kan faj neve Vorlon lenne ("The har`kan, a very ancient species, has seldom been seen in the past one thousand years. There have been several excursions to their area of space but no ships sent have ever returned." Babylon 5 valaki?)

A karakteranimációk nevetségesek, a grafika szörnyű, és még azokat az elemeket is sikerült rendre eltolni a játékban, amelyek egy fillérbe nem kerülnek, csak fantázia kérdése implementálni őket, például egyáltalán nem rendelkezik egyéniséggel egyetlen NPC sem, akivel a játékosnak dolga akadna. Továbbá hiába lehet - joggal - azt állítani, hogy az űrstratégiai 4x játékok a MoO szellemi utódai, valahogy eddig a legtöbb 4x űrstratégiának sikerült úgy másolnia játéklehetőségeket, hogy azoknak egyéni csavart adtak, sajátosságot adva ennek az elemnek. Ebből a játékból ez a sajátosság teljesen hiányzik, az egész egy unalmas, lelketlen koppintás.

Akinek ez lenne az első kalandozása a körökre osztott 4x űrstratégiák világába, annak szívből, és a lehető legnagyobb komolysággal tanácsolom, hogy maradjon távol ettől a játéktól, mert a lehető legrosszabb képet adja a 4x játékműfajról. A 4x műfajjal, azon belül is a körökre osztottsággal mint koncepcióval ismerkedőknek inkább a Galactic Civilizations 2 játékot ajánlanám, amit a legrövidebben úgy lehetne jellemezni hogy egyszerű de nagyszerű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Humbuk
2014.02.18. 10:51
Érdekes, hogy sok indie fejlesztő nyúl ehhez a műfajhoz. Általában vannak jó ötletek, de egyik sem olyan kirobbanó erejű, ahogy a cikk irója is említi.

2014-ben ez a grafikai teljesítmény egyértelmű kudarc. Továbbá soha nem értettem azt, hogy a kezdő játékosoknál akár easy fokozaton is, miért nem lassítják le az ellenség terjeszkedését?
Pl amíg a tutorial-t nyomod és azt sem tudod mi, merre, hány méter addig az ellenség szépen elhúz és ugye a kötelező támadások alkalmával úgy beaprítanak, hogy csak nézel, mint a borjú...

Azt kell mondjam, hogy a mostani 4x-es játékokkal az a baj, hogy rosszul vannak kiegyensúlyozva. Lehet én vagyok a türelmetlen, de amikor egy hasonló játékban a 3napig gyártott főflottámmal bezúzom az ellenség legnagyobb flottáját elfogadható veszteséggel, és utána 10 perc múlva előjön egy sokkal erősebb flottával.... Kicsit durva.

Jóllehet én az Imperium Galacticához vagyok szokva és nem ezekhez, de egyszer nem sikerült még lekötnie a mostani 4x-es körökre osztott űrjátékoknak, pedig még heroes 3 fan is vagyok, nincs gondom a körökkel.
Ezek meg olyan szárazak és unalmasak.

Én már egy imperium galactica 2+Nexus összevegyítést láték szívesen! (Neeeem az X-rebirth is gagyi!)

Talán a Horizon és társainak az a legnagyobb baja, hogy egyszerre ömlesztve kapja az ember az arcába az információt. Ezzel nem lenne baj, ha az infó rendszerezve lenne egy helpben játékon belül, leírásokkal stb, mert olyan fejetlenség van, hogy az embernek már is elmegy a kedve.
Azt mondjátok már meg, hogyan kell ebben a játékban a kolonizáló hajókat újratölteni, mert még nem jöttem rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim Humbu...
2014.02.18. 11:30
"Továbbá soha nem értettem azt, hogy a kezdő játékosoknál akár easy fokozaton is, miért nem lassítják le az ellenség terjeszkedését?
Pl amíg a tutorial-t nyomod és azt sem tudod mi, merre, hány méter addig az ellenség szépen elhúz és ugye a kötelező támadások alkalmával úgy beaprítanak, hogy csak nézel, mint a borjú..."


