iPon Cikkek

HP Pavilion dv7: Ezüsttálca

Dátum | 2009. 01. 09.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Végre megcsodálhattuk a HP multimédiás kedvű otthoni felhasználóknak szánt Pavilion sorozatát. Nem apróztuk el a dolgot, rögtön az egyik legimpozánsabb és legnagyobb változattal nyitottunk, túl is léptük a 300 ezer forintos vételárat, ráadásul ezúttal egy újracsomagolt külföldi géppel van dolgunk, szóval a hazai kiskereskedelmi ár várhatóan még magasabb lesz.


A Hewlett-Packard noteszgépeiről körülbelül ugyanaz a kép alakult ki, mint a Lenovo-ról (és előtte az IBM-ről): jók, de mindegyik ugyanúgy néz ki évek óta. Nos ez a Pavilion sorozatra is igaz, más kérdés, hogy soha nem teszteltünk egyet sem, így nem lesz mihez viszonyítanunk. A 15,4”-os dv5 sorozat lokalizált változatban is elérhető már közel fél éve a nagyobb multik polcain, a 17”-os dv7-et viszont nem reklámozzák (valószínűleg azért, mert magyar billentyűzettel még nem vásárolható meg). Mi elébe mentünk a dolgoknak és lerántjuk a leplet a HP jelenlegi egyik legerősebb otthoni hordozható szörnyetegéről.

 

Processzor: Intel Core 2 Duo P8400 2,26 GHz 3 MB cache

Memória: 4 GB Hynix DDR2-800 CL6-6-6-18

Chipset: Intel PM45

Videokártya: NVIDIA GeForce 9600M GT 512 MB

Hangkártya: IDT 92HD71B7 HD Audio

Kijelző: 17” (1440x900, Glare-Type)

Merevlemez: 2x Hitachi HTS542525K9SA00 (250 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA)

Optikai meghajtó: Optiarc BC-5500S BD-ROM+DVD-RW

Hálózati kártya (LAN):  Realtek RTL8168C/8111C Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel WiFI Link 5100AGN Wireless Network Adapter 802.11g

Mobil internet: nincs

Modem: van

TV tuner: van (DVB-T MPEG2)

Távirányító: van

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: van

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 8 cellás 73Wh

Operációs rendszer: nincs (FreeDOS)
Tömeg: 3,46 kg (8 cellás akkumulátorral)

Ár (a cikk publikálásakor, ASIS verzió): 307 ezer forint

 

Mint láthatjuk a HP igazán kitett magáért, gyakorlatilag a mobil interneten kívül mindent megtalálunk a gépben, ráadásul két merevlemezt is kapunk, melyeket RAID tömbbe köthetünk a gyorsabb működés érdekében illetve nagyobbra/gyorsabbra is cserélhetjük őket, ha úgy tartja kedvünk, így elérve akár az 1 TB-ot. Az erős és viszonylag akkumulátor-kímélő processzor mellé egy igencsak erős videokártya került, memóriából már megszokottnak mondható a 4 GB, a Blu-Ray olvasóval kombinált DVD-író pedig szintén jó választás egy otthoni multimédiás centernek. A digitális TV tuner és a távirányító már csak hab a tortán (kár, hogy előbbit nem tudjuk használni, mivel csak MPEG-2 adásokat fog és azokat is nagyon gyengén az opcionális kiegészítő antenna nélkül).


Útravaló média távirányító

Tekintettel arra, hogy egy külföldről származó újracsomagolt, ún. ASIS* gépről van szó, így csak a legszükségesebb dolgokat kapjuk meg a gép mellé, a meghajtóprogramokat bizony nekünk kell összevadásznunk, amely nem kis feladat (lementettük őket, így ha lesz rá igény feltesszük a szerverre!).

 

* Az ASIS besorolású termékek jogilag használtak, nem rendelkeznek a HP egy, kettő, vagy három éves nemzetközi garanciájával és támogatásával, valamint a Microsoft valamely operációs rendszerének szoftverlicenszével sem. A Hewlett-Packard cég minden ilyen kategóriájú gépet az újraértékesítés előtt letesztelt és ha szükségesnek látta tökéletesen felújított.

