iPon Cikkek

HP ProBook 645: Van benne ráció

Dátum | 2014. 03. 31.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Nem annyira rég járt nálunk a Hewlett-Packard kívül-belül megújult EliteBookja, amely nem nyerte el a tetszésünket, főleg a korábbi generációnál gyengébb anyagminősége, árazása és kizárólag alacsony fogyasztású processzorai miatt. Nem sokkal később kipróbálhattuk az olcsóbbik ProBook családot is, amely sokkal jobb ár/teljesítmény mutatóval rendelkezett, kiváltképp az AMD-s változat, amely akkor – operációs rendszer nélkül – 130 ezer forintért hazavihető volt, ez pedig egy belépő kis- és középvállalkozásoknak szánt noteszgéphez képest igencsak jutányos ár.
Most a középső változaton, azaz a drágábbik ProBookon a sor, hogy megmutassa, a HP igenis tud még üzleti szériás notebookot csinálni, legfeljebb nem minden kategóriában éri meg az ő portékájukat választani. Az olcsóbb és drágább ProBookok között bár anyaghasználatban is van némi különbség (főleg a zsanér területén), a vállalkozások szempontjából talán az egyik legfontosabb eltérés a dokkolhatóság, amely a drágább modellnél jelenik meg. Az optikai meghajtó ugyanakkor még itt sem cserélhető, illetve a klaviatúra sem rendelkezik háttérvilágítással, ezek továbbra is az EliteBook modellcsalád sajátjai.
A kínálatban két AMD-s modell közül választhatunk, mi tesztre a drágábbikat kaptuk meg, valószínűleg ez lesz a kevésbé népszerű a vállalkozások körében, függetlenül attól, hogy ár/érték arányban semmivel nem rosszabb, mint az olcsóbb változat. A két típus közötti eltérést a háttértárolóban és a kijelzőben kell keresnünk. Míg előbbit mi magunk is kicserélhetjük, ha az olcsóbbik (jelenleg 201 ezer forintba kerülő) modell mellett döntünk, az LCD-t nem bánthatjuk. A felszereltségre nem lehet panaszunk, igaz, a 128 GB-os SSD-n kívül nem nagyon találunk olyan tételt a táblázatban, amelyre felkapnánk a fejünket. Kivételesen nem kapunk dedikált videokártyát, ami egyben azt is jelenti, hogy az olcsóbb ProBook 400-as sorozat 3D terén egyértelműen erősebb nem csak a 600-as, hanem a 800-as (EliteBook) szériánál is. A 3 év garancia természetesen itt is az alap felszereltség része, ami viszont a táblázatból nem derül ki, az a Windows 8-as operációs rendszer megléte, hiszen ez szintén része a csomagnak, sőt, bizonyos modelleket már alapból az újabb rendszerrel szállít a HP és a tesztgépen lévő Windows 7 Professional-t csak downgrade-ként kapjuk meg. A lényeg, hogy szabad választásunk van, hiszen mindkét DVD-t mellékeli a gyártó, függetlenül attól, melyik az előtelepített rendszer a gépünkön. Érdekes látni, hogy a Dell mellett a HP sem áll ki teljesen mellszélességgel az új rendszer mellett, legalábbis, ami az üzleti vonalat illeti. Csak, hogy legyen összehasonlítási alapunk, miért esett az AMD-s verzióra a választásunk, a hasonló felszereltséggel bíró Intel Core i5-4200M-es ProBook 450 kereken 50 ezer forinttal drágább, mint tesztalanyunk – ez a különbség pedig már egy 10 tételből álló rendelés esetén is számottevő. Bár nem tudunk róla, hogy itthon forgalomba kerülnének ilyen változatok, mindenesetre érdemes tudni, hogy a ProBook 645-ös család 4G-képes mobil szélessávú modemmel és 1920x1080 pixeles széles látószögű LCD panellel is rendelhető, valamint a listán szerepelnek négymagos AMD Elite processzorok is, amelyek már a Richland APU-kra épülnek.
A készülék mellé a 65W-os tápegység mellett elég sok dokumentációt kapunk, valamint a Windows 7, illetve Windows 8 helyreállító lemezeken felül megtaláljuk az előtelepített alkalmazásokat és meghajtó programokat tartalmazó DVD-t is arra az esetre, ha nem a HP által összeállított Windows-okat szeretnénk telepíteni, hanem mondjuk egy céges image-et, amelybe csak bizonyos szoftvereket szeretnénk beletenni.
