iPon Cikkek

HyperX Cloud II - minőségi mindenes

Dátum | 2015. 03. 16.
Szerző | Morte
Csoport | FŐ EGYSÉG

A HyperX Cloud II headset elődjéhez hasonlóan a gaming perifériákat gyártó svéd QPAD cég és a Kingston közös gyermeke, alapjául a QPAD QH-90 (lánykori nevén Takstar Pro 80) szolgált. A HyperX Cloud II-nél az első Cloudhoz képest pluszként szerepel az USB-be csatlakoztatható hangerőszabályzós modul, amelynek belseje egy 7.1-es virtuális sorround hangzást is biztosítani képes hangkártyát rejt. A fülkagylók mellet már a fejpánt is memóriahabos párnával rendelkezik, ezen kívül a gyártók jobb minőségű mikrofonnal látták el a headsetet, mint elődjét.
Csomagolás, külső, tartozékok A vörös és fekete borító alatt lapuló elegáns szürke díszdobozban, szivacságyon pihen a több részből álló headset, minden alkatrésznek külön kis fakk van kialakítva. Az igényes csomagolású szetet háromféle színben gyártják: dögös fekete-vörös, cool gunmetal és limitált kiadású rózsaszín a széplelkűeknek. A tesztben a gunmetal változatot használtuk (ezúton is köszönet a Kingston magyarországi képviseletének, hogy nem rózsaszínűt küldött).
A fejhallgató rész masszív, a dizájn letisztult, kerüli az olcsóbb gamer felszerelésekre jellemző csilivili kinézetet. Az ovális alakú fülkagylók kemény, matt felületű műanyagból készültek, oldalt HyperX logós fekete fémbetét díszíti őket. A fejpánt műbőr borítású, oldalt kontrasztos színű fehér díszszegéssel, felül feketével hímzett HyperX logóval. A fejpánt a memóriahabos párnázásának köszönhetően hosszú távon és kényelemes tud maradni, akárcsak a cserélhető fülpárnák, melyekből kétféle készletet is kapunk: az egyik rendkívül finom, sima felületű, nem ráncosodó műbőr, a másik pedig fekete, bársonyos tapintású plüss. A fejpánt hossza több fokozatban állítható, a kis- és nagyfejű kollégák is kényelmesnek érezték a füles viselését, és a szemüvegesek sem panaszkodtak, hogy a fülükbe ágyazódott volna a szemüveg szára. A fülkagylókat a fejpánthoz fémvilla rögzíti, melyen a kagylók függőlegesen tudnak forogni a kényelmes illeszkedés érdekében. Ha a füles az asztalon fekszik, akkor a villa alá egy vagy több ujj is befér, ezért amikor a fejünkre tesszük, óvatosan markoljuk meg a kagylókat, mert a fém villa kemény körmöst tud adni, ha nem figyelünk oda és ottfelejtjük ujjainkat (nekem sikerült többször is becsípnem őket a villa és a fülkagyló közé). A viszonylag rövid, 106 cm hosszú kábel sajnálatos módon nem cserélhető, de legalább a gaming perifériáknál már megszokott szövetborítással látták el. Az anyagok és a kialakítás alapján a Cloud II rendkívül masszívnak, elnyűhetetlennek tűnik.
A levehető mikrofon vége szivacsborítású, szára rugalmas, minden irányban hajlítható. A mikrofon egyetlen mozdulattal könnyedén csatlakoztatható ill. levehető a fülesről, akkor is, ha már a fejünkön van. Illeszkedése pontos, nem lötyög és nem is szorul. Az eredeti Cloud mikrofonjának 100 - 12 000 Hz közötti volt a frekvencia átvitele, míg a Cloud II már 50 - 18 000 Hz-et tud. A fülesen lévő mikrofon csatlakozó nyílást levehető gumikupak borítja, amely egészen apró, ezért nem árt vigyázni rá, ha nem akarjuk elveszíteni. A szett másik része, az USB-be csatlakoztatható modul, amelynek léte magyarázatot ad a füles kábelének rövidségére: a kis, csíptetővel ellátott doboz, amelybe a füles 3,5 mm-es mini jackje csatlakoztatható már maga is 2 méteres kábellel rendelkezik, amely szintén szövetborítást kapott. A belsejében hangkártyát rejtő, 7.1-es virtuális surround hangzást biztosító modul USB csatlakozóval köthető PC-re ill. Macre. A dobozkán külön hangerőszabályzó gombok találhatóak a füleshez és a mikrofonhoz is, ill. rajta találjuk a 7.1 ki-be kapcsoló gombját is, amely bekapcsolt állapotban vörösen világít, akárcsak a HyperX logó. A modul oldalán találhatunk még egy kikapcsológombot is a mikrofonhoz.