A közel 4 kilogrammos monstrum elég zajosan kelt életre, de viszonylag gyorsan elhalkult, amelyet egészen a Windows telepítés elkezdéséig képes volt megőrizni, ilyenkor is inkább a DVD meghajtó hallatta a hangját. Internetezés közben néha indokolatlanul is megmaradt a magas ventilátor fordulatszám, amely főleg hálózatról való működtetés esetén fordult elő, akkumulátoros használatnál nem. A CPU hőmérséklete üresjáratban 45, terljes terhelésnél 62-64 fok körül alakult, a gép egyetlen része sem melegedett jobban az átlagnál, így ölben is kényelmesen használható maradt (már amennyire ez egy ekkora gépnél elképzelhető).


Windows Vista élményindexWindows 7 élményindexBizonyíték, nem ígéret: bemutatkozik a Windows 7 béta

Mint látható kirpóbáltuk a masinát a mától publikusan is letölthető Windows 7 első bétájával és meglepően jó eredményeket kaptunk. A rendszer gyors volt és alapból felismerte a vezetékes és vezeték nélküli hálózati csatolót, így nem voltunk elzárva a külvilágtól, ráadásul a Windows Vista-s driverek többsége is működött (leszámítva a távirányítót), még a TV tuner kártyáé is.


A videokártya a jelenleg kapható egyik legerősebb középkategóriás verzió a jelenlegi piacon, a GeForce 9600M GT lényegében egy asztali 8600GT közeli teljesítményt tud produkálni, így csodát semmiképpen nem szabad tőle várni, de a modern játékokat viszonylag nagy részletességgel elviszi a natív 1440x900-as felbontásban. Hőmérséklete internetezés alatt 50, játék alatt 70 fok körül alakult, zajszintje elenyésző volt a processzorhűtő mellett.


A beépített merevlemezek meglehetősen lassan tették dolgukat, ráadásul hangoskodtak is. RAID tömbbe kötéssel vélhetően már tisztességes értékeket kaptunk volna, de erre sajnos a BIOS nem adott lehetőséget. A hőmérsékletekkel nem volt gond, az is igaz, hogy most szörnyen hideg van a teszthelységben is, nem csak a szabadban.


A QuickPlay alkalmazással (melynek gyorsindító gombja nem csak a távirányítón, hanem a billentyűzeten is megtaláható) egy mini média center alkalmazást indíthatunk el, amely lehetőséget biztosít DVD és egyéb filmformátumok megtekintésére, a beépített Windows-os játékok elindítására, valamint zenehallgatásra is egyaránt, nem beszélve a TV-nézésről (amely hazánkban nem érhető el az MPEG-4-es tömörítés támogatásának hiánya miatt). Ezen felül a QuickPlay beépül a Windows Vista Media Center-jébe (Diamond) is, amelynek nem sok értelmét látjuk, hiszen utóbbi mindenben felülmúlja az előbbit.

 

HP Pavilion dv7-1070ef FP871EAR teszteredmények:

 

PCMark05 (CPU): 5738

PCMark05 (Graphics): 5577

PCMark05 (HDD): 4287

3DMark Vantage (GPU Score): 1015

Cinebench10: 4611 (3 perc 11 másodperc)

Memória olvasás: 5782 MB/s

Memória írás: 5656 MB/s

Memória másolás: 3576 MB/s

Memória késleltetés: 81,9 ns

CPU Queen: 9515

CPU PhotoWorxx: 6546

CPU Zlib: 28796 kB/s

CPU AES: 8228

FPU Julia: 4142

FPU Mandel: 2136

FPU SinJulia: 1114

(a kép nagyítható)
Az új Pavilion leginkább egy Dell Dell Studio-ra hasonlít, legalábbis kinyitás előtt mindenképpen. Fényes felület mindenhol, egyedül az alsó burkolat kapta meg a szokásos matt fekete borítást. Ujjlenyomat-gyűjtő erősen, ráadásul ami veszélyesebb lehet, hogy a karcok nagyon gyorsan meglátszanak a fedlapon.


