iPon Cikkek

HP Envy 15 (2014): A nem nevető harmadik

Dátum | 2014. 11. 17.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Két hete mutatkozott be a Hewlett-Packard legújabb ultravékony, kifejezetten játékosoknak szánt notebookja, az Omen, amely valamikor az év vége felé kerülhet kereskedelmi forgalomba hazánkban 450 ezer forint körüli indulóárral. Amíg ez a fekete fenevad meg nem érkezik, a többség “kénytelen” beérni a teljesítmény szempontjából hasonlóan impresszív specifikációval bíró Envy 15-tel, amely mai cikkünk főszereplője is egyben.
A vékony(ított) noteszgépek piaca már már megkerülhetetlen egy magára valamit is adó gyártó számára, de úgy tűnik, egy új kategória van születőben: a vékony(ított) gamer notebookoké. Az eddig nálunk járt hordozható masinák közül ide sorolható például a Lenovo Y50 és az Acer Aspire Nitro is. Az ellenfelek tehát elég kemények, a Pavilion külsejére hajazó Envy 15 ugyanakkor szintén nincs híján erőnek. Bár jelenleg egyetlen kiszerelésben kapható, valószínűleg várható majd olcsóbb, illetve drágább variáns is belőle, bár az elődje sem volt kifejezetten népszerű idehaza, így elképzelhető, hogy ez a sors vár az utódra is - függetlenül attól, hogy mi lesz a véleménye a sajtónak róla. Még élénken él bennünk a nemrég bemutatott Pavilionnal kapcsolatos tapasztalataink, így felemás érzésekkel, de mindenképpen bizakodva vettük kezünkbe az új Envy dobozát - amely egyébként szinte pontosan ugyanakkora volt, mint bármely másik HP notebooké. Bár a csomagolásból ez aligha látszott, de a motorháztető alatt azért egy kisebb erőmű lakott, legalábbis notebook mércével mérve mindenképpen.
A kraftot nem elsősorban a kétmagos, alacsony fogyasztású Core i7-től kell várnunk, bár a legtöbb mai játék futtatásával megbirkózik, hanem a dedikált GeForce GTX 850M-től, amely először járt nálunk, így nagyon kíváncsiak voltunk, mire képes a való életben. Az 1920x1080 pixeles matt kijelzőnek sokan örülni fognak egészen addig, amíg meg nem tudják, hogy a benne lévő panel TN technológiára épül - csak remélni tudjuk, hogy nem ugyanarról a gyártósorról való, mint amit az új Pavilionokba szerelnek. A játékok akadásmentes futtatásához szükséges 8 GB memória is ott lapul a burkolat alatt, amennyiben kevés lenne, duplájára is feltornázhatjuk - akárcsak minden hasonló modell esetében. A dedikált videokártya mellett természetesen használhatjuk a processzorban lévőt is, amelyre szükségünk is lesz, ha viszonylag sokáig szeretnénk tevékenykedni konnektortól távol, ugyanis pontosan ugyanaz a négycellás 41 Wh-s akkumulátor van benne, mint a két hete nálunk járt Pavilionban. Különleges extrákat nem látunk a listán, így azt is gondolhatnánk, hogy specifikáció alapján egy erősebb videokártyával szerelt Pavilion van előttünk. Ha nem tudnánk, hogy egy Envy 15-tel van dolgunk és nem sejtenénk, hogy ennél azért többről van szó, akkor a 346 ezer forintos ártól gyorsan padlót fognánk, főleg a 2 éves jótállás láttán. A termék mellé egyéb iránt egy 50 GB-os Box tárhely is jár.
Nem a doboz tartalma lesz az, amely elhiteti velünk, hogy ez a termék nem az, aminek látszik, ugyanis egy tápegységen és némi dokumentáción kívül nem kapunk hozzá semmit és a körítés is teljesen szokványos.