A szett része még egy dupla jack átalakító, amely a repülőgépeken használatos csatlakozókhoz készült. Mindehhez kapunk még egy műanyag tasakot is, amelybe belefér a füles és annak minden tartozéka. Külön szoftvert nem kell telepítenünk, csak bedugjuk a modult egy szabad USB-be, belecsatlakoztatjuk a fülest a modulba és már zúzhatunk is kedvenc játékunkkal.
Hangzás, használhatóság, tapasztalatok A több darabból álló moduláris kialakítás nagyon előnyös, ha a fülest többféle területen is szeretnénk felhasználni: otthoni gépezés után csak kihúzzuk a dobozkából, és nem kell számítógépünk hátánál sem matatni, ha nicns előlapi csatlakozónk. A füles mobilokhoz és táblagépekhez közvetlenül csatlakoztatható, PS4-hez a kontrolleren keresztül köthetjük hozzá, Xbox One-hoz azonban ehhez még egy külön adapter is szükséges. Az alapkábel rövidsége miatt hosszabbító nélkül valószínűleg nem fogjuk tévére, vagy a hifi-re kötni a fülest, a rövid kábel a konzolos, vagy mobil eszközökkel történő használat esetén viszont kifejezetten előnyös. A legjobb megoldás az lett volna, ha a cserélhetővé teszik a kábelt, és többféle hosszúságú közül választhatnánk, vagy ha a csomagban lenne hosszabbítókábel is, mint a Cloud I esetében. Dicséretes, hogy a csomagban repülőgép adapter is van, ám ennyi erővel még egy jack elosztó is beleférhetett volna. Maga a füles lényegében megegyezik elődjével, melyet Terrayon kolléga tesztelt, a hangzással kapcsolatban nekem is hasonlóak voltak a tapasztalataim. Sem a füles viselése, sem a hangja nem volt fárasztó hosszú távon sem, a párnák 2-3 óra folyamatos használat után sem nyomták a fülemet, a puha plüss borításúak különösen kényelmesek voltak, bár ezek hajlamosak a basszusok egy részét némiképp elnyelni. A fejhallgató úgy simul a fejre, hogy akár még ejtőernyőzhetnénk is benne, nem esne le, ugyanakkor mégsem érezzük úgy, hogy satuba került a fejünk. A passzív zajszűrés kitűnően működik, zajos környezetben, átlagos hangerőnél zenehallgatás közben a külső környezet hangjai egyáltalán nem zavartak be. Ha odafigyeltem, még épp hallottam, ha pár méterre tőlem valaki beszélt hozzám, de hogy mit mond, azt már nem értettem. Ezzel párhuzamosan a környezetemben lévőket sem zavarták a fülesből kiszivárgó hangok.
