iPon Cikkek

HP EliteBook 8440p: Elitista a javából

Dátum | 2010. 11. 18.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Bizonyára sokan vezetnek vagy vezettek már autót olvasóink közül, így engedjenek meg nekem egy ide vágó hasonlatot. Jó páran elsősorban paraméterek és tetszési faktor alapján vásárolnak notebookot, de nem ritka ez a hozzáállás az autószalonok bemutatótermeiben sem. Hiszen tömegével vannak olyan vásárlók, akik nem értik, hogy ugyanazzal a motorral és futóművel miért drágább egyik autó a másiknál. Mindkettőben vannak légzsákok, hasonlóan alakul a fogyasztásuk és elfér bennük négy ember, A pontból B-be pedig kényelmesen elgurulnak. Nagyjából hasonló gondolatmenet játszódhat le egy kezdő notebook vásárló fejében, amikor a 3-400 ezer forintos árcédulákat nézegeti, és nem érti, miben más mondjuk egy Ideapad egy Thinkpadnál azon kívül, hogy az előbbi a többségnek tetszik külsőre. Mindkettőben hasonló erejű processzoroknak dolgoznak, Windows 7 fut rajtuk és temérdek adatot tudnak tárolni. Csakhogy ez pusztán a felszín, amire azok a felhasználók, akik pontosan tudják, mit várhatnak ezektől a masináktól nagy ívben legyintenek. Ha eddig valaki nem értette volna az üzleti notebook, mint fogalom jelentését, hát most majd megérti. Jöjjön korunk egyik legkellemesebb darabja, a Hewlett-Packard felsőkategóriás noteszgépe, a 14”-os EliteBook 8440p.


Majdnem napra pontosan két évvel ezelőtt járt nálunk az utolsó EliteBook, a 8730w személyében, amely akkor a felsőkategóriának is a csúcsát jelentette. Az azóta eltelt 24 hónap alatt a HP mérnökei pont csak annyira nyúltak hozzá a sikeres recepthez, amennyire muszáj volt. A magnézium-alumínium ötvözetű váz maradt a régi, de a következő pár oldalon képekkel illusztrálva is láthatók lesznek a változások. A legfontosabb restaurálás a gép belsejét érintette, hiszen a trendeknek megfelelően az Intel Calpella platformja dolgozik a 8440p-ben is. Fontos tudnunk, hogy csak és kizárólag Core i5, illetve Core i7 processzorokkal vásárolhatunk magunknak ilyen gépet, tehát a jó teljesítményhez nem férhet kétség. Szintén alap a QM57-es lapkakészlet, amely a HM55 tudásán felül biztosítja a vPro (távoli menedzsment) technológiát és néhány biztonsági funkciót is behoz a képbe.


A specifikációs lista így rögtön érthető, mi gyakorlatilag az alapmodellt kaptuk meg tesztelésre, amely Intel HD Graphics-ot és 2 GB memóriát jelent. Az EliteBookokba kivétel nélkül 7200-at pörgő merevlemezek kerülnek, ezek mérete 250 GB-tól egészen 500 GB-ig terjedhet, de van SSD opció is – amelyet üzleti vonalon nem feltétlenül kell erőltetni a valamivel rövidebb várható élettartam miatt. Van eSATA, Bluetooth, gigabites hálózat és – a teljes Calpella platform miatt – megtaláljuk az Intel egyik legjobb vezeték nélküli hálózati kártyáját is, amely még a legmostohább körülmények között is képes megtalálni a gyenge jeleket. Szolgál még némi meglepetéssel a gép, minden esetre az biztos, hogy 3 év garanciával a végösszeg közel 360 ezer forint. Sok? Ki fog derülni, valóban az-e.


A készülék mellé nem kapunk túl sok mindent, hiába, nem egy Pavilionnal van dolgunk. A tápegység 65W-os és meglepően gyorsan feltölti az 55 Wh-s telepet (az NVIDIA NVS-es változatok mellé 90W-os példány jár). A mellékelt dokumentumok csak a legalapvetőbb használatra terjednek ki, főleg kiegészítők vásárlására buzdít minket velük a cég.

Egy üzleti gép részben attól (is) lesz üzleti, hogy minimális zajt csap a mindennapos használat során. A legújabb Elitebook ebből a szempontból picit kilóg a sorból, mert míg könnyed feladatok mellett tényleg alig lehet hallani a hangját, addig kőkemény számítási feladatok mellett már érezhetően feljebb kapcsol benne a ventilátor. Kifejezetten hangosnak ekkor sem mondanánk, minden esetre bőven a hallható tartományba tartozik már. A hőmérsékleti értékek mindezek ellenére nem kimagaslók. Üresjáratban 37 fokot mértünk, maximális terhelésnél pedig 74-et. Előbbinél fejet hajtunk a mérnökök előtt (bár a Core i5 szinte alig eszik valamit terhelés nélkül), viszont utóbbi legjobb esetben is csak közepesnek számít a kategórián belül. Jó hír viszont, hogy a burkolat sehol nem forrósodott át, sőt még melegnek is túlzás lenne nevezni, cserébe viszont viszont a baloldali szellőzőnyíláson kellemesen meleg levegő távozik.


Természetesen az integrált videokártya lehúzza az összpontszámot, de ettől eltekintve jól látható, hogy a 8440p egy igen gyors gép. Tekintettel arra, hogy a 2 GB memória – nagyon helyesen – egy modulként foglal helyet a gépben, a kétcsatornás módról alap kiépítés szerint le kell mondanunk, ennek köszönhető a vártnál gyengébb memória műveletek sebességét jelképező pontszám.


A merevlemez az egyik leggyorsabb fajtából való – legalábbis notebook viszonylatban. Az egy tányéros 250 GB-os Seagate leginkább a lineáris olvasási tesztben domborít, a fájlkezelésnél már jóval szerényebb értékeket produkál. Zajszintje magas fordulatszáma ellenére minimális, de hallható. Hőmérsékletére viszont nem lehet panasz, huzamosabb másolás után se tudtuk vele megközelíteni a 40 fokot.

