iPon Cikkek

HTC Advantage X7500

Dátum | 2007. 07. 31.
Szerző | Arhel
Csoport | MULTIMÉDIA

A HTC X7500-as egy professzionális PDA, brutális, 5”-os érintés érzékeny kijelzővel, amit egy ATI grafikus chip hajt meg a Windows Mobile operációs rendszer alatt. Természetesen nem hiányozhat a felhozatalból a Bluetooth, a MiniSD bővíthetőség, az USB-s csatlakozás és tölthetőség, valamint a WLAN is szériatartozék, akárcsak a beépített GPS és a 8GB-os Microdrive. Sokaknak azonban a mágneses elven csatlakoztatható, teljes QWERTY billentyűzet mozgatja a fantáziáját, mely szintén a gyári csomagolás tartozéka. Azonban ne rohanjunk ennyire előre, haladjunk szépen sorjában.

Egy apró kis dobozban kaptuk kézhez a HTC X7500-ast, mely épp csak annyira nagy, hogy elférjen benne minden, azonban a súlyából következtethetünk arra, hogy semmit sem spóroltak ki belőle. Már a kibontási művelet is igen hosszúra nyúlik, köszönhetően a profi helykihasználásnak, amihez hasonlót az Apple termékeknél tapasztaltunk. Minden egyes kis zugban találunk valamit, leírások, telepítő lemezek tömkelege, képernyővédő fólia, bőrtok, hálózati adapter, D-Sub átalakító, USB kábel, headset, akkumulátor, 2db toll, QWERTY billentyűzet és persze maga a készülék.
A méretes VGA kijelző köré került pár fontosabb gomb és egy 5 irányba mozgatható pöcök. Szintén az előlapon találjuk a video telefonáláshoz használható VGA felbontású kamera, valamint a mikrofont és azt a három ledet, amik mindig tájékoztatnak minket az épp aktuálisan használt vezeték nélküli szolgáltatásokról. A készülék hátlapján találjuk a Reset nyílást és a 3 Mega Pixeles kamerát, mely mellett egy kisebb vaku is helyet kapott (inkább mobilfény). Az X7500-as alján találjuk a billentyűzet csatlakozási felületét, közvetlenül mellette pedig az akkumulátor, a SIM kártya és a MiniSD kártyanyílást.

 A készülék jobb szélén találjuk a bekapcsoló gombot, egy gyorsgombot a Csatlakozások menübe, a hangszóró rácsait, egy fotó gombot, mely egyúttal gyorsindító gomb is, illetve innen húzhatjuk elő a ceruzát is. A bal szélen a headset, a töltési-szinkronizálsái és a VGA-USB kimenetek találhatók.

A teljes értékű billentyűzet nagyon lapos, alig pár milliméter vastag, mérete megegyezik az X7500-aséval. A mágneses elven csatlakoztatható megoldás roppant praktikus és masszív. Az asztalra helyezve megfelelő dőlésszöget biztosít a kijelző olvasásához, ekkor olyan érzésünk lehet, mintha egy mini notebook előtt ülnénk. Az apró gombok nyomkodása alatt csak párszor vétettünk hibát, bár nehéz volt megszokni az angol billentyűzet hátrányait, azonban, ha sürgősen kellene leírni pár sort, vagy egy gyors e-mailt esetleg SMS-est kell küldenünk valakinek, akkor sokkal gyorsabban végzünk a munkánkkal, mintha a képernyő-billentyűzetet vennénk igénybe. Egyedüliként az Enter normális méretét tudjuk felróni, amely szerintünk lehetett volna nagyobb, mint a többi gomb.


Érdemes a mellékelt bőrtokba helyezni az X7500-ast, egyrészt, hogy óvjuk a külső behatásoktól, másrészt, mert elegáns, harmadrészt pedig a billentyűzet is kényelmesen elfér a mágneses oldallapon.


Miután minden fontosabb dolgot belehelyeztünk a HTC-be, következhetett az első bekapcsolás, melynek során bekonfigurálhattuk az operációs rendszert. Közel 3 perc után használatba is tudjuk venni a Windows Mobile 5 nyújtotta lehetőségeket, melynek testre szabásáról nem is ejtenénk szót, mivel ugyanolyan, mint bármelyik más WM5-tel rendelkező PDA esetében. Lássuk inkább a funkciókat és a szolgáltatásokat, amikkel az Advantage X7500-as rendelkezik.