Nézzük, hogyan teljesített a készülék a különböző eszközökkel! PC-n a játékok és a filmek hangjai, az effektek és a kísérőzenék is jól szóltak, kellemes, részletgazdag hangzást kaptunk az USB modulon keresztül. A 7.1-es virtuális surroundtól nem vártunk csodákat, és igazunk lett; amikor bekapcsoltuk, kiteljesedett ugyan a hangzás, és némiképp nagyobb teret kapott, de nem volt igazán segítségünkre abban hogy játék közben megtaláljuk, hol rejtőznek a ránk leső rosszfiúk, így ezt legfeljebb feljavított sztereónak lehetne nevezni. Az USB-s kártya zenehallgatásnál már nem teljesített annyira jól, akinek jobb hangkártyája van, vagy rendelkezik külön fejhallgató erősítővel az jobban jár, ha kihagyja az USB modult, és közvetlenül ezekre köti a fülest. Ha PC-nket főként zenehallgatásra akarjuk haszálni, akkor amúgy sem árt egy komolyabb hangkártya, amit ez a kis dobozka nem fog kiváltani. A mikrofon hangja játék közben tisztán szólt, és jól működött benne a zajszűrés. TS-hez, Skype-hoz, Ventrillóhoz stb. kiváló, csapattársaink mindig jól fogják érteni, amit mondunk, még akkor is, ha zajos környezetben vagyunk kénytelenek beszélni. Játékostársaim meg is jegyezték, hogy milyen szép tisztán szól a hangom (és valószínűleg csalódottak lesznek, amikor a teszt befejeztével visszatérek régi mikrofonomhoz). A gépelés hangját egészen halkan még vette a mikrofon, de a távolabb lévő zajokat már egyáltalán nem, a szomszédos helyiségben hangosan szóló tévéből már semmi sem hallatszott át. Komolyabb podcastot, minőségi stúdiófelvételt persze nem fogunk ezzel a mikrofonnal készíteni, de nem is erre a célra szánták. Tetszett az a megoldás, hogy az USB modulon külön hangerőszabályzót helyeztek el a mikrofonnak és a fülesnek, így menet közben is lehet állítani a hangerőt, és nem kell elváltani a játékról és menükben kotorászni. A hangerőszabályoz gombokat kissé túl keménynek találtam (érdekes módon a 7.1 gomb megnyomásához nem kellett akkora erő). Az biztos, hogy sosem fogjuk őket véletlenül megnyomni és nem nyomódnak meg akkor sem, ha a ruhánkra csíptetve hordjuk a dobozkát és hozzáérnek valamihez. Fontos tudni, hogy az USB-modul PS4-el és Xbox One-nal nem kompatibilis; a gyártó ezt azzal indokolta, hogy a szükséges driverek nem elérhetőek konzolokra. PS4-en és Xbox One-on búcsút kell mondanunk a 7.1-esnek. A mikrofon működni fog ugyan, de nem fogjuk tudni lenémítani egyetlen mozdulattal, és a modul nélkül nem lesz kéznél a hangerőszabályzónk sem. A füles egyébként szépen szólt PS4-gyel, sikerült is belefeledkeznem a Destiny-be. Táblagéppel (Sony Xperia Tablet Z és Medion Lifetab P9514) és mobillal (Sony Xperia SP) is kipróbáltuk a fülest, mindegyiken jól szóltak a játékok és a Skype-s hívás is jó hangminőséget produkált. Figyelem, aki nem szereti a dubstepet, inkább halkítsa le az alábbi videót és úgy gyönyörködjön a látványban! Mi szóltunk...
Bár a headset főként játékokhoz készült a füles hangját a tévére kötött erősítőn keresztül is kipróbáltam zenével ill. filmekkel. Jól szólt rajta az elektronikus zene, a pop, kellemesen ringatott a lágy rock, dögösen dübörgött a metál. A füles ugyanakkor azt is kihozta ha egy felvétel nem volt jó minőségű, pl. az agyontömörített tévéadások esetében. Kollégám klasszikusokhoz nem ajánlotta ugyan, de nekem jók voltak vele a tapasztalataim. Hozzátenném, hogy nem vagyok a klasszikus zene rajongója, szakértője meg végképp nem, de amikor a rádióban megszólaltak Beethoven Opus 20 Esz-dúr szeptetjének hangjai hosszú percekig ottragadtam gyönyörködni. Amellett, hogy a hangszerek, különösen a fúvósok tisztán, életszerűen szóltak, finoman ki lehetett venni, ahogy a zenészek ruhája halkan suhog, ahogy lapoznak a kottában és időnként sóhajtanak. Talán a hegedű magasabb hangjai nem voltak teljesen tökéletesek, de összességében nagyon kellemes volt a hangzás. Filmnézésnél hasonlóan kellemes élményekben volt részem ugyanebben a felállásban. A hangzás részletgazdag volt, a beszélgetések hangjai tisztán elkülönültek a háttérzajtól és jól érthetőek voltak még az akciódúsabb jelenetek közben is. A Star Trek Nemezisben szépen zengett Patrick Stewart baritonja, fülbizsergetően percegtek a szétlőtt Enterprise-ban az elektromos vezetékek, élvezet volt hallgatni, ahogy röpködtek és egymásnak csapódtak az űrhajó darabjai. A basszusok ütősen, szóltak, de nem voltak eltúlozva, a dübörgő, nagyon mély hangokban azonban már lehetett volna picivel több erő, hogy "moziszerűbb" hangzást kapjunk. Filmnézéshez mindenképp a műbőr fejpárnákat érdemes használni, jobban érvényesülnek vele a mély hangok, a plüss eltompítja őket.