Bár aligha számít egy ilyen gépnél, de megvizsgáltuk, mire képesek a gyári hangszórók. Meglepően jó eredményeket kaptunk, hiszen a középtartomány ritkán sikerül ennyire semlegesre. Magas és mély hangokból egyaránt kevés van jelen, viszont a masszív háznak köszönhetően még maximális hangerőnél sincs torzítás.


Jöjjenek most azok a pontok, ahol a legszembetűnőbbek a különbségek egy „kommersz” és egy üzleti jellegű notebook között. A fedőlap érezhetően vastagabb, mint általában, ráadásul fémből készült és némi merevítést is kapott, amelynek köszönhetően ellenáll nagyobb ütődéseknek is. A zsanér is fémből készült és sok hajtogatás után megállapítható, hogy hosszú életűnek tűnik. Alul nagyon sok finomságot találunk, haladjunk szépen sorban. Először is van egy dokkoló csatlakozónk az akkumulátor alatt, amellyel olyan állomásokhoz kapcsolhatjuk a gépet, mint például egy asztali dokkoló, amely USB, DVI és egyéb aljzatokat tartalmaz. Ennek az az előnye, hogy ha több helyen is használjuk a gépet, de van egy elsődleges tartózkodási célpontunk, akkor ott berendezhetünk egy olyan mobil munkaállomást, hogy odaérve csak rá kelljen tenni erre a bizonyos dokkolóra a notebookot és máris használhatjuk az állomásra csatlakoztatott külső monitort, billentyűzetet, egeret, esetleg külső merevlemezt. A második érdekesség a cserélhető DVD-író, melynek helyére újabb merevlemezt/SSD-t tehetünk, igaz, a HP csak HDD-vel (500 GB 7200 rpm) együtt árulja az ide vonatkozó tartót. Nem cserélhető, hanem bővíthető a gyári hatcellás akkumulátor, amelyet a hatalmas tizenkét cellás teleppel kiegészítve brutális üzemidőt érhetünk el. Az ehhez szükséges csatlakozót a memória és a dokkoló között találjuk. Ezek után valószínűleg nem okoz nagy meglepetést, hogy a merevlemezt leesés elleni védelemmel is ellátták, így mielőtt a leejtett notebook elérni a földet, a gép parkoló pályára állítja a fejet, gondoskodva ezzel a HDD károsodásának megelőzéséről.


A billentyűzet remek, mind a nyomáspont, mind az anyaghasználat egyaránt kiváló, ráadásul a gombok stabilitásával sincs gond. Az embernek olyan érzése van gépelés közben, hogyha akarná, se tudná tönkretenni a billentyűzetet, annyira strapabírónak tűnik. Saját háttérvilágítással nem rendelkezik, de a Lenovo Thinkpadjeihez hasonlóan a Hewlett-Packardnál is gondoskodtak a gombok láthatóságáról rossz fényviszonyok között. A felső burkolatba helyezett fehér színű lámpa fénye elég harmatos, ráadásul minden ilyen megoldásnál probléma, hogy a gyakorlatban inkább a gombokra helyezett emberi kezet világítja meg, mintsem magukat a betűket. Ezt a megoldást egyébként a HP Night Light-ként emlegeti. Gyorsgombokat is találunk, melyek kivétel nélkül érintés-érzékenyek. Segítségükkel elindíthatjuk az alapértelmezett böngészőt és e-mail klienst, ki- és bekapcsolhatjuk a vezeték nélküli kommunikációs eszközöket (jelen esetben WLAN és Bluetooth), letilthatjuk a touchpadot, valamint kedvünkre állíthatjuk a hangerőt. Jól látható a képen, hogy a fedőlapot az alsó burkolathoz nem mágnessel, hanem mechanikus zárral rögzítették. Ez nem feltétlenül jelent rosszabb megoldást, viszont az előd modelleknél egy idő után komolyabb összecsukási problémák jöttek elő a zár elgyengüléséből adódóan. Reméljük, a 8440p-nél ilyesmivel nem kell már számolnunk.


A touchpad szintén jól sikerült, remek anyagminősége miatt rendkívül könnyen használható. A multi-touch gesztusok közül szinte az összeset támogatja, beleértve a zónák programozását is. A háromujjas tapintás jelen esetben viszont nem egy előre definiált alkalmazást indít el, hanem alternatív funkciókat tölt be (pl. balra húzásnál „vissza” funkció a böngészőben). A trackpoint (alias pöcökegér) szintén jól használható, a hozzá tartozó gombokból viszont csak kettőt találunk, így a képernyő görgetése nehezebben megoldható, mintha csak touchpadot használnánk. Részben a trackpoint meglétének is köszönhető, hogy a tapipad felületének hasznos mérete igencsak korlátozott. Elfért volna oda egy picivel nagyobb szerkezet is.


A gép minden oldalán találunk valamilyen ki- vagy bemeneti forrást. Elöl az SD kártyaolvasó kapott helyet például a nyitásért felelős gombbal egyetemben, hátul pedig az analóg és digitális video kimenetet találjuk. Mostanában a Dellnél és a HP-nál is szokás, hogy a D-Sub mellett nem HDMI-t, hanem DisplayPortot tesz a gépére, ez egy idő után biztos jó dolognak számít majd, de jelenleg elég kevés DP-s monitort találunk a piac alsóbb régiójában. Bal oldalt van az USB csatlakozók többségét, a FireWire portot, de itt lelhető fel az 54 mm-es Express Card bővítőhely és a hangkártya csatlakozói is. Jobb oldalra is jutott még egy kombinált eSATA/USB port, illetve a LAN és modem csatlakozók is ide kerültek. A DVD-író, mint már említettük cserélhető, egyéb iránt LightScribe lemezgravírozási funkcióval is rendelkezik.


Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy egy másik 8440p-t is szemügyre vehettünk, amely nem a tesztelt modellben lévő panelt kapta, hanem egy 1600x900-as felbontással büszkélkedő variánst. Nos, a két kijelző között a felbontáson kívül más különbség is van. Egyrészt 14”-on megoszlanak a vélemények, hogy mennyire olvasható ez a hatalmas felbontás, másrészt gyári beállítás szerint a mezei 1366x768-as panelnek egész egyszerűen szebbek a színei. A nagyfelbontású változat túlságosan hideg, olykor lilás árnyalatot biztosít, nyílván ezen szoftveresen lehet valamelyest segíteni, de rá kell szánni nem kevés időt. Nekünk a két panel közül egyértelműen az alacsonyabb felbontású, jelen alanyunkban is szereplő változat tetszett jobban. Látószöge mindkettőnek az átlag felett van, a LED-es háttérvilágítás és a matt bevonat miatt szinte minden körülmény között remekül láthatók. Fényerő tartományuk nagyon tág, sötét szobában és napsütésben sem lehet velük gond. A környezeti fényérzékelő már alap kiépítés szerint jár, de bekapcsolását nekünk kell engedélyezni – ezek után a kijelző fényerejét a külső fényviszonyoknak megfelelően fogja állítani a rendszer. A káva felső részében megbújó 2 MPixeles webkamera elég jó képet biztosít, ráadásul makró funkcióval is rendelkezik, így azokat is jól lehet majd látni a vonal másik végén, akik szeretnek belebújni a kijelzőbe.

A teszteknél elsősorban az akkumulátoros üzemidőre voltunk kíváncsiak, hiszen egy üzleti jellegű gépnél a teljesítmény ezen a szinten gyakorlatilag elhanyagolható szempont.


Ettől függetlenül megnéztük, mire képes a Core i5-ös processzor és újfent meg kellett bizonyosodnunk róla, hogy tempójával könnyedén kiválthatna egy mai asztali gépben lakozó központi egységet. A Turbo Boost technológiának köszönhetően 2.4 GHz-es órajelét maximum 2.93 GHz-ig képes feltornászni, amely több mint elegendő, sőt.


Az integrált videokártya hozza a tőle elvárható szintet, de a drágább változatokban lévő NVIDIA NVS 3100-tól se várjunk durva dolgokat, hiszen a GeForce 310M-nél nem képes nagyobb tempóra. Külön érdekesség, hogy bár minden modellnél megvan a processzorba integrált Intel HD Graphics videokártya, de az NVS 3100M-es változatoknál csak a dedikáltat tudjuk használni, ugyanis nincs NVIDIA Optimus támogatás. Ez azért elég nagy hátrány, hiszen bármennyire jó fogyasztási értékeket produkál egy ilyen kártya, az integrálttal szemben nem képes felvenni a versenyt.


A gyári hatcellás teleppel meglepően sokáig képes ébren maradni a legújabb EliteBook. A minimális terhelésnél mért 5 és fél órás eredmény nem rossz teljesítmény, de a maximális fényerő mellett történő fullHD videózás is ment neki 2 óra 21 percig. A legdurvább terhelésnél persze már 1 óra is elég volt a teljes lemerítéshez. A 12 cellás akkumulátorral kiegészítve gyakorlatilag megháromszorozhatók ezek az értékek és úgy már mindjárt máshogy fest a dolog.

A pár napos tesztelés után nehéz igazán rosszat mondani a HP legújabb EliteBookjáról. Kellően masszív, kellően erős, ráadásul mindezt elég halkan is teszi az esetek többségében. A kijelzője, a billentyűzete és a touchpadja egyaránt remek, a bővítési és csatlakoztatási lehetőségek széleskörűek. Az egyetlen kifogásolható része a gépnek a Night Light lámpa, illetve az elődök miatt aggodalomra adhat okot a ránézésre változatlan nyitó-záró mechanika is. Ettől eltekintve a HP egy újabb remek notebookot tett le az asztalra, amely 3 éves garanciaidővel kerül a boltokba – ráadásul még ezt is meghosszabbíthatjuk. A termék használati értéke roppant magas, viszont ennek feltérképezésére soha nem lesz elég egy pár perces nyomkodás. Tőlünk mindenképpen kap egy kövér Ajánlott plecsnit.


A Hewlett-Packard EliteBook 8440p-t a HP hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

HP EliteBook 8440p
Pro:
+ remek anyagok, strapabíró kialakítás
+ jó billentyűzet
+ jó touchpad
+ remek kijelző
+ gyors és hűvös merevlemez
+ átlagnál jobb üzemidő
+ széleskörű bővítési és felhasználási lehetőségek
+ 3 év, tovább bővíthető garancia
+ biztonsági funkciók

Kontra:
- komolyabb terhelésnél lehetne egy fokkal halkabb
- az NVIDIA-s változatnál nem használhatjuk az integrált videokártyát
- a minőségnek ára van, főleg, ha elkezdünk elszakadni az alap változattól
- csupán 2 GB RAM alap kiépítésben
- lehetne végre 64 bites az operációs rendszer

Hivatalos oldal: Hewlett-Packard
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

58. insanity22...
2010.11.18. 06:40
Nekem egy 8530p van és azt hiszem mindent elmond, hogy amíg lesz EliteBook, addig más notebook nem kell.

