iPon Cikkek

HP Pavilion Sleekbook 15: Vékony, de nem Ultrabook, mi az?

Dátum | 2013. 01. 07.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

A Hewlett-Packard ősszel jelentette be legújabb, Sleekbook névre keresztelt modellcsaládját, amely egyben új kategóriává is szeretné kinőni magát. A gyártó hivatalos nyilatkozatában az állt, hogy az Intel-féle Ultrabookok túlságosan megkötik a cégek kezét, gyakorlatilag minden, ebben a kategóriában helyet foglaló készülék ugyanabból a kis kupac alkatrészből építkezik, a hozzáadott tartalom főleg a külső és az árcédula terén keresendő. A HP ezzel szemben szeretne előállni a felhasználóknak egy olyan termékkel is, amely nem követi ennyire az Intel által megálmodott követelményeket, ráadásul jóval alacsonyabb áron, de hasonló vékonyság és tömeg mellett képes akár hasonló, akár az átlag Ultrabookoknál jobb teljesítményre.


A marketing a valóságban két új típus életre hívását jelentette, amelyek a Pavilion Sleekbook 14, illetve Pavilion Sleekbook 15 nevet kapták. Kezdetben az első egy AMD Trinity architektúrára építkező 14”-os masinát jelentett, míg a második egy alacsonyfogyasztású Ivy Bridge alapú Core processzorra támaszkodó 15”-os variánst, azonban a kisebbik modellből is hamar befutottak az Inteles változatok, bár hazánkban egyelőre nem kaphatók. A Sleekbook 15-nél lehetőség van az integrált mellett dedikált videokártya (kizárólag GeForce GT 630M) használatára is, a 8 GB memória és az akár 1 TB-os tárhely ugyanakkor mindkét családtagnál elérhető opció (ha SSD-re vágyunk, azt viszont magunknak kell beszerezni).


Végigszaladva a specifikáción jól látható, hogy a tömeget leszámítva egy átlagos géppel állunk szemben (kivéve a 100 Mbites hálózati kártyát, ami tényleg no comment 2013-ban), amely üzemidőben várhatóan nem nyújt majd kimagasló teljesítményt. Hiszen hiába az alacsony fogyasztású Core i3-as processzor, mellé egy mindössze négycellás, 37 Wh kapacitással rendelkező akkumulátor került, ennél nagyobbat ha szeretnénk, se tudunk venni a készülékhez. Az alacsony tömeget nem csak a vékonysággal, de az ezzel szorosan összefüggő karcsúsítási trükkel – az optikai meghajtó elhagyásával – érték el. A gép valóban könnyűnek is érződik, kézben tartani csak az első pár percben tűnik furcsának, aztán megszokjuk nem túl hétköznapi kiterjedését. Az USB 3.0 és a Bluetooh 4.0 szabványok támogatása manapság talán már ebben a kategóriában sem nevezhető kuriózumnak, ahogy a 750 GB-os merevlemez sem tűnik kiemelkedőnek, miután konstatáljuk, hogy az operációs rendszerről magunknak kell gondoskodnunk. Ha nincs szükségünk a dedikált videokártyára, akkor 15 ezret spórolhatunk, ugyanakkor, ha nem tudunk meglenni 8 GB RAM és 1 TB-os merevlemez nélkül, akkor további 20 ezer forintot kell elővennünk a bukszából – a gyári Windows 8 operációs rendszer felára még 15 ezer forint. A gyártó kiszereléstől függetlenül 2 év garanciát biztosít a Sleekbookokra.