Sok mindenért lehet szeretni az AMD processzorokat (pontosabban, ma már APU-kat, hiszen az integrált videokártya is a központi egység részét képezi), az egyik fő erősségük viszont – legalábbis mobil vonalon – egyértelműen az alacsony hőtermelés és a viszonylag szerény maximális fogyasztás. Az A4-4300M finoman szólva sem tartozik az erőművek közé, ettől függetlenül annyira alacsony a hőtermelése, hogy van, akit már ezért levehet a lábáról. Bár az olcsóbbik ProBook sem teljesített rosszul ezen a téren, az AMD-s 645 G1 simán ráver. Üresjáratban minimális zajszint mellett 45-50 fok között tanyáznak a hőmérsékletek, míg maximális terhelés mellett sem kúsznak 65 fok fölé. A burkolat sehol nem melegszik át, sőt, még csak langyosnak se mondanánk, így a nyári használat során nem kell aggódnunk se az alkatrészek túlmelegedése, se a lábunk/kezünk esetleges megégetése miatt. További jó hír, hogy a zajszint bár valamelyest megemelkedik ilyen esetben, továbbra is kellemesen alacsonynak mondható. A kétmagos, Trinity architektúrára épülő AMD A4-4300M 2.5 GHz-es órajelével átlagos versenyzőnek számít, 1 MB-os cache memóriája viszont egyértelműen tudatja velünk, hova is tartozik a családon belül. Turbo Core technológiájának köszönhetően amennyiben az aktuális fogyasztási mutató engedi, akár 3 GHz-en is dolgozhat, ez a processzor teszteknél szinte kivétel nélkül így is volt. Érdemes megemlíteni, hogy a touchpad vezérlő szoftvere nem ritkán 10-11%-os terhelést rótt a CPU-ra, így érdemes vagy kikapcsolni (bár ilyenkor elveszítjük a speciális funkciókat, amelyek Windows 8-nál lehetnek érdekesek) vagy bevállalni, hogy ezáltal mind a teljesítmény, mind az üzemidő csökken. Mi a használat során végig ügyeltünk rá, hogy a szoftver ne fusson, hiszen számunkra nagyon fontos, hogy tesztjeinknél releváns adatokat kapjunk. Az integrált Radeon HD 7420G egy nagyon alap szintű, ám kellően nagy tudással rendelkező videokártya, amely minden támogatást megad akár video, akár hang alapú kommunikációhoz, beleértve a nagyfelbontású anyagok visszajátszását is. Saját memóriája nincs, így a rendelkezésre álló központi RAM-ból táplálkozik, emiatt kiemelt fontosságú a sávszélesség kérdése, amely esetünkben sajnos elég szerény volt, hiszen a 4 GB egyetlen modulból jött össze, így a kétcsatornás működés előnyeit nem tudtuk élvezni (ezen persze egy második 4 GB-os modul könnyedén segíthet). Teljesítménye az Intel aktuális HD Graphics generációjáét közelíti, de sajnos nem felülről, hanem alulról.
A 128 GB-os SanDisk SSD meghajtó átlagos tempóra volt képes, de a szűk keresztmetszetet sosem ez fogja jelenteni. A rendszer helyreállítás használatához a mérnökök egy 10 GB körüli partíciót különítettek el, így a fő partíción ennyivel kevesebb szabad hellyel gazdálkodhatunk – nagyjából 80-85 GB-tal. Ha nem elégszünk meg ekkora kapacitással, akkor választhatjuk a 180 GB-os verziót, illetve a SED-képes 256 GB-os változatot is – más kérdés, hogy ezek közül aligha kerül bármelyik is forgalomba hazánkban. Ami a merevlemezes választékot illeti, az 500 GB-os szintén SED-képes HDD-n kívül lehetőségünk van „sima”, percenként 7200-at pörgő változatok rendelésére is 320, 500 és 750 GB-os méretben. Amennyiben számunkra a kapacitás a legfontosabb, úgy kérhetünk 1 TB-os merevlemezt is, viszont a fordulatszám ebben az esetben már csak 5400 percenként. A hangszórók véleményünk szerint pontosan ugyanazok, amiket a gyártó az olcsóbb ProBook szériánál is használ, ennél fogva minőségére inkább az átlagos, mint a kiemelkedő jelzőket tudjuk aggatni. A hangtisztasággal viszont nem volt gond, a hangerő mellett talán ez a legfontosabb paraméter, amely egy ilyen kaliberű gépnél fontos lehet – mondjuk a konferenciahívások miatt.
Külalakját tekintve a 645 G1 inkább az olcsóbbik ProBook szériához hasonlít, mint az EliteBookhoz, bár távolról ez a három család gyakorlatilag alig különböztethető meg egymástól. A zsanérról nem találtunk megbízható információkat arra vonatkozólag, milyen anyagból készült, de valószínűleg tartalmaz valamilyen fémet, mert kellőképpen erős volt, igaz, az EliteBook és az olcsóbbik ProBook között sem volt már olyan látványos különbség ilyen téren, mint a korábbi évek generációi esetében. A képernyőt nagyjából 135 fokig nyithatjuk, ami azért érdekes, mert a gépet alaposan szemügyre véve semmi akadálya nem kellene, hogy legyen a teljes 180 fokos kifordításnak. A készülék szerelése pofon egyszerű, a hátlap – amely végre nem zörög, mint az előző generáció esetében – csavarhúzó nélkül is leszedhető, a merevlemezhez és mindkét memória foglalathoz könnyedén hozzáférünk. A fedőlapon nem változtattak a mérnökök, így ugyanazt a burkolatot kapjuk, amit az eggyel olcsóbb és az eggyel drágább család esetében, bár mintha az ujjlenyomat gyűjtögetés itt kevésbé jelentett volna problémát. Az ellenálló képessége korrekt, bár érezhetően nem tartalmaz az átlagnál komolyabb merevítést. Az összeszerelés minősége viszont nem tökéletes, ugyanis a kijelző körüli káva és a felső burkolat között néhol van egy kis hézag, sőt olyan is előfordult, hogy ez a két réteg elvált egymástól (ott, ahol ki tudjuk nyitni a gépet az alsó burkolatba vájt mélyedésnél) és nekünk kellett összepattintani őket.