A billentyűzet hozza a szokásos remek formáját (a kép nagyítható)

A billentyűzet a szokásos HP szintet képviseli: gyakorlatilag tökéletes, nem akarták összenyomorgatni, mint ahogy a legtöbb MSI noteszgépnél megszoktuk, minden billentyű normális méretű, ami azért fontos, mert ezúttal is kapunk egy teljes értékű numpadot. A klaviatúra mint látható francia kiosztású jelen esetben, de felárért (durván 15 ezer forint) magyarra is cserélhető, amelyet nem feltétlen ajánlunk, hiszen minden gombnak megvan a helye, így aki hozzászokott a hazai kiosztáshoz, az sem fog melléütni, legfeljebb a feliratok fogják megnehezíteni az életét. A gyorsgombok érzékenysége is megfelelő, ráadásul nem csak sötétben, hanem fénnyel teli helyen is világítanak, amely amennyire látványos, legalább annyira fájdalmas az akkumulátornak (fogyasztás szempontjából). Kikapcsolni nem lehet.


Amit viszont igen - és érdemes is - az a touchpad, amely gyakorlatilag olyan, mint egy ezüst tálca, amelyen a partikon a pezsgős poharakat szokták felszolgálni. Kiválóan lehet benne borotválkozni (tényleg, lassan nem ártana - Alvin), de kezelni nagyon nehéz. A túlságosan nagy érzékenységet könnyedén visszább vehetjük driver szinten, ezzel nincs is gond, viszont a picit nedvesebb bőrfelület nagyon nem tesz jót a pontosságnak. A két egérgomb nehezen nyomható és mélyen is ülnek a felszín síkjához képest. Talán nem olyan fájó pont a tapipad gyengesége, hiszen egy ekkora és ilyen típusú gépet az esetek döntő többségében otthon fognak használni az emberek, ahol pedig nincs értelme az egér mellőzésének.


A hangzásért - ahogy eddig minden Pavilionnál évek óta - most is az Altec Lansing hangszórói felelnek és a lehetőségekhez képest jól is teljesítettek. Ugyan a gép aljában megbúvó “mélynyomó” nem rezegtet meg még egy papírzsebkendőt sem, ettől függetlenül az összhangzáskép elfogadható, filmnézésnél az Acer-féle térhangzást hiányoltuk, de ez annak nem fog feltűnni, aki még nem próbálta az Aspire 8930G-t.


D-Sub, Expansion Slot 3, LAN, HDMI, e-SATA, USB, FireWire, ExpressCard/54 és kártyaolvasó (a kép nagyítható)USB portok, Blu-Ray meghajtó és antenna bemenet (a kép nagyítható)Dupla fejhallgató kimenet a mozikedvelő pároknak

A noti mindkét oldala rendesen megvan pakolva, a jobb oldalon a két USB aljzaton és a kombó meghajtón kívül egy digitális antenna bemenetet találunk, ide csatlakoztathatjuk az opcionálisan megvásárolható kiegészítő külső antennát (amelynek itthon továbbra sincs értelme, mert nem tudjuk a magyar digitális adásokat fogni vele). A bal oldalon már egész kavalkád fogad minket, a legfontosabbak talán a HDMI, a FireWire és az e-SATA portok. Újdonság, hogy a HDMI kimenet - NVIDIA kártya ide vagy oda - ezúttal hangot és képet is szállít egyszerre. A hosszúkás Expansion Slot 3-mal dokkolót vagy egyéb Hewlett-Packard külső bővítőegységet köthetünk a géphez, míg a szélen lévő ExpressCard/54 foglalatba például a mellékelt utazós távirányítót is tehetjük. A gép eleje nem lenne számunkra érdekes, ha nem lenne két fejhallgató kimenete. A HP-nál úgy látszik arra is gondoltak, hogy egy multimédiás gép esetében könnyen elképzelhető, hogy egynél több személy akar mondjuk filmet vagy sorozatot nézni, esetleg zenét hallgatni és mindezt a szülők vagy a szomszédok felébresztése nélkül óhatja végrehajtani. Okos ötlet.


Maximális fényerőMinimális fényerő

A kijelzővel meg voltunk elégedve, látószöge is egész normális volt, bár tudjuk, hogy TN paneltól notebook fronton nem lehet csodát várni. Ami tetszett, az a színhűsége, nem éreztük se túl hidegnek, se túl melegnek és nem volt sárgás se, egy szóval pont jó volt. A fényerő viszont elég szűk keretek között állítható, a maximális fényerő napsütésben nem elég, a minimális pedig sötét szobában érzékenyebb szeműeknek picit erős lehet.