Amennyiben operációs rendszer nélküli változatot vásárolunk – mint például a tesztre érkezett példány – úgy a meghajtó programok beszerzéséről magunknak kell gondoskodni, a gyártó nem mellékel külön lemezt vagy egyebet. Nehezítés lehet, hogy ha felmegyünk a HP oldalára, akkor a Sleekbookokhoz csak és kizárólag 64 bites Windows 8-hoz találunk drivereket, de megnyugtatásul eláruljuk, hogy ezek döntő többsége hibátlanul működik 64 bites Windows 7 alatt is – beleértve a szoftvereket is. A Windows-os változatoknál már előtelepítve érkeznek, esetünkben külön kellett letölteni a gyártó weboldaláról a Cyberlink különböző multimédiás alkalmazásait, melyekkel a beépített webkamera használatán keresztül a különböző lejátszó, archiváló, filmnéző szoftvereken át mindent megtalálunk. Általában a vásárlók többségének megvan mindegyikre a jól bejáratott és saját maga által preferált megoldása, így két gyári HP alkalmazásra hívnánk csak fel a figyelmet.


Az egyik az AC Power Control, melynek segítségével az akkumulátor üzemidejét hosszabbíthatjuk meg az által, hogy az előre beállított időszakban a gép kizárólag akkumulátorról fog működni, a csatlakoztatott tápegység pedig egyáltalán nem is fogja tölteni. Ha a telep eléri az aktuális energia sémában meghatározott alacsony töltöttségi szintet, úgy a tápegység újra működésbe lép. Ez egy hasznos alkalmazás azok számára, akik leginkább otthon, illetve egy konkrét helyen tervezik használni a készüléket és nem akarnak állandóan az akkumulátor kiszedésével gondoskodni élettartamának meghosszabbításáról.


A másik hasznos alkalmazás a CoolSense, amely a hűtési rendszer menedzseléséért lenne felelős. Azért a feltételes mód, mert a program telepítése után a funkció automatikusan bekapcsolt állapotba került, viszont kikapcsolni már nem lehetett.
CoolSense ide vagy oda, a Sleekbook 15 hűtése teljesen átlagos, minden pozitív és negatív értelmében. A hőmérsékleti értékek üresjáratban, illetve alacsony terhelésnél 50 fok körül mozognak, maximális nyúzás mellett viszont könnyedén elérik a 80 fok feletti régiót, így nyáron akár 9-essel kezdődő számokra is fel kell készülnünk, ha mindent ki akarunk csavarni a gépből. Ami a zajszintet illeti, amíg nem bántjuk a masinát, ha nem is némán, de csendben teszi a dolgát, ugyanakkor, ha kihasználjuk a benne lévő erőt, akkor érezhetően hangosabb lesz, de a hosszútávon is zavaró szinten azért még nem lép túl. A melegedés egyébként a készülék burkolatára nincs nagy hatással, langyosnál érezhetően melegebbet sehol nem éreztünk, nyilvánvalóan a videokártya környéke volt a legmelegebb, a billenytűzet felőli része ugyanakkor éppen, hogy csak langyos volt.


A Windows 7 nagyon szép számokat produkált, nagyon úgy fest, hogy a processzor és a videokártya remekül kiegészítik majd egymást. A tesztpéldány egy darab 4 GB-os memóriával érkezett, melyet elméletben kiegészíthetünk még egy hasonlóval, ám erre otthon aligha van esélye egy átlagos felhasználónak, így hacsak nincs kedvünk egy nagyobb szerelésbe belefogni.


A dedikált GeForce GT 630M érdekes változat. A GDDR5-ös példányok 800MHz-es órajelét, és 64 bites memória adatbuszát kapta meg, de sajna nem GDDR5-ös, hanem 3-as ramokkal, így vélhetően a memória-sávszélesség lesz a legnagyobb problémája. Teljesítmény tesztünkben további két, szintén GT 630M-et tartalmazó notebookkal, illetve két, Radeon HD7670M-mel szerelt laptoppal is összehasonlítjuk majd, hogy kiderüljön, melyik videokártyával kapunk többet a pénzünkért, ha játékra kerül a sor.Percenként 5400-as fordulatszáma ellenére a Hitachi 750 GB-os merevlemeze igencsak tempósan teszi a dolgát, sebességére – HDD-s viszonylatban – nem igazán lehet panaszunk. Nem úgy, mint a zajszintet illetően, ami érezhetően átlag feletti volt.

