iPon Cikkek

HP ProBookok Core i3-mal és i5-tel

Dátum | 2010. 07. 09.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Pont egy éve járt nálunk a Hewlett-Packard első ProBook generációja, amelynek 15,6”-os tagját, a 4510s-t volt szerencsénk tesztelni. Finoman szólva sem voltunk elájulva tőle, így elhatároztuk, hogy a második sorozatból az összes tagot begyűjtjük, hogy megvizsgáljuk, van-e eltérés a méretbeli különbségeken felül, illetve sikerült-e kijavítani az előd modell problémáit.


Természetesen mindegyik modell már az Intel Calpella mobil platformjára épül, tehát Core i3 és i5 processzorokkal kerül fel a boltok polcaira. A teszt után elérhetővé váltak az új Celeron P4800-zal szerelt példányok is, igény esetén megnézzük, mire képes a Core i3-ból avanzsált központi egység a régi Core 2 Duo-kkal szemben – de most kanyarodjunk vissza jelenlegi témánkhoz. A HP legújabb ProBook családja három tagot számlál, melyek közül elsőként a legkisebbel, a 13,3”-os 4320s-sel fogunk megismerkedni.


A specifikációs táblázatban semmi meglepő vagy rendkívüli nincs, a cég szokásához híven az új ProBook szériába is 7200-at pörgő, gyors merevlemezeket tett, melyek kapacitása szerencsére még megüti az átlagos szintet. Az eSATA-n felül kapunk egy ujjlenyomat-olvasót is, amely a széria sajátja (ezzel is hangsúlyozva azt, hogy a gép üzletembereknek készült). A Windows 7 sajnálatos módon 32 bites, amelyet továbbra sem értünk, a gyártók jellemzően a kompatibilitás megőrzésére hivatkozva szoktak magyarázatot adni eme tettükre. A 230 ezres ár első ránézésre is magasnak tűnhet, azt viszont nem árt szem előtt tartani, hogy a termék(ek)re 3 év garanciát ad a gyártó.


A notebook mellé a szokásos tartozékokon felül kapunk egy tágas és jól pakolható táskát is, ettől aztán szép vaskosra hízik a csomagolás címszó alatt futó doboz – ezzel nem árt számolnia annak, aki kézben szeretné majd hazavinni.

Hardver

Ahogy az várható volt, a 4320s produkálta a legnagyobb zajt, hiszen nála kellett a legkisebb helyre bezsúfolni a hűtést. A hőmérséklet ennek ellenére valamivel felette volt az átlagnak, hiszen míg üresjáratban 44, addig terhelés esetén 77 fokos volt a processzor. Szerencsére ebből nem sokat lehetett érezni a gépház alján, így ölbe véve is nyugodtan tudjuk használni.

A rendszer lelke az Intel Arrandale magos Core i3-350M processzora, amely két magjával és Hyper-Threading támogatásával összesen négy szálon képes párhuzamosan dolgozni. A mindennapos használathoz tapasztalataink szerint több mint elegendő a teljesítménye, ráadásul 2.26 GHz-en üzemel szemben az i3-330M 2.13 GHz-es órajelével. A 3 GB memória szintén megfelelő a Windows 7 futtatásához, annál is inkább, mert ennél sokkal többet nem képes kezelni a 32 bites operációs rendszer. A szokásos HM55-ös chipset helyett HM57-et találunk mindhárom gépben, amely az Intel Rapid Recover Technology, Rapid Storage Technology és Remote PC Assist Technology funkciókat adja hozzá a rendszerhez. Ezek rendre rendszer-visszaállítást és adatvédelmet, RAID tömbök kezelését, illetve távsegítséget tesznek lehetővé, de az átlag felhasználó, és valószínűleg még a számítástechnikában kevésbé jártas üzletember se fogja használni őket.

A három gép közül csak a 4320s-ben nem volt dedikált videokártya, így a megjelenítésért és a feldolgozásért is a processzorba integrált Intel HD Graphics a felelős. Bár játékra is használható valamelyest, elsősorban alacsony fogyasztása és széleskörű hardveres videogyorsítása miatt kedvelik a felhasználók.


