iPon Cikkek

HP-Compaq 6720: Nem a ruha teszi...

Dátum | 2008. 05. 23.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK


Régóta nem járt nálunk Hewlett Packard notebook, úgyhogy most kiszemeltük magunknak az egyik legolcsóbb kétmagos gépet, a 6720-ast, hogy megtudjuk mire képes az Asus, az Acer és a Benq ellen a neves gyártó. Sajnos hamar kiderült, hogy nem sokkal többre.

Processzor: Intel Pentium DualCore T2310 1.46 GHz (533 MHz FSB, 2 MB L2 cache)
Memória: 1x1 GB Quimonda DDR2-667 (CL5-5-5-15)
Chipset: Intel GM965
Videokártya: Intel GMA X3100 (8-320 MB, integrált)
Hangkártya: Analog Devices AD1981HD HD Audio
Kijelző: 15,4” (1280x800, Glare-Type, Samsung LTN154X3-L01)
Merevlemez: Hitachi HTS541616J9SA00 (160 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA)
Optikai meghajtó: MATSHITA DVD-RAM UJ-860H DVD-RW ATA-133
Hálózati kártya (LAN): Intel(R) 82562GT 10/100 Fast Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG max. 54 Mbit/s
Modem: Agere Systems HDA Modem
Webkamera: nincs
FireWire: nincs
Bluetooth: van
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 6 cellás 53Wh
Operációs rendszer: Windows Vista Home Basic

Webáruházunkban ez a kiszerelés csak operációs rendszer nélkül kapható, így valamivel több, mint 130 ezer forintba kerül, remek versenytársa az Asus X51 illetve az Acer 5310 szériának. Ők már többé-kevésbé bebizonyították, hogy megérik a pénzüket, úgyhogy most a HP-n volt a sor. A specifikációs listára pillantva egyből látszik, hogy ahol lehetett ott spórolt a cég, de díjazandó, hogy legalább az 1 GB memóriát nem két modulból rakták össze, így a bővítés könnyen megoldható (és indokolt is).


A gép mellé csak a szokásos dolgok járnak, akkumulátor, tápegység, helyreállító DVD és rövid használati útmutató.

Bekapcsolás után utunk egyenesen a BIOS-ba vezetett, ahol semmi érdekeset nem találtunk, így aztán jöhetett a zökkenőmentes, ámde lassú Windows telepítés (a merevlemezen tárolt képfájlból). A gép elég csendesen működött, a DVD meghajtó simán elnyomja internetezés közben, ám terhelésre sajnos előbújik a szög a zsákból, a ventilátor sokkal magasabb sebességre kapcsol. Ez amúgy indokolt is, mert a hűtőrendszer semmiképpen nem nevezhető kiemelkedőnek, hiszen üresjáratban se tudja 50 fok alatt tartani huzamosabb ideig a kétmagos processzort, amely teljes terhelésre egészen 75 fokig melegszik fel. Ettől függetlenül maga a gépház teteje nem meleg, ellentétben az aljával, amely erősebb terhelésnél kellemesen át tud forrósodni.


Az alacsony rendszerbusznak „hála” a memória kénytelen 533 MHz-en működni, igaz ehhez CL4-es időzítés tartozik, ám ez sem javít sokat a dolgon. Ennek megfelelően az integrált videokártya sebessége is csekélyebb, mivel az a rendszermemóriából táplálkozik, saját VRAM-ja nincs (ez a Vista élményindex pontszámokon is látszik).


A beépített 160 GB-os merevlemez átlagos teljesítményt mutatott fel, legnagyobb problémája az volt, hogy szörnyen hangosan végezte a dolgát, amely főben járó bűn még akkor is, ha egy relatív olcsó gépről van szó.

HP-Compaq 6720 teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 3637
PCMark05 (Graphics): 1167
PCMark05 (HDD): 3945
Cinebench10: 2586 (5 perc 42 másodperc)
Memória olvasás: 3721 MB/s
Memória írás: 2414 MB/s
Memória másolás: 2644 MB/s
Memória késleltetés: 107 ns
CPU Queen: 6214
CPU PhotoWorxx: 4001
CPU Zlib: 19188 kB/s
CPU AES: 5398
FPU Julia: 2103
FPU Mandel: 1349
FPU SinJulia: 673

Sajnos ergonómiai és kényelmi szempontból a 6720 sok helyen megbukott, pedig kinyitás után még pozitívan tekintettünk a jövőbe.