Pár megjegyzés: hangszóró elvileg Harman-Kardon mint nálam
A zárszerkezet hibája az előző szériánál bukkant fel, azóta javították, elvileg semmi baj nem lehet már vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. nattila77
2010.11.18. 07:42
üzleti modell, de 1360x768? - röhej
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. insanity22...
2010.11.18. 10:02
Röhej? OMG! Vess erre egy pillantást: 8440p

Mellesleg üzleti modell révén, a teljes gépet az utolsó csavarig olyan összeállításban tudod kérni amilyenben akarod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. Sermi
2010.11.18. 12:41
Nálam kissé vegyes az összkép. Annak idején az elődjén gondolkodtam de aztán Thinkpad T400 lett amit a mai napig nem bántam meg.
Szerintem ez a felbontás rettentő sovány egy elvileg munkára tervezett méregdrága gépnél (a nagyobb változat ugyanilyen aránya ellenére szerintem használhatóbb). És ha már az ár szóbakerült: meglepődtem hogy ennyibe fáj a belépő modell. Bár ahogy nézem a Thinkpadek se olcsóbbak. Viszont 1 éve még az előző szériákból 250k körül mozogtak a legolcsóbb darabok. Ez az Intel Calpella platform ilyen rohadt drága? Mert ennyivel szerintem közel se ér többet mint elődje.
Ezeket leszámítva tetszik a gép Renew programban még meg is érheti de szerintem a jelenlegi áráért nem olyan jó vétel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. insanity22...
2010.11.18. 13:08
Sermi

Nem voltak olcsóbbak a xx30-as sorozatú gépek sem. Egy éve 400-500 alatt nem kaptál újonnan, csak renewből volt 250 körüli kezdőárral, illetve asisból 180-tól felfele.
A kijelzőt lehet variálni, rengetegféle kiszereléssel lehet kapni az összes modellt, előbb linkeltem is, ha még nem nézted volna meg. A T400-asodat sem csak azzal az egyféle kijelzővel lehet venni, ami épp Neked van benne.
Nem a Calpella ilyen drága, hanem az intel szórakozik a monopol helyzetével. Bár szerintem még ma is a P8400-9600-ig számozott processzorok a legjobb mobil CPU-k teljesítmény\fogyasztás\technológia\ár alapján nézve.

Én T500 és 8530p között vacilláltam annak idején és egyetlen egy apróságon múlott a döntés a 8530p mellett: a palmrest a TP-nél recsegett ropogott ha nyomkodtam, az EB-nál pedig képtelenség rajta benyomható felületet találni, hihetetlen masszív gép. Minden másban abszolút egy kategória a két nagyágyú.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. Jhonny06
2010.11.18. 14:02
Hát, finoman szólva gyenge hardver. Intel HD-t már egyik mostanában gyártott laptopba se tennék, nemhogy egy üzleti modellbe, pláne ennyiért. Amikor a 150 ezres gépekbe képesek valami normális ATi-t tenni, ebbe meg ez a szar, elég szégyen. Amúgy jó kis gép, de nem hiszem el, hogy nem fért volna el benne legalább egy 330M.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Alvin_ti42...
2010.11.18. 14:09
Jhonny06: az Intel HD Graphics folyékonyan kezeli az Aero felületet és alig fogyaszt valamit, ergo megfelelő egy üzleti gépbe. A 330M azon kívül, hogy zabálja az áramot, semmivel nem tud többet nyújtani az adott rétegnek, mint egy integrált VGA.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. insanity22...
2010.11.18. 14:20
Jhonny06

Ez aztán színvonalas hozzászólás.
Nézz csak ide!

Vagy ide.

Tudod van akinek nem szükséges erős videokártya, annak tökéletes az i-HD. Van akinek alapszintű dolgokra kell egy kicsit erősebb, annak ott van az NVIDIA Quadro 3100, vagy egy mérettel feljebb az NVIDIA Quadro 5100. Van akinek a lehető legnagyobb teljesítményű videokártya kell, ő meg ezek közül választ: 8740w.
Tehát a HP nem csinált hülyeséget azzal, hogy i-HD-val is szerel ilyen gépeket. Arról meg nem tehetnek, hogy Neked csak ez jött le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. hunmyke
2010.11.18. 14:25
Jhonny06, ez üzleti kategória, ha majd 1 hónapot használsz egy üzleti kategóriás gépet, majd odaülsz egy általad említett 150 ezres gép elé, majd rájössz mennyi előnyük van ezeknek.

Egyébként meglepő mekkora hasonlóság van külsőleg a HP Nc6400-asommal, főleg a gép alja és teteje, de kinyitva sincs nagy eltérés. Persze a belső jóval erősebb. 14"-on pedig szerintem ez a felbontás bőven elegendő. Az enyémen 1280x800 van, de már ezen is elég rendesen mennek össze a betűk...
Továbbá fényérzékelő is nagyon jó pont ezeknél a gépeknél, sokszor csak feleslegesen menne a plusz fényerő, így akksiból is megspórol valamennyit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Kolondrum
2010.11.18. 14:49
Jé egy kis PH érték.

Témához: Mi kerül ebbe ennyibe? Legalább ha lenne benne egy jó VGA akkor megeszem a magas árat mert részben ráfogom, de így? 109ezres notim van és ugyan ilyen VGA- val. Egy jó CPU semmire sem elég. Ha csak ezeket nézem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. insanity22...
2010.11.18. 15:02
Én sem értettem soha, miért olyan drága a Mercedes, mikor a lovaskocsin is lehet ülni, a gyeplővel lehet kormányozni és a Matyi egy kis gyí után elvisz a célhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. franc0
2010.11.18. 15:44
Mindig megmosolyogtat, ahogy a gémer arcok szűklátókörűségüknél fogva a vga-t fikázzák az üzleti gépekben.
Nem egy embert ismerek, aki GMA950-es gépen is akkora pénzeket mozgat, ami sokak számára elképzelhetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. neofery
2010.11.18. 16:34
Azért a Core 2 Quad 6600 még mindíg jó kis processzor.Mindenre elég még jó pár évig.
Nekem is ilyen van az alaplapomban és 3,3 ghz-en meg egyenesen durva.De nem semmik ezek a mobil processzorok sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. neofery
2010.11.18. 16:36
Viszont ennyi pénzért már egy igen felső kategóriás asztali gépet dobok össze.
Notebookban szerintem erre nem sok mindenkinek van szüksége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Kolondrum
2010.11.18. 17:27
franc0! Én személy szerint nem játszom, de notiba nem lennék hajlandó ennyit fizetni, ha nem képes megmozgatni egy játékot. Miért akkor a nagy ár? Mire fogják? BT 3.0? Vagy hp táska? Kell a fenének. Teljesítsen a gép ne villogjon rajta az aranyberakás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. insanity22...
2010.11.18. 17:51
Kolondrum