Ahogy a bevezetőben is említettük, a HP új ProBook szériájának minden tagja kivétel nélkül percenként 7200-at pörgő merevlemezt kapott. A 4320s-ben a Hitachi 320 GB-os egysége teljesít szolgálatot, méghozzá elég sebesen. Ilyen nagy tempót ritkán látni mobil merevlemeztől, és ha ez nem lenne elég, még viszonylag halk is volt. Hőmérséklete valamivel magasabb volt, mint 5400-as társaié (legalábbis tapintás alapján, hiszen kimérni nem tudtuk), de kritikusnak abszolút nem mondható, igaz a teszt nem a mostani kánikulában készült, így pár fokos emelkedésre a nyár hátralévő részében számítani lehet.


Kinézetben nem sokat változott az új széria, a fedőlap továbbra is szálcsiszolt alumíniumból készül és kivételesen barna színben pompázik. A gép alja gyakorlatilag maradt olyan, amilyen volt, hátulról semmihez nem tudunk hozzáférni. A notebook összecsukását ezúttal se segíti mechanikus zár vagy mágnes, így egyedül a zsanér összetartó erejére támaszkodhatunk.


A billentyűzettel meg voltunk elégedve, igaz nem sokat változott az előző generáció óta. Alátámasztása szerencsére stabil és a gombok nyomáspontja is elég mélyen van ahhoz, hogy kényelmesen lehessen rajta gépelni. Az egyedüli problémát még mindig a csillogó keret jelenti, amely pár órás használat után hajlamos magához vonzani mindenféle port és koszt, így tisztán tartása igényel majd némi türelmet.


A touchpad viszont igencsak igényli a megszokást, mert a jobb és bal egérgombok nem elég, hogy egyben vannak, de nincsenek is elválasztva az érintő felülettől. Ezzel nem lenne gond, hiszen például a MacBookoknál is ez a koncepció vált be, viszont a ProBookoknál valamiért nagyon ócska hatást kelt ugyanez a képesség. Túlságosan kotyog a touchpad alsó része, ráadásul nehezen is veszi be a rá bízott funkciókat, egy szóval nem jó érzés használni. Meg lehet szokni, de kár érte, mert maga a pozícionáló rész jól működik és multitouch képességekkel is bír.


Csatlakozókból egész sokat találunk a kis ProBookon, ráadásul szinte minden oldalra jutott valami. A kártyaolvasó és a fejhallgató kimenet elöl, míg a többi csatlakozó oldalt kapott helyet. ExpressCard foglalat már itt is van, ráadásul az eSATA és a HDMI aljzat szintén széria tartozék.

A 13”-os kijelzővel nem voltunk maradéktalanul elégedettek, hiszen a szövegmegjelenítés lehetett volna élesebb, de az igazi gond a zöldes árnyalat volt, amelyet elég nehéz volt szoftveresen korrigálni. Látószöge átlagos, fényerő tartományával viszont nincs gond. Egyetlen, igazán nagy előnye, hogy nem kapott csillogó bevonatot, ez döntő momentum lehet vásárlásnál az erre érzékenyek számára. A 2 MPixeles, fixfókuszos webkamera képminőségileg nem tud kiemelkedőt nyújtani. Ez mind a három modellnél elmondható, hiszen pontosan ugyanazt az optikát kapták.

A nagyobbik testvérrel folytatjuk a sort. Egy évvel ezelőtt az előző generáció ugyanekkora kijelzővel rendelkező modelljét kaptuk meg tesztelésre, így remekül össze tudtuk hasonlítani a két készüléket.


A gép belseje gyakorlatilag a processzorban és a videokártyában tér el a 4320s-től. A vételár minimális mértékben emelkedett, de a 3 év garancia megmaradt. A modem eltűnt, bár ez aligha jelent bárkinek is problémát, viszont a Windows 7 Home Premiumot Professionalre cserélte a gyártó, így kapunk virtuális XP módot.


A kellékek maradtak ugyanazok, a különbség, hogy ezúttal nem kapjuk meg a jól pakolható táskát, magunknak kell gondoskodnunk annak beszerzéséről. Cserébe viszont rengeteg lemezzel lettünk gazdagabbak, amelyek az operációs rendszert és a szükséges programokat is tartalmazzák. A tápegység hiába nagyobb, ugyanúgy 65W-os, mint a kistestvérnél.