Ezt általában úgy szoktam megoldani, hogy ahol engedi egy játék, ott nem rakok be ellenség AI-t az első játékba hogy ismerkedjek vele, ahol AI nélkül nem engedi elindítani a mapot ott szövetségesnek állítom be az egyetlen AI playert (az itt automatikusan az első köröd után győzelem, hurrá, nagyon nem bugos), harmadik megoldásként pedig 2 AI-t rakok be, egy pacifistát ellenségnek, egy semlegeset szövetségesnek, így nagyjából nyugton fel tudom fedezni a játékot.

"Lehet én vagyok a türelmetlen, de amikor egy hasonló játékban a 3napig gyártott főflottámmal bezúzom az ellenség legnagyobb flottáját elfogadható veszteséggel, és utána 10 perc múlva előjön egy sokkal erősebb flottával...."

Adaptív AI-nak hívják (nehézségi szinttől függetlenül). Galactic Civilizations 2-ben az első játékomban sub-normal AI fokozaton (rengeteg fokozat van, ez a Beginner nehézség alja, és a beginner a második nehézségi szint) az agresszív ellen valamikor az ötvenedik köröm magasságában úgy gondolta, hogy lerohanja az egyetlen bolygómat, hát a medium méretű térkép egyik végéből a másikba kacsasorban álltak a hajói hogy minden körre jusson 4 hajó amit vagy kilövök vagy elfoglalják a bolygómat ... csodás.

"Azt mondjátok már meg, hogyan kell ebben a játékban a kolonizáló hajókat újratölteni, mert még nem jöttem rá."

Űrbázist építesz egy bolygódhoz, majd ha elkészült kiadod a kolonizáló hajónak az "orbit" parancsot a bolygóra. Azt nem tudom hány kör míg újra lehet kolonizálni vele, de ennyit kell tenni, a többi automatizált.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Humbuk Asagr...
2014.02.18. 22:10
"Űrbázist építesz egy bolygódhoz, majd ha elkészült kiadod a kolonizáló hajónak az "orbit" parancsot a bolygóra. Azt nem tudom hány kör míg újra lehet kolonizálni vele, de ennyit kell tenni, a többi automatizált."

Tehát a játék elején teljesen lehetetlen a dolog, mert vagy 100 kör mire felépül a bázis, a pénzről meg nem is beszélve.

Köszi a válaszokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim Humbu...
2014.02.18. 22:32
Én ezért hagyom (hagytam) a francba az egészet, menüben be kell állítani hogy szépen tűnjön el kolonizálás után a hajó, olcsóbb és gyorsabb építeni egy másikat.

Addig viszont rá se nézek újra míg lelket nem öntenek ebbe a szarba, mert így hogy innen-onnan összeloptak mindenfélét, amit meg saját maguknak kellett megcsinálni az egy értékelhetetlen nagy nulla, kell a francnak. Neked is ajánlom a Galactic Civilizations 2-t ha eddig nem próbáltad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bekesi92
2014.02.22. 10:38
Endless Space-ről tetszett hallani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim bekes...
2014.02.22. 11:02
Arról háromszor ennyit tudnék írni hogy miért rühellem ... Distant Worlds úgyszint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester
2014.02.24. 13:33
Akkor stardrive? OKé az real time de akkor is... Jó modokkal megtámogatva eszméletlen cucc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim Szefm...
2014.02.24. 13:56
Azzal is sokat játszottam, de mikor kissé lehúzták a játékot a kritikák, ráadásul úgy lett teljes áron kirakva steam-re hogy több faj titan class hajója még el sem készült, aztán a fejlesztő sértődött dívaként kukázta a projektet ráhagyva a modderekre hogy fejezzék be a játékot, és most másik engine-re írja meg ugyanezt a játékot, úgy gondoltam ideje lesz parkolni az egészet úgy 1 évre, míg egy valójában kész terméket kapnék a pénzemért, aminek lesz supportja is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bekesi92
2014.02.27. 04:46
Azt, hogy tetszik nem tetszik nem a játékot minősíti, csak neked nem tetszett, én pl simán lenyeltem a hiányosságait és lefoglalt annyira, hogy a bonyolult rendszeréhez hozzászokjak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!