iPon Cikkek

HP EliteBook Folio 9470m: A karcsúsított öltöny

Dátum | 2013. 06. 05.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Az Ultrabook láz nem látszik lenyugodni, annak ellenére, hogy a kezdeti magas árat az idő múlásával sem sikerült drasztikusan csökkenteni. A felhasználók hozzászoktak a bőven 200 ezer forint feletti cédulákhoz, a gyártók pedig széttördelték portfóliójukat és több lépcsőben kínálnak vékony és könnyen hordozható masinákat a leendő tulajdonosoknak. A Hewlett-Packard azon kevés cégek egyike, amely legdrágább üzleti szériás noteszgépéből is elkészítette a vékony, könnyű, ámde méreg drága változatot. Az EliteBook Folio 9470m gyakorlatilag ugyanazokkal az ellenfelekkel találja szembe magát, mint nagyobb testvérei, hiszen mind a Dell, mind a Lenovo rendelkezik üzleti szériás Ultrabookkal, kíváncsiak voltunk, változik-e az erősorrend egy kis fogyókúrától.

Azt, hogy mitől tekinthető üzleti szériásnak egy notebook, már több ízben kitárgyaltuk, az Ultrabookok között tolakodva azonban borítékolható, hogy a visszafogott, elegáns külseje miatt fogunk felfigyelni a 9470m-re, amely számozását tekintve is egy kategóriával feljebb valónak mutatja magát, mint bármelyik EliteBook. Tekintettel arra, hogy itthon 370 ezer forinttól lehet hozzájutni, ez valahol érthető is, a teszt során majd kiderül, mennyire jogos az extra sarc. Az biztos, hogy üzleti széria ide vagy oda, az Asus Zenbook Prime családdal mindenképpen szembe kell néznie a HP-nak, hiszen az Ultrabookok közül jelenleg ez képviseli az egyik legmagasabb minőséget ebben a régióban - de érkezőben vannak szerkesztőségünk felé a közvetlen kihívók is.

A gép specifikációját tekintve a HP nem fukarkodott a gyors hardverekkel, az alacsony fogyasztású Core i5-ös processzor mellé egy 180 GB-os Intel 520-as SSD-t tettek. A Centrino platform nem csak a különböző távmenedzsmentet biztosító QM77-es lapkakészletet, de az erősebb antennával rendelkező WiFi kártyát is magába foglalja. Az akkumulátor 52 Wh-s kapacitása tisztességesnek számít a kategóriában, az alacsony fogyasztású hardverek miatt van okunk arra, hogy hosszú üzemidőben reménykedjünk. Bár a tesztkészüléken még Windows 7 futott, kereskedelmi forgalomban már jórészt csak Windows 8-cal rendelkező változatokkal lehet találkozni. A 180 GB-os SSD miatt a tesztpéldány 418 ezer forintos ára már ijesztő lehet, de meg kell említeni, hogy a hibrid merevlemezes (32 GB SSD + 500 GB HDD) változathoz képest a 35-40 ezres felár némileg túlzó. A 3 év teljes körű garancia természetesen alap kiépítésben is jár, melyre balesetből adódó sérülésre is érvényes jótállást is vásárolhatunk. Ha a Core i5-ös processzor erejével nem érnénk be, választhatjuk a csúcsot jelentő Core i7-3687U-t is, ennek felára kb. 80 ezer forint. Kijelzőt tekintve viszont meg van kötve a kezünk, ez az 1366x768-as matt panel az egyetlen, amelyet „választhatunk”, nyilván sokan lesznek, akik már pusztán ezen tény miatt elfordulnak a készüléktől.