A Pavilion sikere után azt vártuk, hogy az Envy hűtőrendszere is könnyedén állja majd a sarat, de tudtuk ugyanakkor, hogy ezúttal egy lényegesen erősebb videokártyával kell megbirkóznia. Köszönhetően azonban a GeForce GTX 850M kedvező fogyasztási mutatójának, a siker nem maradt el. Bár pár fokkal magasabb értékeket mértünk, mint a Pavilion esetében, még így sem érte el a 80 fokot sem a processzor, sem a videokártya, ami jó hír, hiszen így van esély rá, hogy nyáron is kiaknázható marad a nyers erő. A burkolat sehol nem melegedett át komolyabban, ami főleg a billentyűzet szempontjából érdekes, hiszen ez szokott lenni a játékok futtatására szánt noteszgépek egyik gyenge pontja. A zajszint normál használat mellett nagyon kedvező, játékok alatt már érezhetően megnő a ventilátor fordulatszáma, és bár zavarónak nem mondanánk, azért egy fejhallgató mindenképpen jó szolgálatot tehet. Ami a processzor választékot illeti, a cikk írásának időpontjában nem nagyon tudunk nyilatkozni róla, hiszen csupán egyetlen kiszerelésben vásárolható meg a masina. A kétmagos Core i7-4510U 2 GHz-es alap- és 3.1 GHz-es Turbo órajellel rendelkezik, Core i5-ös testvérétől elsősorban cache memóriájában különbözik (3 vs. 4 MB). Valószínűsíthető, hogy egy olcsóbb Core i5-4210U-val és egy drágább, ugyanakkor négymagos Core i7-4710HQ-val szerelt változat is várható még a jövőben, ha a konkurencia portfólióiból indulunk ki.
Videokártyából ugyanakkor a GeForce GTX 850M-nél gyengébb variánst aligha kap majd az Envy, hiszen GT 840M a Pavilionba is kérhető jóval kedvezőbb árcédula mellett. Ami sokkal inkább valószínű az egy GTX 860M-es verzió érkezése, igaz, az pedig a hamarosan piacra kerülő Omenbe kerül beépítésre. Az Optimus technológiának köszönhetően természetesen itt is van lehetőségünk arra, hogy a processzorban található Intel HD Graphics 4400-as videokártyát használjuk, amikor nincs szükségünk a dedikált GeForce által biztosított teljesítményre - illetve rábízhatjuk a döntést a vezérlő szoftverre is. Aminek nem igazán örültünk az a 4 GB videomemória, ugyanis bár ez elsőre fantasztikusnak hangzik, az már kevésbé, hogy ennek köszönhetően a GDDR5-ös chipeket GDDR3-asokra cserélték, így a sávszélesség alaposan megcsappant, ez által pedig az elérhető maximális teljesítmény is.
A hibrid merevlemez jó szolgálatot tesz a mindennapok során és úgy véljük, ez a minimum, amit egy játékosoknak szánt notebooknak tartalmaznia kell(ene). A 8 GB-os kiegészítő flash típusú adattárolóhoz nem férünk hozzá a rendszeren belül, azt a merevlemez használja a sűrűn használt adatok gyorsítótáraként. A zajszinttel és melegedéssel - hasonlóan a hűtőrendszerhez - nem volt gond. A hangrendszer nagyon hasonló a Pavilionban található Beats Audio-hoz, viszont ezúttal a sztereó hangkeltők kiegészültek egy mélysugárzóval is, más kérdés, hogy ennek működése nem túl intenzív, így alig hallunk több mélyhangot, mint a Pavilion esetében. Az előre beállított profilok között ezúttal is megtaláljuk a két - vélhetően legnépszerűbb - Beats fejhallgatóét.
Külsejét tekintve az Envy nagyon sok hasonlóságot mutat a szintén nemrég megújult Pavilion szériával. Olyannyira, hogy első ránézésre csak a színek miatt tudjuk megkülönböztetni őket, ugyanis az Envy sötétszürke.
A felső burkolat némileg ellenállóbb a külső behatásokkal szemben, mint a jóval olcsóbb Pavilion, az alsó rész viszont érzésre pont ugyanazokból az elemekből építkezik a két modell esetében.
A zsanér kellően erős ahhoz, hogy megtartsa az egyébként sem túl nehéz felső burkolatot, viszont egy kis fém azért elfért volna benne. A csavarok sokasága ne tévesszen meg minket, attól még, hogy egyesével kitekerjük az összeset, nem fogunk tudni hozzáférni a cserélhető alkatrészekhez, ehhez kicsit jobban szét kell szedni a termék alsó felét. Az akkumulátor cserélhető, de nem nagyobbra, csak egy másik ugyanolyanra.
