iPon Cikkek

HP Pavilion dv5-1180eh

Dátum | 2009. 02. 10.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Nem olyan régen járt nálunk a Hewlett-Packard otthoni multimédiás mindenese, a 17"-os Pavilion dv7 széria egyik jeles képviselője. Akkor nagyon jó véleménnyel voltunk a gépről, mert bár újracsomagolt, nem magyar billentyűzetes termék jutott nekünk, ettől függetlenül tele volt pakolva bivaly erős hardverekkel és multimédiás kiegészítőkkel. Most a lokalizált dv5 széria egyik jeles képviselője tette tiszteletét nálunk egy körre, hogy bebizonyítsa, nem véletlenül volt annyira népszerű a karácsonyi hajrában.


Processzor: Intel Core 2 Duo T5800 2,00 GHz 2 MB cache 800 MHz FSB
Memória: 3 GB Hynix+Ramaxel DDR2-800 CL6-6-6-18
Chipset: Intel PM45
Videokártya: NVIDIA GeForce 9600M GT 512 MB DDR2
Hangkártya: IDT 92HD71B7 HD Audio + NVIDIA HDMI Audio
Kijelző: 15,4” (1280x800, Glare-Type, AUO B154EW02 V7)
Merevlemez: Toshiba MK2552GSX (250 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA-II)
Optikai meghajtó: TSST Corp TS-L633L DVD-RW
Hálózati kártya (LAN):  Realtek RTL8168C/8111C Gigabit Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): Broadcom Wireless Network Adapter 802.11g
Mobil internet: nincs
Modem: nincs
TV tuner: van (DVB-T MPEG2)
Távirányító: van
Webkamera: van
FireWire: van
Bluetooth: van
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 6 cellás 55Wh
Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium SP1
Tömeg: 2,65 kg (6 cellás akkumulátorral)
Ár (a cikk publikálásakor): 225 ezer forint

Elég izmos és jól felszerelt géppel állunk szemben, legalábbis ha a multimédiás képességeket vesszük, akkor teljes a repertoár, az infrát és a modemet már reméljük senki nem hiányolja. Sajnos a TV tuner továbbra is csak MPEG-2-vel tömörített TV műsorok vételére alkalmas, így itthon nem tudunk vele mit kezdeni. A csomagban találunk egy külső antennát (ez nem járt a dv7-hez), illetve egy rövid koax átalakítót, ha esetleg kábeltévét szeretnénk nézni, akkor tudjuk hova dugni (na ez már sokkal hasznosabb).


A doboz meglehetősen vaskos tartalmat rejtett ezen felül is, hiszen két távirányítót is kapunk, az egyik fejlettebb, több mindent tud, a másik cserébe belefér a PC Card foglalatba, így utazásnál nem kell neki helyet keresni a táskában. A törlőkendő és a szokásos leírások sem hiányoznak, egeret és táskát ezúttal sem kapunk, akárcsak telepítőlemezeket (ha esetleg Windows XP-re szeretnénk visszaállni, le kell vadásznunk minden alkalmazást és drivert a HP oldaláról).

A gép pontosan úgy viselkedett, mint a januárban nálunk vendégeskedő nagytesó: némi ventilátor felpörgés után enyhe morajlás maradt, amely terhelésig nem változott. Viszont ahogy elkezdtük megizzasztani a dv5-öt úgy jött meg a távolról sem szép hangja. A processzor üresjárati hőmérséklete 45-46 fok körül alakult, de már ekkor se neveztük volna kifejezetten halknak a terméket, ám az igazi hangzavar az első CPU-t terhelő tesztprogramnál (Cinebench) keletkezett. Ekkor a processzor 76 fokig melegedett és szabályosan hangos volt az őt hűtő rendszer. Erre még rátett egy lapáttal, ha a videokártyát is befogtuk, bár az már nem sokat osztott-szorzott a végeredményen.


A Vista elég visszafogottan értékelte a konfigurációt, majd mindjárt meg fogjuk látni, hogy miért. A videokártya első ránézésre egy bivaly erős középkategóriás valaminek tűnhet - mobil fronton -, ám a valóság sajnos ennél szomorúbb. Bár a grafikus mag felépítése teljes egészsében megegyezik egy "normál" GeForce 9600M GT-vel, addig a memóriasávszélesség sajnos alig a fele annak, tekintettel a 800 MHz-es DDR2 RAM-okra. Ez bizony a legtöbb 3D-s alkalmazásnál éreztetni fogja hatását, így gyakorlatilag egy 8600M GT körüli teljesítményt kapunk. Üresjáratban 51-52 fok körüli, huzamosabb terhelés alatt pedig 78-80 fokos értékeket mértünk - ami a hőmérsékletet illeti.