A termék mellé első ránézésre is könnyen megszámlálható kiegészítőt kapunk, amely lényegében a tápegységben és némi dokumentációban merül ki.
Üzleti gépről lévén szó, nem is várhattunk mást, minthogy a hűtési rendszer a készülék erőssége kell, hogy legyen. Gondoltuk ezt azért is, mert a nagy testvér (EliteBook 8470p) sem éppen a brutális zajtermeléséről vált híressé (bár maximális terhelés mellett már halknak nevezni felelőtlenség lenne), a vas pedig nagyjából annyival vékonyabb, mint amennyivel kevesebbet fogyasztanak a benne lévő hardverek. Jósnak ugyan nem szívesen csapnánk fel, de tény, hogy a 9470m kísértetiesen hasonlóan viselkedett, mint vastagabb társa, ami annyit tesz, hogy átlagos használat mellett meglehetősen halkan teszi a dolgát, viszont, ha megkínozzuk, a ventilátor már egy fokkal nagyobb fordulatszámra kapcsol, és bár zajos nem lesz ettől a gép, mindenképpen érezhető, hogy hangosabb, mint egyébként. Jó hír, hogy a burkolat szinte sehol nem melegszik át függetlenül attól, mit csinálunk, egyedül a ventilátor környékén érezhető némi hőmérséklet változás. Üresjáratban 45, maximális terhelés mellett 76 fok körüli értékeket mértünk a processzoron (és ez által a videokártyán egyaránt).

Ha a videokártya 2D-s teljesítmény mutatójától eltekintünk, kijelenthető, hogy a 9470m SSD-s (itthoni) alapkivitele meglehetősen erősnek tűnik a Windows beépített pontozó rendszere alapján. Hivatalosan Core i3-mal is megvásárolható a készülék, de hazánkba valamiért eddig egyetlen ilyen példány sem érkezett, pedig a termék nem éppen barátságos árát kicsit lejjebb tudná szorítani. Ha a memória sávszélességre adott 5,9 ponton javítani szeretnénk, akkor könnyedén megtehetjük, ugyanis a készülék akár 16 GB RAM-ot is elfogad, ennek megfelelően két foglalattal rendelkezik, amely viszonylag ritka az Ultrabookok között. A processzorba integrált Intel HD Graphics 4000-en nem tudunk változtatni, ugyanis a gyártó semmilyen diszkrét videokártyát nem hajlandó adni a bivaly erős processzorok mellé, de a célközönségnek ez nem valószínű, hogy problémát okoz, hiszen a HD4000 energiamenedzsmentje okán jelentősen hozzájárul a papíron 9 és fél órás üzemidőhöz.


SATA-III-as csatlakozója révén nem meglepő, hogy az Intel 520-as szériájába tartozó SSD brutális adatátviteli sebességre képes és ezt érezni is a mindennapi használat során. A 180 GB már tisztességes kapacitásnak mondható, akár munkaanyagok, akár zenék, akár fotók tárolására gondolunk.
 
A hangszóró azon kívül, hogy megfelel az SRS Pro Audio szabványnak valóban egész kellemesen szól. Mélyhangokat ne igazán várjunk, viszont a hangtisztaság és a hangszín megüti az a szintet, amit egy 400 ezer forintos üzleti géptől vár az ember.


Külsejét tekintve le sem tagadhatná hovatartozását a vékony EliteBook. A felső burkolatról a cég első ultrabookja, a Folio 13 ugorhat be, míg alulról már gyanakodhatunk az EliteBook vonalra, főleg a dokkoló csatlakozó miatt. Nem jellemző, hogy egy ilyen vékony gépet normálisan lehessen szerelni, de a 9470m viszonylag könnyen szétkapható, ha szükség lenne rá. A képen jobb alul a hatalmas és lapos akkumulátor található, az SSD és a memória foglalatok teljesen máshol foglalnak helyet. A magnéziumból készült burkolat meglepően merev egyébként, utoljára hasonlót az Asus Zenbook Prime-jánál tapasztaltunk. Furcsa egyébként, hogy az EliteBookoktól eltérően a 9470m semmilyen zárat nem tartalmaz, se a klasszikus mechanikusat, se mágneseset. Bár tény, hogy az alsó és felső burkolat elég jól egyásnak feszül akkor is, ha fejre állítjuk a gépet, a minőség érzeten mindenképpen javított volna. Akik nem érik be a 180 GB-os SSD-vel, azok pakolhatnak még egy másodikat is a gépbe, hiszen az mSATA csatlakozó minden egyes verzióban ott lapul. A zsanér bár szintén fémből van, gyengébbnek tűnik a nagy EliteBookokban találhatóknál – igaz, még így is a legjobbak között van az Ultrabookok sűrű mezőnyében.