Telefonálni elég bonyolult, mivel a készülék mérete nem alkalmas arra, hogy a fejünkhöz emeljük, de már csak azért sem emelnénk, mert nincs is olyan hangszórója ahova a fülünket tudnánk helyezni. Beszélgetni ezért csak a mellékelt headset-tel, vagy egy Bluetooth-os fülessel érdemes, mivel ezek hiányában a beszélgetésünket automatikusan kihangosítja. Az SMS küldés előtt érdemes a beállításokat ellenőrizni, hogy ne legyen gondja az ékezetes karakterekkel, de ezt leszámítva minden gond nélkül működött a szolgáltatás. A folyamatos telefonálások és SMS küldések közepette döbbentünk rá, hogy rezgő motor nem található a készülékben, ezért érdemes mindig egy kis hangerőt hagyni a készüléken, különben lemaradunk jó pár hívásról.


A következő érdekesség a VueFLO nevű mozgásérzékelő, mely a webböngészés megkönnyítésére lett kitalálva. Ennek az opciónak a használata mellett, nem kell scrolloznunk a weblapokon, elég, ha csak megfelelő szögben megdöntjük az X7500-ast és máris gördül a weblap. A VueFLO érzékenységét egy egész széles rátán állíthatjuk és azt is kiválaszthatjuk, hogy melyik web böngészőben szeretnénk alkalmazni (az Opera is elő van telepítve rajta).


A PowerPoint talán ennél az eszköznél használható csak igazán jól, hiszen a TV kimenet segítségével, bárhol megtarthatjuk az előadásunkat, erről az apró készülékről. Csak be kell kapcsolni a TV kimenetet és kiválasztani a sugárzás módját.

Ha már vetítés, akkor ne menjünk el amellett sem, hogy a 8GB-os Microdrive-ra jó néhány film és zenei állomány felfér, előbbinek pedig akár egy nagyobb monitorra, vagy LCD illetve Plazma TV-re is kirakhatjuk a képét, ezzel leváltva a hordozható DVD lejátszókat. Az 5”-os kijelző is tökéletesen alkalmas arra, hogy útközben filmet nézzünk. A mellékelt fülhallgató hangminősége közepesen jó, városi közlekedés során is kellő hangerőt biztosít, bár nem nagyon zárja ki a külső zajokat.


A 3MP-es kamera igen jó képeket készít, de azért csodát ne várjunk tőle. A keresőnek a méretes kijelzőt tudjuk használni, mely kamera funkcióban teljes fényerő mellett dolgozik, ám ekkor sem eszi az akkumulátort annyira. A készített képek pedig beszéljenek magukért!

Az Advantage X7500-ban GPS vevőt is találunk, ami mellé egy TomTom szoftvert is mellékelnek az egyik lemezen. Azonban bánatunkra nem lehet külső GPS vevőt csatlakoztatni, csak Bluetooth-ost, így a műholdak megtalálása is igen időigényes volt, ráadásul az sem volt mindegy, hogy milyen autóban próbáltuk meg használni, mert az X7500-as GPS vevője a fémgőzölt üveg miatt nem látott műholdakat. A népszerű iGO szoftvert is telepítettük a készülékre, amelynek kifogástalanul és jól működött (leszámítva az említett hibát), egyetlen egy képernyő pozícióban. Ez alatt mit értünk? Az iGO szoftvere szabályosan megbolondult az első indítást követően, ami azt eredményezte, hogy az iGO középpontosan tükrözte a képet, így ha a menü a bal alsó sarokban volt, nekünk a jobb felső sarokba kellett bökni, és így tovább. Csak akkor működött rendesen a program, amikor a kép fejjel lefelé volt. A TomTom szoftvernél még csak hasonlót sem tapasztaltunk ezért vélhetően az iGO-ban van a hiba.

A HTC Advantage X7500 egy igazi mindenes, mellyel akkor és ott tudunk dolgozni, ahol akarunk. Azonban nem váltja ki egy notebook tudását, de sokkal többet tud, mint egy átlagos PDA mobil. A rengeteg szolgáltatás miatt a mérete egy jó darabig nem fog változni, ezért a mobilitásából veszít egy kicsit, hiszen ezt a készüléket nem tudjuk simán zsebre vágni és még egy övtáskába is éppen, hogy csak belefér. Azonban mindenképpen érdemes rajta elgondolkodni, hiszen számos eszközt ki tudunk vele váltani, bármivel össze lehet kötni, ráadásul még bővíthető is.

 
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. leslieke
2009.10.26. 15:33
VISSZA A TERM
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. leslieke
2009.10.26. 15:33
Helló!

Van egy Abit-IC7Max (http://www.abit.com.tw/page/en/motherboard/motherboard_detail.php?pMODEL_NAME=IC7-MAX3&fMTYPE=Socket+478) alaplapon, nem mai darab.