A klaviatúra bár ránézésre mindhárom családnál megegyezik, az olcsóbbik ProBook óta tudjuk, hogy ez nem feltétlenül van így. Jó hír, hogy a középső család billentyűzete az EliteBookéhoz áll közel (vagy egyezik meg azzal), hiszen a nyomáspont kellően alacsonyan van, az alátámasztás, ha nem is tökéletes, de éppen elég jó a kényelmes gépeléshez, a gombok holtjátéka pedig elhanyagolható. Amint azt már a bevezetőben említettük, háttérvilágítás ezúttal sem alap, sem opcionális felszerelésként nincs jelen. Ami viszont jelen van, az a folyadékelvezető csatorna, ettől függetlenül a gyártó mindössze annyit ír a géppel kapcsolatban, hogy billentyűzete cseppálló.
A touchpad az olcsóbb ProBook családból jön, ettől függetlenül gond egy szál se vele, sőt, a használat sokkal kevésbé látszik meg rajta, mint az EliteBook azonos beviteli eszközén. Bár tesztpéldányunkban nem volt jelen, ettől függetlenül léteznek pöcökegérrel (pointstick) és hozzá kiegészítő gombokkal felvértezett verziók is, ez is azon eltérések egyik, amely az olcsóbb ProBook szériát megkülönbözteti a drágábbtól. A bal és jobb egérgombok halkan és kellemesen működtek, a touchpaddel kapcsolatban az egyetlen kellemetlen élmény szoftveres volt, a korábban említett alkalmazás viszonylag magas processzor használata nem tetszett csupán nekünk.
Csatlakozókból el vagyunk eresztve rendesen, a négy darab USB aljzat mindegyike támogatja a 3.0 szabványt, közülük az egyik még tölteni is képes a rádugott eszközt akkor is, ha a gép alszik, vagy kikapcsolt állapotban van. A DisplayPort mellett természetesen helyet kapott a klasszikus analóg D-Sub kimenet is, az SD kártya ugyanakkor meglehetősen érdekes helyre került, egészen konkrétan a bal oldali USB csatlakozók alá, amihez elég nehezen férhetünk hozzá, ha bármelyik port használatban van felette. Nem az alap felszereltség része, de a tesztpéldány tartalmazott egy SecureCard olvasót is, amellyel különböző mágneskártyákat használhatunk. A 14”-os kijelző bár magasabb felbontással rendelkezett, mint az átlag, látószögére sajnos ez a pozitív hatás már nem terjedt tovább. A színei ellenben meglepően szépek, igaz, az árnyalat picit hűvös, ezen érdemes vásárlás után korrigálni. A vonalélesség példás, a szövegolvasás nagyon kellemes időtöltés ezen a megjelenítőn. A fényerő tartomány is kellően tág, ráadásul elég sok lépcsőben is szabályozható. A kávában található webkamera képe kellemes, ami viszont sokkal fontosabb, az a dupla mikrofon, amely tőle jobbra, illetve balra található.
Bár az SSD áldásos hatása miatt nem feltétlenül érezhető, de a tesztek rámutattak arra a tényre, amit azért sejteni lehetett: ez az AMD processzor valóban a belépő szintet képviseli. Annyira nem drámai a helyzet, mint a grafikonokon, de a rugalmasságon olykor-olykor tetten érhető a visszafogott tempó. Átlagos használat mellett ugyanakkor nehezen észrevehető az Inteles változathoz képest néha 50% körüli teljesítmény visszaesés, ettől függetlenül érdemes figyelembe venni vásárlás előtt, milyen szoftvereket kell majd cégünk alkalmazottainak futtatnia a masinán és ezeket mennyire veti vissza egy olcsó AMD processzor.
Játékok alatt már inkább a videokártyáé volt a főszerep meg az egyetlen RAM modul miatt a szűk sávszélességé. Ahogy azt sejteni lehetett, az előző generációs Intel HD Graphics 4000 tempóját hozza az integrált Radeon, de a mostani generációt már nem nagyon előzi meg – bár ezen egy második memória modul még változtathat.
Az üzemidő kellemesen alakul, minimális terhelés mellett valamivel több, mint 10 órát mértünk, míg a valós használatot sokkal inkább tükröző filmnézős teszt kereken négy óráig futott – maximális fényerő mellett. A teljes terheléses méréseknél mindig jól szerepelnek az AMD-s modellek, hiszen a fogyasztásuk ilyen helyzetben nagyon kedvező, most sem volt ez másképp, a másfél óra körüli idő tisztességesnek mondható.