Az Altec Lansing nevével fémjelzett hangszórópáros főleg hangerejével tudott kitűnni, hiszen hangminősége minimálisan volt csak jobb, mint a kategória átlaga. Inkább sorozatok és filmek megtekintésénél lehet jó partner, zenehallgatásra főleg háttérzajként ajánlható mondjuk egy kiadós hétvégi portörléshez.

A Sleekbookról messziről ordít, melyik gyártó gyermeke is valójában. A tipikus Hewlett-Packard formatervet jelentő apróságok közül szinte minden megtalálható rajta, amely a legtöbb Pavilion esetében. A tesztkészülék ún. bíborvörös színben pompázott, akinek ez túlságosan nőies vagy harsány lenne, annak ott van a lehangoló, de remekül hangzó szikrázó fekete változat is. Fontos tudni, hogy itthon egyelőre csak a tesztben szereplő kiszerelés kapott feketétől eltérő burkolatot, a többi példány mind egyszínű.


Bár a készülék hátlapja rengeteg csavarozás után leszedhető, aligha fogunk nekiesni otthon egy bővítés során, annál is inkább, mert a merevlemezhez például csak a billentyűzet felől tudunk hozzáférni. Akinek van kedve és bevállalja a garancia elvesztésének kockázatát, az természetesen nekiláthat a legózáshoz, a többségnek inkább egy hivatalos márkaszervizt ajánlunk.

Sajnos a műanyag zsanérokon nagyon érződik, hogy nem feltétlenül fogják kibírni a garanciaidő végét sem. Tartásuk nem tűnik túl erősnek és – bár megtartja a kívánt helyzetben a felső burkolatot – nagyon könnyű akár egy ujjal is ide-odamozgatni a kijelzőt, ami nem jó előjel. Sajnos ha valahol, akkor itt aztán tényleg látszik, hogy mitől Sleek ez a book és nem Ultra.


A klaviatúrával nem sok gond van, tisztességes iparosmunka, de nem ezzel fog a gyártó példálozni az egyszer biztos. A középszerű alátámasztást a készülék alján található meglehetősen nagy gumitalpak egész jól ellensúlyozzák, így főleg az átlagnál rövidebb úton járó gombokat kell csak megszoknunk. Természetesen az olyan extrákról, mint billentyűzet világítás (amely az Ultrabookok esetében nem olyan ritka szolgáltatás) ezúttal le kell mondanunk.


A touchpaddal kapcsolatban is hasonló érzéseink voltak, hiszen működése pofon egyszerű és kényelmes is használni, ugyanakkor a fényes felület jelentősen ront a komfort érzeten, nem beszélve a hangosan és rövid úton járó gombokról.


Vékonysága ellenére viszonylag gazdag ellátmánnyal büszkélkedhet a 15”-os Sleekbook, hiszen három USB csatlakozója közül mindegyik támogatja a legújabb, harmadik generációs szabványt, továbbá a LAN csatlakozót sem spórolták le róla, valamint a kártyaolvasó és a HDMI csatlakozó is jó helyre került. A régebbi projektor tulajdonosok ugyan nem fognak örülni az analóg D-Sub mellőzésének, de a dizájn oltárán valamit fel kellett áldozni.

A kijelző meglepően szép színvilággal büszkélkedhet, igaz, ez egyben egyetlen ütőkártyája is, hiszen a látószögei már csak átlagosak és a tükröződő bevonatról sem sajnálta a gyártó a csillogást. Sajnos se nagyobb felbontással, se matt bevonattal rendelkező LCD nem kérhető a Sleekbookokhoz, szintén egy olyan pont az anyagminőség után, ahol kompromisszumot kell kötni. A panel felett megbúvó webkamera ugyanakkor kellemes minőségű fotókat csinál, a megcélzott rétegnek ez nem feltétlenül huszadrangú szempont.

