iPon Cikkek

HP-Compaq Presario CQ61

Dátum | 2009. 09. 11.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

A Hewlett-Packard notebookok térnyerésében nagy szerepe volt a Compaq-nak, legalábbis a fiatalabb felhasználók esetében biztosan. Az addigi ütött-kopott, kocka dizájnt felváltotta a lekerekített, itt-ott fényes felület, amellyel a nép először a Pavilionoknál találkozott. Ezek után szépen-sorban kezdtek szállingózni a két cég közös modelljei, és mára gyakorlatilag csak a business szegmensben és a netbookoknál tevékenykednek egyedül a kékek. A Presario sorozat látszólag mentes a HP-tól, ám ez csak a csomagolás miatt hat így.


Processzor: Intel Core 2 Duo T4200 2,00 GHz 1 MB cache 800 MHz FSB
Memória: 2x1 GB Hynix DDR2-800 CL6-6-6-18
Chipset: Intel GM45
Videokártya: Intel GMA 4500MHD
Hangkártya: IDT 92HD75B1/92HD75B2 HD Audio
Kijelző: 15,6” (1366x768, Glare-Type, AU Optronics B156XW02 V0)
Merevlemez: Samsung HM251JI (250 GB, 5400 RPM, SATA)
Optikai meghajtó: TSSTcorp TS-L633M DVD-RW
Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8102E/8103E Family PCI-E Fast Ethernet NIC
Hálózati kártya (WLAN): Atheros AR5007 802.11b/g WiFi Adapter
e-SATA: van
HDMI: van
Mobil internet: nincs
Modem: nincs
TV tuner: nincs
Távirányító: nincs
Webkamera: van
FireWire: nincs
Bluetooth: nincs
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 6 cellás 48 Wh
Operációs rendszer: Windows Vista Home Basic SP1
Tömeg: 2,75 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 150 ezer forint

A szokásos belső fogad minket, a GM45-ös chipsetnek és a hozzá tartozó videokártyának örülünk, a 2 GB memóriának és a Bluetooth hiányának már kevésbé, ráadásul a helyi hálózat is csak legfeljebb 100 Mbites sebességre képes.


Az előtelepített Windows Vista Home Basic mellé kapunk 60 napos Office 2007-et és Norton Internet Security-t is. A multimédiás feladatokat a beépített alkalmazásokon kívül a Cyberlink programjai látják el. Amennyiben Windows XP-re vagy Windows 7-re szeretnénk cserélni a gyári rendszert, úgy a szükséges drivereket a gyártó oldaláról tudjuk letölteni, hiszen lemezt nem találunk a csomagban, a rendszervisszaállítást pedig rejtett partícióról hajthatjuk végre.

Elég zajosan ébredt fel a Presario, ráadásul nem is akart igazán csendben maradni soha. A BIOS-ban (F10) található ventilátorszabályzásra utaló menüpontot ne bántsuk, mert a helyzet csak rosszabb lesz. Az átlagnál hangosabb hűtőrendszer szerencsére jót is hozott magával, ez pedig az elfogadható teljesítmény. A processzor üresjáratban 36, terhelésre 65 fokos volt, igaz utóbbihoz hozátartozik, hogy ekkor már magasabb fordulatszámra kapcsolt az amúgy sem halk ventilátor. Ennél azért vannak jobb konstrukciók a kategóriában, nem is egy. Szerencsére a burkolat sehol nem volt langyosnál melegebb, így a komfortot ezek az értékek nem zavarták.


Nem igazán értettük a Vista előzékeny értékelését, hiszen a videokártya pontosan ugyanaz az X4500MHD volt, mint például a Lenovo G550-ben, ennek ellenére itt magasabb pontszámokat kapott.


A merevelemz ezúttal a Samsungtól érkezett, akik eddig nem nagyon tudtak versenyre kelni a Hitachi és főleg a Western Digital remek termékeivel szemben. A helyzet sajnos továbbra is változatlan, a 250 GB-os diszk meglepően gyenge olvasási értékeket produkált, cserébe még kifejezetten meleg is volt.