A klaviatúra maradt az, amivel a Pavilionban is találkoztunk, aminek kivételesen örültünk, mivel egy meglepően jó billentyűzetről van szó. A Pavilionban találhatóval ellentétben ennek van háttérvilágítása (amely ki-bekapcsolható, de nem szabályozható), valamint mintha a gombok stabilitásán is csiszoltak volna a mérnökök - ettől függetlenül az Envy-ben is rövid úton járnak.
A touchpad az új Envy egyik legfurcsább része, ugyanis a közepe úgy viselkedik, mint akármelyik másik, de gombként való használatkor sem ütközünk problémába, mert holtjátéknak nyoma sincs. A tőle balra, illetve jobbra található sötétszürke felület szintén érintésérzékeny, viszont gombként nem funkcionál. A segítségével a Windows 8 speciális (ún. charm) felületeit csalogathatjuk elő.
A csatlakozók elhelyezése és típusa megint egy olyan dolog, amely összeköti az Envy-t a Pavilionnal. Mindhárom USB port támogatja az aktuális, 3.0-s szabványt, illetve a jobb oldali a gép kikapcsolt állapotában is képes árammal ellátni a rákötött eszközt. “A remény hal meg utoljára” - ahogy mondani szokták, de nálunk a kijelzővel kapcsolatos reményeink rögtön szertefoszlottak a gép bekapcsolása után. Ez bizony pontosan ugyanaz a FullHD TN panel, amellyel a Pavilionnál is találkoztunk és amelyről már akkor is elmondtuk, mennyire átlag alatti példánynak tartjuk. A látószögek szokatlanul szűkek és bár a vonalélesség meglepően jó, valamit fényerővel sincs híján, a színvilág itt is elég hideg. Ezen szerencsére tudunk korrigálni akár a Windows beépített kalibráló alkalmazásával is. Ha belegondolunk, hogy a konkurens modellekben milyen kijelzők vannak…
Sokadjára járt nálunk az egyik leggyorsabb, alacsony fogyasztású kétmagos Intel processzor, így a teljesítményén nem csak, hogy nem lepődtünk meg, de a teszteket is valójában csak azért futtattuk le, hogy ellenőrizzük, nincs-e valami túlmelegedési vagy throttlinggal kapcsolatos problémája a gépnek.
Érdemes megnézni, mekkora a lemaradása a jellemzően a lista tetején elhelyezkedő Core i7-4710HQ-hoz képest, ugyanis ennyi pénzért az Acer még ilyen CPU-val szerelt Nitro modelleket is árul.
Sávszélesség ide vagy oda, azért a GeForce GTX 850M egy elég gyors videokártya a mobil szegmensben, ahogy az a grafikonokon is látható. Az Acer Aspire Nitro-ban lévő GTX 860M-hez képest ugyanakkor 20-30%-os lemaradásban van, amely azért elég sok. Persze, nézhetjük a másik oldalról is a dolgot, hiszen a 840M-nél pedig 50-60%-kal gyorsabb, az pedig pláne nem elhanyagolható. Ami biztos, hogy 1920x1080-as felbontásban a legtöbb játék élvezhető sebességgel futtatható az új Envy-vel, amennyiben hajlandók vagyunk bizonyos esetekben kompromisszumot kötni a grafikai részletességet illetően.
Ismerve már a Pavilion üzemidejét, szinte percre pontosan lehetett tudni, mire lesz képes a nagyon hasonló hardverrel és pontosan ugyanazzal az akkumulátorral operáló Envy 15. Az átlag 2,5-3 órás “uptime” a vékony(ított) játékos noteszgépeknél ugyanakkor közel sem számít annyira rossz értéknek, mint a normál használatra szánt termékeknél. Ugyanakkor érdemes látni és tudni, hogy játékok futtatása esetén drasztikusan megnő a fogyasztás, így 40-45 perc alatt könnyedén kivégezhetünk egy 100%-ra töltött telepet is.