Ezekért fizetsz:
-tükröződésmentes kijelző
-portok: Portok
3 USB 2.0
1 VGA bemenet
1 DisplayPort
1 sztereó mikrofonbemenet
1 sztereó fejhallgató-/vonalkimenet
1 1394a
1 váltóáramú tápegység
1 RJ-11 (egyes típusoknál)
1 RJ-45
1 dokkolócsatlakozó
1 másodlagos akkumulátorcsatlakozó
-bővítőhelyek:
1 Express Card/54
1 intelligenskártya-olvasó
1 Secure Digital/MultiMedia kártya
-HP Premier Sound™, sztereó hangszórók, sztereó fejhallgató-/vonali kimenet, sztereó mikrofonbemenet, beépített kettős mikrofonegység, érintésérzékeny hangerő-szabályozás (fel, le és némítás)
megj.: elvileg még mindig Harman Kardont használnak, mint az előző szériánál
-folyadékelvezető, cseppálló billentyűzet
-trackpoint
-biztonság:
McAfee biztonsági megoldás, HP ProtectTools Security Manager, továbbfejlesztett rendszerindítás előtti biztonság, HP SpareKey, egylépéses bejelentkezés, beállítási jelszó, DriveLock jelszó, TPM 1.2 beágyazott biztonsági lapka, TPM továbbfejlesztett DriveLock, HP Disk Sanitizer, Kensington zárnyílás, Computrace LoJack Pro for HP ProtectTools támogatás, opcionális HP ujjlenyomat-olvasó, opcionális HP adatvédelmi szűrő, opcionális Computrace LoJack Pro Premium for HP ProtectTools GPS nyomkövetéssel
-3 éves beszállítás (visszaszállításos garancia néhány országban (bővítés lehetséges, külön vásárolható meg)) 3 év garancia az elsődleges akkumulátorra
Átlagon felüli garanciális ügyintézés.

Plusz ugyebár a MgAl váz, a szálcsiszolt Al borítás, a dokkolhatóság, 12 cellás utazó akksi felszerelhetőség, vPro technológia, lámpa, környezeti-fényérzékelő, stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. franc0
2010.11.18. 18:31
Azt azért szögezzük le, ha valakinek meg kell kérdezni miért ennyivel drágábbak ezek, annak valószínűleg nincs is ilyen gépre szüksége.
insanity sok dolgot felsorolt, annyit tennék hozzá, hogy a sokak által generált budiülőke műanyag Acer csodák üzleti strapa mellett 1-2 év alatt megadják magukat. Másik oldalról nézve, egy átlagfelhasználó egy ilyen gépet röhögve használ majd akár 6-7-8 év múlva is. Ha mégis beüt valami probléma, ott a 3 év NBD on-site gar. Az Acer-t meg visszakapod 1-2 hónap múlva.
Mindenképp javaslom, hogy alkalomadtán próbáljon ki mindenki egy ilyen minőségi gépet, akár más gyártótól is.
Amúgy laptopon játszani mindig is gáz volt. (szerintem 18 felett máshol is, de ezt a vitát értelmetlen megnyitni)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. franc0
2010.11.18. 18:36
Vagy hogy mást ne mondjak, van itt nekem két ugyanolyan régi MacBook (konzumer) és ThinkPad (üzleti). Ugyanannál a HD videónál a konzumer üvöltve hűt, a proci így is 80-90 fok, a gép alja szinte mindenhol éget. A TP: jóval csendesebb, langyos.
Amúgy az autós hasonlatok jók, azokat jobban megértik az emberek. Jó-jó az Almera is, de azért a BMW/MB/Audi mégiscsak többet nyújt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Jhonny06
2010.11.18. 19:07
Alvin_ti4200: Az adott rétegnek? Miért gondolja mindenki azt, hogy ezeket a gépeket csak öltönyös ficsúrok használják, akik ahhoz értenek, hogy bekapcsolják, indítsanak egy böngészőt és utalgassák a milliókat?

insanity228: Színvonalasan megfogalmaztam a mondanivalómat, csak Te nem értetted, drágám. Hangsúlyoztam, hogy ennyi pénzért beletehették volna. Nyilván van konfigurálhatóság, de ez még nem változtat azon, hogy ennyiért még ez sincs benne. Ez kicsit olyan, amikor a félmillás Vaio-kat nem az i3/i5/i7 szériával adták ki, amikor a többi olcsóbb kategóriás gépbe már rég ott voltak. És azok se a Subnotebookok voltak, amit a gazdag faszok vesznek meg, akik semmire se használják, hanem a normális gépek.

hunmyke: Tudtam, hogy valaki ezt be fogja nyögni. Egyes egyedül a VGA-t keveslem, tisztában vagyok vele, hogy mit nyújt ez a gép olcsóbb társaihoz képest. Szeretem a minőséget, nekem nem kell magyarázni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Alvin_ti42...
2010.11.18. 19:14
Jhonny06: mert a felhasználók döntő többsége céges alkalmazott, akik olyan alkalmazásokat használnak, amelyek nem igazán profitálnak az erős videokártyákból, ellenben sokat dolgoznak házon kívül, tehát fontos a hosszú üzemidő pl.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. insanity22...
2010.11.18. 19:28
Jhonny06

Nagyon úgy tűnik mégis van létjogosultsága az integrált videokártyával szerelteknek is ebben az árban, hiszen viszik őket, még ha valóban nem is olcsóak. Akinek ez nem elég, az választ egy másik felszereltségűt, pár tízezerrel drágábban. Tehát jól látható, hogy a HP kategorizálta a termékeit ár szerint is, mindenki azt választ amit igényel. Épp ezért nem értem a felháborodásodat. Van egy alapgép, ami a videokártyán kívül majdnem minden szolgáltatást ugyanúgy tud mint a többi, ennyi az ára. Nyilván jóval nagyobb haszonnal számolnak ezeknél a gépeknél mint a konzumereknél, de ez mindennél így van.
Akkor teljesen jogos lenne amit fejtegetsz, ha egy árban lenne ez a konfig egy NVS 3100-assal, de nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Alvin_ti42...
2010.11.18. 19:44
nem feltétlenül a haszon, inkább a support és az anyaghasználat miatt drágák ezek a gépek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. hunmyke
2010.11.18. 19:51
Jhonny06, nézd Alvin jól fogalmazott, az üzleti gépeken nem a videokártyával keresik a pénzt.