Hardver

A méretnövekedés ellenére a hűtésért felelős rendszer zajszintje nem sokban változott, legalábbis, ami az üresjárati értékeket illeti. Terhelésnél már valamivel halkabb volt a 4520s, mint a 4320s, ami el is várható. A hőmérsékletek szintén sok hasonlóságot mutattak, hiszen üresjáratban itt is 44 fokot mértünk, míg maximális terhelés mellett a korábbi 77-ről mindössze 76 fokig sikerült lemennie a nagytestvérnek, igaz ezt alacsonyabb zajszint mellett tette.

Ami a processzor kérdését illeti, a Core i5-430M valójában nem egy teljes értékű i5, hiszen se hardveres AES, se Vt-d, se TXT támogatása nincs, igaz ezek közül a mindennapok során vélhetően egyiket se használnánk ki. A komolyabb vállalati struktúrában dolgozóknak egyedül az AES algoritmus gyorsítása jöhetne jól, hiszen nem ritkán fordul elő, hogy a céges merevlemezeket titkosítják. Van viszont Turbo Boost-unk, amely legfeljebb 2.53 GHz-ig képes növelni a CPU órajelét, amennyiben egy szálon futó alkalmazást futtatunk éppen.

A Mobility Radeon HD4350 személyében dedikált videokártyát kapott a 4520s, viszont hiába van benne a processzorban és hiába a hozzá szükséges HM55/HM57-es chipset, az integrált Intel HD Graphics-ról le kell mondanunk. A 80 shaderrel rendelkező VGA még 55 nm-es gyártástechnológiával készült, ettől függetlenül nincs rossz energiamenedzsmentje. Játékra természetesen jobb, mint az integrált Intel grafikus mag, ám komoly erőt ne várjunk tőle. A hűtés hatékonyságát jelzi, hogy üresjáratban 46, terhelésre pedig 62 fokos volt az AMD belépő szintű kártyája.

A merevlemez paraméterei megegyeznek a 4320s-ben találhatóéval, ám ezúttal a Toshiba a beszállító a Hitachi helyett. Ez meg is látszik az eredményeken, hiszen láthatóan lassabb a Toshiba megoldása, amiért kár. Zajszintben már nem volt különbség, illetve a mérő dióda ebből a modellből is hiányzott.


Külsejét és felépítését tekintve gyakorlatilag semmi különbség nincs a két eltérő méretű ProBook modell között. Továbbra sincs lehetőségünk csak úgy szétszedni a gépet, így a bővítés az átlagnál nehézkesebb.


A billentyűzetre is pontosan ugyanaz áll, mint a kisebbik modellnél, és annak ellenére találtuk jónak, hogy ránézésre semmivel se különb az előd 4510s-nél. A 4320s-nél még nem annyira tűnt fel, de itt elég látványos volt, hogy gyakorlatilag egyetlen gyorsgombot se találtunk a gépen.


A touchpad egy az egyben úgy viselkedett, mint a 13”-os modellnél, az egyetlen különbséget talán az jelentette, hogy a bal és jobb egérgombokra valamivel jobban reagált az eszköz, de a kényelmesen használható szintet még mindig nem ütötte meg.


Hiába nagyobb a kasztni, csatlakozókból eggyel kevesebbet tartalmaz a 4520s, igaz a modem hiányát aligha fogja valaki észrevenni – hacsak nem a letakart helyről. Furcsa mód a megnövekedett hely ellenére sem kapunk 54 mm-es Express Card foglalatot, így be kell érnünk a 34-essel, igaz manapság már talán ez a divatosabb. A kártyaolvasó és a fejhallgató kimenet maradt elöl.

A kijelző színvilága sokkal jobb volt már, mint a 13,3”-os panelé, eltűnt a zöldes hatás, és helyét inkább enyhén sárgás árnyalat váltotta fel. A matt bevonat megmaradt, lett viszont egy túlzottan is magas minimális fényerő szintünk, amely éjszakai használatnál zavaró lehet. Mint már korábban említettük, a 2 MPixeles, fixfókuszos webkamera legfeljebb paramétereit tekintve képes felcsigázni az érdeklődőket, képminőségben egész biztosan nem.