A billentyűzet már jól ismert a tavaly előtt debütált 500-as széria óta, remekül használható, puha nyomáspontja és lekerekített szélei miatt gyors gépelésre is kiválóan alkalmas. A pozitívumok nagyjából itt véget is értek.


A gépezeten összesen két gyorsgomb található, amelyek közül az egyik értelemszerűen a ki-bekapcsolást hivatott szolgálni, a másikkal pedig a vezeték nélküli hálózatot tudjuk parkolópályára tenni. Azért egy hangerőszabályzót vagy számológépgombot el tudtunk volna képzelni, esetleg energiagazdálkodási sémák közötti váltásra szolgálót is. A LED-ek hiánya is fájó, így a merevlemez működését maximum a fülünkkkel tudjuk ellenőrizni, lehet ezért választottak ilyen hangosat a szakemberek…Szintén mentesülünk az akkumulátor hogylétét jelző LED-től, gyakorlatilag csak akkor látjuk, ha merül az akksi, amikor már a végét járja, ezt az egyébként kéken világító power LED narancssárgás villogása jelzi.


A tapipaddal nincs különösebb gond, nem úgy, mint a hozzá tartozó két gombbal. Ha nem vesszük figyelembe, hogy az egyik feljebb van, mint a másik akkor is érthetetlen, hogy miért csak a gombok közelebbi része nyomható be. Ez azt eredményezi, hogy ha van egy pici kis körmünk, akkor az ujjbegyünk már a touchpad alatt kell, hogy legyen, hiszen csak a körmünkkel fogjuk tudni kieszközölni a bal és jobb egér gombos manővereket. Buta hiba.
Az elrendezésnél több problémánk is volt. Egyrészt az USB portokat jobban is szét lehetett volna szórni, vastagabb végződésű eszközöknél necces lehet mind a három foglalat kihasználása. A memóriakártyaolvasó csak SD-t és MMC-t kezel, ráadásul se takarólemeze se tartókártyája nincs, így ha nem használjuk, akkor folyamatosan porosodik. A DVD-író tette fel fel az „i”-re a pontot, ugyanis a kiadó tálca annyira gyors, hogy esélyünk sincs elkapni a kezünket előle, így mindig beleakad, akárhányszor csak használni óhajtjuk. A bajt még tetézi, hogy a kiadó gomb mélyen ül és elég érdekes nyomáspontja is van.

A kijelzővel meg voltunk elégedve, fényereje lehetett volna egy árnyalatnyival erősebb, de így sem volt vele gond a napsütéses napokon a kertben. Érdekességként megjegyeznénk, hogy ahogy döntöttük a kijelzőt le-fel,  néha ugyanabban a pontban jelentkezett, majd eltűnt egy pixelhiba, nem tudtuk mire vélni a dolgot.

Az akkumulátor a kategóriára jellemző 2-2,5 órás üzemidőt hozta, ha mindentől megkíméljük, akkor sem tudjuk elérni a 3 órát sajnos. Ha ez lenne a gép legnagyobb problémája, azt még meg is bocsátanánk neki, ám az anyaghasználattal (amely nagyon-nagyon olcsó és üreges, kopogós műanyag érzetét kelti) és az egyéb bosszantó hibákkal sajnos nem sikerült megbarátkoznunk ezalatt a pár nap alatt.


A HP-Compaq 6720-as gépe sajnos semmivel nem nevezhető jobbnak, mint a sokat szídott egyéb márkák hasonló árú notebookjai, sőt mind az Asus, mind az Acer gépezetét jobbnak találjuk, ráadásul 20 ezer forinttal drágábban már megkapjuk a legolcsóbb kétmagos Lenovo R61i-t, amely köszönőviszonyban sincs a három géppel, így érdemes vásárlásnál elgondolkodni, hogy mennyire nagyok az igények, mert apró árbeli lépésekkel komoly minőségváltozásokat eszközölhetünk.

A HP-Compaq 6720-as notebookot a CHS-től kaptuk tesztelésre.