Másfelöl, ahogy megvettem az Nc6400-ast addig nem is igazán esett le, hogy miért is üzletre való az ületi gép. Ha végig nézed tele van védelemmel. Az egyik amit kifejezetten hasznosnak tartok, hogy ha véletlenül nem állítottad le a gépet és akksiról megy egy táskában, akkor a mozgásérzékelő utasítást ad arra, hogy a HDD tegye félre a fejet.
És még sorolhatnám a többi adatvédelmet az ujjlenyomat leolvasótól kezdve beépített TPM chip, kártyaolvasó. De mehetek tovább is, Mg váz, billentyűzet, tapipad felől nem melegszik(!). Ha agyon terhelem akkor sem, itt jön elő az intel vga előnye. Matt kijelző előnyeit nem is ecsetelem.
Továbbá ott van a baromi jó support is, amit más gyártótól nem sűrűn látok. Utoljára egy Toshiba A200 notit kellett újratelepítenem, hát egy vicc.
Korábban volt egy HP Compaq N620c notim, mely cirka 6-7 éves, de eladáskor is működött és volt hozzá suppurton driver.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. bdfhz
2010.11.18. 23:07
Értek én mindent: integrált grafika, parkolópályás winchester, jó anyagok, biztonság. De ha a hosszú üzemidő fontosabb a teljesítménynél, miért nem egy alacsony órajelű Core 2 Duót tesznek bele 10 wattos TDP-vel? A Worddel, Excellel, Powerpointtal szórakozó fehérgallérosoknak az is elég lenne. De mint olvastuk, kizárólag Core i5 és i7 processzorokkal kapható az "utolsó csavarig konfigurálható" gép. Hogy is van ez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Alvin_ti42...
2010.11.18. 23:12
az olykor több ezer soros, makrókkal telepakolt Excel táblák azért nem túl virgoncok a CULV procikon. Plusz sok cégnél presztízs kérdés is egy ilyen gép, arról nem is beszélve, hogy akik a beszerzésért felelnek, nem feltétlenül gondolkodnak úgy, mint a fórumozók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. insanity22...
2010.11.18. 23:16
bdfhz

2730p
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Bobyjack
2010.11.19. 11:51
8530w-m van dokkolóval. Amióta ezt használom tudom, hogy ha tehetem ennél lejjeb nem adom a jövőben. Apám Acerje 1 hónap alatt szétesett: billentyűk hullanak ki, a monitor szalagkábele megtört, pedig az asztalán használja, és jó ha hetente egyszer összecsukja. Ha megemelem azt érzem, hogy menten összeroppan a saját súlyától, Neklik-nyaklik recseg-ropog, félek hozzáérni. A billentyűzet kiosztás és annak minőségbeli különbsége ég és föld. Egyszer újratelepítettem azt a gépet. Nem kívánom senkinek. Wifi driverből 8(!) féle van fent és egy életbe kerül mire megtalálod a megfelelőt. Xp-hez a VGA driverből pedig a gyári DVD-n lévőnél azóta sem raktak fel újabbat a honlapra. Arról nem is beszélve, hogy ha elszeretné küldeni szervízbe, az legalább két hét, főleg, hogy Csehországban van csak Acer szervíz. Akik meg arról beszélnek, hogy mennyire nem éri meg ez a gép az árát, az vagy nem vett még a kezébe ilyen kategóriájú masinát, vagy ha igyen akkor csak az irígység szól belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. hunmyke
2010.11.19. 12:45
Bobyjack, az valami porcelán edition Acer lehet. Van nálunk két Acer is, egy régebbi Travelmate 5310, ami átesett egy leejtésen, így a jobb oldali zsanér meg van törve elég szerencsétlenül. De ahogy kapok hozzá alkatrészt csere, egyébként nincs belső hibája. Kb 3-4 éven át használta bátyám melóba, a festék a billentyűzet alatt bizony össze vissza van kopva (nem valami szép). De különösebben nincs baja a gépezetnek. Sok esetben helyszínen, gyárakban is használta.
Újabb gépet most vett bátyám, egy Acer Timeline 5820TG-t, bár nem volt vele különösebben baj eddig. De a billentyűzet felől eléggé melegszik i5 és HD 5650 miatt. Bár nem nagyon értem, miért nem tervezik kicsit vastagabbra ezeket a notebookokat pár mm-el, hátha meg lehetne csinálni valami jobb szellőzést.
Utólag vettem az Nc6400-ast, kipróbálta ő is, annyit mondott, hogy már bánja, hogy Acer-t vett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Bobyjack
2010.11.19. 13:40
Lehet, hogy mi valami különösen gyenge Acer-t fogtunk ki, de ezt a gyengeséget nem csak én tapasztaltam... A billenytűzet alatti terület kopása az egyik olyan kis hiba, ami ami nem jelentkezik egy alumínium borítású gépen. Ezek a kis nüanszok is tesznek kiválóvá egy notebookot a szememben.