Az alacsony fogyasztású, így mindössze 1.8 GHz-es órajellel rendelkező Core i3-3217U-hoz volt már szerencsénk, így nem ért minket meglepetés, hogy alig lassabb, mint normál testvérmodellje, a 3210M. Bár még csak egyetlen AMD Trinity-s notebook járt nálunk, amelyben ráadásul a legkisebb új CPU lapult, összehasonlításnak nem feltétlenül rossz kiindulási alap az A4-4300M. Tekintettel arra, hogy az AMD-s Sleekbookokból eddig csak E1-1200-zal, illetve E2-1800-zal szerelt példányokat találtunk (amelyek a Trinity-nél jóval gyengébb Brazos platformhoz tartoznak), valószínűsíthető, hogyha tényleg befutnak a tesztpéldányhoz hasonló sebességre képes típusok, akkor azokban a fentebb említett A4-4300M-et találjuk majd.


Akik játszani is szeretnének a Sleekbookkal, azok számára van egy jó hírünk: a GT 630M még az alacsony órajelű Core i3-mal is elég jól muzsikált. Látható, hogy a magasabb órajelű Core i3, illetve Core i5 mellett nagyobb tempóra is képes, de ha már ilyen apró akkumulátort tervezett a HP a Sleekbookba, valahol kompromisszumot kellett kötni a hardver terén. Arra is fény derült mostani tesztünk során, hogy a Radeon HD 7670M kontra GeForce GT 630M csatát útobbi nyerte, igaz, csak egy vastagabb hajszállal, így kijelenthető, hogy lényeges felárat nem érdemes fizetni egy GeForce-szal szerelt modellért, ha a másik kiszemeltünk ezen kívül nem rendelkezik semmilyen hátránnyal.


Ha már ilyen sokszor kerülgettük a forró kását, eláruljuk: a Sleekbook nem bírja sokáig szuflával. Hiába az alacsony fogyasztású processzor, még a benne lévő integrált videokártyával se tudtuk elérni a négy és fél órát, ami – kiindulva abból az állításból, hogy a gyártó az ultrabookok olcsóbb alternatíváját szeretné megteremteni ezzel a géppel – mindenképpen csalódás, nem is kicsi. Átlagos használat mellett nagyjából két-két és fél órás üzemidőre lehet számítani.
A Hewlett-Packard helyesen ismerte fel azt a piaci igényt, amely olcsóbb, ultrabook-szerű hordozható gépeket szeretne, viszont rosszul mérte fel, a vásárlók mit is várnának valójában egy ilyen masinától. A Sleekbook fantázianévvel ráadásul igyekezett a központba kerülni az újdonságokkal, amelyek közül az Inteles változat egész egyszerűen nem képes valódi olcsóbb alternatívája lenni az ultrabookoknak. Az Intel nem véletlenül állított fel szabályokat a kategória kitalálásakor, ebben többek között az is szerepelt, hogy a készüléknek legalább 5 órás üzemidővel kell rendelkeznie. Nos, az egyéb paraméterek mellett a HP Sleekbook 15 ezt sem tudta teljesíteni és hiába rendelkezik egy normális diszkrét videokártyával, ha alig két óra után lemerül átlagos használat mellett, nem sokat számít majd a vékony kialakítás. Szomorú, mert a termék akár piacképes is lehetne, de az idő a megmondója csak, hogy a potenciális vásárlók hajlandók lesznek-e az attraktív külsőért cserébe lemondani nemcsak a hosszú, hanem az átlagos üzemidőről is – pontosan annyi pénzért, amennyiért egy hasonló paraméterekkel, de jóval hosszabb üzemidővel rendelkező noteszgépet is vehetnének. Ott van ugyanis a Samsung 5-ös szériája, de említhetnénk a Sleekbooknál jóval gyengébb – cserébe még annál is olcsóbb – Asus X401/X501 párost is. Hamarosan ráadásul kezünkbe kapjuk az új S szériát is, amely vélhetően pontosan azt fogja tudni, ami a HP eredeti terve volt a Sleekbookkal – igaz, némileg magasabb áron.


A HP Pavilion Sleekbook 15-öt a Ramiris Europe Zrt.-től kaptuk tesztelésre, ezúton is köszönjük!