A Hewlett-Packard ProBook 645 G1-es modelljét a pár napos teszt során egészen megkedveltük, hiszen megfizethető kis- és középvállalatoknak szánt készülék létére nagyfelbontású matt kijelzőt, SSD-t, két operációs rendszert, 3 év garanciát és dokkolási lehetőséget is biztosít. A kiemelt fontosságú beviteli eszközök szintén jól vizsgáztak, az anyaghasználat is kellően rendben van, igaz, az összeszerelésre esetünkben jobban is oda lehetett volna figyelni. A hőtermelés, akárcsak a zajszint meglepően alacsony, illetve hasonló mondható el a készülék fogyasztásáról is. Nem tudunk szemet hunyni ugyanakkor az alacsony processzor teljesítmény mellett, amely előfordulhat, hogy már a vásárlás pillanatában is kevésnek bizonyul. Az Inteles változathoz képest jelentős összeget (50 ezer forint) spórolhatunk, de ennek szó szerint ára van, ugyanis ez a megtakarítás, ha nem is áll egyenes arányosságban a teljesítmény csökkenéssel, mindenképpen érezhető visszaesést eredményez. Ettől függetlenül semmiképpen nem szabad leírni sem a tesztpéldányt, sem az alacsonyabb felbontású kijelzővel és merevlemezzel rendelkező 200 ezres változatot, hiszen ha a teljesítmény nem annyira kardinális kérdés, mint a rugalmasság, akkor igenis komoly alternatívaként kell tekinteni az AMD-s ProBookokra. A probléma ugyanakkor az, hogy ebben a régióban tanyázik a Dell Latitude E5440 is, amely a nagy testvérből kiindulva egy meglehetősen impozáns készülék lehet, sok tekintetben jobb, mint jelen tesztünk alanya. Bár árban némileg drágább, ha azonos szintre hozzuk (operációs rendszer, SSD, kijelző), lényegesen gyorsabb is, valamint az üzemideje is hosszabb. A ProBook 645-re emiatt sajnos nem tudjuk egyértelműen rásütni az Ajánlott plecsnit, de mindenkinek, aki ebben a kategóriában gondolkodik, azt ajánljuk, hogy vásárlás előtt mindenképpen nézze meg ezt a modellt, hátha pont ebben találja meg a maga számítását.
A Hewlett-Packard ProBook 645 G1 típusú notebookot a Ramiris Europe Kft.-től kaptuk tesztelésre, melyet ezúton is köszönünk! Pro: + hatékony és halk hűtőrendszer, elhanyagolható melegedés + jól használható beviteli eszközök (billentyűzet, touchpad) + kellemesen hosszú üzemidő + dokkolható + átlagos látószöggel rendelkező, viszont kellően éles, szép színekkel operáló nagyfelbontású matt kijelző + 4 darab USB 3.0 csatlakozó (ezek közül az egyik kikapcsolt és alvó állapotban is biztosít áramot) + 128 GB SSD + két operációs rendszer (Windows 7 Professional, Windows 8 Pro) közül is választhatunk + 3 év garancia Kontra: - a processzor teljesítménye ebben a kategóriában már finoman szólva is szerény - nincs 55 Wh-nál nagyobb kapacitással rendelkező akkumulátor a kínálatban Hivatalos honlap: Hewlett-Packard Vásárlás: Irány a webáruház
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. calogero
2014.03.31. 10:29
Az üzemidő grafikonok mintha lemaradtak volna...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. tibaimp
2014.03.31. 10:52
Van olyan teszt ahol a c2d kb. 6-8 éves cpu megveri, de az új i3 4010U 1,7GHz-en minden esetben megveri (pedig az amd 2,5GHz-en megy), az igp teljesítménye sem kiemelkedő, sőt..., az egész cucc 240.000Ft és csodálkoznak, hogy nem kell amd laptop, ezek után én ezen nem csodálkoznék....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Alvin_ti42... calog...
2014.03.31. 11:03
Igen, ez így van, később pótolom őket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. djbundy
2014.03.31. 12:21
100eFt-al olcsóbban kellene adniuk és még akkor sem lenne egyértelmű befutó. Az tény, hogy az ssd-vel viszonylag pörgős munkamenetet biztosít, de a processzor csak alapszintű munkavégzésre alkalmas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. somakb
2014.03.31. 15:26
Basszus.... az ezeréves alacsonyabb órajelű ugyancsak kétmagos C2D jobb...ááá... az igp meg jóesetben hozza a HD4000-es szintet (eközben ugye Intel igp agyonfikázva, MAD apu meg már már gamer szint, a tesztek meg valahogy mindig mást mutatnak, mit az AMD hypeok)... AMD APU power... naggyon gáz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. simo9555
2014.03.31. 15:53
Ebben a laptopban mi kerül ennyibe?????????
Véleményem szerint maximum ha elosztom kettővel az árát akkor érné meg megvenni, de még úgy is sok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Bzsolt
2014.03.31. 17:30
Ezt pont fele ennyiért kellene adniuk, az alkatrészeket külön külön fel ennyiért megveheted lol. a HP-nál nagyon elszálltak az árazással, nagyot akarnak szakítani az olcsó AMD-s alkatrészeken.