Szerencsére innentől kezdve a vonások csak és kizárólag az EliteBook vonalra vezethetők vissza, amely nagyon jó hír, hiszen az alapot adó 8470p ergonómiáját tekintve az élmezőnyben van. A klaviatúra ennek megfelelően stabil alátámasztással rendelkezik és a gombok instabilitása is minimális. Ami továbbra is furcsa, az az iránygombok kialakítása, de ez minden ProBook és EliteBook modellre igaz, meg kell szokni, nincs mese. Reményekdtünk, hogy az első szériás 8460p-nél használt műanyag köszön majd vissza a fekete gombokat illetően, de sajnos itt is tartotta magát a gyártó a 8470p-s kópiához. Tragédia nincs, csupán annyi, hogy a billentyűk egy picit fényesebbek a klasszikus mattnál, így az üzleti gépeknél tapasztaltakhoz képest gyorsabban fognak kopni és koszolódni. A billentyűzet világítás két lépésben állítható, a ráömlött folyadékot pedig külön csatornában képes elvezetni, megóvva így az alaplapot a károsodástól. A megszokott három gyorsgomb helyett ezúttal csupán kettőt kapunk (az alapértelmezett böngészőt elindító esett ki), a bekapcsoló gomb viszont a “nagy” EliteBookoknál látható szögletesről némileg lekerekítettebbre változott, ez megint csak a korábbi Folio vonalat idézi, kár érte, abszolút nem illik a képbe.


A touchpad ugyanakkora, mint a testvér modellnél, tehát óriási. A felülete is nagyon hasonló anyagból készült, mint a “rendes” EliteBookoknál, könnyen és élvezettel siklik rajta az ujjunk, az érzékenység is közel hibátlan. Szerencsére a mai divatra fittyet hányva – és az üzleti felhasználást előtérbe helyezve – kapunk rendes bal és jobb egérgombot nem csak a pöcökegérhez, de a touchpadhez is. Puhán és halkan járnak, használatuk hasonló élvezettel bír, mint a mutató eszközöké.


Ami a csatlakozókat illeti, nem fukarkodtak a HP-nál. A Secure Card olvasó látványa egy vékony gépnél némileg bizarr, de egyes országokban e nélkül nem üzleti gép az üzleti gép. A kártyaolvasó ennek megfelelően a készülék elejére költözött, használata így kevésbé komfortos, mintha a megszokott helyén lenne oldalt. Sajnos hiába örvendtünk a nemrég nálunk járt ProBook 4340s-nél a HDMI csatlakozó láttán, az EliteBookok úgy látszik, már örökre a DisplayPort úttörői maradnak.

Eddig minden szép és jó volt, ám elérkeztünk a készülék egyértelműen leggyengébb részéhez, amely sajnálatos, hiszen ezt fogjuk nézni a legtöbbet. Ez pedig nem más, mint a 14”-os matt kijelző, amely annyira gyenge minőséget képvisel ezen a szinten, hogy nem is értjük, hogy tehette bele a HP a 9470m-be. A 8470p megjelenítőjével sokkal kevesebb probléma volt, így érthetetlen, hogy a gyenge látószöggel, némileg mosott, kontraszthiányos képpel rendelkező darabot honnan és minek kerítették elő. A legnagyobb baj az, hogy csak ezzel az egy típussal tudjuk megvásárolni a készüléket, se tükröződő, se nagyobb felbontású, se érintésérzékeny változat nem áll rendelkezésre. Sovány vígasz, hogy a felette lévő webkamera viszonylag jól sikerült darabnak mondható.


Lefutottuk a szokásos köröket a teszteket illetően és meglepő volt látni, hogy a 3D-s játékoknál mennyire gyengén muzsikál az új Folio. Annak ellenére, hogy a Toshiba extra szélesvásznú Ultrabookjában valamivel gyengébb processzor dolgozik, mégis jobb teljesítményt produkált, igaz, a különbség nem számottevő, leginkább a grafikonon észlelhető csak.

