iPon Cikkek

HyperX Cloud - erős nyitás

Dátum | 2014. 06. 20.
Szerző | Terrayon
Csoport | MULTIMÉDIA

A Kingstont eddig főleg a memória moduljairól, pendrivejairól és SSD meghajtóiról ismerhettük, de a HyperX név alatt ezentúl már füleseket is találhatunk majd. Az első jövevény a Cloud nevet kapta, és egyből a csúcsra akar vele törni a Kingston: szép hangot, elsőosztályú kényelmet és anyagminőséget, valamint egy szuper mikrofont kínál a termékük papíron. Lássuk milyen a gyakorlatban! HyperX Cloud - Csomagolás, minőség A headset igényes csomagolásban érkezett hozzánk, a doboz oldalán a termék főbb tulajdonságai szerepelnek, belül pedig praktikus elrendezésben pihennek a tartozékok, és természetesen maga a fejhallgató is.
A tartozékok közt megtalálható egy hosszabbító kábel, iPhone adapter, PS4 adapter, egy vezetékes távirányító, egy felcsatolható mikrofon, plüss fülpárnák, valamint egy összezárható szövet táska, aminek szállításkor még nagy hasznát vehetjük.
A Cloud egy olyan fejhallgató, ami körbeöleli a füleket, tehát elég méretes, de ez kell is a kényelemhez, és szerencsére a mérnökök nem estek át a ló túloldalára, nem csináltak óriás fülest.
A headset nem támogatja a ma oly divatos aktív zajszűrés funkciót, de a passzív zajszigetelésre odafigyelt a gyártó. A füles zárt, tehát olyan felépítése van, ami már eleve elválasztja a membránokat a külvilágról, a fülpárnák pedig csak tovább javítják az izolációt. Ezek memóriaszivaccsal vannak kibélelve, és bőrszerű bevonattal vannak ellátva, ezáltal nagyon jól szigetelnek, és kizárják a környezeti zajokat. A füles már az első percekben is kényelmes volt. Ha a gyárilag felszerelt bőr fülpárnákat lecseréljük a plüss változatra, elvileg tovább javul a kényelem, de nekünk egyformán tetszett mind a kettő, ízlés kérdése ki melyiket használja. Amiben viszont van ilyenkor különbség, az a hangzás, erre még később visszatérünk. A headset hosszú távon sem okozott nekünk fül fájdalmat, de szokás szerint a bőr fülpárnák némileg izzasztóak a nyári melegben, erre gyógyírt jelent a párna csere. A fejpánt egészen szűkre, és indokolatlanul nagyra is átméretezhető, úgyhogy valószínűleg nem lesz olyan fejméretű ember, akire ne lenne jó. A fokozatok ellentartása lehetne kicsivel nagyobb, bár a füles még így sem állítódott el használat közben.
A headset minden porcikáját kiváló anyaghasználat jellemzi. A tervezők odafigyeltek arra, hogy kezeink ügyébe csak puha tapintású műanyagok kerüljenek. A fülpárnák búrái masszív zsanérok segítségével kapcsolódnak a fejpánthoz, és maga a fejpánt villái is (amik a búrákat tartják) elnyűhetetlen érzést keltettek bennünk, hiszen ezek vastag fémből készültek. A mellékelt vezetékek hajlékonyak, így csak nehezen szakadnak meg, a beforrasztott példány pedig szövet bevonatot kapott, hogy tartós legyen. A Cloud külcsínre sem utolsó: az alapszín elegáns matt fekete, amit a vörös színű logók, valamint a fejpánton látható varrás tesz izgalmasabbá. A készülék könnyen headsetté alakítható, a mellékelt mikrofon csatlakozója éppen annyira szorul az aljzatban, hogy az ne essen ki a helyéről.
A fejhallgató bal oldalára felcsatolt eszköz gyakorlatilag egy állítható fém huzal, ami szépen megtartja a beállított pozíciót, ezért ha a szánk elé irányítjuk, az ott is marad. Ennek végében található meg a mikrofon, ami szivacsborítással van ellátva azért, hogy csökkentse a hallható szuszogást és a szélzajt (ha esetleg kültérben egy mobiltelefonnal használnánk a headsetet).
Egy headset úgy teljes, ha van hozzá vezetékes távirányító. Ezt most egy meglepően nagy műanyag doboz formájában kapjuk meg, amin egy analóg hangerőszabályzó, egy nagyméretű gomb, egy billentyűzár, valamint a csatlakozók találhatók meg. A gombbal a telefonnak megfelelő funkciók vezérlehetők, pl. némítás, léptetés, hanghívás, stb. A vezetéken lévő hangerőszabályzó nem recseg, és a dobozon található gomb is megfelelően érzékenyen reagál.
A teszt előtt tekintsük át néhány mondatban a készülék főbb specifikációit. A szélessávú hangszórók a Hi-Fi körökben is nagynak nevezhető 53mm-es méretben érkeznek. Ezek némileg szélesebb tartományt fednek le, amit még füleink hallani képesek (15Hz-25kHz). A gyártói adatok közt nem szerepel a fejhallgató impedanciája, de a próba során azt tapasztaltuk, hogy a készüléket könnyű meghajtani. Ez azt jelenti, hogy a headset kiválóan használható mobil eszközökről, nincs szüksége átlagon felüli, erős kimeneti jelszintre.