A sort az utolsó és egyben legnagyobb modellel zárjuk, a 4720s-sel, amely titkos esélyesként indult a két testvérmodell mellett az ajánlott vétel plecsniért. Ennek több oka is volt, amelyet a következő két oldalon kifejtünk majd, de előbb lássuk a nem túl izgalmas specifikációs táblázatot.


Gyakorlatilag az előző két modell egybevegyítéséből született a nálunk járt 4720s belseje, hiszen processzorból nála találjuk a leggyengébbet (már ha a 2.13 GHz-es Core i3-mat lehet gyengének nevezni), valamint a Mobility Radeon HD4350 is ott díszeleg a listán. A titkos favorizálás a nagyfelbontású kijelző és a 8 cellás akkumulátor miatt volt elsősorban, no meg ekkora gépházban tapasztalataink szerint azért a gyártók meg szokták oldani a hűtést úgy, hogy az halk is legyen. A 3 év garancia itt is jár, a vételár pedig a 4320s-hez hasonlóan 230 ezer forint környékén alakul. Operációs rendszerként ismét csak Windows 7 Home Premiumot kapunk előtelepítve, így a virtuális XP módnak búcsút kell, hogy intsünk.


A hatalmas méretű csomagban ezúttal is találtunk egy nagy táskát, viszont a rendszer helyreállítását a 13,3”-os 4320s-hez hasonlóan itt is csak merevlemezről végezhetjük el, nincs lemezkavalkád, mint a 4520s-nél. A tápegység 90W-os, bár mérete kisebb, mint a 4520s-hez mellékelt 65W-osé.

Hardver

Ahogy azt vártuk, a 4720s produkálta a legkevesebb zajt. Üresjáratban gyakorlatilag teljesen halkan dolgozott, terhelésre pedig alig csapott nagyobb lármát, mint a másik két gép terhelés nélkül. Emellé a hőmérsékleti adatok is abszolút rendben voltak, hiszen a processzor üresjáratban 36, terhelés mellett pedig 70 fokos volt.

A CPU a 17”-os modellnél volt a leggyengébb, amely egy sima Core i3-330M-et jelentett. Az i3-350M-nél (4320s) mindössze 133 MHz-cel volt lassabb, így mindennapos használatnál a két processzor közötti különbséget nem fogjuk észrevenni.
Sajnálatos módon a dedikált Mobility Radeon HD4350 mellé ezúttal sem kapjuk meg a CPU-ba integrált Intel HD Graphics-ot. A halk hűtés sajnos azt eredményezte, hogy a 4520s által produkált eredményeket egy fokkal nem sikerült lejjebb tornászni, de szerencsére a Radeon már ott sem volt vészesen forró.
A merevlemez itt is 7200-at pörög percenként és ezúttal is 320 GB-os kapacitással rendelkezik. A gyártó ismét a Hitachi, sőt a modell is ugyanaz, mint a 4320s-ben, ennek ellenére a mezőny leggyengébb eredményeit a 4720s produkálta, nem tudjuk, hogy miért. Beépített hőmérő ezúttal sem volt, a zajszint pedig továbbra is alacsonynak bizonyult.


Fényképek alapján szinte lehetetlen megmondani a ProBookok méretét egészen addig, amíg nem nyitjuk ki őket, így van ez a 4720s-sel is. Alul-felül úgy néz ki, mint a másik két modell, még a nagyobb akkumulátor sem tűnik ki a gépház megnövekedett mérete miatt. Sajnos a készülék belsejébe ezúttal is csak a billentyűzet felől juthatunk be.


A billentyűzet pontosan ugyanaz, amit a 4520s-nél is láthattunk, ennek köszönhető az, hogy ennyi hely lett körülötte. Az ott leírtak itt is maximálisan igazak, a tisztán tartása viszont még nehezebb a nagyobb modellnek, hiszen a csillogó, csupasz felületekből sokkal több jutott neki.