Ezért az árért ezt kapod iPON-on: itt
http://www.ipon.hu/webshop/product/dell_inspiron_3537_165117_fekete/610792

A HP mindig is túlárazta a gépeit, de ez már Pofátlanság!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Alvin_ti42... Bzsol...
2014.03.31. 18:51
A legolcsóbb szériás Inspiront mondjuk finoman szólva sem említeném egy lapon egy ProBookkal, pláne nem a drágábbik modellel. Lehet, hogy ez erős videokártyát meg processzort tartalmaz, de a megcélzott rétegnek nem igazán (vagy nem csak erre) van szüksége. Vállalati környezetben egy Inspiront nagyjából pár hónap alatt lelaknak az emberek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. SoulEater7...
2014.03.31. 19:49
Én ráció helyett rádiót olvastam.
Bráfó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Alvin_ti42... SoulE...
2014.03.31. 20:43
Internetes van benne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. csabi02
2014.04.01. 02:18
probook,240ezerért,belépő szintű AMD HW-el az kemény
Anno volt hp notim és az C2D T9600-al alázott mindent,de még most is hozná az i3-as szintet sztem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim csabi...
2014.04.01. 02:33
Nálam egy 2008-as évjáratú EliteBook 2730p volt múlt héten, és úgy hasított rajta a Windows 8, mintha tegnap vettem volna újan.