A helyzet az, hogy az alatt a pár nap alatt, ameddig a Hewlett-Packard legújabb Envy notebookja nálunk vendégeskedett végig ott motoszkált a fejünkben a gondolat, amely az első kibontást követően befészkelte magát a fejünkbe: ez a gép gyakorlatilag egy erősebb videokártyával piacra dobott Pavilion picit jobb minőségű anyagokból és másfélszeres árcédulával. A testvérmodellből átörökített, finoman fogalmazva sem túl jó TN paneltől eltekintve nincs különösebb hibája a terméknek, mégsem tudjuk tiszta szívből ajánlani, hiszen azért a pénzért, amit a HP elkér érte egész egyszerűen sokkal jobb termékeket kapni. Ott van rögtön a gyönyörű IPS kijelzővel rendelkező fenevad, az Acer Aspire Nitro, amely ugyanezért az összegért ráadásul négymagos processzort és még erősebb videokártyát ad nekünk, egy picit drágábban pedig kapunk a csomag mellé pluszban egy 256 GB-os SSD-t is. De ott van a másik vége is a dolognak, a szintén GeForce GTX 860M-mel szerelt Core i5-ös változat, amely jelenleg több, mint 60 ezer forinttal olcsóbb a tesztben szereplő Envy 15-nél. A Lenovo Y50-jét is megkaphatjuk 300 ezer forintért négymagos Core i7-tel és GTX 860M-mel, igaz, operációs rendszer ennyiért nem jár, ahogy IPS kijelző sem. Egy szó, mint száz, az Envy 15 egész egyszerűen túl drága és kevesebbet is nyújt, mint a kategóriatársak, márpedig ez a kombináció nem a sikeres termékek receptje szokott lenni. Amikor pontosan ugyanezt a teljesítményt megkapjuk összehasonlíthatatlanul jobb kijelzővel, hangrendszerrel és anyaghasználattal az Asus N550JK személyében - operációs rendszer nélkül - durván 100 ezer forinttal olcsóbban, akkor az újságíró széttárja a kezét és csak annyit tud mondani, hogy egy radikális árcsökkentés ráférne a termékre. Reméljük, az Omen esetében erősen átgondolják, hol is van a jelenlegi termékeik helye a piacon és annak megfelelően árazzák be az első ránézésre egyébként feltűnően izgalmas portékát.
A cikkben szereplő Hewlett-Packard Envy 15 típusú notebookot a gyártó hazai képviseletétől tesztelésre, melyet ezúton is köszönünk! Pro: + kategóriájában átlag alatti zajszinttel dolgozó hűtőrendszer + 1920x1080-as felbontáshoz is elegendő 3D-s teljesítmény + háttérvilágított billentyűzet + a 2.1-es beatsaudio hangrendszer jobban szól, mint az átlag + matt kijelző Kontra: - a Full HD TN panel betekintési szögei nagyon szűkek - az anyaghasználat az árcédulát figyelembe véve túlságosan gyenge - jóindulattal is átlagos üzemidő - a kategóriatársakhoz mérten egyszerűen túlságosan drága Hivatalos honlap: Hewlett-Packard Vásárlás: Irány a webáruház!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. somakb
2014.11.17. 17:21
TN 350.000 hufért... komolyan nem értem a notebook gyártókat, mit képzelnek lassan 2015-ben. Megérdemelnék, hogy rájuk rohadjon minden 200.000 huf feletti noti amibe nem szégyellnek TN panelt rakni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. legyes
2014.11.18. 04:07
Erős túlzás SSHD-ként emlegetni a winyót, amihez 8 azaz nyolc GB SSD van Fájdalom ez az SSHD/hybrid meghajtós szenvedés, mikor annyi más megoldás van már rá, hogy ebben az árkategóriában SSD és HDD is legyen benne külön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nemlehet
2014.11.18. 09:55
A TN hagyján, de én ezeket az U-s procikat nem bírom. K*rva drágán adja az intel aztán teljesítményben sehol sincs miközben az üzemidőt sem nyújtja annyival mert még mindig a kijelző a legnagyobb fogyasztó....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr... nemle...
2014.11.22. 11:20
Az U-s procik ára önmagában nem baj. A baj ott van, hogy ezeket nem ilyen 2,34Kg-os gépekbe tervezték, hanem a kis másfél kilós vagy könnyebb ultrabookokba. Ebbe a kategóriába ott vannak a valódi négymagos mobil i7-ek vagy az M-es végű i5-ök. Az üzemidő pedig nem csak a procin múlik, hanem hogy milyen gépet építenek köré.

Ilyen áron ezt a gépet dugja oda a HP, ahova befér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!