A touchpad talán itt volt a leghasználhatóbb, amely abban merült ki, hogy nem tapasztaltuk a furcsa kattogó hangokat a bal és jobb egér gomb használatánál, illetve valamivel kevesebb erőt kellett kifejtenünk a használatuknál.


Csatlakozókból a megnövekedett hely ellenére sem kapunk többet, igaz a 3 USB és az 1 eSATA/USB kombináció már a 4320s-nél is elegendőnek bizonyult.

A kijelző ennél a modellnél volt a legjobb, nem is a látószög, inkább a képminőség miatt. A 4720s rendelkezett a legélesebb szövegmegjelenítéssel, neki volt a legjobb fehéregyensúlya, igaz, ő volt az egyedüli, aki tükröződő felületet kapott. A webkamera maradt ugyanaz, mint a másik két modellnél.

A sebességmérést ezúttal is a processzorokkal kezdtük, melyek között nem vártunk túl nagy különbséget, hiszen órajelben nem sok eltérés volt köztük.


Ismerős képet láthatunk, hiszen nem ezek az első Core i3 és i5 processzorral szerelt gépek, amelyek nálunk jártak. Az viszont mindenképpen érdekes, hogy a Samsung R580-nál jóval gyengébb eredményeket ért el a HP 4520s, pedig a processzor pontosan ugyanaz volt mindkét gépben. Valószínűleg az aszinkron (eltérő kapacitású modulok) kétcsatornás kialakítás állhat ennek a hátterében (bár a másik két gép nem lassult be a konkurenciához képest).


Ami sokkal izgalmasabb téma volt, az a videokártyák sebességének alakulása. Jól látható, hogy a HD4350 valójában semmilyen plusz teljesítményt nem tud felmutatni a HD4330-cal szemben, hiába a nagyobb modell számozás.


Titkos tippünk beigazolódni látszott az akkumulátoros teszteknél. Hiába a nagyobb kijelző, nem fogyaszt annyival többet, amennyivel több kakaó van a nyolccellás telepben, így nem meglepő módon a 4720s bírta a legtovább, egész pontosan 7 óráig. Remek eredmény egy ekkora géptől, még az Asus K72F-et is maga mögé utasította, ami nem kis szó, ráadásul szerethetőbb masina is annál. Furcsa mód a 4320s nem tudott elszakadni a 4520s-től, hiába a kisebb kijelző.

A Hewlett-Packard új ProBook szériájának mindhárom tagja átment a rostán, tehát a mindennapok során abszolút használhatónak bizonyultak. Az igazi gyenge pontjuk az új egérpad volt, amellyel a HP nagy bakot lőtt véleményünk szerint – maradni kellett volna inkább az EliteBookoknál látott sima gombos megoldásnál. A legkisebb 4320s nekünk túlságosan zajos volt, ráadásul a kijelzőjét is sokáig kellett piszkálni, amíg olyan színeket produkált, amelyet szerettünk volna. Üzemidőben hozza az átlagot, de annál sajnos semmivel sem többet, így az Asus U30Jc-vel szemben nem sok esélye van, ha vásárlásra kerül a sor. A középső modell olyan tipikus 15,6”-os gép, viszont az árát véleményünk szerint egyelőre nem éri meg. A leginkább a 4720s-sel voltunk megelégedve, mérete ellenére remek üzemidővel, jó kijelzővel és halk hűtéssel bír. Talán még tovább is húzhatta volna (és ez a 4520s-re is igaz), ha az integrált Intel videokártyát engedi használni a HP. A három gép közül ez az egyetlen, amit ajánlani tudunk és ezt meg is tesszük.

HP ProBook 4720s

A Hewlett-Packard legújabb ProBookjait a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

HP 4320s

Pro:
+ jó billentyűzet
+ sok csatlakozó
+ gyors merevlemez

Kontra:
- hangos hűtés
- nehezen szerelhető
- csupán átlagos üzemidő
- problémás touchpad
- kijelző színvilága nem a legjobb


HP4520s

Pro:
+ jó billentyűzet
+ sok csatlakozó
+ jó kijelző
+ jó üzemidő

Kontra:
- valamivel halkabb, de még mindig elég hangos hűtés
- nehezen szerelhető
- problémás touchpad