Összegzés A HyperX Cloud II headset fülese minőségi darab, gaming viszonylatban kiemelkedően jónak számít. Zártsága ellenére egyáltalán nincs "doboz" hagzása, hangja dinamikus, nem túlozza el a basszusokat és képes visszaadni a finom részleteket is. Passzív zajszűrésének köszönhetően nem fogjuk vele zavarni környezetünket és minket sem fognak zavarni a külső zajok. Hosszú távon is kellemes viselni és a cserélhető fülpárnáknak köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára legkényelmesebb megoldást. Mi minden tekintetben elégedettek voltunk vele. A mikrofonra sem volt panasz, szépen hozta, amit elvártunk tőle, zajos környezetben is érthetőek maradtunk, beszélgetőpartnereink nem hallották a háttérzajokat. Egyedül az USB modul és főképp a virtuális 7.1 okozott csalódást. A virtuális 7.1-től amúgy sem vártunk sokat, de a úgy érezzük, hogy a dobozkába tehettek volna jobb minőségű külső hangkártyát, ez a kitűnő füles mindenképp megérdemelné, erősítővel, vagy egy jó hangkártyával sokkal többet ki lehet hozni belőle. A játékok, filmek megfelelően szólnak az USB modullal is PC-n, minőségibb zenehallgatáshoz azonban ez a felállás nem a legmegfelelőbb, annak ellenére, hogy a füles már alkalmas erre a célra. A headset gamereknek mindenképp jó vétel és jól járhatnak vele azok is, akik asztali számítógépük mellett még laptophoz, táblagéphez, mobilhoz ill. konzolokhoz is szeretnék használni ezt a sokoldalú készüléket. Akinek nincs szüksége a külső hangkártyára, vagy leginkább PS4-hez vagy Xbox One-hoz használná a headsetet, annak elődjét, a HyperX Cloudot tudjuk ajánlani. A Hyperx Cloud II-t a gyártó magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte! Hasznos linkek: Webshop: Kingston HyperX Cloud II Webshop: Kingston HyperX Cloud HyperX Cloud iPon teszt Hivatalos honlap
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Cavalli87
2015.03.16. 12:42
Nálam megnyerte a hogyan csináljunk gusztustalan mikrofont kategóriát!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. xilence
2015.03.16. 15:59
Az USB modul egy rakat sz@r. Használhatatlan, undorítóan torzít. A headset viszont jó, de számolni kell egy 4 pin jack hosszabbítóval, mert az USB vacak nélkül rövid a kábele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. SoulEater7...
2015.03.16. 17:28
Én megvagyok a Superlux HD661 és HD668B + Trust Starzz kombóval is.

Ezek az egybemindenek szerintem nem olyan jók, csak a felső kategória, ami viszont nem 10 Ft.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Sblat77
2015.03.17. 00:36
Anno ezen és a Corsair 1400 között vaciláltam, azt végül Corsair lett belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. haladani
2015.03.17. 21:05
Ebben az árkategóriában a siberia V2-nél nincs jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nana95 halad...
2015.03.17. 21:33
Kinek mi. Nekem 7H-m volt de ez jobban bejön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.24. 01:12
Siberia v2 az 1 eves garija utan egyik naprol a masikra megis adta nalam magat. ezert soha tobbet Stellseries-t... van egy streamer akinek rendszeresen neztem a streamjet. velemenyt kert a jatekosoktol h milyen egeret vegyen vegul egy steelserie eger lett belole. 2 nap mulva a jobb egergomb szoszerint kitort a helyerol igy azt is lecserelte egy Razerre. hozzatennem h mmozott a srac szal eleg szomoru h ilyet csinal ebben az arkategoriaban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. szabdnes corzi
2015.04.04. 10:14
Azért mert te most pont kifogtál egy hibás Siberia v2 headsetet attól függetlenül nem rosz. Nekem érdekes módon semmi baja nincs pedig másfél éves. Szerencsés vagy a hibás termékek kifogásában
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!