Egyik haveromnak 3820TG-je van ez a kistesója annak amit írtál és ennél másokkal egyetemben én nagy minőségbeli javulást tapasztaltam. Különösen tetszik a 99Wh-s akksi amivel elég sokáig lehet internetezni, ha valami úgy hozza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. bitlisz
2010.11.19. 14:38
Miért nem lehet, legalább egy termék teszten belül, mindig ugyanazt a színt használni az adott termékhez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. gabest
2010.11.19. 14:52
Azért drága, mert a hp kevesebb notebookot tud eladni, mint egy nagyobb név a szakmában, és valamiből ki kell termeljék a kisebb darabszám utáni nagyobb költséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. hunmyke
2010.11.19. 15:32
Bobyjack, egyetértek, alumínium jó megoldás, de Mg is jó megoldás.
Az Nc 6400-ast 2,5 évesen vettem, de sehol semmi kopás. A jó öreg N620c-n sem volt kopott felület, talán a tapipad közepe lett kicsit fényes a sok használat során, ami 6 év után nem csoda...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. franc0
2010.11.19. 15:42
hunmyke, ne is mondd. Nekem volt egy N600c-m, 8 évig működött hibátlanul. Ráadásul ennyi év után sem nézett ki leharcoltnak (sőt!), hála a felhasznált anyagok minőségének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. hunmyke
2010.11.19. 16:13
franc0, persze, de hozzá kell tenni azt is, hogy újonnan ezek az üzleti gépek 400-500k-s gépek voltak, persze az akkoriban induló olcsó kategóriás gépekért is megkértek 200k-t minimum...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. insanity22...
2010.11.19. 16:57
gabest - Ha a HP nem nagy név a szakmában, akkor melyik gyártó számít annak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Insignia
2010.11.19. 17:13
2 éve hasonló összeget költöttem notira, Acer-t vettem nem bántam meg megvan nekemis a 3 év garim rendesem, de amit rühellek benne az a seagate momentus vinyó... 2év alatt ez lesz a 2. amit kicseréltetek benne... nem bad sectoros lesz hanem szimplán az író/olvasó fej mechanikája döglik szépen lassan meg... és menet közben nem használom a gépet pl kocsiban ahol intenzívebben kilenne téve... lehet csak én fogtam ki 2x selejtet franc se tudja... de innen nézve én ipari hulladék kategóriába sorolom mert utálok évente 320gb-ről backupot csinálni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. hunmyke
2010.11.19. 20:13
Insignia, én a helyedben kicserélném valami jó WD vinyóra. Főleg ha fontosak az adataid, vinyócsere miatt nem ugrik a garancia a legtöbb esetben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. insanity22...
2010.11.19. 20:21
off: A WD-k jók, de ha találsz, megfontolandó a Fujitsu is (pl. MHZ2250BH G2 Sata II). Csak 5400-es, de itcafén tesztelgettünk pár notebook merevlemezt és majdnem tudja hozni a 7200-esek tempóját, viszont semmi hangja és nagyon hűs. Plusz kibírt már 2 évnyi Kecskemét-Pécs buszozást, bár ebben a DriveGuard is besegít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Simba
2010.11.20. 12:24
Nekem egy IBM T43-asom van. Már viszonylag régi gép, de tökéletesen működik mai napig is. Eszem ágában nem lenne cserélni egy 130-150k-s gépre. A mai Thinkpad-ek meg hát igen már nem a legendás IBM minőség.
Egy ismerősöm most vett egy T40-est használtan hát az már rendesen benne van a korban, de annak sincs semmi baja.
Sőt T21-est is láttam már a mai napig kifogástalanul működni.
Ez a business kategória ez a gépek még 10 év múlva is menni fognak hol lesznek akkor az ilyen Acer Emachinesés társai
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. tyaty
2010.11.20. 18:16
gabest

A HP a lennagyobb név a szakmában a Dell-lel és a (IBM)Lenovoval együtt.
Az Acer mostanában nagyon feljött(Timeline X), de még mindig kísérti a régebbi korán elhunyt Aspire-ok szelleme
Viccet féretéve az Acer is nagy múltú, dinamikusan fejlődő gyártó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. PCG
2010.11.22. 07:14
Hát srácok én úgy látom, hogy ez a gép ennyi pénzért semmiképpen sem mondható nagy számnak, leszámítva, hogy HP...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Simba
2010.11.22. 13:35
Már lejjebb le lett írva egypárszor hogy miért is jó egy ilyen gép. Tovább nem részletezném. Hardverileg lehet hogy nem tűnik "nagy számnak", de ha lenne ennyi pénzem akkor nem kérdés hogy melyiket venném. Ezt vagy egy hasonló kiépítésű konzumer gépet.
Egyedül az a fránya kijelző bosszant csak. Ezt most miért? 16:9 azzal a gyatra 1366x768-as felbontással egy business kategóriás gépben. Igaz legalább matt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. hunmyke
2010.11.22. 14:02
Simba, 14"-on szerintem nem gáz az a felbontás, de lehet csak én látom így.
Korábban írtam, hogy az Nc6400-asomon van 14"-os kijelző van 1280x800, de bőven elegendő, van ugyanehhez a szériához 1440x900-as felbontású is. Persze használatfüggő, tervezéshez már elkelhet egy nagyobb felbontású kijelző, de ennyi erővel inkább külső monitor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. insanity22...
2010.11.22. 15:16
PCG