Az Altec Lansing nevével fémjelzett hangszórók tűrhetőek voltak, de se mélyhangot, se színpadképet nem tudtak kiadni magukból.

HP-Compaq Presario CQ61 teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 4932
PCMark05 (Graphics): 2101
PCMark05 (HDD): 3617
Cinebench10: 3915 (3 perc 45 másodperc)
Memória olvasás: 5645 MB/s
Memória írás: 4209 MB/s
Memória másolás: 4354 MB/s
Memória késleltetés: 81,5 ns
CPU Queen: 8434
CPU PhotoWorxx: 6988
CPU Zlib: 25581 kB/s
CPU AES: 7340
FPU Julia: 3169
FPU Mandel: 1873
FPU SinJulia: 986


A Pavilionokhoz hasonlóan fényes borítást kapott a fedőlap, amely egész masszívnak tűnik az árkategória többi versenyzőjéhez képest.


Minden létező alkatrészt cserélni tudunk a Presario-ban, ami azért is fontos, mert se merevlemezből, se memóriából nem kapunk gigászi mennyiségeket.


A billentyűzet a szokásos HP klaviatúra, amit nem lehet nem szeretni. Matt, stabil, remekül nyomható, mi kell még? Kihasználva a rendelkezésre álló területet, a gombok a numerikus paddal együtt a teljes szélességet elfoglalják. Gyorsgombok ezúttal nincsenek, hacsak a WLAN ki-bekapcsolásáért felelős gombot nem tekintjük annak.


A touchpad nagyon hasonló a Pavilionoknál látottakhoz, az egyetlen - és fontos - különbség, hogy itt nem üveg jellegű bevonatot kapott, így némileg jobban használható. A gombok közül a jobb oldali a hangosabb, de még az is bőven az elviselhető kategórián belül esik.


A rendelkezésre álló ki- és bemenetek gyakorlatilag a készülék két oldalán szóródnak szét. Érdemes kiemelni az eSATA és HDMI portokat, valamint kifejezetten szépre sikerült a memóriakártya-olvasó nyílás is. Bár a képen nem nagyon látszik, de van mellette egy fehér színű LED, amely használatnál világít. A fejhallgató kimenetet és mikrofon bemenetet elöl találjuk a visszajelző LED-ek melett.

A 15,6”-os kijelző LED-es háttérvilágítást kapott, ami ismét homogén képmegjelenítést eredményezett. A fekete szín nem volt annyira jó, alulról azért látható volt némi bevilágítást, de ez a mindennapos használatnál nem volt zavaró. A panel képe alapból picit pirosas, de még inkább hideg színárnyalatú, így a VGA driverben érdemes kicsit játszadozni a színbeállításokkal. A látószög egész jó volt, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag 2-3 ember is nézheti a kedvenc sorozatunkat egymás mellett.


Az 1,3 Mpixeles webkamera külön, például a Cyberlink YouCam alkalmazással is használható, amellyel álló- és mozgóképeket egyaránt tudunk rögzíteni, valamint különböző képi effektusokat használhatunk. Képminősége nagyon jó, ritkán látni ilyen éles rajzolatot, ám a színvilág nagyon szegényes, érdemes egy picit finomhangolni ezen a területen is.

A hat cellás 48 Wh-s teleptől nagyjából azt vártuk, amit kaptunk, hiszen a sokadik ilyen kiszerelésű gép volt már ez az elmúlt hetekben. Minimális fényerőn az olvasó teszt kereken négy óráig bírta, míg közepes fényerőn intenzívebb netezéssel a három óra volt az, ami reálisnak bizonyult.


Összességében meg voltunk elégedve a HP-Comaq Presario CQ61-gyel, hiszen ergonómiailag egy elég jó termékkel állunk szemben, így nagyon jó társ lehet a mindennapokban. Ami a mérleg másik oldalán áll az a némileg zajos hűtés és az a tény, hogy felszereltségben (főleg a memóriára és a Bluetooth-ra gondolunk) vannak nála okosabb modellek is pár ezer forinttal olcsóbban (pl. Lenovo G550). Ettől függetlenül, ha bemegy a 140 ezer forint körüli tartományba, nem csinálhatunk vele rossz vételt.