Pro:
+ tetszetős dizájn
+ kategóriaátlagnál alacsonyabb tömeg
+ HP AC Power Control alkalmazás
+ jó összteljesítmény

Kontra:
- az átlagnál nehezebben szerelhető
- gyenge üzemidő
- gyenge zsanérok
 
Hivatalos oldal: Hewlett-Packard
Vásárlás: iPon webáruház
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. HUNKharon
2013.01.07. 09:12
Én erős ellenérzésekkel olvastam ezt a cikket, karácsony óta nyúzok (illetve a barátnőm) egy Sleekbookot, így személyes tapasztalatok:
- a Windows 8-as driverek közül, van, amelyik egyáltalán nem megy fel win 7-re (Prof x64 SP1), de hardverazonosítók alapján orvosolható a dolog könnyedén
- az akkuidő nálunk 3-3,5 óra (inkább utóbbi, igaz, nem volt szükség a 630M-re, így nálunk csak a HD4000 muzsikál (vagy mit csinál)), amely tényleg nem egy Ultrabook, azonban már elfogadható, és kíváncsi lennék arra az Ultrabookra, amely dedikált GeForce vezérlővel produkálja azt az 5 órát

Hirtelen ennyi, mi ötből 4,8-at adtunk neki (a zsanér miatt)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. CyberPunk6...
2013.01.07. 13:32
A táblázatnál kérlek legyenek vagy vonalak, vagy soronként más árnyalat, de a pontozós részen nagyon rossz így nézni, hogy mi van benne és mi nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. siita
2013.01.07. 14:28
CyberPunk:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. ptaylord
2013.01.07. 16:59
CyberPunk:666
+1 tényleg zavaró a vonalak hiánya
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Alvin_ti42...
2013.01.07. 21:25
HUNKhaton: az átlag 2,5 órát integrált videokártyával értettem én is, a dedikáltat csak maximális terhelés során használtuk. Hasonló kondíciók mellett 5 órát röhögve kibír bármelyik Ultrabook kb - sajnos/nem sajnos. Mit nem tudtatok feltenni Windows 7 x64 SP1 alá? Nekem kb. minden felment, amit a HP oldaláról le lehetett tölteni (Windows 7 Home Premium x64 SP1). Az a legnagyobb baja a Sleekbooknak, hogy operációs rendszer nélkül adják 150 ezer forint körül, és amíg egy Lenovo Ideapad U410 vagy egy Samsung Series 5 Ultra megvásárolható 200 ezer alatt Windows 7-tel/8-cal, nem is kevéssel...A "boldogok a tudatlanok" nagyon bunkó megjegyzés lenne a részemről, így nem élek vele, de tény, hogy - valószínűleg - több notebook jár a kezeim között, mint Neked és bármennyire is szeretném védeni a Sleekbookot, nagyon nehezen menne Félreértés ne essék, nem mondom, hogy rossz gép, hiszen nincsenek kirívó hibái, de túl sok a kompromisszum benne, miközben annyira már nem is olcsó.

CyberPunk666: Kérésed számomra parancs, kérlek, nézzétek meg, így jobb-e, illetve szívesen veszem az építő jellegű kritikát - ahogy vettem eddig is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. gezu1025
2013.01.08. 10:39
Nem akarok kötekedni, de minden tisztelettel meg kell, hogy említsem, a Lenovo és a Samsung drágább és ebbe bizony van egy nem rossz vga is. Csupán ez a tény, ezt a kis masinát minden ultrabooknál kívánatosabbá teszi számomra. De ezek személyes igények.

Ami a windowst illeti... Azt úgyis az emberek 70% "más módón" szerzi be.