HyperX Cloud - Teszt Elérkeztünk végre a hangminőséghez. A meghallgatás előtt egy napig járattuk a headsetet, mert ahogy a hangfalaknak, úgy a fejhallgatóknak is szükségük van némi bejáratásra (a durva bejáratáshoz általában elég néhány óra, már ennyi idő alatt is képes sokat finomodni a membránok hangja). A tesztelést zenehallgatással kezdtük, elővettünk néhány játékot, pár filmmel is megkínáltuk a Kingston termékét, végül felhívtunk néhány ismerőst, hogy a mikrofon képességeire is fény derüljön.
Ahogy korábban említettük, a Cloud egy zárt headset. Az ilyen típusú fejhallgatók esetében soha nem számolhatunk igazán szellős hangzással, a tér mindig kicsivel szűkebb egy nyitott típushoz képest. Szintén csak egy nyitott fejhallgatóval lehet igazán természetes hangzást elérni, a zárt típusú füleseknél általában érezhető némi mélytöbblet. Nos, ehhez képest a Cloud meglepően jól szól, zártsága egyáltalán nem telepszik rá a hangra, és a térérzet is rendben van. Hangja mérnöki szempontból nem mondható kiegyenlítettnek, ám ezúttal nem is ez volt cél a tervezők részéről. Egy gamer füles esetében jó, ha van egy kis mélytöbblet, ebben pedig nincs hiány. Szerencsére a Cloud kerüli a túlzásokat, basszusa még ezzel együtt sem fárasztó, ezért hosszútávon is kellemes volt hallgatni. Hangja nagyon dinamikus, vonzza a figyelmet, a nyugodt jelző illik rá a legkevésbé. Éppen ezért elsősorban elektronikus zenéhez illik, de a klasszikust leszámítva jól áll neki minden. A puha bőrszerű fülpárnák a zajok egy részét kiszűrték utazás közben, így a HÉV kattogása és a metró zaja is elviselhetőbb volt zenehallgatáskor.
Játékra és filmnézésre is nagyon jó, de a legmélyebb frekvenciákból kicsivel többet is el tudtunk volna viselni. Fontosabb azonban, hogy a legtöbb zárt felhallgatónál tapasztalt „vödör” hangzás elmaradt, amitől nagyon szerethető a Cloud, hangja közel áll a nyitott rendszerű fejhallgatókéhoz. A beszédhangok természetesek, és a magas hangok sem „szúrósak”, a füles kerüli a túlzásokat, de közben képes megtartani pezsgő előadásmódját. A hangerő megfelelően nagy, egy mobiltelefonnal képtelenek voltunk torzításra késztetni a membránokat, ehhez jóval nagyobb jelszint kellett. Végül a plüss fülpárnákkal is meghallgattuk a Cloud-ot. Tapasztalataink alapján ezek semmivel sem kényelmesebbek a bőr példányoknál, és kevésbé szűrik a kívülről érkező zajokat. Ami igazi negatívumként felróható, az a plüss fülpárnák hangminőségre gyakorolt rossz hatása. A csere után teljesen megváltozott a headset hangja, a mély hangok eltűntek, és egy középorientált hangkaraktert kaptunk. Ezért érdemes ezeket hanyagolni, sokkal jobban járunk, ha a gyárilag felapplikált bőr fülpárnákat hagyjuk fent. Mikrofon A mikrofon hangminőségére sincs panasz, típusa kardioid, azaz vese karakterisztikája van, tehát irányított, így jól szűri a környezeti zajokat (egy olyan headsetnél, amelynek mikrofonját szánk elé irányíthatjuk, éppen ilyet célszerű használni). Hangja tiszta és érthető, bár valóban érdemes pontosan beállítani, mert ha messze van a szánktól, akkor kevésbé érthetően hallanak minket. Nekünk tetszett, hogy a hangtartományának alsó határa 100Hz, így a beszédhangok zavaró részét is kiszűri.
HyperX Cloud - Értékelés
A Cloud egy kellemes meglepetés: nem csak szép, de hangélmény és használhatóság terén is komolyan megszorongatta a mezőnyt. A készülék kiválóan alkalmas zenehallgatásra, zárt kialakítása miatt nagyon jól bánik a mély hangokkal, de kerüli a túlzásokat, nyoma sincs a kategóriában megszokott „vödör” hangzásnak. A legalsóbb hangtartományban kicsivel több erőt vártunk ugyan, de a tiszta megszólalás bőven kárpótolt minket. A fejhallgató dinamikus és pezsgő hangja szinte minden zenei műfajnak jól áll, hangereje több mint kielégítő, és még mobiltelefonnal is könnyű meghajtani. A készülék játékra és filmnézésre is tökéletesen alkalmas, hatékony passzív zajszigetelése pedig nemcsak a lakásban, hanem utazás közben is hasznunkra válik. A mikrofon jól testre szabható, hangja tiszta, felépítéséből adódóan pedig jól szűri a zajokat. A felhasznált anyagok elsőrangúak, a küllemre pedig egy rossz szavunk sem lehet. Az egyetlen negatívum, ami a készüléknek felróható, az a plüss párnák hangra gyakorolt rossz hatása, ezért érdemes inkább a gyári bőr fülpárnákat fent hagyni (meg egyébként is igazából plusz, hogy legrosszabb esetben van egy tartalék párnaszettünk). A Colud tehát nagy esélyekkel indul a versenyben, hiszen debütáló termékként már most emészthető áron kapható (jelenleg 31 ezer forint), ami később jó eséllyel csak kevesebb lesz ennél, de még így is kijár neki az ajánlott minősítés.
Kingston HyperX Cloud
Hasznos linkek: Webshop: Kingston HyperX Cloud Hivatalos honlap: Kingston A Cloud-ot a Kingston magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. nemlehet
2014.06.20. 11:20
Az első oldalon az első alcím el van írva. (Could)