Sokkal érdekesebb volt ugyanakkor az akkumulátoros teszthármas, hiszen egy ilyen masinát elsősorban utazás közben, konnektortól távol használ az ember. Nos, a 9 és fél órát majdnem sikerült elérnünk, mindössze 25 perc hiányzott hozzá, de életszerű használat mellett inkább 4-5 óra közötti értékkel érdemes kalkulálnunk, ami még mindig jónak számít. Az igazi trükk viszont a kiegészítő hatcellás akkumulátorban van, amellyel ezek az értékek megduplázhatók, igaz, a gép tömege lényegesen nő, de egy Budapest-New York út során ez aligha lehet szempont. Na, ilyet viszont egyik Ultrabook sem tud ma még a 9470m-en kívül. Más kérdés, hogy a 45W-os tápegységgel mire feltölti mindkettőt az ember, eltelik a visszaút fele is.
Nem tudjuk, hogy a csalódottság vagy inkább a szomorúság beszél belőlünk akkor, amikor ezeket a sorokat írjuk. A Hewlett-Packard ügyesen lovagolta meg az Ultrabookokat egy ideje körülvevő hype-ot és alapvetően az üzleti szféra felé való nyitás egy remek ötletnek tűnik. A kivitelezés is hozza az elvárhatót, tényleg megkapjuk a klasszikus EliteBook érzést egy könnyebb, vékonyabb kuckóban, viszont az árcédula egy picit vaskos és a kijelzőt sosem fogjuk megbocsátani a HP-nak, nincs mit szépíteni. Az opciók hiánya csak tovább ront a helyzeten, amiért nagy kár, mert mind ergonómiailag, mind az üzemidőt és a bővíthetőséget tekintve remek társ lehet(ne) a 9470m a mindennapokban az ingázóknak és utazó ügynököknek.  Nyilván mindent meg lehet szokni, de ha az Asus képes volt beletenni a Zenbook Prime-ba egy 1920x1080-as IPS panelt 100 ezer forinttal olcsóbban, akkor a HP-nak nincs mentsége arra, miért nem vette kölcsön legalább a 8470p kijelzőjét, ha nem akartak az IPS-sel konkurenciát állítani házon belül. Aki túl tudja tenni magát a középszerű LCD-n, az előtt megnyílik a boldogság kapuja, mert ezen kívül nehéz fogást találni a vékony EliteBookon, hiszen gyors, elegáns, jó érzés kézbe venni és használni is.

A Hewlett-Packard EliteBook Folio 9470m-et a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!
 
Pro:
+ elegáns külső, jó minőségű anyagok használata
+ jó billentyűzet (háttérvilágítással), jó touchpad, pöcökegér megléte
+ nagy kapacitású és gyors SSD
+ hosszú üzemidő, amely kiegészítő akkumulátorral megduplázható
+ dokkolási lehetőség
+ mSATA csatlakozó
+ 3 év garancia
 
Kontra:
- méltatlanul középszerű kijelző, amely közös minden modellnél
- némileg túlárazott
 
Hivatalos oldal: Hewlett-Packard
Vásárlás: iPon webáruház
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. armesz
2013.06.05. 09:30
Nevetsegesen tularazott termekrol beszelunk, amibe keptelenek sok-sok ev utan 1080p kijelzot rakni. Fajdalmas, mikor egy telefonban ertelmetlenul toljak a gyartok az 1080p-t, egy laptopban meg oruljon a paraszt ennek is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Alvin_ti42...
2013.06.05. 10:13
Az 1080p szerintem nem feltétlenül szükséges, inkább az IPS-t hiányolom, de azt nagyon. Nemsokára lesz cikk az - egyetlen - közvetlen ellenlábasról, abba se tudtak normális kijelzőt tenni sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Mac!
2013.06.05. 10:20
"Az EliteBook Folio 9470m gyakorlatilag a senki földjére érkezett meg, hiszen közvetlen konkurense nem sok akad jelenleg."
"A 9470m-nek ugyanakkor van egy olyan ütőkártyája, amely másnak nincs, ez pedig a 14”-os kijelző."