Szvsz 150-ért ilyen jó gépet, még nem nagyon láttam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Alvin_ti42...
2013.01.08. 13:12
gezu1025: A Samsung Series 3 szerintem jobb vétel. Azt meg nem számolhatom bele az értékelésbe (sajnos/szerencsére), hogy ki honnan szerzi be a rendszert, nem lenne fair olyan gyártókkal szemben, akik mellékelik a gépükhöz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gezu1025
2013.01.08. 13:21
Való igaz, az sem rossz választás. Hmm. Egész korrekt ár/teljesítményű gépekek ezek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Zabalint
2013.01.08. 13:56
Azért "jók" az ilyen laptopok, Asusból is belefutottam ilyenbe, mert 15,6 colosak, de nincs bennük optikai meghajtó. Pár hete egy ismerősöm kért, hogy ajánljak neki laptopot, megnyugtattam, hogy 15,6-osban mindig van dvd író, aztán találtunk olyanokat, ahol kispórolták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Zabalint
2013.01.08. 13:57
Ja, és akkor legalább lenne benne 4 usb, de csak 3 van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zabalint
2013.01.08. 14:00
Alvin_ti4200:
Ha már így rácuppantam erre a dvd és usb témára, abban a samuban ráadásul 4 usb van és dvd író. Apróságnak tűnhet, de sok esetben fontos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gezu1025
2013.01.08. 14:53
Az én 15.6"-os gépembe 4 USB (egy 3.0-ás) dvd író, GT555M, i3 2330m, 4gb drr3, 750-es vinyo van, win7-el mellé. Mindezt minőségi és jó masszív házzal (mondjuk nehéz is) 160-ért, 3 év garival egy noname gyártótól. Most volt 1 éves, és még mindig meglep, hogy mennyire jó, főleg összeszerelés minőségében. Pofám leszakadt amikor haver mutogatta az asus k55vm-jét és össze vissza nyikorgott, recsegett. (ahhoz képest amit én megszoktam, és immár elvárok)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. CyberPunk6... Alvin...
2013.01.08. 22:06
Sokkal jobb, köszönöm.
Nehéz volt követni (bár jól nézett ki), de a mostani verzió minden igényt kielégít.

Amúgy ezen kívül nagyon jó lett az új design. Ez lesz a 2013-as verzió? A tesztcsíkok is sokkal átláthatóbbak, mint a régi, szóval külsőleg és funkcióban is előrelépés.

LIKE
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Alvin_ti42...
2013.01.09. 09:41
CyberPunk666: Igen, az ünnepek alatt újragondoltam kicsit a grafikonokat, mert nekem már nem igazán tetszett a régi. Nagyon könnyű volt szerkeszteni, de csúnya volt és nagyon nehezen lehetett kiolvasni belőle az erőviszonyokat. Az újak már más programmal készülnek és tovább tart megcsinálni őket, de sokkal szebbek, valamit valamiért Így most olyanok, amilyeneket én is szívesen látok, ha cikket olvasok. A specifikációs táblázatot azért alakítottam át, mert a régi dizájn(talanság) nagyon elütött volna az új grafikonoktól. A notebookos cikkeknél biztos, hogy ez lesz/marad a 2013-as dizájn, legalábbis ez a terv Örülök, ha tetszik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. HUNKharon
2013.01.09. 13:25
Alvin_ti4200: Ne vedd magadra, nem személyes támadás volt, nekünk tetszik, ennyit szerettem volna csak mondani... Peace.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Alvin_ti42...
2013.01.09. 16:30
HUNKharon: nem vettem annak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. herczeg84
2013.01.09. 20:53
Nekem egy hónapja van Win8 x64-el netezni és dolgozni simán lehet vele 4.5 órát, 130-ért sikerült hozzájutni, persze a HD4000-es, OS nélküli változathoz, de így egyelőre azt kell mondanom, elégedett vagyok vele ár-érték arányban. Talán a billentyűzete nem tetszik igazán, de valahogy a mostanában kezeim közé kerülő notebook-okra ez kivétel nélkül igaz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csik85
2013.01.10. 21:50
De van a hp nek azert jo ultrabookja is

http://www8.hp.com/za/en/products/laptops/product-detail.html?oid=5327411

2gb-os vga-val
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Arcz
2013.01.17. 22:21
Itt egy videó a kisebb tesóról 14"-os méretben: http://tech2.hu/hp-pavilion-sleekbook-14-bemutato-video-ces-2013-111830
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BobaFET
2013.01.27. 09:42
Háát az Asus N55-et nm cserélném el...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!