A HP-Compaq Presario CQ61-et a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ fiatalos, szép külső
+ remek billentyűzet
+ eSATA és HDMI
+ jó kijelző
+ kategóriájában viszonylag hosszú üzemidő
+ házilag is bővíthető
+ előtelepített Windows Vista Home Basic

Kontra:
- kissé zajos hűtőrendszer
- csak 2 GB memória (ráadásul 2x1 felállásban)
- lassú és forró merevlemez

Hivatalos honlap: Hewlett-Packard
Vásárlás: iPon webáruház


A 140 ezer forint körüli notebookokat feltérképező cikksorozatunk végére értünk. Az elmúlt másfél hónapban hét különböző gyártó terméke próbált minket meggyőzni, hogy az ő portékájuk az igazi. Ha nekünk kellene választani, mi egészen biztosan a Lenovo G550 és a Toshiba Satellite L500 között gondolkodnánk. Az MSI CX600-asa a dedikált vdeokártya ellenére mint notebook elég nagyot bukott az alig két órás üzemidővel és az innen-onnan összeválogatott alkatrészeivel. A most bemutatott Compaq Presario CQ61 és az Acer Aspire 5738Z még a meggondolandó kategóriába esnek, ahogy a csábító ár miatt valószínűleg a Fujitsu-Siemens Esprimo V6535-öt is sokan viszik majd haza. Ahhoz, hogy reális döntést tudjunk hozni, nem árt végigolvasni sorozatunk minden részét, hiszen az újságíró véleménye se szent, a személyes preferenciák egészen más irányba is elvihetik a választás végkimenetelét.

Kapcsolódó cikkek (140 ezer forint körüli notebookok):
1. rész: Acer Aspire 5738ZG
2. rész: Asus K50IJ
3. rész: Toshiba Satellite L500
4. rész: Lenovo G550
5. rész: MSI CX600X
6. rész: Fujitsu-Siemens Esprimo V6535
7. rész: HP-Compaq Presario CQ61 (jelen tesztünk alanya)
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. nightmare1...
2009.09.11. 12:30
VISSZA A CIKKHEZ

Nem tűnik rossz masinának, de tuti egyből nekiesnék a bővítésnek, mert tapasztalatom, hogy vistanak a 2 giga bizony nagyon kevés... főleg ahogy telik az idő, már több mint 56 %-ot használt nálam, pedig egy msn, egy nod32, egy ati ccc, és a hangerőszabályzó futott csak mellette.

Ám azt még hozzáfűznék, hogy én személy szerint nagyon szívesen látnék az oldalon esetleg UMPC teszteket is! Én ezek tesztelését hiányként éltem meg, prohardveren (vagy mobilarenaban) csak hébe-hóba olvasható ilyen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. yany
2009.09.11. 18:20
Volt egy Fujitsu Amilo Pi3540-es tesztetek is ugyanebben a kategóriában:
http://ipon.hu/elemzesek/fu_si_amilo_pi354...pple_mi_az/386/