Ez most komoly?
A legnagyobb konkurens az üzleti kategóriában lehet, h nem az ASUS Zenbook-jai, amihez hasonlítgatjátok, hanem a Lenovo ThinkPad-jei és a Dell Latitude-jei...
És most kapaszkodjatok! Mindkét előbbinek van ultrabookja 14"-os, 1366x768-as kijelzővel ugyanebben az árkategóriában. Micsoda véletlenek...

Ez azért gáz..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Alvin_ti42...
2013.06.05. 10:33
Mac!: Jogos, valamiért megfeledkeztem a 6430u-ról és a T430u-ról, annyira ritkák itthon. Mondjuk, az X1 Carbon lehetne még konkurens, de ha az alap változattól eltekintek, nagyon vastagon fog a ceruza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. prohlep
2013.06.05. 11:33
Én azért úgy érzem, hogy a felbontás, pontosabban 14" esetén a 768-nál több pixel fontos. 400 ezres kategóriánál pedig ma már ...

Az ember áttekintő képességét növeli, ha több pixel miatt több információt lát EGYSZERRE.

Madártávlat is arra való, hogy az ember áttekintést nyerjen, és a madártávlat annál jobb, mennél inkább részletgazdagabb. Aztán ami fontos a pontosabb részleteiben, azt megnézi közelebbről is az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. prohlep
2013.06.05. 11:44
1985 óta használok PC-t.

Az eltelt 28 miatt mintegy 3 nagyságrenddel gyorsabb gépet használok, 4 1/2 nagyságrenddel nagyobb memóriát használok, és MINDÖSSZE 15* ANNYI PIXELEM VAN a ma még kifejezetten nagynak számító 2560x1440-es képernyőmön, azaz alig több, mint 1 1/2 nagyságrend!

28 év alatt a képernyők a memóriák mögött egy ezres szorzófaktorral elmaradtak!

Pedig forráskód olvasása és szerkesztése szemszögéből a sebességhez és memóriához képest leges leg elsődlegesebb a képernyő pixelmennyisége.

A 28 évvel ezelőtti állapotnak ma 38400 pixel széles és 21600 pixel magas képernyő felelne meg!, ha csak a lassabban fejlődő sebességet tekintem, ha a memóriát, akkor még sokkal több.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Mac!
2013.06.05. 12:00
100.000 gombos billentyűzetet nem szeretnél?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. madcaptain
2013.06.05. 12:06
Vicces az okfejtésed prohlep, a több memória plusz erőforrást ad amibe sok programot belelehet tölteni. A nagyobb pixelszáűm erőforrást vesz el + akkuidőt, egy adott ponton túl pedig értelmetlen a belédépített célhardver miatt(szem).
Ettől függetlenül persze ez a gép ennyiért kész röhej minden szempontból (kijelző, akku,tárhely,vga,proci) ezt mondom úgy hogy 2 elitebookom volt és imádtam őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Alvin_ti42...
2013.06.05. 12:19
A tárhelynél azért nem szabad elfelejteni, hogy SSD-ről beszélünk, azokból nem szokták még ma sem utánad dobálni a 480-512 GB-os változatokat. Más kérdés, hogy egy kevésbé vékony üzleti gépnél az optikai meghajtó helyére mehet mondjuk egy merevlemez és a probléma megoldva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Mac!
2013.06.05. 12:36
Tárhely szempontjából szerintem pedig pont, hogy kiemelkedik az ultrabookos mezőnyből. Mert az mSATA helyre mehet egy 60/120-as SSD a rendszernek, mellé pedig egy HDD minden másnak. A dokkoló csati megléte szintén ilyen tulajdonsága a gépnek.
Szóval azért van mivel kitűnni a versenytársak közül, jól láthatóan (sajnálatos módon) a kijelzővel nem akartak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Alvin_ti42...
2013.06.05. 12:54
Nem akarok spoilerezni/előre szaladni egy hamarosan megjelenő cikkel kapcsolatban, de sajnos a kijelzőre az ellenlábasok se fordítanak lényegesen több figyelmet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. malvoisen
2013.06.05. 14:17
Alvin:

Az üzemidős grafikonok captionjei elcsúsztak, az első gondolom doksi olvasás min. fényerőn.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. malvoisen
2013.06.05. 14:20
"A 28 évvel ezelőtti állapotnak ma 38400 pixel széles és 21600 pixel magas képernyő felelne meg!"