A merevlemez nem volt igazán gyors. Az 52-53 MB/s-os felső korlát csupán átlagos, ennél azért többre is képesek a mai modern merevlemezek (elég csak a méltán híres Western Digital Caviar Blue szériát felhozni példaként). Ami a problémásabb (vagy inkább aggasztóbb) jelenség volt, az a hőmérséklet, amely üresjáratban se akart 40-42 fok alá süllyedni, hosszabb másolgatások után pedig 45-47 fokot mértünk, ami nyáron simán 50 fölé szökhet majd, nem árt óvatosnak lennünk.

HP Pavilion dv5-1180eh teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 4891
PCMark05 (Graphics): 4714
PCMark05 (HDD): 4354
3DMark Vantage (GPU Score, 1280x800 Performance): 1311
Cinebench10: 3676 (4 perc 0 másodperc)
Memória olvasás: 5779 MB/s
Memória írás: 3614 MB/s
Memória másolás: 4030 MB/s
Memória késleltetés: 81,2 ns
CPU Queen: 8466
CPU PhotoWorxx: 6727
CPU Zlib: 26182 kB/s
CPU AES: 7396
FPU Julia: 3701
FPU Mandel: 1854
FPU SinJulia: 925

Külsejét és megjelenését tekintve a dv5 teljesen megegyezik a dv7-tel, ezen nincs is mit csodálkozni, ugyanazt a csillogós bevonatot kapta mind kívül, mind belül, mint nagyobbik testvére.


A szellőzőrendszer szintén hasonló, a levegő hátulra és alulra távozik.A memória és a merevlemez csere gond nélkül elvégezhető.


A billentyűzet is meglepő módon teljesen ugyanaz, mint a dv7-en található, a méret miatt annyi a különbség, hogy ezúttal lemaradt a numerikus pad, cserébe semmivel nem kényelmetlenebb rajta gépelni. A gyorsbillentyűk továbbra is érintés érzékenyek, ez mindenképpen látványos, ám pl. hangerő szabályzó tekintetében nehézkesen használható.


A touchpad sajnos maradt ugyanaz, ami azt jelenti, hogy függőleges görgetősávot és jó gombokat kapunk, cserébe a felület nem olyan óriási és a csillogós kemény műanyag miatt az ujjunkat is nehéz rajta olyan mértékben vezetni, hogy ne akadjon meg egy pillanatra sem. A már említett gombok egyébként egyben vannak az érintőfelülettel (ellentétben a dv7-nél látottakkal), ennek oka a szűkös hely.

A hangzásért ezúttal is az Altec Lansing felel, ám most csupán egy sima sztereó hangszórópárt kapunk, nyoma sincs a nagyobbik modellen megtalálható alsó subwoofernek.


Csatlakozók tekintetében gyakorlatilag lekopírozták a dv7-et, minden port pontosan ugyanott van, ahol a nagyobbik modellen, ami azt jelenti, hogy meglehetősen zsúfolt a helyzet. Talán valamivel kényelmetlenebb a DVD tálca helye, hiszen a kioldó gomb sokkal közelebb van a felhasználóhoz. Bár a GeForce 9600M GT alapból nem rendelkezik hangchippel, a tervezők megoldották, hogy HDMI kimenet használatakor a videójelen kívül az integrált hangkártya sztereó jelét is átküldje a rendszer, ezáltal biztosítva a házimozi élményt.

A kijelzővel ezúttal is meg voltunk elégedve, s fényerő ráadásul már emészthetőbb tartományba esett, mint a dv7-nél. A színhelyesség picit rosszabb volt (enyhe sárgás jellegű fehér), de a mindennapokban ez biztos nem fog gondot okozni. A betekintési szögek átlagosak, a bevilágítás mértéke viszont jó.


A webkamera pontosan ugyanaz, mint a nagy testvérnél, így a hozzá tartozó programok és képességek is. Ezúttal is lehetőségünk nyílik különböző effektek és animációk használatársa, a Cyberlink Youcam program pedig most is kihozza az optikából a maximumot (ami egyébként abszolút jó minőségű).

A hátlap alatt megbújó akkumulátor 6 cellás, de abból legalább az erősebbik, 55 wattórás. Sajnos minimális fényerő és kifejezetten energiatakarékos beállítás esetén sem tudtuk nagyobb mértékben túllépni a 3 órát, a közepes fényerővel és mérsékelt beállításokkal már két és fél órára csökkentünk, míg maximális fényerő és terhelés mellett gyakorlatilag egy óránál többre ne is számítsunk.


A HP Pavilion dv5-ös sorozata véleményünk szerint van olyan jó, mint a dv7, más kérdés, hogy a megfelelő modellt nem könnyű kiválasztani. Jelen tesztünk alanya például egy nem túl szerencsés videokártya miatt kényszerült az ajánlott plecsni elvesztésére, de ez nem jelenti azt, hogy maga a sorozat se lenne ajánlott. Létezik például a legolcsóbb konfigurációk között egy AMD-s is, amely meglepő módon most is hiánycikk a maga 170 ezres árcédulájával. Multimédiás képessége verhetetlenek a dv5-nek, ezt kár tagadni, a hűtőrendszeren és az akkumulátoros üzemidőn van még mit javítani, mert azért lássuk be, egy visszafojtott videokártyával a 2 és fél óra nem elfogadható ennyi pénzért.