Mondjuk én sokkal jobbnak ítélném meg a gépet, mint ahogy a cikk tette, de azért nagyon jó írás lett az is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Azrael
2009.09.11. 18:46
A wifi-re visszatérve, a laptopok igen nagy hányadában Atheros WiFi van, szóval nem mondanám egy utolsó márkának.
Mellesleg a gyártó oldalán minden cucchoz fent van a driver, tehát nem értem mi a probléma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Insignia
2009.09.11. 18:54
TSSTcorp = Samsung szal nem tom hol noname cucc...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pluto
2009.09.11. 21:29
Jó kis sorozat lett az Alvin.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Lancelot23
2009.09.11. 21:41
A garancia szerintem minden gyártóra igaz elég rossz itthon sajnos. A HP megbízhatóságáról meg ez az egyik olyan gyártó akinek a termékei kevesebb eséllyel hibásodik meg terméke mind a többinek. Amúgy csatlakozók hozzád, hogy jó cikkek lettek és a notebook-ok vásárlásba is segíthet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pluto
2009.09.11. 22:08
Ez nem így van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pluto
2009.09.11. 22:13
Mikrobi, az rég volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Lancelot23
2009.09.11. 22:19
Nem tudom ahol én dolgoztam ott nem voltak gondok HP-val nem hozták vissza őket. Mondjuk a IBM-Lenovot én is előnybe részesítem ilyen téren. Azért a HP még mindig jobbak mint az Acerr vagy a nonemes cégek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pluto
2009.09.11. 22:31
Én a HP-n, az FSC-n, és a Toshiba-n kívűl nem igen ismerek sokat, még 1-1 Acert, de azokkal ugyanúgy gondok vannak. De ez is nagyon szerencse kérdése is. Nekünk Canon MF 3110-es lézer multifunkciós készülékünk van, semmi gond nincs vele pedig már rég átléptük a 10000 nyomtatott oldalt, egy halom másolást, és scannelést, és semmi baja. Míg vkinek elég sok garanciás gondja van vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. plegeny
2009.09.12. 09:11
Nekem van HP és Lenovo notebookom is. Igaz, a HP egy felső kategóriás gép.
HP-ből ez már a 3, míg Lenovo-ból az első.
A HP márkaszervizével meg voltam elégedve, elég gyorsan javították a hibát.
A Lenovo gépben már gyárilag rossz (nagyon zajos) volt a ventillátor és amit a szervizben beleraktak szintén ugyanolyan zajos volt. Most már a 3. ventillátor van benne, ez végre jó.
Én azzal értek egyet, hogy Mo-on egyik márkaszerviz szolgáltatása sem éri el az elvárható színvonalat.
Azért FSC, Acer, stb. notebookot nem vennék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bitlisz
2009.09.13. 12:18
Azt sajnálom, hogy ezen az árszinten sehol egy normális Dell...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Lancelot23
2009.09.13. 12:37
A Dell gépek ilyen paraméterekkel jóval feljebb az 165.000Ft árzónába mennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Duvy
2009.09.15. 19:54
A Hp garanciáról most pont tudok hozzáfűzni pár dolgot:
Nemrégiben a webcamerám a Pavilion Dv5 ös gépembe elkezdett szórakozgatni, hol ment, hol nem.
Rövid telefonos egyeztetés alapján arra jutottunk, jobb ha ők nézik meg.
Másnap reggel már jött is érte a futár, speckó dobozba vitte, tuti karcmentes szállítás, 2 napra rá már kaptam is vissza a gépet.
A garanciát is a csávó valami adatbázisból nézte, még a számlát se kelett megkeresnem.
Szóval kb csak a szállítási idő volt, amíg nem volt gépem.
Maximálisan elégedett vagyok a szervízzel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. cahze117
2011.10.21. 00:02
Helló, tudom rég volt itt hozzászólás de egy próbát megér.
Arra lennék kíváncsi, hogy ebben a Laptopban lehet e VGA-t cserélni? Vagy csak teljes alaplappal cserélhető?
Pontosabban a CQ61 egy újabb változata CQ61-420SH, AMD core II 2,1 GHz, 4GB DDRII, AMD HD4350. Azért érdekelne mert random időnként megfagy a gép és videó memória hibára gyanakszok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Bagi10
2012.02.07. 17:01
Nagyon jó kis gép igaz nekem nem pont ezekkel a paraméterekkel van meg.
Ár Érték aránya nagyon jó volt..Manapság néztem gépeket Sehol semmi ehhez fogható..Úgy hogy tuti nem mostanában fogom lecserélni a gépem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Blair
2012.05.24. 20:19
heelo.nekem is ilyen gépem van.csak segitséget szeretnék kérni hogy nem találom sehol sem a webcamera beállitásokat és szeretnék webkamerával képet csinálni.tudna segiteni valaki hogy ezt hol tudom elérni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!