Viszont 6-7 év múlva is ugyanígy fog kinézni és működik is! Nem véletlen ám, hogy 3-4 évnél régebbi használt notebookok között javarészt üzleti gépek vannak, azokból is IBM, Dell, HP és még simán eladható mind. Hol vannak ennyi év után az Acerek, Asusok, MSI-k?
Elég csak azt megnézni, hogy egy ilyen EliteBook zsanérja 2-3 év után is ugyanúgy vagy jobban szorít, mint egy friss konzumeré. Nem is látni olyat, hogy meg lenne repedve, ellenben sok, csak pár hónapos notebookkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Simba
2010.11.22. 15:26
Nem is annyira a felbontás hanem a képarány a 16:9 ami kissé gáz. Értem én hogy ez a trend meg hogy olcsóbb egy ilyen panelt előállítani. Csak hát nem kéne a konzumer kategóriában elterjedt dolgokat ide is behozni. Mi lesz a következő a tükröződő kijelző?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. insanity22...
2010.11.22. 15:38
Hát igen. A 16:9 itt valóban nagy butaság. Ezen a szinten az a kis pluszköltség már nem akkora tényező, megfizetnék a vásárlók. Sajnos kicsi rá az esély, hogy visszatérnek a 16:10-re, mivel IBM is 16:9 felé tart, így méginkább szűkül a panelgyártó piaca.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. hunmyke
2010.11.22. 19:27
Ebben viszont igazat kell, hogy adjak, jobbak voltak a 16:10-esek, tervezésnél, de még szimpla office alkalmazásoknál is jobban lehetett dolgozni.
Hát üzleti gépen nem véletlen nem használják a sminkes képernyőt, elvégre 3-4 év után már nem lenne az igazi a használata...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Alvin_ti42...
2010.11.22. 20:28
Nyugi srácok, amíg az Apple-nek kell 16:10-es panel (márpedig nagyon kell neki), addig lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Sermi insan...
2010.11.22. 21:13
Természetesen tudom hogy nem csak ezzel az 1440*900-as felbontással volt T400 hanem 1280*800-al is. Sőt ugye volt LED-es is (nekem sima CCFL-es van).
A jelenlegi 8440 vs T410 egy árban van. De az előz szériánál volt még T400 250k-tól induló árral míg ezekszerint a HP akkori szériája ugyanilyen magas árral voltak (kb sejtem mert 6930p-t erőteljesen néztem anno).
Most sem az a bajom hogy nincs nagy felbontással hiszen van. Hanem az hogy a kisebbik méretnél emiatt az új "divat" arány 16:9 miatt nagyon kevés a sorok száma.
Egy biztos ha most választhatnék egy zsír új T400 és 410 mellett akkor maradnék az előző szériánál. És szerintem HP fronton is így döntenék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Talent15
2010.11.22. 21:31
Tetszett a cikk... két észrevétel:
- ha valaki nem mozizni, hanem dolgozni akar, a 16:9-es képarány nagyon gáz (igazából a 16:10-es is, de mégis valamivel elfogadhatóbb).
- persze jó lenne a diszkrét VGA, de a nagyobb teljesítményűek sajnos fogyasztásban nem jeleskednek, így ha valaki nem akar egy újabb 3D-s játékkal játszani, inkább csak teher, mint haszon. Ha jól emlékszem, pl. bizonyos Lenovo T400-as modelleknél lehetett videokártyát átkapcsolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2010.11.22. 21:58
Pont ilyen váltható VGA-s T400-am van és szerintem ez egy rohadt jó megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Charleshun
2010.11.22. 22:35
Sziasztok!

Régóta olvasom a teszeket, és a fórumokat is, eddig nem szóltam hozzá.
Meg kell védenem az üzleti notikat, igenis van létjogosultsága az integrált kártyáknak. Pont amiket sokan mondtak, a fogyasztás pl. Egy áram-zabáló VGA-val kevesebb ideig bírja a gép. És mit érsz a Mobile Radeon 5xxx-el, ha pont egy fontos prezentáció, vagy megbeszélés idején kapcsol le a gép (jó, fel kell tölteni, van nagy akku, vagy konnektor stb stb). Oda minek kéne 3D? Vannak 3D-s játékgépek ilyen áron, azt kell venni, aki akar (Acer és Asus, Dell Alienware, HP Voodoo, stb.)

Én magam amúgy 2 éven át használtam egy nc6400-at, nagyon szerettem, soha semmi gondom nem volt. Eddig egy ideje egy 6930p-t használtam, és tényleg szép, és strapabíró...

Egy Dell E6410 lett, ami kiépítésben kb. ugyan ez, mint itt, csak 4 giga ram. A kijelző (szerencsére) 1280*800, a HP-é 1440*900 volt, azon még kisebbek a betűk 14,1"-on... Az arány is 4:3, nem mentek el szerencsére a Dell-nél a széles vásznúság felé. A DP-ot teszteltem. Jó, meg szép, de produkált érdekes dolgokat a szintén Dell monitorommal, pl. a monitor úgy lefagyott, hogy a kék LED világított, semmi gomb nem reagált, úgyhogy ki kellett húzni a tápot.
Szóval jók ezek az új i5-ös, minőségi gépek, csak ajánlani tudom (már aki megengedheti magának, vagy adják a munkahelyén...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. insanity22...
2010.11.23. 08:37
Nem is az a baj, hogy erősebb videokártyát várnak el, mert van létjogosultsága üzleti gépekben is, sőt (FireGL, Quadro). Az a baj, hogy most láttak a 8440p-ből egy konfigurációt meg egy árat és azt hiszik, ennyi az egész választék. Közben meg hatalmas, egészen a 2540p-től a 8740w-ig, típusokon belül is többféle variánssal. Csak ezt már sokaknak nehéz kilogikázni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2010.11.23. 10:40
El kell keserítselek: az 1280*800 nem 4:3 hanem 16:10 arányú. Már régóta nincs 4:3-as kijelző laposokban. Még utoljára talán a T60-as TP-nél találkoztam olyannal. Szóval a Dell se maradt ki a szélesvásznú divatból mivel ilyeneket gyártanak már csak a beszállítók így kénytelen volt mindenki váltani. Sőt ugye most haladunk a még rosszabb 16:9 arány felé, lásd a tesztelt gépet.
Resolutions
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Charleshun
2010.11.29. 19:30
Insanity: Igen, a w sorozat valóban erősebb grafikában, ahol kell ilyen munkaállomás-szintű grafika, ott jól jöhet.

Sermi: Ok, tévedtem. Akkor úgy 16:10, mint a monitorom, ami még mindig jobb, mintha 16:9 lenne! Csak olyan "4:3"-nak tűnt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fecaa
2010.12.02. 20:45
358E-ért nincs benne hdmi?hm...
Ez a core i 5-ös 2 v 4 magos?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. insanity22...
2010.12.05. 11:44
fecaa - Display Port nem jó? Vagy Te is fúúúlhádé user vagy?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hunmyke
2010.12.08. 01:01
Charleshun, erre van egy megoldás:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!