HP notival gyakorlatilag még rossz tapasztalatom nem volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zabalint simo9...
2014.04.01. 09:46
Ez üzleti szériás laptop, dokkolhatósággal, ami cégeknél fontos, és jobb anyaghasználattal. Ezen kívül van benne egy 128 gigás SSD. Ezt kombinálták belépő szinti AMD APU-val, hogy olcsóbb legyen, mint más üzleti laptopok hasonló anyaghasználattal és dokkolhatósággal.

Szóval teljesen reális az ára. Fele annyiért consumer kategóriás gépet, SSD helyett HDD-vel kapsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zabalint
2014.04.01. 09:47
Mondjuk az nagyon hiányzik, hogy az optikai meghajtó helyére vinyót lehessen tenni, 128 GB SSD egyedül kevés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zabalint somak...
2014.04.01. 10:46
Mondjuk ha az alsó kategóriás AMD APU-k IGP-jét veted össze a közép- és felső kategóriás Intelek IGP-jével, akkor persze, hogy azt hozod ki, hogy az AMD IGP-ben is szar.

Csak mondjuk ha asztali prociknál megnézed az árakat, a 10 ezer Ft-os AMD IGP-je van egy szinten a 30 ezres Intel proci IGP-jével.

Ez meg egy üzleti gép, nyilván ugyanez a hardver consumer kategóriában SSD nélkül felébe kerülne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Bzsolt
2014.04.01. 17:12
lol ez a teszt oldal nagyon tud DDD
Nem mondom, az A4-4300M tényleg egy gyenge proci, de azért az ilyen teszteket nem kéne komolyan venni.
Itt egy másik teszt
7zip 1 szálon hogy elveri a 4770K-t a kis celeron G1820 D 340$ vs 42$
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zabalint
2014.04.02. 11:40
És ezzel mit akarsz mondani? Mivel valamelyiknek hiányzik az IGP benchmark eredménye, ezért nincs benne ilyen összevetés, amiről beszéltem.
De ha veszem az AMD-nél a kistestvérkét(kb. 9 ezer), az Intelnél a nagytestvérkét(kb 13 ezer), akkor ott 68%-al nagyobb IGP teljesítmény (CPU teljesítmény meg fordítva, abban az Intel sokkal jobb):

http://www.cpu-world.com/Compare/147/AMD_A4-Series_A4-4000_vs_Intel_Pentium_Dual-Core_G2020.html