A beépített webkamera és a köré épülő Cyberlink YouCam program nagyon okos és kiforrott, gyakorlatilag mindent beállíthatunk, amit csak akarunk, a sorozatfelvétel záridején  keresztül az optika exponálásán át a háttérvilágítás erősségéig mindent. Plusz pont, hogy az elkészült felvételeket egy gombnyomásra exportálhatjuk a YouTube-ra vagy rögtön elküldhetjük e-mailben is, esetleg ki is nyomtathatjuk, ha képről van szó. A különböző effektek hozzáadása már csak hab a tortán. Egy kattintással csinálhatunk szívecskés, esetleg Boldog Születésnapos képet vagy ha úgy tartja kedvünk megörökíthejük magunkat, miközben körülöttünk esik a hó. Fiatalabbaknak remek rövidtávú szórakozási lehetőség.

A hátlap alatt megbúvó 8 cellás akkumulátor sajnos mindössze alig két óráig képes kiszolgálni ezt a mindentudó noteszgépet, amely alacsony fényrőn legfeljebb 20-30 perccel toldható meg. Úgy gondoljuk, hogy a dolog ezen része gyakorlatilag majdnem mindegy, egy hosszú filmet kényelmesen végig lehet nézni, DVD-ről viszont már ne álljunk neki a Csillagok háborújának, a Blu-Ray filmek pedig a magas bitráta miatti erőforrásigénynek köszönhetően gyakorlatilag másfél óra után pihenőre kényszerítik az akksit.


Összességében meg voltunk elégedve a jelenleg kapható legnagyobb Pavilionnal. A mobil interneten (HSDPA modem) kívül (amely valljuk be nem nagyon kell egy DTR-jellegű gépbe) gyakorlatilag semmit nem hiányolhatunk belőle, tényleg minden benne van, amely ma egy fiatal igényeinek kiszolgálásához kell - otthon. A csillogó-villogó kinézet egyedül a touchpad rovására ment csak, de ha egyszer elővesszük rejtett tartalékainkat, megemeljük a gépet és utazunk vele egy kicsit, akkor ki fogjuk bírni, hogy picit kényelmetlenebb használni, mint az átlagot. A merevlemezek lehetnének gyorsabbak, hiszen RAID lehetőség BIOS szinten nincs. Ezt leszámítva minden más remek, így ha meg tudunk barátkozni a francia billentyűzettel (vagy hajlandók vagyunk fizetni a lokalizációs felárért), akkor abszolút ajánlott vétel.

 

A Hewlett-Packard Pavilion dv7-1070ef notebookot a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre. Ezúton is köszönjük.

 

Hivatalos oldal: Hewlett-Packard

Szoftverek és meghajtóprogramok letöltése: Hewlett-Packard

Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Svindler
2009.01.09. 10:00
VISSZA A CIKKHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Alvin_ti42...
2009.01.09. 11:30
(Vendég_latoke_* @ 2009 Jan 9, 10:53) Nekem eg Sony VGN-FW21Z-m van ahogy néztem árban hasonló a két gép, és a sony mindenben veri ezt. Kivéve hogy egy 17' az enyém meg 16'4, de legalább full HD felbontású. Aksi munka mellet nekem is 2óra környékét bír, viszont 2 blu-ray filmet simán megnéztünk vele egymás után projectorral, ugy hogy a f?kijelz? sem volt kikapcsolva (720p). Szerintem sokkal jobb vétel a Sony.

Hát árban konkrétan közel 50 ezerrel drágább a Vaio, igaz ahhoz jár egy Vista. A FullHD felbontás nem mindenkinek el?ny ám, szóval azzal úgy óvatosan, játékra pl. túl sok, mert az a HD3650 (ami gyengébb a 9600M GT-nél) alig fog valamit megmozdítani 1080p-ben. Projektorra kikötve valószín?leg itt is meglett volna a 2 BD film, ezt nem igazán hoznám fel a Sony mellett. Az tény, hogy valamivel er?sebb processzor van benne (cserébe többet fogyaszt) és Blu-Ray lemezeket nem csak olvasni, hanem írni is tud, de jelenleg ez a típus beszerezhetetlen (a kistestvérét még a karácsonyi roham el?tt elkapkodták 230-ért). Távirányító szintén nem jár hozzá, ami egy multimédiás valaminél nem hátrány. Nem mondom, hogy nincs igazad, csak sajnos a lokalizált Vaio-kat (f?leg mivel ez egy új belép? típus) hiába ajánlgatnánk, mi sem tudjuk megmondani mikor tudja a kedved vev? megvásárolni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alvin_ti42...
2009.01.09. 12:16
Hajnali négykor valahogy nem ez volt a legfontosabb, de igen igazad van, csak soha nem szoktuk két fülessel kipróbálni a notikat, itt meg adta magát a kép. Azért köszi az észrevételt, a Realtek hangkártyák (ebben nem az volt) már egy ideje variálható aljzatokkal rendelkeznek szoftveresen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Svindler
2009.01.09. 12:25
Én előbb használnám két fejhallgatóra mint 5.1-re...
Hangra ott a HDMI
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alvin_ti42...
2009.01.10. 13:51
(Vendég_vendég_* @ 2009 Jan 10, 07:02) marmint disegnra irtam,hogy majdnem macbook pro minosegre a hp tuti jobb,foleg,hogy az en prom siman meghalt 11 honapos koraba persze megjavitottak de szeintem gaz.hp jobb parameterekkel kb 780£ macbook pro 17col 1900£ nekem mar nem erne meg 300k az osx foleg,hogy a win 7 eleg utos mar most is betakent.