Amúgy szimpatikus a füles, lehet majd benevezek egyre ha picit olcsóbb lesz, mert ennyit azért én sokallok kiadni egy fülesért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kilipeti
2014.06.20. 12:56
Hagyjuk már a hi-fi hangminőséget.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Kajafun
2014.06.20. 13:10
Teszkós cuccokat is tesztelget már az ipon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gyenesmart...
2014.06.20. 13:24
Hangilag csak nem lehet rossz. Hisz egy Takstar PRO-80-asra épül. De ennyi felárat azért nem ér az a plusz mikrofon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Butchy
2014.06.20. 16:13
Elég jó füles lett, nagyon jó értékelést kapott mindenhol.
Az ára kicsit karcos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. PentaLab gyene...
2014.06.20. 16:39
Hangilag abszolút nem rossz, SŐT. Szerintem kifejezetten jót tesznek a hangzásának a plüss fülpárnák. Én annak ellenére, hogy elméletileg zárt, bennem inkább egy semi-open air füles érzetét keltette. Szerintem az adott extrák tekintetében az a 8000 HUF, mint amennyivel drágább, mint a Pro 80 teljsen reális.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gyenesmart...
2014.06.20. 16:48
Tudom, hogy nem rossz a hangja. Én is plüss párnát használok. Bár nekem egy HD 681 evo-m van.
Talán megérhetnek annyit a mikrofon, plusz kábelek és elosztók, valamint a hangerőszabályzó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Svindler nemle...
2014.06.20. 22:29
Köszi, javítom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Supra
2014.06.23. 07:48
Hogy viszonyulhat ez egy ilyenhez vajon? Van valakinek tapasztalata?
http://en-us.sennheiser.com/gaming-headset-stereo-pc-330#product_data
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Timos
2014.06.23. 08:03
It's just HyperX
https://www.youtube.com/watch?v=zHR9Lvq-edE

:-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. szilagyiv
2014.06.25. 09:33
Sennheiser HD600-nál jobb hangzást soha nem hallottam. Lehet hogy ár/érték arányban rossz, de hangminőségben elsőosztályú!! Persze kell egy jó meghajtás neki, én csöves erősítőn keresztül hallottam a hangját.

A cikkben tárgyalt terékről üvölt az olcsóság. Többszöri ránézésre is ócskának látszik - ennek ellenére a hangja még lehet tűrhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Supra
2014.06.25. 19:26
Köszönöm az infókat!
Túl szép lett volna, ha jól néz ki, megfizethető, és még jól is szól :-) Keresek valami rondaságot inkább..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Meridius Kajaf...
2014.09.28. 11:24
Ja. Kingston és Takstar Pro 80 tescós. Barom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MonStare
2015.06.04. 03:02
A sennheiserek nem véletlen drágák. Azok, 40 ezertől már nem zenehallgatásra vannak, hanem Hibajavításra!!! Stúdióknak készül és nem magánembereknek! Szórakozásra max ez a tető, amennyibe ez a Cloud kerül. 40-től már monitor füleseket kapni ami, arra való, hogy zenét szerkessz, írj, vágj, javíts, illetve filmeket szinkronizálj stb... Aki 40-ért vesz szórakozásra egy fülest az egy kicsit nem vágja, hogy mi mire való és, hogy mi mennyibe kerül.

Most fogok egy ilyen Cloud-ot venni. Most már nem 31, hanem 25 és így már szerintem megéri, főleg, hogy élményre tényleg ez a tető. Ami ennél jobb az már stúdiófüles.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MonStare szila...
2015.06.04. 03:22
"A cikkben tárgyalt terékről üvölt az olcsóság." Ez egy szórakozásra kitalált füles, Te meg beszélsz itt egy közel 100 ezres Stúdiófülesről. Tán hangmérnök vagy? Bár, ha az lennél, akkor tudnád, hogy ilyen termékeket nem hasonlítunk össze, mert ezek a termékek nem egy ligában küzdenek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!