Az lenne a kérdés, hogy fel fogja-e ismerni ezt a merevlemezt?

Köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. StevyXIX
2009.10.26. 16:04
Elvileg kompatibilis visszafelé a Sata2 is így működnie kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. leslieke
2009.10.26. 16:31
StevyXIX:

Köszi a gyors reagálást, ezt tudtam, most is van benne egy SATA2 500GB-s merevlemez. Ami engem érdekel, az hogy az 1500 Gb-t is képes kezelni az alaplap. Régebben volt ilyen gond az alaplapoknál és mivel ez se régi, godoltam jó lenne tudni mielőtt belevágok a vásárlásba és sajnso gulgi barátom nem tudott segíteni (vagy rosszul kérdeztem).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. StevyXIX
2009.10.26. 17:10
operációs rendszer az nem tudja kezelni, xp talán 2 terát kezel összesen, de nem biztos, csak mintha olvastam volna ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Lancelot23
2009.10.26. 17:17
Vannak olyan régi alaplapok amik csak 320GB kezelik a HDD-t de ezt le is írták a lapon Vagyis a 500GB csak 320GB képes látni a BIOS de ezek ha jól tudom akkor a régi IDE-s HDD-k volt igaz meg igaz is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. leslieke
2009.10.26. 19:10
StevyXIX:
nem XP-t használok, hanem linuxot, de szerintem ez mindegy is, mert ha a BIOS nem látja, akkor az oprendszer se fogja.

Lancelot23:
igen, így tudtam én is, de a SATA-s HDD-nél nem tudom van-e ilyen szabály.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. StevyXIX
2009.10.26. 20:28
Hát igen biosnak kezelnie kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Rotadium
2009.11.02. 07:55
Üdv. Nem feltétlen kell látnia. Próba: lehet, hogy sikerrel jársz. Anno egy 286-osra (20MHz, 2MB RAM!!!) tettem fel linuxot - eddig semmi különös, ugye? :) s összesen egy 80GB-os, IDE-s hdd volt a gépben. A BIOS-nak - mivel ezt akartam boot eszköznek használni - beállítóttam 10 MB os hdd-t. A boot szektort kiolvasta a BIOS, betöltötte az image-t, s onnan az OS átvette az irányítást, tökéletesen lekezelt mindent...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. leslieke
2009.11.02. 10:42
Kösz az infót! Eddig abban a hitben/tudatban éltem, hogy a BIOS-nak látnia kell a HDD-t, és aztán meg verziófüggő,hogy abból mennyit képes látni, ahogy Lancelot23 is írta. Végső megoldás, hogy amig nem elsz gépcsere, addig kap egy külső keretet, és úgy mennie kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. viktor
2009.11.07. 13:13
meg jo, hogy a linux kernel futtatasahoz szukseges 32bites utasitaskeszlet csak a 386-osoknal jelent meg, ezert a kernel nem kepes 286-os es regebbi processzoron futni. gondolom szabvanyos (p)ata portot is talaltal rajta, nem volt szukseg multi i/o kartya hasznalatara.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. FoAMDFun
2009.11.10. 21:34
viktor - Ebben teljesen igazad van, viszont a lényeg az elv volt. Ismerősöm P2-es lapja (Abit BE6, az egyik legjobb P2/3-as lap szerintem) szintén csak 8.4 gigáig látta a hdd-t. Volt egy ősrégi 200 megás!!!!!! HDD-je, arra felnyomott egy Windows 98-at, A Slave detektálást letiltotta, bekötött egy "akkor" új 40 Gigás HDD-t, majd az XP-t felhúzta. A BIOS semmit nem látott a 40 gigás hdd-ből, azonban az XP igen és lekezelte rendesen. Csak kellett a trükk, hogy a 200-as HDD-n legyen a Boot loader, ami aztán már az XP megfelelő illesztőprogramjaival kiterjesztett címzéssel lekezelte ezt az akkoriban irdatlan nagy hdd-t.

Lényeg a lényeg, valóban 386-ra kezdte el Tovalds írni a kernelt, az a minimális hardverigény CPU szempontjából, azonban még egy 386-os is le tud kezelni egy 1500 Gigás HDD-t is (Tételezzük fel, hogy van olyan ISA kártya, ami SATA-s vagy van PCI busz a 386-osban, tehát hogy van SATA vezérlő a gépben, vagy van IDE HDD ilyen méretben, ami persze nincs). Az csak azért jó, ha a BIOS is látja, hogy natívan lehet bootolni róla, semmi más értelme nincs ebből a szempontból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
persze, ezzel tisztaban vagyok en is. a konkret ferditesre reagaltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!