Azt leszámítva, hogy csillog-villog nekem is jobban tetszik a régi MacBook Pro, viszont az árképzésével totálisan el van szállva az Apple. A héten bemutatott 17"-os MBP utód akkumulátor és váz szintjén újításokat hoz, de a hardverben nem sok különbség van, több, mint 2000 dollárt elkérni érte vicc (mondom ezt úgy, hogy egy 400 ezres iMac-r?l írom ezeket a sorokat). Ennek a HP-nak nem néztem meg mennyi a normális ára (hanem ASIS/renew verzióban), de biztos vagyok benne, hogy jóval kedvez?bb, mint a mostani vagy a régi MacBook Pro-é. Nem beszélve az egyik fórumozó által már említett 350 ezer forintos Sony Vaio-ról (amit egy ideje nem kapni, de biztos jön majd bel?le valamikor, nagy sikere van/volt). Tekintettel arra, hogy az MBP az Apple notik "királya", ha úgy tetszik, így gyakorlatilag ezt a "királyságot" kell megfizetni. Más kérdés, hogy én a hurcolászás funkcióra egy Air-t használok, ezt se éppen reális áron méárik, de sokkal emészthet?bb a téma.

Ami az OSX-et illeti, egy Apple felhasználónak (itt most nem engem kell konkrétan érteni) jó eséllyel nem fogod tudni megmagyarázni, hogy szerinted miért nem jó/miért jobb ez meg az a Windows/Linux, stb, mert egyszer?en ? ezt szereti, tetszik neki, egyszer?, stabil, akármi. A másik oldalról pedig én soha nem fogom tudni bebizonyítani ezeket egy Windows-os felhasználónak, mert rögtön azzal fog nekem esni, hogy de hát OSX-en nem lehet játszani (ami egyébként nagyon nem igaz, de ebbe most nem akarok belemenni), meg különben is csak Apple gépre lehet feltenni, hogy próbálja ki, nincs is magyar nyelv benne (már a küszöbön van a rendes magyar nyelv? felület, bár mi maradunk az angolnál, már megszoktuk, de Windows-osoknak jó lehet, mert "Windows"-os lett mindennek a neve benne). A Windows 7 béta nekem még egy fokkal bonyolultabbnak t?nik, mint a Vista és érthetetlen módon tovább n?tt a minimális hardverkövetelménye (1 GB RAM alatt nem indul el a telepít?, stb.), szóval én jelenleg nem látom a nagy netbook forradalmat a Windows 7-re támaszkodva. Ett?l függetlenól jó lesz a Win7, nagyjából ilyennek kellett volna lennie a Vista-nak (na nem kinézetre, mert ott nem sok különbség van a Superbar-t leszámítva), hanem sebességre. Itt jegyezném meg, hogy a 3DMark-ot leszámítva az összes teszt Windows 7 alatt készült, de leadás el?tt lefuttattuk ?ket Windows Vista alatt is és gyaykorlatilag ugyanazokat az eredményeket kaptuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Alvin_ti42...
2009.01.10. 23:29
Feltételezem, hogy ő rá gondoltál: http://www.ipon.hu/webshop/product/acer_as...atp0x.082/31991

Igen ő sem rossz préda, ráadásul van már rajta operációs rendszer is. Kinek a pap, kinek a papné
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!