HP 4720s

Pro:
+ remek kijelző
+ remek üzemidő
+ jó billentyűzet
+ sok csatlakozó
+ halk hűtés

Kontra:
- problémás touchpad
- nehezen szerelhető

Hivatalos honlap: HP 4320s | HP 4520s | HP 4720s
Vásárlás: HP 4320s | HP 4520s | HP4720s

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. lhatvani
2010.07.09. 14:42
Tényleg nem értem mi értelme van a billentyűzet köré csillogó felületet rakni, ezt el tudná magyarázni egy okos ember ?
Az egész gép matt (nagyon helyesen) és az a rész meg tükröződő/ujjlenyomat gyüjtő felületű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. arkman
2010.07.09. 14:52
Dizájn, ennyi a magyarázat. Szerintem is jobb (meg szebb is) lenne a matt.
Én még azt nem értem, hogy miért kell elrontani egy alapjában jónak indult gépet (dizájn, csatlakozók, minőségileg is korrekt) egy ilyen GPU-val. Ennyi pénzért (amennyiért ezeket adják, ha nem néztem el valamit nagyon 200-230-250 körül vannak) már minden (ha nem is minden, de sok) tekintetben jobb notebookot lehet kapni, például Geforce 330M-el, vagy HD5650M-el, amik nem gyengén odaverik ezt, és váltogatható GPU-val még a fogyasztás sem sokkal rosszabb. De biztos lesz aki megveszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Sermi
2010.07.09. 16:55
Én azt nem értem ezek a gépek mitől üzletiek? Még a bővíthetőség is elég bonyolultnak tűnik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Senator
2010.07.09. 20:55
A tesztben 3 év garancia van említve, a hivatalos honlapon viszont ez olvasható:

"Garancia
1 éves beszállítás, átvétel és visszaküldés egyes országokban (bővítés lehetséges, külön vásárolható meg), 1 év garancia az elsődleges akkumulátorra."

Bízom benne hogy valóban 3 év a garancia, és nem 1 év, mint amit megszokhattunk a legtöbb modell esetében. (Hogy ez miért volt jó üzletpolitika a cégnek, azt nem tudom).
Mikrobi hozzászólására reagálva: biztos hogy a kéz tisztaságával volt a gond? Nem lehet, hogy ezek a modellek ennyire gyűjtik az ujjlenyomatokat? Mert ha igen, akkor az bizony gázos kissé.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. twollah
2010.07.09. 22:27
Kar, hogy az osszes modellnel elol van a hang ki es bemenet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm
2010.07.09. 23:02
Az "üzletembereknek szánták" kitételt én sem igazán értem.Az ujjlenyomat azonositó helyett, ezek mellé a gyors mobil i3- i5-ös processzorok és a 3 giga memória mellé már inkább tettek vola egy SSD-t a szánalmasan lassu HDD-k helyett,ebben az árkategóriában.Játékos célokra meg tényleg vérszegények ennyi pénzért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. perempe
2010.07.10. 08:00
tegnapi vásárlásom alkalmával az áfásszámlába betűzve kaptam egy piros papírost. "Hamisítás Elleni Nemzeti Testület". rátok szállt a ProArt a "Jogi kérdezz-felelek" után?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2010.07.10. 08:08
Szia
Pedig ez esetben a hangzatos marketing duma még nem is tulozna:
"szupergyors" "energiatakarékos"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6...
2010.07.10. 23:37
Nevetségesek ezek a gépek. Érdemes megnézni ennyi pénzért már milyen EB szériás VAIO-kat lehet venni... azokban nagyobb gyorsabb hdd van, 4gb ram, vagy nagyobb felbontású kijelző, választék van, de ennyi pénzért jobbakat adnak, és ezek azért nem közelítik meg minőségben a VAIO-kat szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Insignia
2010.07.11. 00:24
hát nekem vhogy ez a csiszolt fén design annyire nem jött be szerintem ronda... de az akkuval eszméletlen jól bánik én p8400 (2,26ghz/core) procival 9600m gtvel olyan 3,5 órát tudok kihozni pedig 8 cellás akkum van mellé
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Oggy
2010.09.20. 16:38
nem értem miért kell erőltetni a 43xxes vkártyákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!