És a Britannica Hungaricat egy képernyőn olvasnád el?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Alvin_ti42...
2013.06.05. 14:52
malvoisen: hűha, ez fel se tűnt, hiba a Mátrixban Köszi, javítom, amint gép elé kerülök és igen, az doksi olvasás minimum fényerőn
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2013.06.05. 15:51

"És a Britannica Hungaricat egy képernyőn olvasnád el?"

Átvitt értelemben IGEN.

Már többször megtettem, hogy két 120cm x 60cm kis íróasztal derékszögben sarkosan egymáshoz toltam, és rajtuk kiterítettem összesen 24 darab A4-es, általam írt oldalt. És beállva az így adódó derékszögő saroka, a 24 oldalt EGYSZERRE áttekintve gondolkodtam és kombináltam.

Ez egy lehetséges, hatékony technológia, kevesen alkalmazzák.

Tábori, tehát bárhol bevethető változat, hogy egy 200cm x 90cm ágyat beterítünk 30 darab A4-es papírral. Ez annyiban gyengébb, hogy a lapok egy részére még kevésbé merőlegesen esik a tekintet.

Értelmiségi munkához érdemes értelmiségi technológiát használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. malvoisen
2013.06.05. 16:50
"Értelmiségi munkához érdemes értelmiségi technológiát használni."

Leszámítva, hogy az éles, részletgazdag látásért a Fovea centralis felelős, tehát a kiterített lapok közül egyszerre csak néhányat látsz értékelhetően. Így aztán a 38400x21600 felbontás helyett tökéletesen alkalmas a fHD vagy a 2560x1400: thumbnailek áttekintése után ránagyítva a részletekre, mint ahogy 24 A4-es helyett 24 post-it cetlit is könnyebb rendezni. Az általad vázolt példában tehát az általad kívánatosnak tekintett módszer/technológia nem biztosítja, hogy több(let) információt dolgozz fel, persze a te retinád biztos másképp működik.

Jól dolgozni úgy lehet, ha az ember tudja mit csinál, nem kell ágyúval verébre lőni feltétlenül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Simba
2013.06.05. 17:39
Hát nekem egy igáslóhoz nem hiányzik a vékonyság. Ha az kell Macbook-ot veszek.

Egyébként nekem 8770W a vágyam Dreamcolor kijelzővel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2013.06.06. 19:23
Nem az a kérdés, hogy képes-e az ember egyszerre élesen látni 24 darab A4 oldalt, hanem hogy milyen módon tudja az ember befolyásolni, hogy egy nagy területből éppen mit lát élesen.

Nem 24 pos-it cetliről van szó, hanem összesen 24 A4 oldalnyi tartalom, amelynél éppen az is a gond, hogy szinte sosem teljes oldalak kellenek, hanem például valamelyik öt oldalból azoknak valamelyik harmada, és a látott tartalom szerint dinamikusan változik, hogy mely oldalakról mely részek.

Ez csak pontosan annyira nagyágyú, mint egy madártávlat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Oggy
2013.06.21. 15:30
Mac! - 2013-06-05 12:00:007
100.000 gombos billentyűzetet nem szeretnél?


:,D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. LoGA
2013.11.20. 10:02
Nekem van szerencsém munkára használni egy ilyen masinát, így le tudom írni a véleményem róla.
A kütyü gyors, szép és halk, ennyit a pozitívumokról.
Kicsi a felbontása, HDMI és DVI helyett DisplayPort kimenete van, a billentyűi beragadnak olykor gépeléskor, a pöcökegér szintén beragad, ha nagyon a szélére billentem. A touchpad tapintásra nem igazán reagál megfelelően, kattintani a gombokkal kell.
Én nem tudom ajánlani ezt a modellt, messze nincs arányban az ára a kivitelezés minőségével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!