A HP Pavilion dv5-1180eh-t a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre.

Hivatalos honlap: Hewlett-Packard
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Svindler
2009.02.10. 11:03
VISSZA A CIKKHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pidzse
2009.02.10. 11:52
Tök jo hp szeressük csak drága sajna és annyival nem jobb mint egy acer ami a 3. legnagyobb laptop gyártó cég. Nézzétek csak meg az acert és ámuljatok mert kevésért ad sokat.Acer aspire
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mikloss
2009.02.10. 17:39
Pont ezt néztem ki magamnak megvételre majd a nyár vége felé, szerintem nagyon jó kis noti, eddig csak jókat olvastam róla különböző fórumokon/honlapokon. Főleg 2/3D-s tervező programok + HD filmek nézésére használnám.
Lehet kapni DDR3-as RAM-mal felszerelt GeForce 9600M GT-s változatot ebből a dv5-1180eh típusból?

pidzse: azért az Acer és a HP között van egy elég nagy minőségbeli különbség szvsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. AlexanderL...
2009.02.10. 21:20
Pidzse:

Akkor mondj egy olyan Acer laptopot, amelyik bruttó 210 ezer forintért ilyen igényesen néz ki, Centrino Core2 processzor van benne, nVidia 9600m GT 512 -es videokártya, TV tuner, 2 távirányító jár hozzá, no meg a 2 év garancia!

Na mondj egy ilyen Acer laptopot, ha tudsz! Valószínűleg nem és nem is fogsz válaszolni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dozsi
2009.02.10. 23:49
Pontosan. Az Acer/MSI/Fujitsu és társaik csak próbálkoznak a notebookgyártással, de nemigen akar nekik sikerülni. Ilyen gépeket én nem is sorolok a notebookok közé, csak valami olcsó utánzat, ami fele annyit sem tud, mint egy Dell/Lenovo/HP/Sony gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Davo
2009.02.11. 09:09
Halihó!
Igazán nem akarok vitatkozni senkivel, mert eddig csak egy notebookom volt(van), egy Acer aspire 6920g (C2D t5750, Gef9500 Gs...). Én nagyon elégedett vagyok vele (multimédiás célokra kiváló + rengeteget játszom az újabb játékokkal), és aki eddig látta, mindenki nagyot nézett, hogy az Acer ilyen minőségi gépet csinált. Valamivel több mint 2/3 éve használom, és tényleg nincs rá egy rossz szavam sem. Amikor vettem akkor volt 215k.
Én tényleg nem mondom h jobb mint a nagyágyúk, de sztem ez a gép minimum felért a szintjükre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. AlexanderL...
2009.02.11. 14:47
Davo: Szerintem nem rosszak a Gemstone és Blue Gemstone formatervezésű laptopok. Minőségre nem hallottam róluk rosszat, szóval...

De Pidzse azt állította, hogy ez a HP laptop drága. Nincs most olyan Acer laptop, amelyik még ennyit is tudna ilyen árban. Sőt más márkában sincs. Ahogyan írtam előző hozzászólásomban, Pidzse tényleg nem válaszol, tehát nem fogjuk megtudni melyik az az Acer amelyik jobb árban, minőségben és tudásban ennél...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Topy77
2009.02.12. 20:16
Sziasztok!

~1 hónapja nyúzok egy ilyen kis aranyos notit.
Maximálisan elégedett vagyok vele. Nagyon jó választás volt szerintem.
Egyetlen amit hátránynak tudok említeni, h a hozzá járó vista nagyon megfogja, xp-vel sokkal masszívabb lenne.
Mindenkinek aki ezzel szemez, csak ajánlani tudom

mikloss: 3D megy rajta, szal jó választás ilyen téren is!

Üdv:
Topy77
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. VZsolti
2009.02.13. 09:57
Dehogynem jobb, Acer szervízháttér? Acer hosszú távú megbízhatóságáról mit hallottál? Mert én nem sok jót. Mondjuk nekem az 1190eh-s cucc van, jó teljesítménnyel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tetyuke
2009.03.06. 20:55
Nekem 3 hónapja van de tökéletesen meg vagyok elégedve. Szerintem jól választottam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Csati2
2009.03.27. 20:38
hat nekem is ilyen van maga gep nem rossz de a vista az szornyu xpt tennek ra de nincs driver a hpn tud vki segiteni??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. guzmi19
2009.04.02. 11:13
Sziasztok! Esetleg valaki nem tudna letolni rajta egy 3D mark 01'-et? Kiváncsiságból hogy az Acerem a 9300GS videokarival szemben mit produkál. Acer 15000 pont. Amúgy gondolkodom egy ilyen gépen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. peet1990
2009.04.08. 12:09
Engem is nagyon érdekel, esetleg még az acer 6530g jöhet szóba. A 3D mark 01-en 27282 pont. (http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.html)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!