Vásárlás: iPon webáruház
Hivatalos oldal: HP Magyarország

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Alvin_ti42...
2008.05.24. 01:30
Attól, hogy neked egy teljesen más 6720-asod van még nem kell röhögni a cikken, inkább fejtsd ki melyik pontjával nem értesz egyet a tapasztalataid alapján.

pappi-nak:

A 120-as vinyó valószínűleg más márkájú, ezért nem hangoskodik. A pixelhiba-szerű jelenséget egy idő után már nem tudtam előidézni, mindenesetre nagyot néztem, mikor először megláttam. A 4órát nem tudom hogy érted el, én gyakorlatilag a 3-mat se nagyon tudtam eltekintve a minimális fényerőtől, de az meg már használhatatlan, így nem is foglalkoztam vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Alvin_ti42...
2008.05.24. 13:30
A személyeskedést tartsd meg magadnak, senki nem kíváncsi rá a fórumon. A 6720 a HP belépő, legalapabb szériája, amely természetesen gazdagabb felszereltséggel is megvásárolható, attól még a kasztni tök ugyanaz marad. Elképzelhető, hogy nektek (vagy neked) 8 cellás akkumulátor van a gépben, ettől bírja tovább az akksi, ebben 6 cellás volt és valamiért tényleg ennyit bírt (szerintem is többet kellett volna neki).

Isten bocsássa meg nekem, de az a dolgom, hogy véleményt alkossak egy gépről, amikor pedig az árcédulára pillantok rögtön eszembe kell, hogy jusson, hogy ebben az árkategóriában milyen más szerkezeteket lehet kapni és ezalapján meghozni a döntést. 130-140-ért igenis jobbnak tartom az Acer 531x-es gépeit. 200-ért meg pláne nem vennék 6720-as HP-t, hiszen ott vannak a remek Thinkpad R61i-k, ha meg játékra kell a gép, akkor teljesen más notik után kell nézni, ezeket nem arra találták ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Alamos
2008.05.27. 00:06
Mit vártok? Csodát? Ha már EU miatt a moslékot nem adhatják a disznóknak, akkor azt az emberek veszik meg. (lásd pár nagy áruház, meg csomó eladóhely...)
Jah és mellesleg: típushiba létezik. Márkahiba? Akkor miért létezik a márka már x éve? Még az Intel/AMD is belebukhatna olyanba, amikor is a 98%-a a termékeinek a szervízben javíthatatlanul beolvasztásra kerül...
Különben megbízható laptop 300-400e-nél indul és Business kategória, de ott is Dell/Toshiba vagy akár ott a Lenovo - bár őt se harangoznám a topba feltétlen...

Ennyi kimaradt, ezért utánaszerkesztem most: Business-nél ne azon sírj, hogy nekem 10 gramm se legyen a notebook, meg hogy néz már ki... Ha csillogni akarsz tudom ajánlani a notebook összerakó helyeket. Csomó ház közül választhatsz, csomó alkatrész, aminek a 90%-nál elküld messzire a szervíz, hogy a memó se kompatibilis az alaplappal, a proci se, a soros portot is rá tudják neked tenni, csak borul a ház meg minden...
Viszont utána nekem ne sírj, hogy 3,5 milla a notebook, ahogy az RTL Klub 2 notit vett vagy 10 éve így, mert kellett nekik TV-stúdionak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. fractoros
2009.03.04. 12:51
Érdekes a cikk, bár én személy szerint elégedett vagyok az én gépemmel. Igaz, hogy némiképp eltér a konfig (Intel Core2Duo T5670 1,8 GHz; 2 Gb RAM 160 Gb winchester; Win Vista Business). Eddig gond nélkül fut, sőt olyannyira, hogy - bármilyen meglepő - még a Need for Speed Undercover is elmegy rajta, nem is a leggyengébb felbontásban. A monitor nem tükröződik (matt) a fényerő csak akkus üzemben megy le automatikusan, de a használati idő rovására fel lehet tolni. Alaphasználatban (irodai) 3+ órát üzemel, stabil, megbízható. Az igaz, hogy információval nem sűrűn lát el (pl.: HDD működése), de igazából nem is hiányzik. Az USB-k idétlen elhelyezésén pedig USB toldattal könnyen lehet segíteni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Luui
2011.03.27. 20:01
Sziasztok!
Mi az a legkomolyabb RAM amit bele lehet dobni?
Húgomnak sajnos csak az alapverziós gépe van és a WIN7-nek kevés az 512 DDR2 CL5-667. Elbír 2-2GB-ot és mekkora a max Mhz már ha számít valamit az 533Mhz-s FSB-nél?
Köszönöm szakmai válaszotok: Luui
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sonkolysom... Luui
2011.03.27. 20:19
Max 667-es ram mehet bele ha minden igaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Luui
2011.03.28. 07:07
Köszönöm!

És elbír 2*2GB-ot vagy csak 2*1GB a maximum?

THX!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!