Szerk.:
Jó, csaltam, mert a 2020 az régebbi széria, nem az általad említett kistesója(de drágább azért), mindjárt keresek jobb példát. Mindenesetre a te összevetésedben hiányzik az, amire reagáltál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint
2014.04.02. 12:32
Sajnos nem találok olyan összevetéseket, ahol low-end AMD APU-k IGP-jét össze tudnám vetni az 1150-es foglalatú, tehát már Haswell Intel procik IGP-jével.

Viszont sokat elárul, ha összevetem az iponon kapható legerősebb 1155-ös foglalatú ivy bridge proci (ára: 96 ezer) IGP-jét a nála kevesebb, mint 5 hónappal később megjelent, akkor legolcsóbb Trinity-vel:

http://www.cpu-world.com/Compare/285/AMD_A4-Series_A4-5300_vs_Intel_Core_i7_i7-3770.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. slayer007
2014.04.07. 16:13
Az oké, de egy 96ezres IGP-vel megáldott proci már szerintem baromira nem az IGP teljesítményre megy. Mi a francnak, amellé vagy NEM KELL gpu teljesítmény (mivel nem gamer/grafikus gép), vagy pedig vesznek mellé egy dedikált kártyát...
vesd össze ennyi erővel az FX-ek nem létező igp-jét az intel 3770 igp-jével, pont ugyanolyan értelmes teszt lesz, mint ez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint slaye...
2014.04.08. 20:06
Abban a generációban (ivy bridge) nyilván a 40 ezres procinak is ugyanolyan teljesítményű IGP-je van, úgyhogy nyilván túloztam azzal, hogy a 90 ezrest vetettem össze, viszont a Celeron (pl. g1620) és Pentium prociknak, amelyek a 8-20 ezres árkategóriát fedi le, ennél is gyengébb.

A mondanivalóm ettől még nem sértült.

Mondom, egyelőre még nem találtam normális tesztet az alsó kategóriás Haswell procik IGP-jéről, ott a felső és közép kategória IGP-je valószínű veri a Trinity és Richland belépős APU-k IGP-jét (mert a középkategóriás AMD APU-k szintjén vannak ebben a tesztek szerint), viszont kétlem, hogy ez az alsó kategóriában is így lenne, hiszen mint látható, az előző generációt még 60-70%-al verte a legolcsóbb AMD IGP. Szerintem nem nagyon lövök félre azzal a becsléssel, hogy nagyjából a 10 ezres AMD APU a 30 ezres Intellel van egy szinten IGP-ben, és ugye valószínűleg a Kaveri-nek is lesznek majd "herélt" változatai, amelyek ennél többet fognak tudni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zabalint slaye...
2014.04.08. 20:10
Én egyébként pont azt kritizáltam, hogy a felső kategóriás Intel procik (ez esetben Haswell) IGP-jét veti össze az egyik kommentelő a mobil és alsó kategóriás AMD proci IGP-jével. Én is egyetértek azzal, hogy felső kategóriás CPU-nál már nem érdekes az IGP teljesítménye (habár én nem vennék VGA-t azon a szinten sem, mert van amihez kell nekem a proci teljesítmény, de nem sokra használom a GPU-t).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. atomi2500 Bzsol...
2014.05.01. 21:07
Nem, a HP csak Mo.-n van ennyire túlárazva (külföldön, is de ennyire pofátlanul azért nem), ennyit tényleg nem ér. Pláne hogy a régebbi gépeik is elég jók, sokáig mennek nincs értelme lecserélni őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!